HCL.HR

Recenzija

NBA live 07

Marko Babić
Sezona je počela Dobro, nije, ali krajem ovog (desetog, u trenu pisanja) mjeseca počinje prava NBA liga, no svejedno. Što se nas tiče, mogu cijelu ligu David Stern i ekipa odgoditi, mi i dalje igramo Nba Live 07. Sad će se svi početi pitati što je sve novo, je li igra počela sa FIFA trendom reciklaže i osrednje igre te hoće li njihovi Pentium II to pokrenuti. Bez brige, sve ćete doznati…. Kronologiju vam barem ne moram pričati. Prvi Nba Live je izašao tamo negdje sredinom devedesetih prošlog stoljeća i blablalba, kogabriga, fastforward, idemo dalje… Prva stvar koju ćete primjetiti je nova maskota igre, tj. igrač na coveru vašeg dvd-a, Tracy McGrady (iliti T-Mac, za prijatelje). Hm…. Kako to sve izgleda na parketu?

William Shatner strikes again Dakle, parket. Na prvi pogled igra nimalo nije drukčija od prethodnog Nba 06, no zapravo ima cijeli niz novih freestyle i superstar freestyle poteza, a osim toga su animacije dosta ljepše, a i grafika je nešto malo ušminkanija. Evo nekih noviteta: Već je rečeno da postoji cijeli niz novih freestyle i superstar freestyle poteza, a superstar freestyle se podijelio na „Star“ i „Superstar“, a kako to funkcionira bi se trebali sjećati iz prethodnog NBA. Dakle, imate, recimo Shaq-a, koji je Superstar za Power. Pritisnete tipku „Superstar trigger“ i tipku za zakucavanje dok ste u rangu zakucavanja pa će vaš tenk odgurnuti lokalne prijetnje daleko od sebe i zakucati (gotovo) nezaustavljivo kao da želi potrgati obruč. Playmakeri će tako imati cijeli niz otkačenih dodavanja, highflyeri će preskakati i najviše igrače, scoreri će zabijati sve (ne)moguće, itd. Igrač vam je Star ili Superstar u nekom području ako ima rating za to, dakako.

Kad smo sad već spominjali zakucavanje, u NBA Live 2003. EA je odijelio tipku za zakucavanje od one za šut, a sada su odijelili i zakucavanje od polaganja, tj. imamo jednu novu komandu. Nadalje, i slobodna bacanja su drukčije izvedena tako da vam više neće svijetliti uzduž i popreko po košu, već ćete držati tipku za šut dok ne igrač ne podigne loptu do visine čela, pustite tipku, i zatim slijedi – pogodak (ako ste to izveli kako spada). Ukoliko koristite gamepad, princip slobodnjaka je isti. Povučete analog prema dolje te kad je lopta u visini čela, gurnete ga prema gore ( no i sa gamepadom možete koristiti tipku za šut za pucanje slobodnjaka ). Možda najzanimljivija nova stvar je tzv. „X-factor“. Srećom, nije riječ o nekoj lošoj emisiji koju je autor ovih redaka par puta vidio na RTL II, a vodi ju William Shatner. Naime, kod ogleda dvaju timova svaki će imati jednog igrača označenog sa tim x faktorom. O čem se radi? Pa taj faktor može imati samo igrač koji nije Star ni Superstar u nečem, ali je blizu u tome pa ako dosta sudjeluje u napadu, x faktor mu se može otključati i postat će Star u nečemu na određeno vrijeme.

Santa Barbara? Ne, Dinastija Dakle, što se sve dade ovdje odigrati osim klasičnog meča? Opisat ćemo svaki za koji je to (možda) potrebno, ali da odmah nabrojimo, imate: Season ,Dynasty Mode™ , NBA All-Star Weekend, 1 on 1, Individual practice, Freestyle Challenge, Slam Dunk School, Playoffs i Play Online. Ajde, idemo redom, osim što ćemo dynasty mode™ ostaviti za kraj. Dakle,. All Star vikend. Imate na izbor natjecanje u zakucavanju i/ili tricama. Ni jedno ne trebam posebno objašnjavati, zakucavati ćete se naučiti u „Slam Dunk School“, a ima na tisuće načina.

