HCL.HR

Recenzija

Need For Speed: Hot Pursuit Remastered

POZNATE CESTE

Stjepan Fikter

U povijesti Need For Speed serijala bilo je uspona i padova, a Hot Pursuit iz 2010. pripada dijelovima koji su imali uzlaznu putanju. Nije to nužno dio čiji je remaster bio tražen, ali je idealan kandidat za brzinsko ubrizgavanje grafičkog botoksa. Sve starije od 2010. tražilo bi značajnije zahvate, a sve mlađe od Hot Pursuita ionako je išlo silaznom putanjom.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
29,99€ PlayStation 4 Ustupio izdavač igre

Criterionova prva Need For Speed igra bila je povratak korijenu serijala. Odbacili su brze i žestoke elemente iz Undergrounda i Most Wanteda, otvoreni svijet ili polu simulacijsku vožnju Shifta te se fokusirali na čisto arkadno utrkivanje; bilo na strani odmetnika ili policajaca.

Budući da smo već recenzirali ovaj naslov prije deset godina, a Zoran je tada bio poprilično zadovoljan igrom, remaster nije išao popravljati ono što nije bilo pokidano. Zato ovo moderno izdanje Hot Pursuita ne donosi totalni redizajn nego se drži originalne vizije, proširene dodatnim sadržajem i modernim elementima.

Moderno izdanje Hot Pursuita ne donosi totalni redizajn nego se drži originalne vizije, proširene dodatnim sadržajem i modernim elementima.

Preciznije rečeno, svi DLC paketi koji su izašli za igru nalaze se u ovome izdanju što po riječima Electronic Artsa znači dodatnih šest sati sadržaja. Zapravo je najvažnije što su dostupni svi automobili u jednom pakiranju, a njih osim u utrkama protiv AI protivnika možemo koristiti i protiv drugih vozača na svim platformama. Može se reći kako je odluka o ubacivanju crossplay multiplayera pametan potez jer se s time online scenu može lakše držati živom. Pogotovo u kombinaciji s Autolog sustavom koji bilježi vremena svih igrača, a ne samo onih na platformi na kojoj se igra.

Dakle, Hot Pursuit Remastered vraća odmetnike i policajce u fokus koji će svoje vozačke (ne)vještine demonstrirati po cestama Seacrest Countyja. Samo, Seacrest County kao i vozila nisu dobila posebno kvalitetan grafički botoks. Za očekivati je kako će igra izgledati bolje nego prije nego deset godina, ali ovdje se nije uložilo previše truda u vizualni segment.

Za očekivati je kako će igra izgledati bolje nego prije nego deset godina, ali ovdje se nije uložilo previše truda u vizualni segment.

Zvuk automobila je sasvim korektan, ali opet, nije se išlo da ovo bude tip top remaster. Važnije je bilo prenijeti osjećaj gameplaya koji je 2010. bio dobar, a dobro se drži i desetljeće kasnije. S time da catch up sustav treba kompletno umiroviti. Bilo bi napetije kada bi umjetna inteligencija na pošteniji način sustizala naše vozilo, a ne uz pomoć “varanja”.

Međutim, na stranu umjetno podizanje napetosti, osjećaj vožnje je klasično arkadni. Zabijanje u zidove nije baš preporučljivo pa ponekad i treba pritisnuti kočnicu ne samo radi driftanja. To je jednako važno i u offline i u  online načinu utrkivanja jer AI vozači neće odjednom početi usporavati ako se mi zabijamo i vrludamo po stazi. Naime, vozila nemaju nekakve posebne karakteristike pa se razlika između njih gleda u maksimalnoj brzini i ubrzanju. Naravno, to ne znači kako vozilo koje ima najbolje te dvije stavke znači i automatsku pobjedu. To je daleko od istine jer drugi važni segment je i poznavanje staza.

Za pobjedu nije dovoljno brzo vozilo nego treba poznavati i same staze po kojima se vozi.

Seacrest County je bogat različitim okruženjima po kojima vozimo, a ona se kreću od pustinje pa do snježnih proplanaka. Pri tome svaka staza ima svoje prečace te sporedne putanje. Isto tako, ne leži svaka zemljana cesta jednako svakom vozilu pa treba poznavati kada je bolje sići s asfalta na zemlju, a kada je bolje ostati na cesti. Taj princip vrijedi u oba načina igranja, odnosno bilo to da su u pitanju ilegalne utrke ili kada smo na strani plavih momaka. I jedni i drugi imaju pristup od normalnih sportskih automobila do super jurilica. Od preko 150 vozačkih izazova, malo više njih spada s one strane zakona, no u globalu to se ni ne vidi toliko dok se ne pogleda statistika što je sve odvoženo.

