HCL.HR

Conan Exiles – obdareni pustolovi

Zoran Žalac 30.01.2023.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno šest godina lansirana je još uvijek aktualna igra preživljavanja u svijetu Conana Barbarina, zvana Conan Exiles.

Prije samo dvadesetak godina bilo je nezamislivo lansirati igru s nazivom Conan u kojoj nismo igrali kao poznati Barbarin iz Hiborijanskog doba. Ipak, nakon MMO igre Age of Conan ponovno je došlo do promjene žanra te se Conan prilagodio mehanikama preživljavanja. Na današnji dan prije šest godina tako je u early access na PC platformi lansiran Conan Exiles – survival naslov u kojemu smo Conana vidjeli odmah na početku igre, ali ne kao igrivog lika.

Srećom, naš junak i junakinja u Exilesu mogli su biti jednako obdareni kao pravi Conan. Igra se od samog početka istaknula neobičnim kreatorom likova, gdje se ženskim likovima birala šminka dok je lik bio prikovan na križu, a muškim se likovima određivala dužina spolnog organa. Developeri su se dobro zabavili s takvim detaljima te su između ostalog implementirali fiziku za testise.

Conan: Exiles započeo je avanturu u pustinjskom biomu, no kasnije je dodano još nekoliko regija koje su bile prilično prostrane i velike za istraživanje. Mehanike gameplaya bile su standardne za igre preživljavanja pa se moralo paziti na glad i žeđ, a gotovo sve u igri nastojalo vas je ubiti. Međutim, bilo je tu i nekoliko noviteta pa je igrač tako mogao imati robove koji rade za njega, a značaju je ulogu imao i sustav religije koji je donosio određene pogodnosti ovisno o odabranom božanstvu.

Conan: Exiles započeo je avanturu u pustinjskom biomu, no kasnije je dodano još nekoliko različitih regija.

Conan: Exiles po izlasku nije dobio baš najbolje kritike, ali je igra svejedno bila vrlo uspješna. U prvih mjesec dana bila je prodana u skoro pola milijuna primjeraka, koliko je izdavačka kuća Funcom očekivala prodati u prvih godinu dana. Verzija 1.0 lansirana je sredinom 2018. godine, a dolaskom igre na konzole ovaj je Conan postao najbrže prodavani naslov u povijesti Funcoma.

Ne čudi stoga što Conan Exiles još uvijek ima aktivnu podršku. Prije dvije godine dobio je veliku ekspanziju Isle of Siptah, a u jesen 2022. dogurao je do verzije 3.0 te prešao na model sezonskog sadržaja. Prva sezona, zvana Age of Sorcery, trenutno je u tijeku.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (2)

  • Gorhton

    30.01.2023 - 12:52

    veoma zabavna igra steta sto jos nema podrsku za crossplay

  • Nightyx

    30.01.2023 - 20:36

    kupio sam ju cim je izasla, ako se ne varam jos u ranoj verziji, bez obzira na manjak sadržaja i hrpu bugova (u to vrijeme), bila je super zabavna, ali nije me predugo zadrzala

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?