HCL.HR

Recenzija

Call of Duty: Black Ops

Igor Belan

Nakon ogromnog uspjeha posljednje Call of Duty igre, Modern Warfarea 2, njezini kreatori iz Infinity Warda (čelni ljudi studia) te izdavač Activision su nakon dugogodišnje suradnje “prekinuli” te redovitim čitateljima gamerskih novosti priuštili pravu sapunicu sa više epizoda od Sante Barbare. Naravno, ne prekida se samo tako – IW će i dalje raditi na COD igrama, ali mislim da možemo slobodno reći da to više nije isti studio. S druge strane, više no solidne nastavke ovog FPS serijala je izrađivao i Treyarch, pa je upravo ovom studiu prepuštena izrada nove velike Call of Duty igre.

Iako i Treyarch itekako ima dobru povijest u Call of Duty franšizi, u kojoj se ponajviše ističe naslov Call of Duty: World at War iz 2008. godine, mnogi gameri su i dalje sa skepsom gledali na Black Ops. No iskusni Activision znao je točno što mora učiniti. Masivna marketinška kampanja za Black Ops je pokrenuta, te nam je polako i suptilno otkrivala neke svježe detalje koji će novu igru uvesti u Call of Duty univerzum. Sve je na kraju rezultiralo jednim od najvećih i najpompoznijih launchova neke video igre u povijesti, no jedno je marketinška kampanja izdavača, a potpuno druga stvar je konačna kvaliteta igre.

Srećom po gamere, Treyarch je također znao točno što mora učiniti kako bi premašio ili barem izjednačio uspjeh svoje igre sa prijašnjom uspješnicom iz Infinity Warda. Nakon dvije godine razvoja, Treyarch nam je isporučio impresivnu Call of Duty igru prepunu raznolikog sadržaja i čiste zabave…

Veliki broj prijašnjih Call of Duty naslova smještao nas je u ulogu raznih operativaca u Drugom svjetskom ratu, a uvođenjem Modern Warfarea u COD priču, iskusili smo i intenzivne, akcijom nabijene sekvence u modernom ratnom okruženju. Black Ops se našao negdje u sredini, za vrijeme Hladnoga rata 60-tih godina, a umjesto da nas stavi u ulogu raznih operativaca u tom neslavnom periodu čovječanstva, Treyarch se ovaj put odlučio fokusirati na jednog takvog vojnika (dobro, uz par kraćih iznimki). Njegovo ime je Alex Mason, a kroz svoju dugu karijeru profesionalnog ubojice za više dobro, vidio je razne grozote, stekao puno prijatelja i neprijatelja te obavljao neke od najvećih tajnih operacija za svoju zemlju.

Odmah pri prvom ulasku u igru, Black Ops nas smješta u njegove vojničke čizme, zavezane za stolicu u sobi za ispitivanje. Kroz cijelu kampanju Alex biva mučen ne bi li se sjetio što znači nekakav naizgled nasumičan niz brojeva, a pokušavajući se prisjetiti, sa Alexom ćemo ponovno posjetiti neke od njegovih najtežih misija. Virtualno proživljavajući neka od tih sjećanja, igra nas smješta u raznovrsne lokacije koje variraju od Kube i Vijetnama pa sve do ledeno hladne Rusije. Likovi koje susrećemo u misijama od velike su važnosti, dobro su okarakterizirani, a glumci koji im posuđuju glas (od kojih su mnogi poznata filmska imena) odradili su svoj posao na zavidnoj razini. Pomoću impresivnih cut-scena, akcijskih sekvenci i konverzacije sa likovima tijekom igre, ova fiktivna priča o Alexu Mansonu i Hladnome ratu dobro je prezentirana, a što je najbolje, sve završava fino povezano i donekle logično.


Sam gameplay u singleplayeru užasno je linearan, ali u isto vrijeme i užasno impresivan – u najboljem smislu te riječi. Baš kao što se i očekivalo od jedne Call of Duty igre, Black Ops vrvi akcijom i skriptiranim sekvencama, a izvođenje istih je ponovno brilijantno. Igra je tako dizajnirana da vas, bez da to odmah shvaćate, praktički navodi kroz to polje linearnosti svake misije i polako priprema za svaku od nabrijanih sekvenci, koje su uvijek popraćene impresivnim animacijama, deranjem suboraca i neprijatelja, te u većini slučajeva – brutalnim prikazom nasilja.

Ubijati ćete u usporenom vremenu, šuljati se ljudima iza leđa, pratiti putanju metka do glave vašeg neprijatelja, ali i voziti razna vozila, plivati, roniti i tome slično. Sama mehanika pucanja, kretanja, vožnje i stealth ubijanja (kojeg zapravo ima zanemarivo malo) jednostavna je i intuitivna, baš kao što bi i trebala biti. Igrajući Black Ops dobiti ćete onaj poznati osjećaj igranja Call of Duty igre, ali u jednom svježem okružju punom virtualno rekreiranih scena kakve bi očekivali vidjeti u nekom Hollywoodskom blockbusteru.

