HCL.HR

Recenzija

Call of Duty: Ghosts

Igor Belan

Čini mi se nekako da su Black Ops 2 i Ghosts trebali zamijeniti mjesta na vremenskoj crti izlaska Call of Duty igara. Black Ops 2 je trebao sada izaći i biti taj prvi korak u next-gen vode za Call of Duty serijal, a Ghosts je trebao biti jedno od onih izdanja koje se ne trudi previše jer je ionako tu samo da popuni mjesto prije grandioznog prelaska serijala na next-gen.

Ghostsu je ta next-gen etiketa prisilno zalijepljena i uopće mu ne stoji jer u svojoj srži ne pokušava ništa zapravo novo, dok bi taj next-gen grafički sloj Black Opsu 2 sjajno stajao uz sve one promjene kojima je inače začinio singleplayer i multiplayer prošle godine. Black Ops 2 imao je kampanju koja se mijenjala odlukama igrača, koju se čak isplatilo dvaput proći, kao i multiplayer novitete koji su uveli neke prave promjene i novosti u staru formulu online napucavanja.

Ghosts nema ni jedno ni drugo. Ghosts djeluje malo ustajalo. Ali nekako i dalje uspijeva biti zabavan.

Neki su pokušali, ali nitko ne radi linearne akcijske FPS kampanje dobro kao Call of Duty. Kao i njegovi prethodnici, Ghosts vam ne daje ni prostora ni vremena za razmišljanje o tome kako pristupiti sljedećem valu neprijatelja, a ni za traženje eventualnih grešaka i nepravilnosti u dizajnu gameplaya. Jednostavno nemate vremena za to – previše se dobro zabavljate skidajući glave neprijatelja sa snajperom na daljinsko upravljanje, lebdeći u svemiru, plivajući s morskim psima, skrivajući se po šumi, upravljajući nemoguće okretnim tenkom, pilotirajući helikopterom ili čak kontrolirajući njemačkog ovčara.

Pogledajte kako upravljam s igrinim potpisnim njemačkim ovčarom Rileyem dok prelazim i komentiram jednu od misija.

Da da, sve to i još više radit ćete kroz 6 do 8 sati singleplayer kampanje Ghostsa, a iako su neki od tih segmenata, poput vožnje tenka i helikoptera, toliko arkadni, banalni i pojednostavljeni da je to smiješno, cijenit ćete tu promjenu dinamike i odmor od konstantnog napucavanja. Kroz cijelu kampanju glasovi kolega u borbi usmjeravati će vas do sljedećeg zadatka, a sama igra govoriti točno koju tipku treba pritisnuti kako bi napravili sljedeću totalno kul stvar obično popraćenu eksplozijom.

Jasno vam je – očekuje vas još jedna jednosmjerna vožnja vojnim lunaparkom puna krvi, metaka i eksplozija. Po putu ćete susresti pokojeg protivnika kojemu je umjetna inteligencija zakazala pa stoji iza krive strane zaklona i puca u ništa, ali kao što smo ranije već ustvrdili – nećete imati vremena da razmišljate o tome, igra će vas pozvati da nastavite trčećim korakom u jedinom mogućem smjeru, a vi ćete se drage volje odazvati jer već znate da možete očekivati još malo krasno animiranog spektakla na sljedećem koraku. Cijenit ćete taj spektakl i solidnu režiju, ali vjerojatno nećete cijeniti manjak izazova – većina kampanje je jednostavno prelagana.


Proživljavate sve to kroz oči Logana Walkera, glavnog protagonista koji zajedno sa svojim bratom Davidom i posebno treniranim njemačkim ovčarom Rileyem pristupa američkim specijalcima u ratu protiv nove prijetnje svjetskom miru – tzv. Federacije. Braća i pas ubrzo se nakon početka igre pridružuju najtajnijim, najskrivenijim i najelitnijim vojnicima u cijelom univerzumu (barem ih tako igra predstavlja), Ghostsima.

