HCL.HR

Iz Minecrafta je uklonjen spomen čovjeka koji je stvorio tu igru

Zoran Žalac 28.03.2019.   •   7 komentara


Novo ažuriranje za popularni Minecraft iz igre je uklonilo spominjanje nadimka čovjeka koji je tu igru stvorio.

Kad čujete termin “notch” šanse su da pomislite na onaj iritantni “zub” s modernih mobitela prije nego na Markusa “Notcha” Perssona. Čovjek koji je stvorio Minecraft već se godinama ne bavi tom igrom i nakon nje u industriji videoigara nije napravio ništa značajno. Minecraft je, dakako, danas u vlasništvu tvrtke Microsoft, a čini se kako bi najradije u potpunosti preuzeli zasluge za tu igru.

Naime, nakon zadnjeg ažuriranja u Minecraftu je nestao nadimak Notch. Isti se nasumično pojavljivao u rečenicama “Made by Notch!” i “The Work of Notch!” kao žuti tekst prilikom učitavanja igre. Sada tih rečenica više nema, iako Markus Persson ostaje naveden kao autor igre u creditsima koje ionako nitko ne gleda.

Iz Mojanga i Microsofta nisu se očitovali o ovom potezu, ali za pretpostaviti je da su smatrali kako im poveznica s kreatorom igre šteti. Naime, Persson se u nekoliko navrata na Twitteru “razmahao” i ponudio svoje definicije roda, popljuvao feministice te izrazio stavove o LGBTQ zajednici koji su u izravnom kontrastu s korporativnom politikom u Microsoftu. .

Označeno sa: ,

Komentari (7)

  • vragec25cro

    28.03.2019 - 10:14

    Daa sam dobio tolko love ko on za Minecraft,iskreno nebi me niti bilo briga šta če raditi s mohim imenom(osim da ga ne blate)

  • Dick Johnson

    28.03.2019 - 11:03

    Cucked.

    Uostalom šta neko ima imat razmišljanja i stavove koji nisu odobreni. Klasični “toughtcrime”, pa se jednostavno ukloni osoba ko da nikad nije postojala.

  • SonOfZeus

    28.03.2019 - 12:01

    Dakle u redu je ako imas definiciju roda koji je kontra onome sto je dokazano znanstveno i bioloski vec stotinama godinama – ali ako slucajno, nedaj boze, se slazes sa cinienicama i zdravim razumom a ne emocijama onda nitko ne zeli imati veze s tobom. Sto je slijedece? Doktor koji ne priznaje 100+ rodova ce dobiti otkaz? Odvjetnik koji misli da ne postoji wage gap ce morati zatvorit radnju? Muskarac koj me skupi noge u tramvaju dok mu jaja ne postanu palacinke izbacen iz istog?

    • BoneDigger

      @SonOfZeus, 28.03.2019 - 19:59

      Zanimljivo da kazes taj primjer za doktora jer se to vec dogodilo.

  • microlightgames

    28.03.2019 - 13:34

    Znaci ova misljenja koja microsoft i ostale tvrtke zalazu su misljenja manjine ali misljenja aktivista, ukratko sirenje propagande zajedno s tim aktivistima. I doslo je do te mjere da ako spomenes bilo sta suprotno od toga tvrtke se maknu od tebe. Jednom rijecju, uzas.

    • sallaD

      @microlightgames, 28.03.2019 - 23:44

      O, tu ima i još bolje od toga, čak te mogu maknuti ili još gore uništiti život ako pronađu nešto što si napisao ili rekao prije nekoliko godina, 1984 style. Dovoljno je pogledati onaj slučaj kad su oni šljamovi s ResetEre natjerali Subnautic devove da otpuste sound dizajnera oko neke tvit šale koju je napravio prije par godina.

  • Sop-minecraft

    04.04.2019 - 19:57

    Neee notch

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?