HCL.HR

Recenzija

Marvel’s Spider-Man

EXCELSIOR?

Zoran Žalac

Marvelova superherojska groznica koja ovog desetljeća trese filmsku industriju još uvijek se na pravi način nije odrazila na svijetu videoigara. Razlozi za to uglavnom su korporativne naravi otkako su Marvel i izdavačka kuća Activision prekinuli suradnju koja je trajala dugih 15 godina. No, to je bilo još 2014. pa smo od tada nestrpljivo iščekivali novu eru za superherojske videoigre. Mnogi su taj „svježi početak“ naslutili u Spider-Manu za PlayStation 4, a sad je konačno došao trenutak istine kad otkrivamo je li naslov Insomniac Gamesa predvodnik sljedeće generacije superherojskih igara.

O kakvoj je igri ovdje riječ?

Znam da bi ovo moglo zvučati kao naglo spuštanje, ali sintagme poput „nove ere“ i „sljedeće generacije“ ipak su samo simbolična trabunjanja kod ovog Spider-Mana. Mislim da je važno naglasiti kako ova PS4 ekskluziva ne donosi ništa revolucionarno ni u žanr akcijskih avantura niti u podžanr herojskih igara. Tijekom igranja nisam nijednom osjetio onaj „vau efekt“ zbog nečega što ni u kojoj drugoj igri nisam vidio. Nije mi se ponovio dojam kompletne očaranosti kakvu sam prije devet ljeta imao s Batmanovim Arkham Asylumom.

No, sad kad sam to skinuo s duše napokon mogu prestati s plašenjem. Uz sve gore rečeno, Marvel’s Spider-Man svejedno je do sada najbolja igra o čovjeku-pauku, a uz to još i vraški zabavna akcijska avantura. Insomniac Games pogodio je ravno u srž pitanja što ljudi očekuju od Spider-Man igre. Bez previše kemijanja dostavili su proizvod koji savršeno prezentira Spider-Mana kao lika, sa svim njegovim vrlinama, manama i problemima.

Insomniac Games pogodio je ravno u srž onoga što se očekuje od jedne Spider-Man igre.

U priči leži najveća zasluga za izjavu kako je ovo najbolja Spider-Man igra do sada. Odluka Insomniac Gamesa da radnju smjeste na sam vrhunac Spider-Manove karijere (uz osam godina radnog staža) pokazala se iznimno promišljenom. Spidey je samouvjeren u svom poslu jednako kao što je Peter Parker neorganiziran u svom životu, a ta podvojenost njegove ličnosti dovodi do problema iz kojih se izvlače zgodne pouke.

Spider-Manov lik ne napreduje samo u vještinama koje otključavate tijekom igre. On se mijenja kroz priču i jasno je vidljiva transformacija od šaljivdžije s početka igre do odgovorne osobe koja se na kraju suočava s posljedicama svog ponašanja. Upravo je odgovornost ključna tema koja je u ovoj priči odrađena neočekivano dobro. Ne smijem navesti na koji način – proizvođači taj dio igre s razlogom žele držati u tajnosti; ali reći ću da se u priči nameće zanimljivo pitanje: kakav je to heroj koji „gasi požar“ kojega je sam prouzročio.

Spider-Man u igri prolazi kroz transformaciju od šaljivdžije do odgovorne osobe koja se suočava s posljedicama svog ponašanja.

Za pohvalu je prezentacija Spider-Mana kao ranjivog lika koji ne dobiva sve svoje bitke, a kompliment je to i odlično dizajniranim negativcima. Nisu svi jednako detaljni i motivacije su im ponekad banalne, ali odnos sa Spider-Manom svakom od njih je specifičan. Većina tih likova sa Spider-Manom se već susrela i izvukla deblji kraj, no ima tu i novih neprijatelja koje Spidey upoznaje prvi put.

Priča je zapravo mješavina klasičnih zapleta iz stripova, i to s preinakama koje ubacuju elemente novije povijesti Spider-Mana, primjerice lik Milesa Moralesa. Iako je to radnja za koju većim dijelom znate kamo vodi, uz te preinake možete očekivati i nekoliko iznenađenja. Meni je jedno od iznenađenja bilo koliko se sporo radnja odvija u prva dva poglavlja. Nije da su ta dva akta bila dosadna, ali si igra jako mnogo toga ostavi za zadnju trećinu. Na svu sreću, taman kad se nakon nekih 12 sati naviknete na taj sporiji ritam rasplitanja priče, slijedi drastična promjena tempa. Sve u svemu, prelazak vam može potrajati od 15 do 20 sati, ovisno o tome koliko se bavite sporednim misijama i zadacima.

Iako će fanovi znati kojim smjerom ide ova priča, uz male promjene detalja može se očekivati i nekoliko iznenađenja.

