HCL.HR

Recenzija

Man of Medan

PLITKI BEZDAN

Zoran Žalac

Kad se 2015. pojavio horor naslov Until Dawn, bio sam oduševljen. Studio Supermassive Games, koji je do tada radio DLC-ove za djetinjasti LittleBigPlanet, dostavio je horor avanturu za pamćenje. Until Dawn je maestralno spojio misterioznost i brutalnost u priči koja nije nužno završavala sretno. Jedva sam čekao vidjeti što će taj britanski studio napraviti sljedeće. I onda su napravili VR igru na tračnicama, pa detektivski triler koji se igra mobitelom i traje jedva sat i pol. Optimizam su mi potpuno ubili groznim VR naslovom The Impatient i od tada više nisam polagao nade u njihov rad.

Međutim, Supermassive se četiri godine kasnije vratio visokobudžetnom hororu. Pripremili su čak osam igara u antologiji The Dark Pictures, a prva od njih je Man of Medan – pomorski horor u kojemu grupa mladih ljudi otkrije napušteni brod nasred Pacifika te na njemu pokušavaju naći blago. Kako to obično biva u zapletima ovakvih horor priča, na brodu se počnu događati čudne stvari i avanturisti se moraju boriti kako bi izvukli živu glavu.

Man of Medan je konceptualno gledajući identičan Until Dawnu. Gameplay se svodi na donošenje odluka u dijalozima te na brzo reagiranje (pritiskanje tipki) u quick-time eventovima. I ovdje svi likovi mogu preživjeti, ali i umrijeti. I ovdje poneke smrti možete spriječiti ako pogledate pojedine slike koje vam otključavaju predosjećaje, odnosno otkrivaju fatalne događaje koji bi mogli uslijediti. Na prvi pogled nema tu nikakve inovativnosti.

Man of Medan je konceptualno gledajući identičan Until Dawnu.

No, Man of Medan ipak ide korak dalje u odnosu na Until Dawn jer ima mrežni multiplayer u kojemu možete igrati s još jednim igračem, a donosi i tzv. Movie Night mod u kojemu lokalno možete igrati s još četvero igrača tako da izmjenjujete jedan kontroler. Osim toga, nakon prvog prelaska otključavate i svojevrsni scenarij B u kojemu radnju gledate iz perspektive drugih likova. Sve su to zgodne sheme za produljenje trajnosti same igre. Jedan prelazak u prosjeku traje 3-4 sata, a igru ćete definitivno poželjeti završiti barem dvaput, ako ne i više. Smatram da je to pristojna trajnost za igru koja košta 200 kuna, a ako se strpite sigurno ćete ju dočekati i po nižoj cijeni.

Prezentacija priče u Man of Medanu je izvrsna. Likovi uglavnom dobro glume, a priča ima misterij koji do kraja u potpunosti možete istražiti tako da vam ne ostanu nikakve nepoznanice niti upitnici nad glavom. Sviđa mi se kako su tvorci igre pristupili ovoj tematici i klišeju ukletog broda. Zgodno mi je također i to da postoji svojevrsni komentator priče, zvan Curator, od kojega možete zatražiti zagonetno pojašnjenje priče. Neće vam on doslovno dešifrirati što se u igri događa, ali će vam baciti „bubicu“ u uho, a ako njegov komentar ne shvatite na prvom prelasku, već će vam na drugom biti kristalno jasno na što se referirao.

Likovi uglavnom dobro glume, a priča ima misterij koji do kraja u potpunosti možete istražiti tako da vam ne ostanu nikakve nepoznanice niti upitnici nad glavom.

Pohvalno je i to što Man of Medan ima priču s mnogobrojnim grananjem i varijacijama. Priča doista može završiti na niz različitih načina. Već negdje pri sredini igre možete ostati bez jednog lika, a postoji i jedna odluka iz relativno ranog dijela igre čiju posljedicu vidite tek na kraju. Man of Medan je igra koja vas drži u konstantnoj napetosti i kažnjava prvom prilikom opuštanja. Što se tiče grananja priče, još uvijek to nije razina na kakvoj je bio Detroit: Become Human, ali je u rangu Until Dawna, što je i više nego ok.

