HCL.HR

Recenzija

Far Cry 5

TAKO MU BOG POMOGAO

Zoran Žalac

Ne može se reći da Far Cry serijal ne riskira. Nakon kamenog doba u Primalu, serijal s peticom seli u srce modernog društva – Sjedinjene Američke Države, točnije u imaginarnu regiju u saveznoj državi Montani. Možemo diskutirati je li to bio dobar potez za franšizu koja se uvijek odvijala na zabačenim lokacijama, ali mnogima od nas Amerika je ionako daleka egzotika pa idemo vidjeti kako je ona iskorištena kao igralište za novu pucačinu iz Ubisoftove radionice.

O kakvoj je igri ovdje riječ?

Hope County podijeljen je na tri dijela. Sjever obiluje planinama, na zapadu su ravnice, a istočni dio prošaran je rijekama. Radi se o prirodnoj oazi u kojoj vas čeka pretežito šumsko okruženje. Nekoliko značajnih lokacija raštrkano je po mapi, ali jednako kao u prethodnim Far Cry igrama, ni ovdje nema velikih gradova ni urbanih središta. S te strane, Far Cry u Americi nije neprepoznatljivo drugačiji od onoga što smo igrali ranije. Možete to uzeti kao dobru i kao lošu stvar, no mislim da će fanovi biti zadovoljni što serijal petim dijelom nije izgubio svoj identitet.

Još uvijek u svijetu Far Cryja susrećemo kojekakve čudake i divljake, a njih ovoga puta predvodi Joseph Seed. Dotični je vođa kulta Eden’s Gate koji se sprema za nadolazeći smak svijeta tako što terorizira i pljačka čitavu regiju. Igrač se kultistima zamjeri u ulozi zamjenika šerifa, neimenovanog lika koji dolazi izvana i postaje ikona otpora. Glavni lik nema neku snažnu motivaciju da sam ide srušiti Seeda i njegov kult te je pomalo smiješno što svoj život stavlja u opasnost spašavajući potpune strance. No, s obzirom da je to nijemi lik bez izraženog karaktera, moramo jednostavno povjerovati da je igrač zarobljen u Hope Countyju te da su mu veće šanse za spas ako pobije tisuće kultista umjesto da jednostavno pokuša pobjeći izvan regije da bi upozorio ostatak Amerike.

Moramo povjerovati da igrač ima veće šanse za spas ako pobije tisuće kultista umjesto da jednostavno pokuša pobjeći izvan regije.

U to morate povjerovati jer Far Cry 5 nije igra koja se može pohvaliti dobrom pričom. I ne mislim pritom na neku bogatu, dubokoumnu priču koja će vas natjerati da upišete studij teologije ili tako nešto. Najmanje što očekujem od priče u ovakvoj pucačini je da ima bit nakon koje mogu reći kako ta virtualna avantura nije bila gubitak vremena. Far Cry 5 ima fenomenalan početak, rekao bih najbolji u serijalu, no kasnije priča izgubi nit vodilju i jedva se dovuče do završnice koja je pomalo uvredljiva za igrača. Nažalost, Far Cry 5 se pridružuje Ubisoftovom nizu igara (The Division, Ghost Recon Wildlands) u kojima je antiklimaks u završnici glavno obilježje.

Neću nikome ništa spoilati, ali ako baš želite biti 100% neupućeni onda bolje preskočite ovaj odlomak. Priznat ću potencijalni pokušaj da se igrača prisili na nekakvu introspekciju – tipa ubio si tisuće kultista, zar si stvarno mislio da ćeš nakon toga u raj? Međutim, priča u Far Cryju 5 stalno je suzdržana da bi ostala u granicama političke korektnosti, tako da ispada hipokritična i šuplja kad god igraču nešto moralizira. Netko će sad uskočiti s komentarom kako su svi religijski ekstremizmi šuplji, ali bez da ulazimo u tu raspravu, mislim da igrač pričom u Far Cryju 5 na kraju neće osjetiti nikakvo postignuće. Frustrirajuće je kako stvari završe, a teško je da će nakon te frustriranosti igrač razmišljati o tome je li on u nečemu zgriješio. Stojim pri tome da ova igra nikoga neće natjerati na ispovijed.

Zaključak priče neće vas natjerati na ispovijed.

Ipak, nije sve isprazno oko te priče. Likovi u igri su genijalni i njihove priče uljepšavaju čovjeku boravak u Hope Countyju. Tijekom svoje avanture upoznajete između ostalih: lika koji je uvjeren da vanzemaljci kontroliraju SAD, ženu kojoj je helikopter dostojna zamjena za muža, a zatim i legendarnog Hurka koji se priključio kultistima zbog žena, ali je pobjegao kad je skužio da su im spolni odnosi zabranjeni. Nekoliko tih karikaturnih likova možete angažirati kao svoje pomoćnike pa iz njihovih čavrljanja doznate razne stvari; tipa da je pilot Nick Rye u vrlo ranoj mladosti naučio koristiti oružje pa će svoje dijete zato s oružjem upoznati znatno kasnije – tek kad mu bude pet godina. Ima Far Cry 5 dobrih šala, u nekoliko trenutaka suptilno bocka Amerikance zbog Trumpa, ali sve je to samo usputno i površno.

Ako ćemo iskreno, Far Cry je daleko poznatiji po svom gameplayu nego po priči pa je dobra vijest da se on i dalje dobro drži. Formula je najvećim dijelom ista uz malo šuljanja i lova, a zatim paljenja i žarenja kad se za to pruži prilika. Ovoga puta ne morate se penjati na tornjeve, ali struktura je i dalje takva da morate osloboditi baze od neprijatelja. Napredovanje je malo drugačije i odvija se kroz podizanje otpora prema kultu. Nakon rješavanja glavnih misija dobivate tzv. resistance level za pojedinu regiju, a kada ga napunite do kraja onda slijedi obračun s jednim od triju šefova.

