HCL.HR

Recenzija

eFootball PES 2020

NO NO NO NO NO NOOO-GOMET

Svan Hlača

eFootball PES 2020 je baš kao pravi nogomet. Takva izjava mogla bi mi pokopati cijelu recenziju već u startu pa bolje da ju odmah pojasnim. Ne, ne mislim time da je PES 2020 najrealističnija simulacija nogometa nego u toj usporedbi prepoznajem odnos koji fanovi imaju s PES serijalom. Većina obožavatelja nogometa od tog sporta nema nikakve koristi u životu. Nogomet nije uvijek pošten i zabavan. A opet, svjestan si svega toga i svejedno ti godi kad ti je nogomet dio života. Znaš da ti nogomet neće donijeti bolje sutra, ali dovoljno je da donese bolje danas, makar i na 90 minuta jednoga dana u tjednu, makar i u sudačkoj nadoknadi. Baš isto vrijedi i za PES, i u izdanju za 2020. i sada već nekoliko igara u nizu.

Postoji pjesma benda Pips Chips & Videoclips koja sasvim prikladno nosi naziv „Nogomet“ i na sarkastičan način pjeva o odnosu navijača (fana) i nogometa. Upravo kroz stihove te pjesme mogu vam proanalizirati PES 2020.

Hajde sine Raspučine – u visine, na tribine!

Kamera je u PES-u 2020 doslovno otišla u visine, na tribine. Barem ona standardna, za offline modove, koju možete koristiti, a i ne morate. Povremeno se ona spusti niže na teren kako se akcija približi šesnaestercu, ali tu je primarno da vam omogući cjeloviti pregled terena. Malo je nakošena pa traži određeno navikavanje i prvi je novitet koji ćete vidjeti kad vam se na ekranu zazeleni početkom utakmice. Je li kod kamere uopće trebalo raditi neke inovacije – prosudite sami.

Jer sve je super i sve je za pet, kad su muško i voliš nogomet

Ovogodišnji PES je malo usporeniji od prethodnoga te smatram da je čak i pomalo izazovniji. Poboljšanje fizike igrača i lopte donijele su više sitnica na koje je potrebno paziti tijekom igre, a tempo igre dopušta takvu detaljniju igru. I iskusniji će igrači teško ostvariti dominaciju čak i nad slabijim protivnicima, barem do trenutka dok im igra ne uđe “pod prste”. To donosi fini balans novom načinu driblanja koje je jednostavnije nego prije, ali je identičan onaj osjećaj zadovoljstva nakon što protivnika uspješno pošaljete „po ćevape“.

I iskusniji će igrači teško ostvariti dominaciju čak i nad slabijim protivnicima, barem do trenutka dok im igra ne uđe “pod prste”.

Fizika lopte i interakcija s njom značajno su poboljšane pa tako sada na primanje i slanje utječe pozicija igrača, brzina lopte te kvaliteta udarca. Snažnije dodavanje ne znači da lopta isključivo ide brže, već i da leti više, teže ju je primiti što rezultira time da ju je potrebno zauzdati kako bi se uputio dobar udarac. Manje je tiki-taka dodavanja u prostor na koje je gotovo nemoguće odgovoriti, svaka akcija mora biti isplanirana i pažljivo izvedena što je definitivno teže, a osjećaj zadovoljstva nakon tako postignutog gola je definitivno veći.

Trenutno postoje situacije u kojima položaj ekipe na terenu otvara prilike za neka ubitačna dodavanja, no Konami je najavio kako će u sljedećem ažuriranju poraditi na pozicioniranju obrambene i središnje linije kako bi umanjio šansu za izvedbu „Ma kako je to prošlo?“ pasova. Zgodan je dodatak i značajniji utjecaj vremenskih uvjeta na igru, a ugodno me iznenadilo kada mi je igrač proklizao na mokrom terenu čime sam bio veoma zadovoljan iako sam nekoliko trenutaka kasnije popio krasan gol iz kontre. Negdje dobiješ, negdje izgubiš, a u PES-u to ponekad izgleda toliko uvjerljivo da vam nekad nije ni žao.

Ušlagiran i agresivan…

Ne bi bila novost reći da igre ovog serijala imaju s problem umjetnom inteligencijom. Taj nas problem, nažalost, nije zaobišao ni ove godine. Reakcije nogometaša katkad znaju biti zbilja divlje, suprotne zdravom razumu te s punim pravom zaslužuju sve psovke koje ćete im uputiti. Više sam puta bjesnio na suigrače u situacijama kad su jednostavno reagirali tromo, krivo ili potpuno suludo.

Reakcije nogometaša katkad znaju biti zbilja divlje, suprotne zdravom razumu te s punim pravom zaslužuju sve psovke koje ćete im uputiti.

Mušičav je i sustav promjene igrača te sam nemali broj puta doživio da se AI ne može odlučiti kojem od igrača lopta ide i kako na to reagirati. Ovo je zaista frustrirajuće jer mi se u nekoliko situacija dogodilo da sam u naizgled bezazlenim situacijama primio gol jer su stoperi stajali kao kipovi gledajući kako lopta pada ispred njih točno na noge napadaču koji je u trenutku iskoristio situaciju ne pitajući se kakva ga je sreća nagradila ovakvim poklonom.

Sudac također ima situacija kada mu se um pomrači, a oči zatvore. U jednom sam trenutku toliko podivljao da sam odlučio istraživati kako se zaleđe definira u službenim publikacijama samo da sebi dokažem da nisam poludio. U svakoj situaciji kod spornih prekršaja sudac reagira kao da su mu obećali gajbu piva poslije utakmice. Ne postoji neki univerzalni pravilnik koji on poštuje, a što više igram to sam skloniji razmišljati da odluke donosi kako virtualni vjetar puše.

Ja sam dušo – predivan

Grafički prikaz ove je godine osjetno bolji nego lani; oštriji i mrvicu bliži fotorealizmu. Lica igrača su zbilja vjerno prikazana i u svim položajima djeluju impresivno pa sada i s leđa možete prepoznati razliku između Davida Luiza i Mattea Guendouzija. Kretanje je u ovoj inačici dodatno sređeno i katkad me znala iznenaditi realističnost pokreta. Napucane lopte, krivi doskoci, nagle promjene smjera smislen su dio simulacije te utječu na poziciju tijela igrača koja sada zaista djeluju organski i prirodno.

Grafički prikaz ove je godine osjetno bolji nego lani; oštriji i mrvicu bliži fotorealizmu.

Situacija s licencama je slična kao i prethodne godine, uz napomenu da su postignuti dogovori s Juventusom, Bayernom, Arsenalom i Manchester Unitedom. Ponovno se licence mogu riješiti u svim verzijama osim one za Xbox One, premda je sada situacija barem malo bolja jer su nazivi nelicenciranih klubova lakši za protumačiti pa Chelsea više nije London Blue nego Chelsea B.

Ovaj grad ima komplekse, dok jedemo govna drugi jedu kekse

Sjećate li se onih godina kada je PES donosio nove modove igranja? E pa 2020. nije godina za to. Umjesto toga, postojeći su modovi dobili neke sitnije promjene, ako i to. Become a Legend? Dajte molim vas, sramota me i pričati o tom zapostavljenom modu s nula novih stvari. Master Liga ove je godine trebala biti ReMaster Liga i tu su čak neke stvari dodali… tako da su izbacili druge. Primjerice, sada za svog menadžera/trenera možete koristiti model jednog od 18 bivših nogometaša među kojima su Maradona, Cruyff, Roberto Carlos i drugi. I to znači da više ne možete sami sređivati izgled svog lika. Razlog? Valjda je bilo lakše animirati 18 stalnih modela u hrpi režiranih scena s menadžerima.

Za skoro sve važnije aspekte menadžerskog posla sada gledate animirane scene razgovora između menadžera i njegovog osoblja te igrača. To se odnosi na razgovor o politici i ciljevima kluba, određivanje režima za trening te prisustvovanje na konferencijama za novinare. Koliko god to sve doprinosi nekakvoj fantaziji vođenja kluba, sve te scene su bez ikakvog govora, a od zvuka čujete samo glazbu u pozadini koja žanrovski pripada glazbi kakva se obično pušta po fensi liftovima.

