HCL.HR

Recenzija

Blair Witch

MOŽDA SU U ŠUMI

Gregor Stojev

The Blair Witch Project prije 20 godina bio je film o kojemu se pričalo naveliko i naširoko. Hororac koji je na licu mjesta bio improviziran ne samo da je popularizirao žanr filmova snimljenih ručnom kamerom nego je i čitavoj industriji dokazao kako se publika može preplašiti i bez prevelikog ulaganja u film. Bez ikakve sumnje, dio zasluge za to kako su se i horor igre razvijale u prošla dva desetljeća možemo kreditirati Blair Witchu, a tko bi se zdrav ikada nadao da ćemo dva desetljeća kasnije dobiti službenu igru?

Premda je riječ o zasebnoj izvedbi, igra i film zapravo imaju i dosta zajedničkoga. Lutanje po šumi, za početak. Sa svojim dražesnim ovčarom pridružujemo se policijskoj potrazi za dječakom koji je nestao u šumi. I to u onoj istoj šumi gdje se zbivaju čudne stvari.

Svako malo naišao bih na bizarne fotografije nepoznatih ljudi koji stoje u kutu sobe, i ako se sjećate filma možda već imate ideju o čemu se radi. Uvjeren kako će biti od velikog značaja, počeo sam ih skupljati poput plastičnih boca. Na kraju time nisam postigao ništa značajno.

Bizarne fotografije razbacane po šumi sugeriraju da nas čeka nešto opako.

Sama izvedba očekivano ne stupa daleko od jedne “hodalice”, žanra koji će još malo pa postati češći od birtija. Osim nekolicine zagonetaka koje se rješavaju premotavanjem kazetica u pronađenoj kameri, većinom sam samo hodao i skupljao papiriće i ostalo smeće dok se radnja odvijala preko “voki-tokija”. Ali, stvar zapravo i nije toliko dosadna kako se na prvu čini. Audiovizualna prezentacija je među boljima koje sam okusio u zadnje vrijeme i zahvaljujući tome ipak sam uspio uživati i u najmanjim sitnicama.

Radi jednog filmskog iskustva tu se podrazumijeva i doza linearnosti, ali ovdje je taj problem ipak donekle razbijen čarobnim trikom. Razgranati puteljci su posvuda i zbog njih se doima da je igrač samovoljno u kontroli kamo ide i na što točno naiđe, dok vještičja crna magija na neku foru konstantno, ali i neprimjetno vrti šumu u krug. Pronaći nešto konkretno zato može biti i izazov, no tu imamo psa koji će lajati u blizini interaktivnih predmeta. Ovaj tragač dobro sluša i ne može se izgubiti ili ozlijediti stoga nije još jedna naporna briga za djetetom.

Pas stvarno pomaže u potrazi i briga o njemu je izborna stvar.

Od najveće je pomoći vjerojatno i kada naletimo na “to nešto” od čega se može i poginuti. Da, u ovom Blair Witchu ima i borbe protiv nekakvih demona, makar samo u nekoliko navrata. Nemojte zato očekivati i pronalazak neke pumperice jer s obzirom na to da se radi o svojevrsnim sjenama, njih se ipak tu rješava svjetiljkom. Sasvim logično.

Čak i kad oni nisu prisutni, Blair Witch je dovoljno jeziv zbog raznih uznemiravajućih zvukova koji se mogu čuti u neposrednoj blizini. A tek kada mrak padne, tad bih se panično počeo okretati misleći da me netko promatra. Da ne spominjem kako sam nekoliko puta zadržao dah.

Glavna karta koju baca na stol je time i psihološko stanje igrivog lika koji se kroz razne halucinacije i prisjećanja pokušava pomiriti sa svojom sudbinom. Dobro, zašto ne, ali gdje sam to već čuo? Možda sam to samo ja, no nekako mi se čini da u zadnje vrijeme to ipak malo prečesto viđam. Dakle, ništa posve originalno.

Kako kažu, što nije loše ne mora se popravljati. Zar ne? Čak bi to sve još nekako i prebolio da (opet) nije riječ o traumatičnom ratnom iskustvu. Rat je strašna stvar, slažem se, ali shvatio sam to i prvih 50 puta kada je to bila glavna tema.

Blair Witch je još jedan hororac koji želi komentirati strahote PTSP-a.