Napredovanje je malo drugačije nego u prijašnjim igrama i odvija se kroz podizanje otpora prema kultu.

Kako više nema klasičnog skupljanja iskustva, nove vještine sada otključavate izazovima. Primjerice, kad eliminirate 10 neprijatelja s nekim oružjem dobit ćete tokene za otključavanje dodatnih sposobnosti (npr. korištenje padobrana, popravljanje auta). S druge strane, sporedne misije uglavnom vam donose novac kojim onda kupujete oružja, nadogradnje, vozila i letjelice. Ovakav sustav malo je rasteretio gameplay i usmjerio igrača na različite aktivnosti. To se ponajbolje vidi u prvih 5-10 sati kada je podizanje otpora jako zabavno.

U početku svijet baš otkrivate istraživanjem: vozite se od lokacije do lokacije, pretražujete svaku prostoriju i upijate informacije o kultu, o regiji, o lokalnom stanovništvu i slično. Takav pristup vam je potreban jer nemate novca da kupite naoružanje koje biste htjeli, a često se dogodi i da ostanete bez streljiva. Moram priznati da sam u tom snalaženju doista uživao i da sam sabotirao kult na razne maštovite načine – radio im blokade, zasjede i sl., poboljšavao svoj arsenal i guštao kad god mi se pružila prilika da se nekom letjelicom vinem u zrak. Tražio sam skrivene nagrade i u toj potrazi vidio neke od najmaštovitijih dionica Far Cryja 5, poput štale prepune osinjaka ili silosa okruženog nasilnim puranima (stvarno, s puranima se ne valja igrati). Da ste me nakon prvih deset sati igranja pitali što mislim o Far Cryju 5 rekao bih vam da je to uvjerljivo najbolji dio serijala.

Istraživanje svijeta u početku je vrlo detaljno jer je to jedini način da se dočepate resursa.

No, baš kao i s pričom, kasnije uslijedi hladan tuš. Čim riješite prvu regiju, vidite da vam preostale dvije nemaju za ponuditi ništa drugačije. Iako se Ubisoft ponovno trudi učiniti misije raznovrsnima, ako u jednoj regiji odradite 30 dosta različitih misija, što mislite koje su šanse da isto izvedu s još 60-ak misija? Šanse baš i nisu velike pa Far Cry 5 nakon prve trećine postaje igra ispunjavanja poznatih zadataka: počisti još jedan kamp, oderi deset sobova, spasi dvadeset civila, uništi trideset kamiona/helikoptera/brodova/nečega. I tako do samog kraja.

Svjestan sam ja da postoji neka granica koliko aktivnosti igrač može imati u jednoj pucačini, ali Far Cry igre redovito se muče s ovime. Isto kao što je gameplay u Primalu postao dosadan kad ste razvili svog lika, ovdje nakon desetak sati već imate oružja koja ćete koristiti do samog kraja igre. Nije stvar u tome da drugačijeg oružja nema, stvar je u tome da se ono premalo razlikuje da biste vi trošili novac na njega, odnosno igrali sporedne misije i istraživali okoliš da se tog novca dokopate.

Ili to gledajte ovako: čim u igri od neprijatelja pokupite neki snajper, to znači da ga ne trebate kupovati nego ga od tog trenutka uvijek možete dobiti za džabe. I recimo da u ponudi imate barem još tri snajpera koji su slabiji od onog najjeftinijeg kojega nadogradite. Tek je zadnji snajper nešto malo jači od onoga što imate. Zašto bi itko kupio osrednje snajpere ako mu ne daju nikakav napredak? Slično je i s vozilima – zašto bi itko potrošio novac na automobil bez oružja kada mu igra već u prvih desetak misija na trajno raspolaganje da kamion sa strojnicama?

Ispravite me ako se varam, ali u prijašnjim Far Cry igrama postojao je neki balans, npr. u trojci nisi mogao odmah na početku igre nabaviti snajper, staviti prigušivač te iz daljine počistiti čitav kamp bez da vas itko čuje i vidi. Ovdje je to moguće, tako da sam se tijekom cijelog igranja držao oružja koje mi je bilo dostupno od samog početka. Također nijednom nisam promijenio odjeću svom liku, niti sam bojao oružja i vozila u druge boje jer mi je tako svejedno kako moj izgleda i je li mi puška sive ili plave boje.

Najmanje što u obranu repetitivnosti mogu reći jest da sam proletio kroz igru u nekih dvadesetak sati, a znam da to nije baš najbolji način za doživjeti Far Cry 5. Ako ćete svoje igranje razvući na mjesec, dva ili tri, onda vjerojatno ne trebate brinuti oko toga da će vam misije izgledati isto ili da ćete se zasititi igre već nakon deset sati. Ako ćete igrati kampanju kooperativno, uz još jednog igrača, tim bolje jer vam se onda otvaraju neke nove mogućnosti taktiziranja. Ako imate priliku za to, definitivno bih preporučio da ovo igrate u co-opu.

Međutim, činjenica ostaje da su sve tri regije u igri strukturirane jednako, i rasplet je za svaku dosta sličan – praktički vidite istu animaciju nakon što oslobodite regiju, samo na drugačijoj lokaciji. U svemu tome zapravo su najgori obračuni s glavnim negativcima. Sa svakim od njih susrećete se po tri puta, i to tako da vas igra doslovno izbacuje iz akcije čim skupite određen broj resistance bodova. Vašem se liku zamuti pred očima i – op, budi se bez da znate gdje ste i kako ste ondje dospjeli. To s vremenom postane iritantno, pogotovo u regiji Jacoba Seeda gdje vas igra u tim sekvencama triput baca na isti poligon s istim položajem neprijatelja.

