HCL.HR

Recenzija

World of Warcraft: Battle for Azeroth

ZAR OPET?

Gregor Stojev

Još nam je jednom došao taj dan kada ljudi pred dućanima podižu šatore i po 20 sati čekaju u redu kako bi se dočepali nove doze famoznog World of Warcrafta. Ali, tko bi lud još pomislio da je ova tradicija započela prije skoro 15 godina? I dok se stari veterani s nostalgijom sjećaju noćnih šetnji Barrensom odgovarajući pritom gdje je više ta prokleta Mankrikova žena, drugi ipak tek stižu u ogroman svijet Azerotha… I sasvim se dobro zabavljaju. Svidjelo se to nekima ili ne, World of Warcraft je imao dovoljno prilika sazreti, a Battle for Azeroth tu je da još jednom udahne malo života u MMO koji nikako da poklekne. Ali dok je sve tu sada novo, zapravo se malo toga i promijenilo.

O kakvoj je igri ovdje riječ?

Gdje da uopće počnem? Zapakiravši napokon sagu o Sargerasovoj “Fel” korupciji i njegovim svemirskim demonima, Alijansa i Horda ponovo pokušavaju odgovoriti na pitanje “čiji je tata jači”. Kako bi jedna strana napokon prevagnula u vječnom ratovanju, obje su u potrazi za novim prijateljima. Samim time nalazite se u situaciji da putujete na nove kontinente i rješavate tuđe probleme (opet). Zvuči pomalo mutavo kad to tako sročim, no Blizzard je ovim pristupom uspio pronaći zlatnu sredinu gdje se priča površno još uvijek dotiče centralne teme, samo bez da vas s time sada konstantno dave. Stvar se tako uvelike vraća nazad na dobru staru pustolovinu, odnosno na zbirku bajkovitih pričica. Očekujte zato zle vještice u jezivoj šumi ili kultiste koji potajno štuju lignje na ruralnim pašnjacima. I stvarno, prva stvar koju tu moram pohvaliti su te nove lokacije koje su zaista predivno dočarane te se lijepo slažu s Warcraftovom estetikom.

Battle for Azeroth je zbirka bajkovitih i prelijepo maštovitih pričica.

Ali budimo realni, tko još igra WoW radi priče… Kontra većini toga što će slijediti, moram priznati da sam se ovih prvih par tjedana dobro zabavljao. Dapače, zabavio sam se jako dobro. No to je otprilike to što se tiče nekih pohvala koje bih mogao dati jer kao što je to i inače situacija, većinu toga što se u prethodnim ekspanzijama skupljali, farmali i osvajali opet vam vrijedi friške fige. To se ovdje prvenstveno odnosi na legendarna “artifact” oružja koja su bila u središtu prošle ekspanzije – Legion. Čitav je taj sustav sada izbačen a na njegovom je mjestu ogrlica veoma slične, ali ujedno i manje funkcionalnosti.

Mali modni detalj zvan “Heart of Azeroth” tako ćete dobiti u prvih sat vremena, a radi se o predmetu koji će paralelno s vašim likom skupljati “experience” na putu do novog levela 120 i dalje. Ta stvar sama po sebi zapravo ne radi ništa, no njezino napredovanje služi kao uvjet za ostalu opremu koju naknadno pronalazite. Pojedini novi predmeti tako će vam sada nuditi izbor između nekoliko pasivnih pogodnosti, ali je to manje važno jer dobar dio njih uopće nije zanimljiv. Problem nastaje što time vaša klasa uopće ne uči nove trikove duž mukotrpnog procesa leveliranja, stoga mi nije jasno koja je tu uopće poanta u guranju tih dodatnih 10 levela? Onako kako ste završili Legion tako ćete sad i nastaviti šibati rotacije iz stečene muskularne memorije, a to postane dosadno. I naporno. Jako naporno.

