HCL.HR

Recenzija

Mafia: Definitive Edition

FAMILIJA JE SVE

Zoran Žalac

Nedavna videoigra Fast & Furious: Crossroads nije nas adekvatno podučila o važnosti familije, na žalost i sramotu Vina Diesela. Srećom, imamo sada drugu priču o nekim drugim familijama. Ponovljenu, ali moderniziranu. Promijenjenu, ali podjednako kvalitetnu kao unazad dva desetljeća. Mafia: Definitive Edition je potpuna prerada Mafia: City of Lost Heavena iz 2002. te prije svega dobar podsjetnik na ponajbolji mafijaški ep virtualnog oblika.

Priča o Thomasu Angelu ostarjela je poput vrsnog vina, otvorenog u pravo vrijeme. Naime, radnja Mafije odvija se u pozadini ekonomske krize tridesetih godina i premda je skoro stoljeće daleko od velike depresije naše svakodnevnice, po razini oružanog nasilja na američkim ulicama ova je igra zapravo tu negdje sa stvarnošću. No to su samo slučajne paralele; Mafiju cijenimo zbog njezinih stereotipnih motiva poput zadimljenih prostora, zdepastih kumova i gangsterske elegancije u odijevanju. Nekadašnji Illusions Software je doktorirao na tome, a današnji studio Hangar 13 dostojno je nastavio njihov zanat u dočaravanju ugođaja Velike depresije i života u sklopu organiziranog kriminala.

Mafia: Definitive Edition već ispričanu priču oblikuje na svoj način. Scenarij je identičan onome u originalu, ali su dijalozi iznova napisani za ovaj remake. Likovima je posvećeno više vremena i prostora da iskažu svoj karakter pa su ubačene i neke nove scene kojih u predlošku nije bilo. Na primjer, romansa između Tommya i njegove žene u Definitive Editionu je malo razrađenija, što je vrijedan dodatak poznatoj priči. Smatram da su sa svim izmjenama u priči pogodili srž, odnosno mijenjali su samo ono što je imalo smisla mijenjati. Glumačka je postava djelomično nova što se najvećim fanovima originala možda neće sviđati, ali treba reći da je tu odrađen fantastičan posao. Ne samo s glasovnom glumom, nego i izrazima lica – jer se igra u režiranim scenama najčešće fokusira na lica samih aktera.

Scenarij je identičan onome u originalu, ali su dijalozi iznova napisani za ovaj remake.

Mafia je tradicionalno imala snažnu glumu, da se razumijemo, ali kad pogledate original danas to izgleda kao nekakva lutkarska predstava – s onim drvenim lutkama. Tehnologija je sada dovoljno zrela da likovi budu življi i ekspresivniji, no tu se prerađenoj Mafiji svejedno treba skinuti kapu i šešir u respektu. Brojne su druge igre primjer da je developerima i dan danas pravi izazov dizajnirati likove koji izgledaju uvjerljivo, da nisu „mrtvi u pogledu“, da im fizionomija lica nije ušteda na poligonima ili da im face nisu copy-pejstane na sto drugih likova u igri. Mafia: Definitive Edition ima fenomenalno dizajnirane likove u tom pogledu. Već je i Mafija 3 tu bila za pohvalu, ali ovo je blizu razine detaljnosti viđene u The Last of Us: Part II. Dovoljno je da kažem kako se koriste različite teksture kože za starije i mlađe likove. Tommy je u animacijama jedan od najdetaljnije modeliranih likova koje sam ikada vidio.

Ostatak igre vizualno jest bolji nego Mafia 3. Atraktivan je sustav odraza na limovima starinskih automobila te sveprisutnim lokvama vode. Nije raytracing tehnika, ali je uvjerljiva alternativa pravom zrcaljenju. Naravno, negdje su morali štedjeti pa ne očekujte veliku realističnost kad prođete kroz bilo koju lokvu vode jer neće biti traga da ste kroz nju prošli – to je samo reflektivna površina, a ne nakupina stvarno simulirane tekućine.

Atraktivan je sustav odraza na limovima starinskih automobila te sveprisutnim lokvama vode. Nije raytracing tehnika, ali je uvjerljiva alternativa pravom zrcaljenju.