Nažalost, igra previše vremena, teksta i glasovne glume troši na stvaranje dojma o Ghostsima kao ultimativnim vojnicima, čisto kako bi se igrač osjećao kao što veći kuler, a premalo pažnje posvećuje objašnjavanju važnijih detalja, poput pozadinske priče rata protiv Federacije, odnosno motiva za cijeli sukob. Sve što ćete saznati o priči kroz igru temelji se na brizinski i nepotpuno predstavljenim informacijama. Dijalozi su standardno prozirni i banalni, a nijedan od likova neće vas na neki način emotivno dotaknuti. Da, čak ni Riley. Dijelovi igre u kojima je Riley prisutan neki su od najzanimljivijih momenata, no nakon stavljanja takvog naglaska na njega kroz marketing prije izlaska, rekao bi čovjek da će biti važniji dio konačne igre.


Dakle priča nije neko čudo neviđeno, a ni gameplay nije revolucionaran ni na koji način, ali kampanja je kao cjelina ipak zabavna i vrijedna točno jednog prelaska. Postavlja vas u niz različitih lokacija diljem svijeta, pravovremeno uvodi nove elemente u gameplay i uvijek drži akciju na vhuncu napetosti. Kao i uvijek.

Ipak, cijelo to iskustvo je okaljano nevjerojatno nedosljednim vizualnim prikazom i ponekim tehničkim problemima. Da, govorim o toj pompozno najavljivanoj „next-gen grafici“ koja to zapravo nije. Dobro, na momente igra izgleda stvarno sjajno, ali prečesto se osjeti da je taj next-gen ovdje samo premaz preko stare Call of Duty tehnoglije koja se vuče kroz serijal već godinama. Teselacija i ponešto sofisticiranije osvjetljenje lako je primijetiti u nekim situacijama, kao i više čestičnih efekata uz vodu, zrelije efekte dima te detaljnije modele likova i oružja, ali takvi elementi djeluju kao da su neprirodno ubačeni. Developeri jednostavno nisu na svim elementima podjednako poradili. U jednom trenutku tlo će izgledati dovoljno oštro i lijepo teselirano kada legnete, a u drugoj situaciji pomisliti ćete da igrate Nintendo 64 igru. U jednoj situaciji reći ćete: „e čovječe, ova eksplozija je izgledala stvarno fino“, a u drugoj: „e čovječe, previše sam platio ovu Nintendo 64 igru“.


I zato posebno boli što igra povremeno štuca i zastajkuje bez nekog normalnog objašnjenja, čak i na vrlo snažnim konfiguracijama. Sve upućuje na nasilno krcanje starog enginea mogućnostima za koje nije dizajniran ni optimiziran. Ovo definitivno nije igra koja zna iskoristiti prednosti vaše skupe grafičke kartice.

U multiplayeru nećete pronaći ništa previše svježe ni novo – samo novu porciju dobrog starog CoD napucavanja uz killstreakove, otključavanje oružja i podešavanje loadouta. Za sve kojima je ovo prva Call of Duty igra, tu je sada Squads Mode koji je u isto vrijeme i tutorijal i pravo kompetitivno / kooperativno iskustvo. Squads dopušta da istražite nove multiplayer mape i naviknete se na novu mehaniku uklizavanja u multiplayer okršajima, ali u jednom privatnijem okruženju s računalno upravljanim protivnicima. Može se igrati i kooperativno ili kompetitivno s prijateljima, a iskustvo koje skupite kroz Squads zbraja se i u pravom multiplayeru.

Obično u novim Call of Duty igrama prave novitete i njihov značaj ne vidite sve dok ne provedete barem pet sati na serverima, ali u slučaju Ghostsa sve je jasno odmah u startu. Nema tog prosvljetljenja nakon pet sati, nema iznenađenja. Ghosts se čvrsto oslanja na temelje prijašnjih igara i boji se riskirati. Dapače, dobio sam dojam da je Infinity Ward malo remiksao multiplayer samo da bi bio drugačiji, ali ne da bi bio i doslovno bolji.

Pogledajte kako izgleda sustav loudouta i kako se igra jedan od novih modova – Blitz. Odnosno kako se gubi u njemu.

