HCL.HR

Recenzija

The Last of Us Part II

mamac za mržnju

Zoran Žalac

The Last of Us Part II svoju vam namjeru demonstrira odmah u prvim minutama igre. Jašete tako kroz zarasli krš Wyominga i dolazite do napuštene benzinske postaje s čijeg krova visi nekakav pano. Taj je pano taman toliko nisko da se vaš lik mora instinktivno sagnuti kako ne bi zapeo glavom, što i čini – ne samo jednom nego i kad se pokušate vratiti natrag. Mogao je pano biti postavljen par centimetara više, ništa time ne bi estetski bilo narušeno i ne bi vam smetao na putu. U većini drugih igara vjerojatno bi tako i bilo, ali ovdje su se tvorci igre obavezali na dodatni posao s animacijom saginjanja jer žele da se maksimalno uživite u svijet koji su stvorili. Žele da imate osjećaj da će vaš lik napraviti isto ono što biste i vi napravili da ste na njegovom mjestu. A onda vas kroz mučno putovanje stavljaju u situacije gdje vaš lik radi stvari koje vi možda ne odobravate.

Po tome je The Last of Us Part II nastavak dostojan originala u kojemu je također bilo takvih situacija. Možda u originalu niste htjeli napraviti ono što je Joel učinio tijekom svoje žute minute, ali hej – to se prepričavalo godinama kasnije! Odmah ću vam reći kako mislim da Part II sam po sebi nema toliko snažnu priču kao original. Nastavak me nije šokirao istom jačinom kao original koji je u prvih 15 minuta ubojstvom djeteta postavio mračan ton ostatku igre. Ne kažem da šokova ovdje nema, ali nekako se u priči kojoj je glavni motiv osveta podrazumijeva te očekuje da će biti krvi i stradavanja. A tako i bude pa šokovi nisu kao da vas netko odalami lopatom dok se tome ne nadate.

Međutim, s druge je strane pozitivno što Part II odlično nadopunjuje priču originala koja u proširenoj cjelini sada dobiva još veću emocionalnu težinu nego prije. Situacija je slična kao s filmovima Kill Bill vol. 1 i 2 – i jedan i drugi su dobri sami po sebi, ali njihova priča pravu vrijednost dobiva u cjelini. Hoću reći da The Last of Us Part II nije nastavak napravljen čisto radi nastavljanja priče. Tu je da nam odgovori na pitanja koja su ostala visjeti u zraku prije sedam godina i taj dio odrađuje jako dobro. Gluma je na jednako zavidnoj razini kao i u prvom dijelu, ako ne i na višoj.

Priča će vjerojatno podijeliti mišljenja fanova oko smjera kojim krene odmah nakon prvih sat vremena. Iz do sada viđenih materijala jasno vam je da je Part II fokusiran na Ellie, a ja sam mišljenja da je to dobra stvar. Njezin lik ima prostora za rast i upravo se to koristi kao podloga u ovoj igri. Prvi je dio iscrpio temu očinskog odnosa između Joela i Ellie te mislim da nam nakon God of Wara nije trebala još jedna varijacija na tu temu. The Last of Us Part II umjesto toga obrađuje problematiku partnerskog/romantičnog odnosa. Tu su stvari mogle otići nizbrdo, ali je tema prezentirana zrelo i uvjerljivo, te je isprepletena centralnim motivom osvete.

Procurilo je, ali nije iscurilo

Kad sam već gore spomenuo Kill Bill, koji s ovom igrom dijeli motiv osvete, evo jednog prigodnog citata: „Osveta nikad nije ravna linija. Ona je poput šume.“ Kažem da je citat prigodan jer je vrijeme da se osvrnem na slona u sobi, a to su spoileri koji su procurili prije izlaska igre. Naravno, neću vam ja ništa spoilati, samo ću reći da se priča ove ne može doživjeti kroz listu natuknica s događajima koji se dogode – nije to ravna crta. Da, većina točaka radnje koje su procurile jesu istinite i stvari se dogode onako kako je to navedeno. A s obzirom da je to priča o osveti, doslovno se može svesti na dvije ili tri rečenice. Čak je i ekipa Naughty Doga malo maskirala tu jednostavnost u promotivnim trailerima pa su „lažirali“ scene gdje se određeni likovi pojavljuju.

No, važnije od svega toga jest kako igra navodi igrača da sam propituje moralnost u svijetu bez morala, da se sam zapita gdje bi trebalo podvući crtu s odmazdom. Nema tu dijaloga koji će vam nametnuti ta pitanja, a odgovori su u tišini. Najbolji trenutak priče u The Last of Us Part II meni nije bila cutscena s nekim događajem nego dolazak na jednu lokaciju čiji mi je prizor izazvao osjećaj krivnje. Taj dio nećete naći na popisu spoilera, jednako kao ni kraj igre jer ono što je procurilo nije završnica nego dio igre koji je krivo protumačen kao kraj koji to nije.

Pravi će kraj priče ponovno biti kontroverzan i moram priznati da s njim isprva nisam bio zadovoljan. Ali, kad su mi se dojmovi slegli, shvatio sam kako poanta nije da priča usreći igrača jer igra ima likove čija se kompleksnost najbolje odražava kroz činjenicu da su ljudi – često iracionalni i tvrdoglavi, ponekad đubrad ili emocionalno poremećeni. A kako bi rekao Nick Cave – „Nije im u srcima da su loši, mogu te utješiti, neki čak i pokušaju“. Hoću reći da je priča ovdje uvjerljivija što likovi više djeluju kao da je riječ o živim, grešnim ljudima i to treba imati na umu prilikom tumačenja završetka koji vam na prvu možda ne sjedne.

Igra ima likove čija se kompleksnost najbolje odražava kroz činjenicu da su ljudi – često iracionalni, ponekad đubrad.

Osim što spoileri ne daju cjelovitu sliku o priči, neki su jednostavno netočni i potpuno izmišljeni. Primjerice, kružio je lažni spoiler da je jedan lik u igri transrodna osoba i da je ljuta jer ne može ići na operaciju promjene spola. Smiješno je sve to, jer kao prvo – lik kojega se proglasilo transrodnom osobom to uopće nije, a kao drugo – priča o promjeni spola je totalno izmišljena. Proglašavanje ove igre megafonom liberalnih perverzija, prije nego ju je itko igrao, bila je veća agenda od bilo koje „SJW propagande“ kakve u igri zapravo nema onako kako su neki mislili da je ima. Ništa se igraču ne gura pod nos i nema dijela u igri gdje se homoseksualno opredjeljenje glavne junakinje slavi kao spas za čovječanstvo. To nije priča/propaganda igre The Last of Us Part II.

Ellie je komplicirano ljudsko biće i njezina seksualnost je dio njezine zamršene priče. Igra ne traži od igrača da ju simpatizira pod svaku cijenu, dapače – dopušta vam da si za sve likove, uključujući i Ellie, sami protumačite kakvi su ljudi i što o njima mislite. Jedna od najboljih kvaliteta ove priče jest što tu stvari nisu postavljene crno na bijelo. Prvi TLOU imao je nekoliko antagonista, npr. kanibala Davida, za koje ste mogli reći da su zli ljudi. Ovdje to nije tako jednostavno i fenomenalno mi je da ulogu negativca nema neki zločesti lik nego prije pojam cikličnog nasilja. To je jako teško izvesti u igri, a The Last of Us Part II je uspio u tome.

Ako se ičemu treba zamjeriti, to nisu nepostojeće propagande nego nespretno ispresijecana struktura priče. Neka poglavlja u kontekstu priče traju nepotrebno dugo i nisu svi likovi s kojima provodite vrijeme jednako zabavni. To me najviše smetalo jer na određenom dijelu igre radnja praktički staje kad je napetost na vrhuncu, a onda morate čekati dobrih 7-8 sati da vidite što se dalje dogodilo. Shvatite kasnije zašto je struktura priče takva i sve se to isplati na kraju, ali eto – postoje neki dosadni dijelovi zbog kojih igra traje duže nego je realno trebala. Prosjek trajnosti igara Naughty Doga je otprilike 15 sati, što je nekakva zlatna sredina i za priču i za gameplay. The Last of Us Part II traje oko 23 sata (barem je meni toliko trebalo za prvi prelazak) te već nakon 20-ak sati djeluje pomalo rastegnuto, da ne kažem ustajalo.

Na određenom dijelu igre radnja praktički staje kad je napetost na vrhuncu, a onda morate čekati dobrih 7-8 sati da vidite što se dalje dogodilo.

Ako ste igrali prvi dio onda znate da je priča bila dosta dinamična jer su Joel i Ellie cijelu igru putovali, mijenjali mjesta i okruženje, upoznavali nove likove i sl. U nastavku je priča više statična – skoro sve likove upoznate u kratkom roku, a Seattle je mjesto u kojemu se odvija velika većina radnje. Jedina značajnija promjena okruženja dogodi se pri kraju i u nekoliko scena prisjećanja. Možda su to sad već neka moja sitničarenja koja neće svima smetati, ali da zaključim s pričom – odlična je kad proširuje radnju originala kroz dodatnu karakterizaciju poznatih likova i davanju druge percepcije na prošle događaje, no generalno mislim da je za jedno koplje manje impresivna nego priča prvog dijela.

Poluotvoreni gameplay

The Last of Us Part II je najvećim dijelom sličnog gameplaya onome iz prvog dijela, ali tamo gdje je to bilo dobro. Napucavanje je isto „pod rukom“, a nisam primijetio da su dodali išta novo od oružja. Možda samostrel, ali on je u prvom dijelu bio dostupan u multiplayeru. Razlika je samo u tome što sada možete pucati iz više poza, npr. dok ležite na leđima ili boku. Postoji jedna nova vrsta zaraženih neprijatelja i zapravo je manje opasna verzija postojećeg Bloatera. Osim njih, tu su i psi koji su dobrodošla gnjavaža premda nisu zaraženi. Oni vas mogu nanjušiti iz daleka, čime vas tjeraju da budete u stalnom pokretu dok se skrivate od ljudskih protivnika.

Upravo je to skrivanje doživjelo značajan novitet uvođenjem puzanja koje otvara nova mjesta za skrivanje (ispod kreveta, naravno), a u više me je navrata podsjetilo na Metal Gear. Čak ima i puzanja kroz cijev za ventilaciju i prisluškivanja ljudi otamo. A kad skrivanje ne upali dobra je vijest da Ellie sada ima više šanse za preživljavanje bliskih napada. Kao prvo, može se izmaknuti napadima neprijatelja, što je jako korisno i izvodi se ručno pritiskom tipke L1. Kao drugo nož joj je neuništiv pa više ne mora craftati bodeže. Umjesto toga ima mogućnost stvaranja prigušivača za pištolj, koji su potrošna roba za 3-5 hitaca.

Ove promjene u pravilu su mi dale više hrabrosti da se ponekad igram s protivnicima bez da strahujem hoću li potrošiti streljivo ili nastradati krivim potezom. Izmicanje je odrađeno fantastično, kamera se dinamično fokusira na neprijatelja i ne treba vam nikakav indikator kad se trebate izmaknuti napadu.

Mehanika izmicanja napadima igraču daje više hrabrosti da se upušta u potencijalno rizične situacije.

Traženje resursa i opreme malo je bolje nego u prvom dijelu. Jako je korisno što u postavkama možete uključiti da vam se resursi skupljaju automatski čim prođete pokraj njih tako da ne morate svaki put pritisnuti tipku trokut. To mi je značajno ubrzalo igru, a nije umanjilo potrebu za istraživanjem. Zapravo sam se iznenadio koliko je važne opreme i stvari razbacano po mjestima koje uopće ne morate istraživati i ako ih zaobiđete ostat ćete zakinuti za nešto važno. Primjerice, sačmarica je vrlo korisno oružje u igri, a ako samo pratite glavni smjer i zadatak totalno ćete ju izgubiti za ostatak igre.

Još jedna od stvari u kojima je Part II napredovao u odnosu na original jesu zagonetke. Sjećate se kako su se u prvom dijelu forsirale jedne te iste zagonetke, tipa Joel podigne Ellie pa mu ona pronađe i baci kutiju? To se u ovoj igri u 23 sata dogodi jednom ili dvaput. Zagonetke su daleko raznovrsnije jer je uvedeno skakanje pod kontrolom igrača, bacanje užeta, spajanje kablova i sl. Naravno, tu je i dobro staro guranje kutija/kontejnera, ali je manje naporno nego prije i ima nekoliko zapleta. Jedini segment koji se često ponavlja jest opcionalno otvaranje sefova kroz traženje kombinacija. Srećom, i taj dio ima varijacije. Za prvih nekoliko sefova naći ćete izričiti kod odmah u blizini, a onda npr. imate sef za koji pronađete suptilnu poruku „kupi mi piće i reći ću ti šifru“ pa morate razbiti staklo na obližnjem aparatu s limenkama da biste došli do tražene kombinacije.

Igra je najvećim dijelom linearna, ali negdje oko trećeg sata postoji dionica u Seattleu gdje dobijete mapu i možete slobodno istraživati više lokacija. Ako ste igrali Uncharted: Lost Legacy, ovaj dio je vrlo sličan onom otvorenom levelu iz te igre, i bio mi je ugodna promjena formata za The Last of Us. No, to je samo jedan dio trajnosti 2-3 sata u igri od 20+ sati pa nemojte očekivati otvoreni svijet nakon toga, iako ćete to vjerojatno željeti jer otvoreni(ji) format igre donosi veću nepredvidivost. Kretanjem po otvorenijem okolišu možete naletjeti na patrole protivnika koje se dadu zaobići, a malo je drugačije kad vi naletite na protivnike umjesto da vam ih igra pošalje s psima i unaprijed vas upozori na njih. A ovih drugih situacija je mnogo više nego onih prvih.

