HCL.HR

Recenzija

Fifa 20

Fifun

Hrvoje Smoljić

Sportske igre kao što su FIFA i PES drže vrlo čudnu poziciju u svijetu gaminga. Igre su to čijim izdanjima iz godine u godinu pod normalno prolaze stvari kakve ne bi prošle u niti jednom drugom žanru. Teško je izmisliti nešto istinski novo u kontekstu sporta, ali to ne opravdava izbacivanje punokrvne igre svake godine s dodacima koje druge igre rješavaju kroz jednostavna ažuriranja. Osobno smatram kako je kod tih sportskih igara najpametnije preskočiti 2-3 izdanja ili svako malo zaviriti preko ograde i vidjeti što konkurent nudi. No, naš nezahvalni recenzentski posao ne dopušta nam takvo preskakanje, PES-u smo već presudili, a sada nam je ostalo još da proanaliziramo Fifu 20.

Kao i u Fifi 19, vidljivi su minimalni napori da se Fifa 20 pomakne u smjeru realističnije brzine igranja pa je igra shodno tome mrvicu sporija i zahtjeva nešto veću involviranost od igrača. Iako na prvi kick-off ne donosi ništa pretjerano novo, određene promjene ubrzo postanu vrlo osjetne. Dok je većina inovacija u Fifi 19 išla u smjeru napadačke igre, Fifa 20 dolazi s nizom dobrodošlih novosti u obrani.

Najosjetnija promjena leži u činjenici da se obrana više ne igra na “autopilotu”. Sada se od igrača zahtjeva da češće ručno pozicionira nogometaša i pravovremeno pokuša oduzeti loptu. Umjetna inteligencija sada rjeđe preuzima kontrolu nad obrambenim nogometašima pa se od igrača očekuje da preuzme kontrolu te da ručno odradi obrambeni manevar.

Obrana zahtijeva maksimalnu involviranost i jednaku posvećenost igrača kao i u napadu.

Inteligencija suigrača, ali i protivnika, sada se više fokusira na bolje zatvaranje terena pa ih je mnogo teže zavarati dodavanjem u prostor, a drago mi je i da su golmani nešto kompetentniji u presretanjima ubačaja. Rezultat toga je da su mnoge lopte, koje bi vrlo lako prošle u Fifi 19, ovdje osuđene na propast.

Čitava stvar zahtijeva određeni period prilagodbe, ali nakon njega teško je zamisliti da je Fifa ikad funkcionirala drugačije. Pravovremeno prebacivanje kontrole na drugog igrača, ali i sam pokušaj uzimanja lopte nikad nisu bili važniji. Prerani pokušaj oduzimanja rezultirat će prolaskom napadača, a prekasni prekršajem, što znači da je potrebno uložiti jednak trud u razmišljanje o obrani kao i o napadu. Ovo je naročito efektno u mrežnoj igri protiv drugih igrača pa čak i u Fifa Ultimate Teamu gdje sam i protiv superiornijeg tima donekle imao šanse za pobjedu kada protivnik nije bio dovoljno involviran u obrani.

Umjetna inteligencija bolje zatvara prostor, a golmani efikasnije presreću ubačene lopte.

Više nema izgovora da obrana ne funkcionira jer je AI mentalno zakinut, a jedino što nekad zna pomrsiti račune jest kada igra kontrolu prebaci na igrača za kojeg vam to nije bila namjera. Tu bi od pomoći trebala biti tipka za pozivanje drugog braniča u pomoć dok se vi sa svojim adekvatno pozicionirate. No, kao što sam spomenuo, braniči rijetko kad sami pokušaju oduzeti loptu protivniku pa je ova mehanika često neupotrebljiva.

Ručna obrana u konačnici ne bi bila toliko efektna da nije uparena s izmjenama u pogledu značajnijih atributa igrača – poglavito njihove brzine . Fifa 19 kao da je imala neku magnetnu privlačnost između nogometaša koja bi rezultirala komičnim situacijama gdje krilnog napadača svjetske klase lagano sustigne neki tamo Mate iz treće lige. Ovdje to nije slučaj, a koliko je neki igrač brz život znači, naročito ako se izoštrite u korištenju novih mogućnosti driblinga i guranja lopte u prostor. Negativna posljedica ove realističnije promjene je što su brzi, snažni igrači ponekad toliko efektivni da preostali atributi potpuno padaju u drugi plan.

Atributi brzine i snage igrača ponovno su važni – ponekad i previše.

Što se tiče fizike same lopte, promjena nije drastična u odnosu na Fifu 19, a glavni novitet je ponašanje lopte u interakciji s podlogom. Lopta će tako gubiti momentum i usporavati što je duže u doticaju s travom što donekle doprinosi realizmu i dodatno usporava igru. Ipak, dvosjekli je to mač koji će, vjerujem, biti prilagođavan u ažuriranjima budući da neka dodavanja prenaglo usporavaju loptu i narušavaju tempo igre.

Ono gdje je promjena vrlo očita i pohvalna je kod slobodnih udaraca i penala čije je izvođenje sada obogaćeno dodatnim opcijama. Osim mehanike pravovremenog finiširanja sada je tu ponovno indikator kojeg je moguće pomicati po golu u smjeru gdje želite uputiti udarac. Nakon pritiska tipke za pucanje, moguće je u kratkom vremenskom prozoru pomicanjem desne analogne palice lopti odrediti putanju i rotaciju. Iako je sustav incijalno kompliciran za usvajanje, pruža maksimalnu količinu zadovoljstva kada se njime konačno ovlada.

Novi sustav izvođenja slobodnih udaraca i penala dopušta izniman stupanj kontrole – kad ga uspijete prokužiti.

No, uz izuzetak navedenog te ručne obrane, promjene su to koje će biti primjetne samo igračima koji igraju svaki nastavak Fife. Usprkos svemu, uskočite li u ovaj nastavak iz vedra neba – mehanički je to i dalje ona stara Fifa. Građenje igre u centru terena kao da i ne postoji, a lopta se kreće s njegove jedne strane na drugu u samo nekoliko dodavanja i dva sprinta. Nije to suštinski loša stvar jer Fifa tako češće pruža trenutke blockbuster instant satisfakcije – ali daleko je to od onoga kako pravi nogomet izgleda.

Ono gdje to zapravo i ne igra ulogu je u razvikanom i uvjerljivo najvećem dodatku ovogodišnje Fife – Volta modu. Kao velikog ljubitelja Fife Street, ovaj mod je ono što me iskreno i privuklo ovom nastavku. Bravo marketing. No, premda je Volta mod odrađen uistinu dobro, njegov gameplay je uz dodatak lako izvedivih trikova čvrsto ukorijenjen u mehanikama ostatka igre. U prijevodu, Volta je vrlo arkadna, ali ni blizu u mjeri u kojoj su to bile stare Fifa Street igre.