Sustav loadouta je zasnovan na istom konceptu kao Pick 10 sustav u Black Opsu 2, što je super jer se radi o odličnom sustavu koji čini eksperimentiranje s postavom oružja, dodataka i perkova iznimno zabavnim. Isti je i sustav nagrađivanja uspješnih killova, odnosno ispunjenih zadataka. Opet možete izabrati paket nagrada koji najbolje odgovara vašem stilu igre, tj. izabranom loadoutu. Nove nagrade koje se nalaze u Assault, Support ili Specialist paketima nisu loše, ali nisu ni posebno uzbudljive. Ističe se Guard Dog, scorestreak koji dobijete ako izaberete Assault paket i naredate pet killova ili određeni broj bodova. Kada ga aktivirate, pojavi se vaš osobni pas čuvar, inače iznimno sličan Rileyu iz singleplayera, a koji vas prati po mapi, laje kad je protivnik blizu i instantno ubija svakog protivnika do kojeg uspije dotrčati.

A takav pas čuvar dobro će vam doći u Ghostsu. Dobio sam dojam da se ovdje umire brže nego u bilo kojoj CoD igri do sada. Igra je strašno brza, protivnici su iza svakog ugla, a u dvobojima obično umire onaj tko milisekundu prije uoči protivnika i prvi zapuca. Kao netko tko zapravo preferira brze, akcijski nastrojene i manje realne pucačine ovo mi se u početku svidjelo, no kasnije je postalo izvor nekih frustracija. Nekada je teško procijeniti radi li se o problemu vezanom za servere i lag ili o samoj igri, ali ovdje ćete češće nego ikad dobiti dojam da vas neprijatelji brže i lakše ubijaju nego vi njih. Često će killcam otkriti da je protivnik ispalio pet ili šest metaka u vas, nakon što se vama učinilo da vas je ubio jednim savršenim hicem na koji niste stigli ni reagirati. Takvih situacija bilo je i u prijašnjim CoD igrama, a i u nekim drugim pucačinama, ali ne sjećam se da je to igdje bilo ovako naglašeno. Situaciji ne pomaže ni štucanje frameratea, što zna imati pogubne učinke na ciljanje.


Četrnaest novih mapa koje Ghosts donosi ponovno demonstriraju iskustvo developera s dizajnom raznovrsnih i balansiranih multiplayer bojišta. Ne izgleda svaka podjednako atraktivno – neke od najigranijih su sive i vizualno dosadne, no ima i iznimaka – poput genijalne mape s mnoštvom visoke trave postavljene uz stari dvorac u Škotskoj. Dobrodošao dodatak su dinamični događaji na mapama – svaka ima neki okidač koji može promijeniti dio mape ili praktički cijelo bojište. Na mapi Octane benzinska postaja može eksplodirati i tako ubiti par neprijatelja te stvoriti novi zaklon, a mapa Strikezone kompletno će se sravniti sa zemljom kada netko aktivira Odin Strike scorestreak. Problem je što mečevi u CoD-u često traju prekratko da bi ovakve stvari imale previše smisla.

Multiplayer nudi i nekoliko novih modova, poput suludo brzog Crankeda u kojemu čim ubijete nekoga dobivate mogućnost bržeg trčanja i napucavanja, a ujedno počinje i odbrojavanje od 30 sekundi – ukoliko unutar tog vremena ne uspijete ubiti još nekoga doslovno eksplodirate. Kada takav mod stavite u kontekst onoga što sam gore rekao o lakoći umiranja u Ghostsu, možete i zamisliti koliko su Crancked mečevi napeti. Blitz je još jedan novi mod, a tu je da zamijeni standardni Capture the Flag i čini to bez ikakvih zastava. Sve što morate učiniti je zaletjeti se do neprijateljske baze i ući u njihov portal, magični krug koji vas teleportira na vaš dio mape i zabilježi bod za vaš tim čim ga dotaknete. Jako je zabavno biti vuk samotnjak koji se polako probija kroz mapu do neprijateljskog portala i klizeći ulijeće u njega kada neprijatelj ne gleda, no još je zabavnije kada to radite u dogovoru s ostatkom svog tima.

Ghost je brza igra i nema mnogo opcija za one koji vole taktizirati i igrati polako, no novi mod Search & Rescue mogao bi zadovoljiti i takve. Riječ je o modu koji djeluje kao da su Search & Destroy i Kill Confirmed dobili dijete. Cilj vam je uništiti protivničku bazu bombom, ali i pokupiti dog tagove palih prijatelja kako bi ih oživjeli, odnosno neprijatelja kako bi ih dokrajčili. Dakle nemate samo jedan život po rundi, prijatelj vas može spasiti. Samim time, zanimljiviji je od standardnog Search & Destroya, ali i gotovo podjednako napet kao Kill Confirmed.