Kako akcija nikad ne bi prerasla u dosadu tu je i impresivan arsenal oružja koja variraju od standardnih pištolja i automatskih puški, do samostrela s eksplozivnim strelicama i bacača plamena, pa čak i do glomaznih, improviziranih praćki sa eksplozivom kao punjenjem.


No nije baš sve bez greške. Par problema u dizajnu gameplay iskustva zasmetati će na trenutak prilikom igranja kampanje. Iako su leveli uglavnom vrlo linearni, ponekad je malo nejasno što zapravo trebate raditi u određenom dijelu ponekih misija, a od glupavih suboraca ne možete uvijek očekivati da su spremni pomoći u kritičnim situacijama. Srećom, odnosno nesrećom, ni umjetna inteligencija protivnika nije baš za pohvalu, pa u većini vremena neće predstavljati veliki problem (osim, dakako – na najtežem modu igre gdje su nemilosrdni).

Umjetna inteligencija jedva se može nazvati “inteligencijom”, ali zbog akcije – neće vas biti briga…

Još jedan problem javlja se u obliku nasumičnog stvaranja neprijatelja sve dok ne obavite određeni zadatak ili ne prođete određenu virtualnu barijeru. Ovaj poznati problem u Black Opsu pogotovo dolazi do izražaja kada se morate sami sukobiti sa svom tom silom neprijatelja, jer su vaši suborci negdje zapeli ili jednostavno ne rade što bi trebali. Srećom, ovakve stvari ne dešavaju se često, a kada i ako se uopće dese, šanse su da nećete ni stić mariti za njih jer ćete biti preokupirani sa svom tom akcijom na ekranu.

Sve u svemu, Call of Duty: Black Ops nudi kampanju koja zadovoljava apetite i najzagriženijih ljubitelja akcije te usput pruža jednu od najboljih priča u Call of Duty serijalu do sada. Cijela stvar traje i nešto više no što smo prvotno očekivali. Trebati će vam negdje između sedam do devet sati da ju završite, ovisno o izabranoj težini, a dobre su šanse da ćete to isto iskustvo, nakon završetka igre, poželjeti proživjeti još jednom.

Budući da je upravo multiplayer dosadašnjih Call of Duty igara zarazio milijune igrača diljem svijeta i donio tako svojim kreatorima brdo novca, Treyarch je ponovno znao što mora učiniti s tom komponentom Black Opsa. Multiplayer je morao biti odličan, pa su igrali na sigurno. Nadogradili su se na odlično prihvaćen multiplayer Modern Warfarea te uz približno isti osjećaj napucavanja i kretanja, uveli i brojne, mahom dobrodošle novitete.


Prvi takav novitet koji ćete zapaziti su COD bodovi, a riječ je o svojevrsnoj nadogradnji na XP bodove koja služi kao igrina virtualna valuta za kupovanje. Naravno, XP bodove još uvijek morate skupljati dobrim igranjem kako bi otključali nova oružja i opcije za customizaciju, no da bi zapravo kupili te otključane stvari morate imati i određeni broj COD bodova. Ove bodove možete zarađivati na razne načine. Primjerice, dobiti ćete određeni iznos COD bodova ako izvršite neke zadatke u multiplayeru, ili ako kupite „ugovor“ koji vam obećava lijepu isplatu kada izvršite ono što traži (npr. pobjedite tri TDM meča).

Uvođenjem COD bodova, Black Ops predstavlja i nešto detaljnije opcije customizacije igraćeg iskustva. Custom klase, nadogradnje oružja, perkovi… sve su to elementi koje kombinacijom zarađenih XP i COD bodova otključavate i kupujete po želji i potrebi. No osim toga sada možete napisati tag svog klana na oružju, odabrati emblem te promijeniti oblik i boju ciljnika. Ipak, prije nego možete uopće razmišljati o svemu tome, bolje vam je da si osigurate hrpu te prijeko potrebne virtualne valute.

U Wager modu stavljate svoj skill na kušnju kockajući se sa vrijednim COD bodovima…

Daleko najzabavniji način zarade ovih bodova krije se u potpuno novom modu igre koji Black Ops premijerno predstavlja. Ime mu je Wager mode, a kao što i samo ime naslućuje (barem vama koji znate engleski), u njemu ćete se “kladiti” da ste bolji od konkurencije, a ukoliko to zaista i dokažete – pare su vaše. Kvaka je dakako u tome što da bi uopće započeli neki Wager meč, morate prethodno uložiti određeni iznos COD bodova, a povećani iznos tog virtualnog novca dobivate samo ako se u konačnici plasirate unutar prva tri mjesta. Iako je i sam koncept ovakvog nadmetanja sam po sebi vrlo interesantan, još je interesantnije kako je Treyarch zapravo zamislio te Wager mečeve.

Ovdje nema klasičnih FFA sukoba, Wager mod ima četiri unikatna moda igranja koji zaista uvode dašak svježine u cijeli FPS žanr te pogotovo u Call of Duty serijal, a dizajnirani su tako da u fokus dovode igračev skill. Mod „One in the Chamber“ dati će svakome igraču tri života te obični pištolj sa jednim metkom za ubijanje protivnika (svaki kill nagrađuje se dodatnim metkom), dok će mod „Gun Game“ podariti igraču novo, bolje oružje za svaki uspješan kill. Tu je još i „Sharp Shooter“, mod u kojem svi igrači imaju ista oružja koja se svakih 45 sekundi mijenjaju, a „Sticks and Stones“ mod natjerati će vas da se sa neprijateljima obračunate samo sa Tomahawk sjekirama i samostrelima.