Volta mod uglavnom je uspješan hibrid simulacije i potpune arkade što ga čini vrlo zabavnim.

Kao i tamo, sve se odvija na skučenim terenima atraktivnih lokacija diljem svijeta. Neke od njih poput kaveza u Tokyu ili New Yorku ne znaju za aut pa je zbog njihove skučenosti preferirano koristiti zid kao sredstvo dodavanja, ali i upućivanja udaraca. Ove terene je najbolje okarakterizirati kao vrlo kaotične. Prostora za trikove je malo, igrači se zabijaju jedni u druge, a lopta se kreće kao u stolnom nogometu ili fliperu. Dodajte još da smjer udarca zahtijeva vrlo preciznu ručnu kontrolu i sve se svede na igru odbijanca gdje osjećaj kako kontrolirate igru često gotovo i ne postoji.

S druge strane, ovi problemi ispare na ostalim, nešto većim terenima s malonogometnim pravilima. Oni predstavljaju skladan spoj „velike“ i ulične Fife jer dozvoljavaju atraktivnu igru s minimalnim kompromisima u pogledu taktičnosti. Prostora za trikove je dovoljno, a veličina terena dozvoljava i smislenija dodavanja i proigravanja u napadu.

Skučeni tereni Volte previše su kaotični pa mod dolazi do izražaja tek u nešto većim terenima s malonogometnim pravilima.

Što se tiče samih modova igranja, Volta nudi Kick-off, Tour, League i Story. Story ovdje dolazi kao zamjena za Journey mod iz prijašnjih nastavaka kojem nije dostojna zamjena. Nije ni Journey bio savršen, ali priču Volte kao da je radio netko tko misli da zna što klincima prolazi pod „kul“ ovih dana. Likovi si svakih 10 sekundi nabace fist-bump, a dijalog im je prepun klišeja kakvih se ne bi posramio ni scenarij za Step-up ili neke nove Brze i žestoke. Srećom, sastoji se tek od nekolicine turnira koje je moguće završiti u otprilike pet sati igranja.

Tour igrača baca u okršaj protiv umjetne inteligencije i timova napravljenih od strane drugih igrača. Ovdje je moguće odabrati tip igre i željeni teren, a u slučaju pobjede moguće je regrutirati protivničkog igrača u svoju momčad. League je rezidentni mrežni mod protiv drugih igrača gdje će ljubitelji Volte provesti najviše vremena. Osim penjanja po ljestvici top igrača, League služi kao platforma za pokazivanje raznovrsne licencirane odjeće, obuće i ostalih kozmetičkih predmeta koje je moguće osvojiti ispunjavanjem izazova ili trošenjem Volta novčića. Iako to zvuči kao plodno tlo za mikrotransakcije, one ovdje (barem zasada) nisu prisutne, a novčići se zarađuju pukim igranjem.

Volta Story očajan je skup klišeja u usporedbi s kojim prošlogodišnji Journey zaslužuje Oscara.

Kad smo kod mikrotransakcija, svaka ptica na grani već zna pjesmu o Fifa Ultimate Team modu. Da, mod i dalje zahtijeva značajno ulaganje vremena ili trošenje značajne količine novaca da bi bio zabavan. Već je moja prva prava utakmica bila protiv igrača koji je za igru očigledno prodao lijevi i desni bubreg i sad na dijalizi uživa u svojim legendarnim igračima.

Doduše, nije sve tako crno. Ove godine je FUT donekle začinjen s FUT Friendlies modom u kojem je konačno moguće s vlastitim timom mrežno ili lokalno, bez posljedica, zaigrati nešto opuštenije utakmice s prilagođenim pravilima. To podrazumijeva i neke od šašavijih tipova utakmica poput Survivala ili Mystery balla gdje Survival nakon svakog gola ukloni jednog igrača iz igre dok Mystery ball nasumično mijenja fiziku udaraca, sprintova i driblinga. Iako ovi modovi bacaju realizam kroz prozor, zabavno ih je zaigrati, a njihovo dodavanje u FUT, čitav mod čini malo manje zamornim jer bar na kratko ne razmišljate o sljedećem paketu s karticama igrača.

FUT je i dalje krava muzara, ali ima nekoliko dobrodošlih dodataka za one koji ne žele odriješiti kesu.

Dodan je tu i svojevrsni battlepass sustav s vremenski ograničenim izazovima kroz koje je moguće osvojiti kozmetiku, pakete s karticama, ali i bolje igrače na ograničen broj utakmica. Ništa revolucionarno, ali pozdravljam svaki način osvajanja bilo čega unutar igre isključivo igranjem.

Osim toga, tu je i čitava sila raznih liga koje je moguće zaigrati, a atmosferom se ponovno ističu Liga prvaka, Europska liga i UEFA Superkup koji imaju i zasebne komentatore. Jedina novost u ovom segmentu je što je EA pribavio licencu za Rumunjsku Ligu 1, te istovremeno izgubio licencu za Juventus koja je otišla glavnom konkurentu. Pravo je razočaranje što i Hrvatske reprezentacije opet nema – naročito nakon osvojenog svjetskog srebra.

Career mod donosi minimalne promjene u odnosu na prošlu godinu. Prije svega, menadžeru je moguće odrediti spol i prilagoditi izgled u jednakoj mjeri kao igraču u Volti. Od ostalih dodataka tu su i razgovori s igračima koji utječu na njihov moral pa posljedično i na njihove atribute. Iako im Fifa pokušava pripisivati veliku važnost, nisam primijetio značajnije promjene u načinu igre – bio moral visok ili nizak. Potencijal igrača također više nije statičan te ovisi o učinku igrača na terenu. Po meni jedini utjecaj te promjene leži u činjenici kako visok potencijal usporava opadanje atributa igrača kako oni stare pa se Messi može u timu zadržati do svoje 40. godine te i dalje biti vrhunski igrač.

Naravno, kao i u prošlim nastavcima, iskustvo igranja vrlo je prilagodljivo preferencijama igrača. Od težine i brzine same igre, pozicije kamere, sve sile indikatora, brzine dodavanja, sprintova i kojekakvih drugih parametara.

Pomalo razočarava što je Fifa 20 vizualno negdje na razini prošlog nastavka – na terenu i izvan njega. Sučelje, iako nepromijenjeno, je još uvijek jasno i pregledno, a na terenu ćemo za bilo kakav grafički skok vjerojatno morati pričekati sljedeću generaciju hardvera. Ono što definitivno mogu pohvaliti je odličan soundtrack koji je uz Voltu još više tematski prikladan te znatno podiže atmosferu tog moda.