Kroz novih deset levela vaša klasa nema ništa za učiti ili savladati.

Naravno, Battle for Azeroth nudi još dosta toga, no ne mogu se razuvjeriti da je sve to zvučalo bolje dok je pisalo na papiru nego kad je kad sam ih napokon isprobao. Primjerice, novi “expedition” obećava plovidbu morem u potrazi za “blagom” na još neotkrivenim otocima. Međutim, sama plovidba svedena je na najobičniju sliku učitavanja dok je otok pak malo veća arena za grindanje mobova. To se sve zapravo odigrava kao još jedan “battleground” u kojem se Horda i Alijansa utrkuju tko će brže nafarmati resurse potrebne da zaključi meč. Zbilja ništa revolucionarno. Jedina glavna razlika je ako ne volite PvP, njih ovdje možete zaigrati i protiv “botova” odnosno kompjuterski kontroliranih likova koji simuliraju igrače protivničke frakcije.

Ali to nije sve što se tiče PvP-a jer većina ekspanzije kontekstualno zapravo nekako naginje tome. Tzv. “War Mode” kojega možete upaliti ili ugasiti isključivo u glavnom gradu još je jedan pokušaj da se PvP iz instanciranih Arena i Battlegroundsa vrati u otvoreni svijet, nešto što Blizzardu do dan danas nikada baš i nije pošlo za rukom. Međutim, ovoga puta to bi moglo imati drugačije rezultate jer osim što vas time svatko može zgaziti dok najmanje očekujete, njime dobivate i 10% više nagrada od questova. Ali čak ni to nije sve, jer oni koji na ovaj način uspiju zaredati najviše žrtava također dobivaju nagradu i na vlastitu glavu.

Battle for Azeroth pokušava ujediniti PvP i PvE.

Sve je to super i prekrasno, no meni osobno i dalje nedovoljno s obzirom na to da će mi time za sve trebati i 10% više vremena. Česti questovi koju vas i dalje šalju da tamanite 15 ovih ili onih dovoljno su naporni sami po sebi, a pošto ionako samo ponavljam sve iste rutine kao što sam i u Legionu, obično želim da što prije i završe. Battle for Azeroth zato bi najlakše prozvao ekspanzijom ekspanzije jer ponovo šaljete podređene na zadatke, birate mape po željenom redoslijedu zbog načina kako leveli skaliraju, te na koncu radite “world questove” u svrhu dizanja brojki zvanih reputacijama. Zbilja, sve isto kao prije samo ovaj put to možete raditi na novom terenu. Dok je čitav taj niz sustava po sebi bio sasvim dobar, jednostavno više nije toliko uzbudljiv, iako mi je drago za vidjeti da svi kontineti sada donekle skaliraju po levelima.

Najviše me zapravo zanimao novi mod koji nažalost još nije dostupan, ali bude stigao u Battle for Azeroth. “Warfronts”, odnosno specijalne misije na konkretnim mapama koje su svojevrsne PvE simulacije partija Warcrafta iz starih RTS dana. Naravno, umjesto da vi osobno s oblaka upravljate svime, ovdje tek dobivate ulogu jednog od pijuna. Sve je to naravno puno kompliciranije i razrađenije nego što zvuči, jer da bi bitka uopće krenula cijela vaša frakcija najprije mora donirati dovoljno resursi. Naposljetku partije zaključat ćete bojište na period od tjedan dana te otvoriti vrata novom sadržaju i pogodnostima, ako naravno pobijedite.

Warfronts okršaji  Warcraft vraćaju natrag u stare strateške dane.

