HCL.HR

Recenzija

Paper Mario: The Origami King

PAPIRNATI BRK NIJE NA SKLAPANJE

Žarko Ćurić

Paper Mario oduvijek je bio ono čudno dijete u obitelji Super Mario igara. Za razliku od svoje braće i sestara koji su imali talenta u skakanju, vožnji kartinga ili slaganju pilula, papirnati se Mario nije vezao uz jedan žanr i jednu mogućnost. Svoje prve korake napravio je u RPG svijetu na Nintendu 64, no kasnije je koketirao i s 2D/3D akcijskom avanturom i platformerskim elementima.

Najnoviji dio podnaslovljen The Origami King opet donosi drugačije iskustvo u odnosu na prethodne igre. Radnja se odvija u svojevrsnom poluotvorenom svijetu s metroidvania načinom napredovanja, za razliku od strukturiranih misija iz prethodnika. I borba je dobila značajan zaokret RPG elementima koji su usput smiksani s puzzle dionicama dok je sve zajedno prošarano akcijsko-avanturističkim i platforming dijelovima.

Malo sam vas zatrpao pojmovima, ha? Znam, i meni zvuči ludo kada pročitam ovaj koktel riječi, no kad zaigrate igru zapravo i nije toliko komplicirano. Prije nego vam odam svaki sastojak ovog ludog pića, idemo prije baciti pogled na razlog zašto će se naš brkati heroj igrati uloga, slagati slagalice i akcijski skakutati po neprijateljima.

Kao i kod većine Mario igara, radnja počinje dolaskom Maria i Luigija na zabavu koja se održava ispred i u sklopu dvorca princeze Peach. Iskreno, ja bih na njenom mjestu malo razmislio o tom organiziranju događaja jer 90% njih završi njenom otmicom. No hej, tko sam ja da sudim dami koja očito želi biti oteta! A ne bi me čudilo ni dijagnosticiranje Stockholmskog sindroma, no to su vjerojatno tema za odvojenu kolumnu.

Novi negativac King Olly želi čitav papirnati svijet pretvoriti u origamije, a naš hrabri brkati heroj je tu da ponovno spasi svijet.

Uglavnom, Mario i Luigi po dolasku shvaćaju da se nešto čudno događa, a uskoro saznajemo točno i što. Novi negativac King Olly želi čitav papirnati svijet pretvoriti u origamije koji slušaju njega i samo njega, a naš hrabri brkati heroj je tu da ponovno spasi svijet. U pomoć će mu priskočiti i Olivia, sestra glavnog negativca, koja će nas pratiti svojim savjetima kroz čitavu avanturu.

Priča nema slojevit scenarij, no barem je interakcija s neigrivim likova zabavna. Barem u većini slučajeva. Istina, nakon određenog vremena fore s presavijenim papirom znaju postati naporne, no i u kasnijem stadiju igre s vremena na vrijeme će vas nasmijati poneka „tata“ šala.

Da bismo spasili princezin dvorac i njezine stanovnike, trebamo odmotati pet velikih vrpca koje su razbacane po kraljevstvu gljiva.

Da bismo spasili princezin dvorac i njezine stanovnike, trebamo odmotati pet velikih vrpca koje su razbacane po kraljevstvu gljiva. Put do njih popločan je raznim preprekama koje otvaramo otkrivanjem novih mogućnosti, poput savijanja papira ili podizanja/spuštanja objekata. Kao i kod svake dobre metroidvanije, otkrivanjem novim mogućnosti uvijek se možemo vratiti na prethodne dijelove mape te pristupiti do tada skrivenim dijelovima.

Osim toga, svaki dio mape ima opcionalne stvari za odraditi, poput skrivenih škrinja i upitnik blokova koje je potrebno otkriti, skupljenih Toadova koje je potrebno spasiti odmatanjem, te rupa na mapi koje je potrebno popuniti konfetima. Prilično zabavna razbibriga, pogotovo ako uzmete u obzir da ćete dio toga moći skupiti tek ponovnom posjetom kasnije, jednom kada ste naoružani novim znanjima.

Svi putevi vode natrag u Toad Town koji služi kao centralni trg gdje kasnije možemo brzo doputovati uz pomoć cijevi razbacanih po mapama, ali i kupiti nove predmete te posjetiti muzej sa stvarima koje smo skupili na našem putu. Također, oslobađanjem Toadova grad svakom posjetom postaje napučeniji te ima više sadržaja.

Svaki dio mape ima opcionalne stvari za odraditi, poput skrivenih škrinja i upitnik blokova koje je potrebno otkriti,

Naravno, osim istraživanja i skupljanja stvari po mapi susrećemo i origami neprijatelje u borbi na poteze. Prilikom svake borbe oko glavnog lika stvaraju se četiri kruga koje je moguće pomicati, a cilj je neprijatelje u određenom vremenskom razdoblju i broju poteza posložiti u željeni oblik. To se ostvaruje okretanjem krugova, ali i zamjenom pozicije neprijatelja u istom redu. Uspješnim slaganjem neprijatelja sve ih možete napasti u jednom krugu te usput dobiti dodatni bonus na jačinu napada.