Sam način odabira vozačkih događaja je klasičan kao i princip napredovanja. Iako Seacrest County ostavlja dojam otvorenog svijeta kada se gleda mapa, utrke su podijeljene po različitim lokacijama i kad se jedna završi, otvara se druga. To može biti na istoj lokaciji ili start bude na drugoj strani mape, a ovisno o tipu vožnje mijenja se dužina staze.

Iako Seacrest County ostavlja dojam otvorenog svijeta, utrke se serviraju linearno.

Tako time trial vožnja neće biti preko pola mape nego se radi o kraćim dionicama dok ilegalna utrka u kojoj nas i policija zaustavlja tijekom vožnje može biti na puno dužoj dionici. Isto vrijedi i kada smo na policijskoj strani s time kako tada, ovisno o tipu vožnje, udaranje i sudaranje obično znači dodatne sekunde kada se vozi protiv tajmera.

Može se reći kako je Need For Speed Hot Pursuit Remastered izazovan jer nisu svi vozački segmenti jednako lagani i ponavljanje za prvo mjesto u nekim slučajevima postane sasvim normalna opcija. Uostalom, nisu ni sva vozila odmah dostupna nego skupljanjem bodova se otključavaju nova.

Osim vozila otključavaju se i oružja koja se mogu koristiti u posebnim utrkama. Tu obje strane imaju pristup “vozačkim pomagalima” samo što ilegalci primjerice imaju super turbo, a policija može zvati blokade na cesti i helikopter. U svakom slučaju, oružja su zabavan segment u utrkama kada ih se može upotrijebiti jer s njima treba kalkulirati kako bi se postigla minimalna prednost.

Nakon zadnja dva dijela Need For Speeda interesantno se vratiti nešto starijem poglavlju u serijalu. Lijepo se prisjetiti zabavnog i izazovnog utrkivanja bez previše smetnji sa strane. Ovdje je u fokusu brza vožnja kojom se serijal i proslavio. No, pomalo je žalosno što se ovim remasterom nije otišlo malo dalje. Bilo bi zgodno da su malo osvježili glazbu te dodali neke nove pjesme, ali s obzirom da nisu vidljivo je kako se išlo na zaradu uz minimalno ulaganje.

Na kraju, može se reći kako je ovo jedan od onih remastera koje nije nitko tražio, a dobili smo ga jer ove godine nema novog Need for Speeda. Dakle, dobra igra, ali remaster kojemu nedostaje ambicija u tehničkom pogledu.

Odlična igra kao i prije deset godina, ali tek prosječan remaster za današnje pojmove. Ne samo izgledom, nego i po količini stvari koje su ostale nepromijenjene.

78 Naša ocjena
  • cross-play multiplayer
  • zabavna i izazovna vožnja
  • hrpa vozila
  • tehnički neambiciozno za jedan remaster
  • soundtrack je ostao isti
  • catch-up sustav više nije napet

Stjepan Fikter

Tehnologija ga natjerala na Windows 10. Hvata se čudnih i većini ljudi potpuno stranih igara ŽNJ produkcije. Važno mu je trzanje oružja u pucačinama. Igrice su zabavne.

Komentari (24)

  • Bronson

    02.12.2020 - 13:06

    Pa samo ovaj minus da je tehnicki neambiciozan remaster nije smeo igrici dati ocenu vecu od 70, pa je li ovo remaster ili nije ako taj minus nije bitan kod ove igrice ne znam sta je. Kao da ste recenzirali originalnu igricu.

    • PppPP

      @Bronson, 02.12.2020 - 16:44

      To što nije ambiciozan ne znači da nisu apsolutno ništa dodali.

    • Bronson

      @PppPP, 02.12.2020 - 17:10

      Upravu si, to znaci da su vrlo malo dodali sto idalje nema opravdanja.

    • PppPP

      @Bronson, 03.12.2020 - 22:31

      ne, to znači da nisu dodali koliko je bilo očekivano

  • bigZ

    02.12.2020 - 13:17

    i ova vasa ocjena je previsoka za ovu igru jer jednostavno nije to to sto se trazi od need for speeda koji treba da ima pricu a ne samo puko utrkivanje.