Ako kampanju želite doživjeti u potpunosti, najbolje je da ju igrate kooperativno.

Same boss bitke dosta su slabe i imam dojam da se razvojni tim s njima uopće nije ni trudio. Glavni negativci ne pružaju vam ništa veći izazov od običnih prašinara, a nakon što ih eliminirate uvijek slijedi jedna te ista stvar – uđi u tajnu podzemnu bazu, spasi nekoga, pobjegni prije eksplozije. Kad igrač već unaprijed zna što slijedi, bilo kakva napetost i neizvjesnost ubijene su već u samom startu.

Nepredvidivi element Far Cryja 5 rezerviran je za Arcade mod u kojemu možete zaigrati hrpu besplatnih misija. Tom modu možete pristupiti i iz glavne kampanje, a igranjem možete dobiti i bodove za otključavanje novih vještina vašeg lika. Misije i levele u Arcade modu prave sami igrači, tako da tu ima svega i svačega, pogotovo zato što se za levele mogu koristiti i materijali iz drugih Ubisoftovih igara. To može dovesti do različitih iznenađenja, pa npr. možete igrati level u kojemu se krećete po gradu (nešto što u glavnoj kampanji nećete vidjeti), a ganja vas banda velikih gorila (koje isto tako ne vidite u glavnoj kampanji). Ovakvo maštovito spajanje community sadržaja s glavnom kampanjom nešto je na čemu Ubisoftu treba čestitati, pa ako moram dati još jedan savjet za što bolji doživljaj Far Cryja 5 onda on glasi da povremeno zađete i u Arcade mod kako biste razbili repetitivnost glavne kampanje.

U Arcade modu vidjet ćete stvari koje će vam razbiti monotoniju glavne kampanje.

Još jedna pozitivna strana novog Far Cryja svakako je njegova prezentacija. Iako grafikom u početku nisam bio osobito impresioniran, kad sam vidio implementaciju HDR-a ostao sam ugodno iznenađen. Iznenađujuće je koliko snage igra izvlači iz četiri godine starog hardvera konzola, barem što se vizualnog prikaza tiče. U 2018. godini možda bih očekivao napredniji fizikalni model, ili možda čak pametnije ponašanje umjetne inteligencije, ali tu je FC5 stao u vremenu.

Progledat ću mu kroz prste jer me očarao zvukom, specifično glazbom. Licencirani soundtrack pametno je probran i zbog istoga će vam neke misije baš ostati u sjećanju. Primjerice, u jednoj misiji branite hotel dok na okolnim zvučnicima The Vinesi pjevaju svoj hit „Get Free“. Jednako je dobra i glazba koja je skladana posebno za igru. Tema za takozvani „Bliss“ (verzija raja u igri) toliko je upečatljiva da sam poželio utonuti u san u trenucima dok je svirala.

Bilo bi super da je s Far Cryjem 5 sve idilično kao u toj kultističkoj viziji raja. Možda bi čak i bilo idilično da prethodno ovome nismo imali tri dosta slične igre od kojih se ova samo marginalno razlikuje. Najjednostavnije je reći da od Far Cryja 5 dobivate otprilike ono što biste i očekivali. Pokušava ta igra dostaviti i nešto više, prvenstveno s pričom, ali jako sramežljivo i nedovoljno dobro. Također ju pati već viđeni problem zamora koji se javlja u drugoj polovici igre, kad igrač već nabavi sve što mu je potrebno da bude pravi Rambo. Pronalaženje rješenja za taj problem prepušteno je samom igraču, što se nekima neće svidjeti.

Međutim, ako ste ranije uživali u Far Cry igrama, ne vidim razlog da ovu američku avanturu promatrate skeptično. Pod uvjetom da vam priča u ovakvoj igri ne treba, u petici možete pronaći dosta zabave na svakom koraku, kao i dovoljno sadržaja da vam utaže žeđ za rešetanjem, mlataranjem i paljenjem.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre ustupio nam je njezin izdavač.

Priča vas neće odvesti prema zadovoljavajućem kraju, a ponavljanje u drugom dijelu igre morate si suzbiti sami kako god znate. Svejedno, Far Cry 5 je nastavak dostojan svog serijala, natrpan zavidnom količinom sadržaja i ušminkan lijepom prezentacijom, što je i više nego dovoljno da se zaljubite u njega.

80 Naša ocjena
  • još uvijek kvalitetan omjer napucavanja i stealtha
  • podizanje otpora kultu je super zabavno prvih 5-10 sati
  • odlična postava sporednih likova i nekoliko sporednih misija za pamćenje
  • dosta dobra grafika i fenomenalna glazba
  • Arcade mode ima potencijala za zanimljiva nova iskustva
  • priča krene dobro, ali završi bez ikakvog osjećaja postignuća
  • gameplay nakon prve regije postane repetitivan

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (57)

  • Dukindra

    26.03.2018 - 15:36

    Brzi ste ;D

    • Aldin219

      @Dukindra, 26.03.2018 - 16:14

      Upravo to. NEMOGUĆE je napraviti recenziju tako brzo. Imam puno poštovanja i prema Igoru i prema svima njima, ali gledajući i videe i čitajući recenzije, jasno je da se njihova mišljenja kroje na osnovu onoga što pišu i kažu svjetski recenzenti. Kaže Igor kako je recimo fenomenalan Shadow of the colossus, a nije ga skoro pa ni igrao i onda se sam uplete u to.