Igra je najvećim dijelom linearna, ali postoji dionica gdje dobijete mapu i možete slobodno istraživati poluotvoreni svijet.

Igra se trudi biti raznovrsna i većinu vremena ima dobar balans što se različitih aktivnosti tiče. Zna kako držati napetost, a zna i kada igraču treba predah. Koriste se tu i neki „trikovi“ o kojima ne smijem pisati jer tvorci igre žele da to ostane iznenađenje, ali ako ste čitali spoilere onda vjerojatno znate na što mislim pod time. Najzabavniji dijelovi igre bili su mi oni u kojima su dvije frakcije neprijatelja ratovale, a ja bih skrivećki manipulirao i jednom i drugom stranom. Na primjer, u jednoj podzemnoj željeznici bacanjem boce namamio sam hrpu zaraženih neprijatelja na ljudske protivnike i nastao je pravi kaos kojega je bilo divota gledati.

Takve dionice, u kombinaciji s dobrim mehanikama stealtha, držale su me zabavljenim do kraja igre. No zadnja dva-tri sata igre po pitanju gameplaya više djeluju potrošeno nego inspirirano. To je ono o čemu sam pričao – igra se malo počne ponavljati zbog rastegnute priče. Slično kako je je za RDR2 bilo pomalo nepotrebno da igra od 40 i nešto sati ima epilog u trajanju od tri sata. Moguće je da se ovdje sadržaj rastegnuo u pokušaju kompenziranja činjenice kako po izlasku igre neće biti multiplayera kojega je prvi dio imao.

Tehnički tip-top?

Za sada nema multiplayera, ali je single-player dio maksimalno sređen u pogledu opcija za pristupačnost. Pisao sam o tome već u zasebnoj vijesti – nevjerojatna je količina opcija koje može podešavati u igri, a vežu se uz postavke težine, vizualni prikaz, kontrole i sl. Moguće je tako podesiti težinu igre prema pet kategorija, što znači 25 mogućih postavki težine, a kasnije će biti dodane i nove, poput permadeath opcija. Želite maksimalnu težinu protivnika, ali ne i siromaštvo resursa? Moguće je to naštimati. Ili ako vam nešto ne odgovara u sustavu kontrola, možete jednostavno promijeniti bilo koju akciju u igri. Znam da zvuči blesavo kad hvalim takvo što, ali na konzolama igre najčešće nemaju ovako detaljne i široke mogućnosti prilagođavanja po volji igrača. A isto tako nije ni čest slučaj da je sve prevedeno na hrvatski jezik kao u slučaju The Last of Us Part II.

Ne moram vam posebno objašnjavati da je ova igra vizualni vrhunac onoga što je ostvarivo na PlayStationu 4. Posebno briljiraju modeli likova, najdetaljniji i najprirodniji koje je Naughty Dog do sada napravio. Facijalne ekspresije katkad znaju biti zastrašujuće realistične do te mjere da dočaravaju strah kod neprijatelja taman kad se pozdravljaju sa svojim životom. Praktički im vidite strah na licu prije nego će umrijeti! Impresivan je i prikaz vegetacije, a nisam mislio da u ovoj generaciji može biti bolji od onoga u Unchartedu 4. Prevario sam se.

Neprijateljima praktički vidite strah na licu prije nego ih Ellie dokrajči.

Naravno, ako ćete baš tražiti mane kod vizualnog dijela, naći ćete ih u pojedinim sitnicama. Primjerice, kad hodate kroz gustu travu možete uočiti kako vlati trave prolaze kroz noge likova, ali to primijetite jedino ako to promatrate s tom namjerom „testiranja“ dokle realističnost igre seže – za vrijeme igranja ionako gledate naprijed, a ne pod noge likova. S vizualne strane zapravo je manje uvjerljivo to što na razrušenom okolišu nigdje nema nepristojnih crteža. Čovječanstvo pokazuje najgore od sebe, a nitko falus da nacrta! Šalim se, dakako, ako išta povremeno ubija imerzivnost onda je to već poznati problem igara Naughty Doga – taj da protivnici ne registriraju postojanje vaših suboraca dok se vi skrivate, a suborci su im doslovno pred nosom.

Zvuk je neugodno dobar, a kad kažem neugodno to znači da realistično dočarava različite patnje neprijatelja prilikom umiranja. Čujete tako grcanja i gušenja u krvi i ponekad to zna biti malo uznemirujuće. Tradicionalno su jeziva i glasanja zaraženih protivnika, ali tu Half-Life po mom mišljenju još nije nadmašen.

Igru sam igrao na PS4 Pro konzoli i ondje nema slobode biranja u izvedi, npr. kao u God of Waru. The Last of Us Part II uvijek ide u 30 sličica po sekundi, a usporavanja nisu strana. Događaju se najčešće kad igrač pali svjetiljku ili okreće kameru prema nekom intenzivnijem izvoru svjetlosti. Srećom, ta usporavanja nisu toliko strašna da utječu na gameplay. Tijekom akcijskih scena i borbe nikada nisam imao problema s nekakvim trzanjima.

Doduše, u jednom dijelu igre svjedočio sam pravom slideshowu. Čitava jedna dionica u trajanju nekih pet minuta izvodila mi se u bizarnih desetak sličica po sekundi. No, tu je posrijedi bio neki bug jer lik koji se užetom trebao spustiti za mnom nije to učinio pa se na sljedećem chekpointu samo pojavio i još uvijek je bio zavezan užetom koje sam ostavio pet katova iznad, kao da je na nekakvom bungee jumpingu. S obzirom da će igra do izlaska dobiti nekoliko zakrpa, vjerujem da će i ovaj očiti bug do tada biti ispravljen.

Čuo sam inače neke tvrdnje da se PS4 Pro u razini buke pri radu pretvara u nuklearni usisavač dok vrti ovu igru, no ja takvih problema nisam imao. Zapravo sam se iznenadio koliko je konzola bila tiha u radu prilikom igranja ovako zahtjevne igre. Možda je to do modela konzole iz 2018. godine, možda zato što ju držim uspravno – ne znam, ali ako čujete priče da će vam PS4 uz ovu igru zvučati kao avion u uzletu, znajte da to generalno nije slučaj kod svih modela konzole.

I, kakav je?

Svoj zaključni stav o The Last of Us Part II neizbježno moram pojasniti spominjanjem prvog dijela. Neki su za tu igru govorili kako je bila „igra generacije“ – meni baš i nije bila. Možda zato što sam ju igrao četiri godine nakon izlaska, ali kad smo birali najbolje igre prošlog desetljeća prvi TLOU nije bio na mojoj top 10 listi – draži mi je čak bio Uncharted 4. Međutim, dolaskom drugog dijela dogodila se pomalo čudna stvar – prvi dio počeo sam cijeniti još više i sad mi je teško promatrati te igre odvojeno. Premda mislim da je drugi dio malo slabiji od prvog, obje su mi kao cjelina fantastične.

Komplicirano, znam, pokušat ću to objasniti ovako. Jasno je da ne možete u potpunosti razumjeti The Last of Us Part II bez igranja prvog dijela, ali isto tako ne možete dovoljno cijeniti prvi dio ako niste zaigrali dvojku. Ta se dva poglavlja odlično nadopunjuju i daju nam predivno iskompleksiranu Ellie koja će neke igrače možda zbuniti, kao da se radi o pravoj osobi neobjašnjivog ponašanja. Evo vam zaključka: nakon The Last of Us Part II jedan Nathan Drake sa svojim pristupom „ubijem 500 ljudi pa se vratim ženi nasmijan“ pokraj Ellie izgleda kao lik iz komedije, a to vam kaže netko kome je Uncharted 4 bio draži od prvog The Last of Us.

Možda ste čuli neka trabunjanja ljudi koji su ovu igru prozvali elementarnom nepogodom za čovječanstvo bez da su ju uopće igrali. Ne slušajte takve neutemeljene prognoze. The Last of Us Part II je zabavan, napredovao je u gameplayu naspram originala, s 20+ sati i New Game+ opcijom ima više nego dobru trajnost, izgleda fantastično, zvuči nevjerojatno i priča priču koju morate doživjeti da biste joj mogli suditi. Možda nećete razumjeti Ellie, ali lako je shvatiti da se njezina avantura ne bi trebala propustiti.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na digitalnoj kopiji igre u izdanju za PlayStation 4. Kopiju igre ustupio nam je njezin izdavač. 

The Last of Us Part II nije svjež i šokantan kao prvi dio u svoje vrijeme, ali je vraški zabavna avantura vrhunske prezentacije.

90 Naša ocjena
  • gameplay je napredovao, najviše u stealthu
  • grafika, zvuk i gluma su vrhunski
  • neki dijelovi priče su impresivno odrađeni
  • hrpetina podesivih opcija
  • nakon 20 sati djeluje pomalo rastegnuto
  • priča ima nekih manje zanimljivih poglavlja

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (273)

  • Juventino

    12.06.2020 - 09:06

    Ispade po vama da je taj dio koji je iscurio u vezi promjene spola jedini dio price koji je loš i zbog kojeg ljudi nisu trebali uzeti igru, ostali spoileri su kao uredu i imaju smisla? Lol

    • personauser

      @Juventino, 12.06.2020 - 09:12

      Na Gamespotu je igra dobila ocjenu 8

    • drazensi

      @personauser, 12.06.2020 - 10:40

      I prvi dio je na gamespot

    • drazensi

      @drazensi, 12.06.2020 - 10:41

      u dobio 8..jedan od glavnih razloga navedeno je, ni vise ni manje, nasilje. Uzmi to kako zelis.

    • Zoran Žalac

      @Juventino, 12.06.2020 - 09:16

      Ne čitaš. Taj dio nije loš nego je totalno izmišljen, kao i neke druge stvari koje se navode. Priču nisi vidio/čuo u cjelini i nemaš cijelu sliku te priče. Mislim, što da ti ja sad idem pričati vic naprimjer, ispričam ti 80% vica i najvažniji dio vica ti prešutim? Pa normalno da će ti vic biti glup jer ga nisi čuo u cijelosti. Inače vic čisto kao najbanalniji primjer najbanalnije forme priče, ne sugeriram da je išta u TLOU2 smiješno.

    • Juventino

      @Zoran Žalac, 12.06.2020 - 10:35

      Nisam ni rekao da nije izmisljen, nego ispade vise kao “hej super ljudi nema transgender bolida, leak je bio lazan, hajmo svi dati 60 dolara za igru”

    • Zoran Žalac

      @Juventino, 12.06.2020 - 10:59

      Priča ima svojih problema, ali ne mislim da su problemi oni o kojima se kukalo nakon leakova/spoilera. Takva je kakva je – sigurno se neće svima svidjeti, ali eto mislim da na temelju procurenog ne valja suditi. Osobno kod doživljaja kažem da mi nije bila šokantna kao prvi, ali to naravno ne znači da je samim time loša priča ili totalni fijasko. Ima svojih dobrih strana, ima i loših.

    • marko1106

      @Zoran Žalac, 12.06.2020 - 11:31

      Zorane why all gamers weeping? This is the weeping game!!

    • doctorsparta

      @Zoran Žalac, 12.06.2020 - 10:58

      Joel (kojem ubiju kćer) i Nathan su iskusni muškarci koji su se nagledali svačega (pogotovo Nathan koji je do Uncharted 4 vidio ali ono – sve), zašto bi oni plakali? Dok je Ellie, budim realni teenage emosica. Nisam igrao još, i nisam na kraju razumio jeli se leak dogodi u nekom dijelu igre ili ne? Ovdje očekujem od radnje čušpajz zbog čušpjza samog, začinjen s puno nezdrave količine SJW-a. Početak prvog dijela je bio atmosferičan (taj dio se trebao detaljnije obraditi – izbijanje zaraze i panika) i kraj je imao taj neki očekivani twist. Ali zato mislim da će stealth segment gameplaya biti remekdjelo. Zato se i kupuje.

    • marko1106

      @doctorsparta, 12.06.2020 - 11:19

      Jesi ti igrao prvi dio. Ellie je sve samo ne teenage emosica. Preživjela je ona puno u prvom djelu a da ne kažem kakav teret nosi na leđima da je moglo sve biti drugačije. I rodila se u takvom svijetu i ti ideš reci nesto tako. Koju posluku porati?

    • doctorsparta

      @marko1106, 12.06.2020 - 11:56

      Ovisi o kontekstu u kojem gledaš Ellie. U našem svijetu je Rambo. U njihovom svijetu gdje je svaka druga osoba psihopat je teenage emo. Ona je neka vrsta emocionalne savjesti Joela (i jedino tome služi u igri – dobro ima svoju jednu solo dionicu i doda ljestve koji puta), koji je emocionalno tup do pred kraja igre kad se to popravlja zahvaljujući Ellie.

    • chocobo_047

      @doctorsparta, 12.06.2020 - 18:47

      Ellie u prvome dijelu uopće ne daje dojam da je neka teenage emo klinka.