Zvuči super, znam. Takvo što je u WoW-u trebalo biti već odavno, no bolje ikad nego nikad. Međutim, i dalje sam malo skeptičan jer je to još uvijek jedna od onih točaka na papiru. Nove klase ovoga puta nema, ali zato su nam tom mjestu nekoliko novih rasa. Točnije zapravo podrasa kako se radi o varijantama već postojećih poput trolla, taurena, dwarfa ili elfa. Ali prije nego li njih možete zaigrati potrebno ih je najprije i otključati questajući (čitaj farmajući) kroz novi sadržaj. Nemojte se zato ponadati da ćete ovu ekspanziju započeti s nečim friškim jer to možete tek kada ste sve već vidjeli i obavili. Uostalom, Battle for Azeroth ionako većinom dodaje samo još istoga s veoma minimalno, ako uopće ikakvih poboljšanja.

Ima tu naravno i nekoliko novih tamnica, ali one me iskreno već neko vrijeme dosađuju do suza. Očito sam budala što već po sedmi put očekujem da će se tu nešto promijeniti? Mislim, cijela stvar je već toliko pojednostavljena da jedva preostaju ikakvi RPG elementi. Questovi i njihovi zadaci otkriveni su vam na mapi, svaki predmet nudi iste statistike pa se uzaludno zamarate s brojkama, a samim time sve nekako postaje svejedno.

Upravo je zato Battle for Azeroth iz dobre zabave brzo potonuo u blesavu repeticiju koja nam zapravo više uopće nije iznenađujuća. Ako ništa, dobar broj iritacija poput primitivnog sučelja prastare igre mogu se i dalje riješiti pomoću modova, a tu je i službena ali i skrivena mogućnost “akcijske kamere” koja nudi zrno dinamike. I premda se trenutno osjeća donekle ograničenim jer je lako od Warcraftove ekspanzije očekivati barem mrvicu više. U borbu nad Azerothom sigurno će stići još brdo stvari koje će ga upotpuniti, ali do tada, ja znam kada stati.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. Primjerak igre za recenziju ustupio nam je njezin proizvođač.

World of Warcraft i dalje gura po svome, i kakav god bio, svima gladnima novog sadržaja Battle for Azeroth bit će logičan sljedeći potez.

78 Naša ocjena
  • odlične nove mape i popratne priče
  • "War Mode" bi mogao imati zanimljiv utjecaj na cijelokupni WoW
  • manjak napretka i uzbudljivih noviteta
  • nove rase je potrebno otključavati

Gregor Stojev

Kad nema mačku na glavi, sa zadovoljstvom se prepušta atmosferičnim hororcima. Lokalni nostalgičar koji žive mrtvace vidi kao slatkiše, voli akcijske pustolovine i poneku mozgalicu dok pokušava zaobići sve stvari PvP.

Komentari (29)

  • Negan

    26.08.2018 - 20:33

    Eh, i uzelo bi se da ne guraju svoju politiku. 50 eura za mjesec dana igranja, još preko resellera, je puno (BFA + game time)… Možda nekad kad mu padne cijena. Kak to obično bude do onda će već izaći nova ekspanzija. A ono što sam vidio, ne znam. Nije me se dojmila priča previše. Otišli su od Legiona koji je imao prisustvo u valjda svakoj ekspanziji do recikliranja vanille. 🙁

    • Aldin219

      @Negan, 27.08.2018 - 09:47

      Ma WoW je davno izgubio svoju magiju. Budimo realni. Jedino se takva IGRETINA mogla odrzati ovako dugo na sceni, ali cak ni WoW nije beskonacan. Pogotovo ako mu oduzmes pola stvari koje su ga cinile magicnim.

    • Negan

      @Aldin219, 27.08.2018 - 12:39

      Pa, ne znam. Meni je priča i dalje valjda nešto najbolje napisano u gamingu, tak da me ovo razočaralo. Za ostalo se ne brinem kad sam počeo igrati pred par godina i ne znam “kak je to bilo”.

