HCL.HR

CD Projekt je pod istragom poljske udruge za zaštitu potrošača

Zoran Žalac prije 1 tjedan   •   66 komentara   •   Industrija videoigara


Lokalni poljski ured za zaštitu potrošača naredio je inspekciju firme CD Projekt nakon situacije s igrom Cyberpunk 2077. Ako se utvrde nepravilnosti, prijeti im novčana kazna.

Protiv tvrtke CD Projekt u Americi je nedavno podignuta sudska tužba zbog stanja Cyberpunka 2077 na starim konzolama, a sud će odrediti je li tužba utemeljena, tj. hoće li do parnice uopće doći. No, u matičnoj Poljskoj pokrenuta je druga istraga CD Projekta od strane tamošnje udruge za zaštitu potrošača, prenosi poljska publikacija Dziennik Gazeta Prawna.

Voditelji CD Projekta tako inspekciji moraju objasniti zašto je došlo do problema s Cyberpunkom 2077 i koji su potezi povučeni da bi se ti problemi riješili. Poseban naglasak bit će postavljen na komunikaciju tvrtke prema kupcima igre koji se smatraju oštećenima te traže povrat novca.

U slučaju da poljska udruga za zaštitu potrošača utvrdi neke nepravilnosti u poslovanju CD Projekta, firmu može zadesiti značajna financijska kazna – Udruga za zaštitu potrošača može ih natjerati da za kaznu državi plate 10% iznosa svoje godišnje zarade.

Cyberpunk 2077 inače još uvijek ima zabranu prodaje u digitalnim verzijama za PlayStation konzole. Zadnji popravak za igru bio je objavljen prije 17 dana, a očekuje se da će još jedan uslijediti krajem ovoga mjeseca, te nakon toga još jedan u drugom mjesecu.

Komentari (66)

  • SanKa

    11.01.2021 - 13:25

    ovakav fail nisu predvidjali ni najveci pesimisti

    • Drunkenstein

      @SanKa, 11.01.2021 - 19:24

      Čak ni Nostradamus i Baba Vanga.

    • shepard-fan

      @Drunkenstein, 12.01.2021 - 03:08

      NI baba yaga

  • SonOfZeus

    11.01.2021 - 13:27

    Nazalost po vlastitim zaslugama su pod istragom:
    “ Q: “And then the last question is on the PS4. I think there was some press stuff saying that maybe it wasn’t working quite as well as it could on PS4. Have we seen any gameplay on PS4? Maybe you could give us a bit of an update on how it performs on PS4. Thanks.”

    Q: “The game has not been presented on basic, not pro console PS4 and Xbox 1 so far. What is the performance of the game on this machine?”

    Adam Kiciński: “Of course, a bit lower than on pros, but surprisingly good, I would say for such a huge world. So, a bit lower, but very good. That’s the answer.””

    • Trickster

      @SonOfZeus, 11.01.2021 - 13:58

      Upravo zbog toga su tuzeni od strane investitora i to im je puno veci problem, ne znam jel HCL pisao o tome al evo:
      https://www.google.com/amp/s/gamerant.com/cd-projekt-red-vigorous-defense-cyberpunk-2077-class-action-suit/amp/

    • SonOfZeus

      @Trickster, 11.01.2021 - 15:01

      Yup. Nisu lagali “samo” igračima, već i investitorima. A tu nema bas zajebancije. Izgubite će tužbu 110%. Uvalili su se u ogromna govna. Da su odgodili igru za godinu dana prije zadnje odgode mislim da bi puno, ali puno bolje prošli i financijski i respiracijski. Ljudi bi srali prvih nekoliko dana i opet bi kupili igru i uživali u njoj jer bi bila vrlo blizu onome sto je trebala biti. A pritom ne mislim samo na bogove nego na sad odrezani content.

    • SonOfZeus

      @SonOfZeus, 11.01.2021 - 15:03

      Ubit će me jednog dana nepostojanje edit. Ubit. Izgubit*, reputacijski*, bugove*, sav*.

