HCL.HR

Recenzija

Days Gone

MOTORIJADA U OREGONU

Zoran Žalac

Nisam već dugo igrao manje originalnu igru od Days Gone. Ta avantura djeluje kao da je s tržišta pokupila sve provjerene ideje i popularne motive, stavila ih u blender i smiksala u komercijalno siguran proizvod. A ne možete zamjeriti Sonyju – vidjeli su da ljudi vole igre sa zombijima (The Last of Us) jednako koliko vole igre otvorenog svijeta (Horizon Zero Dawn). Zaista nema razloga zašto se to dvoje ne bi spojilo kad se time praktički ne može promašiti. Osim ako si Microsoft.

Uglavnom, evo na što mislim kad kažem da Days Gone nije naročito originalan. Igrate kao lik koji vozi motor i zombije ubija samostrelom, a jedina prava razlika naspram The Walking Deada je što lika ne glumi Norman Reedus – on je ipak angažiran za drugu PS4 ekskluzivu. Kad ne vozite motor onda se skrivate u travi, dalekozorom označavate protivnike i bacate kamenje da ih ometete. Zatim palite detektivski mod i on vam otkriva što sve možete pokupiti i čije stope trebate pratiti. Imate neprijateljske kampove kao u i svakoj igri otvorenog svijeta, sakupljanje resursa, craftanje oružja i sve to. Dizajn pripovijedanja priče preuzet je iz GTA igara pa se većina dijaloga odvija tijekom vožnje. Od Assassin’s Creeda preuzete su misije praćenja i prisluškivanja, a umjesto da uskačete u kolica sa sijenom, ovdje se skrivate u kontejneru. Za divno čudo, samo se jednom morate popeti na toranj, ali za otključavanje točaka brzog putovanja svejedno trebate očistiti određene lokacije od zombija.

Days Gone je, takoreći, igra koju ste već igrali – kroz mnoštvo sličnih igara. Međutim, mislim da nije pošteno svaliti krivicu neoriginalnosti na jednu igru. Nije Days Gone jedina igra koja pati od manjka originalnosti pa to ne planiram uzeti kao veliku zamjerku jer ovo ipak nije nastavak nego potpuno nova igra. I moje su recenzije s godinama postale manje maštovite pa da ne ispadnem licemjer, uzet ću si zadaću da pohvalim segmente u kojima je Days Gone drugačija igra. Ne nužno inovativna – samo drugačija.

Days Gone je, takoreći, igra koju ste već igrali – kroz mnoštvo sličnih igara.

Prva stvar – motocikl iliti motor. Pravi je užitak voziti ga po brdovitim krajolicima Oregona u kojemu se radnja igre odvija. Gušt je iz više razloga: kontrole su responzivne i vozni model je dobro pogođen, osjećaj brzine je pravi, a postoje i element brige za gorivo, odnosno štednje istoga. Često je motor u igrama preosjetljiv (sjetite se CJ-a i prokletog vlaka u San Andreasu), i često mapa u igrama nije pogodna za kretanje prijevoznim sredstvom – npr. kako u Witcheru 3 zapinjete za svaku sitnicu dok ste na konju. U Days Gone generalno nema takvih problema, možda zbog činjenice da vaš motor nije neuništiv pa se pažljiva vožnja potiče na toj podsvjesnoj razini. Motor ne gubite ako vam se pokvari, ali vas popravak može usporiti ako nemate dovoljno resursa.

Spomenuo sam da postoji element štednje goriva, a tu se misli na vožnju u leru dok se spuštate nizbrdicom. Ta štednja najviše dolazi do izražaja u ranoj fazi igre, dok vam motor ima manji spremnik za gorivo. Kasnije štednja postane manje važna kad si nadogradite motor, ali prvih nekoliko sati je interesantno. Uz to još morate voditi računa gdje ostavljate motor jer on stvara najviše buke pa ako se na primjer njime dovezete u središte nekog naselja to će na vas odmah privući neprijatelje iz okolice. Buka motora može se smanjiti kupnjom boljih dijelova ili guranjem motora bez dodavanja gasa. To je ujedno i taktički element jer motor služi i kao checkpoint te jedino u njegovoj blizini možete spremiti svoju poziciju u igri. Dakle, morate odvagati je li bolje držati motor u blizini ili ga je bolje ostaviti izvan naselja gdje vas nitko neće primijetiti.

Motor služi i kao checkpoint te jedino u njegovoj blizini možete spremiti svoju poziciju u igri.

Doduše, ovo taktiziranje koje navodim rezervirano je za slobodno istraživanje svijeta. Na misijama uglavnom vrijede druga pravila koja ubijaju realističnost. Primjerice, ne trebate se brinuti za gorivo dok ste na glavnoj misiji – imate ga beskonačno. Kad ste na glavnoj misiji igra će vam sama odrediti gdje ćete parkirati svoj motor. Premda su takva ograničenja nužna da se igra ne bi raspala tijekom glavnih misija, ponekad je sve to malo komično. Primjerice, u prvoj misiji glavni lik skriva svoj motor s ceste da ga netko ne bi ukrao. Na svakoj sljedećoj misiji on ostavlja isti motor ravno nasred ceste.

U početku je traženje goriva interesantna mehanika, ali vrlo brzo gubi smisao kad shvatite da se u Days Gone svi resursi nakon nekog vremena obnavljaju, tj. respawnaju – i to na istom mjestu gdje ste ih prvi put našli, doslovno u centimetar, isti resursi u istom položaju. Jako rijetko sam u igri išao u potragu za gorivom jer mi je bilo brže vratiti se na neku prijašnju lokaciju fast travelom i ondje si natočiti gorivo kad već precizno znam gdje se kanister nalazi. A jedna od takvih lokacija je i sigurna zona, za koju unaprijed znam da ondje neću morati trošiti metke niti će me na putu do tamo dočekati neka zasjeda. Ukratko, na kraju mi se ta briga o gorivu svela na brzo putovanje među već posjećenim lokacijama umjesto istraživanja novih i nepoznatih teritorija.

