HCL.HR

Čini se da je jako teško danas napraviti racing igru koja će igrače oboriti s nogu. Svi nedavni pokušaji su redom bili generični i prelako zaboravljivi ili su pak temeljeni na dobroj ideji, ali su imali ozbiljnih problema. Ne mogu dati dovoljno jasan i sažet odgovor na pitanje zašto je toliki problem postići nekakvu zdravu ravnotežu noviteta i kvalitete u tim igrama, ali mogu reći da The Crew također ne nudi nikakva rješenja.

Pokušava biti previše stvari od jednom, pokušava biti svaka trkaća igra koju ste ikada igrali, a onda još i nešto novo povrh svega toga. Takva razapinjanja obično završe mediokritetnim rezultatima, ali The Crew ne bih prozvao niti mediokritetom. Jednostavno je projekt koji je podbacio i tračke zabave i kvalitete pokazuje samo na mahove u idealnim uvjetima i veoma specifičnim situacijama.


Od svih drugih trebao bi se razlikovati svojim masivnim svijetom, punim prepoznatljivih lokacija, različitih terena i vegetacija. Trebao bi simulirati čitave Sjedinjene Američke Države, potpuno otvorene u jednoj online igri. Uspijeva li u tome? Stvarno uspijeva, čitava je Amerika zaista otvorena u igri, podijeljena je u prepoznatljive regije, sa više-manje pravom geografijom i gradovima i stvarno je ogromna. Postoji velika šansa da pričam o najvećoj mapi u svim igrama koje sam ikada igrao ili barem ostavlja takav dojam. A koliko se sjećam po mom kratkom periodu življenja na istočnoj obali Amerike i po nekom osnovnom poznavanju vremenskih i terenskih prilika iste države, čini mi se da su sve regije na mjestu i vjerno prenesene (op. au. osim veličine gradova).

Jedino što mi ne da mira u vezi te cijele situacije sa glomaznom i vjernom mapom je to što mi je uz tolike potencijalne lude stvari za raditi jako brzo dojadila. Ako vam volju za điranjem Amerikom ne ubije očajna priča o bandama, osveti, kriminalu i policiji koju ste natjerani barem djelomično iskusiti, onda će vas definitivno dotući problemi sa serverima. Gledajte, priča je o tome kako je skroz zaboravljivom tipu smješteno za ubojstvo njegovog brata – vođe bande i onda je u suradnji s policijom pušten iz zatvora kako bi svojim vozačkim sposobnostima sredio tu bandu koja već pomalo nema smisla, jer se njeni članovi međusobno utrkuju i ubijaju i što se tu uopće dešava i koga briga?


Ali vjerujte mi, taj šund-romančić je vaša najmanja briga, jer je ovo always-online igra, pa ako serveri odluče ne raditi, bolje bi vam bilo da imate neku drugu trkaću igru u rezervi koju možete igrati kad god hoćete. Priznajem, možda sam malo preoštar pri toj kritici, čisto jer ne volim ovisiti o drugima kada ću i hoću li moći igrati igru koju sam platio svojim novcem. Iskreno, serveri rade skroz dobro, barem što se samog igranja tiče. Nije mi se dogodilo da nisam mogao igrati zbog problema s konekcijom. Ono što je problematično doduše je to da ste na toj golemoj mapi prečesto sami. Bez razloga, vaša igra ponekad nije popunjena ostalim igračima. To je kao da igrate WoW potpuno solo, bez ijednog drugog igrača na mreži – u redu, možda se i mogu zabaviti ubijajući par beštija solo, ali to nije ono što mi je ta igra obećala i čemu je namijenjena.

Misije u koje vas priča smješta su naporne, jer je AI na ružan način očito jači od vas. Kako god da pripremili svoje vozilo ili dobijete neko sasvim drugačije samo za tu misiju, oni imaju brža i čvršća vozila, a velik se dio misija sastoji od bježanja policiji ili ubojicama ili lovljenje i razbijanje drugih vozača unutar vremenskog ograničenja. Vjerojatno ste sada odmah pomislili na Burnout, što je dobra asocijacija, ali ne i točna, jer mu u izvedbi The Crew nije ni sličan. Nakon što odigrate nekoliko sličnih misija ili pak ponovite istu više puta radi frustrirajuće umjestne inteligencije, počinjete primjećivati jedan jeftini tempo koji se ponavlja. Vaši lovci su vam stalno na zadnjem braniku i prestižu vas ili pak vaša lovina uopće ne reagira na vaše udarce, tj. jedini način da ispunite zadatke misije i tako sve do jednog trenutka kada popuste, uspore i oslabe. To je vaš trenutak da pređete misiju i ako to propustite, očekujte ju ponavljati.