    • personauser

      @SonOfZeus, 12.01.2021 - 08:22

      Trebali su odgoditi samo konzolaske verzije za 2021. i cak su priznali da su razmisljali o odgodi konzolaskih verzija za 2021.

    • SonOfZeus

      @personauser, 12.01.2021 - 13:05

      Ma ne, bolje sve. Nije samo do bugova: AI je grozan, wanted sustav nikakav, apartman uvijek identičan i besmislen u odnosu na E3 gameplay, origin path nebitan, braindance premalo iskorišten, CC razočaravajući. Slabi RPG elementi. Just the top of my mind. Stvar je u tome sto bi onda svi konzolasi poludjeli – s razlogom, i smatrali se drugimrazrednim igračima; slicno kao PC igrači do sada sa odredenim igrama. Dok bi oni koji igraju na PC-u dobili igru koja ne bi bila 50% onoga sto su prikazali na E3, sto bi opet dovelo do velikog nezadovoljstva. Ljudi se iz nekog razloga drže bugova kao main problem, ali po meni kao PC igraču Bugovi su upravo najmanji problem.

    • Lazy

      @SonOfZeus, 12.01.2021 - 11:52

      Pa to, samo da su odhebali sve i za god dana izdali igru, uvjeren sam da bi to bilo to,potpisujem,al ne brigam, kupio 5 igara nedavno tako da…

  • vragec25cro

    11.01.2021 - 13:37

    Lol.Meni za sad uz par bugova(koja ih igra nema) fali samo dodatnog sadržaja.

    • Strange Man

      @vragec25cro, 11.01.2021 - 16:00

      Negdje sam pročitao, mislim na game spotu, da za PC verzije se priprema mod tipa hot coffee. 😂🙂

    • Joza2410

      @vragec25cro, 11.01.2021 - 16:02

      Jedan lik je usporedio CP 2077 sa GTA SA i izgleda da GTA SA ima više sadržaja nego CP 2077.

    • RickBarry

      @Joza2410, 11.01.2021 - 16:04

      GTA SA zapravo ima više sadržaja nego većina open world igara koje su izašle nakon njega.

    • Sinek

      @Joza2410, 11.01.2021 - 16:41

      u cemu se mjeri sadrzaj? u litrama? kilogramima? jedna panam side misija u cp77 je mjesec dana dizajniranja, pisanja, glume… jedna misija u sa je 25 sekundi cutscene (proste za danasnje pojmove), marker na random mjesto, vozi, ubij 5 latinosa, pokupi drogu i odnesi na drugo random mjesto. kakva korist od tih usporedbi? po tome bi ac odyssey bio najbolja igra svih vremena

    • vragec25cro

      @Joza2410, 11.01.2021 - 16:54

      Ima.Odigrao ja jedan main story do kraja,drugi sam pred kraj i na nekih 60h igranja jer se fokusiram na side misije,ali vidi se da tu fali zanimacija tipa;biljar,šišanje,sređivanje automobila i slično.

    • Apocalypse4987

      @vragec25cro, 11.01.2021 - 16:53

      I ja sam skoro doiša do te faze al onda sam nekako pokrenija misije sa Riverom Wardom, možda jedna od boljih misija u ciloj igri

    • vragec25cro

      @Apocalypse4987, 11.01.2021 - 16:58

      Baš to.Njegove misije tek sad igram.Kad igraš samo main story igra je vrhunska,ali kad odeš malo sa strane i da se malo zezaš onda je odlična,kažem meni samo mana premalo side aktivnosti.Barem da neki arkade stroj radi

    • Sinek

      @vragec25cro, 11.01.2021 - 18:00

      companion/faction side misije su obavezne, za bilo koji rpg. fetch questovi su ono sto se lako preskoci

    • vragec25cro

      @Sinek, 11.01.2021 - 18:07

      Istina,ali ovdje me tolko toga od jednom zatrpalo s questovima da sam odradio prvi put samo šta sam morao za priču.