Jako rijetko sam išao u potragu za gorivom jer mi je bilo brže vratiti se na neku prijašnju lokaciju na kojoj se gorivo ponovno pojavilo na istom mjestu.

Naravno, možete vi sami sebi zabraniti brzo putovanje po mapi, ali to neće zabraniti respawnanje predmeta. Osim toga, malo je pokvarena mehanika kupovanja oružja i nadogradnji. Slično kao u Red Dead Redemptionu 2, većinu oružja ovdje ne možete kupiti jako dugo. Naime, u igri imate nekoliko kampova i svaki ima svoju valutu, odnosno ne možete novac iz kampa A trošiti ili mijenjati za novac u kampu B. Ali, čak i kad imate novca da kupite nešto u kampu – ne možete jer osim te valute morate imati i određeni level povjerenja kojega dobivate jedino izvršavanjem misija. Rezultat toga je da dosta dugo ne možete potrošiti novac ni na što drugo osim na nadolijevanje goriva. A onda kad steknete level povjerenja najednom možete kupiti sve u ponudi.

Taj sustav prilično je loše osmišljen jer se veže uz misije koje ionako morate obavljati. Da je vezan isključivo uz sporedne misije, napredak ne bi bio toliko rastegnut. Nažalost, sporedne misije i nisu baš nešto – čišćenje neprijateljskih baza, spašavanje taoca (čišćenjem neprijateljskih baza), čišćenje naselja od zombija, hvatanje odbjeglih bajkera… Dobivate uz svaku tu misiju neki kontekst – malu pričicu o tome koga spašavate/hvatate i zašto, ali sve se uglavnom odvija po jednoj zacrtanoj formuli. Uostalom, nekad na sporednim misijama dobijete manje XP bodova nego na glavnoj misiji koja se sastoji samo od jedne animacije.

Dobivate uz svaku sporednu misiju neki kontekst, ali sve se uglavnom odvija po jednoj zacrtanoj formuli.

Priča u Days Gone bila mi je… znate ono kad jedete nešto ukusno, ali jedete to hladno kad biste trebali jesti vruće, ili obrnuto? E takva je priča otprilike. Postoji intriga oko toga kako je došlo do zombi-apokalipse; likovi imaju detaljno razrađenu povijest i povremeno se dogodi da kažu kakvu mudrost. Nažalost, većinu vremena tempo je jako spor. Priča se prebacuje između nekoliko fronti koje nisu jednako zanimljive, a ne možete pratiti samo jednu. Imate potragu protagonista Deacona St. Johna za izgubljenom ženom, otkrivanje istine o zombijima, brigu za prijatelja Boozera, rat između frakcija… Sve to pratite naizmjenično, a nije sve jednako interesantno.

Lik Deacona St. Johna prilično je kompleksan i sa psihološke strane dobro odrađen. Igrač kroz ulogu bajkera može shvatiti zašto Deacon zazire od autoriteta i zbog čega mu je draže biti na otvorenoj cesti nego u kampu. Kroz takav stil života razumijemo i zašto on godinama kasnije još uvijek pati za svojom ženom koja mu je davala optimističan pogled na život. Dakle, nije situacija loša s pričom u globalu, ali za nju morate biti jako strpljivi. Jer taman kad vam se učini da stvari postaju zanimljive i napete, slijedi barem pet misija koje su ubitačno razvučene i dosadne.

Nije situacija loša s pričom u globalu, ali za nju morate biti jako strpljivi.

Spas za Days Gone pronalazi se u zanimljivom otvorenom svijetu. Virtualni Oregon je predivan za istraživanje, čak i u devastiranom izdanju. Ovako to nekako izgleda: uspnete se uz brdo i vidite zalazak sunca na obzoru, preko ceste vam pretrči čopor jelena, desno je predivni slap, a u blizini planinska kuća. Ili se vozite cestom kroz lokve od pljuska do predjela na kojemu počinje padati snijeg. Ili još bolje: nalazite se na groblju, noć je i spustila se gusta magla – tražite gnijezda štetočina koje palite molotovljevim koktelom kad ono na kapiji horda od stotinu i nešto zombija!

Horde iliti rojevi zombija u Days Gone su predivno nepredvidiva stvar. Možete ih sresti tamo gdje im se najmanje nadate i kad vas uhvate nespremne uvjerljivo su najstrašnija stvar u igri. Teoretski, zombiji koji trče za vama ne mogu vas sustići ni kad trčite običnim korakom (bez sprinta). No, kad vam je horda za leđima teško je ne osjetiti paniku jer samo jedan krivi potez znači gotovo sigurnu smrt. Kad god sam nenadano naletio na hordu reakcija mi je bila: „U je**te!“; a knedla mi je bila u grlu i onda kad sam znao da stižu. Uništavanje horde je poseban pothvat koji traži prethodnu pripremu – postavljanje zamki i navođenje horde do eksplozivnih predmeta jer je vatra glavni saveznik u borbi protiv zombija.

Impresivan je prizor od 100+ zombija koji jurišaju na vas, ali to je tek jedan dio ukupne grafičke poslastice. Days Gone je jedna od najljepših igara na Unreal Engine 4, i po količini detalja i po kvaliteti modela likova. Fenomenalnu prezentaciju upotpunjuje odličan zvuk. Gluma je vrhunska, glazba pametno iskorištena, a i motor zvuči kao da je pravi. Prezentacijski čista petica. Tehnička izvedba – ipak malo slabija.

Zanemarit ću prilično dugotrajna učitavanja (pa i kratka između svake animacije), ali prilikom igranja tu i tamo se dogodi da se igra smrzne na jednu sekundu (igrao sam na PlayStation 4 Pro). Ne događa se to često, ali usporavanja definitivno ima, i to ispod 30 sličica po sekundi na koliko se igra vrti bez obzira na kojem PlayStationu igrate. Uz to, neprijatelji se povremeno pojavljuju ili nestaju iz čista zraka, zapinju u objektima i sl. Znalo mi se događati i da moji suborci izgube orijentaciju u prostoru onda kad ih trebam pratiti – umjesto da me vode, oni trče u krug, a ja ne mogu otići dalje od njih jer mi igra poručuje da se vratim do suborca. Često mi se događalo i da se pozivi preko radija ponavljaju po nekoliko puta nakon što sam ih već poslušao.