    • Darcoolio

      @bigZ, 02.12.2020 - 14:45

      inače je priča u nfs serijalu bila vrhunska oduvek.

    • Darac83

      @Darcoolio, 02.12.2020 - 18:00

      😂

  • Darcoolio

    02.12.2020 - 14:44

    Možda sam neobjektivan (mislim, jesam sigurno) ali meni je ova igra legla i fino sam se zabavio, zato sam dao jaču ocenu.

  • SanKa

    02.12.2020 - 16:08

    po ovim slikama igra izgleda ko da je iz 2010. kakav je ovo remaster. 65 ocjena uvrh glave

  • Momentum

    02.12.2020 - 16:37

    Ova igra je bila grafički ispred svog vremena a remaster su mogli i bolje grafički napraviti.

  • PppPP

    02.12.2020 - 16:42

    To što nije ambiciozan ne znači da nisu apsolutno ništa dodali.

  • kebbab

    02.12.2020 - 17:08

    Nebi bilo loše kada bi nspravili remaster one trkače igre Blur iz 2011 godine ako se ne varam.

    • razer1234559

      @kebbab, 02.12.2020 - 17:17

      Imam Blur original na dvd-u. Dosta dobra igra koja me neodoljivo podsjeća na Ridge Racer Unbounded.

  • razer1234559

    02.12.2020 - 17:15

    Dosta loš NFS. Ništa mi neće nadmašiti Poršejce.

    • kebbab

      @razer1234559, 02.12.2020 - 17:41

      Nemoj tako. Ovo je najbolji nfs zadnjeg destetlječa (2010-2020). Bolja je samo još sljedeca šestorica: NFS 2 SE (1997), NFS 3 HOT PURSUIT (1998), NFS PORSCHE 2000, NFS HOT PURSUIT 2 (2002), NFS UNDERGROUND (2003) I NFS UNDERGROUND 2 (2004).

    • razer1234559

      @kebbab, 02.12.2020 - 17:44

      A gdje ti je NFS Most Wanted 2005?

    • Momentum

      @razer1234559, 02.12.2020 - 21:48

      i Carbon :D,bar za mene još Carbon bi dodao

    • razer1234559

      @Momentum, 02.12.2020 - 22:26

      Zaboravio na njega, a nedavno sam ga igrao sa frendom na ps3 konzoli. Dodao bih i njega naravno.

    • razer1234559

      @kebbab, 02.12.2020 - 17:53

      U potpunosti se slažem, definitivno najbolji NFS u zadnjih 10 godina ali po meni nedovoljno dobar kada ga uspoređujem sa starijim nastavcima. Meni je Porsche Unleashed na prvom mjestu, verzija za PC i ps1 su mi jednako dobre i drage svaka na svoj način dok recimo zadnji nfs koji sam igrao i koji me stvarno zabavio je Undercover.

  • GoCh

    02.12.2020 - 17:32

    ja sam prestao igrati nfs zbog catch up sustava … nekad stvarno nema smisla … posebno jer u novijim igrama svaka igačeva greška znači i da ne možeš više stići protivnike

    • Darac83

      @GoCh, 02.12.2020 - 18:02

      Koliko se sjećam, mogao se uvijek isključiti u opcijama…

  • Emperor Ghaleon

    02.12.2020 - 17:38

    NFS Hot Pursuit 2010 je, bez sumnje, jedna od najboljih vožnjica koje sam u životu probao. Koji je to gušt bio kad si se ulogirao i onda te Autolog obavijesti da je netko s tvoje friend liste skinuo tvoj rekord; ”želiš li ga napasti?” Fak jes, naravno da želim!
    Poseban gušt je bio obrisati save file nakon svih osvojenih ačivmenta (regularnih, jer DLCe nisam kupio) i onda krenuti online sa lv 1 racerom, hahaha. Ostaviš sve iza sebe, ekipa na chatu psuje kako je ovaj lv 1 njub uspio pobijediti?
    Remaster još uvijek nisam probao, nažalost. Ali budem.

  • S a l e

    03.12.2020 - 01:55

    Jesam li neku zaboravio ili je Remastered Modern Warfarea iz 2007 god najbolji i jedini pravi remaster neke igre? Podignu rezoluciju i daj ponovo pare. Ovo nisu developeri nego bagra. Zatvorom kaznjavati

    • RickBarry

      @S a l e, 03.12.2020 - 13:14

      Možda Crash Bandicoot remaster trilogije ali ne pada mi ništa više napamet.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?