Kad sam već kod tehničko dijela, prenosim radosnu vijest kako Mafia: Definitive Edition nije tehnički nered i festival bugova kao svojevremeno Mafia 3. Razlog za to vjerojatno leži u tome što sama kampanja ne donosi „širok šor“ već igrača vodi iz misije u misiju, bez slobodnog ili praznog hoda, kako vam je draže. Svejedno, potkrade se tu pokoji bug koji onemogući napredak u igri. Na jednoj cutsceni igra mi je u PC verziji uporno gubila sliku i nisam mogao nastaviti dalje ako tu animaciju ne prekinem na vrijeme. U nekoliko misija neprijatelji su mi se poblesavili pa se nisu pojavljivali tamo gdje im je igra namijenila da se pojavljuju pa se samim time poremetio i indikator kamo trebam ići. Zatim mi se u jednoj misiji napredak poništio jer igra nije registrirala da sam eliminirao lika kojeg sam trebao eliminirati.

Na svu sreću, ova verzija Mafije ima sustav checkpointa koji su korisni upravo kad se pojave takvi problemi. Samim time može se debatirati oko toga da je remake manje izazovan od originala, iako mislim da to nije tako te da četiri postavke težine donose pravilno raspoređene razine izazova. Mehanički je igra skoro pa identična Mafiji 3, sa sustavima zaklona i šuljanja, te dvaju vrlo sličnih modova vožnje (arkadni i simulacijski). To sa sobom nosi minuse u bliskoj borbi rukama ili hladnim oružjem gdje je ta mehanika skoro pa besmislena jer kad protivnika opalite serijom udaraca on se ne može izmaknuti niti blokirati napad. Napucavanje je s druge strane pristojno i tu mi se svidjelo riskiranje protivnika da me okruže, a izvrsne su i animacije kad ih pogodite jačim oružjem izbliza.

Mehanički je igra skoro pa identična Mafiji 3, sa sustavima zaklona i šuljanja, te dvaju vrlo sličnih modova vožnje.

Slobodno istraživanje grada Lost Heaven rezervirano je za odvojeni Free Ride mod, baš kao i u originalu. Mislim da je dobra odluka što su se držali te podjele jer je odlična priča najbolja strana ove igre te joj u korist ide što ne čeka igrača da joj se posveti između glupiranja po virtualnom gradu. No, to znači da za slobodno istraživanje baš i nema nekog posebnog povoda. Možete skupljati naslovnice stripova, kutije cigareta i sl., što iskreno rečeno nema istu motivaciju kao skupljanje klasičnih Playboy časopisa iz Mafije 2 i 3, ako me razumijete. Sve što vrijedi iskusiti u ovoj Mafiji iskusite već kroz samu priču. Koristite sva oružja i vozite sva vozila. Uključujući i motocikle, koji su novi dodatak ove prerade. Mislio sam da se ekipa neće potruditi ni da doda animaciju pada s motocikla, ali prevario sam se. Ipak, dvije su stvari čudne kod motocikala. Prvo – ne možete pucati dok ste na njima. Drugo – ne možete im probiti gume iz nekog razloga (a autima možete).

Postoji još čudnih odluka u dizajnu. Na primjer, samo na najvećoj težini možete isključiti pomagala u navigaciji koja se pojavljuju u obliku znakova usred samog grada. To je zgodan način usmjeravanja igrača, ali i nepotreban u kombinaciji s radarom gdje također imate GPS. A nije da možete isključiti prikaz radara, tj. mini-mape, pa se osloniti samo na te znakove. Čudno je također što opciju restartanja misije od samog početka imate tek kad vam lik pogine, a do tada se ručno možete vratiti samo na zadnji checkpoint. Titlovi u igri su također vrlo bazični – ili ih ima ili ih nema uopće. Kad su upaljeni, nema ih za govor s radija. A ako ih nema u gameplayu, ne može ih biti ni u animacijama. Stvarno banalna stvar u današnje vrijeme, pogotovo kad vidite koliko druge igre posvećuju pozornosti svojim titlovima i opcijama za njih.

Čemu duplo usmjeravanje igrača pomoću znakova i GPS-a, a nije moguće isključiti ni jedno ni drugo?

Policiju možete namjestiti na dva načina operiranja. Prvi je manje restriktivni, da vas hvataju samo ako udarite druga vozila ili pješake. Drugi je bliži onome iz originala, da vas love ako vozite iznad dopuštene brzine i sl. To je zgodan detalj, ali zapravo besmislen sustav. Prvo, policiji je super lako pobjeći jer od potjere odustanu u kratkom roku. Drugo, ako vas i uhvate te vam napišu kaznu, jedino što vi gubite je vrijeme dok ste zaustavljeni jer u igri nema skupljanja novca pa plaćanjem kazne zapravo niste oštećeni. Na kraju krajeva, ograničenje brzine je svugdje isto, što baš i nema smisla na dijelovima mape izvan grada.