Dakle, nije Days Gone najoriginalnija ni tehnički najdorađenija ekskluziva za PlayStation 4, ali ako volite single player avanture, zombije i otvoreni svijet, moj je savjet da joj date priliku. Neki prigovori koje imam za igru nestat će s vremenom kroz zakrpe, ali jedno će ostati – igra ima vrhunsku prezentaciju (Sony se uz to potrudio i preveo igru na hrvatski!) i barem dvije stvari koje ju izdvajaju od sličnih igara: izvrstan vozni model za motocikl te zastrašujuće horde zombija. Od priče ovdje nećete dobiti istu razinu kvalitete kao kod The Last of Us, ali nije ni grozna da bi vam vrijeđala inteligenciju – samo je u lošoj kombinaciji usporena i rastegnuta. Iz Days Gone u konačnici možete izvući tridesetak sati zabave, što je skroz pošteno s obzirom na traženu cijenu.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Days Gone se u roju sličnih igara uspijeva istaknuti odličnom prezentacijom te interesantnim svijetom, premda u suštini nije nimalo originalna ni inovativna igra.

78 Naša ocjena
  • korištenje motocikla je užitak
  • horde zombija su predivno nepredvidive
  • prezentacija je vrhunska s vizualne i zvučne strane
  • neki segmenti gameplaya i priče nepotrebno su rastegnuti
  • povremena usporavanja u izvedbi
  • sporedni sadržaji nisu baš uzbudljivi

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (94)

  • darijoman

    25.04.2019 - 14:12

    Zaslužena ocjena

    • Deadshot

      @darijoman, 25.04.2019 - 14:40

      Zasluzena ocjena, a nisi je ni odigrao

    • Tomislav88

      @Deadshot, 25.04.2019 - 20:33

      Hahahahaha legendo 🙂

    • movie

      @Deadshot, 27.04.2019 - 00:46

      Ide na povjerenje.

    • PppPP

      @darijoman, 26.04.2019 - 05:28

      Hahahha pa je*emti život

    • Marko Plavcic

      @darijoman, 09.06.2019 - 08:18

      Da,čisto zasluženo.Odlična recenzija,ali kako je onaj golf mogo dobiti veću ocjenu?

  • justgamer

    25.04.2019 - 14:16

    Opa. Dosta nisko. Malo si me ohladio od kupnje, Zorane.

    • blacklist0907

      @justgamer, 25.04.2019 - 19:58

      Ja se predomislio skroz… 5 na gamespotu i 6.5 na ignu…eventualno na nekom grdom popustu

    • SeaNN

      @blacklist0907, 26.04.2019 - 02:59

      Kada sam cuo lika na IGN-u na preview da kaze “While I’ll admit that I initially rolled my eyes at yet another Gruff White Male Protagonist in a grim world – especially one with such a Gruff White Male Protagonist-ey name” Znaci pljuca teska od IGN a bome i od Kotakua. Furaju SJW agendu. Jedino kome vjerujem sto se tice recenzija je HCL.

    • ihneacho

      @SeaNN, 26.04.2019 - 09:29

      cuj white male e pa kako to nije rasizam, prvi spominje rasu

    • HighCro

      @SeaNN, 26.04.2019 - 09:31

      Pogledaj acg po meni jedan od najboljih recezenata

    • SanKa

      @SeaNN, 29.04.2019 - 09:07

      povraća mi se….koji imbecili tamo rade…kakav je to glupi opis.. gruff white male protagnosti..neka se napuše

    • SanKa

      @blacklist0907, 29.04.2019 - 09:07

      bog te mazo, ako ti je IGN referenca…nemam komentara.

    • AceRimmer

      @justgamer, 03.05.2019 - 14:59

      Meni kod takvih likova nije problem njihova ”white male” karakteristika, nego njihova macho, ”nemam nikakvog straha i dilema, sve mogu i fizicki i psihicki sam cvrst ko stijena” strana. Moram priznati da mi je vec pun k igara i filmova s takvim likovima, s kojima se apsolutno ne mozes poistovjetit i koji su nevjerojatna karikatura covjeka, tj. ljudske vrste. Takvi likovi u stvarnosti, ako uopce postoje, vjerojatno su granicni psihopati.

  • blacklist0907

    25.04.2019 - 14:16

    I kad sjebu opet je 5 puta bolje od xbox ekskluzive… Preskacem jer dosta stvari koje ste naveli da se dogadaju me znaju ubit u pojam

    • vragec25cro

      @blacklist0907, 25.04.2019 - 15:18

      I kakve sad veze ta vjest ima s xbox-om?ali kad smo več kod toga state of decay(prvi) dan danas meni najbolja igra twd tematike ili sa zombijma(odigrao ih mali milijun).Drugi dio je je nešto veči i monotoniji.Days gone nemogu komentirati jer nisam igrao,niti ne mislim,ai prije par dana dao bratiču ps4 da mi ne skuplja prašinu doma.

    • blacklist0907

      @vragec25cro, 25.04.2019 - 19:58

      Blago tvom braticu😀😛

    • vragec25cro

      @blacklist0907, 25.04.2019 - 20:25

      Pa morao sam ga nekome utrampiti kad brat nije htio,a da mi ga kasnije vrati za kolekciju da ne kupujem 🙂

    • SanKa

      @vragec25cro, 29.04.2019 - 09:08

      xbox je smeće, deal with it…miljama iza ps4

    • vragec25cro

      @SanKa, 29.04.2019 - 22:57

      I? Meni i dalje bolji od ps4 🙂 Trenutno od platforma koje posjedujem ps4 mi tek na trečem mjestu iza pc i xboxa 🙂 A tebe nek i dalje j… moje č i ć 🙂 Kad imaš oboje onda vidiš razliku ovako je čisto pljuvanje.