    • SanKa

      @Juventino, 12.06.2020 - 09:57

      aj još jednom pročitaj. ili ne znaš ili ne želiš pročitati sa razumijevanjem

  • Bojko77

    12.06.2020 - 09:06

    Probudio sam se u 08:55h samo da pročitam i gledam recenzije, svi su je obavili, eto… ovdje na kraj i vidim 90 ocjena, ne čudi me, a sad prvo na tvu preko YouTube pogledati IGN i ostalo, pa na miru Vas pročitati… lp

    • personauser

      @Bojko77, 12.06.2020 - 09:08

      Znas li mozda kada se dize embargo na metacriticu

    • personauser

      @personauser, 12.06.2020 - 09:18

      update komentara: na metacriticu je ocjena 95

    • Hadvar

      @Bojko77, 12.06.2020 - 09:23

      znaimljivi ce biti user review-ovi

    • SanKa

      @Bojko77, 12.06.2020 - 09:58

      LOL kako mozes IGN smatrat relevantnim ? smeće od recenzenata

    • Bojko77

      @SanKa, 12.06.2020 - 10:26

      Smeče tebi, ostatku svijeta i da i ne, ali broj pretplatnika je ono što govori da li večini vrijedi ili ne, no već više od sat vremena gledam recenzije na Tvu, mala pauza, za sad jedino talijani nude u 4K kvaliteti, koja grafika, uf, ne nabrajam kanale jer doslovno nema tog koji nije u 09h izbacio recenziju, još mi nedostaje ACG, od onih kojih cijenim posebno… kako sam pisao mnogi su jutros pojeli govance uz kafu… ocijene su samo jedna: Masterpiece, točka. Igra koja izvlači max odlazeće konzole kao i prijašnja i samo tupan ograničeni je neće igrati, iako sam siguran da za početak neće onaj koji ustvari nema lovice, nešto kao glumci koji na steam čekaju na brutalni popust igrice nakon koje godine da zaigraju, a ovdje će igrati naravno svi, 99,9%, i ovi kojima smeta sexualna tema Ellie, ali čekati će popust, jer bi tako i tako, moraju da se tješe… Vrijeme igre ide od 20 do 40h, ovisno o tebi koliko želiš istraživati, a ono što svi govore, od naših recimo i Reboot pa sve do talijana, jest brutalnost, u jednom trenu svisu htijeli biti samo stealth, da prestanu biti ta ubojica, da ne slušaju zvuk psa koji cvili pokraj mrtvog gazde… no još 7 dana kad ću je odigrati, ja jedva čekam… dug, duuug tjedan pred menom…. uf…. a sad pogledati još koji video, da patim, lol

    • pleto

      @Bojko77, 12.06.2020 - 12:06

      Zvuk kera koji cvili, pa šta ne ubiju i kera

    • Bojko77

      @pleto, 12.06.2020 - 12:13

      Ubiju, od tuge, kasnije, nisu svi Joker da uživaju u tom… lol

    • pleto

      @Bojko77, 12.06.2020 - 13:18

      mlakonje, lol

    • Greyjoy

      @Bojko77, 12.06.2020 - 12:07

      Gluplji komentar u životu nisam čuo. Znači ja koji nemam ps4 sam glupan ograničeni, steam glumac koji čeka popuste??? Nisam nikad nikoga nazvao fanboyem ali ti si to baš zaslužio. Čestitam, CEO of Sony’s Fanboys Community

    • Bojko77

      @Greyjoy, 12.06.2020 - 12:17

      Iskreno nisam to napisao, a niti to mislim, eto ja imam i PS4 i gamenig laptop, ne znam zašto si to shvatio, ja ne govorim o svim PC igračima, nego o jednoj isfustriranoj skupini, a ima je i na konzolama… molim te, ako želiš pročitaj opet, stvarno nigdje ne vrijeđam PC igrače i nazivam ih budale…

    • Greyjoy

      @Bojko77, 12.06.2020 - 16:10

      Insinuirao si spominjanjem Steama da su svi koji neće odigrati ograničeni tupani. Nigdje nisi izdvojio nikakve “isfustrirane skupine”. A ako stvarno nisi mislio ono što si napisao, trebao si malo bolje promisliti o strukturi komentara prije ostavljanja istoga.Lp

    • blacklist0907

      @Greyjoy, 12.06.2020 - 13:06

      Ko da navijas za Barcu…znas da ce odigrat odlicno tak da ne kuzim zasto je uvreda bit Sony fan

    • pleto

      @blacklist0907, 12.06.2020 - 13:19

      hahaha baš si ovo dobro rekao

    • Premelo172

      @blacklist0907, 12.06.2020 - 15:47

      Je možda prije deset godina kad je barca bila barca, danas ovo dodaj messiju i moli se gospi mi je više kao ubisoft nego Sony, provjereni recept koji radi dovoljno da nije neuspjeh, al je repetitivno i naporno za gleda.

    • Greyjoy

      @blacklist0907, 12.06.2020 - 16:11

      Ogromna je razlika između fana i fanboya…biti fan nije uvreda

    • Venom102

      @Bojko77, 12.06.2020 - 22:51

      Ono kad igru koju nisi ni probao i koja nije ni izasla nazivas masterpiecom jer je dobila dobre ocjene na ignu…

  • MightyAloy

    12.06.2020 - 09:11

    Yes! Znao sam da će igra biti na razini. Labuđi pjev PlayStationa 4. Svaka čast Naughty Dog, you did it again! 👏👏 Jedva čekam petak da ju igram. 😍🎮

    Srdačan pozdrav balkanskim krkanima koji mi šalju privatne poruke mržnje i nazivaju me bolesnikom jer volim SP igre, podržavam vrhunske developere i ne gajim mržnju prema gay osobama. Za sedam dana igram igru, a vi se požderite od muke jer je igra odlična, ispunila je očekivanja, a gay Ellie zacementirala svoje mjesto u povijesti ovog medija. 🏳️‍🌈💪
    Jučerašnja PS5 prezentacija samo mi je šlag na tortu. Good times. 😁

    • vragec25cro

      @MightyAloy, 12.06.2020 - 09:16

      Kako ti igra odlična ako ju tek za par dana misliš igrati? 🙂

    • OldNewCrqzyUser

      @vragec25cro, 12.06.2020 - 09:24

      SJW warrior ne treba kvalitetu, samo kvantitetu lgbt likova.

    • hacksor1234

      @OldNewCrqzyUser, 12.06.2020 - 11:03

      Znaći ako će mi se potencijalno svidit igra, ja sam SJW warrior? lol

    • OldNewCrqzyUser

      @hacksor1234, 12.06.2020 - 12:14

      Ne, ako unaprijed zbog toga što budu lezbe u igri znaš da ti je igra odlična – onda jesi. Znaš, treba malo razmisliti što netko kaže. Ti se nauči shvaćati napisano, ako već ideš sa ovakvim komentarima.

    • hacksor1234

      @OldNewCrqzyUser, 12.06.2020 - 12:39

      U tom slučaju ne, očekujem kvalitetnu priču od igre, samo ne želim da glavni character trait određenih likova bude njihova sekusalna orijentacija, može se i opredelit da je i helikopter sto se mene tice, samo nek bude kvalitetno napisan lik

    • OldNewCrqzyUser

      @hacksor1234, 12.06.2020 - 12:49

      Ko da ja znam da bude recimo CP2077 odličan jer je glavni lik bijeli muškarac sa nekim augmentiranim dijelovima tijela. To je jeftino tako razmišljati. Makar shvaćam ako netko misli da bude mu zbog toga loše, meni ništa transgender nikad neće biti dobro i otpisano je od starta ali mogu prihvatiti da će igra biti tehnički najbolja na ovoj generaciji konzola a to je ljudima najbitnije. I trebalo bi biti jako bitno. Ali definitivno igra zaslužuje i kritike. Ovaj Mighty se ponaša ko da je Isus sišao sa nebesa a još nije sišao. Fanatik

    • Tiger I

      @OldNewCrqzyUser, 12.06.2020 - 15:38

      CP2077 bit ce flop jer se razvija 8 godina a nema jos ni gameplay demo-a.

    • hacksor1234

      @Tiger I, 12.06.2020 - 17:48

      nije da su vec 5 puta pokazali gameplay, i to mesnate prikaze po 50 minuta

    • Tiger I

      @hacksor1234, 13.06.2020 - 10:38

      Vertical slice= GAMEPLAY

    • Masterchief

      @Tiger I, 12.06.2020 - 18:00

      ???? Možda se razvija 8 godina zato što su odlučili početi izponova raditi igru? Rađe bi da se razvija duže pa da bude kvalitetna i ispolirana nego da bude kao Fallout 76.

    • TorcidashFromCroatia

      @OldNewCrqzyUser, 12.06.2020 - 22:03

      Pa sam si saznao da uopće nema trans lika u igri iz ove recenzije. I da, MightyAloy je pomalo naporan s fanboyizmom. Ja ću vjerojatno kupiti igru i tek nakon što je odigram, onda ću suditi. Ne slažem se s tvojim mišljenjem oko trabs ljudi, ali ga poštujem.

    • TorcidashFromCroatia

      @hacksor1234, 12.06.2020 - 22:00

      Upravo tako!

    • THRViP

      @OldNewCrqzyUser, 13.06.2020 - 00:28

      Ti si mali pederko. fuj lezbe, fuj pederi hahaha. Normalni frajer se ne zamara pizdarijama

    • OldNewCrqzyUser

      @THRViP, 13.06.2020 - 07:49

      Normalni frajer se treba zamarati sa svime. Da se neki ne zamaraju sa stvarima koje su na prvu kao nebitne bilo bi i goreg sranja nego što imamo. Ovo što sada radi antifa i blM po americi za nekoliko godina raditi će neka lgbt grupa, pa si ti misli kako su to male stvari. Meni se nije digo jučer pa cura nije dobila pa sam u depri danas. Sve počinje sa malom stvari 😅

    • Tony Ghost 1811

      @OldNewCrqzyUser, 12.06.2020 - 11:06

      Evo ja ne volim pedere, lezbe i one jako bolesne umove koji ne znaju ni sto su. Ali me ne zanima, nisu mi bitni. I nitko nece promijeniti moje misljenje u vezi njih.

    • drazensi

      @vragec25cro, 12.06.2020 - 10:31

      Nigdje nije napisao da je njemu igra odlicna nego da je igra odlicna. Sto po recenzijama jeste. Dajte se naucite citati s razumijevanjem. Vidim da su mnogi ovdje zaobisli gradivo osnovne skole.

    • vragec25cro

      @drazensi, 12.06.2020 - 11:33

      “Za sedam dana igram igru,a vi se požderite od muke jer igra je odlična ispunila je očekivanja”.Da se razumijemo niti pljujem po igri niti ju hvalim jer mi nije po ukusu.

    • blacklist0907

      @vragec25cro, 12.06.2020 - 11:49

      Ti cekaj svoj ubisoft

    • Darac83

      @blacklist0907, 12.06.2020 - 17:26

      😂😂😂

    • blacklist0907

      @vragec25cro, 12.06.2020 - 13:36

      Mislio je na veliku vecinu recenzija

    • vragec25cro

      @blacklist0907, 12.06.2020 - 14:04

      Kakve to sad veze ima s Ubisoftom?Od njih odigram samo Fc pošto volim fps.Nego komentar je napisao koda je več odigrao igru zato i bio moj komrntar.Ja uzeo Rdr 2 i Hzd zbog recenzija i viđenog pa mi na kraju bile onako a nisam niti završio jednu od njih.

    • Tiger I

      @vragec25cro, 12.06.2020 - 15:28

      Bolest ne bira ili akd bira bira marxiste.

    • vragec25cro

      @Tiger I, 12.06.2020 - 16:00

      Šta je pijesnik time htio reči?

    • personauser

      @MightyAloy, 12.06.2020 - 09:23

      Koja slucajnost da i TLOU i TLOU Part II imaju ocjenu 95 na metacriticu

    • drazensi

      @personauser, 12.06.2020 - 10:32

      Sad je 96. Nema slucajnosti 🙂

    • Apocalypse4987

      @MightyAloy, 12.06.2020 - 09:40

      Ček, ček, ljudi ti šalju poruke mržnje jer voliš SP igre?

    • OldNewCrqzyUser

      @Apocalypse4987, 12.06.2020 - 10:00

      🤣😂🤣😂🤣😂

    • personauser

      @Apocalypse4987, 12.06.2020 - 11:12

      Meni je cudno kako dobiva poruke mrznje da voli SP igre kad mi svi volimo SP igre

    • SanKa

      @MightyAloy, 12.06.2020 - 09:58

      srsly si dobivao privatne poruke mržnje?

    • Emperor Ghaleon

      @MightyAloy, 12.06.2020 - 11:08

      > Za sedam dana igram igru,
      Do tad će već netko uploadati cijeli film na YT.

    • drazensi

      @Emperor Ghaleon, 12.06.2020 - 11:19

      Tko?

    • Emperor Ghaleon

      @drazensi, 12.06.2020 - 11:28

      Kad saznam, javim ti prvom.

    • xx1111

      @MightyAloy, 12.06.2020 - 11:10

      Neil Druckmann je opet napravio dobru igru

    • Petar Marjolovic

      @MightyAloy, 12.06.2020 - 11:11

      Hahahaahaha poruke mržnje. Btw molim te nemoj koristiti toliko emojia, bole me oči.

    • Aldin219

      @MightyAloy, 12.06.2020 - 13:43

      Koja patetika u pizdu materinu

    • Aldin219

      @MightyAloy, 12.06.2020 - 13:57

      Bolest i potpuni denial. Sto posto laz da dobijas poruke takodjer. Koja patetika od komentara

    • KresoBengalka

      @MightyAloy, 12.06.2020 - 14:23

      Majke mi imas strasne orgazme na ovom portalu sto se tice last of us, daj smiri se malo

    • Cro_Maher

      @KresoBengalka, 13.06.2020 - 19:14

      fali mu kisika u maminom podrumu

    • chocobo_047

      @MightyAloy, 12.06.2020 - 18:50

      Jedva čekam početak srpnja da ju odigram😢😢😢

    • TorcidashFromCroatia

      @MightyAloy, 19.06.2020 - 18:29

      I? Jesi li je igrao? Ako jesi kakva je zasad?