    • Aldin219

      @Negan, 27.08.2018 - 13:35

      Prije je bilo puno vise akcenta na ovome “World” tako da si mogao po svijetu da uistinu sretnes neke tako neocekivane stvari, da naletis na razne ljude, da provedes s njima dane i noci trazeci nekog Elite-a ili rijesavajuci neke questove (nije bilo helpera) ili ovog integriranog navodjenja koje danas imas. Nije bilo automatskih instanci da pritines “I” i da ti nadje pet ljudi i upadate. Morao si doci na to mjesto, pa onda summon, pa gank, pa dodje odjednom 50 ljudi na to mjesto i citav haos nastane.

      Bilo je zaista kao jedan svijet. Danas gledam koliko je samo gryphon pocetnih tacaka da je to zalosno. Pa ne moras uopste nigdje hodati.

      Neke male stvari poput zaraditi dovoljno golda da dobijes 60% mounta su bile pravi mali praznici. Prvi dolazak u Stranglethorn je bila cista uzivancija.

      Meni se cini da su samo povecali brojeve, ukinuli istrazivanje, i nekako unistili to sto je u esenciji bio WoW. Tesko se rijecima moze opisati tumaranje Tamarisom po noci uz onaj nevjerovattni soundtrack i konstanto pronalazenje tajni svih vrsta.
      Ne mogu ti ni reci koliko sam upoznao fenomenalnih ljudi s kojima sam i danas prijatelj u WoW-u.
      I jos jedna stvar koju je WoW uradio na boljem nivou od bilo koje igre ikada je World PvP. Jednostavno perfektno. To sada vise i ne postoji kao nekada na Isle ili slicno. To je stvarno bio svijet i kada dobijes gladiator shouldere u areni, osjecas da si nesto ostvario. Zbog toga i jeste napravio toliko bolesnika koji nisu ustajali sa stolice.

      WoW je (bio) ispunjenje fantazija milionima geekova koji bi inace mozda zavrsili na nekoj drogi.

      Sve u svemu, najbolja igra ikada bez ikakve sumnje. Nijedna druga igra nije uopce ni blizu WoW-u. Prica 15/10. Level design 15/10, Gameplay 9.5/10, Sound 15/10, Artstyle 10/10, Immersion 100/10, Serveri rade fantasticno, community je cak bio fenomenalan. Varijacije, svijet gotovo bez loadinga (sem prelazaka kontinenata). Mogao bih pisati mjesec dana o WoW-u

    • Darcoolio

      @Aldin219, 27.08.2018 - 13:57

      Ne preteruj.

    • Aldin219

      @Darcoolio, 27.08.2018 - 17:13

      Stani sekundu, “ne pretjeruj” u smislu nemoj dozivljavati igru na nacin na koji si je dozivio?” ili u smislu “budi slican meni” ili nesto trece?

  • Darcoolio

    26.08.2018 - 20:37

    Prošle su godine od poslednjeg pokretanja WoW.
    Jednostavno me sam pogled na druge MMO igre odbija od WoW, s obzirom na to da su se dugo šlepali na kontu nekadašnje popularnosti.
    Treba igri grafičko osveženje (znam da je bilo ali nije to to) i osveženje kontrola, da makar opciono bude da se igra kao recimo Tera i slični naslovi.
    Znam da nov engine povlači to da mnogi koji igraju na slabim računarima ne bi mogli da igraju više, ali verujem da bi nekim opcijama mogli da ostave grafiku istu ili sličnu sadašnjoj.

    • Negan

      @Darcoolio, 26.08.2018 - 20:53

      Ma, ne vjerujem da mogu napraviti išta lijepšu igru nego što je sad. Eventualno podići broj poligona tu i tamo i promijenit teksture. Što će vjerojatno i biti slučaj ako nastave musti kravu umjesto da se okrenu trenutnoj tehnologiji. Overwatch je predivna igra i teško mi je zamisliti da ne bi mogli napraviti novu igru u istom engineu.

