HCL.HR

Recenzija

Fall Guys: Ultimate Knockout

USPONI I PADOVI

Žarko Ćurić

Unazad tridesetak godina na TV programima diljem svijeta emitirala se natjecateljska emisija Takeshijev dvorac. Cilj tog natjecanja bio je prijeći razne prepreke te na kraju obraniti Takeshijev dvorac od neprijatelja. No, za razliku od sličnih modernih emisija, natjecatelji nisu bili neki profesionalni atletičari, svjetski prvaci u penjanju po umjetnim stijenama ili ovisnici o teretani s mišićem na mišiću. U Takeshijevom dvorcu natjecali su se učitelji, čistači, računovođe, sva sila različitih profila s velikom dozom humora i luckastih prepreka koje su bile tu da izmame osmjeh na lica gledatelja.

Nova hit igra Fall Guys: Ultimate Knockout ima generalno sličan cilj za battle royale žanr. Baš poput Takeshijevog dvorca, ova igra želi battle royale učiniti dostupnim za sve tipove igrača svojim jednostavnim kontrolama, šarenim svijetom te zabavnim preprekama.

Cilj igre je kroz pet nasumično odabranih levela/rundi ostati zadnji preživjeli tip. Svaka sesija započinje sa 60 stvarnih protivnika, a kroz svaku dionicu prepreka broj protivnika se smanjuje do posljednje, sudbonosne bitke za prvo mjesto. Naravno, ako preživite do nje.

Svaka sesija započinje sa 60 stvarnih protivnika, a kroz svaku dionicu prepreka broj protivnika se smanjuje do bitke za prvo mjesto.

Ono što je posebno privlačno kod Fall Guysa jest kratko vrijeme trajanja rundi. Prosječno čitava sesija, naravno ako dođete do zadnjeg kruga, traje nekih 15-ak minuta. Upravo zbog toga je privlačno upaliti vaš PS4 ili PC na pola sata, jer u toliko vremena uspijete odigrati dvije ili tri sesije.

I same kontrole su svedene na minimum tako da je ulazni prag što niži za igrače koji ne igraju kompetitivne igre. Osim analognih “gljiva” za upravljanje likom, u igri koristimo ukupno tri dodatne tipke: jednu za skok, drugu za bacanje našeg lika naprijed i treću za hvatanje protivnika. S obzirom da je u pitanju battle royale format s brdom protivnika, upravljanje je neočekivano dobro te nisam imao većih problema. Jednom kad je prošao početni tjedan i „peglanje“ servera, moram priznati da nisam imao apsolutno nikakvih problema ni s konekcijom ni s bugovima. Što je velika pohvala za igru jednog manjeg indie tima koji održava servere za desetak milijuna igrača.

I same kontrole su svedene na minimum tako da je ulazni prag što niži za igrače koji ne igraju kompetitivne igre.

Što se tiče samih levela, oni su dosta različiti, kako u pogledu gameplaya, tako i u kvaliteti. Mogu se podijeliti na utrke gdje prvih X igrača prolazi dalje, preživljavanje gdje zadnjih X preživjelih nastavlja svoj put te timske igre prilikom čega jedan kompletan tim otpada. Osobno sam najviše uživao u utrkama, pogotovo See Saw stazi. Čitava staza sastoji se od niza klackalica koje je potrebno prijeći i ući u cilj. Naravno, kako nismo jedini igrači na ovom levelu, potrebno je pomno taktizirati kojim putem ići, kada pomoći protivnicima da zajedničkim snagama podignete klackalicu na drugu stranu, a kada biti čisto zlo i iskoristiti tuđi trud.

Zabavna je i jedna od tri finalne igre Hex-A-Gone, prilikom čega se nalazimo na propadajućim heksagonima. Postoji nekoliko razina kroz koje se može propasti, a potrebno je iskustvo, taktiziranje te prstohvat sreće da gledamo kako zadnji naš protivnik propada te mi osvajamo ovu rundu.

Svi timski leveli znaju dosta živcirati ako ekipa koja se nalazi zajedno s vama počne trollati.

Kao što ima zabavnih levela, isto tako ima i onih koje mi se nisu svidjele previše. Svi timski leveli znaju dosta živcirati ako ekipa koja se nalazi zajedno s vama počne trollati te namjerno gurati loptu u vlastiti gol ili generalno ignorirati glavni cilj. Vjerojatno je ovo dio iskustva, no osobno mi se nije svidjelo. Također, postoje tri igre gdje je potrebno ukrasti rep s protivnika. Sami leveli nisu toliko problematični, koliko je nezgodno odrediti s koje udaljenosti je moguće ukrasti protivniku rep. Ponekad se osjećam da iz čiste blizine nisam uspio odraditi krađu, a nekada i s koraka nazad uspijem.

