HCL.HR

Recenzija

Rage 2

Doomguy na izletu

Hrvoje Smoljić

Originalni Rage igrao sam davne 2011. godine. Iako mi je u to vrijeme bio grafički vrlo impresivan, iz perspektive gameplaya pamtim ga kao dosadnu igru. Rekao bih da sam usiljeno odigrao nekih desetak sati i odustao. U skladu s tim, nisam okom trepnuo kada je najavljen nastavak, ali sam malo po malo, postao žrtva dobro odrađene marketinške kampanje.

Serijal eksplozivnih i nabrijanih trailera Rage 2 mi je pretvorio u možda najočekivaniju visokobuždetnu igru u ovom sušnom razdoblju. No, kako to obično bude, realnost otrijezni čovjeka pa je tako i mene igranje Ragea 2 još jednom naučilo (po tisućiti put) da se jednosmjernom kartom ne trebam ukrcavati na hype vlak. Traileri su dali naslutiti kako je ovo skladan miks raznih igara iz radionica ID-a i Avalanche studija, poput Mad Maxa i Dooma s prstohvatom Just Causea. Međutim, taj je dojam tek djelomično točan.

Drži X da preskočiš scenu

Nakon odabira spola vašeg glavnog lika, igra vas baca direktno u eksplozivnu akciju. Visoko tehnološka frakcija Authority se nakon dužeg izbivanja vratila uvesti red u meteorom uništenu zemlju. Prvi korak na tom putu je napad na glavnu bazu vaše frakcije, a na vama je da ju uz pomoć svojih suboraca pokušate obraniti. Rage koristi ovaj uvod da vas nakratko upozna s nekima od njih, ali i predstavi vam karikaturu od glavnog negativca.

Igra ima desetak prepoznatljivih likova, ali nažalost nitko od njih nema ništa zanimljivo za reći.

Sve je to lijepo i krasno, no uskoro shvatite kako nitko od njih nije ni najmanje važan. Vaša opaka majčinska figura pogine te vas usmjeri na avanturu osposobljavanja Dagger projekta s kojim ćete uništiti Authority, ali to je to. Glavnog negativca vidite još dva puta tijekom igre, a ostali likovi su nezanimljivi hodajući klišeji koji su tu samo da vam daju sljedeću misiju.

Glavna priča, ali i sporedne misije, toliko su isprazne da sam počeo preskakati dijalog jer sam shvatio kako se svaka svodi na; „idi tamo i počisti ovu bazu od neprijatelja“. To je nešto što ćete ionako raditi u slobodnoj igri, a uz izuzetak završnog bossa, nećete naići na niti jednu misiju koja će vas baciti u neki skriptirani blockbuster trenutak koji nećete moći sami reprizirati u ostatku igre.

Glavna priča traje svega desetak sati, a nakon nje vam preostaje samo čišćenje protivničkih baza.

Priču se može proći u manje od deset sati, a za vrijeme iste, ali i nakon nje, glavni motiv za igranje je postepeno otključavanje arsenala oružja, sposobnosti i nadogradnji za vašeg lika. Srećom taj dio, kao i segment napucavanja, odrađen je dovoljno dobro da na svojim leđima ponese ostatak igre.

Nadogradi nadogradnju pa ju dodatno unaprijedi

U početku je vrlo lako ostati preplavljen mnoštvom opcija. Rage 2 je u tom smislu igra u kojoj nadogradnje imaju svoje nadogradnje. I tako za sve igračke na vašem raspolaganju. Oružjima i nadljudskim sposobnostima možete povećavati level pa dodjeljivati posebne perkove, glavnom vozilu možete nadograđivati oružje, liku zdravlje i slično – a onda su tu još nadogradnje koje vam pružaju igrine frakcije.

Svaka aktivnost, od otkrivanja posebnih građevina, čišćenja baza, uništavanja topova i konvoja neprijateljskih vozila; nagradit će vas iskustvom ili nekom valutom potrebnom za nadogradnju nečeg od gore navedenog. I to tvori petlju zaraznog gameplaya. Kako biste proširili arsenal i mogućnosti da napucavanje učinite zabavnijim, morate se više napucavati.

Ogromna količina nadogradnji za lika, super moći i oružja glavni je motiv za istraživanje čitave mape.