E sad, Man of Medan nije baš najuspješniji kao horor igra. Iskreno rečeno, tijekom prelaženja igre osjećao sam se preplašeno svega u dvije ili tri situacije. Nije da igri fali zastrašujućih motiva, ali uglavnom su to vrlo kratka plašenja i nema onih dionica, kao u Until Dawnu, koje nikako da završe. Trudi se igra režirati to plašenje kroz izvrsnu filmsku sliku i kuteve kamere, ali u jednom trenutku shvatite da vas želi preplašiti kad god s nečim vršite neku interakciju pa ako ne želite da vas preplaši, jednostavno ništa ne dirate.

Nije da igri fali zastrašujućih motiva, ali uglavnom su to vrlo kratka plašenja i nema dionica koje vam stvaraju dužu nelagodu.

Naravno, postoje i trenutci kada se neke stvari moraju dogoditi, htjeli vi to ili ne. U tim fatalnim prilikama Man of Medan je malčice podbacio, po mom osobnom mišljenju. Tamo gdje je Until Dawn bio iznimno brutalan, Man of Medan je neobično suzdržan. Scene umiranja su prilično blage i uglavnom su vezane uz dosta banalne smrti, tipa padanje s visine i sl. U kontekstu horor igre nije strašno kad mi netko ustrijeli lika u igri, a bome ni kada se netko utopi. Također nisam impresioniran ni time kad različiti likovi mogu umrijeti na iste načine. Za razliku od Until Dawna, u Man of Medanu nisu sve smrti unikatne.

To su sad već prigovori na razini sitničarenja, ali može se Man of Medanu naći i konkretnijih primjedbi. Prezentacija je odlična te likovi izgledaju iznimno prirodno, s vrhunskim animacijama lica. Međutim, igra je dosta problematična u tehničkom pogledu. Verzija za PS4 (Pro) koju sam igrao patila je od brojnih usporavanja i trzanja. Nigdje pritom nije bilo opcije da mogu izabrati nižu rezoluciju i stabilniji framerate – jednostavno se forsirala 4K rezolucija kojoj igra nije dorasla. Uzalud pokušaji da sve izgleda filmski kad je akcija svako malo popraćena usporavanjem ili nakon svake animirane scene slijedi učitavanje. Srećom, učitavanja su dosta kratka, ali su još uvijek vidljiva i pomalo iritantna jer je igra baš dizajnirana tako da vas svako malo prebacuje s jednog lika na drugog kako bi zadržala napetost.

Siguran sam da su developeri napravili sve što su mogli kako bi izvukli najviše iz dostupnog hardvera, no u ovom slučaju to ima gotovo odbojan efekt. Buduće igre u serijalu The Dark Pictures namjeravam igrati na PC-u i mogu se samo nadati da će u obzir uzeti kritike na Man of Medan. Primjerice, nadam se da će poraditi na kontroliranju likova jer je ono trenutno najveći horor ove igre. Kretanje je iznimno tromo i sporo, a sve se odvija kroz tenk kontrole zbog kojih se često događa da vam se lik okrene u totalno suprotnom smjeru kad se promijeni kut fiksirane kamere. Takvi problemi datiraju još iz Until Dawna, no u sjećanju mi je da kretanje u toj igri nije bilo ovako mukotrpno kao u Man of Medanu.

Dakle, nisam još dočekao igru kojom bi Supermassive Games nadmašio svoj uspjeh otprije četiri godine. Man of Medan jest kvalitetan pokušaj, ali ne u svim svojim segmentima. Uspješan je u postavljanju temelja za kasnije igre, no nemojte očekivati da će vas protresti u vašoj srži i prouzrokovati vam noćne more. Radi se ovdje o dobroj priči i dosta umjerenom hororu. Nešto od toga je ciljano, nešto je toga i nuspojava.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Označeno sa: ,

Man of Medan ispričat će vam intrigantnu priču i držati vas u napetosti kroz minimalno dva prelaska. Samo ne očekujte da ćete drhtati jer je najveći horor ove igre u njezinoj tehničkoj izvedbi.