Osim solo igranja postoji mogućnost da zaigrate u četveročlanim timovima. Ovo inače ne jamči da će četiri frenda završiti u istom timu, već samo da će započeti u istoj sesiji. Općenito mi se čini kao da igri trenutno fali više sadržaja. Jasno mi je da iza Fall Guysa stoji indie tim, no offline leveli za vježbanje, igranje lokalno preko dijeljenog ekrana ili veći timovi koji igraju skupa stvarno bi povećali vrijednost čitavog paketa. Naravno, ovo je naslov koji će se razvijati tokom vremena, što su obećali i sami developeri, no ipak je šteta što nije dodao barem malo više sadržaja u početku.

Ovo je naslov koji će se razvijati tokom vremena, no ipak je šteta što nije dodao barem malo više sadržaja u početku.

Jedini dodatni sadržaj izvan glavne igre su kozmetički dodatci s kojima možete urediti svoje fall guyse. Različite kostime, kombinacije boja i uzoraka moguće je otključati ostvarivanjem novog levela, ali i kupovinom pomoću dvije valute. Prva su kudosi koje dobivamo poslije svake sesije, dok je druga valuta krune koje su dosta rjeđe i ostvarimo ih pobjedama te ponekim levelom. Naravnom, kudose je moguće i kupiti, no iskreno ne vidim neku pretjeranu potrebu za tim ako redovito igrate. Sami dodatci samo mijenjaju izgled te nikako ne utječu na sami gameplay. Kudos za kudose i developera.

Nisu samo naši likovi šareni, čitav Fall Guys svijet je u veselim bojama te popraćen prilično pozitivnom glazbom. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se vrlo lako vratiti nakon gubitka te zašto se nećete naći da napuštate igru iz ljutnje.

Jedna od rijetkih frustrirajućih stvari kod Fall Guysa je nemogućnost traženja novog meča dok gledate postojeći iz kojeg ste već ispali.

Jedna od rijetkih frustrirajućih stvari kod Fall Guysa je nemogućnost traženja novog meča dok gledate postojeći iz kojeg ste već ispali, već se morate vratiti na početni ekran. Ono što je još gore jest da uvijek direktno morate pritisnuti krug da izađete s trenutne partije. Često mi se znalo dogoditi da izgubim, uzmem mobitel da nešto pročitam, ugledam odbrojavanje za sljedeći krug i onda zbunjeno tražim svog lika po ekranu prije nego li shvatim da gledam tuđi nastavak.

Uzevši sve u obzir, Fall Guys: Ultimate Knockout je i više nego pozitivno iznenađenje za mene, a vjerujem i za brojne druge igrače. Osobno nikada nisam previše uživao u battle royale naslovima, no ova igra svojim opuštenim pristupom te zabavnim gameplayom redovito me privukla da odigram partiju više, iz dana u dan. Istina, ne bi štetilo da su od starta imali veću količinu sadržaja, no uvjeren sam da ćemo kroz dogledno vrijeme dobiti i nove levele, modove te općenito sadržaja koji će nas držati prikovane za ekran.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na digitalnoj kopiji igre u izdanju za PlayStation 4. Kopija igre nabavljena je preko pretplate na PlayStation Plus uslugu. 

Fall Guys donosi sve što očekujete od jedne battle royale igre, ali u puno opuštenijem, šarenijem i kontrolama pristupačnijem paketu, za sve članove kućanstva.

82 Naša ocjena
 • užitak igranja bez prevelike frustracije prilikom gubitka
 • jednostavne kontrole te kratko vrijeme za naučiti svaku igru
 • brze sesije idealne za kraće ubijanje vremena
 • neki leveli su manje zabavni od drugih
 • prelazak na sljedeću partiju poslije gubitka je prava gnjavaža
 • nedostatak modova u samom startu

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (20)

 • XLBanana

  25.08.2020 - 11:23

  Odlična recenzija. Jednostavno rečeno, ako hoćete da se na brzinu zabavite fall guys je za vas. 🙂👍

 • Dajsikeks

  25.08.2020 - 11:36

  Neke stvari se mogu oprostiti, jer to je ipak indie developer i nisu uopće očekivali takvu popularnost

 • cirezd

  25.08.2020 - 11:38

  Neki leveli su manje zabavni od drugih? Koji loš razlog za dat minus.
  Prvo, to je osobni ukus
  Drugo, isti taj argument se mogao dati pod pozitivno samo se preformulira drugačije, npr: Svaki idući level je zabavniji od prethodnog.