Dakle, priča na pravi način prezentira suštinu Spider-Mana i njegove problematike, no što je s gameplayem – osjeća li se igrač doista kao superheroj u ovoj igri? Odgovor je: nego što! Dvije osnovne mehanike – kretanje i borba – ovdje su izvedene maksimalno ugodno i praktično. Njihanje gradom ne mogu dovoljno nahvaliti kad kažem da savršeno dočarava agilnost Spider-Mana. Mislim da je ovo „najbrža“ igra otvorenog svijeta i to mi je odlična stvar. Možda su Prototype, Just Cause i inFamous brze igre, no Spider-Man se uz malo vježbe ovdje može kretati nevjerojatno brzo. Njihanje pomoću mreže tek je početak jer kasnije možete otključati odskakivanja, dodatna privlačenja, pa čak i trikove.

Najbolja stvar u tome je što su kontrole čista uživancija. Spider-Mana do sada nikad nisam kontrolirao takvom lakoćom. Cijela me stvar zapravo podsjetila na Tony Hawk’s Pro Skater gdje su kontrole toliko dobre da sve ide „kao po loju“ i gotovo nikad se ne događa da zabunom pritisnete krivu tipku. Naravno, zna se dogoditi da se tijekom nekih potjera spletete i izgubite na brzini kretanja, ali je igra generalno dizajnirana tako da se uvijek možete brzo kretati. Uvijek u blizini imate nešto za što možete prilijepiti svoju mrežu.

Spider-Mana se do sada nikad nije kontroliralo ovakvom lakoćom.

Zbog toga sam u ovoj igri jako rijetko koristio opciju brzog putovanja. Mapu se može prijeći s jednog kraja na drugi za manje od pet minuta, što vam može zvučati alarmantno, ali mislim da je otvoreni svijet ovdje savršeno kompaktan i da nema prostora za prazan hod. Na svakom koraku nalazi se neka zanimljivost, pogotovo u zadnjoj trećini igre kada otključate sve sporedne aktivnosti.

Manji dio zadataka, što sporednih što glavnih, odnosi se na njihanje gradom. Većinu aktivnosti čini borba, a ona je druga mehanika kojom je Insomniac upotpunio iskustvo igranja u ulozi Spider-Mana. Istina je da su koncept preslikali od Rocksteadyjevog Batmana, ali ovdje šaketanje zlikovaca ima daleko više fleksibilnosti i ne svodi se samo na mehaniku pravovremenog protunapada.

Svi se napadi šakama izvode jednom tipkom tako da je combo poteze jako lako zapamtiti. Spider-Man pritom ne „pleše“ od neprijatelja do neprijatelja ako samo udarate po tipki za napad nego se do udaljenih neprijatelja morate privlačiti mrežom, odnosno zasebnom tipkom. Slično vrijedi i za protunapad – iako se dobiva indikator kada ga se može izvesti, jednom se tipkom izvodi izmicanje, a poslije toga „ručno“ morate napasti neprijatelja drugom tipkom.

Šaketanje zlikovaca ne svodi se samo na mehaniku protunapada.

Osim klasičnih napada i protunapada, Spider-Man može vitlati neprijatelje i kojekakve predmete iz svoje okoline, može koristiti različite napravice poput električne mreže ili letećeg pauka pomagača. Kad ostvari dobar combo rezultat može aktivirati posebnu vještinu ili takozvani „finisher“ napad kojim instantno onesposobi neprijatelja. Također se može njihati i za vrijeme borbe te ciljati neprijatelje u usporenom vremenu.

Dakle, sustav borbe dopušta igraču da bude kreativan i da uživa u premlaćivanju zlikovaca baš kao i sam Spider-Man, čak i kad to premlaćivanje izgleda smiješno – npr. Spider-Man s automobila lansira neprijatelja u zrak i ondje ga udara dok se obojica i dalje kreću zajedno s automobilom, a zapravo su u zraku.

Na žalost, sama igra ne iskorištava baš najbolje tu fleksibilnost sustava borbe. Neprijatelji jesu raznovrsni, ali igra pred vas češće stavlja desetak istih neprijatelja nego nekoliko različitih vrsta u kombinaciji. Najčešći izazov nije vam prilagođavanje napada za različite vrste protivnika nego jednostavno tamanjenje što većeg broja tih protivnika.

Najčešći izazov nije prilagođavanje napada za različite vrste protivnika nego jednostavno tamanjenje što većeg broja protivnika.

Nemaštovitost u iskorištavanju mehanika borbe posebno dolazi na vidjelo u bitkama sa šefovima, tj. glavnim negativcima. Većina tih bitaka odvija se na identičan način – Spider-Man izbjegava napade i čeka da mu se otvori prilika da se mrežom privuče negativcu, uputi 3-4 udarca i tako ponovno sve do kraja borbe. Dok se okršaj s negativcima kroz priču prezentira kao nešto značajno, same boss bitke često su mi djelovale suviše jednostavno, boss bi bio poražen dosta brzo i nakon svega sam imao blesavi izraz lica s pitanjem: čekaj, to je sve?

Još jedan dio igre koji je malčice podbacio jesu dionice sa skrivanjem, odnosno neprimjetno vrebanje neprijatelja. Dijelovi igre u kojima igrate s drugim likovima većinom su dizajnirani tako da postoji samo jedan put, odnosno jedan način kako se prelaze, a ako pogriješite pa vas neprijatelji vide, automatski se vraćate na zadnji checkpoint.