71 Naša ocjena
  • izvrsna prezentacija priče
  • grafički je na vrlo visokoj razini
  • nekoliko načina igranja produžuje trajnost
  • i nije baš strašno ni brutalno
  • kontrole kretanja su trome i neposlušne
  • česta su trzanja i akcija se prekida učitavanjima

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (29)

  • funky0308

    31.08.2019 - 18:50

    Ja sam joj dao 90 jer prvo obozavam ovakve igre, sada mi je bas sjela jer sam bas trazio odmor od napornog tjedna i kompeksnih i “zamornih” RPGa i sl igara, a drugo sto je stvarno dobro sve odradjeno. U svom zanru stvarno odlicno odradjeno, zabavno i zanimljivo. Da je originalna nije ali ja tu i ne ocekujem neku preveliku originalnost jer stari recept odlicno funkcionira ovjde. Dobra prica, odluke koje mijennjaju (bare prvidno) pricu i mehanike i kontrole koje funkcioniraju. Meni dovoljno. Realno, dao bi joj 80 ocjenu ali posto toliko volim ovakve igre, dajem joj 90. Nekih velikih minusa nisam vidio (na nesto vise od pola igre sam)

    • JohnSence

      @funky0308, 31.08.2019 - 21:56

      e funky ajde mooolim te napisi mi par rpg igara i to sta si igrao. trazim nesto vec mjesecima.

    • funky0308

      @JohnSence, 01.09.2019 - 10:09

      Nier Automata, Bloodborn, malo Kingdom Come (nije mi sjeo), Witcher pod obavezno, South Park, Dragon Age, Skyrim ako nisi igrao, igriv je i danas (ako te pati grafika ima odlicnih grafickih modova), AC Origins, Divinity 2, Monster Huntera sam probao – ali nije igra za mene. Bilo je tu jos igara, tipa Vampyre ali ocajna mi je ta igra pa je ne bih bas preporucio. 🙂 . Ja ti najcesce idem na sigurno i rijetko kada pokusavam igrati i isprobavati Indie igre. Ima odlicnih igara ali nemam vremena pa onda gadjam ove visoko budjetne igre gdje znam sto ocekivati 🙂 .

    • JohnSence

      @funky0308, 01.09.2019 - 13:16

      Nazalost sve sam vec igrao :(. Ocito mi je suđeno cekati nesto novo

    • PppPP

      @funky0308, 01.09.2019 - 06:55

      Meni je zanimljivo kako svi žele nešto originalno, i onda kad Kojima objasni Death Stranding kao smiju mu se 😂

    • Tommygun

      @funky0308, 01.09.2019 - 12:21

      Jel upola dobra kao until dawn?