  • Žarko Ćurić

   @cirezd, 25.08.2020 - 13:24

   Pa naravno da je osobni ukus, kao i bilo koja druga kritika / pohvala u recenziji. Kombinacija subjektivnog i objektivnog je glavni sastav recenzije. Ako želiš samo činjenice, odeš na web stranicu igre 😉

  • cirezd

   @Žarko Ćurić, 25.08.2020 - 15:18

   Svakako da su svi leveli odlični, opet bi neki bili bolji od drugih i kaj onda opet minus? Generalno se slažem sa recenzijom, osim te stavke. Jer ono, daleko od toga da su ti “lošiji” eventi smeće i totalno su neigrivi, ali nisu dobri su i vjerojatno pod te manje zabavne misliš ove timske evente kod kojih sama zabava ovisi kakav tim ćeš dobiti.

  • cirezd

   @cirezd, 25.08.2020 - 15:20

   Fali mi zarez iza “ali nisu”, ne mogu editirati komentar..

  • Žarko Ćurić

   @cirezd, 25.08.2020 - 15:47

   Timske su mi često dosadne, jer većinom jedan tim je nadmoćan, bio to moj ili protivnički tim. I igre s repom, kao što sam spomenuo, su mi ispod razine drugih. Još jedna koju mogu navesti kao baš nezanimljivu je ona sa sličicama. Shvaćam da sve ne mogu biti odlične, no opet, iskustvo mi nije konzistentno zabavno, što je meni osobno minus.

 • bert_raccoon

  25.08.2020 - 11:40

  “Osim analognih “gljiva” za upravljanje likom…”. Ne znam jesam li nešto propustio, ali gdje su te “gljive” na tipkovnici ili mišu? Kako stojimo s upravljanjem na tim uređajima?

 • Raba

  25.08.2020 - 11:54

  Dobra recenzija. Dao bih samo jednu malu napomentu. Nije uvijek u pitanju 5 levela do kraja. Broj levela varira između 2-6 po mom iskustvu, dok je najčešće u pitanju 5. Teoretski je moguće i da bude samo 1 level ukoliko je prvi level “Slime climb” i svi osim jednog otpadnu.

  • Agent

   @Raba, 25.08.2020 - 12:50

   Meni bio prvi Slime climb 1 level,sljedeći bio finale samo 3 bili,najbrže šta sam dobio xD

  • Žarko Ćurić

   @Raba, 25.08.2020 - 13:19

   Hmm zanimljivo, odigrao sam baš dosta rundi i uvijek se sve završilo u 5 razina, pa sam mislio da je to generalno pravilo.

  • mili1985

   @Žarko Ćurić, 25.08.2020 - 15:24

   Neki dan sam dogurao do sedme runde, koja ke bila borba za krunu. Iako je pet uobičajeno.

 • marko1106

  25.08.2020 - 13:23

  Mene odbija prevelika kricavost i gnjavaza između izlaska pa ulaska u igru (sesije).

 • mili1985

  25.08.2020 - 15:26

  Zabavna igra. Prednost je to što runde kratko traju. Taman za ubit pol sata slobodnog vremena.

 • Venom102

  25.08.2020 - 19:08

  Zaboravili ste napomenuti kod pluseva da se sve valute mogu zaraditi igranjem, a battle pass je besplatan. Nije nesta pretjerano ali gledajte na to da CoD koji kosta 60 eura nema nista besplatno

  • SilverMelior

   @Venom102, 25.08.2020 - 20:02

   U Coda kad jednom kupus battle pass svaki sledeci ti je pesplatan, i takodje mozes zaraditi valutu unutar igre za kupnju battle passa( tako sam ga i ja kupio).

 • Gabs1527

  25.08.2020 - 19:16

  Odlična recenzija👏.

 • Fenner

  01.09.2020 - 10:04

  Ovo mi je vrhunska igra. Svaki puta kad je igram nasmijem se do suza.

  • Gebrogaming891

   @Fenner, 03.09.2020 - 21:02

   Ne kužim što je smiješno u Fall Guysu.

 • Strange Man

  05.10.2020 - 12:21

  Zabavna i opuštujuća igrica, dosta sam se nasmijao i uživao sa malom nećakinjom igrati ovu igru.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?