HCL.HR

Recenzija

Marvel’s Spider-Man 2

19 INČA VENOMA

Zoran Žalac

Marvel’s Spider-Man 2 je najbolja Sonic igra ovog mjeseca. Svaka čast Seginom plavom ježu, no Spider-Man je uhvatio toliko brz tempo da mi se čini kao da je PlayStation 5 konzola rađena baš za tu igru, a ne obrnuto. Njihanje između zgrada u prvom Marvel’s Spider-Manu čini se kao usporena snimka pokraj ovoga što smo dobili u nastavku. Osjeti to i sam Spider-Man pa u jednom trenutku referencira kultni Top Gun citatom: “I feel the need… the need for speed!”

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
80€ PlayStation 5 Ustupio izdavač

BRZI GONZALES MORALES

Jedna od glavnih metoda ubrzanja igre je uvođenje wingsuit odijela. Ne bi ovo trebalo biti revolucionarno – ima skoro dva desetljeća kako je serijal Just Cause popularizirao wingsuit, a danas ga možemo pronaći u gotovo svim Ubisoftovim igrama. Međutim, nevjerojatno je koliko se dobro wingsuit uklapa u mehanike Spider-Manovog kretanja. Genijalna je to poveznica između njihanja, odskakivanja i trčanja po zidovima.

Rječnikom Tony Hawk’s Pro Skater igara, wingsuit je ovdje poput manual trika – stvar koja veže sve drugo u još duži i brži slijed. Insomniac je tu mehaniku itekako razradio pa ju možete nadograditi na više razina. Primjerice, možete otključati bolju upravljivost wingsuita ili postići dodatno ubrzanje ako prije otvaranja wingsuita zaronite dok ste u zraku. U svakom slučaju, rezultat je iznimno ugodno i uvijek zabavno kretanje po New York Cityju.

Rječnikom Pro Skater igara, wingsuit je ovdje poput manual trika – stvar koja veže sve drugo u još duži i brži slijed.

Dobro je da je tako jer Marvel’s Spider-Man 2 ima dizajnersku odluku koja možda nije po volji svih igrača. Brzo putovanje po mapi ovdje je većinu vremena onemogućeno i pritom ne mislim zaključano kao u prvoj igri dok nađete stanicu podzemne željeznice. U Marvel’s Spider-Manu 2 za otključavanje brzog prebacivanja po mapi morate prvo za pojedinačne regije odraditi po 3-4 sporedne aktivnosti u njima.

Inače bi me ovo stvarno živciralo, ali bilo mi je lakše prihvatiti to jer je samo kretanje po svijetu čisto zadovoljstvo. Isto tako mislim da je zaključavanje fast travela iza sporednih misija dobra odluka jer u ovoj igri brzo prebacivanje djeluje moćnije nego igdje drugdje. Kao prvo, nemate unaprijed definirane točke gdje će vas igra prebaciti nego se pojavljujete baš na onom dijelu mape gdje ste postavili kursor.

Marvel’s Spider-Man 2 ima najbrži fast travel koji sam ikad vidio u igrama. Za dvije sekunde ste gdje god poželite!

A kao drugo, Marvel’s Spider-Man 2 ima najbrži fast travel koji sam ikad vidio u igrama. Za dvije sekunde ste gdje god poželite! Još impresivnije: nema tu nikakvog zatamnjenja ekrana – mapa koju gledate iz ptičje se perspektive preobrazi se u 3D okoliš i iduće sekunde već imate kontrolu nad Spider-Manom. Zato imam osjećaj kao da je PlayStation 5 stvoren specifično za potrebe ove igre.

LIJEČENJE SVIJETA

Marvel’s Spider-Man 2 u svojoj priči nastavlja već načetu temu žongliranja herojske odgovornosti i privatnog života. Peter Parker se muči s pronalaskom i zadržavanjem posla pokraj obaveze zaustavljanja kriminala. Povrh toga još ima i obavezu podučavanja mlađeg Spider-Mana, odnosno Milesa Moralesa koji se također pati sa usklađivanjem herojskog posla te školovanja. Premda je ta tema već prožvakana u prethodnim igrama, ovdje ne djeluje ponavljajuće jer joj godi dinamična izmjena dvaju likova. Koliko god Peter i Miles imali slične probleme, okruženi su različitim ljudima i u drugačijim su životnim fazama.

Kasnije priča izvlači nove teme: izlječenje i iskupljenje. U Peterov se život vraća njegov najbolji prijatelj Harry Osborn, navodno izliječen od bolesti koja ga je godinama pritiskala. Harry se želi iskupiti Peteru za vrijeme koje su izgubili nudi mu posao i na trenutak sve izgleda idilično. A onda se u gradu se pojavljuje misteriozni lovac Kraven sa svojom grupom treniranih plaćenika. Kraven je bacio oko na zlikovce New Yorka, a među njima i Martina Leeja, s kojim Miles Morales ima neriješena posla.

U Peterov se život vraća njegov najbolji prijatelj Harry Osborn, navodno izliječen od bolesti koja ga je godinama pritiskala.

Ubrzo se stvari zakompliciraju, pogotovo kad Peter shvati kako Harryjevo čudesno ozdravljenje nije došlo s ovog svijeta. Teme izlječenja i iskupljenja potom se provlače kroz više različitih grana priče, a jedna od njih je Spider-Manovo hrvanje s činjenicom da su neki zlikovci nepopravljivi i da njegova borba protiv kriminala nikad neće biti gotova. Ima tu zanimljivih uvida u ljudsku psihu superheroja, a čak i sporedni likovi poput Mary Jane dobivaju nešto više pozornosti.