To još mogu prihvatiti, ali tiho eliminiranje sa Spider-Manom lišeno je skoro svakog izazova. U svakom trenutku možete vidjeti kojeg je neprijatelja „sigurno“ eliminirati bez da uzbunite ostale. Dok god ste na višoj razini, neprijatelji vas ne mogu vidjeti. Štoviše, toliko su glupi da nikada neće podići glavu i primijetiti ako netko visi u mreži na uličnoj lampi.

Protivnici su u stealth dionicama slijepi i glupi, bez ikakve koordinacije.

Koordinacija im je gotovo nikakva i uvijek padaju na isti trik s distrakcijom. Devet godina stari Arkham Asylum po tom je aspektu barem dvije klase bolja igra. Doduše, možda se neprijatelji malo opamete na najvišoj postavci težine, no ona nije bila dostupna u vrijeme dok sam recenzirao igru.

Mislim da su i u Insomniac Gamesu bili svjesni da im stealth dionice nisu na razini kao ostali segmenti gameplaya pa ih nisu previše ni forsirali. Stealth zapravo najbolje služi u sklopu sporednih aktivnosti. Njih ima dosta, iako u početku nemate takav dojam jer se postupno otključavaju kako rješavate glavne misije. Insomniac je s popratnim sadržajima učinio što je mogao, ali tu ne očekujte čuda. Ima tu repeticije ala Ubisoft tornjevi, ali sviđa mi se što neki zadaci nisu statične ikonice na mapi.

Ima u otvorenom svijetu repeticije poput Ubisoftovih tornjeva, ali ima i misija koje se pojavljuju nasumično.

Naime, dok se njišete gradom povremeno dobivate policijske dojave o kriminalnim aktivnostima ili kriznim situacijama koje su trenutno u tijeku. Te su aktivnosti uvijek u relativnoj blizini vaše lokacije, a nestaju ako se ne odazovete na dojavu. Zgodna je stvar što takvi događaji imaju nekoliko varijacija pa nećete triput za redom zaustavljati pljačku trgovine nego ćete naići na potjeru automobilima, na prometnu nesreću, na sukob dvaju frakcija i sl. U prva dva sata ta mi je dinamičnost davala dojam da je grad živ i da se u njemu nešto događa.

Ostale aktivnosti ipak su statične, premda se neke od njih trude biti maštovite. Primjerice, negativac zvan Taskmaster dat će vam vremenski rok da obavite određeni zadatak, a svaki će put to biti nešto drugačije. Slično funkcioniraju i istraživačke postaje Harryja Osborna na čijim ćete misijama upravljati robotskim paukom, fotografirati lokacije i sl. Važna je stvar što sve sporedne aktivnosti i misije imaju nagrade koje nije moguće ostvariti ako samo pratite glavnu priču. Naime, svaka od njih donosi vam jedan tip tokena, kojih ukupno ima šest vrsta.

Tokene koristite kao valutu za otključavanje spravica i kupovanje kostima.

Tokene koristite kao valutu za kupovanje pomagala, nadogradnji, te različitih kostima za naslovnog junaka. Kostimi nisu samo kozmetika jer uz svaki dolazi i posebna moć. Kostime i moći možete mijenjati u bilo kojem trenutku, pa ako ste npr. usred borbe s neprijateljima koji koriste vatreno oružje, možete si aktivirati moć uz koju Spider-Man postaje otporan na metke.

Sve u svemu, mislim da su se proizvođači Spider-Mana baš potrudili u namjeri da razbiju monotoniju i repetitivnost kakvu igre otvorenog svijeta obično imaju. Rezultat njihovog rada neće vas oboriti s nogu, ali će vam definitivno ponuditi neke zgodne detalje. Prvih nekoliko sati djelovat će vam čarobno dok upijate sve što se događa i gledate kako vam se otvara sve više mogućnosti. Tempo se nakon toga malo uspori, no kako sam već spominjao, situacija se drastično promijeni u zadnjoj trećini igre – nešto kao u samoj završnici GTA: San Andreasa.

Netom prije izlaska pojavile su se sumnje da je Spider-Man doživio grafički downgrade. Ako je to istina, ja to na igri nisam primijetio jer se ovdje ionako radi o jednoj od najljepših igara ove godine. Grad je poprilično detaljan, osvjetljenje je dosta realistično, a vizualni je dizajn likova odličan. Ako pak tražite mane u prezentaciji, nije ih teško pronaći. Modeli likova nisu uvijek na istoj razini kvalitete kada su glavni likovi i slučajni prolaznici u pitanju. Odsjaji na staklima nebodera nisu pravilni jer ovo nije igra s ray tracingom. No, mislim da će vlasnici PlayStationa 4 biti sretniji činjenicom da je igra savršeno optimizirana i konstantno drži stabilnih 30 sličica po sekundi, čak i na starom modelu konzole.