Svaki od ovih modova pun je frenetične akcije, šuljanja i iščekivanja i vrlo dobro izbalansiran. Primjerice, u Gun Gameu igra će vas automatski degradirati na prethodno oružje u listi ukoliko vas protivnik ubije melee napadom, a ako vas netko ubije Tomahawkom u Sticks & Stones modu, score će vam pasti na nulu. Upravo ovakvi detalji u mehanici gameplaya Wager mečeva održavaju iskustvo igranja zabavnim i napetim u svakom trenutku.

Ostatak multiplayera je više-manje standardni Call of Duty kakav smo tijekom posljednjih par godina zavoljeli. Nagrade za killstreakove i perkovi su i dalje tu, ali više nema deathstreakova te kod većine omrženog Nuke killstreaka. Tu su također i standardni modovi igre poput S&D, TDM i FFA, a tu je i Prestige mode koji otključavate kada pređete level 50. Akcija se odvija na 14 novih mapa koje variraju od urbanih područja i industrijskih vojnih kompleksa pa sve do džungli. U ovih prvih par dana otkako je igra vani, posebno interesantnom se pokazala mapa Nuketown, koja predstavlja umjetni gradić za testiranje nuklearnog oružja. Mapa je nakrcana autentičnim kućama iz pedesetih godina te lutkama koje ćete u početku lako zamjeniti za neprijatelja. Svjetle boje i općenito vedra atmosfera mape, ironično je postala omiljeno mjesto za virtualno ubijanje tisućama igrača. Mape nude dosta varijacije za igrače, neke su veće te imaju puno mjesta za gamere koji obožavaju sniper, dok su druge nešto skučenije dizajnirane kako bi se naglasila frenetična akcija te uporaba melee napada, sačmarica i SMG-a.

Oružja su solidno balansirana – sačmarice su dobile status primarnog oružja te su sada općenito nešto češće korištene, a SMG oružja se unatoč solidnom balansu ponekad čine prejakima. Tu su i brojni dodatci koje otključavate uspješnim killstreakovima, poput RC XD autića koji možete ekspolodirati u neposrednoj blizini neprijatelja, krovžednih pasa koji će doslovno poklati kampere te Spy Planeova koji efikasno zamjenjuju UAV-ove.

Ako vam sve ovo nije dovoljno, Black Ops sadrži i mod kooperativne makljaže protiv zombija, koji je u odnosu na COD: World at War, gdje je ovaj način igre prvi puta predstavljen, također dobio neka osvježenja, ali ništa previše značajno. I dalje u suradnji sa maksimalno još trojicom igrača ubijamo zombije, krpamo rupe na prozorima i kupujemo oružje koje prigodno stoji na zidovima.


Zombie mod ima samo tri mape, koje vam nisu odmah dostupne. Doduše, ne bi li produžili iskustvo igranja, Treyarch je odlučio ove Zombie mape učiniti nešto težima, a drugu i treću mapu nećete samo tako otključati. Jednom kada pređete igrinu kampanju otključati ćete vjerojatno najzabavniju Zombie mapu, onu koja se odvija u Pentagonu. Nećemo u detalje, za slučaj da još niste odgledali onaj video koji vam ionako sve spoila.

No ima još! Uz dužu singleplayer kampanju, kvalitetan multiplayer i kooperativni Zombie mod, igra ima i dva zanimljiva easter ega ugrađena ravno u glavni meni, odnosno u prostor glavnoga menija. Kada ih pronađete, imati ćete mogućnost zaigrati dvije male i poprilično zabavne igre. Jedna je top-down pucačka arkada sa zombijima, a druga je avantura starog kova.

Prijašnje Call of Duty igre uglavnom su bile dobro optimizirane za PC, te nisu zahtjevale neke ninja konfiguracije, no Treyarch je uspio na ovome području napraviti par groznih pogreški koje su, barem u prva tri dana, učinile igru praktički neigrivom.

Igra je prije izlaska prvoga patcha, iz nekog razloga, opterećivala procesor u potpunosti dok je grafičku karticu iskorištavala u samo 20%. Ovo je razultiralo nepodnošljivim štucanjem, trzuckanjem, štekanjem… kako god to želite nazvati, a to se pogotovo odrazilo na vrlo neugodno multiplayer iskustvo. No osim multiplayera i singleplayer je „štucao“, učinivši i to iskustvo manje atraktivnim i u konačnici vrlo frustrirajućim.

Ubrzo nakon izlaska igre, po službenim forumima Steama pojavili su se brojni komentari PC gamera koji su izražavali nezadovoljstvo uloženim novcem za igru koja je praktički neigriva. Očito riješenje ovoga problema očekivalo se od Treyarcha, kojemu je trebalo tri dana da izda patch koji problem popravlja. No čak i nakon patcha, koji je doduše učinio iskustvo igranja puno glađim i ugodnijim, čini se da problem nije u potpunosti nestao. I dalje neki gameri sa više no solidnim PC konfiguracijama traže po forumima riješenje za jedno te isti problem koji je patch, čini se, samo dosta ublažio.