Struktura priče je dobro posložena, a trajanje glavne radnje od nekih 20-ak sati je optimalno. Nijedan dio nije rastegnut ni ubrzan, tempo je fino pogođen i zabavno je sve to pratiti. Jedino me razočaralo što Marvel’s Spider-Man 2 ima onaj sindrom središnje igre. Nije zamišljena da bude kraj serijala, a kad se sve završi likovi su otprilike tamo gdje su bili i na samom početku. Daleko od toga da se ništa značajno ne dogodi u ovoj igri, samo se u širem pogledu dosta toga anulira. Ispada kao da je ovo poglavlje priče bilo nužno samo da u nekom sljedećem ne postavljamo suvišna pitanja.

Što se manje zamarate detaljima priče i postavljate pitanja, to će vam biti bolje.

Kad smo kod suvišnih pitanja, mislim kako Marvel’s Spider-Man 2 ovog puta traži da još manje razmišljate o priči. Što se manje zamarate detaljima i postavljate pitanja, to će vam biti bolje. Jer ako krenete razmišljati, npr. gdje su policija i vojska na ulicama kad se čini da je nastupio sudnji dan, lako ćete uočiti neke rupe i nelogičnosti u toj priči.

Što je bolje od filmičnog?

Često je filmska akcija vrh letvice u usporedbi za igre pa je cinematičnost iliti filmičnost visoko vrednovan epitet. Međutim, koreografija borbe u Marvel’s Spider-Man 2 je toliko nevjerojatna da prvi put mislim kako je nadmašila čak i onu filmsku. Ono što Spider-Mani izvode u ovoj igri izgleda bolje nego u filmovima!

Jedan od razloga za to je proširena paleta napada s dodatnim finisher potezima. Kad se oba Spider-Mana zajedno bore u istoj sceni (ili u tandemu s drugim likom), igra sjajno režira finishere tako da se nadovezuju na gameplay. Primjerice, ako neprijatelja šutnete u zrak, drugi će lik doskočiti i dokrajčiti ga svojim napadom.

Ono što Spider-Mani izvode u ovoj igri izgleda bolje nego u filmovima!

Sve se to odvija automatski i možda je šteta što igrač sam nema slobodu samostalnog aktiviranja combo poteza. No, kontrole su ionako natrpane raznim potezima i odmah na samom startu igre imate otprilike 30-ak komandi koje možete koristiti u borbi. Automatiziranjem grupnih napada ovako se ostvarilo tečnost akcije koja dodatno podiže adrenalin u borbama.

Još jedna dobra odluka developera je da su izbacili kružni meni za gadgete, a samim time i svako pauziranje ili usporavanje vremena usred bitke. Svi posebni napadi sad se koriste kombinacijama tipki – držite L1 ili R1 te glavnim tipkama birate napad. Spider-Mani su ovoga puta značajno sposobniji za bitku s više protivnika odjednom pa novi Venom napadi mogu istovremeno oštetiti po šest protivnika i više, što je dobar osjećaj moći pod prstima.

Izbačen je kružni meni za gadgete, a samim time i svako pauziranje ili usporavanje vremena usred bitke.

Svi napadi na raspolaganju ostavljaju dojam pune kontrole nad likom. Iako igra ima režirane finishere, često se događa da i sami bude zaslužni za poteze koje ćete snimiti i pogledati na ponovljenoj snimci. Meni nije bilo ništa draže nego kad jednog protivnika šutnem na drugog pa obojica padnu sa zgrade. Naravno, dočekala ih je sigurnosna mreža na tlu, jer svi znamo da Spider-Man ne ubija 😉 .

A tek boss bitke… tu “filmično” više nije dovoljan izraz. Marvel’s Spider-Man 2 ovdje malo izigrava Uncharteda. Ima jedna boss bitka koja uključuje potjeru gdje vozila lete po zgradi. Očito su i developeri uvidjeli sličnosti s Unchartedom pa Petera možemo čuti kako komentira “Oh crap!”. Mislim da su boss bitke dobro dizajnirane i vrlo napete… jednom kad se zapravo dogode.

Očito su i developeri uvidjeli sličnosti s Unchartedom pa Petera možemo čuti kako komentira “Oh crap!”.

Tu biste se mogli malo razočarati jer obračuni s poznatim protivnicima nisu baš česti. U prvih deset sati imate svega dvije boss bitke u sklopu glavne priče. Koliko god da je mehanika borbe vrhunska, bez pravilno raspoređenih boss bitki postane malo ponavljajuće udarati jedne te iste prašinare. Situacija postane malo bolja u drugoj polovici igre, samo ne baš na razini prve igre i Sinister Six trenutka koji ostaje nenadmašen.

Ako ništa, jako je blizu da bude nadmašen kad se pojavi Venom. Ciljano vam o njemu želim otkriti što manje toga, ali ga moram pohvaliti jer je napravljen zastrašujuće dobro. Prije nekoliko tjedana na internetu je objava britanskog PlayStationa postala meme nakon što su napisali “Počastite se s 19 inča Venoma”, referirajući se na statuu kolekcionarskog izdanja igre, ali očito aludirajući na prljavu konotaciju. Venom je u igri puno veći od tih 19 inča i definitivno se možete počastiti njegovom razornošću.

Venom djeluje zastrašujuće i definitivno se možete počastiti njegovom razornošću.