      Iskreno, igre su u mnogo čemu najdublji oblici umjetnosti jer spajaju sve medije u jedan. Da, jasno je da je ovo i sponzorirano i da treba biti brz u ovom vremenu, ali je nemoguće dati kvalitetan sud. Kao i knjiga, muzika i film, igra zahtjeva da je se pogleda sa hiljadu strana, da se “prespava” sto se kaže i da se slegnu utisci nekoliko puta itd. Ko što je rekao Jay-Z, nemoguće je ocjeniti album nakon jednog slušanja.

      Svaka čast Zoranu na njegovih par neprospavanih noći, i ovo nije kritika nikome od vrijednih ljudi u redakciji, već više nešto sto je problem u industriji kakva jeste danas.

    • scheilinkin

      @Aldin219, 26.03.2018 - 17:37

      Ne funkcioniše to baš tako, odnedavno sam i sam u toj game review sferi, HCL je igru dobio nekoliko dana pre izlaska. Kad istekne embargo onda se objavljuje pisana ili video recenzija. A sam review može biti gotov i par dana pre izlaska. Ja sam Attack on Titan 2 i Ni No Kuni 2 dobio skoro 7 dana ranije, i recenzije sam završio par dana pre određenog datuma …

    • Aldin219

      @scheilinkin, 27.03.2018 - 21:37

      Sve stojo. Upravu ste mada ja priznajem da imam malo sentimentalniji i romanticnijji odnos prema igrama i općenito umjetnosti pa zbog tga često imam taj problem. Meni je sve to idallje prebrzo

    • fajer dregon

      @Aldin219, 27.03.2018 - 23:06

      na svu srecu pa je svaki far cry doslovno far cry od bilo kakve romantike ili umjentnosti pa te onda ne bi trebalo smetati 🙂

    • Iskramor

      @Aldin219, 26.03.2018 - 19:44

      Igrali su verziju prije sluzbenog izlaska.

    • moordrak

      @Aldin219, 26.03.2018 - 21:27

      Eto, karta Hope Countya mi je na zidu, vrti se originalni soundtrack na sluškama, a FC5 update 1.03 se upravo skida na plejku. Mogao sam je imati još u prošli petak. Ako sam ja dobio igru par dana ranije, onda ozbiljni portali koji rade recenzije su igru dobili najmanje dva tjedna prije. Mjesec dana prije izlaska na tržište, igre se distribuiraju dilerima. Press materijali dolaze direktno od izdavača, a novinari i kuće koje stoje iza njih su vezani određenim ugovorima. Većinom se svi boje da “original” ne procuri pa je strogo zabranjeno prodavati igru prije službenog dana izlaska. U zadnjih 24 sata, mogu se javno puknuti svi materijali koji su do tada bili “tajna”. Pravi novinarski posao je malo zajeban jer si vezan razno-raznim non disclosure agreementima za koje “obična” raja ne zna i ne treba znati. Svaku igru danas se može komotno prijeći za 40 sati u potpunosti, a to je lako ostvarivo u nekoliko dana igranja. Ako je i ne prijeđeš za 40 sati, jako dobro upoznaš kakva je igra, kakve su joj mane i prednosti. Zato ne pizdi ga.

    • Igor Belan

      @Aldin219, 27.03.2018 - 10:05

      Aldine, pobrkao si malo lončiće. Odgovorili su ti već ljudi, ali da ponovim – igre dobivamo prije izlaska da bismo recenzije izbacili na vrijeme. To ne vrijedi za sve igre ikada, neke i kupujemo nakon izlaska (pa shodno tome i recenzije budu objavljene tjedan ili više nakon nabavke/izlaska igre), ali u slučaju ove igre upravo to je bio slučaj – igru smo dobili prije izlaska. Kao što je običaj u industriji. Često ne smijemo ni spominjati da je igra kod nas toliko rano, ali da razbijem iluziju teoretičarima zavjere među vama – nitko nam ne uvjetuje da igri damo višu ocjenu jer smo ranije dobili igru, niti to ikome pada na pamet (netko će žviždati o tome i izdavač će dobiti loš PR, samim time izdavači novinare ne sile na ništa osim da se drže pravila da ne pričaju o igri prije određenog datuma). Plus, mogao si vidjeti da smo već u dva navrata igrali FC5 na press eventima u Parizu i Londonu gdje smo već dobili rani dojam o igri, o čemu smo reportirali kroz video komentare i nedavni podcast. Za Shadow of the Colossus i moje iskustvo s igrom (bilo igrajući ili istražujući detalje o igrinom dizajnu) sam sve vrlo jasno i transparentno rekao u jednom od videa.

    • Aldin219

      @Igor Belan, 27.03.2018 - 21:34

      Opet tvrdim da je potrebno više vremena za analizu i to je jednostavno tako. Naravno da nema uvjetovanja, ali ako ćemo realno svima je u koristi da budete u dobrim odnsima. Vaš rad je i blji kad poredim sa nogim drugim recenzentima, ai da je t boljka? Stvarno meni lično jeste jer smatram da dosta igara prođe ispod radara. Dosta vrhunskih igara. No, u potpunosti razumijem vaš stav i stanište. To je vaš posao.

    • Igor Belan

      @Aldin219, 28.03.2018 - 08:48

      Možeš ti tvrditi što hoćeš, no očito je iz tvog prvog komentara da nisi baš upoznat s činjenicama i principima rada vezanima uz gaming novinarstvo. Dapače, nadao sam se da si sada nešto naučio ali eto – ti i dalje “tvrdiš” :)) Gle, ako te zabavlja razvijat i iznosit svoje male teorije o raznim stvarima, samo daj.