U konačnici, čini mi se kao da sam dobar dio recenzije proveo navodeći poboljšanja, dodatke i promjene kojih uistinu ima dovoljno da Fifu 20 ne nazovem kopijom prošlogodišnje. No, bitno je spomenuti kako će promjene biti evidentne isključivo obožavateljima serijala, dok će nove igrače eventualno privući atraktivni Volta mod. Unatoč tome što dobar dio Fifinih segmenata i dalje stagnira, pomaci u pozitivnom smjeru su vidljivi, no teško da će privući nekoga tko Fifu već ionako otprije nije volio.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Fifa 20 jedna je velika kontradikcija. Lagano korača i teži realizmu, ali ipak pokazuje da je najzabavnija kada napusti te pretencije i objeručke prihvati svoju arkadnu tradiciju.

80 Naša ocjena
  • Volta mod zna biti vro zabavan
  • dobrodošli dodaci u obrambenoj igri
  • ogromna količina sadržaja
  • ugodan soundtrack
  • ponekad problematično prebacivanje kontrole između igrača
  • neznatni dodaci u Career modu
  • Volta Story je očajan nadomjestak za Journey

Hrvoje Smoljić

Strastveni igrač svega što je RPG. Kada se ne troši u nekom MMO-u, u konstantnoj je potrazi za novim gaming iskustvom koje će mu proždrijeti dušu.

Komentari (109)

  • Mirnes87

    28.09.2019 - 12:47

    Sve je krasno osim onog najbitnijeg a to je gameplay zbog cega i kupujemo nogometne igre. Fifa ni blizu ne moze u istu recenicu po pes-u gameplayu koji je ove godine nikad realniji.

    • extronusl

      @Mirnes87, 28.09.2019 - 13:08

      fifa fan sam jos od 2007., igrao sam do sada pes 2011 i 2015.. ali uvijek je na prvo mjesto isla fifa.. dok ove godine nije izasao demp za pes 2020 i tu sam definitivno morao reci da je pes bolji.. realisticniji izgled, realisticniji gameplay.. definitivno ima moj glas da je pes bolji

    • Mihael5555

      @Mirnes87, 28.09.2019 - 13:35

      lol zamisli da si toliko lud da trosis pare na mrtvu igru

    • Prophett

      @Mihael5555, 28.09.2019 - 15:15

      Fifa sa 30 miliona igraca ti je mrtva, lol igraju 8 miliona glupana, ti Anthem ne bi igrao ni za dzabe, kakav karakter si ti od lika. 🙂

    • Mihael5555

      @Prophett, 28.09.2019 - 18:14

      ne fifa nego pes

    • locutus of borg

      @Mirnes87, 28.09.2019 - 15:19

      Reče stručnjak, a onda ga milijuni svake godine demantiraju.

    • Mirnes87

      @locutus of borg, 28.09.2019 - 19:08

      Ne pricam o online-u, pricam o offline. Nisam igrac koji igra online. Pogledaj recenzije ukupne, game informer, gamespot, ign pa cak i teski igraci fife kazu da je na terenu pes realniji puno od fife.
      Fifa ce uvijek biti arkada i tocka.

    • locutus of borg

      @Mirnes87, 28.09.2019 - 19:21

      Fifa će uvijek biti arkada jer se prije x godina stvorila takva percepcija. I da bude bolja simulacija od PESa vi ćete i dalje pilati po svome. A i koga briga što je arkada? jel se po tome igre ocjenjuju?!? Gore sam ti napisao da te svake godine milijuni demantiraju kada je u pitanju odnos fife i PESa. Evo ti konkretno i podatak za 2018 (valjda za 2019 još nema konačnih rezultata): prodaja fife 16+ mil primjeraka, PES manje od 1 mil. Jednostavno ju igrači više vole. A ti i dalje pilaj po argumentu arkada/simulacija. Taj argument je valjda jedini bitan koji igru čini dobrom.

    • Duke Croft

      @locutus of borg, 28.09.2019 - 20:18

      Znači Selena Gomez > Christina Aguilera ? 🤔

    • locutus of borg

      @Duke Croft, 28.09.2019 - 21:38

      Ovisi koga pitaš. Da se razumijemo, ja nigdje nisam napisao da je Fifa bolja od PESa nego da ju igrači više vole. Ljudi igraju ono što vole, a podaci kažu da više vole Fifu. Vi ćete se i dalje truditi dokazati mi da je PES realniji a ja ću se odlogirati i upaliti Fifu jer mi je draža i više me zabavlja.

    • Petar Marjolovic

      @locutus of borg, 28.09.2019 - 22:36

      Upravo tako. Na primjer da je pes popularniji od fife normalni ljudi koji igraju ono što vole će i dalje igrati fifu iako je manje popularna od pes-a.

  • Kr2t0s

    28.09.2019 - 12:51

    Ček da uzmem kokice, čini mi se da će biti zabavno u komentarima!

    • hyperion

      @Kr2t0s, 28.09.2019 - 13:23

      Cloudy with a chance of #$%&!?! and banning.

    • Petar Marjolovic

      @Kr2t0s, 28.09.2019 - 19:35

      Mislim da se ovima u komentarima ne čeka na rasprave.

  • xx1111

    28.09.2019 - 12:55

    Ova fifa 20 nema veze sa ostalim fufama sad je to dosta realno fizika lopte pokreti i animacije igrača su dosta realni i igrači nisu više spori dok trče s loptom tako da 97 ocjena treba bit

    • Dukie

      @xx1111, 28.09.2019 - 13:12

      Nisam probao i ne namjeravam probati, ali samo radi tebe i tvojeg ”strucnog” i opsirnog objasnjenja ovoj igri treba dati ocjenu 1000 jer ocito gospoda iz HCL-a neznaju nista o svom poslu.

    • xx1111

      @Dukie, 28.09.2019 - 13:33

      Vjerovatno i samo da nadodam fufa 20 demo je smeće ali fifa 20 gotova igra je realna bar meni

    • locutus of borg

      @xx1111, 28.09.2019 - 15:00

      ako je tolika razlika između dema i full igre, onda si EA radi lošu reklamu. probao sam demo i na temelju viđenog/odigranog, ne kupujem full igru. možda nagodinu ako uhvatim neko brutalno sniženje.

    • Ipe77

      @Dukie, 28.09.2019 - 15:58

      pa oni su novinari kuzis?! nije da su kreirali neki ”set” igara pa da bi trebali znati bolje od nekog tko nema portal ali se isto bavi tom tematikom…nije ti jaka logika

    • movie

      @Ipe77, 28.09.2019 - 22:50

      Pa niti tvoja. Lik recenzira igru iz svog kuta. U startu on ima neke stvari koje su me više ili manje sviđaju. Svaka recenzija je subjektivna i čitatelj se ne mora složiti s njom. Ako se ne slaže ne znači da je glup ili manje stručan. Ono šti su recenzentu mane meni mogu biti vrline igre i obrnuto. Pogotovo ako ti kao igrač potrošiš na igru 365 dana a on tjedan dana dok recenzira igru. Recenziju uzmi kao prvi info a ne kao stanje stvari vrijednosti neke igre.

    • Kratosov Boy!

