HCL.HR

Provjerite kako se Spider-Man kreće po urbanoj džungli New Yorka

Zoran Žalac 07.04.2018.   •   17 komentara   •   Trailer


Ekipa Insomniac Gamesa progovorila je osnovnoj i najvažnijoj mehanici svake Spider-Man igre. Provjerite kako su uspjeli riješiti njihanje po gradu uz pomoć paukove mreže.

Različite Spider-Man igre tijekom godina nudile su različite mehanike kretanja, no svi će se developeri složiti da je pravi izazov raditi igru s tako agilnim likom. Nekada smo još mogli povjerovati u priču da se Spider-Manova mreža lijepi za oblake, no danas je klince u to dosta teško uvjeriti.

Razvojni tim Insomniac Games, koji priprema novu Spider-Man igru, stoga je pred sobom imao veliki izazov kako Spider-Manovo njihanje usred grada učiniti što uvjerljivijim, a da se pritom zadrži i njegova agilnost. Tom izazovu pristupili su ozbiljno te su dostavili vrlo slojevit i fleksibilan sustav njihanja mrežom.

Kontrole su u nadolazećoj igri dizajnirane tako da igrač bez većih problema može graditi i zadržati Spider-Manov momentum kretanja. U tu svrhu, ovisno o poziciji, imat će nekoliko opcija, odnosno mjesta za koje može zalijepiti svoju mrežu, a usputni objekti poput semafora, uličnih lampi i slično neće mu smetati zbog njegovih parkour vještina.

Spider-Man će, uostalom, imati više modova za ispaljivanje mreže (svi će uključivati korištenje triggera na kontroleru), a bit će tu i nekih fora poteza poput slobodnog pada kojim si igrač može povećati brzinu njihanja.

Komentari (17)

  • sedf

    07.04.2018 - 15:32

    inace ima fast travel,koristeci metro

  • NeoGames

    07.04.2018 - 15:52

    Jeste culi da mozda nece biti dinamicne promjene noci i dana?

    • blacklist0907

      @NeoGames, 07.04.2018 - 17:48

      A uzas…onda igru treba preskočit;)

    • GAMEmaher

      @NeoGames, 07.04.2018 - 19:12

      Nit ne treba… u sobi otvoriš prozor kad je dan igraš po danu a noć igraš po noći..isto i sa kišom i snjegom.

    • funky0308

      @GAMEmaher, 07.04.2018 - 21:26

      Netko ne te svakih par sek osamari za jos bolji dozivljaj i sve je tu 🙂 ..ma biti ce ovo odlicno

  • Juventino

    07.04.2018 - 21:38

    Nezz nekako se cini da je grad pust sto se tice ljudi, mozda grijesim

    • Sentiel FH-016

      @Juventino, 07.04.2018 - 22:39

      Pa nije Tokio u pitanju! 🙂

    • SanKa

      @Sentiel FH-016, 09.04.2018 - 11:19

      tako je , jer new york je ipak selo sa 30 000 ljudi jel

    • Sentiel FH-016

      @SanKa, 09.04.2018 - 14:24

      Tako je!

  • Sentiel FH-016

    07.04.2018 - 22:35

    Bit ce ovo odlicna igra, nesto slicno kao i Batman Arkham Knight kojeg sam igrao prije dvije godine! 🙂

  • goldfinger

    08.04.2018 - 10:56

    Very nice…..

  • sedf

    08.04.2018 - 18:01

    Web-Swinging
    Moj lični interes za Insomniac-om za preuzimanje Spider-Man-a se skoro u potpunosti okreće oko web-zamahovanja. Radujem se da sam tukao loše momke i vidjela kako se priča odvija pošto sledi ova starija, zrela verzija Pitera Parkera, ali je web-swinging aktivnost koju najviše volim za igre Spider-Man. To je stvar koja bi lako mogla napraviti ili probiti novi pravac za karakter. Međutim, bilo koje oklevanje o tome kako će raditi na webu brzo bi se srušio, međutim, kada smo pitali kreativnog direktora Bryana Intihara da li će se webovi držati zgrada. “Bolje je ako hoću da ova igra proda uopšte”, odgovorio je donekle sarkastično.