    • Pussybomber

      @Aldin219, 28.03.2018 - 14:00

      Aldin219 Evo ovog opet… Svjetski kritičar nbr.1
      (Big mouth and small brain) 😀

    • mokrEE

      @Aldin219, 27.03.2018 - 15:38

      ajde Aldine ne prdi, pa nije da ispituju novi lijek protiv raka vec recenziraju fakin’ igru i to onu koja je ista vec, koliko me sjecanje sluzi, skoro 4 nastavka. dobro, ne mozda bas ista ali slicna. Sta ti to znaci “svjetski recenzenti” ? nemoj pisati gluposti samo da zvucis nacitano jer se kuzi na prvu da u zivotu nisi procitao vise od 2 knjige. pusti krupnu sprehu molimte. kada budu imali priliku igrati malo “dubokoumniju” igru sa slozenom pricom i isprepletenim radnjama vjerujem da ce i recenzija biti na mjestu. a pricati o fc5 kao nekoj kompleksnoj igri je glupost. sve sto treba da radis je pratiti onu zutu tocku na ekranu. i tako vec 5 nasstavka uz 2 ili 3 ekspanzije. uostalom, igor i zoran u hodu odradjuju ovakve genericke naslove, i to na iskustvo ; )

    • nikola720p

      @Aldin219, 28.04.2018 - 00:16

      Ovo je jedina nova igrica koju sam uspeo zaigrati posle 15 dana pre izlaska i to jos u Srbiji

  • 312AE

    26.03.2018 - 15:58

    Nahajpali me videji, ali strpil budem se još. Nek malo padne cijena. Točno tak, kak je Zoran napisal, mi je bilo s trojkom. Na početku sve iztražival, radil sve one misije s rare životinjama radi torbici i na kraju se izgubil u igri i nikad ju nisam dovršil. Sve postalo kak neki job. Ako si ju sad nabavim, bude isto tak,a neda mi se onda igru prodavati, jer bude mi sam skupljala prašinu. Ti Dlc – i me zanjimaju, pa treba i to pričekati. Oni koji več igraju, uživajte!

    • crolink07

      @312AE, 26.03.2018 - 17:31

      Trojka mi je bila super do sredine a onda se pretvorila u super sranje. 5 minuta nakon što sam je nekako završio,bacio sam je u kontejner.Četvorka mi je bila digitalna pa sam je samo izbrisao nakon par sati dosade.Vidim da je petica na istom tragu,znači možda probam za trećinu cijene jer ću je vjerojatno toliko i igrati.

    • 312AE

      @crolink07, 26.03.2018 - 20:37

      Potpisujem, tak to i bude vjerovatno na kraju. Za 20 – 30 € možda i probam.

  • Cheesemassacre

    26.03.2018 - 16:06

    Nakon AC:O sam očekivao puno više

    • BeLLicus

      @Cheesemassacre, 26.03.2018 - 16:28

      AC:O im je najbolja stvar unazad 5 godina daleko.

    • vlatko2003

      @BeLLicus, 26.03.2018 - 19:24

      ma dobar je i rainbow

  • Tony Ghost 1811

    26.03.2018 - 16:15

    Nakon visegodisnjeg iskustva sa serijalom ipak ocekujem nesto visu ocjenu. Takodjer sam ocekivao da ne bude igra repetitivna, ali to je vec poznta mana open world igara, zbog koje nikada ni jednu nisam zavrsio.

  • PigyCro

    26.03.2018 - 16:16

    Gledajući kako drugi igraju primjetio sam da su izbacili animaciju lootanja i animacija kada se koristi med kit je uvijek ista. Odlična zamisao ali lošijam izvedba…

  • Mixa

    26.03.2018 - 16:36

    Kad pre recenzija! Ocekivao sam nekoliko videa prvo.

  • Whynot?

    26.03.2018 - 17:37

    Fer i objektivna recenzija. Mada bih ja snizio još malkice. Još imam noćne more od Mafie i ponavljajućih scenarija over & over again… 🙁

  • Sentiel FH-016

    26.03.2018 - 17:48

    Ajde više sa tim stalnim vrijeđanjem..

  • undisputed_kiki

    26.03.2018 - 17:57

    Znaci ovo je najvaznije sto ste napisali..mana kao i svake miseje bilo kojeg far crya. ” nakon prve misije vec repetitivno” ..znaxci teski shit ce biti onom tko se vec zasitio ovog serijala, bolje da ni ne kupuje!

  • Black op

    26.03.2018 - 18:21

    “gameplay postane repetitivan”, kao u apsolutno svakoj Ubisoftovoj igri?

  • Marac Marko

    26.03.2018 - 19:28

    Znaci igra vrijedna bar ocijene 90/100 ako joj Zoran dao 80 hehehehe.. Drago mi za Far Cry da odrzava jos uvijek kvalitetu.

  • infinity007

    26.03.2018 - 19:36

    Downloadano jucer, da je docekat sutrasnji datum da se pokrene… 😀 😀
    Tek nakon sto probam igru mogu rec da li mi se svidja, al posto sam vise/manje zadovoljan svim FC naslovima do sada red je na 5-icu…ipak je svaki dio imao ono nesto 😀

  • Iskramor

    26.03.2018 - 19:46

    Darkness 2 besplatan na humble bundle-u.

