HCL.HR

Call of Duty: Black Ops Cold War spreman je za akciju, pogledajte zadnji trailer

Zoran Žalac 27.10.2020.   •   Trailer


Activision je lansirao zadnji trailer za Call of Dtuy: Black Ops Cold War, punih 17 dana prije izlaska same igre.

Neki kažu da se osamdesete vraćaju u modu. Ne znam je li to doista tako, ali u slučaju Call of Dutyja osamdesete se definitivno pokušavaju vratiti u modu. Priča o izmišljenoj globalnoj zavjeri za vrijeme Hladnoga rata centralna je tema zadnjeg trailera za igru prije njezinog izlaska i to više nije iznenađenje – istu je praksu Activision koristio i za lanjski Modern Warfare, iako su igrači proveli daleko najmanje vremena u single-player porciji.

No, očito je da scene režirane akcije i obilatih eksplozija ciljanu publiku napaljuju više nego prikaz multiplayera, koliko god u stvarnosti zapravo bilo suprotno. Osim toga, u ovim cutscenama Call of Duty izgleda bolje nego što stvarno izgleda za vrijeme igranja.

Sve to na stranu, ono što mi je zapalo za oko u traileru je dolje prikazana mapa… Trenutno nemamo jasan kontekst, no znamo da se američka jedinica Black Ops upušta u operaciju koja se službeno nikad nije dogodila, a spasila je polovicu Europe od uništenja. Čini se da 1981. godine u svijetu Black Opsa istočni blok ima hrpu nuklearnog naoružanja – tri nuklearke navodno na području Jugoslavije.

A što se Jugoslavije tiče, tu Call of Duty daje svoj sud – da bivša Juga nije bila dio istočnog bloka. Povijesno gledajući tako i jest bilo nakon raskola Tita i Staljina od 1948., no nekima se uvijek podrazumijevalo da je Jugoslavija pripadala komunističkom bloku upravo zbog svog socijalističkog uređenja. Call of Duty tvrdi da nije bilo tako, makar i u fiktivnoj verziji Hladnoga rata.

Uglavnom, kako ovakve stvari često odvedu kojekakve rasprave u neugodnom i neželjenom smjeru, komentara na ovaj članak iz predostrožnosti neće biti. Razlog zašto sam ovo uopće išao isticati nije za poticanje rasprava oko toga tko je bio pravoj ili krivoj strani povijesti već za potencijalno interesantan uvid u to kako američka fikcija interpretira ovdašnje prostore. Treba to uvijek nadzirati jer američka fikcija ponekad zna otići toliko daleko da Ljubljanu presele u Zagreb, između ostaloga.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?