      @movie, 29.09.2019 - 21:35

      Da svaka recenzija je subjektivna ali ako se sa njom ne slažeš to ne znaci da si glup.

  • matyX6

    28.09.2019 - 12:58

    Ne kužim zašto su maknuli jako dobar feature u igri, a to je namještanje na “Alternate” kontrole. Feature je nestao nakon mnogo godina u FIFI 19, a nema ga opet u 20-ici.

    Igra nema nikakvu svježinu i zbog toga ja totalno dižem ruke od FIFE. Kad bi barem samo promjenili izgled korisničkog sučelja koje navlače već godinama.

    • Zoran Žalac

      @matyX6, 28.09.2019 - 13:04

      Kako je nestao? Ja redovito igram s alternate – i u ovom izdanju isto.

    • matyX6

      @Zoran Žalac, 28.09.2019 - 13:10

      Sorry, kako bi se namjestio alternate, potrebno je ući u gejm i tamo namjestiti u “Select Sides”. Prije je to bilo moguće prije ulaska u gejm. Jel moguće sredit igdje u postavkama da ne moram svaki put u gejmu isto pitanje i sa sakrivanjem “trenera”.

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 30.09.2019 - 11:15

      Alternate bi trebala biti glavna postavka 🙂 … hrpa nas igra tako. Navika, ocito ali jedino su mi te postavke OK

    • deanHR

      @funky0308, 30.09.2019 - 13:14

      Da se ne zove alternate onda bi bila glavna postavka 😛 hahaha Ma, mene više nervira što igra ne sprema odabir kontrola i to traje već dugo. Odabir koje onaj drugi kontroler odabere.

    • funky0308

      @deanHR, 30.09.2019 - 17:32

      Kakve su im to fore? Pa 19tica snima normalno. Bas sam sinoc odigrao s Dinamom protiv Atalante (sprasili me na penale hahaha..jedva 2:2 izvukao u regularnom vremenu) pa sam se bas sjetio tvog konentara za FIFA20. Bas mi se igra nova FIFA ali moram cekati placu. Nisam gledao jel krekirana da si malo posudim prije kupnje 🙂

    • deanHR

      @funky0308, 30.09.2019 - 17:37

      Snima za glavne igrače ali kad na ps4 mijenjam račun koji pokreće igru onda su sve kontrole zaboravljene

  • idris

    28.09.2019 - 14:12

    Ah shit, here we go again.

  • marko1106

    28.09.2019 - 14:32

    Nigdje nema ono da Chelsea kupi 9 golmana za svaki slucaj?? Bit ce da nas lazu u lice.

    • fanjuve30

      @marko1106, 30.09.2019 - 08:59

      Nece to pisat da ne bi slučajno ko kupio PES valja nafalit update Fife. Dok je ovaca bice i vune

  • Stefek

    28.09.2019 - 14:58

    Kako je ovo dobilo veću ocjenu od Pesa?

    • Vedator

      @Stefek, 28.09.2019 - 15:32

      Jer je bolje… 🤷‍♂️😉

    • Stefek

      @Vedator, 28.09.2019 - 15:47

      Kako kome. Na Metacriticu Pes ima 81,a user score 8.8. Fifa ima ocjenu 79,a user score 2.0

    • Ipe77

      @Stefek, 28.09.2019 - 16:05

      svatko od nas ima svoj kriterij kako su ljudi tako zatupljeni nije mi jasno……ako voliš PES igraš PES ako voliš FIFU igraš FIFU (pa dtako onda i ocjenjujes)…..po meni ni jedni ni drugi nisu zadovoljili ni u jednom segmentu a traze brdo love za igru koja je 5% drugcija nego lanii….izbjegavam i jedne i druge za sada

    • deanHR

      @Stefek, 28.09.2019 - 17:34

      User score je i ovdje nizak i ne zbog gameplaya…

    • movie

      @Stefek, 29.09.2019 - 08:15

      I tebi su to ok ocjene? Ono, realno misliš da igra zavređuje score 2.0? Zamisli bitne razlike, tamo recenzent dao igri ocjenu 79 a ovdje 80. Sram ga bilo.

  • Idealist

    28.09.2019 - 15:11

    ponekad se zapitam tko daje pare za FUT, što mu je na pameti, zar si ne promisli da sljedeće godine dolazi “nova” igra u kojoj kreće ispočetka, odnosno da ono u što “ulaže” novac ne može ni opipati. No onda naletim na ovakvu vijest i sve mi je jasno: https://www.ndtv.com/world-news/chinese-man-who-sold-kidney-to-buy-iphone-ipad-now-bedridden-1978648

    No vratimo se na FIFA-u. Igrao sam FIFA19 i bilo je dosta 2 puta odigrati champions league sa Dinamo ZG da se otkriju gotovo sve mane gameplay-a.

  • Head Hunter

    28.09.2019 - 15:14

    Dokle god mi plaćamo update 550kn svake godine oni neće uloziti puno truda. Treba im 2 godine zaredom ne kupovati igricu pa će morati napraviti nešto da nam ponovno uzmu novce.

    • funky0308

      @Head Hunter, 28.09.2019 - 20:39

      S obzirom koliko konkurencije imaju (i jedni i drugi) dobre igre i dobijamo. Realno, u danasnjem svijetu trulog kapitalizma covjek bi ocekivao da ce se dogovoriti i otimati pare za puno losije igre

    • chupacabra1

      @Head Hunter, 01.10.2019 - 04:54

      Ne kupujem ja PES vec 3-4 godine i jos cekam da uvaze moj protest.

  • Prophett

    28.09.2019 - 15:18

    Realna ocena, dok ne poprave career mode ne treba vise od 80. Sto se tice gameplaya, bolji je umnogome nego prethodnih par godina i drugaciji. UT je jos manje P2W ove godine. Igra za godinu dana sa puno sadrzaja za pravog ljubitelja fudbala.

  • SMS

    28.09.2019 - 15:58

    Kakvo smeće od igre nevjerovatno. I ova ocjena…ajde makar i malo da prebace više od Pesa, neopravdano, isforsirano ali koga briga,može im se.

    • funky0308

      @SMS, 28.09.2019 - 20:22

      Ti si igru kupio i igras? Bas trazim tvoj komentar i objasnjenje ocijene ali, naravno, pojasnjenja nema. Izgleda da ne shvacas sta je ocjena 20 ili 30.. takvim ocjenama se ocjenju ne dovrsene igre, igre koje nemaju nikakve sadrzaje, potpuno neigrive igre i sl.