Općenito je sama vožnja je nešto za što postoji opcija preskakanja i to nije dobar nagovještaj. Zabavna je prilikom režiranih potjera kroz kojekakve uličice ili u misijama kad nekoga pratite, vozite prepravljeni trkaći auto i sl. No, kad treba doći od jedne točke do druge, vožnja je samo nešto što se treba obaviti bez razmišljanja. Ulice su u preradi šire nego u originalu, a ni uz sva dostignuća tehnologije promet nije autentičan osim u izgledu tadašnjih vozila. Na stranu to što nema biciklista ni policije na konjima, što nitko ne pretrčava cestu; promet je toliko rijedak da nigdje nema nijedne kolone i svi voze kao na traci bez ijedne greške. Zato igrač nikad nema potrebu da ide ikojom drugom rutom od one koja mu je zacrtana GPS-om. U igri koja se odvija u eri dok GPS-a nije ni bilo. Možda cjepidlačim, ali smatram kako se tu moglo napraviti više.

Ako ništa, barem niža cijena od 40 eura dobro odražava ono što s Mafa: Definitive Editionom dobivate. Imate izvrsnu priču u trajanju od desetak sati, hvale vrijednu prezentaciju u obliku nekih dijelova grafike, zavidne glume i prigodne glazbe. U takvom paketu ne bismo trebali prigovarati što je ova igra prerađena jer je posao odrađen bez da se originalu ikako naštetilo. Međutim, ako ste očekivali da će se Mafia ovom preradom izdići iznad razine dvojke i trojke, to je učinjeno samo tehničkim segmentom, bez ikakvih pomaka u gameplayu. Spas je ovdje u strukturi samog pripovijedanja priče koje nije razvučeno da bi gameplay trajao što dulje.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na digitalnoj kopiji igre u izdanju za PC. Kopiju igre ustupio nam je njezin izdavač. 

Izvrsna priča produbljena je novim scenama te obogaćena novom glumom. Gameplay je solidan, ali Mafia serijalu ne donosi nikakav pomak zbog kojega bismo bili uzbuđeni oko njegove budućnosti.

80 Naša ocjena
 • kvalitetne nadopune već odlične priče
 • iznimno visoka kvaliteta glume i izgleda likova
 • linearna struktura pomaže igri zadržati fokus na priči
 • borba prsa o prsa je besmisleno lagana, kao i bježanje od policije
 • tehničke poteškoće povremeno ometaju gameplay

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (32)

 • omar500

  29.09.2020 - 20:28

  Vrhunski remake, i kao takav, neuporedivo bolji od treceg dijela. Drzim fige za cetvrti

 • razer1234559

  29.09.2020 - 20:39

  Po meni uvjerljivo lijepša i bolja igra od malo prerazvikanih GTA igara. Grafički igra izgleda lijepo ali ono što me razočaralo je grafički izgled ljudi. Ne izgledaju baš najbolje. Kao iz neke ps3 igre.

  • Zoran Žalac

   @razer1234559, 29.09.2020 - 20:56

   ?? Pa modeli likova jesu najbolji dio grafike. Ostalo je onako, malo bolje od prosjeka. Još uvijek vidiš iskakanje vozila u daljini, efekti vode nisu baš nešto… Likovi raznovrsni, tekstura kože vrhunska, animacije realistične, vidiš im odraze okoliša u očima praktički.

  • razer1234559

   @Zoran Žalac, 29.09.2020 - 21:08

   A neznam Zorane, meni je obrnuto.

  • XLBanana

   @razer1234559, 29.09.2020 - 23:22

   Druže ti si obrnuo

  • razer1234559

   @XLBanana, 29.09.2020 - 23:58

   Neznam stvarno. Meni su modeli likova doslovno ps3 grafika. U cutscenama izgledaju grozno.

  • Dr.Gamer

   @razer1234559, 30.09.2020 - 19:11

   “NEZNAM” hahaha

  • PppPP

   @razer1234559, 30.09.2020 - 00:09

   Kao iz neke ps3 igre 😂😂😂😂 druže, likovi izgledaju FENOMENALNO

 • kuky90

  29.09.2020 - 20:56

  Na classicu nema tog GPSa, samo je na minimapi. I to će navodno popraviti pa ćeš moći ugasiti i minimapu.