U Rageu 2 je to napucavanje najbolje usporediti s već viđenim u Doomu iz 2016., samo još dodatno ubrzano. Oružja i moći vašeg lika snažno udaraju i ekstremno ih je zadovoljavajuće koristiti. Svaki ispaljeni hitac se odlično osjeti i popraćen je neviđenim audiovizualnim spektaklom. Raznovrsni neprijatelji prolijevaju litre krvi, teturaju po podu kada su pogođeni, ekstremiteti im otpadaju, a svaki put kad ih usmrtite hicem u glavu, nagrađeni ste zvukom koji stvara doslovnu headshot ovisnost.

Nabrijana oružja su maštovito zamišljena i gotovo svako ima neki alternativni mod pucanja. Firestorm revolver na primjer ispaljuje metke koje desnim klikom miša možete natjerati da zapale vaše protivnike. Primarni meci dart puške se zalijepe za protivnike, a desni klik ispaljuje metak u čijem ih smjeru onda lansiraju – obično sa smrtnim posljedicama. Navedeno možete kombinirati s moćima poput mini crne rupe, destruktivnog super herojskog slijetanja, štita koji ubija protivnike koji prođu kroz njega i slično. Dodajte na to Overdrive mod koji dodatno ubrza te pojača lika i oružja pa vam postaje jasno koliko opcija zapravo imate na raspolaganju.

Brzo napucavanje i kombiniranje raznovrsnog arsenala oružja i super moći pruža nenadmašan osjećaj moći.

Dovoljno je reći da je osjećaj moći koji proizlazi iz nadograđenog lika stvarno nevjerojatan. Bez straha se možete zaletiti u bazu punu neprijatelja i spektakularno ih poubijati u desetak sekundi. Ovo je jedna od onih igara gdje ćete kombiniranjem bez problema moći izvesti kojekakve ludorije koje su inače, u drugim igrama, rezervirane za ekstremno vješte igrače.

Imaš još koju bazu za počistit?

Šteta je samo da igralište u kojem ćete to raditi nije naročito zanimljivo. Rage 2, za razliku od prethodnika prelazi u relativno velik otvoren svijet bez učitavanja između područja. Još uvijek najveći dio mape otpada na pustinju i kameniti teren, ali ima tu i močvara, šuma i sličnog.

Nažalost, osim mnoštva neprijateljskih baza i dva veća grada – u ostatku svijeta se ne događa baš ništa. Šteta je to budući da svijet apsolutno pršti potencijalom. U igri postoje brojne vizualno atraktivne lokacije poput uništenih gradova ili velikih vodopada, ali kada vam igra ne da razlog da ih posjetite, zaboravit ćete i da postoje.

Nedostaje i dinamičnih događaja. Sjećam se kada sam svojevremeno kritizirao Far Cry 5 u kojem niste mogli uz glavne ceste proći 500 metara, a da vam igra ne pošalje neprijatelje, bilo pješice, bilo u autu. E pa u Rageu 2 bi doslovno dušu prodao za malo toga. I to malo života gdje se različite frakcije međusobno bore su najčešće opet situirane blizu neprijateljskih baza što pobija njihovu svrhu.

Svijet Ragea 2 pršti potencijalom, ali je u konačnici isprazan i nezanimljiv.

Vozila, iako zabavna za vožnju, imaju sličan problem. Dok to zapravo ne bi bio problem u nekoj drugoj igri gdje vam vozila i služe isključivo za prijevoz, u Rageu su ona opremljena naoružanjem i sposobna za agresivno naguravanje. Žalosno je onda, da u trenutku kada s mape počistite desetak neprijateljskih konvoja i nekoliko utrka, s vozilima poput početnog Phoenixa ili tenka nalik Arkham Knightovoj verziji batmobilea, doslovno više nemate što raditi osim ići od točke A do točke B.

Ima tu Bethesda svoje prste

Rage 2 grafički ne ostavlja onaj utisak originala koji je u svoje vrijeme bio prava poslastica. No, igra i dalje generalno izgleda dobro. U borbi efekti pršte na sve strane, a osvjetljenje stvarno zna stvoriti odličan ugođaj koji odgovara okolišu u kojem se nalazite. Teksture, iako generalno dobre, imaju svojih problema. Često se može naići na zidove ili segmente okoliša gdje je jedan njihov dio vrlo oštar i pun detalja, a drugi, odmah pokraj, zamućen i ispran. Ne pomaže ni to što se ponekad teksture vrlo sporo učitavaju, a naišao sam i na bug gdje mi se teksture jedne baze nikada nisu ni pojavile.

Nije tu kraj bugovima i problemima. Dijalog često izgubi vezu s prikazanim titlovima, ključni NPC likovi ne reagiraju na pokušaje interakcije, a nekad se neprijatelji u bazama uopće ne pojave. Dodatno, probleme mi je često stvaralo igrino leteće vozilo – Icarus. Naime, misije kojima sam prilazio iz nekog nepredviđenog, letačkog kuta često se nisu htjele pokrenuti te bi tek po učitavanju savea i polaganim približavanjem zacrtanim putem igra registrirala moje postojanje.