Prva zakrpa je u našem slučaju riješila problem u potpunosti, pa nećemo sve ovo baš previše zamjeriti igri, no kako smo imali loša iskustva sa izvođenjem igre u prvih par dana nakon njena izlaska, te budući da su mnogi gameri i nakon patcha prijavljivali tehničke probleme, sve ovo jednostavno smo morali spomenuti. U najgorem slučaju, ovo znači da ćete za u potpunosti ugodno igranje na najnižim detaljima, ipak trebati nešto jaču PC konfiguraciju od one koja je navedena kao minimalna.

Usporedno, PS3 i X360 verzije rade sasvim dobro, imaju par tehničkih glitcheva, ali ništa previše značajno, i svakako ništa poput onoga što su PC gameri iskusili u ta prva tri dana prije patcha.

Nasumične eksplozije poput one granata i projektila izgledaju tek solidno, ali one velike i grandiozne koje vas igra tjera da pogledate su zaista impresivne. Teksture kroz cijelu igru ostaju vrlo oštre, iako znaju ponekad popucati, a isto tako ponekad okolnim objektima fali pokoji poligon. Ipak, taj manjak poligona i pucanje tekstura, koji ionako rijetko pokazuju svoje ružno lice, teško da ćete primjetiti jer ćete biti fascinirani odličnim modelima likovima, osvjetljenjem svijeta te općenitom igrom svijetla i sjene.

Ono što definitivno ovu igru diže iz prosjeka i čini ju prokleto impresivnom na polju prezentacije je izvrsno izrežirana akcija te popratni efekti i animacije koje ju upotpunjuju. Svaka od tih animacija, u koje je uloženo puno sati motion captueringa, dodatno je upotpunjena izvrsnom glasovnom glumom te fenomenalnim zvučnim efektima. Treyarch je za posao glasovne glume zaposlio niz poznatih glumaca poput Sama Worthingtona, Eda Harrisa te Garya Oldmana, a svi su oni odradili svoj posao zaista odlično.


Sve navedeno tvori jedno nadasve impresivno FPS iskustvo, ne previše unikatno, ali svakako prepuno sadržaja za jednoga i više igrača, koje bi trebao iskusiti svaki fan žanra. PC verzija početno nas je razočarala banalnom greškom vezanom uz optimizaciju igrina koda, no nakon prvoga patcha i to je riješeno, a PC gameri se ovaj put mogu veseliti i povratku dedicated servera u multiplayer.

Sitniji nedostatci u dizajnu gameplay iskustva singleplayera, poput poprilično glupih suboraca te pogotovo neprijatelja, dobro su prikriveni frenetičnim prikazom akcije, priča je najbolja u Call of Duty igrama do sada, a multiplayer je u odnosu na Modern Warfare igre dobio hvale vrijedne promijene i novitete koje bi igrače trebale zadržati pred ekranima barem do izlaska nove igre serijala. Još u sve to uračunajte kooperativnu makljažu protiv zombija, genijalne easter eggove te impresivnu prezentaciju svega toga, i imate jednu vrlo zabavnu igru sa puno toga za ponuditi.

Fanovima serijala vjerojatno će zasmetati što Black Ops jednostavno previše podsjeća na prijašnje igre serijala, napravljan je po istom akcijom nabijenom kalupu za singleplayer i multiplayer kalupu viđenom u prijašnjim igrama. Ali unatoč svemu tome, Black Ops ipak nudi dovoljno novog i zabavnog sadržaja da ga se komotno može gledati kao potpuno novu i svježu igru, neovisno o tome što je već sedmi nastavak velikog FPS serijala. Svejedno, mišljenja smo da u Call of Dutyu nakon ovoga, developer mora promijeniti neke stvari iz korijena, jer se ovaj koncept polako ali sigurno izlizuje, pa nismo sigurni koliko bi bilo zanimljivo vidjeti ovakvu igru sa drugom pričom i tek par novitea sljedeće godine.

Slažete li se s nama? Jeste zaigrali Black Ops? Kako se vama igra čini? Ostavite nam koji komentar i svoju ocjenu ove igre.

VIDEO RECENZIJA: Call of Duty Black Ops stigao je u naše recenzentske laboratorije te dokazao da i Treyarch zna napraviti fenomenalan COD naslov.

90 Naša ocjena
  • akcija i priča
  • prezentacija
  • modovi i customizacija
  • AI
  • tehnički problemi na PC-u
  • fali prave inovativnosti

Igor Belan

Već 18 godina vodi ovaj portal ravno u propast. Vrijeme provodi u VR-u, kupuje igre iz hira, cijeni stari Nintendo i PC avanture Tima Schafera, ali zapravo iz gušta igra samo Quake Live. E i one dinosaure.