Za skoro sve važnije aspekte menadžerskog posla sada gledate animirane scene razgovora između menadžera i njegovog osoblja te igrača.

Značajniju promjenu doživjeli su jedino transferi koji sada djeluju realističnije te primjerenije. Igrači mogu odbiti transfer ako misle da neće dovoljno igrati, postoji prostor za pregovaranje, a posebno je zgodna i opcija otplate pune otkupne klauzule koja onima dubljeg džepa omogućava da igrača kupe bez cjenkanja. Razveselila me i nova opcija koja omogućuje da odaberete visinu budžeta kojim raspolažete čime si veoma lako možete osigurati potpis velikih zvijezda odmah u početku. I da, glavno sučelje Master lige je novo – preglednije i kompaktnije, iako još uvijek prilično sporo. No, na tome noviteti staju, a ako ćemo realno – to su stvari koje je PES već odavno trebao imati.

U predvorju online modova Konami je minimalno poboljšao stvari time što vam sada dopuštaju da jasnije protumačite kvalitetu protivnikove veze u grafičkom obliku, a ne više kao zbunjujuće brojke. No, traženje mečeva i spajanje u iste još uvijek je užasno sporo, a ni sami mečevi nisu lišeni povremenih problema u vidu laga. S obzirom da takvo što traje već čitavo desetljeće, nismo se ni nadali da će situacija biti išta bolja.

Kako je dobro kad si na vlasti, jer Vlasta je bogata i Vlasta te časti

myClub mod je Konamijeva zlatna koka pa je upravo zbog toga čudno kako su ga noviteti doslovno zaobišli. Sitne promjene mogu se primijetiti u razvoju igrača koji standardne rejtinge imaju na prvoj razini, za razliku od prošle godine kada je to bilo prisutno tek na 30. razini. Na primjer, u prethodnoj ste inačici mogli dobiti Messija koji je na prvoj razini imao prosječni rejting 87, a svom je u punom sjaju (94) zasjao tek na razini 30. Ove godine nema minusa, svi igrači na prvoj razini počinju u punoj snazi i mogu samo napredovati, za što smatram da je korisna i razborita odluka.

Nije neka tajna da će myClub mod i ove godine postati besplatan za sve igrače pa ne bi trebalo biti iznenađujuće što će se uz F2P model opet vezati mikrotransakcije. Srećom, PES 2020 je tu prilično pošten i nije Pay2Win u kojem ćete potrošiti godinu dana grindanja da biste dobili jednog dobrog igrača. Najbolji igrači nisu rezervirani samo na one dubljeg džepa što me posebno veseli jer iz principa ne uplaćujem novac u igre koje sam prethodno već kupio. Ponekad se čini da je Konami i previše darežljiv, no mislim da je bolje i tako nego da je suprotno pa da su škrti na svemu.

A kad tata stavi bijeli šal, mi smo prva fronta, mi smo nacional

Dakle, PES 2020 nipošto nije vrhunska igra, možda čak ni vrhunski nogomet. No, ako ste vjerni fan Konamijevog serijala, teško da ćete moći bez njega, baš kao što prekaljeni navijači ne mogu bez nogometa koji ih istovremeno živcira i ponekad baca u depresiju. Postoji zaista masa stvari koje se PES-u 2020 objektivno mogu prigovoriti, ali postoji još uvijek činjenica da je ovo dovoljno drugačija igra koja bi vam mogla odgovarati taman toliko da utjehu ne morate tražiti u tuđem dvorištu. Sve se da zaboraviti kad se lopta zavrti na terenu.

Iskreno rečeno, Konami se ni ove godine nije potrudio opravdati cijenu od 60 eura tako da se u ovom trenutku više isplati pričekati besplatnu verziju s myClubom. Nećete s njom izgubiti ništa značajno – ionako su dostupni modovi sramotno siromašni po broju noviteta. Iznimka bi bila jedino ako igru nabavljate radi lokalnog „kauč“ multiplayera jer to je ujedno i najzabavniji način na koji možete doživjeti PES 2020 i dobrotu njegove duše ispod debelog sloja pohlepe koji je ekipa iz Konamija nataložila u ovom desetljeću.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Označeno sa: ,

S obzirom na to koliko noviteta (ni)su dostavili, dobra je vijest da nas ponovno čeka besplatna inačica. Stadionskim žargonom rečeno, PES ima jako dobar travnjak, ali tribine su mu prazne.

75 Naša ocjena
  • napredak u fizici lopte
  • dušu dalo za lokalni multiplayer
  • grafički atraktivno
  • gdje su noviteti u modovima?
  • umjetna (ne)inteligencija
  • F2P verzija ne bi trebala biti isplativija nego puno izdanje

Svan Hlača

Ljubitelj RPG-a, kako virtualnih, tako i pen and paper tipa. Dežurni dungeon master. Najbolje godine dao filozofskom fakultetu - igrama i serijama. Gorljivo tvrdi kako je Freddie Prinze Jr. najbolji glumac svoje generacije.

Komentari (135)

  • MaliMicek

    20.09.2019 - 18:24

    “Kako je dobro kad si na vlasti jer vlasta je bogata i vlasta te časti”
    Sitničarim ali ako već želiš nekoga citirati please do it right.

  • Darcoolio

    20.09.2019 - 18:25

    Jedna od najgorih recenzija ikad.

    • Petar Marjolovic

      @Darcoolio, 20.09.2019 - 18:54

      Miliš da recenzija nije objektivna ili što?

    • SMS

      @Petar Marjolovic, 20.09.2019 - 19:03

      Pa naravno da nije objektivna

    • Deus

      @Petar Marjolovic, 20.09.2019 - 19:23

      Prvo sam pomisli super nije opet pisao Zoran za kojeg se zna da masu preferira fufu,pročitam recenziju i ono..šok!
      Ko da je napisao recenziju i dao Zoranu na pregled,ovaj ga pogledao i reko jesi ti normalan? Prepravi to i smanji ocjenu,to čuvamo za fufu!Jedino što je točno u recenziji je da je umjetna inteligencija malo u kurcu.

    • Zoran Žalac

      @Deus, 20.09.2019 - 21:09

      Znači nije točno da pes već drugu godinu za redom nema nijedan novi mod?

    • Deus

      @Zoran Žalac, 20.09.2019 - 21:17

      Kome je to bitno? Igram simulaciju nogometa a ne Minecraft.
      I šta jer nema novih modova odmah mora biti ocjena sranje!??
      Bilo bi vam bolje da se uozbiljite u recenzijama i da likvidirate mulce koje daju ocjenu 1 kao ovaj VuklaVukCRO

    • xx1111

      @Deus, 20.09.2019 - 21:34

      On igra pes na nekoj kanti koja nemože da pokrene igru zato je njegova ocjena 1

    • Play for fun

      @xx1111, 20.09.2019 - 23:05

      Neznam je li igrao na tosteru ili rešou.

    • xx1111

      @Play for fun, 20.09.2019 - 23:34

      Vjerovatno na tosteru pro

    • VuklaVukCRO

      @Play for fun, 21.09.2019 - 09:38

      Igram na GTX 1050Ti konfiguraciji,8 GB ram i preko Steama,ali svaki put kad je pokrenem se sruši igra,ne znam.

    • MakikaM91

      @Deus, 21.09.2019 - 12:29

      Pa placas druze igru 60 eura i trazis poboljsanja u igri od one prethodne (2019) i dobijes copy/paste. Zato i covek rekao da se bolje isplati cekati besplatnu verziju, tacnije ePES 2020 Lite. Ti ju mozda igras krekovanu sa torenta ali ima i onih koji je placaju. Ja koji placam je sigurno necu uzet, ne nakon ove recenzije nego nakon prvih pregleda po netu od one koje su je uzeli day one jer ML je ista jos od pred 2010, Became a Legend je smesan mod, od prvog dana kad su ga uveli isti je do sad. Klasicni polu-proizvod daju za tako visoku cjenu. MyClub im je jedina stvar u koju ulagaju nesto a opet nije na elitne razine.