Zvuk je interesantno odrađen u ovoj igri. Glazba se pokreće dinamički, kad je i sam Spider-Man u pokretu. Neke bi to moglo iritirati nakon desetak sati, a nekima bi njihanje po New Yorku bez toga moglo biti čudno jednom kada se priviknu na glazbenu temu. Što se glasovne glume tiče, svaki poznavatelj Spider-Mana mogao bi bez problema prepoznati koji glas pripada kojem liku – toliko su dobri. Posebno mi se svidjelo što je glas za Spider-Mana sniman s namjerom da zvuči kao kad je lik u pokretu. Dakle, kad lik usred njihanja po gradu priča s nekim preko mobitela, on napreže svoj glas kao da govori usred neke fizičke aktivnosti, što je zgodan detalj u ovakvoj igri.

Marvel’s Spider-Man je upravo takva igra puna zgodnih detalja koje će najviše cijeniti fanovi čovjeka-pauka. Spider-Man će vam izvući osmijeh na lice ako znate za njegovu ljubav prema popularnim filmovima. Izvući će vam osmijeh ako znate za Marvelovu praksu kameo nastupa. Dalje ne smijem nastaviti jer bi sve moglo biti potencijalni spoiler.

Ali, nije spoiler ako vam kažem da je ovo nezaobilazna igra za sve fanove Marvela i Spider-Mana. Insomniac Games dostavio je naslov koji svojim kontrolama i dvjema glavnim mehanikama savršeno prezentira superherojsku stranu Spider-Mana, a pričom nas podsjeća da je ispod maske osoba koja dijeli odgovornost za postupke superheroja.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre za recenziju ustupio nam je njezin izdavač.

Novi je Spider-Man u svom žanru zapeo na pragu do statusa vrhunske igre, ali je u svom univerzumu podigao kvalitetu priče i herojskih mehanika na razinu veoma zabavne igre.

88 Naša ocjena
  • odlično ispričana priča s hrpom detalja za fanove
  • savršeno dočarava ulogu Spider-Mana kroz kretanje i borbu
  • sporedni sadržaji otključavaju zgodne nagrade
  • prezentacijski impresivna igra
  • poprilično slabašni stealth elementi
  • sve boss bitke rješavaju se sličnim pristupom

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (70)

  • dildo faggins

    04.09.2018 - 16:08

    Srećom nisam fan pa mi je ovo junk od igre. Te američke limunade od superheroja mi izazivaju opasnu sračkavicu.

    • Rock_Lee

      @dildo faggins, 04.09.2018 - 16:21

      Od kad je limunada loša stvar?Spidey je zvjer još od dana kad sam išao u školu na hrt 2 su se gledale animated spider man epizode čitali stripovi sa kioska uz zagora i alan forda,ako ne voliš spideya preporučejm punishera,preachera ili constantine-a to sigurno nisu “limunade” od heroja.Napokon marvel s ovom igrom može rame u rame s dc-ievim arkham serijalom.Uostalom kako može biti junk ako je nisi ni igrao nije da je branim nisam ni ja igrao tek izlazi 7og koliko znam,ali planiram kad se dođe do love..već branim spideya kao heroja.Nemoj vrijeđat gdje boli 😀 with great power comes great responsibility RIP BEN BARKER!

    • Towelie

      @dildo faggins, 04.09.2018 - 16:39

      a dobro nije junk od igre samo zato sto ti se ne svida, biased misljenje

    • Stribor88

      @dildo faggins, 04.09.2018 - 17:24

      također, necu igrati igru… jednostavno ne lezi mi spider-man nikako od kako klinci hodaju s retardiranim majicima i onim glomaznim torbama za prvi razred s likom spider-mana i u gymu likovi s kompersijskim majicama od istoga muka mi je… igra se čini korektnom i mislim da ekipa koja slini za istim ja na svome… mozda od frenda maznem čisto da vidim grafiku kada se toliko hvali ali po screenshootevima nije to ni blizu jednog uncharteda 4 (što se tiče ps4 ekspluziva a da ne pričamo koliko je ta igra već sada “stara”)… ali pokrenuta je tu priča o BIASED recenzentima, ja bih da jesam recenzent odbio recenzirati ovu igru zbog navedenog… kolektivno bi cijela redakcija trebala odbiti recenzirati BFV i vecinu EA igara, zna se zasto… tako bi bilo časnije i poruka bi bila jasnija a fanboj baza bi jednostavno eksplodirala od sreće, svi bi bili na dobitku;)

    • Negan

      @Stribor88, 04.09.2018 - 17:57

      Jel zabavno biti hipster?

    • SonOfZeus

      @Stribor88, 04.09.2018 - 19:52

      Stari moj opet si zaboravio popit koktel normabela pa ti komentar rangira u toplo-hladno-iznimno hladno-apsolutna nula u tek par recenica. Ja ne znam odakle vadis svu tu mrznju koja postoji eto tek da budes kontra sviju – sad je i hcl potplacen, te su Igor i Zoran dobili 100% pamucne majice sa spiderman logom kako bi pohvalili ovu igru za koju si prvi skocio da je downgrejdana kada ono receno da nije i da je graficki me najljepsim open world igrama IKADA (da si sposoban odrzavati koncentraciju duze od dvije minute procitao bi istu izjavu u recenziji). “ja bih da sam recenzent odbio recenzirati ovu igru zbog navedenog” – hvala Bogu sansa da ti budes recezent je jedino ako otvoris svoj gaming portal i postavis se kao vlasnika, urednika, recezenta, maskotu i člana mjeseca, a jedini clanovi osim tebe ti budu Oblakoder i Dandelion.

