HCL.HR

FIFA 22 zapravo donosi dosta noviteta u Career Mode, evo što je sve novo

Zoran Žalac 05.08.2021.   •   30 komentara


Iz EA Sportsa su otkrili koji nas noviteti čekaju u najvećem offline modu Fife 22 – modu karijere.

Iako najveći broj igrača FIFA igara igra Ultimate Team i druge multiplayer modove, još uvijek postoji vokalna grupa onih koji uživaju u glavnom single player modu – karijeri. Za takve FIFA 22 donosi nekoliko vrlo značajnih novosti – možda i najznačajnijih unazad nekoliko godina.

Već je ranije bilo navedeno kako ćemo po prvi puta moći kreirati vlastiti nogometni klub iz temelja. To će funkcionirati tako da ćemo neki klub iz postojeće lige morati izbaciti kako bismo ga zamijenili svojim klubom. Moći ćemo birati od kojeg ćemo ranga krenuti – odmah od prve lige ili od najniže lige. Klubu ćemo također moći odrediti nadimak koji će komentatori izgovarati, a birat ćemo i rivale.

Naravno, klubu ćemo moći dizajnirati grb/logo, dresove i stadion. Dobro ste pročitali – po prvi put u Career mod dolazi mogućnost modificiranja stadiona. Moći će se birati dizajn travnjaka, boja sjedalica, glazba koja će svirati kad se postigne gol, pjesme koje će se pjevati prilikom izlaska na teren, itd.

Klub će se brzinski moći popuniti igračima po više kriterija. Moći ćemo odabrati sveukupni rejting kluba po pet zvjezdica – što je u biti težina igre. Moći će se birati je li tim mlađi ili stariji, kakvi su prioriteti kluba, kakva je struktura nacionalnosti u klubu i sl. Konačno, moći će se birati početni budžet s maksimalnom količinom od jedne milijarde eura.

U slučaju da Career mod igrate i kao nogometaš, s menadžerom ćete imati detaljniji odnos te će se vaše izvedbe detaljnije analizirati. Primjerice, ako budete imali dobru utakmicu protiv nekog jačeg kluba ili rivala, to će vam više utjecati na šanse da budete izabrani u prvih 11 nego kad imate dobru utakmicu protiv slabijeg tima.

Nogometaši će također imati dodatne zadatke tijekom utakmice ovisno o poziciji i kvaliteti tima naspram suparnika. Dakle, više neće biti nerealističnih očekivanja da protiv vodećeg kluba postignete hat-trick i sl.

Potpuno je izmijenjen sustav razvoja nogometaša. Igrači će sada imati veću kontrolu nad atributima/ocjenama nogometaša. No, veliki novitet su Perkovi. Njih otključavamo svakim levelom, a tijekom utakmice mogu se koristiti do tri perka. Perkovi primarno utječu na vašeg nogometaša, no mogu poboljšati i vještine njegovih suigrača.

Perkovi rade na principu forme – morate ih “otključati” tako da igrate dobro. Npr. kad postignete prvi gol, aktivira vam se perk koji ste odabrali za igrača – npr. precizniji udarci iz daljine, bolje driblanje i sl. Naravno, perkovi imaju vremensko ograničenje – većina ih traje po 15 minuta (onih virtualnih), ali neke su i dulji. Lista perkova je poduža i možete ju pogledati ispod.

Perkovi nogometaša u FIFA 22

Uspjesi koje ostvarimo u Career modu bit će preneseni izvan terena pa ćemo djelić slavljeničke atmosfere vidjeti i u svlačionicama. Nadamo se da to ne uključuje i tuševe!

Dakako, očekuje nas hrpa animacija prije meča. Na novim konzolama je dodana hrpa novih detalja – npr. pregledavanje travnjaka, pa čak i odlazak publike s tribina prije nego je utakmica gotova u slučaju da tim loše igra.

Također je potvrđeno da će u Career mod biti ubačena nova konferencijska liga.

Komentari (30)

  • cutiexxx

    05.08.2021 - 22:34

    Ne mogu vjerovati da ovo govorim, ali ovo čak zvuči dobro.

  • NorthCorps

    05.08.2021 - 22:37

    Pes je mrtav. Moran sad na Fifu pribacit se.

    • Bojko

      @NorthCorps, 05.08.2021 - 23:42

      Nemoj brale, igrači imaju inerciju goru nego u stolnom nogometu.

    • movie

      @Bojko, 06.08.2021 - 14:18

      Igra nije niti izašla ali ti znaš kakva će biti?