    • SMS

      @funky0308, 29.09.2019 - 07:56

      Tebi ili je mnogo dosadno u životu ili ti je jako stalo do mog mišljenja,no,nema veze,drago mu je da se zanimas za moj komentar. Probao sam Demo,probao sam i igru ( naravno da je nisam kupio) i upravo to što si napisao apropo nije ocjena,igra je nedovršena, jer je arkadetina da se sve pusi. Samo mi je fascinantno da ovdje nema doskocica kao na Pesu što se recezenta tice i kao + u igri navodi banalne stvari i tu nesretnu Voltu pokušava da naglasi

    • funky0308

      @SMS, 30.09.2019 - 11:22

      Nije meni ni malo dosadno, bas naprotiv ali tesko je da ti ne upadnu u oci ovakve nebuloze tipa 20 ili 30 kod ocjenjivanja. Jbte ne bi NMSu dao takve ocjene na dan izlaska. Svatko tko imalo zna o igrama i recenzijama zna da je ocjena 60 vec prava katastrofa. Igri kao sto je FIFA ili PES (govorim o izdanjima u nazad god, dvije) dati 20 ili 30 nije nista drugo nego nerazumjevanje. Takve ocjene zasluzile su igre koje su izasle u potpuno neigrivom stanju, kao Turok recimo ili tako nesto. Igre koje su izasle u neigrivom stanju. Niti FIFA niti PES nisu neigrive, moze ti se igra svidjati ili ne svidjati ali nikakve osnove nemas dati im ovakve ocjene. Postoje stvari i elementi u igri koje se ocjenjuju i toga se treba drzati. Kako se igri ne daje “0” tako se ne daje ni 20. To, ponavljam, nije ocjena za jednu igru koja nema neke mane nego se tebi ne svidja. Ako je sve prosjecno u toj igri za tebe onda to opet nije 20-30, jer je to ocjena za neigrivo smece.

  • Ipe77

    28.09.2019 - 16:03

    te sportske igre u serijalu kao fifa nemoze EA popušiti taman i da hoce….jedina mi konkurancija konami s pes-om kojeg uvijek prijeđu jer su prodavaniji i sta da oni mjenjaju u igri zaboli ih dok rulja kupuje ovako dobro je bez puno ulaganja puno zarade….šablonski se to odradi ubaci neko go*no neku sitnicu u igru nazovi to ”novitet” i ćao svi ce kupiti kao i lani i to je to laka lova za EA games….kao i obicno 😀

  • Sinek

    28.09.2019 - 16:08

    kako moze max trajnost imati igra koja ce dogodine u ovo vrijeme biti zastarjela?

    • Zoran Žalac

      @Sinek, 28.09.2019 - 17:45

      Ako ima dovoljno sadržaja da te drži cijelu godinu.

    • tomekplejka89

      @Zoran Žalac, 30.09.2019 - 12:10

      Nije to neki argument…istini za volju

  • Ovcaodnovca

    28.09.2019 - 16:30

    pokreti igraca traju predugo i ne mogu se prekinuti…. ne mislim da im se ukinu frameovi, vec ako igrac mora nesto napravit nogama, on to radi bez obzira na kontroler i komande zadane u trenutku igre…

  • deanHR

    28.09.2019 - 16:32

    Zabavna igra je Fifa ove godine. Volta je zanimljiv mod i tamo se baš može zabaviti. Animacije, kretnje igrača i fizika igrača i lopte je bolja nego ikad u serijalu. Pomoć AIa je smanjena na minimum i ove godine se čovjek mora baš truditi u obrani što frustrira ali je dobar smjer no nije za svakoga jer tko voli laganu obranu sa jednom tipkom bolje da ovo preskoči. Opet imamo promjene kod slobodnjaka i to mi se sviđa. Svake godine rade te neke sitne ali bitne promjene i svaka im čast na tome što igra koja izlazi na godišnjoj razini ima toliko promjena. Grafički je to opet OK. Ništa posebno. Mislim da će tek dolazak ps5 na tom polju nešto donijeti jer mislim da će onda imati još veći boom nego sada. Opet moram reći- Volta mod je zakon. Tamo se vidi koliko je igra promjenila sve što sma već naveo. Iskreno, očekivao sam veću razliku u odnosu zeleni teren i da će Volta biti bliže zabavnoj FifaStreet arkadi ali možda je ovako i bolje. Možda i nije, možda bi bilo bolje da su ovo napravili skroz arkadno kao na FS iz 2013. Modovi kod igranja koje je uvela Fifa 19 sa dolaskom Volte su još interesantniji jer tu imaš manje igrača nego je 19ica nudila i ovdje mi to još bolje paše. Od gameplaya osim poboljšanja fizike i animacija te što su jako otežali obranu realna je razlika između brzina igrača. Na sreću to ne nosi sa sobom dodatne probleme jer izdržljivost znači skoro dosta pa nije nepremostiva prepreka prebrz napadač. Osobno bi želio da se brzina još nerfa ali mislim da će organski EA doći do toga. Dodavanja su jednostavno fenomenalna. I brzina lopte i preciznost i štopanja su točno kakva trebaju biti – skoro savršena. Napad nije dobio neke ogromne promjene ali golmani jesu i sada reagiraju malo više ljudski. Dosta veliki balredak u odnosu na 19. Fut je donio neke sitne promjene a dio promjena je nastupila i kod one opcije kada u meniju stisneš R3 pa odabereš u odnosu na iznos kojeg imaš neku nagradu. Na žalost za ovu igru tu su napravili nešto što mi se ne sviđa- za FUT su to zamijenili za neko sakupljanje XPa koji služi za razmjenu za neke drugačije nagrade. Nema više mojih loanih igrača niti bonuseva niti ostalih stvari koje sam godinama koristio. Ali ok, nije teško doći do XPa tako da nije problem. Sam FUT nema nekih većih promjena i mislim da nakon onoga što je 19. donijela nema niti potrebe. Drugu godinu za redom za FUT se uopće ne treba trošiti niti cent tako da se nadam da će i dalje tako nastaviti. Ostale modove nisam igrao dovoljno niti detaljno (osim skill gamesa, to je opet zakon odigrati) tako da ne mogu o tome. Sve u svemu jedan jako dobar nastavak i barem 30% drugačiji u gameplayu u odnosu na Fifu 19 (da, sve što sam želio da promijene i jesu tako da sam iznimno sretan) i uz dodatak Volta moda na kojem moraju malo još poraditi ovo je jako dobra igra. Za mene kao Fifa igrača ocjena bi išla i preko 90 i znam da je ovo najbolja igra u ovom serijalu do danas ali mislim da je objektivna ocjena više 82 pa sam to i dao, makar priznajem sve od 80 do 85 jer ima elemenata za to. Hvala EA na jednoj odličnoj igri i samo tako dalje. Ja sam zadovoljan 😀 Sada još samo COD pa da 2019. bude kompletno dobar za te meni drage stare igre i super.