    • Deus

      @MakikaM91, 21.09.2019 - 12:35

      Kojih 60 eura? Ti si kompletna njubara hahaha
      Platio ju manje od 34eura. Triba se znat snac u zivotu!Evo ti link.
      I da si igrao prosle igre znao bis koliko je ova verzija poboljsana.
      https://www.instant-gaming.com/en/5008-buy-key-steam-efootball-pes-2020/

    • Zoran Žalac

      @Deus, 21.09.2019 - 13:07

      Prije nego nekoga kreneš nazivati njubarom provjeri činjenice. Možeš li za manje od 34 eura na tom servisu kupiti igru u bilo kojem drugom izdanju osim na PC-u? Ne možeš. Dakle, igra košta 60 eura. A i da ne košta – da je negdje na popustu, Konami za nju traži 60 eura.

    • Deus

      @Zoran Žalac, 21.09.2019 - 13:20

      Pa provjerio sam samim time sto spominje Torrent a na njemu se uglavnom skidaju igre za PC. Jer svi znamo da se za PS4 ne mogu skinuti igre a mislim da je tako i za XBox.
      Ne budi nabrijan na mene nepotrebno 😉

    • MakikaM91

      @Deus, 21.09.2019 - 13:35

      Igrao sam prosle godine ne brini, poboljsali gameplay tu i tamo a opet do gola lako, da ti pomognem: dva put na dugme za nabacivanje, kad si sa strane pa uvek naleti slobodni igrac gde online prolazi lako. Gde su inace modovi ? Jos stoje u mjesto od 2010te. Najavljivali su poboljsana karijera a setnje po prostorije kluba ne znace nista, posebno kad je bez pricanja, samo titlova i sa neke dosadne muzike u pozadini. Definitivno ne vredi 34 eura a kamoli 54 po redovnoj cjeni. To ti kazem, a gameplay ako ti je bitan zbog grafike i da se samo lopta kotrlja to ti si znas najbolje, igras ono sto zelis da igras. Napravio sam ti replay na komentar posto si rekao “kome su bitne modove?” a ne kao fan pesa ili fan fife pa koja je sad igra bolja.

    • Gogs

      @MakikaM91, 22.09.2019 - 08:36

      Igra je mrtva svake godine za par mjeseci.
      Ne vrijedi te pare

    • blacklist0907

      @Zoran Žalac, 20.09.2019 - 22:40

      Nema mikrotransakcija ko fifa u ultimate modeu sto je dovoljno za puno bolju ocijenu

    • MakikaM91

      @blacklist0907, 23.09.2019 - 08:46

      Ko ti kaze da nema? I tamo se kupuje myclub poena, imaju identicne cjene ko u fifi. Samo sto je lakse dobit igraca overall 85+ nego na fifa i sklopis taj tim sve crnim loptama za manje od mjesec dana. Djele svaki treci dan my club poena gratis, samo trebas da se jednom svaki dan upalis da te registrira. Za 9 dana skupis 100 my club poena i dobro im je sto dnevno nemozes da kupis vise od 3 packa, limitirani su pekove dodeka u fifi ima limit od 99.999

    • fanjuve30

      @Zoran Žalac, 23.09.2019 - 07:11

      A šta to treba dodavati u fudbal novo od modova?? Liga prvaka, karijera, sezona, evropsko i svjetsko prvenstvo i to je to ako gledamo fudbal ako cemo arkade onda treba ubacit gluposti kao street football ili kao na flatoutu neke igrice. PES je nogomet i ništa više nije ptrebno od toga ko hoce nešto drugo nek uzme druge igre i igra a hoće igrat nogomet nek igra PES i tačka

    • Play for fun

      @fanjuve30, 23.09.2019 - 08:05

      Potpuno jasno ali to je tako teško za razumijeti.Bilo bi poželjno da uvedu mod da se igra na Marsu.

    • MakikaM91

      @Play for fun, 23.09.2019 - 09:00

      Pa niko ne kaze modovima da kopiraju fifu sto je njihova VOLTA, juce je malo igrao, nepotrebni mod jos ga nisu ni napravili kako treba, da valja, story njihovo. Prica o modovima one koje postoje, upgrade na iste. Njima su isti od pes 6 i svaka godina samo ponavljas jedno te isto, vec 15 godina unazad samo to radis. Tu se trebaju potruditi i to debelo. Oni nisu promjenili template tog pocetnog menija jedno 10 godina, ovu godinu promjenili i izgleda bolje kad udjes u igri i to sve utice, mozda je nekome to nebitna stvar ali po tome se gleda koliko ljudi koja prave ova igra su ozbiljni.

    • Play for fun

      @Zoran Žalac, 23.09.2019 - 09:30

      Mislim da bi dobra ideja bila da uvedu mod da se igra na Marsu.Sigurno bi to bio napredak.

    • Petar Marjolovic

      @Deus, 20.09.2019 - 23:54

      Molim te prekini govorit fufa, nervira me to. A po pitanju zorana možda i je istina, bio se pravdao od clickbait ova i od pisanja glupih članaka pa bi moglo biti i ovo 🙂

    • deanHR

      @Petar Marjolovic, 20.09.2019 - 20:58

      Ne sviđa mu se ocjena. Kao što se meni ne sviđa ocjena Fife zadnje tri godine jer smatram da mora biti veća. Ali tekstualno kad pročitaš recenziju onda shvatiš ocjenu. Nisam i ne moram igrati igru da razumijem recenzenta. Fakat je hrabro dati PESu tako nisku ocjenu, bez obzira da li to igra zaslužuje. A sada me zanima kako će Zoki ocjeniti Fifu da i ja mogu odmah napisati da je ono najgora recenzija ikad 😛 (šalim se, naravno. Zoki ne piše loše recenzije a mislim da niti ovaj čovjek nije napisao lošu recenziju a da li je objektivna ili subjektivna nije niti bitno)

    • Zoran Žalac

      @deanHR, 20.09.2019 - 21:08

      Ne ocjenjujem ja Fifu ove godine, to ide na Hrvojeva pleća 🙂

    • Petar Marjolovic

      @Zoran Žalac, 20.09.2019 - 21:10

      Težak kamen nema šta…

    • deanHR

      @Zoran Žalac, 20.09.2019 - 22:59

      Riješio si se ri majstorski stresa. Ok, dobro dođe povremena promjena mete 😛 hahaha

    • marjanovicut

      @Darcoolio, 20.09.2019 - 21:38

      Znaci i na metakritiku je losa recenzija jer nijedan ozbiljan list nije dao vecu ocenu od 75?

    • The ride never ends

      @marjanovicut, 20.09.2019 - 21:50

      Ne pricamo mi ovdje o Metacriticu koji je btw. dao ocjenu 82, ali ako vjerujes da je on mjerilo onda molim te ostavi se komentarisanja po portalima kao sto je HCL.hr, idi na Blic.rs i telegraf…. tu se okupljaju osobe sa kojim ti mozes voditi polemiku.

    • marjanovicut

      @The ride never ends, 20.09.2019 - 21:52

      Na metacriticu je ocena zbir recenzija novinara, ranije su to samo bili ugledni sada i neki zlj iz nebitne portugalske novinske agencije. Pes svedoci idemo <3 Eurogamer ce dati cak i manju ocenu a ti si verovatno kompetentniji od njih 😉

    • The ride never ends

      @marjanovicut, 20.09.2019 - 22:07

      Prvo kazes da je metacritics kompententan da se daje za primjer, a sad kazes da je to zbir tamo nekih nebitnih novinskih agencija. Razmisli ponekad prije nego nesto napises i pokusaj ostati pri tom misljenju. Sad mi te iskreno zao.