    • SonOfZeus

      @vragec25cro, 12.01.2021 - 13:12

      Prvi playtrough mi je bio sa SK, ne mogu ti opisati koji mi je bio povratak u realnost kada sam već u prvim minutama skužio da u tom odlično dizajniranom baru ne mogu taknuti ni biljar, ni arkade, ni konobaricu…

    • vragec25cro

      @SonOfZeus, 12.01.2021 - 14:27

      Pa da.To je ono što i meni smeta što nema dodatnih aktivnosti.Da su napravili samo linearnu akcijsku avanturu mislim da bi bila bolja igra nego ovako s velkim svijetom bez dodatnih sitnica na koje naučeni u drugim open world igrama.Ovako mi odlična bila prvi prelazak par side misija vezanih uz main story,sad kad igram večinom side misije vidim kolko isprazan svijet.

    • blacklist0907

      @vragec25cro, 12.01.2021 - 15:01

      Dok igram vise mi se cini kao neka igra sklepana na brzinu apsolutno nista ne ukazuje na 8 godina developmenta,sad kad sam prosao igru mogu rec nista posebno par zanimljivih questova i to je to

  • Dukie

    11.01.2021 - 13:47

    Samo na BALKANU se moze kako hoce……

  • djosic85

    11.01.2021 - 13:50

    Treba da ih još tuže i za duševne boli, postaje smiješno već.

  • esse

    11.01.2021 - 13:50

    lolčina. nitko od nasih nije pod dorhom ali cspr je lol

    • Drunkenstein

      @esse, 11.01.2021 - 19:30

      Tribali bi se pozvat na sinkopu i zdravstvene probleme.

  • Dajsikeks

    11.01.2021 - 13:52

    Jadni developeri. Baš se pitam koliko će ih baš sada otići, jel ovo je cijeli fijasko naspram Witcher 3

  • Leon Kenjedi

    11.01.2021 - 13:55

    Treba, za 60 eura mogao sam napraviti trip od saturna do venere.

  • DjokaBA

    11.01.2021 - 14:10

    Nece biti januarskog i februarskog update-a, vec se ocekuje za mart veliki update.

  • Ovcaodnovca

    11.01.2021 - 14:13

    gog.com je odavno u cipru, tako da ne vidim kako im mogu previse naudit

    • Joza2410

      @Ovcaodnovca, 11.01.2021 - 16:00

      GOG.com je platforma za kupovinu igarac CD Project Red je firma koja se bavi proizvodnjom istih. GOG nije kriv zato kako je CP 2077 ispao, ali CDPR je itekako kriv.

  • Agent

    11.01.2021 - 14:58

    Od tvrtke za koju se govorilo da radi najbolje igre i da će ovo biti revolucija,pa do toga da bi mogli čak i bankrotirati ako izgube toliko tužbi xD

    • Dajsikeks

      @Agent, 11.01.2021 - 15:15

      baš bankrotirat i neće. Više će se ugled naštetiti

    • Agent

      @Dajsikeks, 11.01.2021 - 16:21

      A ako im ovi uzmu 10%, investitori bi mogli više od 50% jer ovo je veliki flop i ako ih još nešto tuži i dobije oni su u problemima

    • symbi0n

      @Agent, 11.01.2021 - 19:59

      Da malo istražiš vidio bi da nema velike firme koju neki investitor ne tuži bar 1 godišnje. I nijedna još nije bankrotirala. Jer je podloga za tužbu široka, praktički bilo koja sitnica koja se može okarakterizirati kao da firma ne radi u NAJBOLJEM interesu investitora je razlog za tužbu.