Osim dog tagova u nekim modovima, pali neprijatelji ostaviti će ponekad za sobom plave aktovke. Pokupite li ih dobit ćete nasumični zadatak za izvršiti tijekom tog života na bojištu. Primjerice, prije smrti morate ubiti dva neprijatelja iz čučnja. Uspijete li u tome dobiti ćete dodatni Squad point, igrinu glavnu valutu za otključavanje novih oružja i dodataka. To je odličan način da se prisilno uvede rasnovrsnost u nečiji stil igranja – jer rijetko ćete inače čučati i pucati u ovoj igri. Osim kroz te plave aktovke, Squad bodove ćete zarađivati i izvršavajući zadatke nazvane Operations, a koje možete pregledavati iz glavnog menija, kao i uspješnim pobjeđivanjem u mp mečevima. S tim Squad bodovima možete otključavati praktički sve – od oružja i dodataka do novih likova za multiplayer. Takav sustav je vrlo fleksibilan jer dopušta da ignorirate ostala oružja i štedite za neko skupo koje vam je zapelo za oko.

Volite zombije? E pa nemate sreće – ubili su ih vanzemaljci. Ghostsov novi Extinction mode nudi kooperativno iskustvo u stilu Black Opsovih zombija, ali ovdje ubijate nepredvidive i brze vanzemaljske beštije koje su se okomile na naš mili planet. I ova formula gameplaya već vam je poznata. Zajedno s do tri kolege napredujete po mapi, uništavate vanzemaljska gnijezda, zarađujete novac i ulažete ga nazad u nova oružja. Poprilično je zabavno istraživati mapu i pronalaziti nova oružja, a ta nepredvidivost vanzemaljaca čini ih zanimljivijim protivnicima od zombija. Ipak, ne mogu zamisliti da će netko poželjeti odigrati Extinction više od eventualno dvaput, previše je repetitivno.

Uz sve ovo, ne može se reći da novom Call of Dutyu nedostaje novog sadržaja, ali za jednu next-gen igru i za jedno novo ime u serijalu, Ghosts donosi premalo inovacija i previše već viđenoga. Djeluje previše poznato. Multiplayer će vas dobro zabaviti, bit će vam drago da ste prošli kampanju te isprobali Extinction i samim time nećete žaliti za novcem koji ste potrošili, no ako već volite Call of Duty možete komotno sačuvati novac i jednostavno nastaviti igrati Black Ops 2. Nećete previše propustiti, a novac koji uštedite mogli bi uložiti u neku hrabriju igru koja se ne boji riskirati s inovacijama.

Call of Duty: Ghosts nije next-gen igra kakvu biste očekivali. Generacijski skok u grafici je povremeno prisutan, ali nedostaje taj osjećaj nečega uistinu novog.

72 Naša ocjena
 • akcija u kampanji
 • zabavni novi mp modovi
 • količina sadržaja
 • tehničke manjkavosti PC verzije
 • osjećaj već viđenoga
 • priča

Igor Belan

Već 13 godina vodi ovaj portal ravno u propast. Kupuje igre iz hira, cijeni Nintendo i stare avanture Tima Schafera, ali zapravo iz gušta igra samo Quake. I one dinosaure.

Komentari (37)

 • BalkanGaming

  29.11.2013 - 18:07

  sve si reko Igore 🙂

 • grgoljblaster

  29.11.2013 - 18:14

  dva "av-av" i jedno mahanje repom od 10

 • Madridista1902

  29.11.2013 - 19:11

  Igra je klasika,sve viđeno,lagali su da su stavili novi engine a nisu

 • Red Falcon 2

  29.11.2013 - 19:12

  Gledao sam walkthrough na game anyonu i igra mi se čini dosta zanimljivom. Priča mi se čini zanimljivijom, misije isto tako. Prestao gledati na petom video jer sam si upropastio priču.

