HCL.HR

Recenzija

ABZU

DA MI JE BITI MORSKI PAS

Zoran Žalac

Ronjenje pod vodom nije baš najpopularnija aktivnost u igrama. Neki od najgore dizajniranih levela u povijesti videoigara upravo su vodeni leveli na kojima se gameplay obično uspori, vidljivost se drastično smanji, a kontrole nisu precizne kao kad ste prizemljeni na tlu. No indie naslov Abzu odbija vjerovati u to prokletstvo vodenih levela pa je cijeli smješten u dubinu oceana. Tamo istražujemo priču propale civilizacije, gotovo kao u PlayStation klasiku zvanom Journey. A usporedba nije nimalo slučajna jer Abzu i Journey dijele istog dizajnera te skladatelja glazbe, tako da je ova igra najbolji način da doživite nešto slično Journeyju bez da vam za to treba PlayStation konzola.

Abzu problematični dizajn podvodnih igara zaobilazi na jednostavan način – time što je sama igra vrlo jednostavna. Ovo je jedna od onih avantura u kojoj ne možete poginuti, a pri rješavanju sitnih zagonetki ne trebate dvaput razmišljati jer su rješenja očita odmah čim vidite prepreku. Plivanje je lagan zadatak jer ne morate brinuti o kisiku, a ne osjećate se ni izgubljeno u vodi jer vas morska struja najčešće usmjerava kamo trebate ići. Sporije kretanje pod vodom ovdje se može zaobići tako da se uhvatite za neku ribu, a vidljivost je uvijek dobra jer je ovo šareno podmorje ipak fantazija, a ne stvarni prikaz morskih dubina.

ABZU za sve probleme pri dizajniranju podvodnih levela ima jednostavno rješenje – time što je sama igra vrlo jednostavna.

Abzu vam svojom jednostavnošću neće biti zanimljiv ako tražite raznovrstan gameplay, slobodu istraživanja i otprilike sve ono što od igre obično želimo. Njegovo ronjenje traje najduže dva sata, a nema jasno razumljivu poantu priče ni različite završetke. Usporedba s Journeyjem je na mjestu, ali treba reći da Abzu ipak ne nudi onaj faktor originalnog iznenađenja jer za razliku od Journeya nema multiplayer.

abzu-pc (4)

Zbog svega navedenog može vam zvučati kako bi bilo bolje da Abzu nije ni izronio ih svojih dubina. No, to bi bila velika šteta jer se radi o jednoj od najljepših igara ove generacije. Atraktivni se prizori tijekom igranja nižu jedan za drugim, kao da se natječu koji će vas više očarati. Ocean je prepun sitnih detalja i pravo je iznenađenje koliko su ti detalji razrađeni s tehničke strane. Primjerice, ribe nisu samo kozmetički dodatak nego imaju svoju ekologiju pa promatranjem možete vidjeti kako funkcionira njihov hranidbeni lanac.

Ribe u igri nisu samo usputni objekti nego imaju vlastitu ekologiju i hranidbeni lanac.

Ako ste igrali originalni BioShock i pamtite uvodnu scenu dolaska u Rapture, Abzu vam je upravo taj trenutak znatiželje i začuđenosti, samo ne na desetak sekundi nego čitavim svojim trajanjem. A kad se takvo što rastegne na dva sata, onda i nije toliko kratko kao što se na prvu čini.

abzu-pc (3)

Posebnu ljepotu druženju s ovom igrom daje njezina usklađenost s glazbom. I to ne nekakvim studijskim miksom nego pravim živim orkestrom. Ritam glazbe tako se ubrzava i usporava točno prema onome što se događa u igri. Rezultat je fenomenalan pa si totalno možete nabaciti neku zen meditaciju dok plivate s ribicama ili ih pojedinačno pregledavate upravo pomoću meditacije u igri.

Baš kao što meditacija nije za svakoga, tako ni Abzu nije zanimljiv onome tko ga neće cijeniti zbog toga što je drugačiji od većine drugih igara. Ovoj je igri važno da impresionira prezentacijom stvari, a funkcionalnost i smisao tih stvari u drugom su planu. Za jedan manji projekt to je prihvatljivo pa je Abzu igra u kojoj se definitivno može uživati pod određenim uvjetom – da prije igranja znate u što uranjate.

Jedna od vizualno najljepših igara ove generacije je predivno, smirujuće iskustvo s jedne strane, ali isto tako isprazno i kratko s druge.

76 Naša ocjena
  • očaravajuća vizualna strana igre
  • glazba živog orkestra
  • previše jednostavno
  • traje samo dva sata

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (16)

  • Tony Ghost

    09.08.2016 - 20:35

    Da ovo nije malo pretjerana ocjena? Nije da mi se ne svidja, samo pitam.

    • Igor Belan

      @Tony Ghost, 09.08.2016 - 23:16

      Jel ti sad očekuješ da ti kažemo da sumnjamo u vlastitu ocjenu? 🙂

    • Tony Ghost

      @Igor Belan, 10.08.2016 - 01:34

      Ne Vi. Mislim na igrace sta misle.

  • nedimomercevic

    09.08.2016 - 20:42

    igrica je ok … al samo sto traje 2sata 😀 bolje skinut crackovanu 🙂

    • bpeciko666

      @nedimomercevic, 09.08.2016 - 21:15

      probaj. ima Denuvo, isto ko i Inside i Unravel, kad smo već kod indie igara.

    • bpeciko666

      @bpeciko666, 09.08.2016 - 21:17

      oho, stavljeni Inside i Abzu prije 2 dana, moja greška, al Unravel ipak nema, baš mi žao 🙁

  • Uraptor

    09.08.2016 - 20:46

    No man’s sky plagijat. Lose…

    • Someone

      @Uraptor, 10.08.2016 - 00:05

      Ne trollaj…

    • Uraptor

      @Someone, 10.08.2016 - 10:23

      Slušaj pametnjakoviću, iznesi svoj komentar na igru ako imas sto smisleno za reci. Zbog takovih koji izazivaju kao ti, ljudi popuse ban.

  • SemirTheChosen

    09.08.2016 - 21:06

    Volio bi da je bokje optimizovana za pc pa da mi može jer kako sam gledo Igorov video meni neka guta u grlu kad god joj čujem naziv…

  • trulex

    09.08.2016 - 21:14

    ubilo se za kreka, jest sviju mi.

  • Silvio_7Tech

    09.08.2016 - 22:06

    Mogla bi biti gaming škola: najgore dizajnirani leveli(razine po naški Igore…).

    • theth1ef

      @Silvio_7Tech, 09.08.2016 - 23:27

      Nije Igor jedini član HCL-a.

  • Dilo_trasul

    10.08.2016 - 23:04

    Igra se moze za 2 sata prekucat 🙂

  • Resycler

    12.08.2016 - 15:51

    …za što prljavo izdavačko smeće traži 20 eura… navali na krek narode…

  • crolink07

    20.02.2018 - 17:44

    Jednostavna,zabavna i kratka igra.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?