  • Armin44

    26.03.2018 - 21:18

    Da li postoji Ubisoft igra koja u svojoj recenziji ne sadrži riječ “repetitivno’ 🙂

  • ShalO

    26.03.2018 - 21:50

    IGN nije odigrao i recenzirao peticu HCL jeste! Ne znam je li igra duze id 24 sata ba trzistu.Jedino je ego Hrvata sposoban i dovoljno brz da igru koja traje 30-50 sati zavrsi za 24sata i uz to napravi recenziju lol. U stvari ne bih nista dodavao, Aldin219 u prvom komentaru je vec sve rekao 🙂 Da ne znate mozda kakav je Metro Exodus ili GTA6, jedva cekam te igre a zanima me recenzija

    • Zoran Žalac

      @ShalO, 26.03.2018 - 22:50

      Ajde ne trabunjaj. Igra izlazi sutra, 27.03. Primjerak igre dobili smo tjedan dana prije kao i svi drugi portali. Recenzija nije rađena u roku 24 sata. A to da ign nema recenziju nije istina. Pričaš o stvarima koje ne znaš, širiš laži i neka ti ovo bude upozorenje pred ban (kojeg već dugo toleriramo iako znam da ti je ovo novi račun kojega si otvorio nakon što si prethodno banan).

    • blacklist0907

      @Zoran Žalac, 26.03.2018 - 23:35

      Bas ga trabunja…al ispravak mali…ign ima review in progress jer nisu jos stigli sve isprobat

    • Sackboy

      @Zoran Žalac, 27.03.2018 - 17:10

      Oduvijek me je interesiralo kako se to može nekoga spriječiti da napravi novi račun u hrvatskoj gdje svaka 24 sata imaš novu IP adresu?

    • Zoran Žalac

      @Sackboy, 27.03.2018 - 19:08

      Pošalješ svoju mater da ga traži.

    • afaron

      @ShalO, 26.03.2018 - 23:00

      Mozda su je dobili 7 dana prije?

  • moordrak

    26.03.2018 - 23:56

    Za sada jebenica. Sorry ekipa, ali ovo je moj tip igre pa se ne mogu složiti sa svim napisanim u recenziji posebno kada se spominje repetativnost. Upravo me taj dio najviše opušta jer znam na čemu sam, čime raspolažem i što trebam raditi i nije mi nimalo naporno niti dosadno sustavno, smireno i precizno čistiti neprijateljske baze. Fantastičan stress releaf i vjerojatno preduvjet za kakav trofej. Pa ne igram speed run pa k’o prvi do kraja. Ima vremena. Pomalo. Ista stvar sa oružjima. Lijepo je da je cijeli arsenal na raspolaganju ali ako mogu praćkom biti jednako učinkoviti kao i sa kakvim AK47 onda ću tu praćku usavršiti do j*ja i drugo oružje mi ne treba. Samo je pitanje koliko dugo moram učiti da bih tu praćku koristio kao nindža. Svejedno ću nabaviti sve što se nudi od pucalica/robe u trgovinama ne zato što mi to treba, nego zato što mogu jer imam dovoljno resursa/zlata/dolara/umetni ime valute/ za nabavu istog. Ovo je tip igre u kojem želim prevrnuti baš svaki kamen, upoznati svaku babu i babana, gurnut nos u svaku rupu, priklat svaku živinu koja se miče i zabiti metak u čelo baš svakom negativcu. A i pozitivcu ako mi ide na*urac. Briga me za posljedice. Sudeći po napisanom u recenziji, FC5 ću sigurno igrati još mjesecima.

  • croBilly394

    27.03.2018 - 00:19

    Da nisam pročitao naslov recenzije, ne bih znao recenzira li se FC3, 4 ili 5. Nekome paše ovakva reciklaža, donekle i razumijem, ali ja sam zasićen.

  • THE WITCHER 666

    27.03.2018 - 03:12

    HMM, Znaci 80, ok ajde malo da vidime te minuse i zasto mislim da igra realno zasluzuje ocenju 90. Prvi minus prica,pa realno gledano far cry sekad je imao problem sa pricom i ostavanje kliff hangera za jos jedan prelazak jos od far cry 1, da trazis t neku dubini i smislu i pricu gde t je cilj ubijsve sto se mrda na mapi i crvenu boju , far cry odjuvjek se igrao zbog lokacija i puskaranja a novine vo ovu igru ima dosta od toga letjenje, dobar buddy sistem, odlican prezentavija i odlicno uradeni pc port ,zbog drugi minus sav gameplay postaje repetitvan nakon prve regije pada u vodu jer far cry od keca radi,na toj princip i meni ne smeta ta formula ubisofta ako je dobro ne menjati. To zorane zalac to je isto kao da kazes za model napucavanja na rockstar games koi nije promjenen jos iz gta 4 pa je najbojli u svetu za tps , i usuvrsuli su ga u red dead redemption i gta v , a i sam si rekao proletio sam kroz igru , tu si najvecu gresku uradio jer ovu igru prvin se istrazi uzduz i popreku i tada se donosi konecni sud, da si ulozio 50 sati koliko traje realno far cry 5 i da si dao ocenju sta je dana bio bi sasvim ok, ali sa tim sta si rekao proletio sam kroz igru, znaci vi ste iz hcl a pola sadrzaja iz igre voopsto niste ni iskusili. Tako da od mene igru ima 90/ 100 poena.

    • infinity007

      @THE WITCHER 666, 27.03.2018 - 16:48

      Pa naravno, u biti svaki nastavak neke igre se skoro pa niti ne razlikuje od prethodne, a ako funkcionira zasto ista mijenjat… sa AC:Origins su promijenili dosta toga i za cudo igra izasla perfekt, ali za FC se slazem, samo suljanje i silent kill 😀

  • MAX3d

    27.03.2018 - 13:56

    Solidna igra,nista vise od toga.Recenzija odlicna ,zasto bi neko igrao 50h igru da bi mogao napisati recenziju,gubit vrijeme od tacke A do B ,kad se sve ponavlja.