  • incognitoxi3

    12.06.2020 - 09:13

    Samo 90? 🙁 zar igra generacije ne zaslužuje makar 95? Hmm

    • personauser

      @incognitoxi3, 12.06.2020 - 09:18

      IGN je dao 100 za igru

    • Hadvar

      @personauser, 12.06.2020 - 09:22

      ign nije mjerilo dobre igre vec dugo godina

    • GAMEmaher

      @personauser, 12.06.2020 - 09:26

      Ign ima deal sa naugty dog. Svakoj njihovoj daje 10 🙂

    • Fenner

      @GAMEmaher, 12.06.2020 - 09:37

      IGN ima dogovor sa gotovo svakim developerom igra i kod njih veliki postotak igara uvijek ima visoke ocjene.

    • personauser

      @GAMEmaher, 12.06.2020 - 18:43

      HCL nikada nebi sklopio deal sa nekim studijom da daje njihovim igrama samo 100

    • MakikaM91

      @GAMEmaher, 12.06.2020 - 20:10

      Podmitena bagra. CD Project Red poklonio im ogromne statue od 15 metara zbog dobre ocjene 😀

    • DiVojic

      @personauser, 12.06.2020 - 09:33

      IGN Japan dao 70.

    • Goran1234

      @DiVojic, 12.06.2020 - 09:39

      To mi je čak i shvatljivo.Toatlni kontrast od igara koji igra prosječni Japanac .

    • Smike

      @Goran1234, 12.06.2020 - 14:04

      Hahahah bas tako. Ni ja ne shvatam one njihove manga igre, sexy školarke, likovi sa velikim očima i ludim frizurama i još luđim super mocima.

    • Premelo172

      @Goran1234, 12.06.2020 - 17:09

      Prosječni japanac snifa gaćice studentica koje je kupio na aparatu koji izgleda ko aparat za kavu, tako da me prosto zaboli uvo što bi komšije rekli, za japanske sociopate i njihova mišljenja

    • chocobo_047

      @Premelo172, 12.06.2020 - 18:55

      To zbilja postoji i zove se burusera. Parafilija je i jedan quest na tu temu imaš u Yakuzi 0. Ludi Japanci i njihove igre.

    • personauser

      @chocobo_047, 12.06.2020 - 19:16

      Japanci uopce ne vole igrati WRPG

    • chocobo_047

      @personauser, 12.06.2020 - 19:19

      Ali zato vole Kojimu i njegove simulatore🤣🤣🤣🤣🤣

    • Premelo172

      @chocobo_047, 12.06.2020 - 20:04

      Znam ima i kad knjaz ode u Tokio u koledžicom po svijetu hahahah

    • chocobo_047

      @Premelo172, 12.06.2020 - 20:16

      Knjaz i njegova koledžica🤣🤣

    • personauser

      @Goran1234, 12.06.2020 - 19:15

      Da Ellie ima velike sise Japanci bi dali ocjenu 100

    • personauser

      @DiVojic, 12.06.2020 - 09:42

      To sam vidio. Mene dosta zanima koliko ce dati IGN Adria

    • Toma_HR

      @DiVojic, 14.06.2020 - 19:12

      Japanske igre u Europi i USA igra par ljubitelja – i nitko više. Osobno kad su bile besplatne nisam niti skinuo. Mi ne razumijemo njihovu filozofiju niti oni našu. Od kad su oni mjerilo za dobru igru.

    • Fenner

      @Toma_HR, 15.06.2020 - 09:30

      Daj molim te…Final Fantasy, Resident Evil, Xenobled Chronicles, Zelda, PES, Monster Hunter i da ne nabrajam dalje….Jedni od najvećih hitova a gle čuda napravili japanci. Ne slažem se s tobom.

    • Toma_HR

      @Fenner, 15.06.2020 - 20:47

      Ti nabrojio par hitova, izuzeo bi RE koji je mega fenomen, PES europeiziran, ali FF kao perjanica 14-godišnjak koji maše mačem velikim ko zgrada (OK kad imaš 12 godina), Persona 5 itd a to su hitovi, na to dolazi tisuće igara za nas neigrivi. Nije da nema hitova ali poanta je da je njihova filozofija i naša gotovo nespojiva

    • Fenner

      @Toma_HR, 16.06.2020 - 08:15

      Toma, sve to stoji no ne slažem se s tvojom rečenicom “Od kad su oni mjerilo za dobru igru”, evo samo me ta rečenica bode u oči :). Gotovo u svaki mega hit upleteni su japanci, jer budimo iskreni oni su jednostavno stvoreni za to. E sad naravno da ima hrpa glupih igrica ali tko nema, bez obzira iz kojeg dijela svijeta dolazi.

    • Gamingground

      @incognitoxi3, 12.06.2020 - 11:08

      Ajde IGNu je i Witcher 3 najbolja sportska igra desetljeca…

    • crolink07

      @incognitoxi3, 12.06.2020 - 21:58

      Ne zaslužuje 95 jer 3/4 igre nije jahanje na konju.🤣

  • Fenner

    12.06.2020 - 09:25

    Zorane, hvala na detaljnoj recenziji, no i dalje sam nekako skeptičan, s obzirom što sam sve vidio i čuo unazad mjesec dana u svezi ove igre.

  • Žarko Ćurić

    12.06.2020 - 09:39

    Igra naručena, hvala Zorane što si učinio ovih tjedan dana još dužim 🙁

  • Trickster

    12.06.2020 - 09:57

    Prvi last of us mi je bio vrhunski, ovo sad ne odigrat bilo bi jako glupo tako da day one,hvala na recenziji ✌

  • SanKa

    12.06.2020 - 09:59

    Proglašavanje ove igre megafonom liberalnih perverzija, prije nego ju je itko igrao, bila je veća agenda od bilo koje „SJW propagande“ kakve u igri zapravo nema onako kako su neki mislili da je ima.

    koliko će bit razočaranih krkana koji su na prazno hejtali igru bez da su je odigrali….90 je skroz dobra ocjena, ovo uzimam sigurno, lijep epilog ps4 konzole

    • vragec25cro

      @SanKa, 13.06.2020 - 11:03

      E prvi tvoj komentar s kojim se slažem iako je malo licemjeran 🙂 To niti ja ne kužim kod ljudi kako pljuju po igrama koje nisu igrali jer su na nekim drugim platformama ili im se ne sviđaju.

    • Mogvaj

      @SanKa, 20.06.2020 - 09:07

      Koliko ti možeš biti licemjeran.
      Ovdje trabunjaš o tome kako je sramotno da su ljudi hejtali igru prije nego su je igrali,a sam to radiš na dnevnoj bazi. Evo prije manje od tjedan dana smo dobili trailer reveal za Star Wars: Squadrons, a ti si zbog jednog zenskog lika u traileru digao frku u komentarima.
      Al dobro izgleda da tebi smeta samo kada su zenski likovi igrivi u necemu sto ti se ne svida.

  • Slim1992

    12.06.2020 - 10:09

    Igra žari i pali internetom..96 na metacriticsu prosjecna ocjena. Hladno je proglasavaju najboljom Naughty dog igrom i cak neki idu daleko da kazu najbolja igra ikad. Iako sam se udaljio od gaminga zadnjih godina ovo se mora odigrati podhitno!

    • Slim1992

      @Slim1992, 30.07.2020 - 23:41

      Odigrao..igra je savrsenstvooo 🥰

  • Josip

    12.06.2020 - 10:16

    Očekivano
    Samo me zanima gdje ju je Smith igrao da da ocjenu

  • miriseNAdobro

    12.06.2020 - 10:21

    Čeka se recenzija neovisnih youtubera a ne ljudih koji su plaćeni od sonya i ne žele iznijeti lošu recenziju da ne izgube sponzorstvo i free igirce i druge pogodnosti. Neovisno o gameplayu ljudi su zavolili TLOU zbog price i njenih likova…ubijanje te istih i stavljanje nekog cudosvista kao glavnog lika je ruganje samim fanovima. Ajmo napraviti novi Dragonball gdje Karota ubije Misicaa zena-majmun sa banonom 🙂 ista stvar

    • Fenner

      @miriseNAdobro, 12.06.2020 - 10:28

      Točno tako.

    • personauser

      @miriseNAdobro, 12.06.2020 - 10:34

      Po meni Angry Joe ima odlicne recenzije jer je dosta objektivan

    • [email protected]

      @personauser, 12.06.2020 - 18:45

      Angry joe ima najbolje i najzabavnije recenzije.
      Koliko znam on je prvome tolu dao 10/10

    • drazensi

      @miriseNAdobro, 12.06.2020 - 10:37

      Mora ti biti jasno da svak youtuber koji danas izbaci review ne moze biti i nije neovisan. Jer je igru dobio od ND-a. Pravi neovisni recenzenti su ti oni koji kupe igru ko i svi ostali. A recenziju izbace tjedan dana nakon sto je igra vec izasla. To ti je neovisno. Nekad se slazem s njim, nekad ne, ali jedan od rijetkih primjera je Angry Joe. Zato njegove recenzije u pravilu kasne.

    • miriseNAdobro

      @drazensi, 12.06.2020 - 10:54

      Jasno i glasno.. Na to sam i mislio…ove danas tzv. recenzije su samo reklame za igru. Ali kao što rekoh nije problem gameplay već principia i bezobraznosti ND koji ti uvaljuje u igru bolesnu ideologiju koji 0.00001% ljudi na svijetu gura uporno nama pred nosom.

    • Bojko77

      @miriseNAdobro, 12.06.2020 - 11:09

      Ajde ne skrivaj se homofob, nema te recenzije koja nije igru prozvala Masterpiece, zbroji se, ne glumataj, ima već puno “neovisnih” YouTube i kanala s recenziom… igra je j*beni zakon, i upravo to, igra i mašta, virtualnost, pojeo si jutros kakicu, kako sam ti najavio, samo ti živi u mržnji, gle tu koliko se ljudi veseli ovoj igri, pati…. lol

    • drazensi

      @miriseNAdobro, 12.06.2020 - 11:20

      Ahaa. Jos jedan od onih guranje ideologija likova. Daj barem ovu recenziju procitaj ako nista drugo.

    • Sinek

      @drazensi, 12.06.2020 - 12:13

      AJ kasni jer mora napisati onu cringe glumu i sasiti one retardirane kostime

    • Zoran Žalac

      @miriseNAdobro, 12.06.2020 - 11:14

      Čekaj, nije li Goku/Kakarot/tkogod u Dragon Ballovima ginuo barem stoput? Jesi onda plakao kad ga je Vegeta ubio? Nisi jer je Vegeta bio muško, a ne žensko pa je to ok? Sve si rekao.

    • miriseNAdobro

      @Zoran Žalac, 12.06.2020 - 11:30

      Zoran ti ili se pravis ili ne želiš razumjeti? Valjda znaš na čemu sam mislio a ti mi tu o nekim umiranjima, vegeta, žensko itd. Pa da bar je to žensko u TLOU 2 nego čudovište.

    • Žarko Ćurić

      @miriseNAdobro, 12.06.2020 - 11:36

      Mali savjet, da pročitaš recenziju prije nego komentiraš istu 🙂

    • miriseNAdobro

      @Žarko Ćurić, 12.06.2020 - 11:48

      Prošitao Zorane ali kao što sam reko čekam recenziju neovisnih youtubera. A sad idi pogledati ako ti je sjela plaća od sonya 🙂

    • Bojko77

      @Žarko Ćurić, 12.06.2020 - 11:50

      Iskreno, njega recenzija ne zanima, nije on tu zbog toga, ima posljednjih mjesec dana, friško otvoren profil homofoba, koji komentira samo na TLOU2, ništa više, ma i ja sam se javio jer me je davio taj period da sam ja eto neki ovakav ili onakav jer sam te koji kritiziraju ovu igru nazivao homofobomia, nisam, jer iz njihovih stavova, pisanja izlazi da li on ne voli temu, gamplaj ili što drugo, takve sam nazvao ono čime su zračili, njega je vodila i vodi čista mržnja, sad je izašao iz ormara, ne glumi više, shvaćam te koji dođu vesele se, pa bacaju 100 postova jer su pozitivno nabrijani, shvaćam koji ostave post negativni ili pozitivni, takav je utisak osavila igra ili recenzija, ali lik koji komentira samo jedno, pun mržnje, ono, za igru, za virtualnost, za maštu, glavni lik je čudovište za njega… nema se tu razuma, možeš se samo smijati, jer je to zatrovan lik, i takav sreće nema puno u svakodnevnom životu… lp

    • Zoran Žalac

      @miriseNAdobro, 12.06.2020 - 11:43

      Aha, sad si se razotkrio. Ni retka recenzije nije pročitao nego pogledao ocjenu i zaključio da je sony platio recenziju. Evo, kad već nećeš čitati recenziju, iz pristojnosti ću ti u komentaru napisati: ono što ti vjeruješ, u nekakvog transgender lika, je totalna izmišljotina, fejk informacija, lažan spoiler, kako god ti je drago. taj lik je normalno žensko, ništa više, ništa manje. Popio si laž, frende, nasjeo i sad tu širiš neistine.

    • blacklist0907

      @Zoran Žalac, 12.06.2020 - 11:52

      Tako jeeee

    • Bojko77

      @Zoran Žalac, 12.06.2020 - 11:53

      Zorane, ja ću poslušati svoj savjet, ignoriraj ga, a da mu lupiš ban od mjesec dana ne biš pogrešio, ne boj se ovo je rezervni profil u kojem pokazuje što je, ima onaj drugi u kojem još glumata, u rukavicama bi bio civilizirna osoba… lp

    • pleto

      @Zoran Žalac, 12.06.2020 - 13:25

      Ali nisi mu odgovorio na pitanje jel se praviš ili ne želiš razumjeti? hahahaha
      P.S. Jel sjela plaća? 😉

    • Fenner

      @miriseNAdobro, 12.06.2020 - 11:58

      I svi ženski likovi imaju male cice ;), tj. ni nemaju ih.

