HCL.HR

Recenzija

Lego Batman 3: Beyond Gotham

Žarko Ćurić

U zadnje vrijeme često čitamo i pričamo o recikliranju sadržaja te godišnjim izdavanjima popularnih serijala. Call od Duty i Assassin’s Creed su najčešće spominjanji primjeri u tim raspravama, no jeste li znali da je za vrijeme prošle i trenutne godine proizvođač Traveller’s Tales izbacilo na tržište ukupno osam Lego naslova. Unatoč ovako čestom izlasku na tržište ti su naslovi većinom solidno ocijenjeni, a razlog tome može se prepisati njihovom otkačenom humoru i redovito zabavnom gameplayu. Ali ipak, postavlja se pitanje do kada si jedan proizvođač može dopustiti da muze grafičke efekte i stil igranja iz istog pokretača prije nego igračima to postane pomalo zamorno i repetitivno?

Prije objave ove recenzije podijelili smo s vama malo gameplaya iz sâmog početka igre i nabacili preko toga neke od naših prvih komentara kroz magiju snimanja glasa mikrofonom.

Možda će nam nekakav odgovor na to pitanje ponuditi Lego Batman 3: Beyond Gotham, najnoviji dio serijala koji stiže na gotovo sve aktualne platforme. Ono što u samom startu možemo reći je da ne odskače previše od svoje izvorne recepture te igra na sigurnu kartu; i dalje je ovo akcijska avantura smještena u svijet napravljen od popularnih kockica pri čemu upravljamo s dva lika na ekranu gdje svakog trenutka jednog od njih može preuzeti suigrač na drugom kontroleru.

Nažalost i dalje ne postoji mogućnost kooperativnog igranja online, no nekako smo se već pomirili da ekipa iz Traveller’s Talesa smatra mrežno igranje herezom te da treba obustaviti svaki pokušaj uspostave konekcije između dva igrača izvan svog doma. Ovo je vjerojatno drugo sveto pravilo njihove Lego vjere, jer je prvo očigledno napraviti vraški zabavan gameplay prožet milijunima šarenih kockica koje je potrebno rastaviti, skupiti ili napraviti od njih potpuno novi objekt.


Sve navedene radnje potrebno je povezati i nekakvom smislenom pričom sa šiljastouhim herojem iz naziva, a gdje ćeš boljeg zapleta od velike prijetnje iz svemira koja želi pretvoriti planet Zemlju u jedan od svojih trofeja u privatnoj kolekciji. Ime te prijetnje je Brainiac, a svojim specijalnim zrakama želi smanjiti naš planet i svrstati ga u jedan od svojih eksponata. Batman i Robin s članovima Lige pravde će se udružiti s poznatim zlikovcima poput Jokera i Lex Luthora u obrani Zemlje te nas usput odlično nasmijati ludim dijalozima između zaštitnika pravde i zločinaca.

Ukupno 150 igrivih likova čini ove Legače pravim malim rajem za sve ljubitelje DC stripova, no sigurno će vam biti potrebno dosta vremena da ih sve otključate. Jedna od novosti u serijalu je mogućnost izmjene odijela kod nekih likova pri čemu isti dobivaju nove mogućnosti; Batman, Robin i Joker samo su neki od likova koji jednim pritiskom tipke mogu izmijeniti svog izgled i specijalne napade. Primjera radi, tijekom jedne misije hodali smo preko toksične mase s Robinovim Hazard odijelom da spustimo polugu koja pročišćava tekućinu i omogućuje Batmanu s ronilačkim odijelom uništavanje nosača mosta ispod vode pri čemu se otvorila mogućnost privlačenja prijelaza pomoću Robinove oblekice s magnetnim svojstvima. Kužite? Takve stvari.

I to je samo jedan mali dio levela – na takve situacije možete naletjeti doslovno na svakom koraku tijekom prosječne misije. Novost u Lego serijalu su i specijalne misije aktivirane prilikom hakiranja pojedinih uređaja gdje se prebacujemo u svijet sličan Tronu te trebamo obaviti razne platformerske sekcije da probijemo kod. U sintezi s konstantnom izmjenom odijela, specijalne misije uspijevaju radnju učiniti konstantno drugačijom te smanjiti repetitivnost od koje su bolovali određeni prethodnici.


Sve misije koje smo uspješno obavili možemo ponovno posjetiti u Free play modu te proizvoljno odabrati likove s kojima želimo prijeći level, a najčešće u svrhu skupljanja tajnih Lego kockica i novih članova družine koje nismo mogli otvoriti jer tada nismo imali potrebne vještine. Upravo proces ponovnog prelaska misija, otvaranje novih mogućnosti i skupljanja raznih skrivenih objekata drastično povećava trajanje igre.

Najveći nedostatak pokraj malog broja noviteta u odnosu na prethodne naslove je nepostojanje velike otvorene mape poput Gothama ili Međuzemlja. Traveller’s Tales je sam sebi kriv, budući da nas je razmazio ogromnim područjem za istraživanje u prethodnim Lego igrama, a sada nam je ponudio samo par lokacija poput Batmanove špilje i Watchtowera Lige pravde. Nije da su ove lokacije loše odrađene ili nemaju puno sadržaja, no ipak ne mogu nadmašiti zujanje Gothamom u Batmobileu.

Standardno dobar element ostala je glasovna gluma: Troy Baker kao Batman je samo jedan član izvrsne ekipe koja je oživila popularne likove svojim glasovima. Glazbena strana odrađena je u duhu DC svemira zbog čega ćete se često naći pjevušeći popularne herojske teme likova kojim upravljate.

Sve u svemu, Lego Batman 3: Beyond Gotham ne donosi mnogo novosti u Lego serijal i možda je upravo to njegov najveći grijeh; mogućnost izmjene odijela te hakerska mini-igra nisu dovoljno velik razlog da čestitamo Traveller’s Talesu na novom odličnom Legaču. Osim što nisu unijeli mnogo novina u prečesto viđeni koncept, oduzeli su nam i otvoreni svijet koji je savršeno funkcionirao u prethodnim nastavcima. Nemojte me krivo shvatiti, ovo je i dalje dosta zabavna igra koja će vam oduzeti dobrih desetak sati života, no ipak se nadamo nekom jačem začinu kod sljedećeg nastavka koji će fino uzdrmati gamersko nam nepce. A do tada uživajte u istoj formuli iznova – znam da Lego fanovi poput mene neće moći odoljeti ovoj šarenoj drogici i adiktivnom zvuku skupljanja kockica.

Šarena droga ponovno se vrti na našim konzolama; treći put se družimo s kockastim Batmanom u Lego izdanju. Jesmo zbog pretjerane konzumacije postali imuni na to šarenilo?

75 Naša ocjena
 • čistokrvna nevina zabava
 • humor
 • ništa drastično novo
 • nema otvorene mape

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (2)

 • joza

  17.08.2017 - 14:47

  Igrica je zanimljiva samo mi smeta što nema otvorene mape.

 • FARE454

  21.06.2020 - 13:47

  Igrica je jako dobra igrica nespada u open world umjesto otveronog Gothama ili Metropolisa imate 8 lanternovih planeta

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?