    Igre kao što je Assassin’s Creed, koje se slično oslanjaju na pokret otvorenog svijeta kao faktor zabave, ali na sasvim drugačiji način, sve više pojednostavljuju proces kretanja sa svakim nastavkom, žrtvujući potpunu kontrolu u korist glatkog parkoura. To nije slučaj ovde, jer je web-swinging aktivan proces. Nije komplikovano, ali su vrata ostala otvorena, tako da igrači mogu izvoditi impresivne kretnje koje zahtevaju učestan.

    Kao što smo obećali, webovi se drže zgrada kada ih bacite i fizika je važan faktor. Tamo gde napuštate zamah promenite putanju Spider-Man-a. Ako odete na dnu okreta, pomerite se napred dalje. Ako odete na uzlaznu putanju, Spider-Man leti više. Takođe možete pritisnuti web-zip bez weba prikačene u zgradu kako bi Spider-Man iscrtao dve mreže i povukao se napred, i možete koristiti taj manevar da napravite oštre okrete ili čak i U-okrete.

    Kao što smo obećali, webovi se drže zgrada kada ih bacite i fizika je važan faktor. Tamo gde napuštate zamah promenite putanju Spider-Man-a. Ako odete na dnu okreta, pomerite se napred dalje. Ako odete na uzlaznu putanju, Spider-Man leti više. Takođe možete pritisnuti web-zip bez weba prikačene u zgradu kako bi Spider-Man iscrtao dve mreže i povukao se napred, i možete koristiti taj manevar da napravite oštre okrete ili čak i U-okrete.

    Čovjek Spider-Man takođe može da se presvuče na tone određenih tačaka na zgradama i uličnim znacima i koristi ih kao lansirne pločice, ili samo kao mesto za sedenje i preuzimanje grada. On takođe može da trči duž zidova i parkira preko prepreka. Perke su istaknute malim bijelim krugovima ispred vas, što vam pruža brzo ali jasno razumevanje onoga na šta se možete zaklanjati ili odbaciti. Ako Spajdermen trči zid i skočiš na vrhu zgrade u pravom trenutku, on će ga nadoknaditi u impresivnom luku.

    Ovo su samo neki od osnovnih manevara koje nam je Insomniac upoznao, obećavajući da će puno otključavanja i nadogradnje biti u toku igre kako bi se poboljšao njegov pokret. Čak i sa Spider-Manom koji nije bio potpuno napunjen, ipak, kretanje kroz svet je bilo neverovatno brzo, fluidno i zabavno.

    Među Insomniac-ovim ciljevima, kada je u pitanju web-zamah, konkretno, jeste da se spreči Spider-Man da usporava ili zaustavlja. Kombinovanje web-zamaha, web-zippinga, sposobnosti da se povuku u puno ronjenje, kao i raznovrsne opcije i mogućnosti lansiranja, značilo je da kada sam ušao u ritam kretanja, osećao sam se nezaustavljivim. Čak i akcije poput potrebe za oštrim okretom, ili se trebaju okrenuti u potpunosti, osjetile su tečnosti i nisu prekidale protok kretanja.

    Perching ide dug put u pravljenju stvari i kretanja bez potrebe da se potpuno oslanjate na webove. Pošto sam u stanju da izmiješem svoje postupke i učinim više od samo ljuljanja i dobijam dosta brzine od više nego što se samo ljuljajem, dala sam odličan osećaj kontrole nad mojim pokretom. Nisam samo držao pritisnuto dugme i naslonio se na kontrolni štap kako bi se kretao kroz grad – aktivno sam kontrolisao Spider-Man. Nije nam bilo potrebno dugo vremena da počnemo kopati u složenije manevre, kao što je korištenje weba zaokružiti ugao dok parkirate duž strane zgrade, i ne mogu da čekam da vidim šta mogu da se izvučem nakon što provedem sat s igra.