Komentari (50)

  • Mamut Marko

    18.11.2010 - 19:45

    90 je previše ementalere, ajde još nekih 80 i nešto..ali 90…neznam po čemu zaslužuje toliko..faila u svemu.od puški, do osjećaja pucanja, do toga da je igra 30% pucanja i 70% gledanja epileptičnih međuscena..užas.

  • Ementaler

    18.11.2010 - 19:50

    Po hrpi sadržaja, dugotrajnosti cijelokupnog iskustva (mp, co-op), kvalitete istoga… mah, sve piše u recenziji, ako to nije dovoljno… Inače, ocjena bi bila i veća da je PC verzija optimiziranija, da je AI bolji i još par sitnica. Ali opet, sve u svemu, baš fino zaokružen proizvod. Za ocjenu “1”, koju si dao, svakako nije.

  • Mamut Marko

    18.11.2010 - 19:55

    ja sam odigrao SP tako da sam razmišljao kad će više kraj da mogu posrat igru, to se brzo desilo jer je kratak.onda one fore filmske su mi se popele nevrh glave, baš ono najlošiji cod do sada.a da ne pričam o q3 enginu starom 11 godina i dotjeranom tako da stave malo sjajila po licima likova, dok su teksture svega ostalog na razini doom 1.

  • shark3r

    18.11.2010 - 20:14

    ee a oce li moc cod;BO preko multiplayera bez original cd?????xD

  • Corbel

    18.11.2010 - 20:29

    “No iskusni Activision znao je točno što mora učiniti. Masivna marketinška kampanja za Black Ops je pokrenuta” – upravo ovo , ljudima su zamazali oči , podkupili recenzije da sve izgleda lijepo , a igra je smeće , ispljuvak igraće industrije . Necu pisat obrazloženje jer bi potrajalo i džabe se živcirat 🙂 CoD 2 i MW su za nešto , ovo ostalo nula .

  • eXcentrik

    18.11.2010 - 20:36

    @corbel dvojka i cetvorka su jos uvijek vrh… ovo ostalo je sve za nabrijane britance od 13 godina koje zajebavaju na michinimi ili kako se vec zove

  • Deadwalker

    18.11.2010 - 20:40

    Igra definitivno ne zaslužuje tako visoku ocjenu. Već sam na forumu dao svoje razloge pa se neću ovdje previše ponavljat. Igra je čista reciklaža prethodnih nastavaka i sve je to već bilo viđeno u prijašnja 2-3 CoD-a i sad opet iznova. Engine je stara krama koji ima šminke na sebi više nego li Josipa Lisac, a AI se ne može zvati inteligencijom za koji je blago reći da je katasfrofa. Ja stvarno ne vidim zašto ta igra vrijedi tako visoku ocjenu kada sve što je novo u igri su SP misije i lokacije.

  • croice

    18.11.2010 - 20:45

    Za mene black ops uz modern warfare najbolja COD igra, priča je odlična gameplay i zvuk su na razini napete akcijske FPS igre. Jedina zamjerka po meni je prekratka SP kampanja i loše optimiziranje PC verzije

  • Figo

    18.11.2010 - 20:48

    govorio sam ja da tu ima maloumnih ljudi koji igri daju ako im se sviđa 100 a ako im se ne sviđa jednostavno 1 tako da smanje prosječnu ocjenu i da budu “face”.. sramotno.. oni koji nisu zadovoljni s igrom neka je ne igraju i neka čekaju MW3, a nas ostale pustite da uživamo u najboljoj FPS igri godine!!!! ne moram navoditi razloge zbog kojih mi se igra sviđa jer je autor recenzije već sve naveo, CoD: BO možda ima istu grafiku ko prethodnik MW2 ali to ga i dalje čini trenutačno najljepšom igrom, ako uživate samo u pre pre presavšenoj grafici igrajte samo Crysis a COD i ostale naslove zaobiđite, o prezentaciji također ne moram govoriti, kad igrate igru osjećaj je da upravo gledate i proživljavate najbolji holiwoodski akcić desetljeća.. kampanja je dovoljno duga da zaokruži jednu cjelinu i da vam da određeni trening za MP. a o tome neću pričati jer se sve već zna, Black Ops nije bolji recimo od Bad Company 2 ali to niti ne pokušava biti jer su to 2 različita svijeta.. i dalje je to jedan od najzabavnijih i najžešćih MP naslova koji traje i trajeee.. zamjerio sam igri samo 2 elementa, prvo imam PC verziju i prvih 2 dana igra je bila neigriva, makar se situacija s patchom odma promijenila a i još jedan dolazi ovaj vikend i drugi nedostatak je da su mape previše zatvorene za moj ukus, nekako skučene, previše hodnika i zidova.. moralo je biti malo više otvorenog prostora.. sve u svemu odlična recenzija i još bolja igra koja će sigurno potrajati do drugog CoD-a a možda i duže kao što je to MW1.. 97/100

  • AntraX

    18.11.2010 - 20:48

    imam black ops po meni je pre zakon, singleplayer je fenomenalan dao bi ocijenu 100 da nema laga na PC tak da 98 😀

  • makinamarko

    18.11.2010 - 20:58

    ja sam je upravo završio na playstation i igra je legendarna…
    recenzija vam je super 😀
    sad čekam AC Brtoherhood

  • ScaR

    18.11.2010 - 21:23

    igra je zakon… 99/100

  • Apocalypse4987

    18.11.2010 - 21:28

    predobra mi je ova shema sa hladnim ratom, bijeg iz ruskog zatvora, CCR svira u Vietnamu ajmeeee kako dobro, prezadovoljan sam igrom!