Priča je zapravo sasvim dobra, više nego poštena i što dalje o njoj razmišljam to mi se više dopada. Jedino mi nije baš jasno zašto se taj koncept morao ovdje istražiti. Igra također ima i nekoliko različitih krajeva, no načini kako ih vidjeti baš i nisu sasvim jasni. Dobro, uvijek ih možemo pogledati na jubitubu, nisam na to mislio, no ne znam što bih točno mogao drugačije odigrati. Nema nekih jasnih odluka, već igra sama prati kako se ponašate.

Primjerice koliko istražujete, što pronađete, koliko često zovete ili mazite psa, skupljate li drekec za njim, provjeravate li fejs svakih pet minuta… Takve neke stvari, a samim time mi je i malo jasnije zašto igra naginje na kraću stranu.

Točno u minutu kada me odjavna špica bacila nazad u glavni izbornik mi se mjerilo na Steamu pomaklo s tri sata na četiri… A to je uključujući i ponavljanje šetnje od 15-ak minuta nakon spontanog rušenja aplikacije. Da je bilo malo više mozganja ili raznolikijih lokacija, vjerojatno se sada i ne bih osjećao toliko šuplje.

Stvar je postala još strašnija kada sam otkrio da “netko” ima veću kolekciju sličica od mene što me navelo da svoj cijenjeni album bacim u rijeku. Skup je to film za premotavati, ali i u tom pogledu je barem vjeran svom izvornom materijalu.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Iako je na trenutke ubojito uznemirujuća avantura, Blair Witch nas je uspio uvjeriti da u šumi nećemo naći ono što tražimo.

76 Naša ocjena
  • audiovizualna prezentacija je mrak
  • pas nije gnjavaža
  • dobro je dok traje
  • na mobitelu sam igrao zmiju
  • prilično kratko
  • više hodanja nego ičega
  • skroman broj zagonetaka koje su sasvim jednostavne
  • jesam li rekao već da je kratko?
  • kratko je

Gregor Stojev

Kad nema mačku na glavi, sa zadovoljstvom se prepušta atmosferičnim hororcima. Lokalni nostalgičar koji žive mrtvace vidi kao slatkiše, voli akcijske pustolovine i poneku mozgalicu dok pokušava zaobići sve stvari PvP.

Komentari (36)

  • SanKa

    09.09.2019 - 12:41

    na mobitelu sam igrao zmiju, lol 😀

    jbg, šteta…kao veliki fan filma i općenito found footage žanra, očekivao sam više 🙁 šteta

  • theth1ef

    09.09.2019 - 13:44

    *mini spojler* Ultra dosadna je postala na kraju kad se samo vučeš kroz kuću.

  • Anthemm

    09.09.2019 - 13:45

    Ma daj molim te, ovo zasluzuje vise od 76

    • Igor Belan

      @Anthemm, 09.09.2019 - 13:50

      Ali nisi li upravo u komentaru na moj video iz igre napisao da uopće nisi igrao igru?

    • Rorik

      @Igor Belan, 09.09.2019 - 15:15

      HAHAHAHAHAHAHAHAHA

    • Anthemm

      @Igor Belan, 09.09.2019 - 15:34

      Jesam, napisao sam. Moje mišljenje temelji se na gledanju, odgledao sam cijelu igru ali nisam htio platiti $30 za nešto što sam već pogledao… Ovaj recenzent je djetinjasto napisao ovu recenziju – stavio je 3 minusa o tome kako je igra kratka, šta svi očekuju da igre budu po 60 sati, napiše samo kako je audiovizualna prezentacija dobra. Priču je skroz plitko dotaknuo, a grafiku nije niti spomenuo. Ove jubitub/drekec fore nisu za ovakva mjesta, ako se želi istaknuti svoja smješnija strana, uvijek se može isprobati stand-up komedija. Živio

    • Aldin219

      @Anthemm, 09.09.2019 - 17:23

      Hoce li ino napraviti horor gdje se likovi ponasaju kao pravi ljudi? Ono ko u RE7 nadjes zenu u nekoj sjebanoj kuci nakon 3 godine i sta sve ne i kazu “hej otkud ti” jedno drugom. Tako i ovdje sto je Igor primjetio, lik nije covjek jer prvi put se susrece sa necim sto bii 100 posto ljudi bacilo u psiholoski ambis i lik je ono kao gdje mi je onaj kamen od maloprije. Ta glaspvna gluma u svakom hororu i writing su toliko losi da mi se kosa dize na glavi. Ovi ljudi nisu culi valjda sta je imerzija i zaposlite jebenog PISCA kad vec dajete toliko novca na igru!