Igra se za čitavo odugovlačenje s boss protivnicima na kraju iskupi kroz Venoma, koji nije tretiran kao samo još jedan negativac u nizu. Borbe s njime zasluženo su iscrpljujuće, a svaka njegova pojava popraćena je odgovarajuće mračnom glazbom.

Girl gets it done

Dio igre u kojem Marvel’s Spider-Man 2 nije napravio nikakav pomak jesu dionice skrivanja i tihog eliminiranja protivnika. Taj segment je kao nekakav easy mod baziran na 0 ili 1 načinu funkcioniranja. I dalje imate jasan indikator kad se kojeg protivnika možete eliminirati bez da to drugi primijete. Sad je to još i lakše jer možete sami ispucavati mreže po kojima Spider-Man šeće i vreba protivnike.

Dio igre u kojem Marvel’s Spider-Man 2 nije napravio nikakav pomak jesu dionice skrivanja i tihog eliminiranja protivnika.

Gledajte, nije ovo loš sustav stealtha, samo na površini ističe vrlo jednostavnu inteligenciju protivnika. Možete ih mamiti ispucavajući mrežu na objekte do mile volje i baš nikad neće podići pogled da bi istražili išta više od točke gdje ste ispucali mrežu. Prije pet godina sam koristio primjer Batman: Arkham igara koje pokazuju da protivnici ne moraju biti toliko jednostavne pameti. I to još uvijek vrijedi – ne moraju neprijatelji biti poglupljeni da bi se igrač osjećao kao vrsni predator. Ovdje to čak negativno utječe na iluziju priče jer većinu vremena napadate Kravenove plaćenike koji su trenirani da budu lovci, a na kraju nisu ništa snalažljiviji od običnih bandita.

Jedina gora stvar od toga jesu stealth dijelovi s Mary Jane. I oni su maksimalno pojednostavljeni, a u kontekstu priče to nekad djeluje neuvjerljivo. U jednom trenutku Mary Jane dobije pištolj s kojim neprijatelje rješava brže i lakše nego sam Spider-Man. Nemam ništa protiv toga da MJ bude igrivi lik uz dobro smišljene mehanike, ali ove to jednostavno nisu. Ovako igra poručuje: vidiš onog protivnika kojega je Spider-Man morao udariti 10-15 puta da bi ga srušio; e istog tog protivnika MJ riješi s tri metka iz pištolja kojega joj je dao sam Spider-Man. Očito može postojati samo jedan takav pištolj istovremeno i Spider-Man bi radije rješavao stvari na teži način.

OJ, NJUJORKU, UBILA TE TAMA

Marvel’s Spider-Man 2 ponovno ima otvoreni svijet – veći nego u prvoj igri, ali vjerojatno nećete imati takav dojam jer uvijek nastojite što brže proletjeti kroz njega. Igra se sa svojim sporednim sadržajima zasigurno trudi ponuditi nešto raznovrsno i drugačije. Značajan dio aktivnosti je novi, čak s nekoliko stvari koje se ne biste nadali vidjeti u Spider-Man igri. Na primjer, vožnja biciklom ili pomaganje pčelama pomoću dronova. Doduše, ima i reciklaže pa su neki kriminalni događaji doslovno precrtani iz prijašnjih igara te se rješavaju na identičan način.

Dodatnu raznovrsnost popratnom sadržaju daje podjela između dva Spider-Mana. Neke su misije samo za Petera, a neke samo za Milesa. Premda između njih dvojice nema velike razlike u načinu igranja, neka specifičnost u napadima ipak postoji, što je napredak naspram zadnje Insomniacove igre. Same se aktivnosti ponavljaju u svakom kvartu, tako da nakon nekog vremena postaju ponavljajuće pa savjetujem da ih ne igrate za redom nego da si njima prošarate glavnu priču.

Dodatnu raznovrsnost popratnom sadržaju daje podjela između dva Spider-Mana. Neke su misije samo za Petera, a neke samo za Milesa.

Jedan od razloga zašto biste rješavali sporedne zadatke je bogata postava Spider-Man kostima. Ima ih oko šezdesetak i ako igrate samo glavnu kampanju vidjet ćete tek trećinu dostupnih. Ovdje kostimi nemaju posebne moći, ali s nekima ipak dobijete sitne bonuse. Na primjer, kad otključate Milesov kostim iz filma Into the Spiderverse dobijete opciju da animirate pokrete Spider-Mana kao u tom filmu. Sami kostimi izgledaju fantastično i teško je kad trebate odabrati samo jedan iz ponude.

Rekao bih da se obavljanje sporednih aktivnosti isplati i dobra je stvar da ih se lako uoči i bez otvaranja mape da biste vidjeli gdje se što nalazi. U svijetu ćete tako vidjeti različite signale, npr. zeleni dim za misije izvjesnog Quentina Becka. U tom pogledu nisam imao dojam da je ovo klasična igra otvorenog svijeta gdje svako malo otvaram mapu i koristim brzo putovanje. Više bi igara trebalo koristiti ovakav pristup.

Nisam imao dojam da je ovo klasična igra otvorenog svijeta gdje svako malo otvaram mapu i koristim brzo putovanje.

Jedna stvar za koju mislim da je vrijedna spomena možda se neće svidjeti svima. U igri ćete vidjeti nemali dio mape (nekih 25% ukupnog teritorija) koji je trenutno nedostupan. Pokušate li ondje otići, igra će vam izbaciti poruku da se vratite u glavnu zonu. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je taj dio mape rezerviran za buduća proširenja (koja još nisu najavljena), ali mi tako izgleda jer je taj dio grada prikazan na mapi, a iz daljine se može vidjeti kako su zgrade i ulice netipično detaljne za područje koje je nedostupno. Pa imajte na umu da vam ni Deluxe verzija od 90 eura neće donijeti sve što je ovdje u planu.