    • SanKa

      @vragec25cro, 30.04.2019 - 09:31

      ok

    • darkness666

      @blacklist0907, 25.04.2019 - 20:18

      reimo sunset owerdrive je puno bolji od vecine ps ekskluziva..

    • blacklist0907

      @darkness666, 26.04.2019 - 09:44

      Lol

  • karlod1997

    25.04.2019 - 14:18

    Yeees. Napokon neka igra koja me insteresirala, kojoj je trailer bija dobar i najbitnije, koja je dobila respektabilnu ocjenu od redakcije. Obično sve bude dobro, trailer, priča, a ocjena jedva 60. Ovo ću zaigrat

  • donniedemonD

    25.04.2019 - 14:28

    Bas lepo srocena ocena shodno tekstu.

    Medjutim, mozda gresim, ali ne mogu da se ne otmem utisku da bi igra dobila i manju ocenu da nije PS4 ekskluziva. Da je ovo izaslo na PC-u bio bi jos samo jedan od naslova… Mozda prosao i poluneopazeno…

    Dugo je najavljivan, hype… sve je uticalo da toliko cekamo, a finalni proizvod ni blizu onoga sto smo zeleli i ocekivali da ce biti.

    Tako mi se cini citajuci ovu i jos par recenzija…

    • Agent

      @donniedemonD, 25.04.2019 - 14:57

      Veća ocjena zbog PS4 ekskluzive nema smisla,trebalo bi biti isto gdje god da izlazi

    • vragec25cro

      @donniedemonD, 25.04.2019 - 15:21

      Pa za pc večinom sve dobe realnu ocjenu,a za ps4 ih svaki put malo nahvale za 10-15 veču ocjenu(barem one koje sam do sad ja odigrao).

    • donniedemonD

      @vragec25cro, 25.04.2019 - 15:58

      Ja se recimo ne bih slozio. mislim da sam ovde pronalazio najrealnije ocene maltene.

      Cak ni sad ne mogu nista da tvrdim kad nisam igrao, ali previse mana ima. Mnoge mane u ovom tekstu nisu pomenute, dakle ima ih jos koje sam nahvatao na drugim recenzijama.

      Siguran sam da bi ocena bila manja da je ovo jos jedna igra u moru drugih na PC recimo.

    • vragec25cro

      @donniedemonD, 25.04.2019 - 16:16

      Pa da.Evo uzmi za primjer Fc 5(prešo ga 2 puta i mislim još koji put) dobio mislim 80 -85 i to mu je realna ocjena.Jedan rdr2 dobii 97(ja bih maksimum navukao na 70-75) a na metaceitic je 77 od korisnika,Horizon zero dobio preko 90a realno bi mu ocjena bila oko 80.Prevelke ocjene se daju i ne gledaju tolko mane na konzolaškim igrama kolko na pc.Odigrao sam hrpu igara,igram nekih 25 godina ,ali još nisam naletio na igru koja bi mogla dobiti preko 85-90 jer ako brojimo do 100to je skoro blizu savršenstva.Igrao sam jednu igru 4500h ali dan danas joj nebi dao ocjenu veču od 75.Nije problem u igrama problem je u ocjenama koje se prevelike daju nekim “prehvaljenim” igrama(o ukusima se ne raspravlja)

    • Tomislav88

      @vragec25cro, 25.04.2019 - 20:41

      Sve stoji ali za horizon mislim da je extra igra i da zasluzuje najmanje 90 ocijenu bar s moje strane…

    • vragec25cro

      @Tomislav88, 25.04.2019 - 21:36

      Nisam ja nigdje pljuvao po Horizon,samo spomenuo ocjene u globalu pa usporedio hzdVec sam negdje prije napisao zbog kojih stvari meni nije legao i dosadan mi,ali sve je to stvar ukusa.Kako rekao sve preko 90bi trebalo biti skoro savršenstvo a takve igre nema.Jer ne sviđaju se svima svi žanrovi i slično.

    • Toma_HR

      @donniedemonD, 25.04.2019 - 17:06

      Pošto nisam vidio nigdje metodologiju donošenja ocjene, smatram da je svaka ocjena samo trenutni subjektivni dojam igrača. Neke su prevelike očito kao RDR2 – 97???, realno 80, a neke su smiješno male – The Witcher 3 – 75 a slovi za igru br.1 desetljeća. Razlog je upravo trenutni subjektivni dojam ocjenjivača, dok se tek kroz neko kraće vrijeme iskristalizira neka objektivna ocjena

    • Zoran Žalac

      @Toma_HR, 25.04.2019 - 18:12

      Ma, nijedna od tih igara nije dobila te ocjene.

    • vragec25cro

      @Toma_HR, 25.04.2019 - 21:38

      Da je to ista igra,samo da se nezna da je rockstar publisher i da su završili cijelu prije davanja ocjene teško bi navukli i 80.

    • darkness666

      @donniedemonD, 25.04.2019 - 20:26

      posjecujem brojne gaming sajtove i mogu reci da je hcl jedan od najkvalitetnijih ako ne i najbolji..ali da su skloni plejkinim ekskluzivama-jesu..

    • 312AE

      @darkness666, 26.04.2019 - 17:10

      Kad su najbolje! 😘Moram vas XBoxere malo srditi!

    • Oblakoder

      @darkness666, 27.04.2019 - 13:38

      Pa da to si apsolutno u pravu. Uglavnom su Sony igre bolje ocenjene naspram Metacritica dok su recimo Nintendo igre u 90% slucajeva losije ocenjene. Days Gone je klasican primer 🙂

  • striborino

    25.04.2019 - 14:50

    Ovo uzimam na popustu i jer sam fan zombija :p

  • vragec25cro

    25.04.2019 - 15:23

    Šta sam ja rekao još prije nekih mjesec dva kad ste napisali prva vrhunska eskluziva ove godine na ps4?”Kako može biti vrhunska ako još nitko nije igrao niti je izašla”, evo vam sad 🙂

    • Tomislav88

      @vragec25cro, 25.04.2019 - 20:45

      Odigraj pa sudi, ja tek poceo days gone igrat posto sam fan takvih igara ne mogu rec da mi nije dobra ali tek sam poceo kazem, nazalost slabo vremena imam sada pa ce konacni sud biti kada zavrsim s igron ali za sada je u 3 sata gameplaya zabavna i zanimljiva.