    • funky0308

      @deanHR, 28.09.2019 - 20:33

      Kakve su reakciie igraca koji su blizu lopte, dok lopta nije nicija? Nadam se da su se tu stvari promijenile. Istalo je, koliko cujem i citam poprilicno dobro

    • deanHR

      @funky0308, 28.09.2019 - 20:43

      Ma što da ti govorim? Najbolje da probaš demo…puna igra je vrlo blizu. Što se mene tiče ovo je uz bok kvalitete Fife 12 i Fife 07 a to su meni legendarne Fifa igre 😀

    • funky0308

      @deanHR, 30.09.2019 - 17:33

      Planirao sam demo probati ali zivciraju me ta poluvtemena od 3min pa demo FIFAe redovito izbjegavam. Morati cu..bas me zanima. Tnx na odgovorima

    • funky0308

      @deanHR, 30.09.2019 - 21:28

      Probao demo i OK mi je koliko se tu da vidjeti. Kratko mi je poluvrijeme u demo verziji (inace igram na 6 ili 8min) i maltretira s tim uvodnim ekranima koji blijeste kupi me ali koliko sam vidio svidja mi se. Volta je odlican mod. Vjerujem da je jos bolji kada mozes probati vise ekipa i igralista.

  • deanHR

    28.09.2019 - 16:41

    Moram dodati jer mislim da zaslužuje – Hrvoje, svaka ti čast na recenziji. Sve je napisano kako treba. Stari Fifa igrači točno osjećaju što si napisao i to si svakako pogodio. Svaka čast, ima da ti Zoki plati kavu jer si obavio odličan posao. Veselim se novim recenzijama 😀

    • funky0308

      @deanHR, 28.09.2019 - 20:29

      Odlicne recenzije pise Hrvoje. U nekim slucajevima se slazem s njime, u nekima ne ali zna covjek recenzirati igre. Svaka cast Hrvoje, a i tebi sto si napisao gornji komentar. Lijepo je kada netko zna stati iza onog broja kojega je dao u ocjenjivanju. I da si 60 dao isto bi rekao da me netko krivo ne shvati. Nisam probao jos novu Fifu pa ne znam kakva je ali sad ce peti pa ce se igrati 🙂

    • deanHR

      @funky0308, 28.09.2019 - 20:50

      Ma možemo se ne složiti oko ocjene ali kad mi čovjek točno ispiše igru u dušu to moram barem pozitivnim komentarom nagraditi. Zoki i Hrvoje imaju recenzije za 10. To i kad se ne slažeš moraš priznati da imaju neke temelje 😀

    • funky0308

      @deanHR, 30.09.2019 - 17:46

      Tako je, bas zato i jesam spomenuo upravo to – svejedno kakva je ocjena (cesto se ne slazem s ocjenama) , recenzije su u 99% slucajeva bas bas dobre

    • Prophett

      @deanHR, 29.09.2019 - 14:22

      Stvarno fenomenalna recenzija

  • snooker

    28.09.2019 - 18:03

    nikad fifa neće biti bolja po gameplayu od pesa, pomirite se s tim

    • Petar Marjolovic

      @snooker, 28.09.2019 - 19:40

      Svako ima pravo igrat što misli.

    • SanKa

      @snooker, 30.09.2019 - 09:49

      nek si ti nama rekao internet ratniče lol. who cares..nek svako igra što hoće

  • Sinek

    28.09.2019 - 18:59

    diskutabilno al ok. sto bi trebalo onda reci za npr neke bezvremenske rpg klasike? usput, ne pricam nista protiv fife konkretno, cudno mi je da se medju pozitivnim stvarima (a ima ih dosta) neke sportske igre izdvaja trajnost iste kad smo, vjerujem, svi svjesni da je praksa izdavanja tih igara suluda i uvredljiva.
    dosta hrabra definicija trajnosti…

  • Mteo1906

    28.09.2019 - 19:39

    Molim vas dajte ovom liku koji je dao 20 ocjenu(vjerojatno nije ni probao igru)dajte ban,jer kolko ja znam rekli ste da je davanje ocjene od 0-30
    privremeni ban.

    • funky0308

      @Mteo1906, 28.09.2019 - 20:25

      Ma takve treba micati trajno s portala. Ako ti se igra ne svidja obrazlozi i daj joj 50ak. Dati igri 20 ili 30 pa cak i 0 kako rade biseri, a nisu je igrali je stvarno nesto sto se treba banati i maknuti od ostalih, normalnih ljudi. Napisao je komentar jedan od njih, naravno, u skladu s ocjenom koju je dao mu je i komentar. Volio bih cuti krstku recenziju tih bisera, da cujemo svi te pametne recezente koji sve znaju onaj tren kada se igra najavi i jedan teaser pojavi na YTu. Komedija

    • Mteo1906

      @funky0308, 28.09.2019 - 20:27

      Ma da

    • Ilija95

      @Mteo1906, 28.09.2019 - 23:56
    • SMS

      @funky0308, 29.09.2019 - 10:01

      Još jednom,igrao sam igru i dajem ocjenu onakvu kakvu je zaslužila po meni, nedovršena igra. Ok. Ima Volta i to je napredak, to jedino i opravdava ovih 30.

    • Ilija95

      @Mteo1906, 28.09.2019 - 23:49

      Na Metacriticu igraci daju ocjenu od 0 do 10, dosta igraca za neku igru zna dati 0, npr.user score FIFA 20 za PC je za sada 0.4, za PS4 1.7 i za XB1 1.2

    • Mteo1906

      @Ilija95, 29.09.2019 - 09:29

      Da,ali ovo nije metacritic,nego HCL

    • SMS

      @Mteo1906, 29.09.2019 - 09:58

      Je li ti frka od takvih koji daju takvu cijenu? Tražiš razlog i sam da je kupiš i grizes se zbog bačenih para pa ti ovo još više zasmeta ili Fifaglasnik? Ja sam dao ocjenu 30 i? Ako mene daju ban hoće ti biti lakše. Čitaj metacritic,nešto ne vidim da ih baš lupaju po banu.

    • Mteo1906

      @SMS, 29.09.2019 - 10:43

      igram Fifu,ali dati ocjenu od 0-30je glupost,igru nisi ni probao pretpostavljam kao i vecina na metacriticu,da je bar dao 20 ocjenu pa obrazložio,ali nije,kupio sam pes i fifu,ali fifa ove godine je bolja i uopće ne žalim što sam ju kupio,a ovo za davanje ocjene od 0-30 je po pravilima HCL-a ban.Pretpostavljam da si ti zagriženi PES fan koji se ljuti što je FIFA dobila veću ocjenu.

    • Prophett

      @SMS, 29.09.2019 - 14:25

      Citam Metacritic gde su 90% ocena dali sa Pesovog sajta iz Brazila gde je bila akcija da se sroza ocena Fifi, userscore sluzi da napacene duse poput tebe daju 0 i 30 jer misle da ce promeniti necije misljenje, nije nas briga za vas, svako igra sta zeli. Mozes ti i GTA dati 30 pa ce ga svi igrati.

    • Mteo1906

      @Prophett, 29.09.2019 - 18:48

      Točno tako!

    • SMS

      @Prophett, 29.09.2019 - 20:29

      Zasto je onda ovdje ocjena korisnika 74 biće da su napaćene duše svi oni?? Hahahahaha sjedi 1.