    • marjanovicut

      @The ride never ends, 20.09.2019 - 22:16

      Ogranicen si jako, vredi gledati ocene kompetentnih recenzenata, ne neke e-bole koja je dala npr 90 da bi se ta ocena u direktnoj kontri sa eurogejmerom koji nece ni 75 dati, ne ocekujem vise od nekog kome bi prodao govno na kome pise pes i hvalio ga jer na njemu pise pes, ne odgovaram vise pozdrav

    • Oblakoder

      @marjanovicut, 21.09.2019 - 01:50

      Pa i ja tako gledam samo recenzije koje mi odgovaraju, definitivno ima logike. Recimo uopste ne cenim users score, a on je kod Pes 20 otisao u nebo, igraci znaju zasto 🙂

    • erfatih26

      @The ride never ends, 20.09.2019 - 22:24

      Imaš previše slobodnog vremena. Ti doista prosipaš sebe po ovom članku. Zaista nemaš namjeru da se zaustaviš, a pišeš da ne želiš pokretati polemiku. Molim te, prebroji postove u kojima nisi započeo polemiku, javi da mi potvrdiš nulu. Dosadan si. Uzmi PES, FIFU, šta god želiš, ali prestani da se namećeš ljudima po HCL-u. Znači prestani ponavljati subjektivne stavove i lupati sve što stigneš a da mozga nisi pokušao koristiti.

    • The ride never ends

      @erfatih26, 20.09.2019 - 22:43

      Napisao sam to Zoranu, osoba sa kojom ne zelim da uopste vodim polemiku kao sto si naveo. Moje slobodno vrijeme nije tvom problem. Navedi post gdje sam ja spomenuo fifu, gdje ja te igre poredim gdje imam nesto protiv osoba koje igraju fifu, cak stovise nije rijec ni o pesu, rijec je o tom da si ti dosao na clanak pljuljes pes a nisi ga igrao vec cuo da neki recenzent kaze tako pa se drzis toga. Cisto sam ti skrenuo paznju na to. Nemoj odmah shvatati sve osobno primi kritiku.

      @marjanovicut
      Rekao si da ne odgovaras vise…
      Nadam se da si mojih godina, strah me da se raspravljam sa djetetom koje ne vidi dalje od svog nosa, pise pozdrav jer zna da ce mu mati uskoro doci u sobu da ga spremi u krevet.
      Ocjena 100 nema direktno veze sa kvalitetom igre kojoj je data, vise je rijec o popravljaju prosjeka jer su pojedinci namjerno davali niske ocjene kako bi pokvarili prosjek.
      Necu vise odgovarati na komentare, hvala vam sto ste razmjenili misljenja sa mnom. Svako dobro i lijep pozdrav iz jednog malog studentskog grada. S postovanjem.

    • marjanovicut

      @The ride never ends, 20.09.2019 - 22:19

      Dao si 100 ocenu igri koja ce biti mrtva za po meseca, svaka cast ❤

    • blacklist0907

      @marjanovicut, 20.09.2019 - 22:45

      Ne kuzim kak mislis mrtva… Znaci preko 15 godina s braticem i frendovima igramo na telki kod njega i kupimo svaku cim izade i znam puno ljudi koji briju istu spiku…. Fifa je meni uvijek bila nekak prelagana i tekme su zavrsavale 7:5 dok u pesu nije tako

    • marko1106

      @blacklist0907, 23.09.2019 - 09:29

      Kao dugogodisnji PES igrac sa sigurnoscu mogu reci da ne vrijedi ni 20 eura. Jedno je skiniti sa torrenta i igeati sa braticem na kaucu tu ce pes biti uvijek bolji (za lokalno igranje) a drugo ga je kupiti za 60e

    • Petar Marjolovic

      @marjanovicut, 22.09.2019 - 08:45

      Ako je igra “mrtva” jel to znači da ju ne bi trebao voljeti i igrati?

  • erfatih26

    20.09.2019 - 19:10

    Realna ocjena. Svaka čast. Profesionalno i objektivno. Zabava je tu kao i uvijek, ali posebnih novosti nema. Vrte nas iz godine u godinu. FIFA je, ako računamo na novitete, ipak ubacila VOLT-u. Uglavnom, obe strane u par deka. Lično igram FIFU, online dio razvaljuje, mnogo širi spektar u tom pogledu paketa. Nema hejta, respect svima!

    • Deus

      @erfatih26, 20.09.2019 - 19:16

      hahaha veče sranje na jednom mjestu nisam dugo pročitao!prvo ova “recenzija” pa tvoj komentar

    • erfatih26

      @Deus, 20.09.2019 - 19:28

      Argumentuj ?

    • The ride never ends

      @erfatih26, 20.09.2019 - 19:52

      Argumetiraj ti . Nisi igrao pes 20 konacnu verziju sto se vidi po tvom komentaru i kad ti neko kaze da nisi upravu odmah trazis argumente. Ne razumijem zasto si neko daje za pravo da ostavlja ovakav komentar bez da je igrao igru. “Nema hejta, respect svima!”

    • erfatih26

      @The ride never ends, 20.09.2019 - 20:04

      Subjektivan si.

    • The ride never ends

      @erfatih26, 20.09.2019 - 20:16

      Nema to veze sa mnom, vec sa tobom kojem je vrhunac dana doci na hcl i napisati komentar iza kojeg ti kao autor istog ne mozes stati, vec je eto cisto namjenjen stvaranju hejta.

    • erfatih26

      @The ride never ends, 20.09.2019 - 22:15

      Nemaš ti pojma o mom danu. Jesil danas napravio 1k ? Idi igraj PES.a , napisao sam u prvom postu, zabavan je. PEACE

  • Veblar

    20.09.2019 - 19:20

    uf kad riper udari copyright na ovu recenziju xD

  • The ride never ends

    20.09.2019 - 20:17

    Recenzija igre je subjektivna, novinarstvo se ogleda u objektivnosti i kad vec mora biti neka kritika tipa “spora mi igra”, onda se navede da je ista subjektivno misljenje pisca, u ovom slucaju recenzenta. Jako neozbiljan pristup, na stetu HCL portala, ali Boze moj ne moze se kriva Drina ispraviti.

    • Zoran Žalac

      @The ride never ends, 20.09.2019 - 21:02

      Što je neistinito u napisanome?

    • The ride never ends

      @Zoran Žalac, 20.09.2019 - 21:34

      Pokusacu se ostaviti polemike, cisto iz respekta prema vama. Ali nije svacije kroz selo pjevati.

    • erfatih26

      @The ride never ends, 20.09.2019 - 22:31

      Nikog ti ovdje ne respect-aš osim samog sebe.

    • marjanovicut

      @Zoran Žalac, 20.09.2019 - 21:37

      Neistinito je da im odgovaras uopste, meni se nisu svidjale ocene i minusi fife pa nikad ne dodjoh ovde da napisem 10 komentara o tome, svaki recenzent ocenjuje kako misli. Pesovi svedoci strikes again.

    • erfatih26

      @Zoran Žalac, 20.09.2019 - 22:31

      Profesionalni ste, i svaka napisana je taman. Sutra kada bude recenzija FIFE, opet samo objektivno. Nijedni nisu ništa konkretno uradili. Vi ćete siguran sam i u slučaju FIFE idealno obrazložiti sve što bude moralo biti objašnjeno, precizirano. Pozdrav i svako dobro!

    • Play for fun

      @The ride never ends, 20.09.2019 - 23:12

      Igra ima opciju podešavanja brzine.Ostavljena je igračima mogućnost izbora tako da je smiješna konstatacija “igra je sporija”. Po defoultu jeste ali to nije nešto što se ne može promjeniti ukoliko igrač to želi.

    • The ride never ends

      @Play for fun, 20.09.2019 - 23:23

      Nisam ja rekao da je igra spora, dao sam primjer, jer za nekog neka brzina igre je spora nekom je to normalno a nekom pak brzo , tako da sve zavisi od toga ko sta trazi u igri. Tako da takve karakteristike igre ne mozemo gledati kao nedostatke.

    • Play for fun

      @The ride never ends, 20.09.2019 - 23:34

      Naravno,razumije se to svakako što si rekao..Mislio sam na recenzenta koji je konstatovao da je igra sporija. Jeste po defoultu ali je igračuma ostavljena mogućnost podešavanja brzine.