    • catphomet

      @miriseNAdobro, 12.06.2020 - 12:06

      miriseNAhomofoba

    • Fenner

      @catphomet, 12.06.2020 - 12:25

      Ma ne samo volim velike cice 🙂

    • personauser

      @Fenner, 12.06.2020 - 13:16

      Onda bi ti preporucio JRPG jer u tim igrama cure imaju velike cice

    • Fenner

      @personauser, 12.06.2020 - 13:32

      Da, hvala na preporuci.

    • kozmos098

      @Fenner, 12.06.2020 - 14:37

      Pa da ni Lara nema vise velike cice, necu je vise igrati 😁

    • chocobo_047

      @personauser, 12.06.2020 - 19:03

      Tifa Tifa Tifa🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    • chocobo_047

      @miriseNAdobro, 12.06.2020 - 19:01

      Postoji lik u DB koji se zove Vegeta???

  • Almir_sa

    12.06.2020 - 10:54

    Ako se mene pita vec se zna kome ide zlatni dabar

    • personauser

      @Almir_sa, 12.06.2020 - 11:01

      Cyberpunk 2077 moze isto dobiti zlatni dabar

    • Fenner

      @personauser, 12.06.2020 - 11:55

      Mislim da će Cyberpunk 2077 popišat Last of Us 2.

    • BeLLicus

      @Almir_sa, 12.06.2020 - 12:47

      Nijedna igra nema šanse ove godine jer dolazi Cyberpunk…

    • Fenner

      @BeLLicus, 12.06.2020 - 13:34

      Da i ja mislim da će Cyberpunk biti igra godine

    • Premelo172

      @BeLLicus, 12.06.2020 - 17:17

      Ja stvarno ne kužim taj hype oko tog cyberpunka, onaj gampelay koji je izašao na youtubeu ne izgleda kao ništa ekstra , napucavanje izgleda očajno, a iskreno nije ni witcher imao neku bajnu borbu da možemo očekivati da će se popravit puno do izlaska 🤷🏼‍♂️

    • personauser

      @Premelo172, 12.06.2020 - 18:39

      CDPR je jedan od najboljih studija danasnjice

    • Premelo172

      @personauser, 12.06.2020 - 20:07

      Ok nekom je nekom nije, meni koji nisam fan rpga, fantasya i sci fia definitivno nije 🤷🏼‍♂️ witcher mi nikad nije sjeo iskreno, pogotovo borba u njemu. Po gampelay traileru očito to neće bit bogznašto ni u cyberpunka, a onda mi stvarno ne ostaje razlog za igrat.

  • Tony Ghost 1811

    12.06.2020 - 11:02

    Koliko god volio TLOU, toliko mi se ne svidjaju osobe koje ocjenjuju igru a nisu je odigrali. Ocjena korisnika sluzi i biti ce od koristi nekome, nije osobno zadovoljstvo da nahranis svoju potrebu iz ljubavi prema ND. Molim vas izbrisite ocjenu doticnog u recenziji.

    • pleto

      @Tony Ghost 1811, 12.06.2020 - 13:27

      Tko je ocjenio? Nisam vidio

    • Tony Ghost 1811

      @pleto, 12.06.2020 - 18:58

      Zaboravio sam… Dao je 100, nisam ga vidjao na forumu.

    • Žarko Ćurić

      @Tony Ghost 1811, 12.06.2020 - 13:32

      Ne brinite, ocjene se obično uklanjaju do izlaska igre, bez obzira bile pozitivne ili negativne

  • striborino

    12.06.2020 - 11:15

    Odlicna recenzija.Nisam ni ocekivao manje od 90.
    Jedva cekam ovo zaigrati.Brojimo dane 😃

  • Gamingground

    12.06.2020 - 11:16

    A mislim sta ocekivati drugo od Naughty Doga. Nisam gledamo spojlere , ali sam citao svu mrznju sto ljudi pisu o igri i pomalo mi se pocelo podvlacit pod kozu tuđe mišljenje i zamalo sam otkazao prednarudzbu. Danas uđem na yt IGN dao 10/10 ( ko jos njima viruje), metacritic 95 i kad je Zoran dao 90 ne treba ti druga potvrda ( lik u uvodu opise sleginjanje ispod plakata), sad samo ostaje odlucit po vlastitom ukusu…

  • marko1106

    12.06.2020 - 11:25

    Stvarno je ova igra skupa sa Sonyem veliki trn u oku mnogima, tu nema tajne. Igrajte ljudi sta hocete pustite Sony na miru. Ne znam sto vam toliko smeta sto je ova igra dobila visoku ocjenu, navedite mi razlog zasto vam smeta. Zbog sexualnosti? Mozda je u vama problem mozda ste vi ti što mrzite reda radi.

  • moordrak

    12.06.2020 - 11:26

    Dakle, istina je. Ne treba vjerovati razno-raznim “curenjima” i pljuckanjima sa strane. Teško je danas uz toliko informacija u eteru ostati hladne glave. Respect Zoki. Lijepo si ovo obradio. Ono što sam vidio i pročitao do sada od veliko broja normalnih recenzenata stvara pozitivnu sliku o TLOU2. Tematikom me TLOU ne privlači zato ga neću igrati, ali znate onu, nikada ne reci nikada 🙂

    • marko1106

      @moordrak, 12.06.2020 - 11:46

      I opet mislim da nisi shvatio poruku. Nije rekao da leak nije istinita, nego da do njega ima puno objasnjenja zasto je to tako.. I kraj nece ocito biti takav ali također nece biti mnogima po volji. Ali tko god je igrao jedinicu sa razumijevanjem jasno mu mora biti da ni Joel a ni Ellie nisu super heroji koji ce spasiti svijet. I zato se ova igra razlikuje od drugih, ovdje niste izabrani “nosac vatre”, “dovhakin”, “commander Shepard” ili nest slicno. Ovdje ste covjek koji se boji, mrzi i voli i nema kraja gdje ce ljudi gledati zagrljeni zalazak sunca kao i u jedinici

    • moordrak

      @marko1106, 12.06.2020 - 13:36

      Drame i tragedije su oduvijek izazivale najviše emocija kod publike. TLOU mi se čini kao dobar primjer. Tko zna. Možda mi se i svidi iako me , kako sam rekao, ova tematika ne privlači previše 🙂 Biti će TLOU2 na popustu pa ću onda razmišljati nabaviti ili ne. Za sada ne.

    • Premelo172

      @marko1106, 12.06.2020 - 17:22

      Bravo za komentar, nažalost ova isfrustrirana dječica koja nisu vidjela dalje od svog monitora očito ne mogu shvatit malo dublju tematiku. I baš to joel pogotovo nije baš bajan lik i ne zaslužuje realno odjahat u suton i drugi put.

    • Darac83

      @Premelo172, 12.06.2020 - 18:39

      Joel je car! 🙂

    • Premelo172

      @Darac83, 12.06.2020 - 20:08

      Ne kažem ja da je loš Al brate nisu mi karte pale za happy end hahaha

  • Queae

    12.06.2020 - 11:42

    Fuj Zorane, sad je kao igra vrh a Joe transrodan i sve to, potplaćena recenzija, namešteno sve

    • BeLLicus

      @Queae, 12.06.2020 - 12:49

      Tko je ikad rekao da je Joel transrodan hahahahahahahhahaa? Hjoj sto sve necu procitat danas.

    • TorcidashFromCroatia

      @Queae, 12.06.2020 - 13:14

      Pročitaj recenziju, sinko. To ti je moj savjet.

    • Petar Marjolovic

      @Queae, 12.06.2020 - 19:47

      Hahahahahha zorana potplatila LGBT zajednica hrvatske, to ima perfektong smisla.

  • blacklist0907

    12.06.2020 - 11:54

    Jedva cekam petak samo to mi pada na pamet

  • TitanShifter

    12.06.2020 - 12:37

    Treba mi neko da mi iskreno kaže, da li igra propagira ono što smo mislili ili ne. Ako ne propagira kupio bih je na popustu, jer ne mogu i ne želim podržati covjeka koji je otjerao dugogodišnjeg pisca, dosta drugih ljudi unutar samog studija i ušao u “partnerstvo” sa onom zmijom.

    • Bojko77

      @TitanShifter, 12.06.2020 - 12:49

      Pitanje postavi nakon 19.06… tako i tako čekaš popuste, budeš se načekao a YouTube bude pun gamplay i walkthrough, sve se bude znalo…

    • pleto

      @Bojko77, 12.06.2020 - 13:40

      Šta tebe briga šta on čeka popust, tišu mišu. Čekam i ja pa šta. Zvučiš ko netko ko prvi put kupuje igru day one pa sad imaš potrebu to stalno isticat i nabijat drugima na nos. Imam na lageru sigurno 30 AAA igara i na njih sam bacio pare a mogao sam ih platit puno jeftinije da ih kupujem kad ih odlučim igrat, ovako stoje samo dok ja igram uglavnom mp igre. Sljedeća koju ću kupit odma po izlasku je novi HZD i to je to.

    • Bojko77

      @pleto, 12.06.2020 - 14:01

      Hmmm…. hm…. sumnjam… hm…. pa kako sam napisao, čeka popust, poznavajući tip igre, načekati će se, činjenica, i dotle YouTube bude pun odgovora… što te toliko opeklo? Jeli onaj iza profila koji mislim, ili?

    • pleto

      @Bojko77, 12.06.2020 - 14:43

      Opeklo me tvoje ponašanje, čovjek fino pita a ako ne znaš fino odgovorit bolje šuti. A šta je tebe opeklo u njegovom postu da daješ takve glupave odgovore bez odgovora. A što se tiče jubitua, pa ne gleda svatko prohode igara da bi se trebao brinuti da slučajno ne pogleda i ne spila si. Jednostavno preskoči clipove s tematikom tlou 2 i to je to. Kako ti znaš da on čeka popust? jel to negdje napisao? De prosvjetli nas molim te ili ćeš se skrivat iza ovog šita na svojoj profilnoj slici?

    • Bojko77

      @pleto, 12.06.2020 - 15:28

      Ok, skužio sam tko si, si tim da uopće ne čitaš da je čovjek sam napisao da bi kupio igru na popustu, druga rečenica… i čisto sam mu odgovorio da, proći će vrijeme prije tih popusta i do onda sve odgovore će dobiti na YouTube, jer mi igru nismo igrali, izlazi za 7 dana, do popusta sva pitnja budu se našla na YouTube…. koliko truda u tvom postu Đoker, a ono… ej, pročitaj barem to o čemu piskaraš, barem toliko, kužim tko je iza tvog profila i šte svrbi… meni je smiješno kakv si luzer…. lol

    • chocobo_047

      @Bojko77, 12.06.2020 - 19:06

      Bome, ova igra neće tako skoro biti na popustu.

    • mickolopi

      @TitanShifter, 12.06.2020 - 18:19

      Ma kupi od nekog igru i preprodaj je ako ti se ne svidja. ND nema ništa od toga što si to kupio polovnu igricu

  • mr.labud

    12.06.2020 - 12:58

    Obzirom kako su neke dobile takodje 90, ova je trebala dobit puno vecu ocijenu

  • vuglaaa

    12.06.2020 - 13:01

    ova recenzija me podsjetila na god of war recenziju iz 2018. haha….zoran je jednu od najiščekivanijih igara ove generacije recenzirao kao da pije čaj od kamilice, i to mi se sviđa…meni je osobno tlou 1 bio za jedan razred bolji od uncharteda 4 pa me ocjena iz recenzije dodatno zainteresirala…ovo se kupuje i prelazi !

  • Trickster

    12.06.2020 - 14:08

    Komentari nisu razocarali 😂😂👍

  • SonOfZeus

    12.06.2020 - 14:14

    “ Možda u originalu niste htjeli napraviti ono što je Joel učinio tijekom svoje žute minute, ali hej – to se prepričavalo godinama kasnije! ”

    Meni taj dio igre nikad nije predstavljao dilemu, dapače, osobno odobravam sto je Joel napravio i da imam pravo birati, napravio bi isto svaki put. Tako da očito ova igra nije za mene jer ne planiram osjećati ikakvo žaljenje za antagonista i iznimno mi je zao sto su krakovi debelo većinski bili točni .

    • SonOfZeus

      @SonOfZeus, 12.06.2020 - 14:15

      Leakovi, ne krakovi.

  • Arthur

    12.06.2020 - 14:35

    Ovo se sve čini ekstra. Ionako sam želio zaigrati igru i kada sam sve spoilere pročitao. Nakon što sam pročitao ovo sada mr još više mami😀😀.

    • chocobo_047

      @Arthur, 12.06.2020 - 19:08

      Meni je sada čak i žao što sam pljuvao po ovoj igri nakon što sam pročitao neke spoilere.

    • Arthur

      @chocobo_047, 12.06.2020 - 19:14

      A nema ti baš što biti žao. I mene su pošteno istregirali pa sam i ja skoro isto napravio, ali dati ću šansu s obzirom kako je jedinica prošla.

    • chocobo_047

      @Arthur, 12.06.2020 - 19:24

      Žao mi je upravo iz razloga jer sam bio licemjeran prema sebi i svima ovdje. Povodio sam se za ostatkom ekipe koja je vidjela spoilere pa sam i sam pomislio da je jako loše to što su vidjeli. Pa sam i ja pogledao spoilere i dogodilo se to što se dogodilo. A cijelo vrijeme sam znao da ću igru kupiti, bez obzira na spoilere.

  • GAMEmaher

    12.06.2020 - 14:57

    Ko što rekoh i prije kad su navodno spoileri curili…pretjerivalo se i osuđivalo prebrzo. Igru naravno nabavim na bar 50% nekoj akciji koka dogodine bude ziher. Ja isto imam Ps4 Pro i to ove nove zadnje rađene i nikakve buke velike nema koliko se to govori.. to su vjerovatno oni iz prve serije tako.