    Ažuriranje: Bilo je interesovanja za postavljanje dugmadi za web-ljuljanje u Spider-Man-u od čitalaca na mreži, pa smo odlučili da je dodamo ovoj priči. Uživajte!

    R2 – Dugme je kontekstualno. Ona puca iz mreže za ljuljanje kada se nalazite u srednjem vazduhu, ili možete zadržati dugme da trčite zidove ili izvodite parkour dok se nalazite na zemlji.

    X – skok. Takođe možete da ga koristite da biste izašli iz ljuljaške ili ga pritisnuli na vrhu zidova kako biste preskočili zgradu. Pored toga, u sredini vazduha, možete ga koristiti na web-zipu da biste postigli brzinu tako što ćete isprazniti web pred sobom. Takođe možete držati kontrolnu šipku u željenom pravcu, kucnite X na web zip tako da Spider-Man može napraviti oštre, pa čak i U-okrete.

    L2 i R2 – Istovremeno pritiskajući L2 i R2 čine Spider-Man zip do perioda, koji su predstavljeni kao beli krugovi na U.I. dok se vrtite. Možete skočiti sa položaja u položaj, pritiskom na X, a ako to učinite brzo, to ne prekida vaš protok.

    L2 – Držanje L2 čini da sve ide u usporeno kretanje, tako da Spider-Man može da cilja određene perače. Ova sposobnost će verovatno dovesti do drugih manevara, ali za to smo uglavnom koristili.

    L3 – Držanje L3 čini Spider-Mana u potopu, što je savršeno za postizanje brzine da uđe u zamah.

    O – Držati prema dolje O dok se krećete do ugla zgrade, čovjek Spider-Man će zgrabiti sa strane mreže i napraviti oštar obrt.

    Borba
    Uz zamahu kroz grad, imali smo priliku da uđemo u razbijanje sa različitim neprijateljima. Borba je brza, vazdušna i ne oslanja se na opsežne kombinacije. Umesto toga, radi se o upravljanju grupom oko sebe, skakanju između neprijatelja i izbegavanju napada pomoću osećaja pauka. Napravite merač snage da biste izvukli igrače koji su slični onima na Batman: Arkham igre, a takođe možete raditi i gadžete u borbi (što ćemo uskoro detaljnije objasniti). Slično kao i web-ljuljanje, postoji nesporan ritam borbe i odlično se oseća. Spider-Man je akrobat, i taj aspekt njegovog herojstva oseća se pravilno integriranom u njegovu potrebu da udari lica.

    Animacija Spider-Man-a je vredna preciznije kada se radi o borbi. Pokreće se s neverovatnom brzinom i baletskom milosrđjem, a kada završite sa završetkom, kamera se uključuje kako bi pokazala usporene blizine onoga što se dešava. Ovo nije neuobičajeno – usporava akciju kako bi igrači dobili bolji izgled – ali me je posebno impresionirao u Spider-Man-u. Gledajući kretanje njegovih pojedinačnih prstiju dok je gurnuo neprijatelja na zemlju u sredini vazduha, stvarno je osjetilo da ništa Spider-Man ne radi s njegovim tijelom dok u borbama nije dobro premišljen manevar.

    Držeći dugme za udarce pokreće neprijatelje u vazduh, a bacanje veta da bi se izvukle nožne lopte je korisno i podstaknuto. Takođe sam bio impresioniran količinom opasnosti po životnu sredinu integrisanu u svaki scenario. Najzastupljeniji je bio stavljanje predmeta (burela, poklopca ventila, drvene palete itd.) Svojim mrežicama i okretanjem oko glave da bi ga uništili u jedan neprijatelj. Takođe ste mogli da povučete sličan manevar sa granatama kako biste ih poslali nazad odakle su došli.