Igra pati od brojnih tehničkih problema, ali ništa što kritično narušava užitak igranja.

Igru sam igrao na običnom PlayStationu 4, ali sam je imao prilike isprobati i na PC-u. Grafički, ali i po performansama bi svakako preporučio jače varijante konzola ili PC na kojima se igra glatko vrti u 60 ili više FPS-a. Kako se radi o igri gdje je brzina akcije iznad svega, igranje u 30 FPS-a na slabijim verzijama konzola znatno umanji užitak igranja.

Doom + Mad Max + voda = Rage 2?

Niti Id Software, niti Avalanche Studio nisu poznati po pričanju zanimljivih priča. Njihove igre se uglavnom svode na brzu eksplozivnu akciju i uništavanje. Rage 2 dijeli tu DNA, ali su brojni njegovi segmenti razvodnjeni. Od najprominentnijih igara tih studija, Rage 2 najviše uspijeva biti poput Dooma, a samo napola poput Just Causea i Mad Maxa.

Imamo odlične i prepoznatljive pucačke mehanike Id Softwarea i tonu nadogradnji, ali onda imamo zanemarivu priču te isprazan svijet koji nam ne daje dovoljno aktivnosti s vozilima. Srećom, napucavanje i moći su odrađene toliko dobro da igra unatoč problemima i nedostatku inovativnosti ostaje iznimno zabavna, naročito dok god nadograđujete, otključavate i poboljšavate lika i oružja. Šteta je samo što ćete jedine izljeve bijesa imati kad shvatite koliko je igra imala potencijala da bude mnogo, mnogo bolja i zabavnija.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Kao akcijska pucačina, ovo je jedna od najboljih igara u tom žanru, no kao igra otvorenog svijeta s vozilima, Rage 2 vozi ispod ograničenja brzine.

75 Naša ocjena
 • zabavne i nabrijane FPS mehanike
 • količina maštovitog oružja, moći i nadogradnji
 • vozila su donekle zabavna
 • kratka i neinteresantna glavna priča
 • nedostatak zanimljivih sporednih misija
 • isprazan otvoreni svijet
 • tehnički problemi i bugovi

Hrvoje Smoljić

Strastveni igrač svega što je RPG. Kada se ne troši u nekom MMO-u, u konstantnoj je potrazi za novim gaming iskustvom koje će mu proždrijeti dušu.

Komentari (26)

 • NeoGames

  19.05.2019 - 10:16

  Auuu
  Ocekivao sam bolje od ID-a i lavine

  • funky0308

   @NeoGames, 19.05.2019 - 21:22

   I ja … za tu i tamo uletiti i malo pucati nije lose ali za sve ostalo..hmm, praznjikavo je to. Nisam jos procitao recenziju, pogledao sam samo za i protiv i dao ocjenu. Ne volim cutati recenziju prije nego i sam dam ocjenu (ako igram) da bude ocjena bez ikakvih utjecaja. Slazem se s ovim za i protiv pa cu vjerojatno i sa recenzijom. Ima nekih dobrih fora, napucavanje je OK ali zvuk oruzja mi bas nije zadovoljavajuc. Igra je prazna i tapravo se trebas potruditi da pronadjes neprijatelje i da, dosta mi je nejasno tko je u autu kada auto prodje, malo sam igrao ali za sada nisam neprijatelje u autima susretao. U MadMaxu mi je fora bila vijati se s drugima i rasturati im aute, ocekivao sam i ovdje nesto slicno – a valjda ce biti necega kasnije. Kada padne na 10-15€ odigrati, dati punu cijenu bas i ne.

 • Darcoolio

  19.05.2019 - 10:43

  Nisam ništa bolje ni očekivao, prošli je isto, bar za moj ukus, bio očaj ali sam odigrao.