GLATKO I GLAĐE

Ni na čije iznenađenje, Marvel’s Spider-Man 2 je grafički vrlo atraktivna igra. Međutim, to što je rađena isključivo za hardver PlayStationa 5 jasnije se primijeti na drugim stvarima prije nego na vizualnoj strani. Spomenuo sam na početku da je igra značajno brža u odnosu na prethodni dio, a nekako su u Insomniacu uspjeli zadržati igru na 60 sličica u sekundi uz osnovne raytracing efekte.

Nekako su u Insomniacu uspjeli zadržati igru na 60 sličica u sekundi uz osnovne raytracing efekte.

Izvedba je jako stabilna, bez ijednog usporavanja, a želite li dodatnu fluidnost i još brži odaziv kontrola postoji i opcija igranja na 120Hz ekranu. Tijekom igranja sam imao svega jedno rušenje prije dvaju zakrpa koje će biti lansirane uz igru, a što se tiče bugova nisam naletio niti na jedan primjerak. Ne znači to da ih nema, samo da je igra dobro uglancana.

S vizualne strane moram prokomentirati izgled likova oko kojega sam podijeljenih dojmova. Miles Morales i Harry Osborn djeluju mi realistično, vrlo detaljni i dobro animirani. Peter Parker i Mary Jane toliko su se izgledom promijenili naspram prve igre, rekao bih na gore, da mi je to često uzimalo pozornost. Peter mi izgleda previše mladoliko, toliko da je to neuvjerljivo za pojedine situacije. Primjerice, vidimo ga kao profesora u školi, a izgleda kao da bi on trebao sjediti u školskim klupama.

LAKO NAJBOLJA SPIDER-MAN IGRA

Kad se sve posloži, novi je Spider-Man je čudesan proizvod. Čudesan je jer je to jedna od četiri kvalitetne igre koje je Insomniac Games lansirao u zadnjih pet godina. U vrijeme kad razvoj visokobudžetnih projekata traje pola desetljeća i više, naprosto je nevjerojatno da jedan studio u takvom roku lansira četiri odvojene igre i da su sve tehnički impresivne i dotjerane. Nisu to igre koje će redefinirati svoje žanrove, nisu igre koje će se smatrati najboljima od najboljih, ali su prilično zabavna iskustva, što je ljubiteljima Spider-Mana vjerojatno najvažnije.

Kako HCL ocjenjuje igre?

Marvel’s Spider-Man 2 je tip nastavka koji je poboljšao ono u čemu je prethodna igra već bila dobra, zanemarivši pritom dijelove koji su slabiji, ali ipak prihvatljivi. U borbi i kretanju svijetom gameplay je usavršen i ne vidim kako bi ga dalje mogli unaprijediti. Igrač na raspolaganju ima idealnu količinu poteza i gadgeta; jedino što bi moglo biti bolje od toga jest treći lik s potpuno drugačijim kretanjem i stilom borbe… koji nije MJ. Možda to na kraju dobijemo i ovdje, samo kroz ekspanziju koju se praktički već može namirisati.

U međuvremenu, Marvel’s Spider-Man 2 je izvrsna igra u kojoj se najbolje zabavljate usred akcije, dok vas puca adrenalin i vi pokušavate pritiskati tipke što brže. Tek kad na trenutak stanete, možda vas zaskoči misao kako su neke stvari mogle biti bolje odrađene. Ali u konačnici nećete izgubiti san zbog toga. Brzo ćete to smetnuti s uma čim se vinete u zrak i uhvatite propuh između nebodera.

Igra u potpunosti ispunjava akcijsku normu superheroja, na najbolji način do sada. Kad se akcija stiša, vrebanje protivnika i dalje je prosječno.

88 Naša ocjena
  • wingsuit je odličan dodatak mehanikama kretanja
  • fantastična koreografija borbe
  • zastrašujuće dobro odrađen Venom
  • tehnički perfektno, brzo i stabilno
  • impresivna postava različitih kostima
  • prosječni stealth segmenti
  • slabo razrađeni dijelovi s Mary Jane

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (83)

  • Terox

    16.10.2023 - 16:04

    Znaci jos jedan jako kvalitetan SP naslov iz Sonyeve produkcije kojeg cu kroz koju godinu na racunalu odigrat.

    • PppPP

      @Terox, 16.10.2023 - 16:47

      Računalu 😁

    • Terox

      @PppPP, 16.10.2023 - 18:03

      Posteno, al nekako sam se radi programiranja navikao na eng layout pa mi tlaka mijenjat dok ne pisem neki ozbiljniji tekst 🙂

    • PppPP

      @Terox, 17.10.2023 - 13:09

      Alt+shift i promijenio si. Ali nisam to htio reć, nego nisam nikog čuo od 2007. da govori računalo, već samo komp ili pc.

    • Tomislav88

      @PppPP, 19.10.2023 - 21:40

      Hahahsh to sam i ja odmah shvatio na sta si mislio 😅

  • PrydaCro

    16.10.2023 - 16:13

    Samo ne MJ, nadao sam se da je necu vidjeti u drugom dijelu. Karcinom od karaktera.