    • funky0308

      @Tommygun, 01.09.2019 - 18:09

      Ma je….i vise od upola. Ja ovo gledam kao prvi dio devetodijelnog serijala. Until Dawn mi je nekako kao pilot epizoda za ovo sto slijedi. Odlican mi je Until Dawn bio, par puta sam ga presao i stvarno mi je dobra igra bila, ovo je prakticki ista stvar, samo je druga prica. Nekome ce se vise svidjeti brod, nekome ona koliba pa je tesko reci sto je bolje. Meni je osobno Until Dawn bolji jer mi je imao vise onih neprekinutih akcijskih scena, sto spominje i Zoki u prelasku i potpuno je u pravu. Medan je smireniji po tom pitanju, svega par quick timeova ili malo trcanja i to je to, akcijska scena staje i ide daljnje istrazivanje tako da po nekoj mojoj slobodnoj procjeni, vise imas kontrolu, odnosno vise igras u Medanu. Prica mi je, za sada, na nekih 60-70% igre sam, bolja u Medanu. Ukleti brodovi i sl fore (necu spojlati, mozda je brod uklet, mozda nije) tako da stvarno ne znam sto bih rekao koja je bolja. Odlicne su obje i jedva cekam ostale. Zasto je Zoki dao toliko malu ocjenu ne znam ali neka vas to ne obeshrabri da probate makar skinuli s torrenta (kupite ako mozete, naravno)…ali ovako mozda probate pa vam se svidi i kupite neku od ostalih epizoda 🙂 . Vrijedi probati, ocjenama se ne treba zamarati jer koliko vidim, minusi uopce nisu neki problem. to sto nije prestrasna meni stima (ima atmosferu i ima trenutke koji te bas sje…), kontrole kretanja su (kontrolerom igram) skroz OK za ovakav tip igre (kuzim sto govori Zoki ali ovo je spora igra i ne treba neke prevelike preciznosti niti brzine, ne bih joj to uzeo kao neki presudni minus), a ta trzanja…ne znam, ja sam primjetio jedan koji mi je zasmetao, bilo je ih je jos par ali kao kraj cut scene pa mi je to potpuno nevazno… Ocjena po meni nije dobra i minimum mi je za ovu igru 80-85, a meni koji stvarno volim ovakve igre vrijedi i 90+

    • Tommygun

      @funky0308, 01.09.2019 - 19:32

      Kompa hvala na opisu,until dawn mi je bio tolko dobar da sam sve trofeje osvojio,a po tome sta si rekao,mogu rec da cu ju onda sigurno kupiti…👍

  • Anthemm

    31.08.2019 - 19:11

    Kontrole jesu trome ali ne mozes reci da nesto nije strasno jer je to subjektivno misljenje, sve ovisi do igraca, nekima je muzika sama po sebi strašna, a ima igrača koje apsolutno ništa ne može prestrašiti, smatram da igra zaslužuje više od 75 Zorane :/

    • funky0308

      @Anthemm, 01.09.2019 - 18:11

      Ma i to s kontrolama nije nista bitno…tu i tamo lik skrene gdje ne treba ali nista to nije toliko bitno. Niti iritira (barem mene) niti je otisao 700m dalje. To je spora igra i kontrole ne moraju biti ultra precizne ili brze. Grafika, zvuk, ambijent i prica su bas dobri, kontrole skroz OK uz tu i tamo malo blesavocu da lik skrene gdje ne zelis…ma daj Boze da su sve igre lose kao sto je Medan los 🙂

  • Kr2t0s

    31.08.2019 - 21:58

    I na čemu je recezent na kraju igrao igru? PS 4 ili Nintendo Switchu? U recenziji piše PS4, a kod ocijene da je recenzija rađena na primjerku Nintendo Switch 😃

  • rma301

    01.09.2019 - 01:03

    Gledao sam video od zorana i vidim događaju se nelogične stvari u igri nije mi jasno kako se odjednom stvore pijavice na njima i nije strašno

    • funky0308

      @rma301, 01.09.2019 - 10:22

      Jesi igrao? Nije dovoljno pogledati video, treba odigrati. Igra ima klasicne fore s kojima nas plasi ali to ne znaci da te ne trgne i ne uplasi. Ako si gledao filmove tipa Petak 13 ili Znam sto si radila… to je to, igras to. Meni skroz OK za 200kn i jedva cekam iduce nastavke. Odlicno optimizirano, vizualno stvarno jako lijepo i dovoljno zanimljivo da sve skupa bude jedna dobra cjelina. Ne mozes iz jednog gameplay videa zakljuciti kakva je igra, a pogotovo ne osjetiti taj strah kada sam prolazis hodnikom starog zahrdjalog broda, prolazis pored lijesova i u daljini vidis djete koje prolazi s nizem u ruci. Tu jezu mozes osjetiti samo kada igras i cujes sve sto trebas cuti