 • 312AE

  19.05.2019 - 11:04

  Mislim da je ocjena ok, teško bi mi bilo dati vlastitu. Do sad sam igral jedno 8 sati. Kaj da velim?! Napucavanje je najbolji dio igre i ljepo je odradjeno, užitak je pucati i veselil sam se tražiti nova oružja. Vožnja mi je tak, kolko na početku ok, tolko ustvari dosadna, dok sam skužil da mi jedino treba početno vozilo, jer sva ostala se voziju kak tenkovi. Recimo veselil se motoru, dobro možda sam još pod utjecajem Days Gonea, ali u Rage mi ga opće nije bilo zabavno voziti, sporo i totalno tromo vozilo. Znam da još dolazi ona letjelica. Priča je do sad, ajde ok, niš posebno, ali me prenabrijanost vlastitog lika malo počela živcirati. Igram s ženskim likom. Tu mi se prvi dio više svidjal, tam je lik bar tiho. Grafik mije isto ok i ima igra svoje momente. Pohvaliti mogu dizajn neprijatelja, pogotovo mutante. Zabavnije mi je bilo napucavanje u dungenima s njima, nego u nekim kampovima. Moram priznati, da se nakon početnih kampova, baš i nisam osječal tolko nepopjediv, ako ne koristiš dash, jumpe, ovedrive itd. kak spada brzo umreš. Možda je to do mene, jer sam pre brzo počel ići u pre velike i teže kampove. Tu dolazim to moje najveće kritike. Desilo se baš ono, kaj sam si i mislil. Avalanche je načrčkal mapu s previše stvari, na početku je još ok, ali nakon par sati… Igra počne imati osječaj posla,dok se osječaj napredka izgubi. Nagrade koje dobiješ, recimo dok počistiš neki kamp su novac, kristale i ikonice za neki upgrade, kaj i nije baš zadovoljavajuče. Traganje za kutijama me brzo počelo živcirati, osječaj za questove sam izgubil, jer mi na karti već blinka novi kamp ili neka druga ikonica. Mislim da su ipak trebali dodati malo više rpg elemenata, više oružja ili bolje nagrade. Jer sam brzo skužil, kolko je zabavan fajt s tim nekim bosevima, na kraju dobiš svjetleču ikonu, kod koje prvo nemaš pojma čemu služi. Baš zato bi još kak negativni dio dodal, da neka oružja dobiješ samo, ako si prednaručil igru ili deluxe verziju iste, te da su uspjeli ubaciti shop s skinovima za prvi novac u igru. Jednostavno jadno. Dobro, recimo preorder pištolja, dobiješ tek nakon, kaj odradiš jedan mali quest. Taj element su mogli više put ubaciti u igru s različitim oružjima. Igra ima više frakcija, zakaj nebi svaka imala, par svojih zabavnih oružja?! Da nisam prednaručil igru, nebi niti znal da taj element u igri postoji. Solidna pucačina, koja na kraju gubi potencijal, jer se zatrpava čudnim dizajnerskim odlukama, jedna od njih je da igru pokušavaj isto raditi kao service. Recimo, na početku mi u meniju piše, da bolje da sam online, inače propuštam evente poput lovljenja velikog pješčanog crva. Baš se pitam, koja bude nagrada za lovljenje tog crva?Odigral budem do kraja, ali mislim da se nakon toga, nebudem nikad više sjetil Rage 2.

  • Dajsikeks

   @312AE, 19.05.2019 - 12:18

   Stvarno, koji je bit tog shop-a gdje kupuješ s pravim novcima, kada je single player igra, kome ćeš to pokazati

  • 312AE

   @Dajsikeks, 19.05.2019 - 12:56

   Je baš! Probali su nas… ?

  • SonOfZeus

   @312AE, 19.05.2019 - 13:37

   Helikopter mozes doslovno naci u prvih par sati igre, ali ti preporucujem da ga izbjegavas jer vozila postaju obsolete cim ga nades.

  • 312AE

   @SonOfZeus, 19.05.2019 - 15:21

   Ma i mislil sam si nekak, a i našel ga već?

  • funky0308

   @312AE, 19.05.2019 - 21:24

   Meni je kontrola vozila katastrofa… zaletim se, uoalim boost i hocu si rucnom pomoci u zavoju…zavrsio sam cesce u kanjonu nego na kraju zavoja. Motor mi je jos i gori.. ma ne znam, nije mi sjela voznja nikako. Cim vidim neprijatelje iskacem iz vozila (prvog jer su mi ostala bezveze) , osjecam se deset puta jacim izvan auta.

  • 312AE

   @funky0308, 19.05.2019 - 23:51

   Da, vožnja se koristi samo tek tolko da nejdem pješke, jer bi igra onda trajala dvostruko dulje. Kod svakok zavoja me hvata panika. S tim da ti osim tvojeg upgredanog vozila, banditi sva ostala za 5 sekundi unište, ako ih direktno napadneš.Navigaciju su ok odradili, oldschool?

 • ernadone

  19.05.2019 - 11:47

  Zabavna i luda stvar.