    • Yegiman

      @PrydaCro, 16.10.2023 - 19:09

      Mislim da ima i igrivih dijela snjom

    • kebbab

      @PrydaCro, 16.10.2023 - 19:20

      Kako karcinom od karaktera? Baš su bili dobri oni stealth djelovi s njom samo je toga bilo malo. Nadam se da u tom nastavku ima više toga. Još 4 dana i stiže kolekcijonarsko nizdanje.

    • Gebro_gaming891

      @kebbab, 16.10.2023 - 20:00

      Pored Spider-Mana, njezini stealth dijelovi su bespotrebni, pogotovo sad kad imamo dvojicu.

    • PrydaCro

      @Gebro_gaming891, 16.10.2023 - 20:24

      To sam i ja tocno pomislio.

    • PrydaCro

      @kebbab, 16.10.2023 - 20:24

      Meni totalno nepotrebno i dosadno. Ako su htjeli razbiti malo flow igre mogli su to drukcije. Meni kao lik nije sjela, prenaporna je bila i dijelovi di se igrali s njom glupi do bola. Ako je tebi to top game/gameplay dizajn be my guest. Meni je grozno bilo.

  • Chimichangas

    16.10.2023 - 16:14

    Znači ista ocjena ko za prvi dio, čak i isti negativan “loš stealth” haha. Nevertheless – jedva cekam 20.10. 😀

  • Gebro_gaming891

    16.10.2023 - 16:14

    Još samo 4 dana.

  • MAJSTOR RINGO

    16.10.2023 - 16:26

    Bravo za HCL i ovako brzu recenziju.
    A sta reci, ceka se petak i ROKANJEEEE🤤🤤🤤
    Samo da se osvrnem na ovo u vezi MJ, bilo je i stealth-a sa njoj i u SM iz 2018, imala je takodje stun gun i onaj gadget za distrakciju, po meni te misije nisu naporne, nije ih bilo nesto puno koliko se secam. Jesu mozda pojednostavljene, ali ne vidim kako bi drugacije stealth moga da funkcionise sa njom, tako da taj deo po meni nije minus.

    • PrydaCro

      @MAJSTOR RINGO, 16.10.2023 - 16:35

      Naporna mi je bila iskreno i jedino minus prvom dijelu. Uopce nije bilo potrebe po meni da se ona ubaci plus bila mi je naporna kao karakter ajme meni.

    • MAJSTOR RINGO

      @PrydaCro, 16.10.2023 - 16:52

      Ok, postujem, iskreno meni su bile ok, cak mogu da kazem i dobro su mi legle, malo da se predahne od Pitera Parkera. Mislim da ako su ubacili i neke malo ozbiljnije puzzlove sa MJ, to je po meni pun pogodak, u prvom delu smo imali samo onu zagonetku u muzeju, ako moze da se nazove zagonetka. I jos samo da dodam da nisam imao sumnje da ce igra biti vrhunski ispolirana i utegnuta na day one.

    • MeDoNjA

      @MAJSTOR RINGO, 16.10.2023 - 18:23

      Sta znam meni su ok , ali bi ih uporedio sa animusom iz Assassins Creed-a , kao ono okej je , ali hvala vam nije trebalo. Doduse neki delovi su bili skroz okej.

    • Gamervu2

      @MAJSTOR RINGO, 16.10.2023 - 22:30

      To kolega samo rokaj, ja kad nabavim peticu obavezno se mora odigrat

  • Spot pupa

    16.10.2023 - 16:30

    Recenziju sam čekao. Odoh prednaručiti. ☺️

  • D_a__nte789

    16.10.2023 - 16:32

    Kakve su boss bitke?
    Jesuli napredovale u odnosu na prvu igru ili ne?

    • Zoran Žalac

      @D_a__nte789, 16.10.2023 - 16:43

      Ovisi što smatraš napretkom. Dosta su duže nego prije, svaki boss ima tri “runde”, neki čak i više. Nisu sve jednako interesantne, a i ono što već piše – u prvih deset sati jedva dvije imaš.

    • kreos911

      @Zoran Žalac, 16.10.2023 - 17:47

      U prvom dijelu su barem meni bile dosta linearne. Boss bi imao doslovno 2-3 iste isprogramirane kretnje.

    • Ivano Blazevic

      @Zoran Žalac, 16.10.2023 - 19:51

      A jesu li malo kompleksnije ili drugacije strukture ili su kao u prvom cekaj cekaj pa upri trokut

    • Zoran Žalac

      @Ivano Blazevic, 16.10.2023 - 21:55

      Mrvu kompleksnije, ali ne pretjerano. Za neke protivnike moraš napunit posebne poteze, ili moraš aktivirat okolinu da ih onesposobiš, i takve stvari.

    • MAJSTOR RINGO

      @D_a__nte789, 16.10.2023 - 16:57

      Ja sam sada upravo video jednu na digital foundry, jbg, ocekivao skroz sitne spojlere. Zanimala me tehnicka strana igre. Nema veze, a izgleda stvarno spektakularnoooo!!!