    • Bojko

      @movie, 06.08.2021 - 16:45

      Svake godine im dam šansu i barem isprobam, i uvijek isto. Zbog enormnog broja svojih igrača, sljedbenika i fanova (poput tebe), bili bi glupi da naprave veliki odmak u gameplayu. Dakle i dalje će igrači mijenjati smijer kao da imaju jetpack u guzici. A ovo gore iz članka je sve dobrodošlo, to mi se sviđa.

    • movie

      @Bojko, 07.08.2021 - 10:05

      Novinari su imali prilike zaigrati ranu verziju igre i svi odreda imaju hvale za igru i govore o velikm pomacima, no ti znaš da će i ove godine igra biti isto sranje. Kada govoriš o pomacima nisi li pomislio da je stara generacija konzola dosegla svoj vrhunac i da daljnji pomaci nisu bili mogući? Nova generacija konzola daje im nove mogušnosti i sada se više ne mogu hvatati za hardver koji ih ograničava. Stoga, za očekivati je ove godine vidljiv pomak na bolje a sljedeće godine još i više kada ovladaju novim hardverom. Nisam nikakav sljedbenik niti fan, samo sam lik koji cijeli život igra nogomet i koji voli nogomet. U fifi nisam od 2012 godine pokrenio niti jedan drugi mod osim futa, tako da mi se jebe za sve novotarije koje najavljuju. Jedino me interesira što će novog i to na bolje biti u futu. Sviđa mi se koncept i zato ga igram. Vrlo sam realan i stalno sam govorio o problemima igre koji mene smetaju. No kroz sve ove godine sam shvatio da ono što je meni problem u igri većini je vrlina. Imamo različite poglede na igru. Stoga je posve jasno da se igra ne može prilagoditi svima i da svi budu zadovoljni. Dok igru ne probam ne mogu okolo ljudima govoriti da je sranje. Vidim da su po prvi put angažirali dvije profi momčadi koje su igrale nogomet i sve se bilježilo kako bi se prenijelo u igru. Znači sve se radilo iz temelja novo. Preko 4000 animacija. Posebna se pažnja posvetila formacijama i svakom igraču unutar te formacije. To je sada lakše kada imaju u kadru 22 nogometaša što do sada nije bilo moguće. Kakav će rezultat biti, vidjet ćemo uskoro. No ne mogu unaprijed reći da će biti sranje niti da će biti super. Neki trud je uložen i mogu se samo nadati da će biti i neki pomak u serijalu, na bolje.

    • Bojko

      @movie, 07.08.2021 - 12:26

      Nigdje nisam rekao da je igra sranje. Za neke poput tebe je odlična, za druge poput mene samo ok. Ali nemojmo se zavaravati – nije potrebna nova generacija konzola da bi napravili inerciju gibanja.

    • movie

      @Bojko, 07.08.2021 - 16:14

      Nikad nigdje nisam rekao da je igra odlična. Samo da je igram. Imam puno primjedbi na igru. No i takva kakva je igram je samo zbog futa. Što je i nije potrebno da bi igra bila bolja, ne znam. U svakom slučaju sada imaju na raspolaganju hardver koji može potegnuti svaku njihovu trenutnu zamisao pa nemaju opravdanja. Još mjesec dana do eventualnog demoa pa ćemo vidjeti na čemu smo.

  • Tony Ghost 1811

    05.08.2021 - 22:37

    Zvuci cak i meni dobro.

  • marjanovicut

    05.08.2021 - 22:51

    Zamislite koliko bi tek bilo noviteta da je Pes konkurencija i da oduzme tipa 50% marketa fifi? Ovo bi bilo jos u fifi 19 a ne sad…

  • tuvvok1701

    05.08.2021 - 22:57

    Stvarno neloše zvuči, koliko god bilo svetogrđe to reć. Šteta što u Konamiju nisu poradili na ovim detaljima koji bi trebali biti puno lakši za odradit kad imaš dobar model igre. Ali, šta sad, srićom ima starih Pes-ova, bije ovo dovoljno dobar razlog za priječi na Fifu.

  • lepiakadodo

    05.08.2021 - 23:29

    Sve ok, lijep progres, al perkovi unutar igre? A bogte…

    • Ki-ya Karate Monster

      @lepiakadodo, 06.08.2021 - 08:13

      Promijenili su naziv u Perks, prije se zvao Traits.