Natjecanje u tricama ne trebam objašnjavat, gađate trice, a pobjednik je onaj koji pogodi najviše. Freestyle Challenge je slično tome, no najbolje da sami provjerite, ako jedno znate, znate i drugo. Dynasty Mode vas stavlja u ulogu menađera nekog kluba (vaš odabir) gdje vam je cilj, naravno, osvojiti što više trofeja. Tu ćete zapošljavati kojekakvo osoblje, od trenera do skauta, razvijat ćete igrače, istima ćete i trgovati (a ropstvo crnaca je kao ukinuto), sudjelovat ćete u draftovima, itd. Taj je mod igre sve bolje razvijen otkako se pojavio prvi puta prije par godina, no valja izdvojiti stvar koja me tamo urnebesno iritira – PDA. Na isti ćete dobivati kojekakve poruke i štošta, ali te iste i iritiraju do nehumanih razmjera (aka S.P.A.M.). Recimo… Koga briga što je Wade napredovao u svom skoku za 1 point?!? Još jedna mana tog moda je činjenica da svoj Dream team ne možete koristiti kad, npr., želite frenda poniziti u međusobnom ogledu. Dobro, nije ovo PES da mora imati taj feature, no bilo bi dobro da ima jer kakva je satisfakcija u rađenju Dream team-a ako ga ne možete kasnije koristiti? Dalje je Play Online. Pogađate, to je multiplayer mod preko interneta. Za online igranje imate na ponudi klasičnu utakmicu te natjecanje u zakucavanju ili tricama. Valja reći da je ovo daleko najzabavniji dio igre, barem nama u HCL.hr-u. Otkako smo počeli, stalno se međusobno izazivamo na duele dok god je netko od nas online. Slobodno i nekog od nas izazovete ( ako se usudite, bwahaha ).
Smrt tipkovnici, gamepad igračima Iz naslova se dade zaključiti koje od to dvoje preporučamo za igranje. Da, gamepad. Trebaju vam razlozi? Za početak, na tipkovnici nemate desnu gljivu ergo zaboravite na prekul freestyle driblinge i slam dunk conteste. A osim toga, volio bih vidjeti nekoga od vas kako se kreće ukoso u sprintu i da dribla istovremeno na tipkovnici. Nemoguće. Autoru ovih redaka je odapeo gamepad pa sam se namučio na tipkovnici kao mili vam Isus. Vjerujte, učinit ćete si i više nego uslugu ako igrate s gamepadom. Ako ga nemate – trk u dućan. Nadalje, EA je (opet) našao solidnu postavu za soundtrack igre koja je (čak) ugodna uhu. Možda vas zaintrigira to što je na soundtracku igre nedavni hit „Crazy“ od „Gnarls Barkley“. Kao što smo već rekli, grafika je malo ušminkanija nego u prethodnom NBA-u, no neznatno. Osim toga, animacije su nešto malo ljepše i to je to sa grafičke strane. Mene još samo iritira što u meniju ne mogu scrolati. Da, morate klikati na strelicu ili povlačiti bar, a to je, barem meni, užasno iritantno i osim toga je odviše konzolaški. Sve u svemu, igra je definitivna preporuka, must have za ljubitelje košarke, naročito NBA-a. Kad već NBA 2k7 ne izlazi za PC, bolje košarke za računala nećete naći.

Što nam najnovije izdanje najpopularnije multi-platform košarke ima za ponuditi? Samo par promjena je ubačeno u igru u odnosu na prošli nastavak… Pruža li igra još užitak? Doznajte u Kingovoj recenziji.

0 Naša ocjena

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?