 • srki-88

  29.09.2020 - 21:01

  Kao ljubitelj originalne Mafie iz 2002. mogu reći da je igra odlična i da su mi ispunili san da ponovno iskusim jednu od boljih gaming priča u novom ruhu.
  Iako igra nije savršena zato što su zapostavili neke stvari koje su originalu dali taj poseban štih.
  Razbijanje automobila je ovdje dosta lošije nego u originalu. Tamo su ti mogle otpasti gume i točno tamo gdje auto udariš ostalo bi udubljeno. Mogao si ostati bez benzina ako ti je tank pogođen itd. Tu su dosta unazadili. Auti se u originalu nekada upale iz druge, žmigavci bi se upalili kada bi skretao itd.
  Punjenje na benzinskoj ima ali nema animacije di ti netko napuni auto. Čudim se što to nisu napravili jer nije nešto preteško.
  Animacija molotova i granata u novome je užasna.
  Mogu reći da koliko god se ljudi bune za mehaniku napucavanja da je meni u remakeu to puno zabavnije i dinamičnije. U originalu je to bilo jako teško jer su kontrole bile dosta “clunky”. A sve mi je ovo friško a ne iz sjećanja jer igram obje u isto vrijeme.
  Dopuna price mi je odlična i nemam prigovora tu osim možda u Lucky Bastard jer mi je u originalu kraj tog poglavlja ostao wow kad sam prvi put igrao Mafiu.
  I minus veliki sto nema Freeride Extreme ni novaca u freeride. Nema banda drugih da ih sretneš, ne možeš se u javnim prijevozima voziti.
  Čudno mi je da neke stvari tako zapostave, nadam se da će možda barem neke stvari nadodati patchevima.

  Iako uz sve te sitne minuse odlična igra koju toplo preporučujem i obavezno uz igranje na Classic postavci težine!

 • Cro_Maher

  29.09.2020 - 21:27

  Pa i nije baš dobar remake, original je imao puno bolju atmosferu.

  • Darcoolio

   @Cro_Maher, 30.09.2020 - 20:27

   odigraj opet

 • BeLLicus

  29.09.2020 - 21:31

  Danas završio, 85 od mene. Priča odlična, nakon dugo vremena odmorio sam se u nekoj igri od napornih side boring questova i čisto uživao u priči i igrinoj linearnosti.

  • kuky90

   @BeLLicus, 30.09.2020 - 17:55

   sad na free ride i misije tamo hehe

  • BeLLicus

   @kuky90, 30.09.2020 - 18:52

   Riješio sam pola pogotovo one za aute i motor, da otključam achivment za 30 auta u garaži. Crazy Horse je brutalan gledaj što sam ga naterao preko mosta na 140 milja možda i više https://prnt.sc/uqqe8j… Btw 37 achvimenata sam skupio od 43, ostali su collectabalesi…

  • kuky90

   @BeLLicus, 30.09.2020 - 21:00

   hahah crazy horse je prezabavan za voziti, ja skupio sve achievemente. Sad laganini đir po gradu

 • Milfara

  29.09.2020 - 21:52

  Kao veliki fan LCN tematike koji je pogledao more mafijaških filmova, serija, dokumentaraca i slično jedva sam čekao ovu preradu. Sječam se da sam 2002. igrao original ali sam bio dosta mlad i na kraju sam došao negdje do pola igre, zapeo sam na nekoj misiji (više se ne sječam kojoj) i odustao. Isto tako se sječam da sam imao slab PC i igrao igru na možda 20 fpsa. Jako sam zadovoljan preradom i uživam u svakom trenutku igre. Jedan od rijetkih remake-ova danas da se isplati dat tih 300kn za igru. Sve pohvale hangaru i nadam se da će nastavit dalje s Mafia serijalom jer je potreban takav tip igre!! Od mene 99/100.

 • 312AE

  29.09.2020 - 22:31

  Ima igra pokoji bug, no sve u svemu, kad ju igraš I završiš, ostane ti neki ispunjujuči i zadovoljan osječaj. Te ima Zoran pravo, Playboye i pinup slike sam u 2 i 3 sve skupil. A tu me za kartice, romane i lisice i nije baš briga😁

 • Nemanjazzz

  29.09.2020 - 23:03

  Mafia 3 sa pricom iz jedinice.
  Osim grafike engine po nicemu nije napredniji od trojke

 • invictum

  29.09.2020 - 23:11

  Odlicna igra, nakon osrednje trojke, ovo je ekstra remake, ekstra igra. Tek sam na cca 6h igre, ali je super. Preporuka svakako. Nadam se da ce izbaciti i koji DLC.