    • Daky_13

      @MAJSTOR RINGO, 17.10.2023 - 01:10

      Ma nisi ni trebao da čitaš rezenziju za još bolji doživljaj.Kada je izlazio God of war Ragnarök pošto je meni to jedna od omiljenih igara nisam ni čitao rezencije.Jeste to malo teško u današnje vreme kada su spoileri na sve strane.Jbg provirio sam danas malo ono što je izbacio digital foundry pa se sad kajem.Jedan boss je maestralno odrađen,to nisam trebao da vidim al jbg🙂

    • MAJSTOR RINGO

      @Daky_13, 17.10.2023 - 08:32

      Ma recenziju drug sam svesno procitao, barem ovde na HCL-u ne spojlaju nista konkretno. Slazem se da danas je maltene nemoguce da izbegnes neki spojler, mislim mozes ako se iskljucis skroz sa neta. Ovde smo vec znali za Krejvena, Lizarda i VENOMA. To se otkrilo jos na prvom onom gameplayu, a sto se tice Harija, pa ocekivalo se da ce biti prisutan, ko je igrao MM zna o cemu pricam. Vise mi je krivo to sto sam video tog bossa na DF, ali do k°°°a, verujem da je to pocetak igre. Mislim da bi ocena mozda mogla biti par poena veca, a ne ista kao SM iz 2018, iako to Zoki najbolje zna, verujem da u nekim segmentima ima napretka, pa shodno tome i ocena malo veca, ali ok. Na Meta je 91💪💪💪
      Aaaaa igram Phantom Liberty a mislim na SM2.
      Sto bi reko Romano Oblinovic
      Kad ce taj petak tagadagadaaaaa🙂😅

    • Zoran Žalac

      @MAJSTOR RINGO, 17.10.2023 - 09:45

      Ako je onaj “veliki” boss, taj je odmah u prvih 20 minuta igre, otvaranje igre.

    • MAJSTOR RINGO

      @Zoran Žalac, 17.10.2023 - 10:31

      Da da Zoki, ta GROMADA, pa pretpostavio sam da je sam pocetak igre, a zaista izgleda spektakularno, mogu da kazem i spektakularnije od nekih slicnih bitaka u GOW.

    • Mrkvicaa

      @Zoran Žalac, 17.10.2023 - 13:49

      Ima li Venom taj utisak da dobije svoju igru ili kroz DLC. ?

    • Daky_13

      @MAJSTOR RINGO, 17.10.2023 - 12:33

      Ma Zoki je mogao što se mene tiče dati i ocenu 20, ne obazirem se na to ako se meni ta igra svidja, ne marim.Sam sebi određujem šta je dobro za mene.Mišljenje rezenzenata je njihovo lično.

    • MAJSTOR RINGO

      @Daky_13, 17.10.2023 - 14:16

      Naravno, na kraju ja licno odlucujem da li cu i sta cu kupiti, igrati. Ova recenzija je po meni dobro napisana, sem eto u vezi MJ. Ok, to je licno moje misljenje, razumem i druge kojima ona nije legla bas kao lik. O oceni cu pricati tek kad krenem sa igranjem, zavrsim igru, ne volim da laprdam ono sto nisam igrao. Recenzija mi sluzi to da vidm prvenstveno u kakvom je stanju igra, a i iskreno ne bih kupovao bas napamet, davao po 60-70 $ za nesto sto ce mi camiti i biblioteci? zamisli da sam preordovao recimo forspoken ili jos gore Golluma🙂😅.

    • Daky_13

      @MAJSTOR RINGO, 17.10.2023 - 16:07

      Te dve igre nisam ni igrao jer sam ih video na YouTube.Vecinom tako i odlučujem o mom izboru.Nista buraz kad odigras SM2 dugujes mi tvoju rezenziju jer ionako ces ga igrati pre mene.Uzecu ga u fizičkom izdanju.Fali mi još 20eu, čekam prvi hahaha

    • MAJSTOR RINGO

      @Daky_13, 17.10.2023 - 16:25

      Ha ha ha, nema problema, ali nece bas to biti tako brzo, stil igranja mi je dosta spor, uvek gledam da u prvom prelasku ocistim skroz mapu, zavrsim sve sve na 100%.
      Svakako saljem u inbox utiske o igri👍

    • MAJSTOR RINGO

      @D_a__nte789, 17.10.2023 - 08:21

      Boss borbe su bile minus u prosloj igri, sada je to MJ, znaci da tu ima napretka🙂

  • ZamZurinho

    16.10.2023 - 16:34

    Eh sad 43 inča TV kupljen, petak Spiderman 2 ca na i ps petica
    Samo mi fali petica🤣

  • IgorBiH

    16.10.2023 - 16:41

    Dakle, same old od Sonija. Standard je standard ali ipak je to još samo jedna superherojska igra.

    • Cipelcug

      @IgorBiH, 16.10.2023 - 17:54

      Jedna u nizu od narativno fokusiranih akcijskih igara iz trećeg lica. Vjerujem da je zabavna, baš kao i prvi dio, ali ne bi im škodilo malo riskirati s ekskluzivama.

  • Darcoolio

    16.10.2023 - 17:02

    Izgleda da sam jedan od retjih kojima je prethodni deo bio repetativan i neretko dosadan.
    O Moralesu da ne pričam.

    • Lazy

      @Darcoolio, 16.10.2023 - 20:39

      Uh ja nisam ni mislio igrati prvi dio kad sam kupio 4ku, i na kraju je igram svaki tjedan cca, vec 4 godine, shiieeet…

    • Darcoolio

      @Lazy, 16.10.2023 - 20:48

      nemam pojma, ima 100%, nemam onaj osećaj da ću je za 3-4 godine opet igrati.

    • Lazy

      @Darcoolio, 17.10.2023 - 06:13

      Pustim Satyricon i picim bezglavo po gradu, hhh neki cudan zen👍😮

    • BozanicJosip

      @Darcoolio, 17.10.2023 - 15:34

      Ma nisi jedini, meni je isto bio onako mlak taj cijeli spidey. Osim vrhunske mehanike njihanja i trodimenzionalnosti grada, cijela stvar mi je bila onako malo mlaka

  • Mrkvicaa

    16.10.2023 - 17:07

    + zastrašujuć dobro odrađen Venom( To sam uživanciju čekao uz Venom )

  • Lozinka87

    16.10.2023 - 17:25

    Čestitke Insomniacu na već četvrtoj PS5 igri u 3 godine a i najavljen je već i Wolverine, Naughty Dog gdje si, ništa ni u najavi !