    • vragec25cro

      @Tomislav88, 25.04.2019 - 21:30

      Kako sam rekao gore nisam niti ne mislim,ali niti ne pljujem po igri pošto nisam probao.Samo sam napisao ono šta sam rekao prije šta je pod navodnicima i iza toga stojim.Ne da imam nešto protiv igre(jednostavno me zanima) i ako ti ispalo koda pljujem igru ne pljujem.Nego sam zbog njihovog naslova sam sad opet to spomenuo.Jer ne znači odmah ako izlazi na ps4 da če biti vrhunska.Zato to sad opet spomenu kad svi pričaju o ocjenama i kako je podbacila.

    • pleto

      @vragec25cro, 26.04.2019 - 07:53

      Ja se uvijek sjetim the divisiona, mala ocjena a po broju odigranih sati meni druga igra poslije rocket leaguea. Isto dobila neku ne baš sjajnu ocjenu, meni bila baš zanimljiva i napeta u sp-u i mp-u. Nastavak dobio bolju ocjenu a ja ga igro jedno 2 sata i bio mi predosadan

  • Branjo84

    25.04.2019 - 15:34

    Ja naručio prekjuče, pa kako bude!

    • Tomislav88

      @Branjo84, 25.04.2019 - 20:47

      Ma ako volis ovakvu tematiku pogotovo s otvorenim svijetom svidjet ce ti se aj bar se nadam

  • Aldin219

    25.04.2019 - 15:47

    Igra je dobila 8/10 a kad čitaš komentare kao da je 2/10. Chill ljudi pa nije svaka igra Uncharted.

    • Deus

      @Aldin219, 25.04.2019 - 16:22

      Misliš nije svaka igra Last of Us 😉

  • invictum

    25.04.2019 - 16:34

    Ocekivao sam ocjenu bar 85, hm, malo cu pricekati s igranjem, mozda neki popust

  • 312AE

    25.04.2019 - 16:45

    Momentalno uživam u MK 11,pričekam kojo tjedan, nek je izpoliraju malo i onda nabavim po ljetnoj suši. Rage je tu isto iza ugla, a i nisam toliki fan zombija. Mislim da je igra nekih 80,sigurno nije gora od mora Ubisoftovh otvorenih svjetova. No sigurno nemora biti Day One.

    • 312AE

      @312AE, 26.04.2019 - 17:14

      Ok slagal samog sebe, bil na nekom putu i našel za 54 Eura, pa nisam mogel odoljeti. Skoro pa se instaliralo. 😊

  • psycho01

    25.04.2019 - 17:08

    Ovo se kupuje na nekom “većem” sniženju dali će to bit 30,40 ili 50% vidjet ćemo i procijenit kad je pravi trenutak ali sad odmah sa full cijenom sigurno ne.

  • Stefek

    25.04.2019 - 17:08

    Igra je razočarala. Trenutna ocjena na Metacriticu 72. Očekujem za mjesec dana na 50% popustu

  • funky0308

    25.04.2019 - 17:24

    Bas mi fale one vase video recenzije, ne stignem sada procitati, a bas me zanima. Bas ovoga sam se i pribojavao, kada sam jucer, prekjucer pitao Igora da li je igra cijela ovakva, kao da je sve nekako nabacano i bez neke povezane price, barem je tako sve skupa izgledalo. A naravno da je igra podbacila, sve sto smo toliko cekali u zadnje vrijeme izaslo je katastrofalno ili puno losije od onoga kakva je igra trebala biti. Ako padne i last of us ovako kao RDR2 i days gone biti ce ovo krasna godina za ekskluzive. Moram procitati recenziju ali dobro, sto je tu, barem mi nije zao sto je nemam , odnosno necu imati sutra 😛

    • Igor Belan

      @funky0308, 26.04.2019 - 09:45

      Video bi zapravo duže gledao nego što ovo pročitaš. I tekst možeš pročitati gdje god da jesi, kao npr. na mobitelu u tramvaju ili busu, bez zvuka. Nisam ti smio reći ništa više od onoga što je u videu bilo kad si me to pitao, ali sad kad je igra vani… pa, evo – sve što treba reći (bez spoilera) je u recenziji 🙂 A i ja nisam prava osoba za pitati jer nisam sve odigrao. Ali samo ti želim reći da o igri poput ove ne možeš dobiti dojam kroz jedan video s dvije riješene misije na samom početku igre. Tako da taj dojam da je sve “nekakao nabacano i bez neke povezane priče” stvarno ne možeš dobiti kroz taj jedan video.

    • funky0308

      @Igor Belan, 26.04.2019 - 15:44

      Ajmo odozada 🙂 slazem se, ne moze se suditi po jednom gameplay videu, ne moze se tek tako suditi niti po odigrane dvije misije ali koliko se na prvu da vidjeti, nije to bas ono sto smo se nadali dobiti, barem po nekom mom preliminarnom misljenju haha. A sto se videa tice, ja bi vas, odnosno tebe, mogao satima slusati i cesto nam se na TVu vrte vasi/tvoji stari videi dok igramo nesto na kompu (malisa i ja), tako da duzina videa nije problem, sto duze to bolje. Znam da je video recenzija nesto sto je iza vas i jedan format kojega se vise jednostavno ne koristi ali kao sto rekoh, odlicna ste kombinacija ti i Zoki i svi (siguran sam da nisam jedini) jedva cekamo novi video. Dakle, ono gore nije kritika nego pohvala 😀 … sin ne moze docekati novu ep Supralanda, cetvrtu je vec pogledao tako da ste vec dobrano krenuli i na nove generacije vjernih pratitelja, ocitno nesto dobro radite 😛

  • ffranz13

    25.04.2019 - 17:39

    Hvala Zorane na dobroj recenziji. Uštedio si mi koju kunu jer je od sada čekam na nekom popustu. Stvarno i sve ostale recenzije nisu baš previše pozitivne. Igra je očito teški prosijek.