  • X_wing2

    27.03.2018 - 16:38

    Ubisoft sa far cryom ide u krajnosti koje rade sa fifom, managerom, pesom i slicnim glupostima, minimalna promjena u odnosu na prosli nastavak cisto da ima nesto novo, ali za ljubitelje zanra i serijala dostatno. Igra nije losa, nije ni nesto maestralno. Kad bude 50 posto popusta kupit i odigrat.

  • ratare40

    27.03.2018 - 22:20

    SPOILER!!! Igrica je ok , ali na kraju kad padnu nuklearne bombe… TO JE GLUPO ZA FAR CRY IGRU!!! Pa odakle Ubisoftu pade na pamet nuklearne bombe u Far Cry igri , i kako vojska nemože da upadne i da pobije one sektaše , pa 21. vek je , imaju satelite i druge stvari , jedino ako se nisu svađali sa Rusijom pa otud one nuklearke , ali sve jedno veoma glupo. Gameplay je super , ali priča… Samo da je bila bolja priča i ova igrica bi bila perfektna!

  • Tommygun

    28.03.2018 - 10:12

    Danas kupio, recenzijom sam zadovoljan, ovo mi je prvi fc tako da cemo vidjeti…

  • MomoKiid

    28.03.2018 - 11:43

    Koja smijurija od recenzije. Stealth kao pozitivna stavka ? To je FPS zaboga,to nikako nemože ić ruku pod ruku. Grafika ? Pa koja igra AAA kategorije ima “lošu” grafiku ? To je standard u današnjem gamingu da igra mora izgledat pristojno Pamtljivi likovi ? Sumjam. Napucavanje ? Kad nekoga sa sačmaricom pogodiš sa 2 metra, a on i dalje stoji na nogmama….da. Voice acting i lip sync kao da ni ne postoje…itd itd itd

    Dakle HCL, realno igra nemože dobit veću ocijenu od 50, mada je i to previše. Svaki FC je replika prijašnjeg. Open world sa loot fiestom (ubi 10 medveda da dobiš bolji remen) itd.

    UbiSoft je izgubio kredibilitet sa svojim igrama khm khm AC Unity(Serijal koji je ujedno izcijeđen do besvijesti). Strah me je opće pomislit na što će ličit novi SC ili PoP jednoga dana. Nek se drže platformera (Rayman), a open world igre neg ostave Rockstaru.

    =)

    • Igor Belan

      @MomoKiid, 28.03.2018 - 12:03

      A dobro, malo trollaš, nemoj samo da ti postane navika. Volimo imati što normalnije komentare ovdje.

    • infinity007

      @MomoKiid, 28.03.2018 - 17:13

      Pa dobro jel oni imaju pravo dat ocjenu kakvu hoce za njihov dojam igre, ili ne? Nitko ne tvrdi da ce svima odgovarat. Sto se tice same igre jucer sam poceo i onaj prvi dojam je dobar, Uostalom po cemu se razlikuju svi PES-ovi ili Fife, osim po grafici i nekim sitnim novostima svake godine, ili recimo F1 itd…e tako je i FC (nemam nista protiv Fife, PES-a ili F1, samo sam uzeo za primjer)

    • Drunkenstein

      @MomoKiid, 28.03.2018 - 23:40

      Tako je, slažem se. Crap on cracker. Ocjena je ubi bože kao i inače, rijetko kad ide ispod 80, a valjda nikad ispod 70. Šta je sa 40, 50, 60 ? Kao da imate nešto protiv brojeva i zdrave kritike ? Pa ne može svaka igra imat sličnu ocjenu, to nema smisla. Potrebno je proširit taj raspon ocijenjivanja, inače se gubi na kvaliteti kritike. Dobar dio igara koje ste ocijenili sa 75-85 bi kod mene prošle sa 40-70. Ovo vam je 80, bijedni Lotr ispljuvak-shadow of war vam je na 77, a Witcher 3 tek 85, a da ne spominjem još one bijedne, mainstream online igre, ma dajte.

    • mokrEE

      @Drunkenstein, 28.03.2018 - 23:56

      u nekim stvarima se i ja slazem. dakle, igor ce uvijek naglasiti da oni gledaju odredjeni nastavak kao zasebnu igru neovisno o prethodnim nastavcima i onda je tu redovito opravdanje tipa “kao nastavak fc serijala igra zasluzuje 70 ali ako je gledamo kao zasebnu igru onda je to 80” i naravno, ta ocjena je uvijek veca od realne. hipoteticki govoreci, sto bi se dogodilo kada bi fc6 bio ISTA IGRA kao fc5, ali bukvalno, ista igra samo sa drugim naslovom? da li bi u tom slucaju fc6 ponovno dobio 80 ili bi sada odjednom vrijedila druga pravila pa bi se primjenilo ono da je “previse slican prethodnom nastavku”? mislim da na ovom portalu taj dio nije jasno definiran, nekim igrama se slicnosti sa prethodnim nastavcima (fc serijal, cod serijal, Assasin creed.) progledavaju kroz prste i to im se ne uzima za zlo dok ste recimo jedan fallout:new vegas koji je nakraju krajeva samostalna ekspanzija (cak nije niti novi nastavak a recimo ima vise razlicitosti od fc3 nego fc serijali ili recimo AC ) dosta ostro ocijenili. zao mi je ali mislim da ekipa na portalu pocinje kuziti da su neke igre povlastene ovdje na hcl-u (a najbolji primjer je upravo fc i cod) i ljudi se pocinju pitati je li to radi toga sto imate neke skrivene simpatije prema odredjenim nastavcima ili vam neko gurne neku susku sa strane da malo podebljate ocjenu. eto, znam da cete vi sada reci da su to gluposti u sferi znanstvene fantastike ali cinjenica je da neke igre kod vas vec godinama prolaze bolje nego sto bi realno trebale.