    • Goran1234

      @SonOfZeus, 04.09.2018 - 21:11

      Šta kontra sviju? Misliš da će svi kupiti igru prvog dana? Ti ćeš je kupiti jer će ti mama dati pare jer si razmaženo derište, koji uglavnom piše glupe postove po Hclu, neznam kako nisi dobio ban ili nešto…
      Igra je dobra, visoka produkcija i sve to je okey…
      Neke ljude (poput mene, jer ja ne volim igrati filmove) ovo ne privlači, ali ta će se igra prodati i bez mene i mene sličnih jer je igra po većini recenzija dobra. I to je to… I da su nekog i platili da napišu dobru recenziju, šta onda? Pa ljudi žive od novaca, ljudi rade za novce… Jer ljudi moraju platiti račune, kužiš?

    • SonOfZeus

      @Goran1234, 05.09.2018 - 17:44

      Pa nego kako nego je kontra sviju kada igra ima prosjek 9/10 na portalima, a njemu je igra smece i misli da su svi potplaceni dok isti pametnjakovic nije ju ni pipnuo ali je bio medu prvima kada je bio trac da je ista downgrejdana – sto je izmedu ostalih Digital foundry takoder dokazao da ne samo da nije downgrejdana vec da izgleda bolje nego na samom E3 sajmu, sto je iznimna rijetkost danas. Vidim da bi se i ti dobro snasao na portalu od Stribora (mozete zajedno dati ime portalu)sa tim “mama ti daje pare” osnovnoskolskim forama, i krasnim pridjevima da sam razmazeno deriste. Ali ne, ti bi da ja dobim ban jer nisi sposoban voditi raspravu bez da nekome spomenes mamu u bilo kojem kontekstu.
      Opet, tvoja teza da ne volis igrati filmove (dok je igra OPEN WORLD akcijska avantura) je u rangu smislenosti u istoj kategoriji sa Striborovim proljevima na ovom portalu. Ako te smeta 5 minuta cutscene na svakih par sati igranja, igraj svoju kolekciju super mario igara i pusti nas druge da uzivamo u najboljoj spiderman igri u gaming povijesti. I ako te toliko zanima da li mi mama placa igre, olaksat cu ti dusu i reci da 6 godina zivim odvojeno od obitelji i uz rad si sve placam sam. Mogu ti i slikati svoju osobnu kolekciju igara i majica koje nosim ako si toliko znatizeljan. Topli pozdrav

    • Goran1234

      @SonOfZeus, 05.09.2018 - 18:07

      Svaka čast. 😁

    • i_love_all_games

      @SonOfZeus, 05.09.2018 - 18:10

      Nitko ne može ljudima dokazati da su lokve bile bolje na E3, šta pričaš gluposti?! 😛 hahaha

    • i_love_all_games

      @SonOfZeus, 05.09.2018 - 18:11

      BTW, ovaj burn iz tvojeg komentara će dugo smrdjeti 😀

    • Stribor88

      @SonOfZeus, 04.09.2018 - 21:52

      prvo, ja nisam nikada rekao da je igra dowgrejdana… iskreno ovo mi je prvi komentar na tu igru tako da bez lazi za pocetak… ne pratim tu igru jer me ne zanima, ne kazem da je losa dapace igra izgleda kvalitetno ali eto spider-man šit me ne privlači i samim time ne bih htio komentirat niti recenzirati da sam u prilici …. svatko moze otovriti ako nista drugo blog pa radit recenzije bilo cega samo nemam vremena hahaha IKADA najljepša grafika u open world svijetu? hahahaha nisam igrao pa ne znam ali sumnjam jako sumnjam… daleko je to od GoD of Wara ili Uncharteda 4 kao neke poluotovorene igre vise je to gta V s malo boljom rasterizacijom sjena i svjetla u interijerima i u main questovima, neki bloom efekt a teksture prosjek u eksterijerima, modeli sporednih NPC-ova drastično imaju manje poligona, a ti znas sto ja mislim o HCL-ovim recenzijama (pogotovo tehnički dio) tako da me boli briga što tamo piše… što je legitimno moje pravo, a ljudi koji meni kontriraju napišu post “kak si glup” “ubij se i slično” tako da vec znam koliko je sati to je maksimalni kapacitet njihov… a da isti pisu nesto pozitivno o meni … neka hvala im;)

    • besantesteras

      @Stribor88, 08.09.2018 - 08:22

      Smaraš sa komentarima čoveče. Ako ti se igra ne sviđa ne kapiram uopšte tvoju umešanost i ‘umešnost’ u ovim komentarima povodom odlične recenzije igre. mene je privukao Collector Edition uz ovu igru, koji je odličan i kod nas u SRB košta nepunih 160e, ali toliko sada nmg da odvojim, pošto sam već pre orderovao Kroft Edition moje omiljene avanturističke igre…
      Jedva čekam da probam ovo…Izgleda fenomenalno samo ne znam koliko su kontrole teške jer gameplaz izgleda mnogo složen…
      Pozdrav

    • Oblakoder

      @SonOfZeus, 04.09.2018 - 22:13

      Ajde nemoj kmecati, pa ovo da nije Sony ekskluziva ne bi dobila ni 80 na Metacriticu 🙂

      Dobro dobila bi za grafiku i vise 🙂

    • SonOfZeus

      @Oblakoder, 05.09.2018 - 17:46

      Tako je, da je nintendo ispod 95 ne bi islo. Barem se u necem slazemo. 😂

    • BONZO

      @Stribor88, 04.09.2018 - 20:57

      Daj čoviće pišeš gluposti.