  • GAMEmaher

    25.04.2019 - 17:48

    Igra me zanima al ju sad ne uzimam po punoj cijeni… možda kroz 2-3 godine preko oglasa za nekih 100 kn jer padne na toliko il do tad ju uvale već na ps plus. Ionako me čeka još rdr2, horizon dawn i god of war da odigram a njih sam uzeo. Nema žurbe 🙂

    • dandelion

      @GAMEmaher, 25.04.2019 - 18:47

      rdr2 počni igrati kada ti svega drugog ponestane, tek tako da vidiš kako izgleda kritičarski precijenjena igra (globalni strah od Rockstara,autocenzura),siguran sam da će ti i Days Gone jednom kada dođe na red biti manje naporan od kravarskih prenemaganja

    • GAMEmaher

      @dandelion, 25.04.2019 - 18:59

      Malo sam ju igrao al sam za sad ju izbrisao jer mi išlo na živce da online stalno izbacuje error i nemoguće igrat free roam. Već mi i žao da sam na nju dao 400 kn kad ju se kasnije i za 200 nabavi. Iskreno…napetija mi je bila assassins creed origin igrat tako da se slažem da je prenapuhana al opet ju smatram dobrom igrom pa ju garant story s guštom prođem kad bude.

    • funky0308

      @dandelion, 26.04.2019 - 15:47

      Eeee daaa…bas tako

    • ivan.frakin

      @GAMEmaher, 25.04.2019 - 19:23

      RDR2 se kupuje zbog price, a ne multiplayera

    • GAMEmaher

      @ivan.frakin, 25.04.2019 - 22:26

      Da mi je samo zbog priče čekao bih ju za 100 kn kad bude ponuda oglasnik… Nadao sam se dobrom i stabilnom online jer ima prostora za to i nadam se nakon bete da bude bolje…

    • drazensi

      @GAMEmaher, 26.04.2019 - 10:19

      Nadao si se dobrom i stabilnom online? Stvarno? S time da su ovaj put naglasili da je to beta. Jaooo.

    • funky0308

      @ivan.frakin, 26.04.2019 - 15:47

      Ma ni prica meni nije nista posebno, odnosno, nije mi losa prica, nisu ni likovi ali cjelina mi je naporna i dosadna. RDR mi je bio odlican, RDR2, po meni, nije mu ni do koljena. Eno kod mene stoji i skuplja prasinu, neki dan sam ga stavio u prodaju jer ga nemam zelju dovrsiti. Svaka cast ako se nekome svidja, meni ne

    • Toma_HR

      @GAMEmaher, 26.04.2019 - 00:59

      RDR2 kreni igrati kad budeš umirao od dosade jer je igra samo malo bolje od toga 🙂

    • 312AE

      @Toma_HR, 26.04.2019 - 17:23

      Ma RDR 2 bi bil super da ga nisu zakomplicirali i forsirali realizam i online. Najviše mi ide na živce, da ti treba prek 100 gb mjesta na disku radi glupisti. Nisam ga ni ja završil. Stal negdje na 65 % i pogubil se u igri i onda mi trebalo mjesta pa ga nedavno obrisal. A ko bude sadprek 1 sat instaliral igru.

  • xxved

    25.04.2019 - 20:08

    Sama grafika jos iz trailera me je jako podsjecala na State of Decay(nezz zasto) i jos iz gameplay trailera mi se cinila igra Mediocre ali kako su svi brujali o njoj vjerovao sam da mi se jednostavno nije svidjao stil igre(bajker ili neka takva glupost) ali ispalo je da mi je prvi dojam ispao dobar.

  • Kr2t0s

    25.04.2019 - 21:43

    Značo tresla se brda, rodio se miš. Obični mućak ispao. Tako je meni bilo i sa TLOU i dan danas ne znam zašto je se toliko hvali, osim grafike koja je predivna, sve ostalo je već viđeno i ništa posebno. O DG još ne mogu suditi jer je nisam odigrao, ali ako je vjerovati onome što piše u recenziji, sasvim zaslužena ocjena (takva je neka i moja za TLOU).

  • Toma_HR

    26.04.2019 - 01:04

    Hvala Zorane na recenziji, izgledalo je dobro a ispalo očito teški prosijek (kampovi neprijatelja, beskrajno lootanje, prosiječne side misije i još sa tim respawnom loota . katastrofa)
    Kupit će se na popustu, max 200 kn ako i toliko kad za par mjeseci svaki jazavac preko njuškala bude prodavao “novo i neraspakirano”

  • unknownUser

    26.04.2019 - 08:52

    Svakako treba probati pa suditi, a ne vjerovati ovim “recenzijama”…pa Sekiro je svagdje dobio min ocjenu 9 (90).

  • alen1990

    26.04.2019 - 09:36

    Od prvih gameplay trailera mi nije izgledalo nešto wow, dapače svakim novijim gameplayom mi je izgledala sve lošije i lošije, izgleda da sam bio u pravu što ste potvrdili u recenziji. Ali ajde, kad bude na nekom znatnom sniženju budemo probali pa donijeli konačnu odluku. 🙂

    • drazensi

      @alen1990, 26.04.2019 - 10:20

      Covjece stvarno se svi ponasate kao da je igra dobila ocjenu 2.

  • lukakeanu

    26.04.2019 - 10:59

    Vidim da puno ljudi komentira a nisu odigrali ni 1 minutu igrice.
    Ja sam je prednarucio jucer.poceo igrat i nisam stao 6 sati.jedva se natjero na spavanje.od mene 90/100. Voice acting i glazba savrseni.prica zasad odlicna.intrigantna.grafika ko svaka druga igrica.gameplay zanimljiv i nepredvidiv.zadnja igrica zbog koje sam imo knedlu u grlu od straha je bila dying light.tako i ovdje atmosfera i svijet su super docarali zombi apokalipsu.a svi vi klinci sta cmizdirite ste samo dokaz da svaka nova generacija je sve vise placljiva i osjetljivija.sta ste vi ocekivali od survival open world igrice.DG je nista drugo nego TLOU sa otvorenim svijetom.