    • Arthur

      @GAMEmaher, 12.06.2020 - 16:16

      A čuješ najlakše je naći nešto u igri i odustati od nje u potpunosti i govoriti da je smeće. Ne kažem da spoileri nisu bili u najmanju ruku blago katastrofalni, ali opet ću je kad tad zaigrati i tek ću tada s pravom moći dati svoje mišljenje u njoj. Možda na kraju popljuvam priču, a možda pohvalim. Uglavnom ću prvo sam vidjeti pa pisati kakvo je što.

  • Bojko

    12.06.2020 - 15:25

    Zoki, hvala na trudu, ali u strahu od spoilanja, neću ti ni pročitati ovaj članak. Samo sam vidio ocjenu i meni dovoljno da kupim.

    • Arthur

      @Bojko, 12.06.2020 - 16:20

      A uglavnom ti piše što igra donosi manje-više i malo se dotakne spoilera ali sitno nešto. Ali ako si već izdržao bez njih i izbjegavaš videe i gameplaye u vezi ovoga radi punoga iskustva, onda ti preporučujem da sačekaš još ovih par dana.

    • Bojko

      @Arthur, 12.06.2020 - 22:06

      Yup, takav je plan!

  • Tiger I

    12.06.2020 - 15:34

    “Hoću reći da The Last of Us Part II nije nastavak napravljen čisto radi nastavljanja priče. Tu je da nam odgovori na pitanja koja su ostala visjeti u zraku prije sedam godina i taj dio odrađuje jako dobro.”
    Citam i nevjerujem kao monty python jbt. Daj igore optusti lika koji k lol. Pa ako odgovora na pitanja iz PRVOG dijela onda je napravljen kao nastavak price………

    • Arthur

      @Tiger I, 12.06.2020 - 16:31

      Mislim prvi dio je završio kao da traži nastavak i drago mi je što dolazi. Ali s druge strane moglo je i završiti na jedinici. Masa filmova završava “nedovršeno” u smislu da sam zaključiš što je se moglo dogoditi ili da pustiš mašti na volju. Npr inception od Christophera Nolana i batman dark knight rises također njegov film.
      Oba dva filma prikazuju određenu scenu i ako dovoljno pažljivo obratimo pozornost znamo pravi ishod. To sam skrenuo s teme ali sam želio navesti prva dva primjera koja mi padaju na pamet da nije potrebno forsirati nastavak nečega ako kraj nije u potpunosti jasan. Naravno lijepo je vidjeti nastavak nečije omiljene igre, ali to često zna biti dvosjekli mač, ali se toplo nadam da ova igra neće biti slučaj. Ali s druge strane me zanima nastavak ove priče i drago mi je što ću vidjeti ishod svega.

    • Zoran Žalac

      @Tiger I, 12.06.2020 - 22:32

      Nisu išli izmišljati stvari da to budu random avanture za zaradu, a mogli su. Mogli su napravit nastavak priče samo da bude nešto novo. Nije to fast & furious x nastavak jer se nešto moralo smislit za dalje, iako nikoga briga što je bilo u prethodnom f&f. Ovo je nastavak priče koji proširuje original i kao takav je potreban i koristan originalu. Jasnije?

    • drazensi

      @Zoran Žalac, 13.06.2020 - 00:45

      Mos mislit kako mu je jasnije 😀

    • Tiger I

      @Zoran Žalac, 13.06.2020 - 10:41

      Ok

    • PeroPoplava

      @Tiger I, 13.06.2020 - 00:55

      Da evo sad ce ga otpustit jer si mu ti tako rekao

    • Smrad83

      @PeroPoplava, 13.06.2020 - 07:32

      Cinjenica jest da se autor recenzije drsko svadja u komentarima sa citateljima, sto je poprilicno realan razlog za otpustiti recezenta.

    • Tiger I

      @Smrad83, 13.06.2020 - 10:40

      Logika lol

    • PeroPoplava

      @Smrad83, 13.06.2020 - 12:25

      Uopce se ne svada drsko sa svima u komentarima, on bi trebao sve na lijepo i pristojno, a vecina se ovdje ponasa kao mala djeca i dosli su samo napravit svadu i problem

  • Bojko77

    12.06.2020 - 15:39

    Danas sam evo 6 h u komadu čitao, gledao recenzije… dosta za danas, idem sad odkrmit… do kasno skupljao Platinum za Control, jutros još kupio RE7 Gold, pa budem to igrao do tog 19tog…. No, eto nešto ocjena renomiranih svjetskih gajming portala:

    GamesRadar+ – 5/5
    Game Informer – 10 / 10
    TheSixthAxis – 10 / 10
    VG247 – 5/5
    GamingTrend – 100 / 100
    Game Rant – 5/5
    Telegraph – 5/5
    PlayStation Universe – 10 / 10
    Push Square – 10 / 10
    COGconnected – 100 / 100
    Tech Advisor – 5/5
    Critical Hit – 10 / 10
    Gameblog – 10 / 10
    Hardcore Gamer – 5 / 5
    Digitally Downloaded – 5/5
    GameSpew – 10 / 10
    Next Gen Base – 10 / 10
    Daily Star – 5/5
    Hobby Consolas – 99 / 100
    Geek Culture – 9.8 / 10.0
    Cerealkillerz – 9.7 / 10.0
    Easy Allies – 9.5 / 10.0
    GamesBeat – 95 / 100
    Wccftech – 9.5 / 10.0
    Press Start – 9.5 / 10.0
    Sirus Gaming – 9.5 / 10.0
    Merlin’in Kazanı – 95 / 100
    WellPlayed – 9.5 / 10
    Metro GameCentral – 9 / 10
    USgamer 4.5/5
    Shacknews – 9 / 10
    VideoGamer – 9 / 10
    GameMAG – 9 / 10
    CGMagazine – 9 / 10
    Gadgets 360 – 9 / 10
    Video Chums – 9 / 10
    Gamerheadquarters – 9 / 10
    Spiel Times – 9 / 10
    Rocket Chainsaw – 4.5/5
    PowerUp! – 8.8 / 10.0
    Destructoid – 8.5 / 10.0
    GameSpot – 8 / 10
    Stevivor – 8 / 10
    New Game Network – 80 / 100
    Video Game Sophistry – 8 / 10
    GAMINGbible – 7 /10 (jedini IGN tako “loš”, “naš” Adria očito se “bori”, kao i IGN Rusija)
    IGN Japan – 7 / 10
    Game Revolution – 3.5/5

    Ocjene su to, te sam stavio tri kao “lošije” koje sam ja našao, uglavnom njima je loše to što je igra prenasilna i zamislite oni su se previše udaljili od pozitivne priče iz prvog dijela… A ma… što je tu bilo pozitivno? Joel zbog vlastite sebičnosti i očinskog instinkta je osudio čovječanstvo, ili ljudožderi pedofili… ma nikad ga osudio zbog tog.. ali eto, nije da mi je priča pozitivna, jest da je najbolja ikad ispričana u igri, čisto nekima nije top jer je previše nasilja i nema ništa pozitivno kao na završetku prvog dijela… Uglavnom to je to, Mesterpiece, barem što se mene tiće “ohladiti se”… 7 dana je još duuugoooo….

    • KhorneFlake

      @Bojko77, 12.06.2020 - 19:10

      Hvala Bogu pa metakritik garantuje zabavu proporcionalnu visini ocjene (Bioshock Infinite…), a recenzenti ne ljube stope zarad besplatnih, i ranih, kopija igre. Recenzije garantuju kvalitet igre, isto kao što će bujica korisničkih nula kad krene prodaja zagarantovati da je smeće. Ali za ovo drugo se ne bih brinuo previše, MC je već pokazao volju da za odabrane interveniše brisanjem crvendaća.

    • Drunkenstein

      @Bojko77, 13.06.2020 - 10:25

      ..jest da je najbolja ikad ispričana u igri. Ispravak: tebi je najbolja. Koliko si ti uopće igara odigra pa da ti ovo predstavlja najbolju priču?

    • Bojko77

      @Drunkenstein, 13.06.2020 - 10:50

      Ne znam, imaš na mom profilu listu za PS4, ono što se nudi na portalu, tu je još Ps1 i Ps3, Pc.. stvarno uopće pogađati broj igara koje sam odigrao nema smisla, inače sam sebe doživljavam gejmerom, i da, meni je najbolja priča ikad ispričana u jednoj igri, kao mislim skoro pa svima koji su je igrali, ima kome nije, zaboga, svi smo drukčiji, i zato, mislim da bez pretjerivanja, ispavak: Tebi nije najbolja, u odnosu na veliki dio gejming svijeta… Linkove ne bih sad bacao, jer iskreno, smiješno mi je uopće ulaziti u diskusiju oko toga… lp

    • Drunkenstein

      @Bojko77, 13.06.2020 - 12:04

      Vidiš, tu se razlikujemo; tebi su potrebni linkovi, recenzije i opće popularno mišljenje, meni nije potrebno išta od navedenog. Doživljavaš se gejmerom i dijelom gejming svijeta? Patetično. S obzirom da ti mama još nije objasnila, evo ja ću iskoristit ovu priliku i dat ti doznanja; ne postoji najbolja knjiga, film, pjesma, igra, glumac, sportaš, kolač, keks, juha, riba, stablo, indijanac, i tako dalje, i tako bliže.

    • Bojko77

      @Drunkenstein, 13.06.2020 - 13:32

      Ne znam što bih napisao, ja sam samo odgovorio na tvoje pitanje… Sad vršiš neka mudrovanja i filozofiranja… a na kraju ja sam tu kao gejmer, to je sve, spominjanje majke, patetike, ono… što bi se ti svadio? To ti je cilj? Život pust… Igra jest da uživamo i opustimo se u svjetu maše i virtualnog, odmorimo od realnosti.. No za cijeli gejming svijet to je najbolja priča ikad ispričana u igri, tebi nije, ok, i dobro, svatko ima svoj stav, okus i život, ali da se držiš kako si pametniji od ostatka gajmineg svijeta… iskreno opet, presmiješno, pomalo i žalosno da ti nemaš neki svoj stav, neke osječaje, pa nemaš najbolju knjigu, pjesmu, kolać, sportaša… itd… možda i shvaćam zašto tebi ta priča nije najbolja, jer ti ne znaš što je priča, ne možeš to shvatiti, osjetiti, nikad te nije dotakla koa čovjeka, nisi ti taj tip osobe, u tom je caka… i ne bih se svadio, i kako napisah, niti ulazio po meni presmiješnu temu kako TLOU nije nabolja priča u igri…

  • Premelo172

    12.06.2020 - 15:43

    Konačno prava zrela igrica ne evo čak ću je i ja koji to nikad ne radim nazvati igrom, jer ovo je ono pravo ovo je to što smo htjeli. Znači fala bogu dragom više da je netko napravio priču koja u suštini nije crno bijela, i di ti dođe muka ili grižnja savjesti kad nekog ubiješ. Za priču sam odmah rekao da će biti odlična i sviđa mi se jako koncept osvete jer je po meni joel dao zbog svojih trauma svijetu jednu veliku pljusku u prvom dijelu i morala je maca na vratanca kad tad i zbog kraja i zbog cijele njegove povijesti . Bilo me strah te propagande kad su leakovi izašli, nek se nitko uvrijedi, ali opet gamerska populacija je nažalost većinom sačinjena od isfrustriranih seksualno neaktivnih mladih muškaraca kojima se podilazi da se uživljaju u neke mačo gluposti o kojima maštaju dok treći put u danu mlate majmuna. Za nas manjinu(na ovom forumu čini mi se fala bogu većina, bar ovi koji komentiraju često) igre ili igrice su medij, ne za liječenje frustracija već pričanje vrhunskih interaktivnih priča i drago mi je da je ND nadmašio opet sam sebe po tisućiti put. Želim u budućnosti da se igre razvijaju u ovom smjeru, di nema pravog neprijatelja ili blockbuster priča, bitno je fokusirati se na likove i pustiti ih da grade svijet oko sebe. Sreća da je vani vrijeme lijepo pa ne moram plaćat sljedeća dva mjeseca teretanu, bit će para za ovo i jedva čekam da probam, uzima se na cdu i ide na policu 😁

  • IvanDado

    12.06.2020 - 15:46

    Nitko nije ni ocekivao drugacije recenzije lol. Cekam jos nekih 10ak dana kad se pojave recenzije AJ i ostale ekipe. Bio bi sretan da sam svo vrijeme bio u krivu, ali jos moram cekati za to.

    • chocobo_047

      @IvanDado, 12.06.2020 - 19:10

      Da, i mene zanima što će AJ imati za reći s obzirom da je i on sam vidio leakove i nije bio sretan zbog toga.

  • gunnerst

    12.06.2020 - 16:53

    Ima li IKAKVIH spoilera u recenziji za nekoga ko nije nikakve leakove procita?
    Da znam ocu citat
    Hvala

    • Žarko Ćurić

      @gunnerst, 12.06.2020 - 17:18

      Nema. Ima samo potvrde da su neki leakovi lažni, no nema nikakvog prevelikog otkrivanja priče, ništa što već nisi mogao vidjeti u trailerima

  • Darac83

    12.06.2020 - 18:41

    Eto, došla vremena kada dobra igra nekima smeta… Joelov izbor na kraju jedinice postaje sve logičniji… 😂

  • chocobo_047

    12.06.2020 - 19:13

    Pa tko ovu igru ne bi htio zaigrati? Stvarno se osjećam glupo što sam je popljuvao prije mjesec dana kada su izašli oni spoileri. Recenzija je dobra, a vjerujem da će igra biti još bolja.