    • SanKa

      @Stribor88, 10.09.2018 - 16:05

      bitno da je tebi igra grozna i da si napisao takav komad teksta u kojem opisuješ kako to nećeš igrati. čemu ? baš moraš prosipat žuć ?
      pičaš gluposti. ja stvarno ne volim marvel, osim možda bar naslova, ali objektivno se radi o odličnoj igri. kupio sam ju prekjučer, ne žalim ni kune zasad. volio spidermena ili ne, igra je užasno zabavna, zarazna i lijepo izgleda.

    • sedf

      @dildo faggins, 12.09.2018 - 09:32

      Ti si bolestan

  • josip146

    04.09.2018 - 16:13

    čeka se petak 🙂

  • SonOfZeus

    04.09.2018 - 16:22

    Lijepa recenzija, odlicno napisana. Primjetih da se ocjene uglavnom prosjecno i vrte oko 9/10 sto je iznimno dobra ocjena, i u inat hejterima koji su pricali za downgrade, mozda ubace dlc za takve sa kojom lokvom vise. 😉 Jedva cekam sluzbeni izlazak

  • niksa_91

    04.09.2018 - 16:26

    Ma ne vjerujem da je samo 15-20h…sve mi je to nekako premalo za open world…

  • Slim1992

    04.09.2018 - 16:28

    Ocekivao sam 90+ po vidjenom, al ocito se to nije desilo i igra ocito nije taj nivo,mozda neki od nastavaka bude. Uglavnom Rocksteady je i dalje tata kad su superherojske igre u pitanju….

  • IvanDado

    04.09.2018 - 16:50

    Ma kod svih Sony ekskluzivnih igara ocekujes najmanje 85+

  • MakikaM91

    04.09.2018 - 16:50

    A sto je to sto fanovi place na YT zbog nekog grafickog downgradea ? Jeli su stvarno toliko oslabili grafiku za razliku ona koja je bila na E3 sajma ?

    • Zoran Žalac

      @MakikaM91, 04.09.2018 - 17:02

      Možda da pročitaš recenziju, možda…

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 04.09.2018 - 17:05

      zoki, pročito je jedino možda ocjenu haha

    • MakikaM91

      @Zoran Žalac, 04.09.2018 - 17:09

      Ako nisi nista primjetio onda je to dobro, ipak prvo sto mi je palo na pamet kad sam cuo oko toga mi je doslo The Division. Nista strasno.

  • IvanDado

    04.09.2018 - 17:07

    Zoran, niste li vi prije i u video i tekstualnim recenzijama imali kategorije? Prica, gameplay, prezentacija itd. pa je citatelj mogao procitati onaj dio koji ga najvise zanima. Iskreno, fali mi to.

  • mr.labud

    04.09.2018 - 17:19

    Pa zar nije moglo 90 Boga mu

    • Gamer678

      @mr.labud, 04.09.2018 - 19:34

      Kud 90 zaokruzi nasto da bude okruglo

  • L3gi0naR

    04.09.2018 - 17:19

    Kupit ću igru na debelome popustu.Spiderman me ne zanima al pošto igru radu Insomniac nemože bit loša.

  • striborino

    04.09.2018 - 17:24

    Ovo se nabavlja cim prije.

  • nixon227

    04.09.2018 - 17:32

    takvu sam ocjenu otprilike i ocekivao(blizu 90) procitavsi recenziju i ukljucujuci sve sto sam prije znao o igri, jedva cekam 7.9. 🙂

  • 312AE

    04.09.2018 - 17:46

    Uhh več ste riješili recenziju. Evo još par dana i igram se! 😊 Ma Spider man nikad niti nije bil stealthy, osim možda Noir Spidermana, nije on Batman, nisam nikad niti očekival da agira kak Batman, čak i više, to bi mi užasno smetalo. Spiderman je brz, agilan, malo smotan i šeprtljav. Več sam pisal da sam se zadnjih tjedana hajpal, igral stare Spidermane, gledal fimove i crtiće, čital stripove i totalno sam u Spiderman universumu, tak da meni igra bude, wooow! 😊 Inače, ocjena je ok, devetka, ali me baš briga za nju! 🕸️🕸️🕸️

  • Agent

    04.09.2018 - 17:51

    Očekivao sam veću ocjenu prije,ali kad sam pročitao recenziju dosta manju od 88

  • Chronosus

    04.09.2018 - 17:54

    Dok sam igrao Infamous 1 i 2 pomislio sam kako bi uz male preinake napravili idealnu Spider Man igru. Sad kada gledam gameplay videe Spidermana, stvarno nevjerojatno podsjeća na Infamous, gotovo kao skin s višom rezolucijom.