    • Slim1992

      @Agent, 11.01.2021 - 21:56

      Ma bankrot i oprosticemo im. Ne treba vise nista da rade po kazni

  • IvanDado

    11.01.2021 - 15:02

    Najveci fail ikada. Sramota…

  • Ezio assassin

    11.01.2021 - 15:22

    Ja i dalje mislim da kad bi igra radila na konzolama a ne radila na pcu (obrnuta situacija) nikoga nebi zanimalo. Koliko smo kroz godine dobili losih i neigrivih portova, ali jednom taknes svetu konzolu i odmah pad sistema. Ne branim cdpr, samo smatram da bi onda svih trebalo ovako napadati. Svaki drugi rockstarov port za pc je smece prvih godinu dana, nekad i duze pa su i dalje “top tier developer”

  • mg

    11.01.2021 - 15:42

    Imali su namjeru dovesti igrače na svoj launcher,ali nije ispalo kako su zamislili.
    Own The Witcher 3 on PS4 or Xbox One? You can claim a free PC copy from GOG
    https://www.eurogamer.net/articles/2020-06-16-free-witcher-3-on-pc-gog-galaxy-promotion
    CD Projekt Red lowers The Witcher 3’s price on the Epic Games Store so that users can’t apply the storefront’s $10 coupon to it.

  • konjspadi

    11.01.2021 - 16:42

    Samo da developeri,investitori i igrači nauče nešto iz ovoga svega. Strpljen spašen kako se kaže ovdje vrijedi.

  • game0wer

    11.01.2021 - 19:39

    Desilo se tocno ono sto sam i sam predvidio. Ljudi su jednostavno prehypeali igru i sad su svi razocarani. Neke stvari moraju biti jasne. Kao prvo, vidim da puno ljudi ima ocekivanja da je Cyberpunk 2077 neka GTA type igra sto ne moze biti dalje od istine. I naravno da ovakav RPG nema puno nekih mehanika kao GTA. Igra je sama po sebi odlicna i bugove se stvarno moze zanemariti ako imate PC sa preporucenim hardverom. PS4 verziju su definitivno zeznuli i to im se definitivno treba zamjeriti. Po mom misljenju bilo je pomalo suludo za ocekivati da ce igra raditi besprijekorno na PS4 i samim time ju nisu trebali niti izbacivati za tu platformu. Ali opet vecinski krivim “fanove” koji su prakticki sami potkopali stvarno odlicnu igru. Nadam se da ce se ljudima promijeniti misljenje kad ispeglaju igru i nadam se da je ovo dobra pouka za sve developere da ne izbacuju igre prije vremena.

    • Trickster

      @game0wer, 11.01.2021 - 22:32

      Kako mozes krivit fanove kad su ocekivali nesto sto je kroz trailere,intervjue i sta ja znam sve ne, obecavano od strane CDPR-a…i kako mozes krivit PS4 kad vidis red dead redemption 2 kako izgleda i kako se vrti na PS4.

    • SonOfZeus

      @game0wer, 12.01.2021 - 02:12

      https://youtu.be/_CymqHdNYkg

      Pogledaj ovo pa se vrati i javi da li si promjenio mišljenje.