    • Jere Zaja

      @Lozinka87, 16.10.2023 - 18:47

      Upravo to, samo sta je Naughty Dog izgubija 70% radne snage zbog onog fijaska Last of us 2, a Insomniac ima vrhunske radne uvjete bez prekovremenog rada iliti cruncha za razliku od ND, zato štancaju igrice ka ludi

    • kebbab

      @Jere Zaja, 16.10.2023 - 19:15

      TLOU2 je igra desetlječa, kakav fjasko? Malo su izgubili smjer s ovim nekim multiplayer projektom koji apsolutno nije poterban. Ja se nadam da na PS5 Pro dočekam TLOU3.

    • Jere Zaja

      @kebbab, 16.10.2023 - 19:30

      O cemu ti trabunjas? Samo pogledaj metacritic user score za TLOU 2 i vidit ces sam, nije to odraz kvalitete igrice ali bar budi malo objektivniji, zbog Last of us 2 je vecina ljudi otislo iz ND

    • Lozinka87

      @Jere Zaja, 16.10.2023 - 21:59

      Je da otišlo je dosta ljudi iz ND mislim da su se malo pogubili i izgubili smjer. Sami su krivi za guranje i forsiranje nekih stvari, imam osjećaj da su se umislili da mogu radit šta hoće i da će što god naprave biti super i odlično prihvaćeno jer oni su ND i nizali su samo uspjehe i sad su u problemu. Izbacit će oni već nešto ne sekiram se nadam se skoroj najavi nećeg. Nema veze svejedno ih volim još od vremena PSXa. Mislim da je Insomniac sad u svom prime timeu kao što je ND bio u vrijeme PS3 i po pitanju tehnologije i po kvaliteti i broju naslova.

    • Vili Nebitno

      @Jere Zaja, 16.10.2023 - 22:41

      mislis na metacritics na kojem je TLOU part 2 dobio hrpu negativnih ocjena dan nakon sto je igra izasla jer u njoj postoje istospolni par? kad cemo se prestati pretvarati da je metacritics validan i pouzdan izvor ocjena?

    • Daky_13

      @Jere Zaja, 17.10.2023 - 01:35

      Izvini sto se ubacujem ali metacritic user score može da stavi i ocenu najnižu a i najvišu,ne odredjuju novinari sta je dobro nego igrači, pa na kraju određujem i ja sam sebi.Takodje mislim da je ta igra zajedno sa igrom Ghost of Tsushima pokidala sa pričom ne za jednu godinu nego za narednih i narednih…To što oni guraju gej agendu se i meni normalno ne svidja ali opet gledam sve ostalo kako je maestralno odrađeno.Uspeli su izmamiti osećaj u igri kada se Elli i Aby međusobno bore a ti ne znaš na koju ces stranu,jer znaš o čemu se radi i koja priča stoji iza njih dve,svako ima neku svoju prošlost.To mi se jako svidelo na kraju.Takodje mislim da je ubistvo Joela originalno izvedeno ,to pokreće dalji tok igre,ma koliko se to nekima nije svidelo,ipak sranja se dešavaju i i životu.

    • Rick Sanchez

      @Daky_13, 18.10.2023 - 08:46

      Svaka čast na komentaru.

    • Daky_13

      @Rick Sanchez, 18.10.2023 - 23:57

      Ricky bato jesi to ti?Malo mi čudno naviko sam na kritike🙂

    • Rick Sanchez

      @Jere Zaja, 18.10.2023 - 08:49

      Fino laprdaš i ti… 1. ND nije napustilo ni blizu 70% radne snage. 2. Metacritic user score za tu igru nije pokazatelj apsolutno ničega 3. u kojem univerzumu je TLOU2 fijasko?

    • Darcoolio

      @kebbab, 16.10.2023 - 19:57

      Ono, može da se polemiše i da li je igra godine, a ne igra decenije.
      Baš preterano subijektivan utisak.

    • Ivano Blazevic

      @Jere Zaja, 16.10.2023 - 19:55

      A nije bas 70%,ali da,to im nije bas trebalo

    • Mark_x_X_x

      @Jere Zaja, 17.10.2023 - 01:03

      Ta informacija da je 70% zaposlenika napustila ND je bila debunkana još kad je izašla samo znaš dobro u kakvim krugovima se ista vrti, a govori o tome da je 70% senior art tima napustilo ND i to nakon izlaska Uncharteda 4, ne part 2, i to je bilo oko 20 zaposlenika… Jako slicno i nedavnoj situaciji gdje je drama što je 25 zaposlenika otpušteno iz ND, no ups nisu stalni zaposlenici nego zaposlenici na privremenom ugovoru koji je istekao… No o tome se ne prica.

      Nakon izlaska part 2 veliki dio ljudi je također “napustio” studio i također se ta vijest koristila kao dezinformacija kao exodus Druckmanna a ustvari je riječ o činjenici da je na part 2 radilo skoro 2000 ljudi od koji su vecina bili outsorceani ljudi preko privremenih ugovora koji traju dok je igra u razvoju.