    • Anthemm

      @Aldin219, 09.09.2019 - 22:02

      Da je lako svi bi pravili igre, nego kad si već tako samopouzdan što nam ti ne napraviš nekakvu igru da zaigramo. Kladim se da bi napravio nešto za GOTY

    • Aldin219

      @Anthemm, 10.09.2019 - 08:26

      Prvo smiri se ovo je samo igra, ne dobijas nista od toga. Drugo, ne moras prelaziti na licni napad. Ja se bavim necim drugim, ne pravim igre

    • Gregor Stojev

      @Anthemm, 09.09.2019 - 18:13

      Realno prica je jedina stvar koju ova igra ima, i obzirom koliko je kratko, reci ista vise bi previse otkrilo/spojlalo. I ovak sam vec u spoilere koracio. Grafika je dobila plus, koliko je dobra moze se vidjeti u dva videa gore, ne znam sto vise hoces. Nijedna igra ne zasluje visoku ocjenu samo radi grafike, ostale stvari su jednako bitne, a 30 eura je puno za film od 3 sata. Za te novce mozes 6 filmova pogledati u cinestaru.

    • Darcoolio

      @Anthemm, 09.09.2019 - 18:25

      I ekstremno je dosadna igra, evo joj 65 zbog toga.
      I ne, ne zaslužuje preko 75 pa ni da je grafički dostigla vrhunac, priča je otužna i mene je igra uspavala.
      Skini, odigraj, pa se javi.

    • SonOfZeus

      @Anthemm, 09.09.2019 - 20:00

      Jesi ti ozbiljno u istom komentaru spomenuo da je samo napisao da je audioVIZUALNA prezentacija dobra, ali da se grafike nije ni dotaknuo? Ozbiljno?

    • Anthemm

      @SonOfZeus, 09.09.2019 - 22:05

      Ovaj Gregor je za stand-up komediju, tebi bi preporučio neku ustanovu koja liječi od potrebe za lizanjem nečije guzice kako bi se dobila pažnja

    • SanKa

      @Anthemm, 10.09.2019 - 09:00

      lik, daj uzmi chill pill.. koji ti je đavo ? recenzent ima svoje misljenje, ti svoje i bok…deal with it..igra je kratka ako joj je vijek 5 sati. nitko ne traži FF trajanje od 120 sati, ali 20ak bi bilo čisto ok.

    • Anthemm

      @SanKa, 10.09.2019 - 14:36

      da, svi imaju svoja misljenja, ja sam se izjasnio. ako misle da mogu zajebavat bez da je uzvraceno nek odu u picku materinu i ne cvile kad im se vrati istom mjerom

    • SonOfZeus

      @Anthemm, 10.09.2019 - 12:32

      Nisi shvatio ni dalje, jel. Ja se svako malo raspravljam sa recezentima ovdje pa si nasao krivog za prebacit mu ulizivanje. Nisam igrao igru i kao takav ne mogu komentirati kvalitetu iste, ali morao sam se nadovezat na tvoj komentar gdje u jednoj recenici iznosis svoj argument, a odmah u slijedecoj ga pobijes. Hilarious

    • Anthemm

      @SonOfZeus, 10.09.2019 - 14:56

      nemam tu sta shvatit, logicno mi je da cete vi branit onoga koga vise volite, jedino gospon zlakob kuzi da se ljudi mogu pobuniti na nesto ako im ne valja, u ovom slucaju meni ocjena, i sta se sad svi zivciraju oko toga sto se nisam slozio s njim?

    • Demon90

      @Anthemm, 10.09.2019 - 11:50

      Pa imaš 2 videa što treba pisati o grafici pretjerano ako istu već vidiš

    • Anthemm

      @Demon90, 10.09.2019 - 14:57

      Jer je ovo recenzija? Evo ti znacenje recenzije ako nisi znao:

      “Recenzija (lat. recensio < re + censere: prosuditi) pismeni je kritički prikaz odnosno ocjena recenzenta o umjetničkom ili naučnom djelu, predstavi, koncertu, filmu i sl."

    • SanKa

      @Anthemm, 10.09.2019 - 15:23

      prijavio se za posao na hclu, show them how it’s done

    • Demon90

      @Anthemm, 10.09.2019 - 19:52

      Opisti se malo što si tako negativan.