  • xxved

    12.06.2020 - 19:14

    Kako ja sad ovo mogu procit a ne razotkrit si svu pricu? Nikako, ali kako je ona navedena ko minus, onda nemam razlog ni za citanje ni igranje.

    • chocobo_047

      @xxved, 12.06.2020 - 19:27

      Ne, ne, ne. Nema spoilanja glavne priče. Samo opisivanje kakva je igra u suštini, malo o likovima, game worldu. Neke dionice u igri će ti recenzent napomenuti u tekstu ali ništa što bi ti pokvarilo doživljaj. Pa i sam kaže da ne smije reći ništa više od rečenog u jednom retku. Ne vjeruj spoilerima, pročitaj recenziju i odluči je li to igra za tebe👍

  • Jokerhere

    12.06.2020 - 20:13

    Nema Acg sa recenzijom, mada nije radio ni za prvi dio. Uglavnom su svi odusevljeni. Prvi dio je najbolja igra velikom broji ljudi, velika su ocekivanja.

    • IvanDado

      @Jokerhere, 12.06.2020 - 20:17

      Mozda ni on nije dobio kopiju lol. Izgleda da svi koji nesto vrijede ce napraviti recenzije tek kasnije…

    • Zoran Žalac

      @IvanDado, 12.06.2020 - 20:28

      Ajde Angry Joe požuri s recenzijom čisto da vidim koji će onda izgovori biti. Prvo igra nije valjala, pa sad recenzenti ne valjaju, što je iduće – cijeli internet je korumpiran?

    • IvanDado

      @Zoran Žalac, 12.06.2020 - 20:37

      Angry centaur gaming, ne Angry Joe. Ali da, interesantno da oni nisu na listi relevantnih recenzenata za Naughty Dog, iako je jedan od njih nahvalio prvi dio do nebesa… Pitam se zasto hmmm.

    • Zoran Žalac

      @IvanDado, 12.06.2020 - 20:58

      Pa kad je išao radit spoilery video rant. Ili možda je dobio igru pa ju nije završio do sada još.

    • IvanDado

      @Zoran Žalac, 12.06.2020 - 21:19

      Sumnjam, ali jos je i dobro prosao. Mogao je laganini jedan copyright strike na kanal dobiti radi obicne diskusije umjesto review kopije. Jbg ne valja se zamjeriti facama.

    • drazensi

      @IvanDado, 12.06.2020 - 21:32

      Dobio igru covjek, ali tek jucer. Ljudima koji su aktivno komentirali spoilere, bez obzira na velicinu kanala, bez obzira koliko su velike publikacije, kodove nisu slali. Pa su se neki nasli posteno uvrijedeni :). ACG nije, samo je komentirao da nikome nitko nista nije duzan. Tako da covjek je ok fer.
      @IvanDado nemas se sto pitati. Imas i negativnih recenzija. Slali su ljudima bez obzira sto netko mozda napravi negativnu recenziju. Nema ti tu nikakve teorije zavjere.
      I to sto tebi netko vrijedi ne znaci da vrijedi ostalima.

    • IvanDado

      @drazensi, 12.06.2020 - 22:18

      Svejedno cu ja pricekati jos malo da se slegnu ovi “rani” dojmovi 🙂

    • Tiger I

      @Zoran Žalac, 13.06.2020 - 10:44

      NDA potpisivanje gdje se ne smije iznositi nista o zadnjih 12 sati igre. All skill up tako kaze. AJ je redovni smrkac sjemene tekucine velikih izdavaca i timova pogledaj samo ocjenu koju je dao fallout 4.Tuga jad bijeda sramota.

    • Zoran Žalac

      @Tiger I, 13.06.2020 - 11:06

      Nije istina da ne smiješ iznositi ništa o zadnjih 12 sati igre. Samo ne smiješ otkrivati detalje priče. I zbog toga je teže objasniti zašto su neki dijelovi dosadniji i zašto bi nekome moglo smetati, ali nije nemoguće. Tj. nije da ne smiješ reći da postoje dosadni dijelovi igre u tih poglavljima na koje misliš. To je rekao i ASU, to sam napisao i ja.

    • Tiger I

      @Zoran Žalac, 13.06.2020 - 11:55

      Sta bi bilo kad bi iznio detalje price??

    • Zoran Žalac

      @Tiger I, 13.06.2020 - 12:13

      Spoilao bi ljudima igru, lol. Zašto bi spoilao ljudima igru koju još nisu imali prilike igrati?

    • Tiger I

      @Zoran Žalac, 13.06.2020 - 14:02

      Nisi me razumio kakve bi posljedice snosio?

    • Fenner

      @Zoran Žalac, 15.06.2020 - 08:36

      Bok Zorane. Ja ne sumnjam u tvoje recenzije i čitam ih već godinama, no što se sve izdogađalo sa ovom igrom, naravno da smo svi skeptični i tražimo drugo mišljenje. Ne bih htio platiti nešto što ne vrijedi tolikih novaca. Što se tiče ovih recenzatora SkillUp, AJ i Jim Sterllingu…njima vjerujem, dok ovim ostalima baš i ne. Vaša ekipa ima jako puno dobrih recenzija, koje su me potakle da kupim igru, no kod ove je druga priča. Pozzzz

  • Stitrek

    13.06.2020 - 01:37

    Ovo je ipak Naughty Dog igra, sva bandwagon internet naklapanja su bila uzaludna i dokaz kako medijsko internet zutilo utjece na korisnike.
    Odlicna i objektivna recenzija.

  • AZRAELxXxGhost

    13.06.2020 - 02:58

    Ja ne znam da li ce se ucitati moja dva kolematara sad ili jedan jer prosli svoj ne vidim da je postan…

    Pa ajmo ovako meni se po recenziji cini igra 84…

    Drugo imam jedno pitanje, ako kupim igru tu u Njemackoj hocu li imati Hrv. titlove?

    Jer danas sam napravio hr. acc… otisao u opis igre i ne pise cak i na hr. ps storeu da imaju CRO titlovi… pa me sad zbunjuje ako kupim online ili bluray u DE hocu li imat nase titlove ili ne?

    Inace bi sacekao da dodem do BiH ili CRO da kupim na nasem jeziku… jer mi je gust da imam opciju nasih titlova i barem jednom prijedem igru na nasim titlovima… mada znam prefketno Njemacki i Engleski…

    • Zoran Žalac

      @AZRAELxXxGhost, 13.06.2020 - 09:01

      Stvarno ti ne bih znao reći koja je to procedura s tim jezicima, ali prilično sam siguran da u DE blu-ray verzija igre nema naše titlove i to. Najlogičnije bi bilo kupit igru digitalno na HR storeu, ali neka se javi netko tko je za God of War i sl. igre s hrvatskim prijevodom imao slična iskustva.

    • Bojko77

      @Zoran Žalac, 13.06.2020 - 10:56

      GoW sam kupio u Italiji Game Stop, imala je opciju na Hr jeziku, i sjećam se još je bila jedna igra s HR kompletnim sučeljem, također kupljena u Italiji… No ipak ne mogu tvrditi 100% i za ovu, ali vjerovatno ima… Postoji opcija da je ne kupiš DayOne, i pitaš na forumima kad izađe, sigurno će ti netko odgovoriti, tako da možeš ju kupiti slijedeći dan, ili pak neki portal u njemačkoj kao ovaj koji je obavio recenziju, možda neki švapski Žalac bude tu odgovorio, lp

    • Djole98

      @Zoran Žalac, 13.06.2020 - 14:30

      Zorane,prednarucio sam igru na cdu ovde u Srbiji,u opisu je stajalo da je Eu region,e sad sta ti mislis hocu li imati Hrvatske titlove?

    • AZRAELxXxGhost

      @Djole98, 13.06.2020 - 20:53

      Pogledat cu bas recenzije i ubacit se na kakav forum… al ako ista kupujem dole kad dodem 🙄 svakako cekam GoT nema zurbe…

    • AZRAELxXxGhost

      @Zoran Žalac, 13.06.2020 - 20:51

      Do sad sam imao srecu pa budem dole kod nas po izlasku sam kupio GoW i Days Gone, kupim si na nasim titlovima obje presao po dva puta na ENG pa na HR… 😅

      Sad ajde posto imam UK acc, Sweden i DE jer su razlicite cijene a znam da na UK 100% nema i na Sweden… napravio bi i HR al ne znam kako do bonova, glupo je to sto je po regijama zakljucano…nema veze p.s pozdrav ekipa svima, ja sam novi tu… mada hcl pratim od 2011 i to svaki dan…

  • Bocwana

    13.06.2020 - 06:39

    Jigram

  • Jokerhere

    13.06.2020 - 14:17

    Mislim da igra kakva god bila prica, treba da bude izmedju 80 i 100. Sama produkcijska vrijednost, animacije, muzika, glumci, atmosfera i gameplay koji mise cini fantastican omogucavaju barem 80.

    • AZRAELxXxGhost

      @Jokerhere, 13.06.2020 - 20:59

      Nije da se ne slazem sa recenzijom, ali mi sve vuce na 84… ali uvijek dam konacan sud poslije igre… dok neke igre koje recezentima nisu odgovarale meni su bile ultra zabavne i drzim ih rado u kolekciji… ali HCL kao portal poprilicno je pogodio moj ukus.. mada za RDR 2 igrao sam ga Day One i presao 100% igram ponekad online volim malo prozujat korz taj svijet… ali nije mi igra bila za tu ocjenu tipa od mene je 82, a za The last of us mogu reci pozeli si covjek nesto i skriptirano igrat, polu otvorenog svijeta, pa ce vjerovatno past veca ocjena pored ovoliko otvorenih svjetova i vise puta preci…cekam da izade…

  • Emperor Ghaleon

    13.06.2020 - 14:37

    Jel ima neki specifični razlog zašto velik broj recenzija ne spominje Abby?

    • KhorneFlake

      @Emperor Ghaleon, 13.06.2020 - 18:37

      Ima, zato što im je zabranjeno pričati o njoj. Štaviše, o čitavoj drugoj polovini i likovima koji se pojavljuju tada se ne smije ništa reći, i dozvoljeno je prikazivati gameplay iz samo 3 specifične lokacije u igri:
      https://youtu.be/GB20A8CitRU
      Inače, YT-om već kruže kompletni snimci kampanje i svih cutscena. Brišu se, ali često prekasno.

    • Emperor Ghaleon

      @KhorneFlake, 14.06.2020 - 09:41

      Znači ista stvar kao i sa Death Strandingom, plus što svaka recenzija ide na isti kalup. ”Nisam se zabavio, ali to je valjda i poanta. 10/10”

      Mislim… Komentiram bezveze jer me igra ionako ne zanima. Ali nije mi jasno zašto je ljudima svih ovih godina pjena išla na usta na sam spomen Anite Sarkeesian, profesionalne žrtve i gaming kritičarke koja očigledno u svom životu nikad nije upalila konzolu a kamoli tek igrala nešto, a sad kad znamo da je radila kao savjetnik na TLoU2 nikog nije briga.

  • sabeHE

    14.06.2020 - 00:18

    U koliko FPS-a ide na običnoj PS4-i?

  • Fenner

    15.06.2020 - 07:49

    Revolucionarni dodaci u igri: Skakanje, šuljanje i izmicanje…wtf, sada odmah kupujem ovu igru…Gluposti. Jedino što mi se sviđa su postavke jačine, tu su zbilja odradili odlični posao, a sve ostalo, bezveze, tj. ništa revolucionarno osim grafike.

  • budhi

    16.06.2020 - 09:42

    Da li igra ima Hrvatske titlove ili samo izbornik?

    • Zoran Žalac

      @budhi, 16.06.2020 - 10:05

      Izbornik i titlovi.

    • budhi

      @Zoran Žalac, 16.06.2020 - 12:29

      super. hvala

  • budhi

    16.06.2020 - 12:28

    super. hvala

  • TITANXIS

    16.06.2020 - 17:34

    Za velike fanove TLOU 1 ovaj “part 2” koliko sam pročital iz recenzije onda i nije neko očekivano osvježenje u smislu priče koja je bila glavni adut prve igre. Ovdje je više akcija + šuljanje + istraživanje. Mora se to svakako odigrati bez obzira na sve. Tada će svako dati svoje mišljenje.

  • Iggy plejer

    17.06.2020 - 00:58

    jedna od mojih najdrazih igara je Last of Us, a Last of Us 2 kako mi sada izgleda možda i bude bolji od prethodnika i moj novi favorit

  • Ninja12345

    18.06.2020 - 10:35

    Kao prvo nemožeš uspoređivati,, sranje od filma sa igrom!! Drugi dio igre je živo sranje ubiju glavnog lika zna se ko.i dobro da nisi igru igro jučer mislim na jedinicu.lp

  • Masterchief

    19.06.2020 - 14:27

    Vidim da su neki već ocijenili igru, a tek je danas izašla. Definitivno su prešli cijelu igru…

    • Tony Ghost 1811

      @Masterchief, 19.06.2020 - 14:35

      Pa i ne moras uvijek proci cijelu igru da bi je mogao ocijeniti. Po meni 50% igre je definitivno dovoljno za ocjenu korisnika.

    • Masterchief

      @Tony Ghost 1811, 19.06.2020 - 14:58

      Ja se definitivno ne slažem. Barem pređi igru ako ju želiš ocijeniti. Veći problem je to što (pretpostavljam) da nisu ni kupili igru.