  • i_love_all_games

    05.09.2018 - 05:52

    Još jedna unikatna Sony ekskluziva tako da molim sve hejtere koji mrze sve što nemaju da malo smire nerve. Recenzija mi je pokazala pravo stanje igre, vjerujem ovom recenzentu i koliko pratim imamo oko većine slična mišljenja. Uglavnom, ovo je najbolji Spidey što uopće nije loša stvar. Mana je samo da je ekskluziva i neve

    • i_love_all_games

      @i_love_all_games, 05.09.2018 - 05:58

      i neće* ga svi igrati i to treba prihvatiti. Ovi ratovi konzolaskih zvijezda su naporni. Uopće nije bitno da igra dobije visoku ocjenu da bude dobra…ocjene su samo prikaz što se može očekivati-dobru ili lošu igru. A downgrade ili njet, ova igra izgleda dobro i grafika na stranu prema recenzentu igra jeste dobra. Jedino me smetaju te boss bitke ako su fakat vez potrebe za nekim razmišljanjem a ovaj minus stealth- e tu ne znam baš da je u spidey igri to neki minus. Ono, spidey mi osobno nikada nije bio stealth lik pa mi je to totalno nebitno. Sve u svemu, recenzija koja dovoljno govori a ne previše i to je to. Bravo recenzent, Gg :d

  • dvuk

    05.09.2018 - 07:06

    Drugi recenzenti su bili više razočarani dok su hodali gradom, tek se onda vidi koliko je napuhano u trejleru, Sony kapne paru, pa se mora lijepo pricat o igri, sve jasno, mi to na Pcu smo igrali prije par godina, igra se zvala Batman, Arkham asylum, city itd… Nije bilo hypa toliko

    • SonOfZeus

      @dvuk, 05.09.2018 - 17:48

      Barem uzmu wc papir u ruku kad pises komentare da imas se sa cime obrisati. 😉

  • Azumath

    05.09.2018 - 11:47

    88? Jel vi to podržavate naciste? Triggered. Zahtjevan da se ova recenzija ukloni.

  • Avenger

    05.09.2018 - 12:19

    narucio sam collectors edition cim se u Hr pojavila ponuda, ko voli spidermana sigurno ce biti odusevljen, ljudi se postali razmazeni po pitanju igara i previse se bave grafikom i kojekavim stvarima a gameplay postaje nebitan, pa kad se sitim koliko gusta san utuka na starom PCu na bombermanu to su bili dani igranja a grafika nikom nije bila bitna, sad se sve vrti oko fps i jeli se trava njise u smjeru vjetra…..a gameplay nabitan, zato nam se i servira svake godine isti COD koj se masovno kupuje itd……

    • moordrak

      @Avenger, 05.09.2018 - 15:31

      Falbogu, vrijeme Bombermana, Tetrisa i pixel art igara je prošlo. Ne vratilo se!

    • Sinek

      @moordrak, 05.09.2018 - 15:45

      osim što ne dijelim stav, moram reći i kako ovo jednostavno nije istina

  • cro8991

    05.09.2018 - 14:30

    Offtopic… Pre-orderao sam ovo preko ShopToa(UK).. prvi put uopce da radim prednarudzbu za neku igru, zanima me samo kad je mogu ocekivat doma(nemaju nikakve vremenske informacije sto se tice dostave)?

    • moordrak

      @cro8991, 05.09.2018 - 15:25

      Ako smijem pitati, a koliko si je platio? Kod nas je 60 kuna skuplja pa zato pitam. Neznam isplati li se zezat sa narudžbom izvana za tako malu razliku u cijeni. Iz UK ako pošalju preporučeno, dolazi za dva do tri dana. Koliko vidim, možeš pratiti paket, a sve što ti treba je broj pošiljke. Potraži tracking number u naružbi. Odi na web Hrvatske pošte, tamo imaš odmah na naslovnici track&trace ilitiga polje pratite pošiljku. Ukucaj broj paketa i pogledaj gdje je. Međunarodne preporučene pošiljke možeš pratiti. Ako su poslali “obično” onda može malo potrajati, recimo tjedan dana.

    • cro8991

      @moordrak, 05.09.2018 - 16:25

      Ako cemo uzet u obzir da je ovdje Infomark najjeftiniji (450kn ako se ne varam), onda je usteda nekih 30-ak kuna, dakle platio sam 49 funti i odabrao besplatnu dostavu.. Dakle nije neka razlika u cijeni, al narucio sam od njih jer uz igru daju i steelbook gratis koji mi se cini fora, a ovdje kod nas se to ne dobije…

    • moordrak

      @cro8991, 06.09.2018 - 08:47

      Zato sam te i pitao. 🙂 Slažem se, steelbook mi je simpa stvar. Trebali bi sve igre tako pakirati, a ne u onu shrotex plastiku 😛