 • Rahnane2

  29.11.2013 - 19:14

  Solidan COD.. 🙂
  Nadamo se da će se na Ghost 2 raditi više..
  I da vidimo već jednom dobru grafu u COD-u.. Ne shvatam tolika zarada od igara i opet ne mogu da urade nešto više u pogledu grafe, a i da učine igru nešto realnijom..
  Glavni junak obično treba da proguta 10 metkića* da bi pocrveneo i progutao jezik..
  A obično sve ostale rokamo* sa 2-4..
  Riley je veliki plus.. Mada mislim da kontrola psa nije dostupna, bar u našoj eri..
  Šta znam možda neki moj pra unučić* napravi neku ludu stvarčicu.. Sličnog tipa! 😛

  • ibme74

   @Rahnane2, 29.11.2013 - 19:40

   pa igraj na veteran i neće ti trebati 10 metkića

  • ShadowIam

   @Rahnane2, 29.11.2013 - 21:02

   veteran i je izazov

  • ibme74

   @Rahnane2, 30.11.2013 - 17:34

   slažem se, ja uvijek igram harden ili veteran, pogotovo sam tako volio igrati stare call of duty nastavek (1, ekspanzija za keca i 2) 🙂

 • lukakeanu

  29.11.2013 - 20:23

  grafa prosjek,prica jadna i dosadna,preso sam je za manje od 3 sata,nema izazova,kroz cijelu kampanju te 2 lika vode za ruku,igrica za malu dijecu…ocijena 5 od 100

  • Rahnane2

   @lukakeanu, 30.11.2013 - 14:36

   5? 😀
   Ma ne, stani.. Prvo proveri jel ima opcija za još nešto manje doktore gaming sveta!
   Takve ko tebe treba čovek pustit da napraviš nešto, pa tek onda da se smeje ceo svet..
   Vidim u oceni korisnika 58.. Tuga..
   Kao svi daju ocene, a nije je igralo ni 20% vas profesora, doktora ili šta ste..

  • Madridista1902

   @lukakeanu, 30.11.2013 - 15:20

   daj šuti bolje ti je

  • lukakeanu

   @lukakeanu, 01.12.2013 - 08:25

   vidim da nemas iznad 12 godina tako da nema smisla s tobom ulazit u ikakve diskusije

 • armin221186

  29.11.2013 - 20:32

  ma black ops 1 je bio vrhunac serijala nakon njega sve je reciklaza..

  • TheSpawn

   @armin221186, 29.11.2013 - 20:45

   Slazem se u potpunosti….

  • ShadowIam

   @armin221186, 29.11.2013 - 20:59

   +1
   najdrazi dio

 • ShadowIam

  29.11.2013 - 21:01

  sljedeci cod bi trebao biti napredniji,mislim da su dosta koristili vise ovaj engine,al zivili pa vidjeli

 • megatr0n98

  29.11.2013 - 21:18

  GTX450Ti NE postoji

 • The one

  29.11.2013 - 23:36

  Evo da i ja ostavim komentar,inace gledao sam oba videa i na yt slicne,sto kampanju sto mp i moram priznati da mi se svidjelo,e pa pitanje glasi da li da kupim CoD Ghosts,Battlefield mi je dosadio a nemam sta mp igrati,jeli se isplati dati 400kn za igru jer CoD -a nisam odavno igrao zadnji CoD mp mi je bio MW2 ?.Nisam odavno bacio partiju mp-a a inace i obozavam igrati CoD kampanju meni je simpaticna i nimalo dosadna dapace dobra je.Pa sto mislite da kupim?Hvala.NEmojte gluposti odgovarati.Radi se o mojim novcima hahhahaha :)))

  • liam

   @The one, 30.11.2013 - 13:05

   Radije kupi mw3 i ustedi 250kn(otprilike). Nema ti neke velike razlike,a i zabavniji mi je…

  • RedEy3

   @The one, 30.11.2013 - 13:41

   ja ti znam foru na koju mozes dobiti bf4 za ispod 200 kuna 😉

  • liam

   @The one, 30.11.2013 - 14:28

   Narucija sam prije 3 dana BF4(novu) za ps3 preko GAME.CO za 25£.

  • RedEy3

   @The one, 30.11.2013 - 14:31

   25 funti? Pa to je nešto preko 200 kuna, ja sam za 30 dolara, kao da sam amerikanac, a nama ne pripadaju njihove cijene u dolarima već skuplje u eurima ( mislim da je trenutačno 30 eura ).