  • Buffalo_

    18.11.2010 - 22:00

    Svaka cast na trudu Ementaler! 🙂

  • Nevenka

    18.11.2010 - 22:20

    Odlična recenzija, odlična igra. Pun pogodak nakon isforsiranog ispljuvka MW2. Palac gore za Treyarch.

  • Garrous

    18.11.2010 - 22:27

    MOje osobno mišljenje ; moglo je puno bolje, ali jbga šta je tu je

  • Garrous

    18.11.2010 - 22:31

    Recenzija rula , komentar je bio za igru 😀

  • Lazy

    18.11.2010 - 22:39

    Ja tek počeo igrat, al po komentarima prekaljenih (frendova) gamera njima je u potpunosti sjela i hvali se na sva usta, prvenstveno zbog triler krimi akcije koja se provlači kroz cijelu igru.A kritike padaju najviše zbog proklete neoptimiziranosti!
    Inače momci, dobro odrađen posao s recenzijom, samo tako nastavite, Hail!!!!

  • seedorf

    18.11.2010 - 22:53

    Savrsena igra,nanjbolji CoD ikad. 98/100

  • Sheby

    19.11.2010 - 01:24

    Ementaler pod minus treba stavit očajne zvukove oružja, fakat su katastrofa!

  • ReckonZ

    19.11.2010 - 09:12

    ocjena 42…

  • skeleton-47

    19.11.2010 - 09:16

    Igram cod sreiale veoma dogo ,i mogu vam reci da sam ,ajmo reci iskusan gamer.bit cu kratak OVO JE NAJBOLJI SERIAL COD-A ,u povjesti svaka m castat.A bas te meduscene super ,igra je prenabijena i puna adrenalina .Kome se ne svidja neka je ne igra .Ne bi komentarisao ove komentare pogotovo od Mamuta …………

  • skeleton-47

    19.11.2010 - 09:17

    Cista 90 -tka!!!!!

  • Nevenka

    19.11.2010 - 11:28

    @Sheby

    Zvukovi oružja su najrealniji do sada, realniji od onih u svim ostalim igrama.

  • Night Knight

    19.11.2010 - 11:53

    Mislim da je igra previše linearna. Ne razlikuje se mnogo od prvog dijela Medal of Honor , osim eto po količini šminke. Ovo nije najoblja igra godine, jer ovakvih igrara je mnogo izašlo. Ne znam zašto se još uvijek forsira tolika jednostavnost, i konzole mogu podnijeti malo “širu” putanju kroz igru. Ne valja.

  • Kanda90

    19.11.2010 - 13:46

    ljudi pomagajte, guglao sam i opet ne mogu da nađem, ima li iđe linka za download patcha od ove igre? mislim na ovaj patch što otklanja probleme sa optimizacijom igre, ne mogu da igram kad sjecka ovako. Probao sam preko onog Steama ali tamo ne mogu da se snađem, nema niđe da piše patch za black ops. Ko zna, može mi poslati poruku na [email protected], bio bih vam vječno zahvalan. Pozdrav

  • DevilMayCryTM

    19.11.2010 - 14:21

    možete vi nabit ocjenu 100 ali ova igra nije zaslužila ni 85, od preglupog AI koji samo po vama puca, do ruka ljudi koje zapnu u zraku kad ubijete neprijatelja, bombi koje vam padnu na odjelo i tu stoje….ni sjena MW2, ovo je rat za malu djecu. 🙁

  • Max007

    19.11.2010 - 15:39

    meni ne smeta bas je zakon igra imam za pc i koljem ali u video recenziji niste spomenuli puno toga!!!!!!!! to me ljuti al sve u svemu je zakon igra

  • Ementaler

    19.11.2010 - 15:57

    A video recenzija je standardno skraćena u odnosu na samu tekstualnu, ne želimo vas baš zamarati tim videima dužima od ovih 6 i pol – 7 minuta. Ali eto , ako vam je video recenzija ikada prekratna uvijek je tu detaljnija tekstualna reca 😉

  • TT21

    19.11.2010 - 21:24

    Ljudi ako ste igrali MOH ovaj novi, pa CoD je genijalan – mada trzanja i usporavanja na “the mašini” uništavaju igrivost, a i međuscene brate rastežu žvaku do besmisla! Grafika i tehnikalije su mi čisto O.K., ma i više od toga, AI koji AI, pa ima ga u tragovima?!
    E sada treba malo stati na loptu – da, sve je to već više-manje prožvakano, ali ovakav filmski FPS baš mi je legao, nakon MW2 (koji mi je razbio iluziju da će se nastaviti genijalonost MW-a), ovo je “štreberski ispljuvak” čista čvrsta četvorka!
    Dojmilo me napucavanje u tunelima, ali potencijal nije iskorišten – definitivno!
    Bez obzira na marketing i uloženu lovu, ovo ostaje “štreberski ispljuvak” koji treba ispuniti prazninu dok se na obzoru ne pojavi nešto genijalno – možda MW3?!
    Zašto bi ovaj CoD tako loše bio ocjenjen ljudi, pa što je ovaj novi MoH (nakon onakvih najava i klipova)?!
    CoD, 4, sjedi!

