HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Jamaica i ekspanzija The Crew

Erna Fučić 09.09.2018.   •   0 komentara


Talk Like a Pirate Day nam se opasno približava (19. 9.), a mi donosimo recenziju igre koja će u vama probuditi notornog gusara Jacka Sparrowa!

Naš hobi vrvi od igara s gusarskom tematikom, sa širokim spektrom kompleksnosti i težine. Sve ovisi tražite li neku zabavnu razbibrigu za više igrača, ili ozbiljno strateško čudovište za vas nekoliko okorjelih gusara. Tako znatiželju možete zadovoljiti s jednostavnim Port Royalom, te ‘domaćim’ Skull Portom, ili se možete odvažiti u opasne vode kroz igru Merchants & Marauders. Prošle godine smo vam predstavili Black Fleet, a ako toj igri raščlanite mehanike, shvatite da se radi o suvremenoj, manje frustrirajućoj i zabavnijoj verziji – Čovječe ne ljuti se!

Ovaj gusarski rujan obilježit ćemo s igrom – Jamaica! Radi se o uzbudljivoj igri dizajnera M. Braffa i B. Cathale, u kojoj se utrkujete oko poznatog gusarskog otoka, a zamišljena je za 2 do čak 6 igrača!

Pravila igre ne mogu biti jednostavnija. Svaki igrač preuzima ulogu jednog od povijesno poznatih gusara. Među njima ćete naći i opaka ženska imena, pa tako možete birati između Anne Bonny, Mary Read…i recimo John Rackhama i Edwarda Drummonda. Uz njihovu kratku biografiju dobivate svoj gusarski brod, palubu i set zgodno ilustriranih karata. Cijelu igru krasi simpatičan dizajn, više u stripovskom duhu, a za to je odgovoran francuski ilustrator M. Leyssenne.

Sama kutija igre služi kao svojevrsna ‘banka’, a za početak od nje dobivate određenu količinu zlata i hrane za svoju plovidbu. Svi igrači polaze od startne linije, poznatog Port Royala, a jedan od igrača dobiva čast biti prvi Kapetan igre. Naime, svaki set karata ispred svakog igrača je identičan, ali drugačije promiješan.

Na kartama su ilustrirane akcije koje možete odraditi na svojem potezu – kretanje ili opskrba hranom, zlatnicima i barutom. Kapetan na početku runde baca dvije kockice D6 i odlučuje koja vrijednost na njima će odgovarati dnevnoj, a koja noćnoj akciji. Na kartama igrača dnevna akcija nalazi se na lijevoj, a noćna na desnoj strani.

Svaku rundu igrači imaju na raspolaganju odabrati iz 3 ponuđene karte svojeg seta, tako da ipak imaju malo više mogućnosti u strategiji i planiranju, iako im sudbinu ponajviše kroji Kapetan, koje je brojeve dobio i na koju ih je akciju dodijelio. Jednom kad se svi u tajnosti odluče za svoju kartu tijekom runde, igrači odigravaju dnevnu i noćnu akciju zaredom, počevši od Kapetana. I tu se atmosfera počinje zagrijavati u pravom gusarskom tonu!

Naime, vaš cilj je obići otok Jamaicu, radi se o utrci. Igra završava kada jedan od igrača ponovo pređe liniju Port Royala, te se zbrajaju bodovi na poljima, uz zlatnike i blago kako bi se utvrdio pobjednik. Tijekom vaše utrke, kretat ćete se poljima i nedvojbeno stati na luke i dijelove obale, što ćete morati platiti u hrani ili zlatnicima. Ukoliko uspijete stati na polju koje ima zlokobnu spilju, iz tajnog špila blaga možda izvučete upravo najvredniju hrpicu zlata, ukletu lubanju ili neku posebnu moć do kraja igre!

Nedvojbeno je da ćete se često tijekom igre zaustaviti na polju gdje je još neki gusar-suigrač. Tada izazivate borbu na otvorenom moru! Sve se odvija dosta brzo, putem posebne kockice koju oba igrača bacaju, a veći broj naravno pobjeđuje. Rezultat te kockice, tj. borbe možete modificirati ulaganjem baruta prije sukoba. Pobjednik ima pravo opljačkati suparnika, oteti mu nešto s palube ili blago.

Bazna igra je sama po sebi dosta uzbudljiva, akcije pojedinih igrača odvijaju se brzo i intuitivno, tako da nećete pretjerano dugo čekati dok dođete na svoj red. Uz to, što je više igrača, to je veća šansa da ćete padati u neku interakciju s njima, stoga stalno i pomno pratite razvoj utrke.

Relativno nedavno je na tržište došla i ekspanzija: Jamaica- The Crew, koja vam omogućuje da unajmite i ponekog posebnog gusara, koji bi vam mogao biti presudan za pobjedu, te uvodi nova i vrednija blaga. Kutija ekspanzije je složena kao svojevrsna gostiona, a s bocom ruma vam se otkrivaju gusari koji su na raspolaganju za unajmiti. Trik je u tome da gusara možete unajmiti u svakoj luci u kojoj stanete, a njegova cijena je vrijednost tog polja na koje ste stali. Jedino što vam preostaje je izabrati novog člana palube.

Postoji nekoliko tipova gusara za unajmiti – borbeni, bogati, navigacijski, trgovački i magični. Svaki tip ima svoje karakteristike, tako da ćete s borbenima naravno imati prednosti u sukobima, s navigacijskim upravljati s akcijama kretanja, a s magičnima doslovno prekrojiti pravila igre – u svoju korist. No pažljivo s gusarima, zauzimaju vam mjesto na palubi, te time blokiraju mogućnost ukrcavanja resursa, a neki prilično jaki vam na kraju igre mogu oduzimati bodove (osim ako ih ne bacite preko palube na vrijeme, hehe).

Jamaica je igra koja je jednako zabavna u bilo kojem broju igrača. Čak i u dvoje održava napetu atmosferu jer se igri pridružuje i fantomski, crni gusarski brod, koji se prema posebnom setu pravila kreće oko otoka, a na sebi vuče mega-top koji vam ozbiljno može pomrsiti planove za pobjedu.

Ipak, ne radi se o igri ozbiljnog strateškog planiranja, pa će vam ponekad sudbinu zaista krojiti samo kockice. Ovo možda izaziva frustracije kod ozbiljnijih igrača, ali ako su spremni isključiti taj kalkulirajući dio mozga i jednostavno se prepustiti utrci i sreći, vjerujemo da neće požaliti. Bazna igra se može pronaći za 250-300kn, a ekspanzija za oko 150kn. Radi se o igri koja nikada neće biti ista, lako se nauče pravila, stoga privlači i one novije u hobiju jednako kao i nas stare lisce.

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti, te pogledajte i naš Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?