Vjerujem da ako je to stvarno tako namjerno skriptirano, onda je to tako s dobrom namjerom činjenja utrka uzbudljivijima, ali ustvari postiže suprotni efekt, jer su utrke često predvidljive, jednolične, a najviše dosadne. Dobro staro utrkivanje na krugove ili određenu dionicu ima nešto manje lažljiv AI, ali takve utrke znaju biti prelagane i nedostaje im napetosti. Rješenje je da pozovete prijatelje u svoju igru i kooperativno pređete kampanju, što je vjerojatno jedini probavljivi način prelaska igre i to uglavnom budu jedine utrke koje funkcioniraju kako treba.

Jedna fora stvar koju možete raditi s prijateljima u igri je sređivanje automobila. Ono nudi pregršt vizualnih, ali i svrsishodnih opcija i djeluje u praktičnom sustavu Car Levela koji vam omogućava da slažete vozilo po svom guštu i natječete se protiv drugih vozila otprilike sličnih mogućnosti, ali drastično različitih po stilu vožnje. Sve je to popraćeno krasnim i brzim animacijama sastavljanja automobila u garaži i ostavlja puno vama na maštu. Nažalost, grafički igra izgleda malo last-genovski, iako joj to možemo oprostiti s obzirom na veličinu i raznovrsnost svijeta i činjenicu da je stvarno teško da ćete naići na automobil jednak vašem u divljini.

Ipak, vozni model je takav da nudi samo primijese nekakve polu-simulacije, pa nije previše bitno kakvo vozilo koristite, kad se sva ponašaju barem u neku ruku slično. Također, za razne podloge i dijelove mape valja drugačije slagati vozila ili pak kupovati potpuno drugačiji tip vozila, što je uzbudljivo, ali nekako slabo ide kupovina tih vozila. Možete li pogoditi zašto? Ajde probajte molim vas. Zbog sustava mikrotransakcija i MMO elemenata, kratko i jasno. Jeste li pogodili?


Vjerojatno ne, jer ovakav bezobrazluk nitko ne očekuje. Dobro, većinu ranih i nekih osrednjih automobila još možete kupiti novcem zarađenim kroz priču, ali sve van te kategorije zahtijeva ili pravi novac ili grindanje online utrka. Oba rješenja su nepraktična i po meni nakon svih onih pogrešaka, posljednji čavao u lijesu The Crewa.

Uzmimo u obzir da vjerojatno ne volite bacati svoj novac u vjetar, pa pretpostavimo da ste se odlučili natjecati se u custom online utrkama kako biste osvojili nagrade. Samo se nadam da ste se prijavili za utrku prije nego ste uopće počeli čitati recenziju, jer dok u prosjeku matchmakingu treba kojih pet do deset minuta da sastavi lobi (op. au. što je samo po sebi previše), lako je moguće da neki ljudi odustanu ili jednostavno imaju druge obaveze u životu od čekanja na utrku, pa se lobi raspadne i onda opet malo čekate i to se bez problema produži na sat vremena.

No onda i kada matchmaking napokon upari vaše sve Car Levele i stvori ravnopravnu utrku, pobjedi onaj vozač koji ima najskuplje vozilo i najbolje perkove. Kako je došao do toga? Pravim novcem naravno, gospodin je platio i pošteno pobijedio. Nikada mi neće biti jasno kako netko ima obraza uključivati mikrotransakcije u igru koju prodaje po punoj cijeni i preko toga stvarno ne mogu preći.

No ajde, još da je to jedini problem koji koči The Crew. Ručna je na ovoj igri potegnuta još davno prije, kad je Ubisoft u ovaj projekt očito uključio ekipu iz Odjela za loše odluke. Dobili smo ono čega smo se možda najviše bojali. Igru koja svoje osnovne mehanike održava na rubu funkcionalnosti, a izvan njih ne pruža ama baš nikakvo zadovoljavajuće iskustvo.

VIDEO RECENZIJA – The Crew konkurenciju izaziva na duge staze, samo kako bi se osramotio vozilom koje tu dužinu ne može izdržati.

59 Naša ocjena
 • uređivanje vozila
 • ogroman svijet
 • priča
 • kompetitivni multiplayer
 • mikrotransakcije
 • always-online

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (30)

 • StreetFigter88

  29.12.2014 - 18:15

  Slažem se….