    • Prophett

      @SMS, 29.09.2019 - 20:56

      Jer igraci koji nisu ni igrali fifu daju ocene, bez licne karte i slikane kopije igre ne bi dao ni recenziji da pridjes a tek igru da ocenjujes.

    • SMS

      @Prophett, 30.09.2019 - 09:56

      Pitaj ovog Žalca da te zaposli,jer jedino sektaskim pristupom možete odbraniti ocjenu više od 50.
      Znači,vas 20 -tak ovdje na portalu.

    • funky0308

      @SMS, 30.09.2019 - 18:03

      Iz nekog cudnog razloga bas siris negativnu energiju. Sta ti je sada Zoki kriv?! Pazi izjave pitaj ovog Zalca… . Mladi anarhisti danasnjice…spustaju igrama ocjene po portalima u ime nekakvog bunta. Ako si i malo pratio HCL u zadnjih godinu dana, odnosno komentare oko EA, znao bi koliko svi ovdje volimo EA. Dno dna su od izdavaca i zasluzili su da ih se izbrise s lica zemlje kao izdavace i developere ali cak ni za ME Andromeda ili SW Battlefront II (kada je izasao) nisu zasluzili ocjene od 0-30 ? To sto se negdje ocjenjuje i sa nulom, ne znaci da se isto radi i ovdje. Postoje neka pisana i ne pisana pravila ponasanja na portalu kojih se svi drzimo. Da si ti dao 30 i napisap jedan posten komentar u kojemu iznosis neosporne cinjenice – svaka cast, ovako..hmm. OK, ako ne smeta adminima i nitko ne vidi nosta sporno u tome, OK, u pravu si i neka tako i ostane.

    • deanHR

      @funky0308, 30.09.2019 - 18:37

      Snowflake generacija. Ocjena igre im nanosi bol 😛 hahahahaha

    • funky0308

      @SMS, 30.09.2019 - 17:57

      Upravo radi tvoje i ocjene jos jednog bisera. O tome se i radi. Jedna “nula” i dvije tri ovakve nebuloze od 20 ili 30 srusi korisnicku ocjenu na nesto sto nije realno. 20 ljifi da 80ak, vas trojica 0-30 i dobijemo nesto potpuno nerealno. Stvar je na kraju u ukupnoj ocjeni koja nije stvarna. Otprilike kao ona o prosjecnoj placi u Hrvatskoj.. nekoliko tisuca placa od 20-30k kn i milion od 4-5k (u najboljem slucaju) i eto nama prosjeka od 6k kn.. dakle, da skratim, dobijemo ocjenu koja nije realna ocjena korisnika.

    • SanKa

      @Prophett, 30.09.2019 - 09:50

      pazi ovo, akcija iz brazila da se sroza ocjena fifi ? ljudi fkt nemaju zivot lol

    • Prophett

      @SanKa, 30.09.2019 - 14:55

      Trazi Pes Brazilejrao s onim njihovim akcentima ne znam da napisem, nasao na twiteru objavio neki poznati strimer Pes-a koji im je pruzio podrsku.

  • Virty

    29.09.2019 - 14:19

    I dalje mi je Fifa ispred Pes-a.
    Pes mi nikad nije lega.

  • nikoemo

    29.09.2019 - 16:40

    Moram priznati da je ovo odlična recenzija, slazem se sa svime sto je napisano. Na prvi pogled je prakticki ista igra kao prosle godine, ali nakon nekog vremena pocinju se primjecivati te sitnice koje ipak ovu igru cine boljom nego proslogodisnju. Ali znamo kako to ide kod fife, do 12. mjeseca ce to biti sasvim druga igra, nazalost. Jos arkadnija, jos brza. I btw, naporni se s tim pes usporedbama i komentarima. Ako ste igrali stari pes, od iss-a do pes-a 6 znate i sami da to nije vrijedno usporedbe. Svake godine kupujem i fifu i pes i jedna i druga igra su pune mana i ukorjenjenih problema koji se nazalost nikad nece ispraviti. U sustini, pes je realniji, fifa je zabavnija. Izvolite, birajte i prestanite se prepucavati.

  • Aleksa83

    29.09.2019 - 17:01

    PES je tata i mama za ovu fificu koja je za klince do 10 a za starije samo PES

  • karlod1997

    29.09.2019 - 17:28

    Da samo malo poprave gameplay i career mode…. bili bi jedina nogometna simulacija na tržištu !

    • fanjuve30

      @karlod1997, 30.09.2019 - 09:01

      Samo toliko 🙂 gameplay je najvažniji dio igre ostalo je samo šminka. I sve pada u vodu kad vidiš neke nerealne pasove, driblinge, kad ne igra se na sredini nego samo odbrana i napad to je formula fife.

  • kebbab

    29.09.2019 - 18:04

    Nemogu da ugasim ovu Voltu več dva dana 👊

  • fanjuve30

    30.09.2019 - 07:39

    Kod ocjenjivanja previše subjektivni faktor djeluje. Fifa kakva god da bude nece dobit manju ocjenu od 80 jer je u redakciji igraju. PES je punoo punoo bolji po igrivosti od FIFE ove godine a manju ocjenu dobio. Po novitetima ni jedna ni druga nisu ništa novog ponudile osim novih dresova. Al gameplay je u PES-u se drastično poboljšao što bi trebalo nagraditi većom ocjenom.Pogledajte recenziju na ign.adria PES-a i FiFe. Svako ko se razumije u fudbal i ko je igrao rećiće da je PES realniji prikaz nogometa. Ja sam od 2010 godine igrao samo FIFU do ove godine.

    • deanHR

      @fanjuve30, 30.09.2019 - 10:57

      Nema noviteta? Mislim da je dovoljno da spomenem Voltu da tvoj komentar odmah padne u vodu.

  • SanKa

    30.09.2019 - 09:51

    iako uzivam u ovom glupo ratu fifaša i pesaša, jedno pitanje..jel postoji journey story mode ? nastavak na fifu 19 ?

    • Igor Belan

      @SanKa, 30.09.2019 - 09:55

      “Što se tiče samih modova igranja, Volta nudi Kick-off, Tour, League i Story. Story ovdje dolazi kao zamjena za Journey mod iz prijašnjih nastavaka kojem nije dostojna zamjena.” – citat iz recenzije 🙁

    • SanKa

      @Igor Belan, 30.09.2019 - 13:04

      isprika, proletio sam kroz recenziju, nisam vidio taj dio..pretpostavljam da nema više Huntera ili je i on dio te cringetopije u Volti ?

    • deanHR

      @Igor Belan, 30.09.2019 - 13:16

      Igore, jel bude kakva COD recenzija prije izlaska igre?

    • Igor Belan

      @deanHR, 30.09.2019 - 13:19

      Ne znamo još kada će je novinari moći zaigrati i hoće li to biti prije izlaska.