    • game0wer

      @SonOfZeus, 12.01.2021 - 14:42

      Ok zeznuli jesu i puno toga se slazem. Ne pokusavam ih prikazat kao neke andjele ali puno developera radi slicne ili jos gore stvari. Cyberpunk nije dobro optimiziran i to je cinjenica od koje ne bjezim ali s druge strane ja licno a i jos neki ljudi koje znam nisu imali niti upola problema/bugova kao sto se to predstavlja na internetu. Na primjer ono sa nestajanjem NPCeva mi se apsolutno nikada nije desilo. Naravno puno bugova postaji ali niti jedan koji sam ja dozivio nije game breaking. A jedini za koji sam cuo da je “game breaking” je ono kad ti se obrise save ali i to su vrlo brzo popravili. NPCevi djeluju malo umrtvljenomrtvo ali pridodaju atmosferi. Nisam igrao jos niti jednu rpg igru koja ima tako dinamicne NPCeve kao GTA 5 i pomalo mi je sjesno kako se ljude zale da im bugovi kvare nekakvu takozvanu “imerziju” ili ti ga “uzivljenje” u igru ali opet ti isti ljudi zele u rpg igri ici okolo i pucat civile i radit gluposti s policijom. Zato kazem da ovo nije GTA. Razumijem zasto su neki razocarani; i ja bih sigurno bio da me uhvatio hype pa da sam neracionalno i pomalo slijepo vjerovao developerima koji nas u danasnje vrijeme dosta lazu radi marketinga. I tu definitivno treba kriviti CDPR i svakog developera ili izdavaca koji tako postupi. No nije mi jasno kako se nikada nije digla tolika galama na spomenuti Rockstar koji je sa svojim GTA 5 zaradio astronomske kolicine novca a i dalje na nos gura mikrotransakcije, paywallove, ludjacke cijene za in game stvari za koje netko tko je platio igru nebi trebao niti priblizno toliko grindati. Da, vidim tu i tamo neki video o tome ali nikada se nije prasina digla toliko koliko za CDPR. I definitvno je CDPR kriv za dosta stvari vezanih za Cyberpunk ali ih se ne treba sad na kriz razapeti i tvrditi kako je Cyberpunk 2077 losa igra jer to definitivno nije. Smatram da imam pravo ovo reci jer imam vise od 50 sati u igri i jos ju igram. Takodjer mi je pomalo smijesni kako su ljudi ko sumanuti prednarucivali igru i govorili da ce biti najbolja igra ikada i tako neke stvari; i ne samo na internetu nego i meni osobno. Vecinu puta bih se samo nasmijao i tu i tamo im rekao da ce se razocarati jer je igra ocigledno bila prehypeana. Na kraju su se ti isti ljudi strasno razocarali u igru a ja sam je zavolio.

      Da odmah odgovorim i Tricksteru: Pa ne krivim ja samo fanove ali ih definitivno mogu kriviti jer gaming zajednica je opcenito dosta nerazumna i zahtjevna u danasnje vrijeme i nazalost dopustamo da nas se laze i da nam se razne nepotrebne stvari, tipa mikrotranakcije u placenim igrama, milijarde DLCeva i ostale gluposti guraju pod nos. I kad fanovi ovako nepotrebno nahypeaju igru odmah se moze zakljuciti da ce brdo ljudi bit razocarano. Kao prvo sami fanovi a onda jos i ljudi koji nisu upuceni u igru i na kraju ju kupe jer su culi da ce bit najbolja igra na svijetu od malog Ivice iz razreda koji ceka svaki Cyberpunk trailer ko srednjoskolka svoj prvi put. Ovo za RDR2 si u pravu i eto tu mijenjam svoje misljenje donekle ali opet i Witcher 3 je u pocetku ako se dobro sjecam bio pun bugova i nije bio najbolje optimiziran a gle ga sad; masterpiece. Vjerujem i nadam se da kad se slegne ova prasina i kad CDPR malo dotjera igru da ce ljudi shvatit da je igra stvarno dobra i da ce joj dat sansu.

    • game0wer

      @game0wer, 12.01.2021 - 14:45

      Ispicavam se na masakriranju nekih recenica, al brzo sam pisao jbg

  • nemessis

    11.01.2021 - 20:54

    Ma i treba ih inspekcija jebat, kolko su uzdizali tu igru, hvalili na sva usta na kraju tesko smece…

  • miro25

    11.01.2021 - 21:57

    Ova igra je se trebala zvati Cyberprank i izaci 1 aprila na tržište 😂😂😂😂

  • Slim1992

    11.01.2021 - 21:58

    Ma bankrot nista drugi. Kazniti za primjer drugima 😂. Jesu naprsvili genijalnog wild hunta al dzaba sad i nastavak da najave ne treba nam. Kljuc u bravu!