    Čovjek Spider-Man takođe može izbaciti web snimke kako bi sprečio neprijatelje na mjestu, ili zip-zip za njih kako bi zatvorili jaz. Ovaj potez je brzo postao omiljen jer sam ga koristio kako bih borio od neprijatelja do neprijatelja i način da se izvučem iz opasnosti. Ako je moj osećaj pauka počeo da penje (označen ikonicom koja se pojavljuje oko glave Spider-Man-a), ja bih koristio zip da se izvučem sa opasnosti i dovedem borbu novom neprijatelju. Ostanite u pokretu je ključ, i nisam imao problema da držite Spider-Man na prstima u svakoj bitci.

    • Sentiel FH-016

      @sedf, 09.04.2018 - 14:26

      Mozes li mi objasniti kako ti se dalo ovoliko pisat?

    • sedf

      @Sentiel FH-016, 09.04.2018 - 16:23

      gde ima volje,ima i nacina.

    • sedf

      @Sentiel FH-016, 09.04.2018 - 16:26

      Informativno?

  • sedf

    10.04.2018 - 13:27

    Informacije

    Prva od njih je sprječavanja raznih ”sitnijih” zločina diljem New Yorka, koncept koji smo i dosada viđali u Spider-Man igrama sa dodatnim naglaskom na Mr. Negativea i probleme koje će on prouzročiti unutar raznih dijelova ovoga kompleta misija.

    Druga kategorija su posebni zadaci koje vam zadaje Black Cat i samim time, dodatna priča o jednoj od najpopularnijih junakinja u Spider-Man univerzumu.

    Treća kategorija su Taskmaster misije, lik koji će svakako biti poznat (a i voljen) od strane mnogih Spider-Man i Marvel fanova. Taskmaster će zadavati razne opasne zadatke i postavljati bombe po gradu, a ljudi iz Insomniaca su objasnili da nas tu čekaju misije kao što je bacanje bombe što dalje u zrak netom prije detonacije, i zaustavljanje širenja eksplozije ispucavanjem specifičnih mreža u zadanim sekvencama.

    etvrta vrsta sporednih misija su svojevrsne time trial misije tematski vezane za istraživanje Oscorp stanica. Što se tiče priče, u ovom djelu ćemo moći naučiti i saznati više o Peterovom odnosu sa Harry Osbornom koji se, bar zasada koliko znamo, ne pojavljuje u igri.

    Peta kategorija misija je koncentrirana na Kingpina koji će, iako je u zatvoru, raditi velike probleme sa svojim zaposlenicima, a koje će Spidey morati zaustaviti u raznim dijelovima igre gdje će najvažniji aspekt biti mehanika borbe.
    Zadnje najavljene dodatne misije su klasično traženje raznih zanimljivih itema koji nam otkrivaju dijelove Peterove povijesti i kako je došlo do toga da je postao Spider-Man i koje je sve probleme imao u početnim mjesecima njegovih avantura

    Tripwire
    Ovaj poseban gadžet je prikazan na E3, ali smo imali prilike da se igramo s njim da vidimo koliko je to svestrano. U skrivenim scenarijama, Spider-Man može postaviti tripwire na zid i kada neprijatelj šeta po njoj, on izbacuje mrežu da povuče neprijatelja prema zidu i okupi ga. U borbama možete ga koristiti kao što je opisano, ili ga možete pripisati neprijatelju, tako da kada hodaju od drugog neprijatelja, ova dva udara zajedno.

    Druga upotreba koju smo videli je nešto s čime igrač ne aktivno sarađuje, ali služi kao važan aspekt Spider-Man-a. Ako se borite sa nekim na krovu i izbacite ih, videćete da se tripwire aktivira kako bi se stegnuo lolj momka na zid. Pa ipak, Spider-Man ne ubija. Ova upotreba trip trip bombe se automatski dešava i neće vam oštetiti snabdevanje.