  • supa

    19.11.2010 - 23:10

    Eurogamer 8/10
    Game Informer 9/10
    GameSpot 9/10
    GamesRadar 9/10
    GameTrailers 9.3/10
    IGN 8.5/10

    citsto da se zna…

  • luka.hari

    20.11.2010 - 10:16

    neznam zasto svi govore da ima igra steka na PC-u.evo ja preso cijeli SP i nijednom mi nije nista stekalo 🙂

  • Maximum

    20.11.2010 - 11:34

    Meni eto i dalje steka igra i posle patcha imam Ati 5770 i amd 4000+ na 2.1 ghz da nekazem da mi MW 2 ide skoro u Fullu i 60 frame-ova a Black Ops nekih 15-20 sve na low.

  • xGAME

    20.11.2010 - 12:43

    Definitivno previsoka ocjena. Igra nije nista posebnog, i da nema u imeni CoD, svi bi je posrali.

    Od mene je dobila 20 ili 30 mislim, i to iz razloga jer pustit u prodaju tako nedovrsenu igru je sramotno, lako je sada recenzirat nakon patcheva, recenzije moraju biti za vanilla verziju igara. Sto mislite za koliko bi gothic 3 sada dobio visu ocjenu u odnosu na vanilla verziju?

    Igra koja je dizala takav hype, koja dodje overhypeanih 60€ je neoprostivo da bude u takvome stanju.

    Nisam nikakav cod hater, sto ce sada mozda neki mislit, a niti mi je jasno zasto se ta igra jos zove cod, ako vise nema nikakve veze sa cod igrama, zadnji cod koji je kako tako slican originalu je cod5. Cod im valjda sluzi da vise zasluze na igri i da dobije overrateane ocjene na recama. Jer siguran sam da se igra drugacije zove 75 bi joj bio max.

    Sto se spa tice, jedino mi od coda1 onak bas dobar sp, dvojka jos ajde, a ovo ostalo meh, a ovaj prelazi sve granice skriptiranosti.

    Mp cekam da dodju patchevi i mod toolovi pa da dovedu igru u red.

    Back to cod2 🙂

  • ReFlex

    20.11.2010 - 15:44

    Kao sto kaze u rec.kod boljih konfiguracija u pc-u nebi trebalo biti problema…
    Pa ako hocete igrati normalno nabavite 4-8 Gb RAM neku dobru graf,procesor i eto,a nemojte bezveze pljuvati po igri…Nije sad za 100 % ali nije ni toliko losa…

  • jinx666

    21.11.2010 - 10:58

    meni jednostavno igra nije sjela…nista cekamo mw3!!!
    ocjena75

  • ProGamer

    21.11.2010 - 18:54

    EEE, još da je imat poštenu konfiguraciju za uopće pokrenuti igricu, a kamoli igrat ju. Trunem već dvi godine sa ATI Mobility Radeon x1350…. SA X1350!!! ZNATE VI KOJA JE TO SRAMOTA!!! U SVIJETI HIGH END GAMINGA, JA TRUNEM SA ATI MOBILITY RADEON-OM!!! PA ****** SVE!!!

  • durantula

    24.11.2010 - 14:53

    90 za ovo! daj molim vas…kako možete dati ocjenu 90 igri koju možete preći za 3-4 sata igranja? da se igra kojim slučajem zove medal of honor a ne call of duty dobila bi ocjenu 65, u to sam siguran!