    • besantesteras

      @cro8991, 08.09.2018 - 08:33

      Pa kod nas u SRB je Collector izdanje mnogo skuplje, izađe malo više od 160e, ne znam da li mislimo na isto, ali staviću link od slike, pošto ovo izdanje osim steelbook-a sadrži svašta svašta nešto!!!
      Marvel’s Spider-Man – Collector’s Edition

    • besantesteras

      @cro8991, 08.09.2018 - 08:37

      Offtopic – Ne znam da li na isti Collector Edition mislimo, ali ja ovaj koji želim kupiti je ovde kod nas u SRB malo preko 160e. Staviću link u opisu da bi se razumeli da li je to to… Samo slika, bez ikakve reklame i cene…
      PS4 Marvel’s Spider-Man – Collector’s Edition

    • SonOfZeus

      @besantesteras, 10.09.2018 - 12:27

      Jok, ima tu za 650kn steelbook verzija uz artbook. Collector je ipak par kategorija vise 🙂

  • moordrak

    05.09.2018 - 15:51

    Ohladio sam se od stripovske tematike i američkih kostimiranih superheroja. Pogledati ću snimke gameplaya i nadam se da će biti kakav demo pa će se probati ali ne vjerujem da ću ovo kupiti bez obzira na Zokijevu visoku ocjenu.

  • Sinek

    05.09.2018 - 15:53

    ovo ću zasigurno igrati i to uskoro ali po meni nema sumnje da je igra doživjela grafički downgrade. štoviše, osvjetljenje je loše i paleta boja mi jednostavno ne paše, igra izgleda tmurno, ne ozbiljna-priča tmurno nego jednostavno promašeno tmurno. također, ne znam tko je radio ovaj meni (ovaj screen kolekcije tokena) al nadam se da je dobio otkaz, pa ovo izgleda kao meni neke besplatne igre na androidu

    • i_love_all_games

      @Sinek, 05.09.2018 - 16:05

      Da, nisam još igrao ali i meni ovo malo izgleda androidski i… jadno.

    • SonOfZeus

      @Sinek, 05.09.2018 - 17:56

      Malo si fulao, mislis upgrejdana je od E3.
      https://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2018-marvels-spider-man-debunking-the-downgrade

      Strunjaci su rekli svoje. Cao bao

    • psycho01

      @SonOfZeus, 05.09.2018 - 19:01

      Ma igra izgleda preodlično grafički ništa to nije lošije od E3 možda tu i tamo koja lokvica fali 🙂 pihh

    • Igor Belan

      @psycho01, 06.09.2018 - 09:34

      Ma bolje je nego na E3-ju. I ono, to je bilo za očekivati – s God of Warom je slična situacija bila, samo se nitko nije sjetio izolirat jednu scenu koja moooožda izgleda lošije u finalnoj verziji, napravit post na internetu o tome i stavit riječ “downgrade” sa strane 🙂

    • Oblakoder

      @Igor Belan, 06.09.2018 - 23:24

      Mislim da definitivno ima nekog malog downgradea ako je to uopste bitno igracima ali svakako zasluzuje malu kritiku kao sto su mnoge igre pre ove kritikovane. Ne vidim nista sporno da se kaze da i veliki Sony to radi, suptilno ali ipak radi 🙂
      https://youtu.be/F2IU_oShefE

    • besantesteras

      @Oblakoder, 08.09.2018 - 12:23

      @Oblakoder ne znam šta si hteo postići ovim snimkom gde FINAL RELEASE izgleda bolje nego na E# sajmu… A pogledaj malo ovaj ideo ili citaj o PUBG-u, šta da ti drugo kažem, a ne izvini Zelda beše?!
      SPIDER MAN [4K HD PS4 PRO]

    • Oblakoder

      @besantesteras, 08.09.2018 - 12:46

      Ocigledno izgleda za nijansu losije. Kako mislis da izgleda bolje ako nedostaju objekti i losije je osvetljenje, teksture itd?

    • Igor Belan

      @Oblakoder, 08.09.2018 - 16:53

      Jesi li pročitao Digital Foundry report i vidio usporedbu tamo?

    • Oblakoder

      @Igor Belan, 08.09.2018 - 18:03

      Nisam

    • Igor Belan

      @Oblakoder, 09.09.2018 - 14:25

      Baci pogled malo – imaju najbolju kvalitetu jedne i druge verzije pa je lakše usporediti.

  • Oblakoder

    06.09.2018 - 13:23

    Nemoj da se brinete oko duzine igre jer druga polovina stize u vidu tri dlc-a

    • Umbasa

      @Oblakoder, 06.09.2018 - 22:21

      Ozbiljno? Hvala na info, dobro da sam uzeo deluxe edition 😉

  • funky0308

    07.09.2018 - 14:52

    Pohvalno je sto se pod pluseve spominju side questovi, rijetke su igre koje u tome uspiju, vecinom se taj dio zbrza tek toliko da se nabaci jos kojih desetak sati igre. Cim malo cijena padne, ovo svakako igram.

  • GAMEmaher

    10.09.2018 - 19:47

    Čekam igru da dođe na Ps Plus pa probam ju 🙂

  • abdul215

    07.10.2018 - 15:49

    Da li trebam biti pretplacen na ps plus da bi igrao ovu igricu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?