    • Darcoolio

      @Negan, 26.08.2018 - 22:13

      Vreme je za novi engine, možda se neki neće složiti ali mislim da je ovaj pregazilo vreme.
      A i prošlo me je to da klikćem po tastaturi, sad me više privlači drugi sistem borbe i nema sile da se vratim na staro.

    • Vexido

      @Darcoolio, 26.08.2018 - 20:57

      smatram da tko god da si moze prisutiti mjesecno igranje wow-a, ujedno si moze priustit i vise nego dobar kompjuter…

    • Darcoolio

      @Vexido, 26.08.2018 - 22:10

      Mnogi igraju na piratskim serverima.
      Ali dobrim delom se slažem.

    • Lundvalnaden

      @Vexido, 26.08.2018 - 22:14

      kojom logikom?

    • NomadCro

      @Vexido, 27.08.2018 - 00:53

      Nidje veze, 100kn mjesecno ne znaci da imas 1200€ za dobar comp… isto da kazes: smatram tko god si moze priustit nalit 200kn goriva mjesecno moze si priustit auto od 15.000€,,, wut?

    • phoda

      @NomadCro, 27.08.2018 - 11:56

      Placanje 15$ za mjesec igranja jedne igre nije odlika ljudi koji imaju medium – high pc. ako imas pare dat za wow mjesecno onda imas i dobar komp. ne pricaj nebuloze da nije tako

    • NomadCro

      @phoda, 28.08.2018 - 14:27

      ne basaj… 100kn mjesecno ne znaci da imas high end comp, kakvao je to basanje… a ti ako nemas 100kn mjesecno nisam ti ja kriv..

    • phoda

      @NomadCro, 28.08.2018 - 15:17

      nije pitanje imas li 100kn vec imas li 100kn mjesecno za dat za jednu igru da igras. ako imas shit pc i planiras novi uzet sumnjam da ces davat na wow. ne kazem da nema takvih ljudi ali 0.1% nemos brojat. ti ako imas shit pc i dajes 100kn mjesecno za wow neka ti je. ti si posebna biljka odma nego pricam o vecini ljudi, normalnoj populaciji.

    • NomadCro

      @phoda, 28.08.2018 - 23:29

      Ne razumim zasto ne bi mogao dat za WoW ako planiras uzet novi PC, 100kn je simbolicna svota s obzirom koliko vremena provedes igrajuci, mislim na vecinu igraca… Koju si ti zadnju igru uzeo? Zasto si je kupio, bolje da si jos malo sparo i uzeo jos rama ili bolju graficku… Nidje veze prica.. Ako mislis uzet novi comp ne mozes si priustit WoW… Dobro, kako god ti kažeš, normalna populacijo ili bolje broke af populacijo…

    • phoda

      @NomadCro, 29.08.2018 - 12:55

      kupim igre koje mi se svide, da imam slab pc piratiziro bi, nemam neko high pc ali dovoljan za vecinu igara. i da broke populacija. ako imam para logicno da cu kupit i pc pa onda kupovat pretplatu. ako nemam novaca opet stedit za pc i igrat sta mogu, nema svak dosta novaca da potpuno uziva u gamingu pogotovo ne maloljetni. kad mi trenutni pc postane pre slab prestanem kupovat igre dok ne kupim bolji pc jednostavno je

    • Sackboy

      @Darcoolio, 26.08.2018 - 21:04

      Prošle su i meni godine pa sam prije mjesec dana dobio betu tu na HCL-u i napravio lika i igrao do max levela +par heroica i mogu reći da sam se super zabavio i na kraju opet razmišljam da se vratim barem na par mjeseci natrag u WoW, nije mi igra par godina ni pala na pamet a sada je se opet sjetim svakodnevno 🙂

    • phoda

      @Sackboy, 28.08.2018 - 15:14

      Novi wow je zabavan kojih mjesec dana. dok dodjes do max levela odigras par battlegrounda ili neki tip pvpa. predjes ako ne bar vecinu dungeona i par raidova. to se da odradit u mjesec mozda mjesec ipo i to je to. dalje nemas novog contenta a core igre je unisten i ostane ti samo smece pa nemas sta radit. prije si mogo igrat i grindeat 2 – 3 godine i opet nije dosadilo jwr core igre je bio jako dobar

  • Aerys Targaryen

    26.08.2018 - 23:12

    Momak, 10 dungeona je. Si ti to uopce igrao?