  • Strahinja Radonjic

    12.01.2021 - 04:25

    Ja mislim da je CP77 prosto preveliki zalogaj za stare konzole. Da nisu igru izbacili na konzole svi bi rekli da su nesposobni da je optimizuju za iste, sada ispada da je to i tehnički nemoguće i da igra može da se vrti samo na PC-u i na next-gen konzolama, mada i za next-gen konzole je upitno. Što mi se iskreno i sviđa, izvinite zbog ovoga PS4/XONE igrači ali ovo je prvi put da neka igra zapravo nije prvo napravljena za konzole pa je portovana na PC nego je pravljena da bude što bolja i kao takvu prosto ne može PS4/XONE hardver da vrti. Ili da smanje sadržaj u igri za konzolaške verzije da radi fluidnije ali tek tada bi nastao haos. Činjenica je da svi developeri prvo naprave igru da bude savršena za konzole a zatim je portuju na PC i eventualno dodaju koji detalj više da izgleda mrvicu bolje. To je ono kad ja kažem kako konzole ekstremno nazaduju PC, da CP77 uopšte nije dostupan na starim konzolama već da se očekuje samo na next-gen konzolama izgledao bi još bolje na PC. Da konzole uopšte ne postoje izgledao bi još 10x bolje. Nemam ništa protiv konzola i ja volim konzole, samo hoću reći da čitav niz stvari konzole nazaduju i to je činjenica. Napraviš igru da se dobro vrti na konzoli a može da bude 10x lepša na PC, zatim proizvođači grafičkih kartica se hvale kako su napravili najbolju moguću grafičku sa najnaprednijom tehnologijom a i te same grafičke su napravljene tek da trenutne najnovije igre mogu da se vrte na istim podešavanja kao i što imaju konzole samo što na PC-u može 4K i čak 8K. Opet kažem, nemam ništa protiv konzola, samo se pitam kako bi video igre danas izgledale da konzola nikad nije ni bilo. Nove konzole izlaze svakih 5-7 godina, jači PC hardver non stop i iako se PC hardver mnogo češće unapređuje proizvođači namerno prave sitne korake u poboljšanju samo da izvuku što više novca. Ali možda apsolutno ni zašta nisam upravu šta sam rekao, možda baš tako treba da funkcioniše gaming da konzole diktiraju kako video igre na PC-u trebaju da izgledaju i da na kraju nisu sposobne ni CP77 da pokrenu. Vidim PC može a konzole ne znaju gde udaraju… Malo pre videh klip gde se V ispovrati u WC-u a tekstura se nije ni učitala nego se učitala 10 sekundi kasnije kad je V progutao tabletu, zapravo je ispovratio i progutao svoju povraćku. Tu nije CDPR kriv, konzola kasni 15 sekundi sa učitavanjem teksture i animacije povraćke u cutsceni, jel i za to CDPR kriv?!!

    • SonOfZeus

      @Strahinja Radonjic, 12.01.2021 - 13:19

      Kad pogledaš prosječni Hardware igrača na steamu, shvatiš da ipak nije sve tak bajno. Uostalom, opet moraš optimizirati iza onog sa 970, kao i onog sa 3080. Pogledaj Star Citizen. PC ekskluziva odlične grafike sa budžetom od 300 milijuna dolara. Užasno optimizirana.

    • Darac83

      @Strahinja Radonjic, 12.01.2021 - 18:15

      Sjećaš li se vremena kad konzole nisu “kočile razvoj igara” pa je svaki PC bio kanta nakon max. godine dana? Ne ponovilo se, samo neka konzole koče… 🙂

  • Cros80

    12.01.2021 - 08:50

    Ne bi oni završi igru ni da su je odgodili na jos 5 godina. Desavaju se stvari u igri koji se ne bi trebali desavati a koji su se vidjeli u razvoju i moglo je biti spreceno.

  • Mteo1906

    12.01.2021 - 22:37

    Igra je sta se price tice odlicna i isto to vrijedi i za side questove, po meni bolja i od witchera 3, ali su se zasrali optimizacijom i bugov.ima, ali i to se lagano popravi, po meni ovo je pretjerivanje, igraci previse drame.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?