    • Igor Belan

      @mokrEE, 29.03.2018 - 07:51

      Da je FC6 potpuno ista igra kao FC5 ne bismo ga recenzirali nego bismo napisali ljuti specijal o tome kako je Ubisoft smeće i kako se takva praksa u industriji mora zaustaviti. Dakle ne bi dobio ni nulu. Jer stvari nisu crne i bijele. Postoje principi i fine nijanse u svemu. SVE se uzima u obzir pri ocjenjivanju. Nema nekakvih pravila koja nas ograničavaju. Nije svaki serijal isti, samim time ne gledamo na svaki nastavak svakog serijala isto. Nema formule za ocjenjivanje koja vrijedi za svaku igru. 80 za novu Fifu i 80 za novi Far Cry nije ista ocjena. Odnosno je, ali nema isto značenje u svakom pogledu. Nije svako kvalificiran dati ocjenu igri. Ono što je tebi bitno kao najobičnijem konzumentu je sama recenzija i popratna ocjena – da znaš kakva je igra i da možeš uz tekst recenzije, konačnu ocjenu i onaj graf na kraju procjeniti valja li nabaviti ovu igru, tj. Koliko je dobra/loša po našem profesionalnom sudu. Ne moraš dubinski razumjeti kako iskustvom, znanjem i razumom dolazimo do ocjene za koju vjerujemo da je najpoštenija iz naše perspektive, u ekosustavu baš našeg portala (svaki portal je drugačiji). I ne, nema povlaštenih igara kod nas – previše gledaš filmove, takve mito i korupcija spike ne postoje ovdje. I Zemlja nije ravna.

    • Igor Belan

      @Drunkenstein, 29.03.2018 - 07:20

      Napisao si ovo previše nekulturno i nerazumno. Imaj poštovanja ili nećemo pričati. Ocjene ispod 60 su rijetkost u mainstream gamingu općenito, a kod nas možda i mrvicu češće jer na loše igre nećemo ni trošiti vrijeme, pogotovo kad nisu pompozno promovirane pa ih nitko od vas neće ni razmišljati kupiti.

  • zux909

    31.03.2018 - 10:46

    Jedna od boljih recnzija u posljednje vrijemet iskano + video uradak.Procitao i pogledao u jednom dahu.Hvala

  • SanKa

    06.04.2018 - 10:35

    što se tiče priče, na hrpi mjesta sam čuo upravo suprotno. da je priča odlična i najbolji dio igre. kakav je u usporedbi sa fc 4 ? ja sam u fc 4 iznimno uživao, ako je u tom stilu, kupujem definitivno

  • nikola720p

    28.04.2018 - 00:28

    Ja igram ovu igricu i zadovoljan sam,najveca prednost je priroda i sto mozes da biras koji ces pol m/z strava,izabrao z,pol .Priroda je fantazija podsecame na odmor kod bake 2002 godine,lose strane su dan i noc cilkus je dosadan mnogo je bolji kod far cry 2,osecaj voznje nije dobar ali ovo je ipak ratna igrica i to nije bitno toliko,muzika u igrici je stvarno lepa,ali mogli su da stave nesto od latinske muzike,sto se tice price 50/50% ima nekih stvari koje uopste ne svidjaju ali ima dobrih stvari u prici,dobro je sto nema zmija u igrici,jeste nedostatak ali koji ce mi djavoIgrica je dobra ima predivnu prirodu i to pozdravljam…

  • Marko Ticinovic

    02.05.2018 - 22:17

    Pohvala za Zorana,jako kvalitetno i brzo odrađena recenzija.A što se tiče igrice trenutno mi se skida pa će mo vidjeti što će biti.

  • highitpro

    05.05.2018 - 06:45

    Složio bih se s 80+, 80 visokih. Jer ovo je igra koju igraju s lakoćomi dedeki i klinci i under koji “smiju” kad mama i tata gledaju. Ovi zadnji su vam ono u klasi legalno kao Torrente 🙂 Ako nema stvarne štete, može. Snajperom u vugla prije 18+? Zakaj ne, to je samo igrica, nije to RL. I pol sata na tjedan ili mjesec ili kolko starci dozvole.

    Drugo: prvi “minus” je meni zapravo “plus”. Ako Zoran tvrdi da se tako osjetio. “Bez ikakvog osjećaja postignuća”. Ma da, a igrica koja načinje teme kao što su Kult. OVo je čisti plus za Ubisoft i ekipu. Zorane, nikad nema postignuća u borbi s kultovima. Kao žohari su.

    Preostali minus je jednostavno “UbiSoft” i #Dunia, moš ga volit, moš ga mrzit, bez mjega ništa nije isto. Otkad ima Ubisofta i UNIA-a, može bilo koja tematika igrice.

    BTW, jel tko prismrdio HARD levlel postavkama? Moj kllinac rasutra na Easy, a ja se malo mučim ponekad, igram NORMAL. Za mene je ovo 95. Kako kome.

  • Stefan021

    29.08.2018 - 13:00

    Igram igricu vec 3. meseca I mogu reci da zalim 60e koje sam bacio na ovu igru .Zato sto su je promenili da kao mi sami istrazujemo svet.Far cry serijal je poznat po dobroj prici,outpostevima I radio towerima.Po meni je najbolji far cry 3 I uvek ce I biti ako Ubisoft ovako nastavi.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?