    • Gregor Stojev

      @Aerys Targaryen, 27.08.2018 - 07:45

      Nisam sve dungeone prosao jer kao sto rekoh, dosadni su ko kuga. Ali da, ima ih jos par koji nisu ukljuceni u dungeon finder iz nekog razloga vec moras radit premade, tipa za Siege of Boralus na kojem sam stao neki dan. Brojka je tu tek okvirno da se zna da ih je nekoliko, a ne samo dva ili tri.

  • esse

    27.08.2018 - 09:50

    igra je trebala odavno umrjeti . po meni prevelika ocjena s obzirom na ocjene drugih igara koje su modernije ljepse inovativnije …

    • Negan

      @esse, 27.08.2018 - 12:42

      Ali i dalje je vrh žanra, pa ne znam što ti govori o ostalim naslovima. 🙂

    • NomadCro

      @esse, 28.08.2018 - 15:02

      Zasto je trebala umrijeti? Jer se tebi ne svidja? Logika na nivou… Da je trebala umrijeti umrla bi, a to sto neki ne znaju igrat, drugi nemaju cak 100kn mjesecno ili slicno to je druga stvar.

    • esse

      @NomadCro, 28.08.2018 - 17:18

      sta je to novo donjela od prvog wowa ? osim sminke ? nista . repetitivna i dosadna .. warcraft mi je bio vrh igra wow do nekle . ovo sve dalje je reciklaza ..

    • NomadCro

      @esse, 28.08.2018 - 23:21

      Sta je to novo donjela od prvog WoW-a? Nisi valjda ovo ozbiljno mislio? Nakon ovakvog argumenta vidim da nema smisla raspravljat uopce… Sretno ljudino

  • Virty

    28.08.2018 - 22:27

    I dalje broj 1 MMORPG.
    BfA je dobra ekspanzija, vrijedi kupovine.
    Mjesečna pretplata je trenutno oko 188k golda, šta se zaradi u par dana ako se uopće i ne trudiš. Sve u svemu, obavezna literatura za ljubitelje ovog naslova.

  • Virus89

    29.08.2018 - 08:08

    Mislila sam da je Legion bio pomak u pravom smjeru nakon prilicno osrednjeg Cata, dosadnog MoP i loseg WoD (zadnja dobra exp mi je bila Wrath), ali igrajuci BFA, koji je tek vani svega dva tjedna, sam se kompletno opet zaljubila u WoW. Igra je zaista predivna i nakon igre i Horde i Alliance do 120, Horda mi ima lijepsu pricu, vise je streamlined dok Alliance ima par dobrih likova (Flynn Fairwind) te odlicnu zonu, Drustvar.

    Ljudi se bune oko grafike, ali s tom logikom, niti stare igre ne bi vise u danasnje doba vrijedile samo zato jer su ‘ruzne’. Grafika i stil je dosta ‘comical’ i podsjeca na tu kulturu crtanih romana, sto neki vole, neki ne. Meni je besmrtna, isto kao sto ljudi igraju Overwatch npr. Samo zato sto nije foto-realisticna grafika ne znaci da je igra losa, ugl.

    Topla, iskrena preporuka, WoW nikad bolji, nakon mog 14 god. staza s igrom, stvarno, BFA je uistinu ‘breath of fresh air’, koji je WoW-u itekako trebao. Puno mi se prijatelja vratilo s BFA i dijele moje misljenje te su iznenadeni koliko je bolji WoW nego sto je bio prijasnjih godina.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?