  • Arthur

    05.08.2021 - 23:50

    Haj ovo se čak čini dobro koliko se god protivim sportskim naslovima jer su svake godine skoro isti. Dobri noviteti i dodatci koji će povećati gameplay. Samo se nadam da neće biti bugova i tone mikrotransakcija jer bi ovo čak mogao i uzeti jer me ekipa stalno nagovara da uzmem pes ili fifu da se igra u dvoje a ne želim uzeti nešto što je loše. I još da imaju voltu da se mogu iživjeti ako budem loš😂😂😂. Samo valja ovo pozorno pratiti jer je opet EA u pitanju pa se nikada ne zna. Za sada mi je sve tip-top tako da bi ovo moglo pasti ali pod uvjetom sa bude dobro na ps4 konzolama.

  • Bojko

    05.08.2021 - 23:51

    Nije mi ovo igra za single player, ali kad bi bila, cijenio bih ovo. Ima zgodnih detalja.

    • SilverMelior

      @Bojko, 06.08.2021 - 08:22

      Jeste za single player, nema nista ljepse nego krenuti s nekim losim klubom iz najnize lige i polako se penjati prema vrhu.

    • Bojko

      @SilverMelior, 06.08.2021 - 08:42

      Barem što se nogometa tiče, meni nema ljepše nego kad nas četvorica zasjednemo jedan kraj drugoga, laktarimo se i trollamo tko bolje igra, tko nikad ne dodaje, tko previše dribla, tko prima gol u zadnjoj minuti… mental warfare u stvarnom prostoru sa stvarnim ljudima.

  • nikola720p

    06.08.2021 - 00:41

    bilo bi odlicno uvesti opciju tuca na tribinama…nista ne bi falilo da gledas malo akcije

  • kebbab

    06.08.2021 - 08:01

    I opet, neće biti žutih kartona za odugovlačenje, opet neće biti pravih sudaca, ali će biti svaka druga utakmica 6-6.

    • ToniMC

      @kebbab, 06.08.2021 - 19:55

      Probaj prebacit na SEMI PRO težinu igre jednom

  • kebbab

    06.08.2021 - 08:30

    Pa mislim da su bili ti perkovi i prije u Fifi 20 ali u Volti.

  • Ovcaodnovca

    06.08.2021 - 08:31

    zar jos netko igra Call of Duty kampanji i Fifa kampanju?

    • kebbab

      @Ovcaodnovca, 06.08.2021 - 15:13

      Pa ja u Fifi obožavam career mode. Pravi klubovi i postave, igram prave sezone i gradim ekipu, probijam se iz druge španjolske lige i ciljam na ligu europe sa Real Valladolidom a poluvrijeme na 10 minuta i World Class. Meni je fut odvratan jer svaki drugi pe.er ima Messija, Ronalda i druge legende. Posle jih nabacaju u ekipu i piči miki. Ja bi volio kad bo FUT bio po sistemu onoga Top Eleven za mobitele. Treba napraviti sustav u kojem bi otprilike jednaki igrači igrali međusobno. Sada je tako da, pobijediš nekoga 2-0, a sljedeći te razbije 7-1.

  • Timmy20

    06.08.2021 - 10:51

    Samo da gameplay bude bolji, a ne kao Fifa21 da nema tekme ispod 5-6 golova.Posto volim SP, radujem se karijeri iz nizih rangova i da moj tim “NK High Elf’s” doguram do vrha.

    • cutiexxx

      @Timmy20, 06.08.2021 - 11:18

      Slažem se.

      BTW, ne želim biti grammar nazi, ali ne piše se High Elf’s, nego High Elves. High Elf’s bi značilo “High Elf is”

    • ToniMC

      @cutiexxx, 06.08.2021 - 19:57

      Točno je i “High Elf’s” ako se misli na nečije posjedovanje nečega

    • Bronson

      @ToniMC, 07.08.2021 - 17:07

      Ne, nije tacno. Je l’ ti znas cemu sluzi apostrof?

  • RickBarry

    06.08.2021 - 11:12

    Ovo ne izgleda loše iskreni.

  • MoGaming

    06.08.2021 - 16:09

    Kad gledam komentare kako je PES mrtav i smijem se. Presto sam igrat oboje ali se moram umješati i reći da je ovakvu vrstu kreiranja lika,kluba i stadiona PES imao 2013. To znam jer sam taj najviše igrao i sa svojim napravljenim klubom prelazio tadašnju Master Ligu. Nije ovo nikakav napredak u polju izgradnje stadiona jer si jako ograničen i bez dodatnih alata za modeliranje te importovanje modela i td. Nikad nećeš moći replicirat neki svoj lokalni stadion.

  • karlod1997

    08.08.2021 - 13:03

    Odlična vijest.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?