    • Ervin984

      @lukakeanu, 26.04.2019 - 12:58

      Tako se slazem sa tobom!
      Odigrao oko 8 sati od sinoc i nesto najbolje sto sam igrao jos od Bloodborne-a,gameplay je vrhuuunnnaaccc. Strah dok mi je gorivo na rezervi a sumi se ne vidi kraj se ne moze opisati. Grafika je vrhunaska a zvuk necu ni slova potrositi,poslije Horizona najbolja muziva zadnjih godinu dana. Ljudi kupite igru i uzivajte u ovom malom remek djelu koji nije dobio ni 5% zasluga od “recenzenata” Days Gone svakako zasluzuje.
      Kapa dole Bend Studio!

      Od mene cista 9.

    • 312AE

      @lukakeanu, 27.04.2019 - 00:10

      Evo i ja sad nakon jedno pet sati igre mogu reči, da je igra super i zabavna. Priča je super, Likovi super, Zombiji ludi. Nakon Patcha se sve ljepo vrti i nisam imao nekih bugova. Ostalo ste vi dva već rekli. Volim to da ne trebaš tolko buljiti u kartu i da nije pre naporno sve to skupa. Evo možda jedina zamjerka je, da je crafting i weapon wheel malo zmotani. To su mogli malo elegantnije odraditi, ali nije sad opet nešt kaj bi ti pokvarilo igru. Super mi recimo, kak mu je prsluk po kiši moki i natopljen kišom. Grafika je stvarno ljepa, nema zu kaj. Super igra, nisam požal ju već danas kupiti. 😊

  • Zaratino

    26.04.2019 - 13:37

    Jutros stigla igra, prvih sat vrimena dojmovi odlicni. E ali onda krecu problemi. Dodem do cut scene kad bi triba dobiti motor, I crasha mi se igra. Nakon toga upalin opet, vratila me igra nekih 15ak minuta unazad iako san savea minut prije nego ze crashalo. Day 1 patch mi se jos skida. Nadan se da ce to risiti problem. Jeli neko vec proba igru I jeli ima slicne probleme?

    • 312AE

      @Zaratino, 26.04.2019 - 17:27

      Igraš na pro ili normalnoj verziji. Normalna verzija ima više craahova i bugova.

    • Zaratino

      @312AE, 26.04.2019 - 19:04

      Na pro, evo 1.04 patch instaliran, 3 sata vec radi bez greske.

  • Bojko77

    26.04.2019 - 13:51

    Baš bacio ovaj post na drugu temu oko ove igre:
    Eto taj dan…. jutros letio za Trst, u 10h otvoren GameStop, u 11h doma, instalacija, update, k vragu i Tcom i telefonske stanice od Tita i brzina dowload max. 2.1 MB/Sec… uglavnom tek oko podne zavrtio… eto ura i po vrti… ovako, na prvu, to nije AAA+ igra, ne znam, za sad bi rekao BBB+, definitivno nije Last of Us, niti blizu, ma sramota usporediti, iskreno, meni je Last of Us najbolja igra ikad, pišem o PS4, ustvari na Play Stationu što sam ikad igrao, prva igra koju kad sam završio, imao sam osječaj veselja i tuge isprepleten, kraj i priča odlični, a tuga, zar je gotovo… i izvadio disk, i opet ubacio, ajmo NewGame +… ok, neču ja recenziju Days Gone, nemam ni dve ure, ali nemojte očekivati ništa blicu RDR2, Spider Man, GOW ili sl… nije loša, čvrsta 4oka, ali nije 5ica, na YouTube recenzija su nejverovatne od 6.5 do 9.5… to još nisam vidio, no, eto, čekam i Vašu recenziju, što mislite, da li kupiti ili čekati da padne cijena, uf, iskreno ja sam je platio 75€, GOW 70€ ili Horizon Zero Down 65€, mislim da je 60€ ok, ali po meni nije u rangu one dvije spomenute igre, pričekate da padne cijena, i msilim da bude za koji mjesec… lp

    • Zaratino

      @Bojko77, 26.04.2019 - 14:03

      A gledaj, ja san jutros odigra 2 sata I pocetak mi se dosta svidia. Sve je stvar ukusa, mene su uvik npr. zanimale posapokalipticne I zombie igre, tako ta ce mi ovo vjv biti vrh. Lust of us mi je bia dosta dobar al nikako remek djelo. GOW I Horizon su mi bile tesko smece. Na silu san par sati odigra. Ali eto, sve je stvar ukusa, puno san toga ja odigra da je drugima bilo smece a meni vrh.

    • Bojko77

      @Zaratino, 26.04.2019 - 16:17

      Slažem se, stvar ukusa, i realno teško s nekim diskutirati koji piše da je Horizon bilo smeče, stvarno teško… no znam da ima oni kojima Soul i Bloodborne top, dok za mene je bjež… igre koje poznaju samo frustraciju, to meni ne treba, nikakvo dokazivnje, život je ispunjen u tome, želim se opustiti i uživati u igri, a ako ima priču koja te uzme… za 5. Kupio Boodborne, sljedeči dan vratio u Game Stop, definitivno nije za mene, kasnije kupio za 10€ na PS Strore, i slijedeči dan obrisao, kao da pokušam opet, hvala, nije za mene.. Uz RDR2, Spider Man, Assassin’s Creed Odyssey, GOW, Horizon Zero Dawn, ova igra ravnopravno ne stoji, a usporediti je s The Last of Us, kako su neki YouTuberi, ili si sponzoriran da lažeš ili lažeš da te kliknu na kanal, točka. Opet, nije loša igra, ali nije za 75€ koliko sam je platio, i to je to, ne vrijedi toliko, moj stav, i ja volim zombače, iako to nije ovdje slučaj, jer to su “Freakers”, tj još uvijek su živi ljudi i životinje, nisu živi mrtvaci, kupio sam World War Z, baš zbog YouTube recenzija, ta igra vrijedi 40€, zabavna… po meni bolje je čekati da padne cijena, koliko vidim več na amazonu nude za 60$, novu, Game Stop polovni za 50€, znači netko je vratio več danas… no zaključak, nije svaka igra za svakog, ovo nije loša igra ali nije niti top o kojoj će se pričati s must have, i ne vrijedi 75€, ubrzo bude pala na 50, kad ju se može kupiti i reči toliko vrijedi, ja sam je preplatio, kao i kad sam kupio Croft Edition za 110€, nikako da naučim i prestanem s preorder… lp