    • Zoran Žalac

      @Play for fun, 21.09.2019 - 09:40

      Pa nije rekao da je to loše, pobogu?

    • The ride never ends

      @Zoran Žalac, 21.09.2019 - 10:38

      Ali se sugerise, “Prosudite sami”, i nakon toga daje ocjenu 75. Sudije sviraju krivo? Gdje ce ti dusa Svene od Hlaca.
      @Žabac , razumijem ja da ti moras biti na strani recenzenta jer je takva hijerarhija, sve te razumijem.

    • Zoran Žalac

      @The ride never ends, 21.09.2019 - 11:18

      Upravo si izvukao citat iz konteksta o komentaru za novu kameru…. nevezano za ikakav komentar o brzini…. koji glasi: “Ovogodišnji PES je malo usporeniji od prethodnoga te smatram da je čak i pomalo izazovniji.” – Gdje je sugeriranje da je to loše? Dapače, skroz suprotno – ako se išta sugerira onda je to da je usporenost dovela do veće izazovnosti, a to je pozitivna stvar, na što se kasnije u istom odlomku nadovezuje i pohvala na bolju fiziku lopte itd. Mislim da si ti vidio ocjenu i odmah ti se zacrvenilo pred očima pa sam tekst ne želiš ni čitati s razumijevanjem.

    • The ride never ends

      @Zoran Žalac, 21.09.2019 - 11:48

      Ok, sad ti izvlacis iz konteksta moj komentar. Procitaj u prethodnim komentarima, nema brzina igre veze sa tim.
      Ako je vec tako kako ti kazes onda ocjena nema smisla. Jer data je na osnovu prethodnih pes igara i poredila se sa Fifom. A mslm da je ipak politika portala da se te dvije igre ne porede. jedne strane ispada da su ocjene fife i PES-a obrnuto proporcionalne.
      Nisam ja funboy pesa, igram podjednako oba soccera, vec imam problem stim sto se ocjene ne daju objektivno, vec kako je kom cejf.

    • Deus

      @Zoran Žalac, 21.09.2019 - 11:50

      Zacrvenilo se nama svima pred ocima od recenzije!
      90% komentar na recenziju je negativno.
      Pogledaj malo komentare i na Facebooku. Ljudi su u soku!
      Naucite se prihvatiti i negativne komentare a ne samo kad Vas hvalimo.

    • Zoran Žalac

      @Deus, 21.09.2019 - 12:49

      Svake je godine tako – bilo je isto i onda kada su PES i Fifa dobivali 90+ ocjene, neslaganja na oba spektra rasprave. Ove godine je PES recimo dobio veću ocjenu nego prošle godine, ali eto to se ne spominje iz nekog razloga. Davnih je dana uočeno da igrači nemaju holistički način ocjenjivanja sportskih igara i onda nastaje spor kad se ocjena ne poklapa s osobnim vrednovanjem igre. Način ocjenjivanja sportskih igara koje izlaze na godišnjoj bazi je malo drugačiji od standardnog ocjenjivanja i već sam to objašnjavao kad god je netko komentirao da bi sportske igre trebale dobivati samo veće ocjene iz godine u godinu… Što je pomrčina uma, po meni. Ako jedan FM jedne godine dobije 90 i stvarno je dobar, a iduće godine ne predstavi ništa novo i traži 60 eura – znači treba automatski dobiti 95 ili 100 jer novo izdanje je automatski bolje? Druga stvar, postoje ljudi koji recimo PES vrednuju na osnovu singleplayera ili offline multiplayera jer ga samo tako igraju. Na taj način se
      zanemaruje zastarjelost online segmenta u PES-u, a ako naša ocjena uzima to u obzir, jer gledamo cjelokupnu igru, a ne samo jedan dio iste, onda im nije jasno zašto manja ocjena. Mislim, ti si rekao – kao da je bitno što nema novih modova. Naježim se na to. Užasno je bitno jer traže užasno puno novca za to. Ako ćemo tolerirati nerad ili nedovoljan trud onda prihvaćamo da bolje ne zaslužujemo. Po meni to nije zdrav stav i još jednom – naravno da je uvođenje novih modova bitno za igre koje izlaze iz godine u godinu – i u stvarnom se nogometu uvode nova natjecanja, nove tehnologije, nova pravila – na taj se način ide prema naprijed umjesto da se stoji na mjestu. Jedno je prihvatiti negativne komentare, ali kad vidim npr. nerazumijevanje napisanog, izvlačenje iz konteksta na primjeru komentara The ride never ends – koji ne razlilkuje što je pohvala igri, a što zamjerka – onda stvarno ne znam što bih rekao. Smišljaju se kojekakve zavjere tko je fan čega, plasiraju se kojekakve laži da su “ocjene fife i pes-a obrnuto proporcionalne” i što sve ne. Prošle godine – PES dobio bolju ocjenu od Fife. Ove godine PES dobio bolju ocjenu nego prošle godine. Ali eto, sramotna ocjena. Znaš što je meni sramotno? Braniti igru u kojoj te u glavnom meniju dočekaju isprike – izvinjavamo se što nismo dostavili live update na vrijeme. Evo, jučer sam opet upalio igru, skoro dva tjedna nakon izlaska – i opet su me dočekale neke poruke isprike za nešto. Kad ti se igra ispričava u glavnom meniju… onda je jasno koliko je sati.

    • Zoran Žalac

      @Zoran Žalac, 21.09.2019 - 13:03

      Da ovaj, netočan navod s moje strane – nije PES prošle godine dobio bolju ocjenu od Fife nego pretprošle.

    • Deus

      @Zoran Žalac, 21.09.2019 - 13:14

      Novo izdanje je automatski bolje?Ne nikako ali u ovom slucaju je to tocno! Velik korak su napravili u poboljsanju gameplaya! To je plus.
      Zao mi je ali vecini su ti modovi nebitni.Tebi jesu i to je sasvim ok.Fifa ih ima masu PES ne.Sta je to automatski minus?Po meni nije.A za ove njihove isprike si u pravu.Nitko ne zeli igre koje se lansiraju ne dovrsene.
      A sto se tice komentara ljudi vec si mogao kroz godine skuziti ko stvarno zna o cemu prica a ko ne i ko zapravo igra igru a ko odigra 2 quick matcha i sere bezveze
      I debelo si krivo shvatio poantu negativnih komentara i jako jako lose recenzije.Ovdje se vise govorilo o losoj recenziji kao i na Facebooku.

    • The ride never ends

      @Zoran Žalac, 21.09.2019 - 13:25

      Vrhunac tvog argumentiranja jeste mene nazvati lazovom (plasiram kojekavke lazi). I dalje izvlacis iz konteksta, ja sam rekao da takvim pristupom ocjenjivanja igara ispada da su ocjene obrnuto proporcionalne, misleci na fifu. Ali evo ostavicu se rasprave i reci cu da si potpuno upravu. Uzivaj

    • Zoran Žalac

      @The ride never ends, 21.09.2019 - 13:34

      Fifa ove godine još nije ni ocjenjena niti je naša recenzija objavljena, tako da ne znam kako tu išta može ispadati. Svaka je godina priča za sebe i bilo je, kao što sam naveo, godina kada je PES bio ocjenjen višom ocjenom od Fife. Tako da da – tu možemo stati s raspravom.

    • Whynot?

      @The ride never ends, 21.09.2019 - 13:12

      Ti si BOG!

    • Play for fun

      @Zoran Žalac, 22.09.2019 - 01:27

      Nije akcent na tome da li je dobro ili loše nego ako igra ostavlja igračima mogućnost izbora onda ti kao recenzent napišeš da je to tako.

    • Zoran Žalac

      @Play for fun, 22.09.2019 - 10:09

      Ako se referiraš na brzinu igre, još jednom – u recenziji nigdje nije rečeno da je to loša stvar. A mogućnost izbora je djelomična. Ne možeš online birati brzinu, koliko mi je poznato.

