HCL.HR

Recenzija

Asterix & Obelix: Slap them All!

GALSKA DOSADA

Žarko Ćurić

Jedna od meni dražih igara koje sam igrao na Super Nintendu bila je Asterix iz 1993. U pitanju je bio platformer koji nije izašao izvan Europe te je tako ostao skriveni dragulj kojeg se rado sjetim. Kad sam vidio da izlazi nova Asterix i Obelix igra, uhvatila me lagana nostalgija te sam se želio ponovno iskušati u razbijanju Rimljana po mapi. Ipak, ovog puta žanr u pitanju nije skakutanje po mapi, nego klasični beat ‘em up naslov, nešto u stilu Street of Ragea, Battletoadsa ili Teenage Mutant Ninja Turtles. Nažalost, ne tako kvalitetan kao navedeni naslovi.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
29,99€ Nintendo Switch Ustupio izdavač

Glavni problem igre Asterix & Obelix: Slap them All! jest prilična nemaštovitost u samoj borbi, neprijateljima te dizajnu levela. Prelaskom prvog levela bit ćete upoznati s 90% sadržaja koji vas prate u ostatku igre. Nema otključavanja novih napada za Asterixa ili Obelixa; ono što dobijete u startu, ostaje do kraja igre. Srećom, jedna olakotna okolnost je da ovaj dvojac ima različite napade, pa barem na ovaj način tijekom igre možete mijenjati različite stilove ako igrate sami. I pogotovo čudno je da Asterix s napitkom ne može poraziti protivnike s jednim udarcem, što je onako dosta izvan kanona!

Raznovrsnost neprijatelja je prilično poražavajuća te se svodi na 2-3 vrste protivnika s različitom količinom snage. Tako da će vam se čitava strategija svoditi na uništavanje strijelaca u startu, držanje bokova od napada mačem i tako u krug, iz levela u level. Čak i boss borbe na kraju levela su užasno nemaštovite i prilično lagane za prelazak.

Raznovrsnost neprijatelja je prilično poražavajuća te se svodi na 2-3 vrste protivnika s različitom količinom snage.

Monotonost zna prekinuti koji level s razbijanjem bačvi ili izbjegavanjem kočija, ali iskreno, i to je previše malo te u konačnici stvara igru koju ne možete igrati duže od pola sata u komadu. Jedina sreća u nesreći je da igra ne traje dugo. U pitanju je 50-ak levela što ukupno na kraju traje nekih 4-5 sati u komadu.

Igra se za manjkavosti u gameplayu iskupljuje vizualnim prikazom. Slap them All izgleda kao prilično vjerna kopija stripovskog uratka te bez razmišljanja mogu reći da izgleda vjernije originalu u odnosu na animirane crtiće. Pogotovo je to vidljivo u raznim sitnim detaljima na mapi, poput sjenčanja na šatorima, izgledu valova ili odijelima neprijatelja.

Igra se za manjkavosti u gameplayu iskupljuje vizualnim prikazom.

Zanimljivo je i to da su poglavlja vezana uz određene strip knjige izdane 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Tako je na primjer prvo poglavlje napisano po uzoru na strip Asterix u Britaniji te se radnja događa na britanskom otoku, dok ćemo kroz ostala poglavlja posjetiti i Normaniju, Španjolsku, Korziku te Egipat po strip predlošku. Sve se to vrti stabilno i na malenom Switchu, što je pohvalno s obzirom na količinu likova koji se znaju naći na ekranu.

I priča je uzela dosta inspiracije od stripova, no ne očekujte neke pretjerano zabavne obrate ili zanimljiv dijalog. Sve što imaju za reći, likovi će obaviti prije levela u animiranim scenama. Bit će sigurno simpatično ljubiteljima stripova, no većina ostalih će vjerojatno preskočiti ovaj dio i bacite se na gameplay.

Čitavu igru moguće je prijeći samostalno uz mogućnost prebacivanja između Asterixa i Obelixa tijekom levela.

Cijelu je igru moguće prijeći samostalno uz prebacivanje između Asterixa i Obelixa tijekom levela. Ipak, značajno veća zabava dolazi igranjem u paru, pogotovo ako imate nekog mlađeg člana obitelji koji će preuzeti kontroler. Nažalost, mrežno kooperativno igranje nije omogućeno, što će mnoge zaustaviti pri uživanju u zajedničkom igranju.

Osim standardnog Adventure moda koji je u biti story mod, igra dodatno nudi samo Freestyle način igranja gdje možete mijenjati težinu te ostvariti veći rezultat na istim levelima iz glavne priče. Tako da je sveukupni sadržaj dosta siromašan, čak se nisu potrudili ubaciti ni galeriju s likovima i neprijateljima.

Iz svega već napisanog, jasno je da ovo nije igra za kojom ću gajiti nostalgiju nakon 20-ak godina. Istina je izgleda dosta lijepo i fina je posveta starijim strip uradcima. No, sve ostalo je za zaborav. Od uštogljene borbe koja nijednog trenutka ne napreduje, prilično jednoličnih neprijatelja pa sve do malog izbora dodatnog sadržaja. Ovu igru mogu preporučiti samo najvećim ljubiteljima Asterixa i Obelixa, s tim da će i njima jedan prelazak biti više nego dovoljan.

Asterix & Obelix: Slap them All! je igra koja nimalo ne riskira. Ima standardne stvari koje ima sve do jedan beat ‘em up, ali bez ikakvog dodatnog sadržaja da je učini zanimljivom, izazovnom ili pamtljivom.

52 Naša ocjena
  • prekrasan vizualni stil po uzoru na strip
  • prilično stabilno izvođenje
  • uštogljen gameplay koji ne napreduje
  • slaba raznovrsnost neprijatelja
  • dosta nemaštovite boss borbe
  • mali izbor dodatnih modova

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (7)

  • Danilo Boljevic

    07.01.2022 - 14:47

    Tako da, zakljucak je-lose.

  • Pajo Paksu

    07.01.2022 - 15:13

    Imam sve strip albume Asterixa i jedno 5 dugometažnih crtića u kolekciji, a ni jednu Asterix igru. Ovu ću sigurno kupiti zato što podsjeća na strip i rado ću je igrati mada po recenziji vidim kako igra nije išta naročito, a opet kako ste rekli na kraju recenzije i to je jedini razlog. Naravno, sačekat ću da cijena padne

    • Junejkas

      @Pajo Paksu, 07.01.2022 - 19:21

      Imas i xxl edition

    • Pajo Paksu

      @Junejkas, 07.01.2022 - 22:43

      znam. to sam igrao na ps2. imam kopije tih igara. nisu originali

    • Junejkas

      @Pajo Paksu, 08.01.2022 - 08:06

      Meni je omiljen bio kao mali 1 deo igre

  • Andrija1950

    07.01.2022 - 15:17

    Ja san kupija asterix I obelix 3 znači razočaranje da takvo jos nisan doživija prvi dio je bija najbolji drugi zabavan al treči nemojte kupvat jer je smeče.
    A sta se tice ove igre ona je isto za kurac jako dosadna isto ka i xx3

  • Darcoolio

    07.01.2022 - 17:19

    igrao sam sa klincem, fino se zabavili, prešli još jednom i to je to.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?