    • deanHR

      @Igor Belan, 30.09.2019 - 14:01

      Izlazak je jako blizu a ako Acti ne zove novinare na igranje onda ima šanse da su napravili odličnu igru pa ne žele niti najmanji leak ili ono čega se bojim da je igra loša pa stvarno ne žele leak. A ništa, Igore, nadam se da ćete dobiti primjerak pa da vidimo o čemu se tu radi. Hvala na odgovoru

  • funky0308

    30.09.2019 - 11:28

    Nije meni ni malo dosadno, bas naprotiv ali tesko je da ti ne upadnu u oci ovakve nebuloze tipa 20 ili 30 kod ocjenjivanja. Jbte ne bi NMSu dao takve ocjene na dan izlaska. Svatko tko imalo zna o igrama i recenzijama zna da je ocjena 60 vec prava katastrofa. Igri kao sto je FIFA ili PES (govorim o izdanjima u nazad god, dvije) dati 20 ili 30 nije nista drugo nego nerazumjevanje. Takve ocjene zasluzile su igre koje su izasle u potpuno neigrivom stanju, kao Turok recimo ili tako nesto. Igre koje su izasle u neigrivom stanju. Niti FIFA niti PES nisu neigrive, moze ti se igra svidjati ili ne svidjati ali nikakve osnove nemas dati im ovakve ocjene. Postoje stvari i elementi u igri koje se ocjenjuju i toga se treba drzati. Kako se igri ne daje “0” tako se ne daje ni 20. To, ponavljam, nije ocjena za jednu igru koja nema neke mane nego se tebi ne svidja. Ako je sve prosjecno u toj igri za tebe onda to opet nije 20-30, jer je to ocjena za neigrivo smece.

    • Prophett

      @funky0308, 30.09.2019 - 14:59

      Covece sta ocekujes, realnost od ljudi koji pisu pes for life i koji na svakoj temi o fifi ubacuju mrtvu igru koja ne prelazi 250 igraca po serveru nedelju dana od izlaska. Ti koji je toliko i brane uglavnom je i ne kupuju vec cekaju pirate i tako igraju. Aj ovde zaluta poneki pogledaj komentare sa fejsa kad hcl objavi nesto. Obavezno neki debeli pacijent sa naocarima napise Pes for life i slicno ili neki starkelja kojem doduse ne mozes zameriti. 😀

    • funky0308

      @Prophett, 30.09.2019 - 18:04

      Ne diraj starkelje, starkelje su zakon…hahaha 🙂 ma u pravu si

    • Mteo1906

      @funky0308, 30.09.2019 - 17:41

      A najbolji su oni koji kažu”Fifa nema ništa novo od Fife 10″

    • Prophett

      @Mteo1906, 30.09.2019 - 19:32

      Jos bolja foloskula, Fifa arkada Pes simulacija, a obe igre ARKADETINE one najgore…sto je i pozitivno, zelim da se zabavim a ne zamenu za realni svet.

    • funky0308

      @Prophett, 01.10.2019 - 07:00

      Mislim da sam to bas ovdje u komentarima spomenuo – imali smo prilike vidjeti simulaciju skejtanja i kako to sve skupa izgleda. Svaka cast toj i slicnim igrama ali ja zaista ne bih volio da je FIFA simulacija, barem ne u onom smislu na kojega mislimo. Pa tko bi to igrao? Vjerujem da ima ljudi kojima bi se i to svidjelo ali vecina se zeli zabaviti bez puno vjezbanja i “muke”. Tesko mi je reci nesto vise o igri na temelju par kratkih utakmica u demou ali i nakon tih par kratkih meceva, igra mi stvarno djeluje OK. Nema tu ne znam koliko novosti, niti je moguce svake godine donijeti toliko novih stvari niti je tako nesto realno ocekivati za igru koja izlazi toliko cesto (FIFA 21 je sigirno vec u poodmakloj fazi razvoja), a i sa ekonomske strane treba biti svjestan da niti jedan developer nece odraditi i ispucati sve u jednoj godini i postaviti ljestvicu toliko visoko ako zna da treba i iduce godine prodati igru. Mislim da je svake godine dovoljno novosti da igru odrzi svjezom. Maknuli su Jurney, ubacili Volta mod, tweakali pokrete i uveli par novotarija, malo graficki dotjerali igru, odrsdili nesto novih animacija i malo popravili AI. Jbga, to je to. Uvijek moze bolje i bas zato i stima ocjena od 80-85. I dalje, koliko vidim ima prostora za napredak oko AIa, nicija lopta je i dalje problem ali djeluje mi sve ipak bolje nego u proslom nastavku. Necu ocjenjivati gru na temelju 20mim igranja demo verzije ali mislim da cu je kupiti ili barem platiti mjesec dva pretplate. To je oko 30 eura pa i dalje vazem sto napraviti. Za 50ak se da igra kupiti pa cemo ipak jos malo razmisliti i vidjeti sto napraviti 🙂

    • Prophett

      @funky0308, 01.10.2019 - 14:07

      Igram je od 19og preko premiera da znam da li da je kupim ili ne, odusevljen sam, ove godine stvarno ima vise promena nego u zadnjih 10 naslova i sto se tice gameplaya i svega. Tako da sigurno je uzimam cim istekne premier za dvadesetak dana, Ali ono objasni tim ljudima koji misle da Pes menja ista svake godine, promene slajdere za gameplay. Gameplay sve brzi i brzi a oni seru o nekoj realnosti, valjda bi usporavanje gameplaya bila realnost. I jos, sto bi prednost bila da je nesto simulacija? Sta trebam igrati tromu igru jer je fudbal van liga petica trom? Smeh

    • Mteo1906

      @funky0308, 30.09.2019 - 22:01

      To je posebna skupina ljudi,ma koja god igra bila to je glupo,da bar daju razlog za tu ocijenu ti koji daju od 0-30.

  • Branjo84

    03.10.2019 - 00:34

    Kupio sam ove godine i PES i FIFU ali PES mi je bolji dosta jednostano realni fudbal kud i kamo!

  • knez79

    07.10.2019 - 08:37

    igram jedno i drugo malo vise naginjem na pes ali sve mi je dobro.Mislim da je pes napravio najbolje od nogometa ikada bar do sada.Malo tko moze ostati imun na gameplay od pes-a bez obzira koliko si fan fife a realno ove godine pes je pokazao srednji prst fifi.Mislim da imaju prava kao fifa da bi fifa odavno bila proslost.Nemozes dati fifi bolju ocjenu od pes-a pogotovo sad kad si pljuju fifu a bas su je zajebali ove godine

  • espots36

    15.10.2019 - 08:10

    Ovo je kao album sa sličicama gdje skupljaš igrače, dresove i stadione kako bi mogli imati sve najbolje na okupu, niko ne gleda realnosti i igrivost iste igre. FUT je PANINI album!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?