    • Anthemm

      @Igor Belan, 14.10.2019 - 18:38

      evo igore, odigrao sam blair witch, jos uvijek mislim kako igra zasluzuje vise od 76. prcanje u mozak

  • zlakob

    09.09.2019 - 16:12

    slažem se, daš ocijenu 76, a naveo si 3 iste stvari o tome kako je igra kratka, blesava ocijena i blesava recenzija, ako si vec dao takvu ocijenu onda navedi razloge zašto je tako, a ako neznaš recenzirat igre, onda se bolje mani čorava posla, peace!

    • Anthemm

      @zlakob, 09.09.2019 - 16:26

      +1

    • Gregor Stojev

      @zlakob, 09.09.2019 - 18:19

      Sve je navedeno, 3 sata hodas kroz sumu, skupljas beskorisne papirice i slusas razgovore preko voki tokija. Prica je ok ali nije nista posebno, vec viđeno. Malo zagonetaka koje su uglavnom sve iste. Malo se isprepadas i u jednoj veceri zavrsis, ne moze to biti za 90.

    • zlakob

      @Gregor Stojev, 09.09.2019 - 19:57

      nisam ni rekao da je ocijena mala, igra ni nezaslužuje višu ocijenu od max 80, mozda je i to puno, nego je recenzija kisela, jel je loše napisana, kao da recenzent nezna napisat riječ više od “kratko traje”, stoga ova kritika nije na ocijenu igre nego na recenziju same osobe koja je pisala istu…

    • Demon90

      @zlakob, 10.09.2019 - 11:08

      Pa ako je napisao kratka je tri puta nije trik puta računao kao minus. Ja koliko razumije napisao je kratka nekoliko puta čisto da bude jasno da je prekratka u odnosu na cijenu

    • zlakob

      @Gregor Stojev, 09.09.2019 - 19:58

      odnosno Gregore ova kritika je upućena tebi, malo se više potrudi oko teksta i oko pozitivnih/negativnih strana same igre

    • SanKa

      @zlakob, 10.09.2019 - 09:01

      nek si ti njemu rekao. što je trebao, napisati ep ? igra ne nudi ništa očito za veliku recenziju

    • l)oolvl

      @zlakob, 09.09.2019 - 23:06

      kratka igra, kratka recenzija 🙂

  • delight353

    09.09.2019 - 20:24

    Hm. Ako smijem dati kritiku; recenzija je kratka koliko je i igra duga. Moram priznati da sam očekivao više teksta o grafici, zvuku, atmosferi, priči, performansama (za koje čitam po netu da je koma), etc.

    • Anthemm

      @delight353, 10.09.2019 - 14:51

      Majstore ovdje su kritike zabranjene, ovo je ko francuska revolucija, svi te napadaju cim se pobunis na nesto

  • zlakob

    10.09.2019 - 09:42

    glete ljudi, čitam komentare i nevjerujem iskreno i zapravo dajem ful podršku Anthemmu, pa zar je došlo do toga da se više nesmije ni kritika dat? ekipi hcl-a je to posao, da dobivaju dobre ili loše kritike ponekad, što ste se svi napalili na lika što je iznjeo svoje mišljenje o recenziji i/ili recezentu?? jebote svi bi se pojebali za lajk ili komentar ode ekipe sa hcl-a, koja ste vi ekipa nevjerujem…
    što su omogučili kometiranje onda ako se nesmije dat kritka? daj odrastite, niko vamo netreba uzet chill pill nego jednostavno pročitajte i vozite dalje, post je objavit pa bio on pozitivan ili negativan, živimo u demokraciji, svako ima pravo reć i napisati što hoće i što misli ( osim vrijeđanja naravno, to nepodržavam ) a onaj kojemu je to prosljeđeno mora to prihvatit pa bilo dobro ili loše,

    • Anthemm

      @zlakob, 10.09.2019 - 14:52

      Svaka cast, imas moj respect, neki ljudi ne kuze da svi imaju pravo na izrazavanje vlastitog misljenja.. Velika vecina ovdje su ovce, prate sta “popularni” ljudi ovdje govore umjesto da razmisljaju svojom glavom, hvala zlakobe

    • zlakob

      @Anthemm, 10.09.2019 - 17:00

      Majstore nevrijedi ti se sekirat, mora ti bit jasno da je velika vecina ovog portala zapravo djecurlija jbga.. Uzivaj i zivio ti meni 😉

    • Anthemm

      @zlakob, 10.09.2019 - 17:06

      Hvala i također doktore 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?