    • rma301

      @funky0308, 01.09.2019 - 11:48

      Nisam igrao ali gledam video i vidim da se zoran nije prepao ničeg tako da mislim da nije strašno previše

    • funky0308

      @rma301, 01.09.2019 - 17:59

      Ja ti opet kazem – odigraj. Zoki je ovo igrao drugi, treci puta (sto je i sam rekao), a i sigurno covjek nece vristati ko curica. Odigraj, ima dosta trenutaka koji uplase i trgnu, odlicno je odradjena atmosfera i stvarno se lijepo postize ta napetost i iscekivanje iducega, zbunjenost i izgubljenost. Ne mozes te osjecaje i emocije dozivjeti gledajuci nekoga tko igra na YTu.

    • SonOfZeus

      @funky0308, 01.09.2019 - 20:11

      Ja kad sam sa curom igrao until dawn sam vristao ko curica. 😂😂 Kaj je najbolje imao kameru i tek poslije skuzili da je igra sve snimala i umirali od smjjeha. 😂

    • funky0308

      @SonOfZeus, 01.09.2019 - 21:15

      Haha…a to i je cilj 🙂 . Ma i ja se bacam pod stol, skacem i vicem, imam slusalice pa me zena i mali gledaju u cudu 🙂
      Zoki je igrao drugi, treci puta i zna vec sto ocekivati. Zavrsio sam je malo prije i igram sutra ponovo, svi osim Flis su mi prezivjeli i za prvi puta mislim da je stvarno dobro. Ima nekih odluka koje sam u brzini donio, sada bi svakako drugacije pa da vidim kakva je igra po tom pitanju. Until Daen je tu bio stvarno dobrar i imale su odluke smisla, bas me zanima kako je to ovdje odradjeno…idemo sutra spasiti Flis ili poubijati i ostale, vidjeti cemo. Jesi na pocetku pobjegao s onim plavim likom ili ostao na brodu? (Valjda ostane ako ne uskoci u brod) ..nemoj spojlati pliz, samo me zanima da li ostane na brodu ako odlucis da trcis na lika, a ne uskocis u camac i zdimis po pomoc. Ako ostaje kraj bi morao biti drugaciji. Odlicna mi igra bila, nije cak ni prekratka, ma super. Graficki stvarno impresivno ali OK, nije klasicna igra, dosta je toga tu prerenderirano ali bez obzira, odlicno izgleda. Steta sto Until Dawna nema ali dobro, Little Hope mi se cini odlicna, biti ce vjestica 🙂

    • rma301

      @funky0308, 01.09.2019 - 22:01

      Until dawn je prestrašan još mi je u sjećanju ono čudovište što na lusteru stoji

    • funky0308

      @rma301, 02.09.2019 - 14:32

      Ima slicnih scena i ovdje…nisu takve ali ima ih. Jezovitih, nista ti se ne dogodi ali bas te jeza prodje. Prica je u Medanu puno predvidivija pa se mozda i tu gubi dio tog straha

    • Zoran Žalac

      @funky0308, 02.09.2019 - 11:04

      Inače nisam strašljiv, ali Until Dawn mi je ipak bio za klasu strašniji od ovoga. Em je bilo daleko gorih scena umiranja – dekapitacije, pad u stroj za mljevenje itd.; em je bilo napetijih situacija – tipa dio u rudniku i sama završnica.

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 02.09.2019 - 14:31

      Zavrsio je sinoc i slazem se. Ovdje je to puno umjerenije, da li radi sire publike, odnosno da pokriju sto vise kupaca ili je jednostavno tako odluceno ne znam ali Until Dawn je strasniji. Iako, nije ovdje meni nista falilo, dovoljno jeze i dovoljno onih odvratnih presetavanja kojekakvih likova ispred ili iza lika. Prica je drugacija pa je naravno i cijela igra podredjenija tome. Meni je Medan odlican ali Until Dawn mi je imao bolju pricu koju je bilo zanimljivije proci dva ili tri puta…ovdje, kada mi je postalo jasno o cemu se radi, vise se nisam dao uplasiti…mozda na samom kraju ali nije to vise to… ma tesko je tu biti objektivan, razliciti smo svi. Netko ne moze vidjeti u filmu metak u glavu, drugima je to najnormalnija stvar na svijetu. Ono sto je meni ovdje bitno je dobra prica, lijepa grafika i zvuk. Realno, ja da je recenziram i da maknem taj subjektivni dio kod ocjenjivanja, dao bi joj 80ak