 • goldfinger

  29.12.2014 - 18:19

  Dobra reca-bar sam sad ziher da ovo neću zaigrati…

 • vlatko2003

  29.12.2014 - 18:26

  dobro da nisam kupio a htio sam,hvala hcl

 • IaMarmageddoN

  29.12.2014 - 18:41

  Dok nisam odigrao betu prvi put znao sam da ću kupiti igru… Sada znam da nisam niti neću. Ne mogu ocijeniti cijelu igru jer nisam odigrao baš dovoljno ali zna se ima li kemije, je li to ljubav na prvi pogled ili ću opet tražiti romansu sa nekom drugom?! Imao sam besplatnu betu na dva navrata po nekoliko dana i moram reći da sam igrao samo po jedan dan… Grafika je dobra, ideja je dobra ali više sam se zabavio u nedavnom stotom reinstaliranju Undergrounda 2 nego u The Crewu. Kao prvo, bez "ekipe" ova igra gubi na smislu. Kao drugo bez neta ova igra gubi na smislu… Pa koji je onda uopće smisao ove igre? Da, zabavna je na početku ali čudna vožnja to sve pokvari. Ne znam… Moram usporediti sa Driveclubom, nečim sličnim. U teoriji je The Crew daleko bolja igra ali u praksi mi je vožnja toliko pokvarila stvari da to nije normalno. Igra ima veliku mapu, zabavna je, nije mi dosadila zbog nekog nedostatka misija ili pod-misija, solidna kostumizacija, svi mogući pogledi, online MP i CO-Op. Sve viđene ali opet zabavne mini-igre no najbitnija stvar je isto fulana kao na, opet, u teoriji igretini TDU2- vožnja je koma. OK, zabavno je kad sjedneš iza upravljača, kreneš uz nitro i digne ti se kamera, to je super. Međutim, kontroliranje vozila mi ne odgovara. Nisam baš zagriženi fan simulacija niti arkada ali Driveclubova vožnja je miljama daleko od The Crew-ove. Čak i u GTA serijalu je vožnja nekako "kontroliranija" a i ugodnija. Tu ne driftam kad želim, ne kontroliram vozilo kad želim i tako to… Eh, da je barem vožnja kao u Driveclubu ili Horizonu. Kakva bi to onda igra bila… A priča? Koga briga? Možda prije 10ak godina je bila posljednja dobra priča u ovakvoj vrsti igre ali od tada nadalje je to sve recikliranje a i nije da mi treba neka priča za vožnju…

 • MoGaming

  29.12.2014 - 18:41

  šta reći nego samo još jedna žrtva gaming kuge zvane "Online igranje" koja je upropastila puno dobrih igara

  • IaMarmageddoN

   @MoGaming, 29.12.2014 - 18:45

   Da… To tako dobro zvuči kad si zamišljaš kako online dereš PvP, CO-OP itako to ali lag i brzina interneta sve sj… Baš šteta što je u razvijenim zemljama tehnologija u odnosu na nerazvijene (i nas) toliko velika da kasnimo desetljećima za njima a plaćamo isto ili više za igre i infrastrukturu!

  • grgoljblaster

   @MoGaming, 29.12.2014 - 19:05

   Burnout Paradise je imao (i jos ima) odlican multi, sa dva pristiska tastera prelazis na online bez ikakvog ucitavanja i zezas se sa drustvom. Neverovatno da niko nije ni pokusao tu igru da iskopira.

  • MoGaming

   @MoGaming, 29.12.2014 - 20:57

   nema ovo veze sa razvijenoscu zemalja svima ce ovo štekat i izbacivat,ja sam mislio na to kako se igre koje nisu trebale bit online forsiraju na to radi vece zarade pa na kraju propadnu i ne zarade puno uopce a nama ubiju jos jednu igru 🙁 @grgoljblaster burnout je igra koja moze imat multy al i ona nije forsirala igrače na samo to a to je najveca greska

  • IaMarmageddoN

   @MoGaming, 30.12.2014 - 15:02

   U redu je kad igre imaju online MP ako možeš cijelo vrijeme imati net. Ja imam 8 Mbps Download i 1 do 1.5 Mbps upload uz lag od 14ms do preko 200ms u igrama tipa BF4 gdje se radi o PTP razmjeni podataka. Problem je samo kad igra mora i u SP dijelu biti spojena na internet a to je pogotovo loše kada ne rade serveri kako treba ili kad imaš vezu koja puca. Bogme nisam na niti jednom forumu čitao da ovi koji imaju optički net imaju bilo kakve probleme sa online igranjem kako onda nema veze razvijenost zemlje? Ja sam 5 km od dva velika grada i dok do mene dođe svjetlovod već će se za prijenos podataka početi koristiti visokobrzinske satelitske veze. Al dobro, nisam shvatio što je pisac točno htio reći.