      Nemojte bit klaunovi na internetu, budite u svoja 4 zida, a ako vam smetaju pederi i lezbe na ekranima ti isti pederi i lezbe vam rade vašu zabavu. Nađite novi hobi ili birajte developere koji odgovaraju vašem svjetonazoru…

    • Lazy

      @Jere Zaja, 17.10.2023 - 06:18

      Nisam bas citao, sto je TLOU2 bio fijasko, meni jako dobra igra, izvrsna cak?!

    • SanKa

      @Jere Zaja, 17.10.2023 - 09:53

      kakav fijasko , jesi kršten ? igra ere…spominjes metacritic ko neki kriterij ,a nema veceg kancera od score agregatora..pogotovo user dio, jer svaka budala moze doc i ostavit nekakvu ocjenu..i znamo zasto su se davale takve ocjene…nema veze s kvalitetom same igre

    • djosic85

      @Lozinka87, 17.10.2023 - 06:32

      A i o tom wolverineu se ništa ne čuje, u kojoj je fazi to?

    • Lozinka87

      @djosic85, 17.10.2023 - 11:56

      Vjerujem kraj 2024 ili početak 2025. Sad kad su završili i izbacili Spider-Man 2 mogu se kompletno okrenit i potpuno posvetit Wolverineu. Već je dosta u razvoju najavljen je 2021, ne vjerujem da ćemo još dugo čekati.

  • Future man

    16.10.2023 - 18:08

    Cekam na osobnom stolnom računalu.

  • Cone3006

    16.10.2023 - 19:05

    Odlično igraće se!

  • 312AE

    16.10.2023 - 20:14

    Joj uzeo me Cyberpunk opet ,ali se veselim petku!

  • kozmos098

    16.10.2023 - 20:29

    Izgleda da cu ipak morat kupiti i ps, a hvalio sam u nebesa xbox i game pass😁

    • dubrava123

      @kozmos098, 17.10.2023 - 10:15

      Ne znam je’l ovo sarkazam, ali 2023. godina je odlična za Xbox. Ne znam zašto bi ga prestao hvaliti nakon izlaska Spidermana 2…neće se ništa promijeniti.

    • moordrak

      @kozmos098, 23.10.2023 - 18:42

      MS je upiknuo sa passom 👍 I treba ih hvalit’ nu ima Sony svoje konje za trku. Dobrih ekskluziva koliko ćeš. A bit’ će ih još. sad barem nije problem nabaviti ps5… 😁 Pretplata na plus – glatki odjebau i piči dalje. Samo šaltaš kontrolere…

  • Smike

    16.10.2023 - 22:46

    Imam pitanje Zoki. Jel’ iskorištena mogućnost novih ps5 gamepada? Ipak je ovo sony igra

  • Domagoj Plantak

    16.10.2023 - 23:27

    Sjajno napisan zaključak! A sad da dočekamo propuh petka…

  • Emexs

    17.10.2023 - 03:34

    U dilemi sam da li da ga zaigram sad 20.10 jer jedva cekam ili da pricekam zimu i snijeg 😃 ima li zimske tematike kao u Moralesu ?

  • Lazy

    17.10.2023 - 06:20

    Jako dobra recenzija, a igru budemo igrali za koji mjesec!

  • Fenner

    17.10.2023 - 07:32

    Čudno, volim filmove o super junacima, tj. volio sam do Avengers Infinity War, a ne volim igre o super junacima!

  • Motor City Bengals

    17.10.2023 - 09:57

    Cijena 80 eura!! Pljackanje hrvatske sirotinje. Ja u Japanu nabavio za 57 eura. Bome za zamisliti se.

  • Virty

    17.10.2023 - 10:03

    Kupujem, spajdi je zakon.

  • dubrava123

    17.10.2023 - 10:09

    Ajde, napokon da je nešto dobro izašlo za PlayStation 5

    • Lazy

      @dubrava123, 17.10.2023 - 12:27

      Hehe malo trolas a…Demon’s souls,Ratchet and clank:Rift Apart, Gran turismo 7,Returnal, GOW:Ragnarok…

    • dubrava123

      @Lazy, 17.10.2023 - 15:19

      Moje isprike, nisam naveo da se moja izjava odnosi na 2023.

    • Lazy

      @dubrava123, 17.10.2023 - 16:16

      Sve 5, samo jako💪😊

    • Gebro_gaming891

      @dubrava123, 17.10.2023 - 14:10

      Izašlo je davno, nego ti nisi igrao.

  • Duanador

    27.10.2023 - 09:37

    30 sati za completirat igru sa svim side questovima je za moj okus premalo sadrzaja.

  • Chimichangas

    09.11.2023 - 09:58

    vrhunska igra, dosljedan nastavak prvog dijela. Moja ocjena 9/10.
    Ima stvari koje me smetaju tj.koje bi volio da su drugacije: 1.oni wind tuneli? wtf, glupost. Takodjer taj wing suit su trebali uvest kasnije kroz igru. 2.Volio bi da ima nekog smisla birat razlicita odijela, da s jednim imaš neke gadgete a s drugim nemas, a da nije samo vizualno. 3.Gadgeti – mislim da su u prvom dijelu bili bolji i zanimljiviji, volio bi da ih je više pa da biram koji ću koristiti.

  • Mahio

    25.12.2023 - 12:22

    Odigra i nema veze sa ocjenom 88 bas bi volia sist na kavu sa recezentom da mi opravda ovakvu ocjenu. Gameplay losiji, combat losiji. Sve na isti kalup. Od mene 70. Sta je to u gameplayu bolje osim prvog djela.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?