HCL.HR

Monster Hunter World za PC deset je puta brži nego na PS4 konzoli

Pero Mlinar 28.07.2018.   •   3 komentara


Ako je vjerovati inicijalnim testovima, PC verzija Monster Hunter: Worlda predstavljat će ultimativno iskustvo igranja čak i na računalima srednje klase. Barem ukoliko ne uključite jednu opciju koja ždere FPS.

Strani gaming portali ovih su dana na testiranje dobili kopije nadolazećeg PC porta Monster Hunter Worlda, a kako je riječ o pola godine staroj igri koja se izvedbom i ponuđenim sadržajem na računalima neće znatno razlikovati od verzija za konzole, novinari zaduženi za testiranje prvenstveno su se usmjerili prema tehničkom aspektu PC porta. On je, ako je vjerovati testiranjima, odrađen vrlo dobro te bi igranje Monster Hunter Worlda na PC-u trebalo predstavljati ultimativno iskustvo igranja te igre, naravno, pod uvjetom da imate odgovarajući hardver.

Otključani framerate i rezolucija predstavljat će najveću razliku u odnosu na konzolaške verzije, što bi već samo po sebi moglo privući veliki broj već postojećih kupaca. Iako je igra na tvorničkim postavkama namještena da se vrti na 60 sličica po sekundi, vrlo lako je isključiti bilo kakav oblik limitacije po pitanju glatkoće izvedbe. 60 fps-a je u testiranju uzeto ipak kao referentna točka da bi se pokazali hardverski zahtjevi; za pokretanje igre pri 60 fps-a u 1080p na najvišim postavkama bit će potrebna grafička kartica u rangu Nvidije GTX 1070. Igranje pri 60 fps-a na maksimalnim detaljima u 4K rezoluciji bit će nešto problematičnije – tu čak niti GTX 1080 neće biti dovoljan.

Na svu sreću, glavni razlog tome problemu može se naći u jednoj opciji. Kao što je primjerice ubersampling bio glavni gutač frejmova po sekundi u The Witcheru 2, tako i Monster Hunter World ima svojeg bauka – opciju Volume Rendering čijim je isključivanjem u nekim slučajevima prilikom testiranja došlo do poboljšanja od čak 30 fps-a! Iako službeni zahtjevi navode da je grafička kartica u rangu Nvdijine GTX 1060 dovoljna za pokretanje igre na najvišim grafičkim postavkama tek pri 30 fps-a, već isključivanjem jedne opcije može se vrlo lako približiti “minimumu minimuma PC master rase” prilikom igranja na PC-u.

Druga velika razlika u odnosu na konzolaške verzije je mnogo kraće vrijeme potrebno za učitavanje igre te općenito za prebacivanje iz jedne zone u drugu, iz jednoga dijela igre u drugi. Posjedovanje SSD-a, jasno, tu igra najveću ulogu, no testiranje je pokazalo da je i učitavanje sa standardnog hard diska puno brže u odnosu na konzole. Konkretno, na PC-u se igra učita za šest sekundi (SSD), dok to na PS4 konzoli (HDD) traje čitavu minutu.

Jedan od testova tog tipa možete vidjeti u sljedećem videu:

Iznenađujuće za ovaj tip igre, pogotovo kad se u obzir uzmu dosadašnja iskustva s portovima skuhanim u japanskoj kuhinji, tipkovnica i miš trebali bi predstavljati legitimni način igranja Monster Huntera. Ekipa na IGN-u bila je oduševljena viđenim, a jedina zamjerka koju su imali uputiti kontrolama prilagođenim periferiji za PC bio je preosjetljiv automatski lock-on sustav. Kao eventualna zamjerka izdvojena je još nemogućnost spremanja i pauziranja igre tijekom lovova, no u ovom slučaju vjerojatno se  radi o svjesnom izboru u prvom slučaju, te tehničkoj limitaciji u drugom. Lov u u prosjeku traje oko dvadesetak minuta te je zamišljeno da ih se odigra u jednom sjedenju, a pauza nije moguća radi always online sustava sličnom onom u Dark Souls serijalu.

Inicijalni testovi izgledaju obećavajuće, a odgovor na to daju li čitavu sliku saznat ćemo vrlo brzo – Monster Hunter World na PC stiže već 09.08.

Komentari (3)

  • Dragan[MKD]

    28.07.2018 - 11:11

    Ja mislim kako što padaju cijene SSDa i sljedećih konzola da imaju SSD umjesto hard, pa tako neće biti nikakvih limitacija. A možda bude i neki utor za M.2 pa eto u paru s HDD na PS5 i Xbox.

  • nikolapro55

    28.07.2018 - 12:07

    Au kolko je ovo lose na konzole 😀

  • darkness666

    28.07.2018 - 23:35

    ::NISU IMALI MUDA USPOREDITI PC I XBOXX VERZIJU::tada bi to “puta” bilo puno manje

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?