 • SanKa

  19.05.2019 - 12:06

  počeo sam igrati..napucavanje je jako fun, ali čim topovi utihnu, sve nekako djeluje isprazno, što ajde ipak ima smisla..postapokalipticni svijet gdje je 90% stanovnistva mrtvo. dosta me smetaju mutne teksture u daljini, i to ne udaljini kilometar, dva, nego ono…300 m ispred mene…

 • Apocalypse4987

  19.05.2019 - 12:14

  slažem se, mogli su malo više proradit na priči i likovima. Borba je zabavna, pogotovo kombinacije oružja sa močima. Neprijatelji se niti ne pokušavaju skrivat, al su to kompenzirali dodavanjem oklopa. sve u svemu zabavna igra za mozak na pašu

 • Saren

  19.05.2019 - 14:28

  Kako sam rekao u svojim pocetnim dojmovima ova igra me podsjeca poprilicno kako i sam autor kaze na spoj Dooma sa Mad Maxom i sve je nekako poznato od pocetka cim uletis u igru. Zasad sam zadovoljan vidjenim doduse volio bih jos sadrzaja ali cini se po roadmapu koji planiraju, da ce dodati jos stvari. Ima se sta za raditi, oruzja jos nisam nasao sva (trazi se ray gun xD) doduse smijesno mi je kao nekome tko je pre-orderao igru da mi BFG kojeg su mi dali pocisti bossa za ravno 3 sekunde (tj. cijeli njegov HP) tako da isti vise nit ne koristim skoro. Borba mi je zanimljiva sto se puskaranja tice i voznja mi je ok makar se vozilo mi ponekad ponasa fakat ko da radi nesto sto ne zelim. Sto se bugova tice jedini koji me iritira i koji se pojavljuje jest nestajanje glasova NPC-a kao sto je autor teksta gore naveo. Da nemam subtitle ukljucene nebi ni znao ponekad da netko prica uopce. Ali ajd do sad je to jedini bug na koji sam naletio u svojih evo 16 sati igranja a jos nisam pocistio sve. Tek sam sad otkljucao treci Ark i njegov “hero” jump. U globalu igra mi je ok i zabavna i uvijek si nadjem nesto za radit ali imam dojam da mi je Mad Max nekako to bolje odradio malo. Takodjer volio bih da su teksture ostrije jer ovako imam feeling da me taj glow / glare / blur kako god ga nazvali, malo pretjeran u dosta slucajeva ali ajd. Sve u svemu ako se netko dosaduje i hoce igru koje ce ga neko vrijeme (doduse krace) zabavaljati preporuka, no ne ocekujte GOTY naslov legende nad legendama.

 • Adam Jensen

  19.05.2019 - 19:59

  Čim je procurila ta roza boja na prvom traileru znali smo da ne treba puno očekivati

  • SanKa

   @Adam Jensen, 19.05.2019 - 21:13

   imaš problema s rozom bojom ? osjećaš se nesigurno radi iste ?

  • Adam Jensen

   @SanKa, 20.05.2019 - 11:12

   A šta, ti se pališ na rozu? 😛

  • SanKa

   @Adam Jensen, 20.05.2019 - 19:47

   samo na zgodnim zenama :p

  • Adam Jensen

   @SanKa, 21.05.2019 - 20:32

   Isti sam takav 😀

  • funky0308

   @Adam Jensen, 19.05.2019 - 21:26

   To je boja lososa hahaha

  • Serpico

   @Adam Jensen, 20.05.2019 - 01:04

   Ako se malo zažmuri može da izgleda na 80s neonsku retrofuturističku boju.

 • MaliMicek

  20.05.2019 - 01:30

  Ništa Hrc, odustani od duje i vraćaj se na original nadoknadit to što si odustao nakon 10-ak sati. Ima i tamo mutnih tekstura ali bar priča nešto valja i ne svodi se sve na čišćenje baza

  • Hrvoje Smoljić

   @MaliMicek, 20.05.2019 - 11:24

   Mislim da ću radije pričekat novi Borderlands ili Outer Worlds 🙂

 • Alfredo nr.2

  20.05.2019 - 14:09

  Ovo je igra za ljubitelje Dooma, Quake, Rage-a. Oni koji su uživali u tim igrama, uživat će i u ovoj. Mislim da ljubitelji Witchera teško mogu naći ovdje nešto privlačno.

 • dandelion

  20.05.2019 - 20:20

  kakva igra takva i ocjena…respektabilna
  tko je kupi na popustu može dodati i koji postotak više

 • Marko Plavcic

  09.06.2019 - 08:19

  Pucačina baš za mene.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?