HCL.HR

Recenzija

Islanders

URBANA GRADNJA

Zoran Žalac

Ponekad se zapitam bi li legendarni Tetris postao slavna igra da se pojavio u današnje vrijeme. Prije trideset i nešto godina na tržištu se nije moglo pronaći mnoštvo igara nalik Tetrisu i jedan dio uspjeha te igre leži upravo u toj činjenici. Danas pak postoji gomila igara koje se u gomili naslova ne uspiju probiti pa na kraju ostanu nezapažene iako možda imaju odličnu ideju vrijednu pozornosti. Jedna od takvih igara je minimalistički simulator izgradnje grada – Islanders.

Islanders je igra u kojoj gradite grad na malo drugačiji način nego u serijalima kao što su Cities: Skylines, Anno ili SimCity. Ovdje je glavna ideja nalik kartanju jer igrate s onim što dobijete. Izgradnja se bazira na rundama, a na početku svake runde birate između dva ponuđena seta objekata. Na primjer, jedan je set stambenih zgrada, a drugi je set za industriju. Kad se odlučite za jedan set, sve objekte koje dobijete u njemu morate postaviti na mapu čime dovršavate tu rundu.

Ovdje je glavna ideja nalik kartanju jer grad gradite onim što dobijete.

Zaplet je taj da svaki objekt ima svoje slaganje ili neslaganje s drugim objektima, a to se manifestira u obliku brojeva. Cilj je kombinirati objekte da vam donesu što veći zbroj slaganja jer u svakoj rundi morate ostvariti određeni broj bodova da biste dobili sljedeći set objekata. Dodatni izazov je u tome da nema ispravljanja grešaka – jednom postavljeni objekt ne može se kasnije ukloniti, a to je važno i zbog činjenice da ste prostorno vrlo ograničeni. Gradite uvijek na otoku, a poanta je skupiti dovoljno bodova da se prebacite na sljedeći otok prije nego vam na trenutnom otoku ponestane mjesta.

Ovo u opisu možda zvuči komplicirano, no stvar je veoma jasna te se Islanders nauči igrati u manje od pet minuta. Naravno, postoje različiti trikovi koje učite usput, poput rotiranja objekata i distanciranja istih na mapi. Planiranje je ovdje ključno jednako kao u spomenutom Tetrisu gdje vam kockice dolaze nasumično. Iz runde u rundu ovdje morate skupiti sve više bodova, a istovremeno morate planirati gradnju nekoliko koraka unaprijed. Naime, isprva dobivate objekte koje možete postaviti bilo gdje na mapi, no kasnije položaj jednog objekta može uvjetovati položaj drugoga, a kako napredujete tako su bonusi za povezivanje zgrada sve veći što je izazovno jer imate sve manje slobodnog prostora na otoku.

Mehanika igranja shvati se za minutu ili dvije, ali neke trikove ipak učite usput.

Na prvu se može činiti da je Islanders čista matematika – samo slažete objekt do objekta za što više bodova. Međutim, iza tog bodovanja nalaze se smislene poveznice. Čak i kad ne razmišljate što gradite nego samo gledate da vam se na ekranu pojavi što veći broj, u Islandersu uspijete stvoriti nešto što izgleda kao pravi mali gradić. Ima smisla da veće zgrade budu postavljene bliže centra grada. Ima smisla grupirati objekte iz istih grana industrije. A kad se sve posloži i vidite da vam grad doista liči na nešto, imate pravo biti ponosni.

Islanders ima opuštajući ugođaj i estetika mu je dovoljno simpatična da ne tražite veliku detaljnost i raznovrsnost u prikazu grada. Ali, nemojte misliti da je ovo igra za relaksaciju jer u njoj baš nemate prostora za greške. Samo jedan krivi odabir može vam pokvariti pola sata igranja; bilo da se radi o pogrešnoj procjeni pri odabiru seta objekata ili pak nedovoljno dobrom pozicioniranju objekata. To je posebno izraženo u prvih nekoliko sati dok upoznajete sve vrste objekata i ne znate koliko prostora koji objekt zahtjeva. Možete tako vidjeti da hram donosi mnoštvo bodova, a onda vam isti može oduzeti ogromnu količinu bodova ako nemate odgovarajući prostor za njega.

Samo jedan krivi odabir može vam uništiti i do pola sata igranja.

Objekata ipak nema stotinu nego pedesetak tako da Islanders definitivno postaje lakša igra što ju duže igrate. Nažalost, trenutno ne postoji nikakva druga motivacija za igranje od postavljanja novog rekorda, vlastitog ili svjetskog. Nema misija niti moda u kojemu bi se moglo slobodno graditi na željenoj vrsti otoka. A otoci se svaki put nasumično oblikuju tako da nikad ne znate što će vas dočekati. Zznate da svako kretanje ispočetka donosi mali otočić, pa malo veći itd. No, opet ne znate hoće li to biti pustinjski otok, niz rascjepkanih otočića koje treba povezati platformama, i sl.

Teško mi je to zamjeriti Islandersu kad košta svega pet eura, a na igri je radilo troje ljudi. Ipak, bilo bi lijepo kad bi igra nudila više različitih izazova, barem kroz buduća ažuriranja. Koncept igre ima potencijala za kampanju u kojoj otoci ne moraju biti nasumično generirani, a dodatni element nepredvidivosti mogao bi se ostvariti u većoj raznovrsnosti oblika za pojedine objekte (nisu sve kuće međusobno iste niti su svi parkovi isti). Bilo bi zgodno i kada bi se greške na neki način mogle ispraviti, uz odgovarajući rizik – npr. da se omogući rušenje objekata, ali da se za to dobivaju određeni penali. Iskreno se nadam da će od svega na kraju biti nešto jer Islanders zaslužuje svojih pet minuta slave.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin proizvođač.

Mehanika „kartaške“ izgradnje grada je zabavna i traži pametno igranje. Šteta što je jedini izazov usmjeren samo prema ostvarivanju što boljeg rezultata. Igri bi jako dobro došla kampanja s misijama, možda čak i mod beskrajne gradnje.

80 Naša ocjena
  • originalna ideja koja se brzo shvati
  • traži pametno planiranje i razmišljanje dva koraka unaprijed
  • simpatična prezentacija
  • košta manje od 40 kuna
  • ne ostavlja prostora za grešku
  • ima samo jednu vrstu izazova

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (2)

  • NeoGames

    07.05.2019 - 14:07

    Kupljeno

  • xxved

    07.05.2019 - 14:24

    Igra naravno, nije na razini drugih visoko budzetnih city building naslova po sadrzaju sto se odmah i vidi, ali bome uzima jednako mnogo slobodnog vremena. 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?