    Web Bomb
    U borbi, Spider-Man može bacati Web Bomb, koji, kad udari u zemlju, podiže i eksplodira, šalje mrežu u svakom pravcu. Intihar ga preporučuje kao gadžet za kontrolu gomile. Spoji neprijatelje koji stoje blizu bombe, zaustavljaju ih na mestu da ih Spider-Man zgrabi i okrenu oko glave, ili ih samo udare dok su zaključani na mestu. Intihar kaže da će nadogradnja Web Bomb-a učiniti da webovi drže duže.

    Spider-Drone
    Spider-Drone je – upozorenje na spojler – drone. Čovjek u Spider-u može ga baciti u vazduh, a plutati će iznad neprijatelja, pucajući iz mreža poput mitraljeza. Može da bude neprijatelja u mreži ili se samo koristi kao odvraćanje. Sony je potvrdio da će Spider-Drone biti uključen kao bonus za pred-porudžbinu za igru.

    Odgovara
    Intihar kaže da je jedno od pitanja Insomniac-a najviše (prije našeg otkrivanja naslova) bilo da li Spider-Man može nositi različite odeće. “Mi želimo da igrači budu Spider-Man koji žele biti”, kaže Intihar. Kada nas je šetao kroz odijela, Intihar nam je pokazao sliku sa 24 neizdržive siluete koje predstavljaju različite potencijalne odblokirane odjeće, ali me je odsekao kad sam napisao broj 24. “To nije tačno brojanje, pa se ne brinite za to” Intihar kaže: “Ima ih puno”. Odela će inspirisati stripovi, filmovi, a neki su napravljeni isključivo za igru. Svaka od njih ima specifične sposobnosti, a sposobnosti se mogu zamijeniti na različite odjeće u slučaju da volite izgled jednog, ali sposobnosti drugog. Jedan od primera ponuđenih primeraka bio je četvorostruka, što se Spider-Man može kratko uključiti i učiniti četiri puta više od normalnog oštećenja. Tokom našeg vremena sa igrom vidjeli smo četiri odijela.

    Odgovara
    Intihar kaže da je jedno od pitanja Insomniac-a najviše (prije našeg otkrivanja naslova) bilo da li Spider-Man može nositi različite odeće. “Mi želimo da igrači budu Spider-Man koji žele biti”, kaže Intihar. Kada nas je šetao kroz odijela, Intihar nam je pokazao sliku sa 24 neizdržive siluete koje predstavljaju različite potencijalne odblokirane odjeće, ali me je odsekao kad sam napisao broj 24. “To nije tačno brojanje, pa se ne brinite za to” Intihar kaže: “Ima ih puno”. Odela će inspirisati stripovi, filmovi, a neki su napravljeni isključivo za igru. Svaka od njih ima specifične sposobnosti, a sposobnosti se mogu zamijeniti na različite odjeće u slučaju da volite izgled jednog, ali sposobnosti drugog. Jedan od primera ponuđenih primeraka bio je četvorostruka, što se Spider-Man može kratko uključiti i učiniti četiri puta više od normalnog oštećenja. Tokom našeg vremena sa igrom vidjeli smo četiri odijela.

    Klasično odelo
    Počinjete sa ovim igrom. Ima poznati crni pauk logo i čizme stare škole. Moć je kvadrata.

    Napredna odela
    Ovo je dizajn Insomniac i onaj koji ste videli u marketingu igre. U nekoj tački ćete napraviti odelo i njegov dizajn je više nego samo vizuelni način da odvojite video igricu Spider-Mana iz njegovog izgleda iz prošlosti. “Postoji definitivno narativni razlog zašto je taj bijeli pauk postao”, kaže Intihar.

    Noir odelo
    Ne znamo mnogo o sposobnostima ovog odijela, ali to je klasika iz stripova.

    Spider-Punk odelo
    Spider-Punk je najčudnije odelo koje smo videli. Njegovi koreni su u stripu, a dok ga nosi, Spider-Man takođe može izvući gitaru i udari akord da bi stvorio radijus eksplozije oko njega. “Mi želimo da igračima damo prilično veliki arsenal kako bi neprijatelje umanjili kako to žele”, kaže Intihar.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?