No, ovo nije jedina kompleksnost oko borbe. Ako na primjer želite izvesti napad skakanjem po neprijatelju, poželjno ih je posložiti pravocrtno, no ako želite iskoristiti udarac čekićem, željet ćete ih složiti u četvrtasti oblik. Tu u obzir morate uzeti da su i određeni neprijatelji otporni na određene napade. Primjera radi, ne možete skakati po neprijateljima s oštricama na sebi, osim ako nemate željezne čizme. Također, za jači napad potrebno je pritisnuti tipke u pravi trenutak. Nema čega nema!

Ako želite izvesti napad skakanjem po neprijatelju, poželjno ih je posložiti pravocrtno, no ako želite iskoristiti udarac čekićem, htjet ćete ih složiti u četvrtasti oblik.

Odmah bez razmišljanja mogu reći da je borba pravi užitak jer od vas traži brzo razmišljanje pri puzzle elementima, kao i dobre reflekse prilikom napada te obrane od neprijateljskih udaraca. Jedini prigovor koji imam kod borbe protiv običnih neprijatelja jest manjak nagrade za pobjedu. Osim novčića koje dobivamo pobjedom, igra nas ne nagrađuje iskustvenim bodovima te ne postoji mogućnost povećavanja levela ili otvaranja novih mogućnosti. Zato sam često razmišljao besmislenosti borbe te sam u kasnijim stadijima primarno izbjegavao neprijatelje. Pogotovo s obzirom da je potrebna velika koncentracija zbog vremena i puzzle elemenata, a nekoliko protivničkih napada može vas lako baciti na Game Over ekran.

Boss bitke su opet priča za sebe te imaju potpuno drugačiji pristup. U centralnom dijelu kruga tada se nalazi neprijatelj, a igrač se mora kretati po krugovima do njega, usput skupljajući specijalne napade te izbjegavajući njegove zamke na putu. Dinamika je potpuno drugačija te je uvijek osvježenje od običnih borbi. Čak mi je žao što nije bilo više boss borbi tijekom igre.

Čitava igra prezentirana je u simpatičnoj kombinaciji ravnog i savijenog papira, što u duetu s veselim bojama Mushroom Kindgdoma daje dojam pokretnog kolaž projekta kojeg želite imati na polici svoje sobe. Sve se to naravno vrti prilično stabilno te iskreno nisam imao nekih većih zamjerki na tehničku stranu igre, osim možda manje rezolucije kada sam igrao u handheld modu. Poslije sam išao provjeravati i igra se vrti u 900p dok se Switch nalazi u postolju, no kada se prebacite u handheld mode, rezolucija pada na 1152×648.

U konačnici, kada bih isprintao ovu recenziju i savio je u oblik origamija, vjerojatno bi i sama poprimila oblik nebrušenog dijamanta. Origami King ima stvarno odličnu zamisao kod borbe koja vas konstantno tjera na brzo razmišljanje, dobre reflekse te taktiziranje. Međutim, to ne dolazi do izražaja jer ne postoji neka važna nagrada koja vas odmah tjera u sljedeću borbu. Baš se osjeća nedostatak konkretnog RPG elementa koji bi čitavo iskustvo dignuo na višu razinu. Srećom, osjećaj istraživanja je zabavan, a boss bitke su pravo osvježenje. Ako vas ne odbije koja šala previše, svakako pružite priliku novom Paper Mariju.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na digitalnoj kopiji igre u izdanju za Nintendo Switch. Kopiju igre ustupio nam je njezin izdavač. 

Paper Mario: The Origami King ima odlično implementiranu borbu, no fali mu razlog da se iznova i iznova borimo s istim neprijateljima.

80 Naša ocjena
 • inovativan pristup borbi na poteze s puzzle elementima
 • boss borbe su uvijek zabavne i jedinstvene
 • metroidvania istraživanje i skupljanje stvari po mapi
 • nedostaju veći RPG elementi da upotpune potrebu za borbom
 • handheld mode radi u niskoj rezoluciji

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (18)

 • kebbab

  17.08.2020 - 13:38

  Handheld mode radi u niskoj rezoluciji??? Kako to misliš u niskoj rezoluciji? Manje od 720p?

  • Žarko Ćurić

   @kebbab, 17.08.2020 - 13:40

   Piše u recenziji na koliko točno pada, ljudi izmjerili 🙂

 • XLBanana

  17.08.2020 - 16:37

  Već mesec dana čekam ovu recenziju. Konačno ovde je. Odlična recenzija. Nasmejao sam se na par delova. Čini mi se kao odlična igra ali već vidim sebe kako gundjam što nema značajnijih nagrada posle borbe. Samo nastavi.

 • Dad of Boy

  17.08.2020 - 16:43

  The Origami killer

  • mili1985

   @Dad of Boy, 17.08.2020 - 17:08

   Press X to Shaaaauun!