    • Zaratino

      @Bojko77, 26.04.2019 - 16:55

      Ma gle za Horizon, ne kazen ja da je igra smece, nego da je meni osobno bila uzas, prenaporna. Ta igra je toliko hvaljena I pokupila samo najbolje kritike da ne moze biti losa, ali eto, meni je bila odbojna nakon 5,6 sati igranja.

    • Bojko77

      @Zaratino, 26.04.2019 - 17:16

      Ne znam, gore si napisao da je igra TEŠKO smeče, sad nije smeče… kako pisah, teško mi je s nekim tko piše o toj igri tako… priča je bila dobra, čekaš kraj da dobiješ odgovor, bježao od spojlera, članaka i YouTuba… tu sam bacio 6 mjeseci, mislim da je bilo tako, prije za DCL na PS Store, no opet okus, možda ti ne sjedne, ali smeče… ono… eto sad sam na oko 4h igre, bacio pauzu za pojedem što… ponavljam, nije loša, ali nije niti AAA+ igra, dobra, i preporučam za kupiti ali ne više od 60€, definitivno… lp

  • MoGaming

    26.04.2019 - 20:31

    Radi ove igre i RDR2 mi je žao što nemam PS, ovo je premala ocjena iako nisam zaigrao. Ne znam na koji tocno “roj igara” misliš,meni jedino ovom je slično state of decay i on iako nije loša igra opet ovom nije ni blizu.

  • Alen1999

    27.04.2019 - 04:40

    Igra je fantastična.Do sada sam odigrao par sati (stigla je 26) i jako sam zadovoljan gameplayem ,craftingom i naročito grafikom koja je za mene možda i najvažnija kod video igara.Preporučujem je svima koji vole kvalitetne igre (Mad Max,RDR2,Uncharted4,Assassins Creed …).

  • nemessis

    27.04.2019 - 15:15

    Brutalna igra uzeo collector’s edition jos bio malo skeptican jer sam tolko dao para za taj edition ali kada sam ga odigrao nezalim ni lipe potrosene 👾👽

  • Bojko77

    28.04.2019 - 22:48

    Eto skupio sam oko12h igre, bilo bi više da nisam pomalo razočaran istom… kako sam pisao definitivno nije Last of Us, nemojte ih niti uspoređivati ma to je kao Uncharted s Unearthed Trail of Ibn Battuta, loša kopija mix. mnogih igara… sve sam razočaraniji… da pustim nevjerovatno dug laoding i sl. sitnice, ali bug i glich ubijaju.. a imam update 1.05. Svako toliko bez zvuka, da se vrati, morate resetrirati igru, tj. izači i opet pokrenuti, neovisno o autoSave ili manul save, vratiti čete se na početak misije, ne jednom mi se desilo, i tako pogubio par sati… realno, kontrole nisu nešto niti borba… mah , čekati dobar popust, moj savjet, vjerujem da slijedi veoma brzo, eto Athem je “gotov”, maknuli su svu ekipu koja je radila na projektu na nove poslove, u dva mjeseca, može se kupiti za 25€ novi, krenuo s 75€, slično se bojim… Ugasio je, stavio DMC5 i uživam u igri…čekam neki velikiiii update fix, ako ne….

  • SanKa

    29.04.2019 - 09:09

    razocaran sam….čekat ću patcheve i popust. ocekivao vise

  • GAMERWORLD

    30.04.2019 - 22:00

    Odlična je igra sviđa mi se koncept borbe sa neprijateljima i mehanika doljiveanja goriva i popravljanja motora .

  • Bleach2360

    02.05.2019 - 14:17

    Velika ocekivanja od igre postavili su ljestve prilicno visoko, ali igra je prezentaciski uredu, ideja o apokalipticnom svijetu i prezivljavanju dok oko vas juri “krdo” mutiranih zivotinja ili zombija uvijek je dobra iako ova igra ne pruza nesto nova mislim da ipak vrijedna iskustva.

  • crolink07

    15.05.2019 - 08:45

    zabavnija igra od mnogih bolje ocijenjenih

  • ilfenomeno11

    22.05.2019 - 11:02

    Ma igra je vrh. Baš se divim Vama koji još uopće koristite PC za igranje umjesto plejke. što ima tamo pametno za igrati da je blizu Horizona, Red Dead Redemptiona, Last of us-a…? a i nije uopće užitak igrati na mišu, tipkovnici i sjediti pred monitorom. Igrao sam i ja PC i da se razumijemo, a godinama ga više ne palim za igre jer je PS4 daleko ispred+glupa PC s9anja stalno sa novim hardverom/grafičkim iritantno neznam kako se to ikome da… neznam niti kakav PC bi trebao sad kupiti, vjerjatno od 10.000kn da uopće Days Gone ili neku noviju igru pokrenem da radi normalno…

    • ilfenomeno11

      @ilfenomeno11, 28.05.2019 - 12:03

      Jedino je Human AI malo “mutav” slično kao u Metro Exodus, kao da se natječu tko će napraviti gluplji, dok je AI od pogotovo od Hordi i ostalog odličan

  • ilfenomeno11

    22.05.2019 - 11:03

    zaboravio Detroit become human, Beyond 2 Souls, Heavy rain vrhovi igara koje PC nema…

  • invictum

    04.06.2019 - 19:39

    Meni je igra odlicna. Novi sam ps igrac, ali evo jedan gameplay https://youtu.be/aeXaUeWl-eE

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?