  • Mirnes87

    20.09.2019 - 20:22

    Ovo je najbolji pes ikada, najblize do sada realnom nogometu. Pricam za offline iskljucivo za master ligu iako mi je demo bolji bio al i ovo je dobro do prvog azuriranja koje treba doci na kraju 10.mj gdje ce popravit neke stvari, nadam se.

  • lepiakadodo

    20.09.2019 - 20:39

    Recenzija je odlicno strukturirana, lijepo napisana. Slazem se u vezi napisanog za ocajnu promjenu igraca (cak i na manual sa desnim stickom) i suceve previde faula. Cak su sjebali desnu gljivu.
    Demo build, dodat fizicki kontakt, sredit suca i imas najbolju pes igru. Al aj ti dokazi japancu??

  • VuklaVukCRO

    20.09.2019 - 20:39

    Dao sam 1 zato jer kad god je hoću pokrenuti,igra mi se odmah na početku kreša i ne mogu je igrati.To je kao kad u školi predate prazan papir,što ćete dobiti???Pa asa naravno.Igra izgleda neloše,ali bih je i igrati htio!
    PS Ako je netko imao sličan problem neka kaže kako ga je riješio?

  • TheMaverick

    20.09.2019 - 21:13

    Van terena zivi uzas, na terenu za klasu bolji od konkurencije. Jbt., da su bar ostavili menu i jos neke stvari iz pes 2013 uz neke kozmeticke promjene, a myclub malo prosirili i dodali neke elemente iz master lige…, ma.to bi bio mali virtualni nogometni raj. Igru sam masno platio i jos se ne mogu nacuditi nemastovitosti, kada su u pitanju gore pomenute stvari.

  • marjanovicut

    20.09.2019 - 21:36

    Toliko odlicna igra nahvaljena na sva vrata, 75 🙂

    • TheMaverick

      @marjanovicut, 21.09.2019 - 08:15

      Ocjena je losa, jer igra ima los online. Tebi je pes smjesan jer si gamer, a nogomet dozivljavas tek onako, jer u suprotnom si plitak kao fifin gameplay. Uostalom, dokaz da pes nesto vrijedi je taj, sto nijedan clanak o pesu ne prodje bez tvoje opaske.
      Lp i svako dobro.

    • marjanovicut

      @TheMaverick, 21.09.2019 - 18:44

      Prethodna 5 clanka o pesu nisam ni omirisao a ti na svakom Fifinom, idi se svadjaj jos malo sa recenzentom pa kad se smiri bolest i zavist odgovori 🙂

    • TheMaverick

      @marjanovicut, 22.09.2019 - 08:00

      Koja zavist? Fifu i pes kupujem svake sezone i ako itko moze razumno suditi onda sam to ja. Ono sto nisi nikad “omirisao” je NOGOMET, jer da jesi, ne bi sigurno bio ovako neprijateljski nastrojen protiv pes-a. Kazi ti meni hoce li Zizu prezimiti u Realu?

    • Play for fun

      @marjanovicut, 23.09.2019 - 12:58

      Što ti isparili komentari

  • djecak

    20.09.2019 - 22:42

    Rekao bi da je MMO igrac odigrao par utakmica preko volje i napisao recenziju, inace pes 2020 offline je najbolji virutalni nogomet koji je izasao do sada, (ima par bugova u vezi sudca i promjene igraca) a online je i dalje cancer jer je pes i myclub totalno drugacija igra. Hvala na razumijevanju

  • tomekplejka89

    21.09.2019 - 08:38

    Od kad je to 75 od 100 lose…cemu ta nepotrebna drama.

  • Shadowman

    21.09.2019 - 08:56

    Ne bih ulazio u Pes vs Fifa polemike, jer je to kao laprdanje jesu lia ljepse crne ili plave zene! Dakle, svatko ima svoje preferencije i razloge za iste.
    Medjutim, mislim da je ocjene preniska, jer svi koji igraju Pes, slozit ce se da je pomak na bolje vidljiv i da je i dalje kralj nogometnih simulacija (za te iste ljude). Tko igra Fifu, neka istu komentira kada izadje recenzija, ali neka se suzdrzi glupavih komentara o igri koju ne igra. Osobno bih rado prodiskutirao sa igracima Pesa o nekim (meni i nama) zanimljivim temama, ali ovo djetinjasto prepucavanje ubija mi volju za tim i zatupljuje inteligenciju u meni, a izvlaci primitivne porive i nagone. Dakle, molio bih redakciju da proba stati nekako na kraj ovom ludilu od prepucavanja na razini prvasica i napravi prostora za smislenu diskusiju.
    A sto se tice recenzije i ocjene, mislim da nijedan Pes igrac nece dati ocjenu ispod 80, a ja osobno mu dajem 85, jer je JA tako dozivljavam i u istoj toj igri uzivam s drustvom pa cak i solo (BAL). Sta o igri misli netko ko je ne igra, vazno mi je kao i to kakvo ce biti vrijeme nocas u 5 sati! Ne igram Fifu, ali mi ne pada napamet uvjeravati nekoga kako ista ne valja ili kako je nesto drugo bolje. Netko voli crne, netko plave, a netko ne voli niti jedne, jer je…

    • SMS

      @Shadowman, 21.09.2019 - 10:28

      To je pravi komentar, ali ajde ti to dokazi ljudima ovdje,nema šanse. Jer kad se počne, šta je starije ,kokoš ili jaje tu ispravke nema.
      Meni lično fali da su ubacili rezultate drugih utakmica na poluvremenu jer im za to nije trebalo mnogo truda,ali poenta je,da oni ne žele u jednoj godini poprave toliko toga, ali pobogu, neću radi tih stvari drastično da smanjujem ocjenu igrice jer he gledam u kompletu, prvenstveno kroz gameplay, mana ima koliko hoćeš ali po meni je ovo najbolji Pes od 2011.

    • Wolfensteiner

      @Shadowman, 21.09.2019 - 13:48

      Prvi konkretni komentar, a ne kao neki sta se prave strucnjaci i mudraci…ko voli malo realniji pristup nogometu nek igra pes,importa licence i trpi kriminalne komentare i siromasne modove, ko voli arkadniji pristup nogometu sa dobrom prezentacijom i modovima nek igra fifu…mslm tesko da ce na nekoga utjecati sto neki recenzent ili youtuber kaze, svatko ima svoje preference

    • MaliMicek

      @Shadowman, 22.09.2019 - 12:49

      Imate itekako prostora za diskusiju na forumu koji je pregledniji i koji izmedju ostaloga nudi edit opciju ali ste prelijeni napravit dva dodatna klika i svi zajedno ucinit portal/forum koji volite aktivnijim i preglednijim. Ovako svake godine isto, izadju nogometne rece i stotine komentara. 99% subjektivnih nazalost. Od konstruktivnih rasprava nista. Isprobao demo i namjeravam kupiti cijelu verziju na popustu ali me malo strah i molio bi pojasnjenje koje su to razlike gameplaya koje je Konami napravio u cijeloj vs demo verziji.

  • mamojebac

    21.09.2019 - 10:05

    Definitivno mi nisu bitne igračeve crte lica, gamplay opet nekako prebrz (vecini je to relano), i dalje branit se možeš jednom tipkom, kao i što je gore navedeno – suigračeve kretnje srednja žalost. Od mene ocjena manje od 80, ali neću staviti ništa jer mnogi bi se ovdje uvrijedili.
    Uskoro od mene očekujte i kritiku na račun fife.

  • SMS

    21.09.2019 - 12:29

    Mislim da ove godine stvarno gsmeplay nije prebrz i da realno losijim igracima ostavlja prostor da eventualno iznenade 1vs 1 ako stvarno nije prevelika razlika u kvalitetu ekipa.

