HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Proputujte svemirom u igri Galaxy Trucker

Erna Fučić 10.12.2017.   •   0 komentara


Zaputite se na komičnu, ali epsku avanturu kroz svemir u igri Galaxy Trucker! Hit izdavača Czech Games Edition ove godine slavi 10. obljetnicu od prvog izdanja, pa provjeravamo je li dozrio poput flaše dobrog vina.

galaxy-trucker-2

Corp. Inc. je međuplanetarna građevinska firma koja primarno gradi kanalizacijske sustave na manje razvijenim planetima unutar Galaksije. Corp. Inc. je već godinama na rubu bankrota, jer uz gradnju se bave i transportom svog materijala po najudaljenijim rubovima Galaksije – sve je to jako riskantan biznis. Zato su se direktori Corp. Inc. pametno dosjetili: zašto ne bi izgradili svoje letjelice od samog materijala koji moraju prevesti? Kanalizacijski dijelovi su čvrsti i otporni, a sigurno će se naći entuzijasta (ili manijaka?) koji će pristati i na upravljanje tom letjelicom! U prijevodu, pronaći će Vas.

Galaxy Trucker je izašao davne 2007. godine, a napravio ga je poznati češki dizajner Vlaada Chvatil. Ovo je igra za dva do četiri igrača, a cijela poanta je da sami napravite svoju svemirsku letjelicu, te uspješno preživite surovi svemirski okoliš do kraja jedne etape. Fora je u tome što se igra odvija u tri etape, a za svaku ćete graditi posebnu letjelicu. Njihovi tlocrti na kojem gradite inače neodoljivo podsjećaju na konstrukciju poznatih 2D Space invadersa, ili pak na kultni Enterprise, što samo daje poseban čar igri.

Građenje letjelice je, naravno, prvi dio svake od etapa. Pred vama se nalazi predložak letjelice, te hrpa pločica na kojima su sastavni dijelovi za gradnju – pilotskih komora, skladišta, cjevovoda, baterija za pogon, motora, obrambenih štitova i laserskih pucača. Pločice su okrenute prema dole, a svim suigračima mali pješčani sat odbrojava dragocjene minute tijekom kojih će složiti svoje  trapavo prijevozno sredstvo.

galaxy-trucker-23

Pravila za gradnju su vrlo jednostavna – svaka komponenta ima završne cijevi na koje priključujete sljedeću komponentu, stoga vi samo morate paziti da ste u svoj toj brzini građenja pravilno priključili dijelove. Nakon što vrijeme istekne, suigrači si međusobno prekontroliraju letjelice. Pazite, ako vam pronađu grešku u gradnji, vama otpada taj komad letjelice i prije nego što ste se lansirali!

Drugi dio etape je prava zabava cijele igre. Za svaku etapu pripremljen je mali špil karata vaše  avanture koju ćete prolaziti uz svoje suigrače. Naravno, ima lijepih trenutaka kada okrenete kartu mirnog prolaza kroz dio svemira, ili kada slučajno naletite na planet krcat resursima koje vam donose dragocjene bodove za pobjedonosni kraj igre. No, ti trenuci su rijetki, jer većinu vremena ćete naletavati na svemirske gusare, kiše meteora i slične grozote. Tu nastaju pravi problemi, jer meteori gadno oštećuju vaše letjelice ukoliko ih u prvom dijelu niste pošteno osigurali obrambenim štitovima i laserima.

Sam udar meteora je u rukama suigrača koji baca dvije kocke, a njihovi rezultati definiraju lokaciju po vertikalnoj i horizontalnoj osi gdje meteor točno udara svaku od letjelica. Ukoliko ste gologuzi u svemiru, taj dio letjelice vam otpada i vi kilavo nastavljate svoj put, šepajući za ostalima. Nemojte ni slučajno dopustiti da ostanete bez vitalnih dijelova poput motora ili pilota, jer onda za vas ta etapa naglo završava!

galaxy-trucker-3

Kako prolazite kroz sljedeće etape, tako su vam letjelice veće i kompleksnije, no zato i špil karata vaše avanture postaje nagažen sve zahtjevnijim susretima. Pirate morate otjerati time što ugradite osjetno veći broj laserski pucača, a uz to morate paziti da imate dovoljno skladišnog prostora za sve te bogate resurse koje tovarite. Nikako ne smijete ni zaboraviti na jak pogon, jer prvi igrači koji projure kraj ostalih polažu prava i na najbolje nagrade!

Bazna igra Galaxy Trucker je simpatična i brza, a čak i nakon deset godina lako zabavi ljude bilo da su tek početnici u hobiju ili pak pravi boardgameri. Cjenovno se kreće oko 250kn, što je izvrstan omjer uloženog i dobivenog obzirom na reigrivost, sadržaj i kvalitetu komponenti. Vaše tvorevine, tj. letjelice nikad neće biti jednako izgrađene, a avanture će uvijek biti šarene i nepredvidive, stoga su ishodi etapa totalni izazov, te donose dosta uzbuđenja i zabave suigračima.

galaxy-trucker-16

U pravilima bazne igre dolaze i varijacije, što može uključivati i timsku igru.  Sve u svemu, Galaxy Trucker i dan-danas nudi jedinstveno iskustvo kojeg ne nudi niti jedna igra na tržištu. Sami spoj jednog Euro game  iskustva prilikom mahnite izgradnje broda i jednog Ameritrash iskustva cijelog spektra nedaća prilikom leta kroz galaksiju sigurno nećete naći u previše igara. Naravno, valja napomenuti kako ovo nije igra za svakoga, jer je upravo ta činjenica što je svojevrsni hibrid neće sjesti baš svim vrstama igrača, te će ju neki možda okarakterizirati ‘frustrirajućom’.

Prednost toga što je igra stara već deset godina je da ju možete obogatiti i brojnim ekspanzijama. The Big Expansion donosi hrpu novih pločica za gradnju, proširenje igre do pet igrača, ekstra svemiraca za ispomoć na letjelicama,  te nove kartice avantura. Another Big Expansion je upravo ono kako se i zove – ogromna ekspanzija s dodatnim komponentama za brodove, avanturama, novim tlocrtima letjelica, te uvod čak četvrte etape.

galaxy-trucker-6

Upravo u njoj se pojavljuje i ekstra izazov – ulazak vanzemaljaca na letjelicu, koji imaju samo jednu misao u glavi: pojesti posadu i sve uništiti! Postoje još manje ekspanzije poput Missions i Latest Models, putem kojih još više obogaćujete svoje špilove i izbor letjelica za gradnju. Czech Games Edition se nedavno odvažio i u svijet aplikacija, stoga je Galaxy Trucker prisutan i u toj domeni za sve koji još nisu sigurni isplati li im se kupiti ovu kutiju svemirske trapave komedije.

Pratite nas i dalje, jer sljedeće nedjelje donosimo listu božićnih poklona za sve naše tipove boardgamera! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, i općenito geek sadržaj. Svratite i na našu FB stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?