  • gogo1207

   @The one, 02.12.2013 - 10:06

   300-310 kn, javi mi se porukom ako si zainteresiran. vise komada 🙂

 • mokrEE

  29.11.2013 - 23:41

  volim citati na hcl-u komentare korisnika! pa ovo je valjda jedini portal na svijetu gdje korisnici komentiraju vise sp kampanju od mp-a! zapravo, nitko niti ne spominje mp! cod sam ionako prestao kupovati nakon mw2 a i po user ratings na metacriticu mislim da ova igra i ne donosi nista novo u globalu. bf4 koliko god nije donio nista novo, bugovit je i 'spor' ipak donosi vise zabave od ovog polovicnog naslova.

  • IaMarmageddoN

   @mokrEE, 30.11.2013 - 12:09

   Zato jer većina (uključujući i mene dok ne nabavim PS4) igra piratsku igru pa je malo teže komentirati MP, nije li? Mogu igrati sam ili u split-screenu sa frendovima ili botovima pa kako da komentiram? Ove godine od MPa ništa za mene 🙁

 • halamadrid

  30.11.2013 - 02:01

  Koliko ja shvacam u ghostsu ima clan warova/matcheva? Kupio sam black ops 2 i odlican je, nego mene zanima jel ima i tamo isto clan vs clan matcheva?

  • liam

   @halamadrid, 30.11.2013 - 13:07

   Da.

 • BANANCO

  30.11.2013 - 07:56

  a jeste ga napisali, nikad procitat
  nisam ni procitao skroz. mrsko mi
  a sto se tice coda
  losa kopija proslog coda
  nema tu mnogo dileme

 • LeonRene5

  30.11.2013 - 11:57

  Igra je po meni vrlo dobra,ali ima dosta tehnickih problema pa je to ipak problem koji ce se nadam se rijesiti nekim patchom 🙂

 • The one

  30.11.2013 - 15:10

  Pa dali da kupim ili ne evo zadnji put pitam 😀 neda mi se skidati sa pirata 28gb kupio bih igru org na dvd.-u ili cemu vec.

 • peaNuT_ButTer

  30.11.2013 - 18:07

  "Ovo definitivno nije igra koja zna iskoristiti prednosti vaše skupe grafičke kartice."
  Eh nek je i meni jednom netko rekao da imam skupu grafičku haha 😀

 • peaNuT_ButTer

  30.11.2013 - 18:08

  Ali GDJE JE VIDEO RECENZIJA??? Odlicno napisano, ali meni je gušt kad cujem onaj mocni igorov glas i kad on pocne neke bombe bacat hahaah

 • CroDruid

  01.12.2013 - 19:38

  Igro sam sve CoD-ove.
  Ghosts nije najgrori.
  Najgori je Black Ops – Declassified i mislim da ga ni jedan CoD neće prestići u tome! 😛

 • skyy

  03.12.2013 - 17:38

  single plajer fantastican ocjena 95/100 ostalo me neinteresuje

 • luketinski

  06.12.2013 - 22:11

  razočaran sam sa MP…imam iBATTL4 i puno mi je bolja grafika i opuštenije se igra. U CODuGhost samo trčiš i gotovo nasumično pucaš-neke mape su jednobojne i teško uočavaš protivnika…frustrirajuće i baca u bed …npr-5 killova i 13 puta tebe ubiju…misliš da si prvi pucao, a ono magarac milisecundu prije tebe ispalio hitac.
  COD Black ops MP je puno igriviji i gledljiviji,,,žao mi novca koji sam platio…

 • Tucaros

  17.12.2013 - 17:09

  Igra san ih sve dosad pa ću najvjerojatnije preći i ovog iako nisan ni oćekiva ništa novo…

 • ivanino77

  01.06.2014 - 00:56

  igra nije loša, zabaviš se uz nju, iza cod4, cod2 i cod black ops ovo je najbolji cod koji sam igra, grafika je jebiga samo malo bolja skoro se i ne primjeti al bolja mi je od bf4 jer ima bolji singleplayer i ne bloka multiplayer koliko u bf4, a ima i squads i extinction, mni je ovo 80/100

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?