  • sgtbare

    21.09.2019 - 14:21

    fifa je arkada, pes je simulacija… enough said!

    kao sto je nfs arkada a gran turismo simulacija

  • Jasterrr

    21.09.2019 - 15:57

    Demo ima neke odlične stvari ali i puno mana i AI bugova. Čitam da je full verzija drugačija i gora od dema. Nakon kupnje PES-a 2019 shvatio sam da su nogometne igre pljačka i leglo frustracija koje donose loše raspoloženje i odustajem od tih sranja. Više ne dajem ni kune, a ne planiram ni pirate skidat.

  • Beli

    21.09.2019 - 16:05

    Sam opis recenzenta kaže da nije upućen u sportske igre (konkretno PES). Ne znam šta se ljudi ovdje raspravljaju. Kad FIFA i UEFA ubace novosti u fudbal i to što vi tražite budite sigurni da će to i Konami odraditi. Ako vam je do glupiranja u fudbalu, imate fifu i izvolite. Tamo si možete podesiti utakmicu po svojim željama daleko od realnosti i stvarnosti.

    Ako koga zanima moje mišljenje; za mene je ovo najbolji pes koji smo dobili do sada. Daleko od toga da je savršen i naravno da se mora još poboljšavati ali daleko iza sebe je ostavio sve prethodne. Količina detalja i opcija je daleko bolja nego ranije. “Gdje su noviteti u modovima?”- Sama Master Liga ima toliko noviteta da mi je mrsko i nabrajati. Ako pričamo o AI-u. Odličan je. Naravno da nije inteligentan kad se igra na amateur ili beginner. Upalite superstar ili legend i pitaću vas ja je li inteligentan. F2P verzija nije isplatnija od kupljene. Prvo, uskraćeni ste za glavne modove pesa, BAL i ML. A u myClubu ste mislim ogračineni na određen broj utakmica, nisam baš siguran.
    Niste u pravu vi koji krivite recenzenta jer se vjerovatno ne razumije u sportske igre, u ovom slučaju mislim na PES.

  • Petar Marjolovic

    21.09.2019 - 16:15

    Nisam odigrao pes ali mislim da je recenzija smiješna. Imam osjećaj kao da recezent ne shvaća igru ozbiljno nego se s njom sprda. Nikad nisam igrao pes niti mislim jer mi ne izgleda interesanto. Ali mi svejedno smeta što je ova recenzija neprovesijonalna. Ocijenio ju je čovjek koji igra rpg-ieve i nema nikakve veze sa simulacijama. Molim hcl da se uozbilji i da malo manje koristi sarkazam nego da recenzije budu ozbiljnije. Hvala unaprijed 🙂

    • Zoran Žalac

      @Petar Marjolovic, 21.09.2019 - 17:22

      Recenzent inače igra PES otkako PES postoji pod tim imenom. To što mu to ne piše u opisu… ne znam, trebao je tamo nabrojati sve igre koje je ikad igrao ili što? Može čovjek voljeti nešto i što nije nogomet, jedno ne isključuje drugo.

    • Petar Marjolovic

      @Zoran Žalac, 21.09.2019 - 17:56

      Ali kako to da ocjena ljudi se toliko razlikuje od njegove ocjene?

    • Zoran Žalac

      @Petar Marjolovic, 21.09.2019 - 18:42

      Razlika je 9%, trenutno, to nije toliko velika razlika. Da je odskakanje 33-50% onda bih rekao da nešto nije ok i da je ocjena možda promašena. To bi bila velika razlika. Ovo nije. Jedina potencijalna razlika je ona psihološka – kategorija 70+ vs 80+, ali tu ulazi niz stavki po kojima se razlikuje ocjenjivanje recenzenta i korisnika. Recenzent je dužan prilikom ocjenjivanja u obzir uzeti stanje nove igre u odnosu na prošlogodišnje izdanje – je li išta popravljeno, dodano i sl. Korisnik nema tu obavezu, nekome PES 2020 može npr. biti prvi pes koji je igrao u zadnje dvije-tri godine pa prema tome automatski mu je bolji jer mu je novo i ono što je redovitim igračima već stara stvar, pa će na temelju toga dati višu ocjenu. Uglavnom, mislim da je manje važno kolika je numerička razlika – može čovjek biti kritičan prema onome što voli, i ako to dobro argumentira, to je čak i poželjno.

    • Petar Marjolovic

      @Zoran Žalac, 21.09.2019 - 19:32

      Samo po meni(i skoro svim ljudima što su čitali i komentirali recenziju) nije dovoljno argumentirano. Nemam ja ništa protiv recezenta ali mi je svejedno recenzija neozbiljna. Naravno i recezent može imati drugi utisak ali ipak. 🙂 Svatko ima pravo na svoje mišljenje.

    • Play for fun

      @Petar Marjolovic, 22.09.2019 - 00:56

      Recenzent konstatuje da bi F2P verzija trebala biti isplativija nego puno izdanje.Šta drugo na to da uradiš nego da se nasmiješ.

    • Zoran Žalac

      @Play for fun, 22.09.2019 - 10:13

      Da, jer s njom dobivaš gameplay koji je dobar, i jedini mod koji se isplati igrati online. S obzirom da drugi modovi imaju skoro nula noviteta, 0 eura je isplativija ponuda nego 60 eura.

    • The ride never ends

      @Zoran Žalac, 22.09.2019 - 13:17

      @pesomrzac dobijes igru 2-3 mjeseca prije f2p, dobijes raznih bonusa te jako brzo svoju ekipu sredis sa svim tim. Imas punu verziju sa svim klubovima gdje “kauc” mod dobija na tezini. 100 razloga zasto ne mozes reci to,ima nas kojim online mode ne znaci bas sve, vec igramo ostale dostupne modove u punoj verziji igre.
      Ali ostavimo se toga u ovom slucaju ti nisi pisao recenziju te u komentarima ostavljas svoje misljenje cijenjeno misljene, sto je uredu bar sa mog gledista, imas pravo da se ne slazes. Ali mi nije jasno zasto toliko branis recenzenta, nisi ti pisao recenziju pa da nam tumacis ko je sta sa cim mislio ili je recenzija ipak tvoja pod imenom nekog drugog recenzenta?

    • Zoran Žalac

      @The ride never ends, 22.09.2019 - 13:58

      Sve to što si nabrojao ima i pes 2019, pa… Koji je konkretni razlog zašto nabaviti pes 2020? Jesu li to možda… Čekaj, ma ne… Nisu valjda… noviteti? a ocjena je niska jer noviteta nema. Daj, stvarno nije teško pokopčati.

    • Play for fun

      @Zoran Žalac, 22.09.2019 - 16:37

      Malo se ti već gubiš u svemu ovome.Konkretan razlog zašto nabaviti PES 2020 je što istinski PES fanovi žele imati najnoviju verziju igre.Stvarno nije teško pokopčati.

    • Play for fun

      @The ride never ends, 22.09.2019 - 16:46

      Sve rečeno, treba se samo željeti razumjeti.

    • Play for fun

      @Zoran Žalac, 22.09.2019 - 16:28

      Šta se isplati igrati to trebaš prepustiti igračima da odaberu prema svojim afinitetima a trebaš razumjeti i da istinskom PES fanu nikada nije bio problem platiti punu cijenu za punu verziju igre.

    • Play for fun

      @Zoran Žalac, 22.09.2019 - 00:46

      Imaš pametnjakovića koji je ocjenio igru sa 40.Jel misliš da je on igrač Pes.a?

  • kone22

    21.09.2019 - 17:19

    Mislim da najbolja recenzija neka se uradi istraživanje na 100 ljudi koji nikad nisu igra li niti Fifu ni PES a da znaju dosta o nogometu.. ovo prepucavanje fifa < pes sve je stvar navike i osobnog izbora.. evo meni osobno Pes gameplay fizika, Fifa modovi, online i maloo nacin obrane mi se jako dopada u fifi.

  • McChombe

    21.09.2019 - 19:10

    Definitivno najlošiji pes ikada

  • Nijam Kaj

    21.09.2019 - 20:18

    Svaka čast ljudima kojima je najveći problem u životu (navodno) niska ocjena (efootball) PES-a. Idem po kokice pa se bacam na čitanje svih ovih komentara.

