HCL.HR

Far Cry 5 – ovo je Amerika

Zoran Žalac 27.03.2023.   •   13 komentara   •   Retro gaming


Serijal Far Cry prije točno pet godina izveo je neočekivanu promjenu. Umjesto neke egzotične lokacije smjestio nas je u srce Sjeverne Amerike.

Pravilo serijala Far Cry je da nas odvodi daleko od civilizacije, u egzotične krajeve gdje smo prepušteni sami sebi kad nešto pođe po krivu. Peti Far Cry (šesti ako računamo Primal) okrenuo je tu formulu na glavu, smjestivši radnju na zapad Sjedinjenih Američkih Država.

Far Cry 5 odvijao se u fiktivnoj regiji Montana, gdje je kult zvan Eden’s Gate preuzeo kontrolu oružanim napadom. Priča se svim silama potrudila da igraču proda iluziju kako je odsječen od ostatka civilizacije u brdovitoj zabiti Amerike. Konce su tako cijelo vrijeme držali kultisti predvođeni prorokom Josephom Seedom, koje je igrač mogao tamaniti po željenom rasporedu.

Far Cry 5 nije bio toliko hrabar s promjenama u gameplayu. Igra se većim dijelom temeljila na idejama koje su funkcionirale u prijašnjim igrama. Otvoreni je svijet tako bio proširen lokacijama na kojima su se rješavale prostorne zagonetke, neprijateljske baze postale su veće i omogućavale su više različitih pristupa. Vratio se i sustav suboraca, a novost je bila ta da se cijelu igru po prvi put u serijalu moglo odigrati kooperativno.

Od drugih noviteta u igri se našlo pecanje, a odvojeno je bio dostupan Far Cry Arcade mod u kojemu su igrači mogli kreirati i dijeliti svoje misije ili modove za igru. Naknadno je igra dobila tri ekspanzije. Prva nas je odvela u vijetnamski rat, druga je bila smještena na Mars, a treća je bila parodija sa zombijima.

Priča u Far Cry 5 završila je svojevrsnim cliffhangerom, ali je u konačnici bila nastavljena i zaključena kroz zasebnu igru zvanu Far Cry: New Dawn. 

Far Cry 5 je za Ubisoft bio vrlo uspješan proizvod. Postao je najbrže prodavani dio svog serijala do tada, a sve do AC Valhalle bio je najprodavanija Ubisoftova igra u eri PS4 i XBO konzola. Iako je šesti dio serijala uslijedio četiri godine kasnije, Ubisoft se povodom pete godišnjice ove igre objavio novo ažuriranje koje je omogućilo izvođenje u 60 fps-a na aktualnim PlayStation 5 i Xbox Series konzolama.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (13)

  • vragec25cro

    27.03.2023 - 11:34

    Najbolji Fc do sad,jeste trojka bila revolucija ali Fc5 je zakon s vise negativaca i okacenim pomocnicima

    • Agent

      @vragec25cro, 27.03.2023 - 12:23

      Samo da story nije nastavljen na New Dawn bio bi još bolji.

    • vragec25cro

      @Agent, 27.03.2023 - 12:24

      Meni je cak sjeo i ok taj New dawn baš zbog toga sta se nastavio na Fc 5,a sam Fc5 bio kaj se toga tice u redu

    • Agent

      @vragec25cro, 27.03.2023 - 13:38

      Meni je bio najgori nastavak od svih i zbog toga mi pokvario i fc5. Najviše mi smetalo što su ljudi bili spužve za metke.

  • Motor City Bengals

    27.03.2023 - 14:14

    Joseph Seed je bio dobra njuska, top karizma.

    • StJimmy90

      @Motor City Bengals, 27.03.2023 - 19:09

      Zadnjim atomima snage sam se borio da ne preskocim cut scene s tim napornim likom i svim ostalima.
      Vecu dosadu i smor nisam dozivio u hobiju koji bi kao trebao biti zabavan.

  • snooker

    27.03.2023 - 14:29

    bezveze igra, najgluplja mi je bila mehanika kojom te igra nasilno ubaci u glavne misije

    • Agent

      @snooker, 27.03.2023 - 15:51

      Jednostavno ju isključiš

  • Logicni

    27.03.2023 - 14:55

    Sasvim solidan Far Cry. Prekucao sam ga sa djevojkom na co-opu nakon vise bezuspjesnih pokusaja da predjem da par prijatelja. Uvijek oni odustanu. Nismo nesto previse odusevljeni ali nismo ni razocarani bili. Morate uzeti u obzir da nas dvoje nismo neki Far Cry igraci, tacnije ona nije igrala niti jedan dio, a ja sam mozda dvojku samo davno nekad. Znam i cuo sam da je trojka fenomenalna, tako da imat cu sta da igram sigurno 😀

  • vjk zg

    27.03.2023 - 15:19

    A ja sam si malo odustao nakon 3-4 ,.puta po par sati uhodavanja..Jednistavno mi sjela ko prethodna na himalaji..Jedna me oduševi a druga razočara.Hebiga

  • ukek

    27.03.2023 - 18:35

    Meni osobno i dalje jako drag serijal, zabavio sam se u svakom, sto je najvaznije.

  • Bronson

    27.03.2023 - 22:21

    Ja ne znam al subjektivni osecaj mi je bio katastrofalan za ovu igru, setting mi je odlicno seo i igra pocne fino ali mi je toliko brzo postala naporna i ponavljajuca da je to skoro do granica neizdrzljivosti nesto slicno poput Mafie 3, jedini FC koji sam sam zavrsio na silu.

  • mokrEE

    27.03.2023 - 22:24

    fc 3 je bio dobar nakon bugovite jedinice i ultra monotone dvojke. Donio je slicnu gameplay mehaniku kao fc2 ali je uveo neke interesantne stvari tipa craftanje oruzja, zivotinje za skupljanje resursa, osvajanje outpostova, ma i cijela promo kampanja je bila fora sa onim malim iz Superbad-a i ludim Vaasom. Cetvorka je bila stancanje i nisam vise uzivao a petica mi je bila toliko dosadna da sam je mjesecima prolazio. Sesticu nikada nisam igrao

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?