  • Shimmy

    28.12.2010 - 14:41

    Ne kužim ljude koji se žale, pogotovo komentar XGamea. Meni recimo nisu FPS najdraži žanr, niti sma generalno ljubitelj skriptiranih igara. Naprotiv – najdraži žanr su mi open world RPG-ovi, dakle potpuna suprotnost ovoga ovdje. ALi svejendo mogu reći, nakon što sma ju odigrao ovaj vikend, da je SP komponenta (u MP neću ulazit jer nit sam igrao, niti budem jer me MP napucavanje u globalu ne zanima, ja sma tu isključivo uvijek zbog priče) jedan od najboljih doživljaja ove godine, pa i duže. Skriptirana je, da, ali može li se to zamjeriti igri koja ima tako dobru atmosferu, toliko epskih scena koje ostavljaju smiješak na licu, koja ne pati od cenzure, nego je sve sirovo i onako kako i treba biti u ratnoj igri? Meni, kome je najbolja igra ikad na PC-u Gothic, koji je potpuna suprotnost ovome, po apsolutno svemu (osim sjajnoj atmosferi), nije ni kratkoća, ni skriptiranost, ni linearnost, ma ništa, ni najmanje smetalo. Dovraga, pa šta se uvijek mora sve raščlaniti na sastavne djelove i onda gledati pojedinačno “aha, ovo je loše, i ovo, ok, ovo je dobro, ovo je loše”, te tako davati neki sud na temelju čega je više, pluseva ili minusa? Nekad i minus i minus daju plus, a kod ove igre su definitivno dali 😉
    Ugl, po meni, najbolji SP u zadnja 4 Call of Dutya. Sa prvim i drugim neću uspoređivati, ne jer su bolji, nego jer ne mogu, drugačija je to priča, od MW-a se krenulo u skroz drugom smjeru, ali taj smjer nije nikako loš kako XGAME tvrdi. Štoviše, nadovezao bih se na izjavu, i citiram:
    “zasto se ta igra jos zove cod, ako vise nema nikakve veze sa cod igrama, zadnji cod koji je kako tako slican originalu je cod5”
    Hmmm, a je li? A što ej to toliko drugačije u ovoj igri od MW-a, MW-a 2 pa i WaW-a? Ja tu ne vidim toliku razliku koju spominješ, nego sve te igre zajedno su poprilično drugačije od prva 3 COD-a. Ali tu je sad filozofija – može li se onda reći da ovo (i kad kažem ovo mislim na sva 4 zadnja nastavka, ne samo ovaj) nije Cod? Ili je ipak tek to Cod, jer, priču o kokoši i jajetu na stranu, pogledajmo to iz bilo kojeg drugogo kuta osim kronološkog – prodaja i popularnost od MW-a na dalje znatno nadmašuje one prva 3 CoD-a, dakle, publika više ovo prihvaća, i povezuje s aimenom Call of Duty, onda prva 2 Call of Dutya zapravo su donijeli manje novoga nego prekretnica MW jerbo do tad je postojalo nešto što se zvalo Medal of Honor i bavilo se sličnom, preprežvakanom tematikom, a vidi vraga, danas se taj MoH fura na CoD 😉 Ta možda i ono najbanalnije, ali mora se i to uzeti u obzir – onih “starih CoD-ova ima samo 3, ovih već 4. Dakle, i brojčano je više tih modernijih, pa mislim da je više onda to CoD, nego ono 😉
    I da se razumije, ja nemam ništa protiv prva 3 Call of Dutya, dapače, sjajne su mi igre, i ne mogu reći ni da su mi lošije od ovih zadnjih 4, nego jednostavno, to je druga priča koju ni ne uspoređujem, nego samo kažem da se kvaliteta ovom proizvodu nikako en može osporiti, niti se može izjaviti nešto glupo kao “to nije Call of Duty”. I to sma sve zajedno argumentirao, dok od kolege xGAME-a i nekih hejtera bome nisma vidio ni jedna razlog zašto to ne valja ili “nije CoD”
    Toliko od mene, za sad

    P.S.Ograđujem se od bilo kakvih komenatara za MO komponentu, ovdje sma govorio smao o SP-u, jer kako rkeoh, MP me ne zanima, ali zli koemantari su ionako i išli na SP, smaostalno, ili u kombinaicji sa MP-om, ali ticali su se SP-a

  • Stormrage

    30.12.2010 - 11:45

    svaka čast Shimmy, potpuno se slažem s tobom

  • Shimmy

    30.12.2010 - 14:52

    Hvala ; nego, ne mogu vjerovati da je ntko čitao to (dok sam pisoa, nije se činilo tako puno :D)

  • stickwar2

    31.12.2010 - 19:27

    najbolji cod dosad i pre fora je kad likovimo odlete ruke il noge a pogotovo kad uzombijima se zombi pas razleti i iz njega krv

  • Tony12

    09.01.2011 - 15:59

    Igrica ima puno efekata a i grafika je skoro ista kao u prijasnjim djelovima

  • Cole™

    19.03.2011 - 18:15

    Mason na kraju ne ubije JFK-a, bar ja to tako vidim, ima hrpetinu ljudi na netu, koji impliciraju da upravo on ubojica.

  • Captain Crash

    31.12.2011 - 13:11

    Najbolji i najmaštovitiji Call of Duty ikad napravljen.

  • rsv051

    28.02.2012 - 21:11

    Ameri su seronje ali zato rade dobre igrice ,niti je ova izuzetak.Prelazim je uprav o pa kasnije napisem svoj dojam.

  • rsv051

    05.03.2012 - 21:02

    Prešao Black opps single player ,mogu reći da je priča jako zanimljiva pogotovo me iznenadila na kraju.

    Sam SP je puno bolji nego u MW2 i od priče i od inteligencije protivnika samo mi je opet nekako linearno.

    Sve u svemu vidi se napredak od mw2 te upravo igram mw3 sp pa ćemo vidjeti
    poz

  • gamelaker

    04.12.2012 - 20:13

    može mi neko dat link od toga patcha za optimizaciju?

  • Niksa1970

    08.02.2016 - 01:22

    Najjaci COD od svih do sad

  • -Aragorn-

    07.09.2017 - 00:25

    Odigrao sa “malim” zakašnjenjem – igra je dobra; gameplay klasičan “COD-ovski”, ali zato je priča odlična i zbog nje sam dao ocjenu 90.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?