  • antonio_bih

    21.09.2019 - 21:35

    Ali naspram ostalh nogometnih simulacija, ova je najbolja definitivno!

  • Gogs

    22.09.2019 - 08:33

    Igram fifu, pes sam igrao do 2012 sa ekipom turniri kuci i tako to.
    Medjutim ekipa se sa vremenom rasula.
    Fifa online mode nudi jednostavno vise.
    I dalje ne kontam kako neko moze dat za igru 60 eura, u ovom slučaju nogomet, i onda igrat samo protiv kompjutera. Jer online mode u pesu nije vrijedan spomena.
    I onda još na osnovu toga branit igru i pljuvat po igri koja jos nije ni izašla.
    Ne kontam tu logiku.
    Recenzija je realna i da, dobar je pes ali za par mjeseci kad bude f2p.
    I pričekajte prvo da fifa izađe pa onda kakite po njoj.

    • SMS

      @Gogs, 22.09.2019 - 12:55

      Šta ima da kažeš o bagovima koji iz dana u dan izlaze vezano ta Fifu demo?znači,prevazisli su same sebe.

  • SMS

    22.09.2019 - 09:06

    Žalac,ti si se više puta pokazao kao pesomrzac, to je makar svima jasno.

    • Zoran Žalac

      @SMS, 22.09.2019 - 10:14

      I onda kad sam pesu dao bolju ocjenu?

    • SMS

      @Zoran Žalac, 22.09.2019 - 12:48

      Pa kad nisi mogao da tražiš dlaku u jajetu onda jesi,ajde,budimo realni.

    • Zoran Žalac

      @SMS, 22.09.2019 - 13:15

      Vidiš da izmišljaš. To što sam tada pesu dao višu ocjenu ne znači da igri nisam našao mane. To samo znači da obje igre nastojim sagledati u cjelini, a ne selektivno promatrati samo ono što mene zanima.

    • SMS

      @Zoran Žalac, 22.09.2019 - 13:40

      Ti brale pišeš ovu recenziju 100 % ali su svi shvatili da nisi ljubitelj Pesa pa onda pod krinkom drugog recezenta ovdje prodajes maglu. Možda si ti alfa i omega ovog portala ali si slab prodavac magle i što se sportskih igrica tiče, ne treba ni prašinu sa cd da brises a sad kad si tako moćan slobodno mi obriši komentar.

    • Zoran Žalac

      @SMS, 22.09.2019 - 14:00

      Ma da… Zaboravio si spomenuti i jahtu koju mi je ea sports poklonio za recenziju fife 20 koju još nismo objavili.

    • SMS

      @Zoran Žalac, 22.09.2019 - 14:28

      Ne idem u tom smjeru, već govorim da se pojavljujes u komentarima kao glasnik Fife, a u kao pokusavas da budeš objektivan. I tebi je jasno da je ovogodišnji Pes odličan ali si ljubitelj arkade pa se kacis za modove za koje je lako naći manu Pes-u.

    • The ride never ends

      @SMS, 22.09.2019 - 13:06

      pesomrzac, tog sam se ja trebao sjetiti hahahah

    • SMS

      @The ride never ends, 22.09.2019 - 13:37

      Dokazani pesomrzac, uvaljuje čovjeka pod drugim pseudinimom a njegova je recenzija garant hahahaha

    • SanKa

      @SMS, 23.09.2019 - 13:51

      ajde prestani srat balavac, osobno znam svana te je itekako prava osoba.

  • Petar Marjolovic

    22.09.2019 - 11:58

    Il sam ja lud ili neko iz hcl-a briše komentare

    • The ride never ends

      @Petar Marjolovic, 22.09.2019 - 12:54

      Da brisu komentare, to sam i ja primjetio. 30 otprilike koliko sam ja upratio

    • xx1111

      @Petar Marjolovic, 22.09.2019 - 12:59

      Da si bio kulturan nebi ti obrisali komentar

    • Petar Marjolovic

      @xx1111, 22.09.2019 - 13:10

      1. Iznervirao me onaj tip koji traži poštovanje prema pesu a ne poštuje druge igre.

      2. Nemam ja problema što su mi obrisali komentar nego s time da su obrisali preko 30 komentara a definitivno osim par komentara sa psovkama nije bilo ništa.

      3. Izgleda da nitko iz hcl-a nije shvatio da su zabrljali recenziju ili ne žele priznat.

      4. Koje su komentare brisali ako nema psovki. Možda one koje su protiv recenzije i neozbiljne recenzije jer očito ne podnose kritike na svoj račun

    • Zoran Žalac

      @Petar Marjolovic, 22.09.2019 - 13:11

      Obrisani su komentari rasprave o nacionalnosti i oni koji nemaju veze s igrom.

    • SMS

      @Petar Marjolovic, 22.09.2019 - 13:41

      Brišu prijatelju, moćni su jako.

    • Play for fun

      @Petar Marjolovic, 22.09.2019 - 16:40

      Sada i ja brate vidio 😀 ..nismo im po volji 😀

  • Adam Jensen

    22.09.2019 - 13:02

    PES i Fifa imaju drugačiju ciljanu publiku i koliko god jedna imala mana njihovi fanovi neće prelaziti na ovu drugu jer im jednostavno nije po ukusu. Ne igram više toliko PES kao ranije kada sam po hiljade sati trošio na svaku inačicu ali i dalje ga volim povremeno zaigrat, i master ligu a i sa društvom. Fifu sam igrao ovogodišnji demo i ako gledamo samo gameplay i situaciju na terenu daleko je iza PES-a a ostalo u čemu je daleko bolja od PES-a mi je nevažno u odnosu na gameplay tako da Fifu ne bih igrao čak i da nema PES-a.

  • hrga007

    22.09.2019 - 13:04

    nevjerojatno koliko su oba tabora igrača u razini nekakvih psihopata koji bi usranu igru branili do svoje usrane smrti.

    Kog boga se svađate oko fife i pesa kad je svakom covjeku koji nema biased opinion prema jednoj jasno da su obje igre arkade koje nisu niti blizu simulacije nogometa.

    Jedna je prošivena odvratnim mikrotransakcijama, a druga ima manjka kvalitetnih modova i opcenito loš online multiplayer.

  • fanjuve30

    23.09.2019 - 07:13

    Najgluplja ocjena. Fifa treba po ovom redoslijedu dobit 60. Grafika 0 u odnosu na prošlu godinu, gameplay nije mako od prošle godine, arkadno p2w, samo je novi mod fifa street i to je veliko sr….. Ako ne bude ocjena manja od PES- a vi ste očigledno pristrasni, ili ne razumijete svijet fudbala.

    • Zoran Žalac

      @fanjuve30, 23.09.2019 - 09:59

      Više svijet financija ima veze s Fifom i Pes-om nego “svijet fudbala”. Naivno je misliti drugačije 🙂

    • xx1111

      @Zoran Žalac, 23.09.2019 - 11:15

      Gdje je ovaj što je recenzira igru izgleda da se brani šutnjom lol

    • Play for fun

      @xx1111, 23.09.2019 - 13:15

      Da, više od 90% ljudi izrazi svoje ne slaganje koje je potpuno argumentovano i opravdano a “recenzent” ne nadje za shodno da dadne bilo kakvo objašnjenje. Ima nas koji igramo PES duže i od recenzenta i od Zorana koji uzme sebi za pravo da odredi koji je jedini mod koji vrijedi igrati.Ili konstatacija da je F2P verzija igre isplativija nego puno izdanje..šta drugo nego nasmijati se.

    • xx1111

      @Play for fun, 23.09.2019 - 15:48

      U komentarima samo se marjanovicat slaže s ovom ocjenom 75 loooool

  • MightyAloy

    23.09.2019 - 09:40

    Nekada sam igrao PES, no više ne igram (long story), a Fifa me me zanima, niti će ikad. Priznajem da sam ovdje samo zbog komentara. 🍿
    Moram priznati da niste razočarali. 👏

  • SanKa

    23.09.2019 - 13:51

    koliko butthurt komentara oko ocjene….ekipa: take it down a notch

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?