 • tito_4323

  29.12.2014 - 18:47

  ovo sredivanej auto jos nije nit iblizu kao u Need For Speed Underground 2

  • MoGaming

   @tito_4323, 29.12.2014 - 20:58

   nece nikad ni bit igre kao nfs u2 🙁

 • Kalibar .300

  29.12.2014 - 19:36

  Imam filing da će se Ubisoft još malo pa i raspast… Prvo AC a sad ovo 😀

 • Gunman

  29.12.2014 - 19:37

  uzas ovo je jedna od najgorih igra godina ,a nisam to ocekivao cak sam si ovo htio kupiti te zaigrati ali fala bogu da vi postojite

 • drazensi

  30.12.2014 - 00:52

  moras biti teski mazohist da u ovo vrijeme kupis bilo sto sto nudi ubisoft….
  unity im jos sad ne radi kako spada, zadnji patch im je jos daljnje unistio igru..
  bolje je radila na 1.3. patchu..no igra je zapravo teska dosada..
  isto kao i far cry i vidim sad i ovo..
  ubisoft se polako vec godinama gubi, ali ove godine su nadmasili sami sebe..
  i to s najvecim naslovima..

 • beowulf112

  30.12.2014 - 01:16

  Upalite dragon age i igrajte igretinu 🙂 hcl trebali ste dobio sibu od krampusa jer niste bili dobri ove godine.Kako je mogao dragon age proci bez ijednog videa i video recenzije?

  • BoneDigger

   @beowulf112, 30.12.2014 - 02:30

   +1

  • Zorinho20_HR

   @beowulf112, 30.12.2014 - 08:07

   Ma jel moguće?
   Ja sam potrošio cijeli godišnji na Dragon age,a da mogu još bih dva.

  • Ementaler

   @beowulf112, 30.12.2014 - 09:11

   A dobro, to smo već objasnili u recenziji Dragon Agea…

  • Zorinho20_HR

   @beowulf112, 30.12.2014 - 14:46

   Baš sam prije pet minuta naletio na to objašnjenje.
   Jebiga,vremena kronično nedostaje.

  • Ementaler

   @beowulf112, 31.12.2014 - 13:34

   Ma nije (samo) vrijeme problem, problem je kad dobijemo samo jedan primjerak igre, a on mora ići recezentu koji je najprikladniji za taj tip igre… i onda se nekad desi da baš taj recezent ne može snimati gameplay.

  • Balkan123

   @beowulf112, 23.04.2015 - 07:49

   Ljudi morate razumiti,koliko god da je hcl.hr snimio i igrao igara,njima nije tako lako,valja ono izeditovat sve,onda recenziju,text,edit,logo make,onda ovaj zapis na forumu,sve to ocekujete od njih,plus da snimaju jos neke igrice koje nemaju veze sa ovom godinom,po meni ovo je jedna od najboljih game godina,dosta novih nastavaka,dosta nove radnje,zato cekajte snimit ce i dragon age,i super mario,i gta v,i neke dsijgfisdg igrice,polako, samo 🙂

   P.S meni je the crew jedna od igara koju cu sigurno zaigrati,ulazem dosta povjerenja u nju 😀

  • RedEy3

   @beowulf112, 23.04.2015 - 10:07

   + i novi hcl redizajn samo što nije došao 😛

 • Himand

  30.12.2014 - 09:40

  Ja sam mislio kupit ovo hahah
  Hvala HCL-u sto ste mi ustedili pare 🙂

 • hanteed

  30.12.2014 - 11:13

  losa igra isto ko i driveclub,a mogili su gran turismo pozurit

 • asdw25

  30.12.2014 - 13:31

  šteta čini mi se baš lijepa igrica znate li neku dobru racing igricu koju preporučujete

 • Kotuken

  31.12.2014 - 12:46

  Koja je pjesma u backgroundu videa?

 • Commi

  14.02.2015 - 22:43

  Igra total promasaj ne kupuj te nikako!!!Igro je kod frenda glupa,dosadna i sve ostalo samo ne dobra igra ocjena 20/100

 • Doomguard

  22.05.2015 - 11:50

  Svakako razočaravajuče, u zadnje vrijeme pokušavaju neke sitnice popravit sa patchevima ali to jednostavno nije dovoljno. Nemam ništa protiv priče ili same vožnje, sve mi je to još uvjek kolko tolko okej, ali ono kaj me jako smeta je kak su loše složili cijeli taj "mmo" aspekt. Priča nije bila Shakespeare, ali je bila dovoljan razlog da napredujem i vozim, kad to završi, ostaje samo prazan svijet, bez ikakvih razloga za daljnju vožnju ili napredak, poprilično jadno za igru koja pokušava bit "mmo".

 • Mashed potato

  12.10.2017 - 22:19

  Kupio sam igricu preko PS Storea. Igrica je fenomenalna.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?