  • stefan gamer

    19.06.2020 - 23:29

    Izgleda da je i hcl.hr kompromiziran od strane Sonija. Ako hcl.hr smatra da igra koja igračima u guzicu prisilno nabada lgbtq propagandu, ima gigantske rupe u prići.. treba biti ocjenjena sa 90/100 onda smatram da bi internet bio bolje njesto bez stranica kao što su: ign, metacritics, rottentomatoes… i hcl.hr

  • Lazy

    21.06.2020 - 12:06

    Nisam htio ništa ocjenjivati ni komentirati prije no što je za igram, i sve što mogu reći nakon 3 sata igranja je, Wau, opa, nemoj me hebat i opet Wau.Hebote na kojoj je ovo razini napravljeno, kako li je gluma odlična, cijelo vrijeme pogađa u srž situacije, odličan pace po meni, onako, sve je na fckn mjestu,gameplay se nije puno mijenjao, al je meni toliko dobro fluidno napravljen da se nekad divim samo tome i kontrolama, za sad sam oduševljen…ocjenu neću davati dok je ne zavrsim.Uf Uf, idem dalje kroz taj mučni predivni svijet😀

  • Smike

    21.06.2020 - 13:55

    Ako je uspijem djaba nabaviti može,a pare nadam za LGBT propagandu.

  • Lazy

    21.06.2020 - 18:00

    Ja na tvom mjestu, ako je tako kao što pišeš, ne bi trošio nit vrijeme, nit struju, nije ovo za tebe, a i pogazio bi si stajalište do kojeg ti je očito jako stalo.Ja sam stari prdonja pa valjda zbog toga ne kuzim nist od toga(za sad) što spominješ, meni je sve, J E B ENO, u ovoj igri…

    • Leopard

      @Lazy, 25.06.2020 - 12:07

      I meni isto,sve 5.

  • MyWishIsToEndThisWorld

    22.06.2020 - 14:17

    Zanimljivo kako nitko praktički ni ne spominje gameplay… Možda zato što nije nimalo uznapredovao u zadnjih 10 godina, dobili smo film zapakiran u klasični third person shooter format koji je već ponovljen sto puta u zadnjih 5-10 godina. Tehnički je igra stvarno impresivna, grafika, zvuk, cijela prezentacija je na vrlo visokoj razini. I onda je to sve iskorišteno na nešto što već smatram primitvnim gameplayem gdje je svaka mogućnost za neku kompleksniju i inovativnu interakciju eliminirana i zamijenjena s klasičnim skriptiranim quick time eventovima ili jednostavnim pritiskom gumba kraj problema i gledanjem kako lik obavlja ostatak posla. Tužno. A i super mi je ova fora: “Igra mi je super, samo je preduga”. Hahahah, mislim da nisam nikad igrao neku igru u kojoj sam uživao gdje bi u jednom trenu to pomislio. Je, baš se zabavljam, tak mi je zabavno da se nadam da bude uskoro kraj da ne moram više igrat.

  • Masterchief

    24.06.2020 - 15:33

    Čini li mi se samo ili je ocjena smanjena?

  • Laufer989

    24.06.2020 - 16:08

    OVAJ POST JE NAMIJENJEN LJUDIMA KOJI BI IGRALI IGRU ALI SU OBESHRABRENI NEGATIVNIM KOMENTARIMA NA INTERNETU. TLOU 2 je definitivno remek djelo koje je nezaobilazno “štivo” u Ps4 kolekciji. Facijalne animacije i grafika su po mom skromnom mišljenju najbolje kaj će te vidjeti na ovoj generaciji konzola. Gluma je vrhunska i definitivno je na nivou prvog dijela. Gameplay je vrlo sličan onom u prvom dijelu no ovdje je nadograđen i obogaćen… stoga, ako vam se svidio u prvom, doživjeti će te blagu reakciju u ovom. E sad, lome se koplja oko priče. Svi komentari da je priča loše napisana i da LGBT zajednica gura prste gdje im nije mjesto jednostavno ne stoji. Priča je genijalna, duboka s vrlo konkretnom porukom te u istoj ništa nije crno i bijelo. Neću nikome ništa spojlati ali nije prevelika tajna kako se radi o osveti i “ratu dvije (tri) frakcije”. Poanta priče je da obje imaju opravdane razloge te sve kaj se u igri događa… Potjeće od toga. Sad kontrovorzan dio: Eli voli žene… I to smo znali još u prvom dijelu. Tada nikome nije smetalo i zasipali igru pohvalama i nagradama… A sada se igri daju ocjene 0 od 100 zbog toga. Znači kaj?!? Komentari da je priča loša jednostavno ne stoje… ista vam se može s viđati ili ne (to je subjektivno i sasvim u redu) ali reći da je loša… Ili niste odigrali igru već temeljite mišljenje na leakovima (koji vjerujte mi ne otkrivaju sve) ili niste odigrali više od 2 SP igre u svom životu. Kao veliki fan prvog djela (ne fanboy jer gledam na cijelu stvar objektivno) mogu reći da je priča drugog na razini… samo ne ide u istome smjeru. Ima mnogo kontroverzi koje apsolutno imaju smisla… uglavnom, ako vam se svidio prvi dio definitivno odigrajte drugi i nećete požaliti.

  • Laufer989

    24.06.2020 - 16:10

    E da… Htio sam na pisati erekciju a ne reakciju! Vražjo autocorrect!

  • Laufer989

    24.06.2020 - 16:13

    Opet… 😁

  • pierov100

    24.06.2020 - 22:39

    Stvarno nerazumijem sto je s vama kriticarima, vasim pogledima na svjet inace i na vasa ucestala polarizirana misljenja u odnosu na nas, obicne laike. Kako je moguce da vam ispoliranost, mehanike, grafika, prezentacija i neznam sto jos… moze toliko zamuljat oci da zaboravite na samo srce igre, njezinu pricu, likove i motive sto je pravi razlog zbog kojega ljudi igraju ovakav “filmski” tip igara.
    Sto meni znaci igranje savrsene igre u svakom pogledu ako se tjeram da je zavrsim i ne marim za niti jednim likom osim glavnoga kojeg mi oduzmu na samom pocetku, kada mi pokusavaju iskupiti lika kroz cjelu igru a znam da je to nemoguca misija.
    Kao ogromnom fanu originalne igre prvenstveno zbog glavnog lika, ovo je meni i ljudima kao ja sto su se uz njega vezali kao, da budem malo apsurdan, da im je vlastiti otac ovo je doslovno pljucanje u lice jer smo valjda ocekivali previse, ocekivali smo vratit se u svoju udobnu zonu, ocekivali smo nedaj boze nesto vise…
    Da zavrsim… da moram ocjenjivati i biti iskren sa sobom i sa svima koga zanima, igri bih dao 7 u najboljem slucaju. Sva lijepa vanjstina o kojoj kriticari pricaju stoji i na visokom je standardu ali nutrina je prilicno gorka i trula da se nikako nemoze zanemariti.

  • SpecialDragon

    25.06.2020 - 01:14

    Jel mi može netko reći zašto je igra hateana (bez spoilera)

  • SpecialDragon

    25.06.2020 - 01:33

    Vidio sam puno hatera ove igre a sada imam poruku za sve vas koji niste igrali. To što je igrica hatena ne znači da se vama neće svidjeti. Svatko ima svoje mišljenje i pomirite se s tim. Ali ako Vam ova igrica (ili bilo koja druga) izgleda jako privlačno a hateana je, sve jedno joj dajte šansu, jer vaše mišljenje je najbitnije.

    • Leopard

      @SpecialDragon, 25.06.2020 - 13:03

      samo šta su se ti hejteri tako okomili na ovu igru kao da je ne mogu igrati pa su zavidni jer ne vidim razloga.

  • Sergej__

    27.06.2020 - 13:51

    Kao sto je i naughty dog rekao, igrica je nesto sto niko nije ocekivao, mislim da je mogla biti bolje odradjena u nekim delovima ali sve u svemu po mom misljenju bila je dobra i zasluzujeocenu 90 koju je dobila. Puno ljudi se zali na ending, ali sa tim endingom imaju dosta prostora za part 3.

  • Sergej__

    27.06.2020 - 14:02

    Igrica je sjajna po gameplay-u, prica malo slabija nego u prvom delu, ali je odradjena na jako zanimljiv nacin. Igrica je dobila dosta hejta, razumem zasto, ali mislim da ti ljudi koji je hejtaju ocekivali nesto poput prve igrice, bez velikih promena u prici, ending je dosta kritikovan ali ostavlja naughty dog=u dosta prostora za dalji nastavak ove price za koji mislim da je neophodan sada jer igrica ne izgleda dovrseno.

  • Žarko Ćurić

    29.06.2020 - 11:21

    Napokon prošli tjedan prešao igru, pa neki brzi komentar:
    – Gameplay je sigurno napredovao od jedinice. I dalje tu ima nekih meh stvari , primjera radi šifri za sefove koji su većinom u istoj prostoriji. Imaš neke što te tjeraju da malo razmisliš, no stvarno treba ti 10-ak sekundi da ih skužiš. No zato je kombinacija stealtha i napucavanja stvarno odlična, veliki napredak u odnosu na original. Pogotovo ako igrate naa većim razinama. Ja sam sve igrao na težini 4/5 osim loota, kojeg sam stavio da ga ima više. Ovo mi je super bilo, što možeš različito postavljati težinu za zdravlje, neprijatelje, iteme,stealth i slično. Svako oružje je dosta drugačije ponašanjem i ima baš fin osjećaj kada se prebacivaš s jednog na drugo.
    Također, neprijatelji se ponašaju puno više prirodno. Ako pričaju, a ti jednog od njih ubiješ, ovaj drugi će ga početi dozivati i tražiti. Javljat će jedni drugima gdje su te zadnji put vidjetli. Sve zvuči dosta prirodno.
    Ponekad je malo nejasno gdje se treba dalje ići, što je malo čudno za singleplayer story driven igru.
    Borbe s ljudima su puno više zabavne od borbi sa zaraženim
    – Priča mi je isto bolja od originala. Nije ovo sada neka najbolja priča ikada, ponekada je nepotrebno razvučena, no barem je jasna poruka koja se provlači kroz čitavu igru, a to je osveta i smisao iste. Čitav hejt što je igra pokupila radi određenih stvari mi je potpuno besmislena. Neću ulaziti u detalje, da ne spojlam drugima. No po meni, logičan je slijed poslije originala, a kraj je baš onakav kakav bi trebao i biti. Barem po meni. Ja općenito ne gotivim neke epične završetke gdje sve sjeda na svoje mjesto. Život nije takav, zašto bi i sve igre trebale biti. Ne mora uvijek vodoinstalater na kraju igre spasiti princezu 😀
    – Audiovizualno igra je brutalna, to nema smisla puno ni pisati.

    • Rick Sanchez

      @Žarko Ćurić, 21.07.2020 - 12:43

      Svaka čast na objektivnom komentaru. Slažem se u potpunosti…

  • ilfenomeno11

    29.06.2020 - 16:43

    ocjene 0 i komentari dolaze od debila koji nisu niti igrali igru i uopće ih nije vrijedno čitati niti uzimati u obzir jer su stvarno retardi li copy paste idioti koji bezvze pljuju po igri, još pljuju nakon jednog dana ili isti dan kad je igra izašla lol. Jučer ju završio Igra je fenomenalna, najbolja ove godine ai dalje!

  • ilfenomeno11

    29.06.2020 - 16:45

    ocjene 0 i komentari dolaze od debila koji nisu niti igrali igru i uopće ih nije vrijedno čitati niti uzimati u obzir jer su stvarno retardi ili copy paste idioti koji bezveze pljuju po igri, još pljuju nakon jednog dana ili isti dan kad je igra izašla lol. Jučer ju završio Igra je fenomenalna, najbolja ove godine a i dalje!

  • voltron

    01.07.2020 - 07:42

    Recenzentu, don’t quit your day job!

  • scarlexww

    04.07.2020 - 02:03

    samo me zanima zasto je abby nabildovana

    • Zoran Žalac

      @scarlexww, 04.07.2020 - 10:39

      Zato što je dio vojske i ima teretanu u sobi?

  • alen1990

    20.07.2020 - 13:01

    Igrivost, grafika, zvuk, gluma sve 5. Međutim priča 0, može se sakriti iza originala. Igra je dobra, ali daleko je to od originala. Neću ništa spoilat, ali tko je odigrao, zna o čemu pričam. Moja ocjena 7,5/10. Jebiga.

  • Rick Sanchez

    21.07.2020 - 13:03

    I ja napokon prešao igru i već danima razmišljam o njenoj priči i kraju. Ostavila je dojam na mene doslovno kao nijedna igra do sada. Samim time, TLOU2 gledam kao prvi korak prema sljedećoj razini gaminga. Sve je na toliko visokoj razini je da bi bilo apsurdno tražiti neke mane u bilo čemu osim u priči.

    Jasno je kao dan da priča nije za svakoga i da će ju neki mrziti. I ja sam bio poprilično prazan nakon završetka igre, ali mi je nakon par dana nekako sve ”sjelo” i jasno mi je što su tvorci igre htjeli ispričati. Iz tog razloga još više cijenim Naughty Dog jer su ovime uzdrmali cijelu industriju, htjeli to neki priznati ili ne.

    Level design, prezentacija, gameplay i sound design su nešto nevjerojatno i bojim se uopće pomisliti što će nam sljedeće Naughty Dog isporučiti.

    Realno i objektivno, ovo je igra generacije, a meni osobno i najbolja igra svih vremena.

  • Domi_mod

    21.07.2020 - 15:54

    Moja ocjena je 95. Prošao sam igru već 3 puta. Jednom na lako, srednje-teško i teško. Priča je savršena isto kao u prvom dijelu, ali svako ima svoje mišljenje. Dosad nisam našao nijedan glitch osim ovog što ste vi naveli. Nakon ovakve igre se uvijek naježim. Pozdrav za Zorana Žalca i ekipu! 🙂

  • svraka12_LIX

    22.07.2020 - 02:29

    Evo jedina igra ikad da od mene dobije 100. Apsolutno savrsenstvo. Ima li problema? Naravno, ali sve mogu zaboraviti.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?