 • imagineak

  29.09.2020 - 23:41

  Zorane samo me zanima ovo: borba prsa o prsa je besmisleno lagana. Ako tu pričaš o tučnjavi, okej, slažem se.

  Ako pričaš o gunplayu. Reci mi, jesi igrao na classic težini i bez aim assista?

  • PppPP

   @imagineak, 30.09.2020 - 00:12

   Da, priča o gunplayu, zato je napisao prsa o prsa 🤦‍♂️

 • SanKa

  30.09.2020 - 09:38

  toliko si nahvalio igru i onda ocjena 80 ? serious sam koji je tehniči mess je dobio 75. Igor je u svoja 2 videa jako nahvalio igru i očekivao sam ocjenu BAREM 85. Prigovori su ti malo cicijski, ali ok ,svakome svoje. Svejedno smatram da je zasluzila igra vecu ocjenu. I gunplay i prsa o prsa mi čini dosta ok napravljeno

  • lav88

   @SanKa, 16.10.2020 - 21:24

   Mislim da je i 80 puno za ovo. Osim usminkane grafike sve je korak natrag u odnosu na original

 • Makaveli777

  30.09.2020 - 11:32

  Meni je igra odlična, prošao ali sada igram na classic težini pa ću tek onda kada sve završim dati i svoju ocjenu. Za sada iznad 90 sigurno.

 • Bojko77

  30.09.2020 - 14:20

  Preorder bio, upravo završio na PS4 Pro, i moja ne ocjena, nego čista preporuka za kupnju, pametno uloženih 40€, onaj koji se nečka, YouTube i Mafia Definitive Edition Review “Buy, Wait for Sale, Never Touch?”, tj ACG je recenzist kome možete vjerovati, jer lik je gejmer i radi recenzije za gejmere… ako mislite čekati popust, i to je ok, zaslužuje biti na wishlisti, no ako lova nije u pitanju i niste sigurni, vjerujte vrijedi i novca i vašeg vremena, lp

 • MakikaM91

  30.09.2020 - 15:23

  Ja sam poceo od Mafia 2 i igra me je ostavila bez rijeci. Ovaj Remake je svakako bolji od Mafia 3 jer kad sam igrao Mafiu 3 imao sam dojam ko da igram neki dlc iz GTA . I da ne pricam kako su u igri NPC-vi glupi, sakrijes se i svirnes da dodju, OP skill.

 • GameFan

  30.09.2020 - 16:42

  Veoma zabavna igra, remake je puno bolji od trice ili ,,nove” dvice. Jedino zamjeram sto su izbacili dosta stvari iz originala koje su je cinili jedinstvenom

  • lav88

   @GameFan, 16.10.2020 - 21:28

   Najvise me smeta izgled igre izvan grada. Prije sam gusta samo se vozit onim uskim seoskim cestama, a sad sve siroke i bezlicne kao u mafiji 3

 • lkuka13

  30.09.2020 - 17:29

  Zar stvarno u ovoj varijanti auti nemaju problema s voznjem uzbrdicama, paljenjem, ostecenjima???

 • DiVojic

  03.10.2020 - 11:44

  Navući ću hejt ali ja osobno nisam nešto oduševljen remakeom.
  Dosta bugova, prelagana (igrao na najvećoj težini), nekad su mi dijelovi priče izgledali izrezano i nedovršeno. Original sam igrao ko klinac ali nisam nikada završio.
  Moja ocijena: 7/10

 • Strange Man

  05.10.2020 - 12:46

  Nisam nikada igrao Mafiu orginal, u ono vrijeme sam bio fan Age of Empires, pa se pojavio GTA 3 , pa San Andreas i tako nikako. Mafiu 2 sam igrao i bila mi je odlična od priče i ugođaja 50-tih godina. Mafia 3 ima jako dobru priču ali malo taj gameplay su zeznuli ali može proći. Tako da sam sada kupio Mafiu trilogiju da prvi put odigram Mafiu i sa guštom nastavim priču sa ostalim dva nastavka. Moram priznati da me Mafia remake ugodno iznenadila i do sada sve izgleda odlično. Preporučujem igru igrati na classic levelu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?