 • funky0308

  17.08.2020 - 17:20

  Malo idem offtopic ali moram, moze netko od Nintendo gamera dati par savjeta sto kupiti za Switch? Uzeo sam Mario Maker 2 i planiram sutra uzeti Luigis Mansion 3 da igram dok sam na godisnjem (Zelda ce malo cekati jer trazim zabavne i opustajuce igre s coopom ako je ikako moguce (kao u Luigiu recimo).. Koliko je Mario Odyssey dobar?

  • burgi

   @funky0308, 17.08.2020 - 17:35

   Probaj toad adventure….mislim da ima free demo…njje coop al…lego bilo koji meni je h.potter odlican i imas neki bundle oba dijela

  • personauser

   @funky0308, 17.08.2020 - 17:37

   Super Mario Odyssey je predobra igra. Na metacriticu ima ocjenu 97. Preporucio bih ti za NS Mario Kart 8, Super Mario Party, New Super Mario Bros. U, Mario + Rabbids Kingdom Battle, Animal Crossing: New Horizons, Super Smash Bros. Ultimate, Pokemon Sword/Shield.

  • Zoran Žalac

   @funky0308, 17.08.2020 - 21:20

   Ako tražiš nešto za 2-4 igrača, Mario Party. i onaj 51 Worldwide Games mi je ok.

  • funky0308

   @Zoran Žalac, 19.08.2020 - 21:12

   Party se igra na veliko.. predobre su mi mini igre.. skacemo po kuci ko’ blesavi hahaha…

  • DINEK

   @funky0308, 17.08.2020 - 21:31

   Onda prvo Super Mario Odyssey pa sve ostalo! Ja s klincima imam 2 prelaska i na svakom preko 250 mjeseca. Hrpa sati zabave. Igramo Luigi trenutno i isto je fenomenalan.

  • funky0308

   @DINEK, 19.08.2020 - 21:11

   Pdlican je Luigis Mansions bas ga igram (moram jos jedan kontroler uzeti jer vidim da ne ide s jednim joy kontrolerom (svakome polovica). BTW, tp sam jos htio pitati, kako se prebacuju accpunti. Malac ima svoj, ja svoj. Sta, upalim konzolu, odnosno ppzovem je iz sleep mpda i samo gpre s desne strane odaberem usera? Nekako mi to kao da nije to. Uzeo sam Mario Party, Mario Maker 2, Luigis Mantions i Mario Odyssey…biti ce dovoljno za prvu ruku. I da.. skinio demo Toda pa da probamo. Svakako ide uskoro Zelda i Mario Kart. Mario Party je stvarno super fora i ba stadi takvih zabavnih obiteljskih igara sam (konacno) i kupio Switch. Trebao bih do petka/subote kvalitetniji screen protector ali ne pronalazim ga u Osijeku. Moze neki link ako znas gdje mogu sutra naruciti da dodje do petka/subote? Hvala ti

  • personauser

   @funky0308, 19.08.2020 - 21:39

   Upravo zbog takvih igara nintendove konzole su family-friendly jer Nintendo zeli da cijela obitelj uziva u igranju

  • DINEK

   @funky0308, 20.08.2020 - 08:43

   Mi igramo Luiggis Mansions sa polovicama. Razlika je samo što kameru/nišan pomičeš pokretom. Co-op je dostupan kada otključaš Luiggieva klona što je relativno brzo i igra postaje još zabavnija.Uz svoj profil ja sam kreirao još 2 za klince. Prije svakog ulaska u igru biraš s kojim profilom ulaziš. Na svakom se daju podesiti restrikcije za dob. Imas aplikaciju “Switch perental control” za IOS i Android. Što se screen protektora tiće ja sam svoj tek neki dan naručio (e-bay), nakon 9 mjeseci korištenja display nema niti jednu ogrebotinu. Preporučio bi ti još grip za handheld mod, puno je ugodnije igrati. Vidm da si opasno investirao u Nintendo 😀 . Lagano igraj, nema žurbe jer igre ne gube na cijeni 😀 . Ja peglam Zeldu već 2 mjeseca i neopisivo guštam a ide i ovaj Paper Mario na listu. Plejku upalim samo kad kad klici odfuraju Switch.

  • personauser

   @funky0308, 17.08.2020 - 22:57

   Za vise igraca obavezno uzmi i Super Smash Bros. Ultimate. Igra je prezabavna ako volis fighting igre

  • Robotz

   @funky0308, 18.08.2020 - 09:55

   Moj savjet nemoj da Zelda ceka,nevjerovatna igra,sloboda igranja i totalno je relaxing imho,art style je predivan i prelijep svijet za istrazivati.
   Ja sa 35god sam se osjecao kao klinac od 12 dok sam Botw igrao.

  • funky0308

   @Robotz, 19.08.2020 - 21:12

   Zelda ide svakako, mozda cak i prije vikenda da na GO odigram.. to se nece preskociti..nikako. 🙂

 • bAbU144590

  17.08.2020 - 20:23

  Vidila sam reklamu od Swicha neki dan

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?