  • Dajsikeks

    01.09.2019 - 03:53

    Wow, nisam znao da se to može vrtjeti na Switchu

    • Wolfman

      @Dajsikeks, 01.09.2019 - 09:11

      Nije to ni izašlo na Switchu, lapsus očito. 🙂

  • Saren

    02.09.2019 - 03:06

    Ovo izgleda zanimljivo mislim da cu uzeti i isprobati. Trebam nest za razbibrigu da ne peglam online naslove stalno, a ovo se cini kao dobrodoslo osvjezenje. (+ podsjeca me na onaj B filmic Ghost Ship xD pa se nadam da je vibra barem djelomicno blizu tome) 🙂

  • SanjinSanYT

    02.09.2019 - 23:50

    Presao vec par puta. Igra je zanimljiva i zabavna. Za to trajanje i tu cijenu je sasvim u redu. Jedino po meni fali malo vise horora u cijeloj igri.

  • Martin04

    22.09.2019 - 21:19

    Ovu igricu moram da probam, odlicna je Xd.

  • besantesteras

    07.10.2019 - 16:17

    Kupio je na disku novu za samo 2000rsd,ti je otprilike oko 19$, oa ako toliko ne vredi ne znam stvarno… Supermassive Games mi je jedan od omiljenih studija i nameravam da skupim kolekciju svih 8-9 igara uz Dark Antologije i to na diskovima pa da ih zavrtim ponovo na next gen konzoli….

  • Jokerhere

    12.10.2019 - 19:26

    Dobra igra.

  • Caglio

    21.10.2019 - 16:12

    Odigrao jucer igricu, movie knight ( ja i cetvoro prijatelja – svatko vodi po lika )

    Igrica je posluzila svrsi, druzili smo se uz nju i zabavljali, ali daleko je to od Until dawna. Osobno sam setting Until dawna mi je primamljiviji od broda, ali kad bi to bila jedina zamjerka, sve bi bilo izvrsno….

    Likovi su, kratko receno, mutavi… until dawn je imao veliki uvod u samu pricu, te su sami odnosi izmedju likova izgledali bitni, ovdje je to zbilja svedeno na jako kratke i glupe dijaloge, koji ocito kasnije u igri nece biti ni previse bitni. Nitko od likova samim tim nije simpatican, pa ajde nije ni toliko bitno kad umru.

    Sam intro igrice ( tutorial mode ), je puno losiji od prethodnika, te smo jedva cekali da zavrsi, jos veci shame je, da smo nakon tutorijala svi “znali” sam kraj igre ( nadali smo se da nije tako… )

    Jedan od igraca nam je umro prakticki prvi put kad je dobio joystick u ruke, drugi je umro krivom odlukom treceg, a treci na samome kraju igre….. No opet, gorak okus na samome kraju. Until dawn me isto razocarao ( nada da je ubojica netko od nas… ) sa svojim raspletom, al ovdje je to vec otkriveno u samome intru igrice….

    Clues i slike ( totemi u until dawnu ), su puno manje interesantni od prethodnika, clueovi se svode na citanje glupog dnevnika, i vise su tlaka nego ne….

    Uglavnom, ja kao obozavatelj ovakvog zanra igara, se iskreno nadam da nadolazeca igra: Little hope – nece biti ovakav promasaj, po meni puno slabija ocjena, maks 60/100, i to samo jer sam je igrao u drustvu, da sam je solo morao igrat, niti 60….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?