HCL.HR

Recenzija

Monster Hunter World

Lovac na čudesa

Zoran Žalac

Lov je u igrama nekoć bio aktivnost rezervirana za Cabeline igre C produkcije. Situacija se počela mijenjati tamo negdje dolaskom Red Dead Redemptiona, a onda je uslijedio val igara u kojima je lov bio jedna od osnovnih mehanika. Far Cry 3, The Witcher 3 i Horizon Zero Dawn samo su neke od igara u kojima smo predatorski vrebali plijen, nerijetko veći od likova koje smo kontrolirali. No, prije svih tih igara postojao je Monster Hunter, Capcomov serijal začet 2004. godine. Većina igrača s njime nije propisno upoznata jer se u novije vrijeme držao Nintendovih platformi, i to onih prijenosnih. Novopečeni nastavak Monster Hunter World dolazi kako bi ispravio tu nepravdu i privukao novu publiku diljem svijeta.

O kakvoj se igri ovdje radi?

Capcom se ovim nastavkom herojski potrudio da učini Monster Hunter pristupačnim. Oni koji su igrali prijašnje igre iz serijala u Worldu će pronaći hrpu izmjena kojima je čitav koncept izmijenjen na bolje. Uložen je veliki trud da se gameplay što više fokusira na temeljnu ideju lova, a što manje na prčkanje po menijima i vječnoj pripremi za borbu u kojoj na kraju ionako fejlate. S te se strane u Monster Hunter Worldu ne osjeti toliko ona potreba da se s igrom komplicira radi pukog kompliciranja.

S druge strane, MHW je nepogrešivo japanska igra i kao takva ima neke „staromodne“ principe kojih se drži. Izvana je riječ o veseloj i na trenutke komičnoj avanturi u kojoj vam mačke kuhari spremaju ručak prije odlaska u lov, a pterodaktili služe za prijevoz na veće udaljenosti. Priča se vrti oko migracije tzv. Elder Dragona u „novi svijet“. Za Monster Hunter ništa novo, ali dovoljno da posluži svrsi. Ne očekujte ovdje čuti nekakve mudrolije niti se duboko vezati uz likove. Radnja je većinu vremena suhoparna, prožvakana i postavljena prije kao kontekst nego kao vodilja samog iskustva.

Monster Hunter World je nepogrešivo japanska igra i kao takva ima neke staromodne principe kojih se drži.

Poanta Monster Huntera je, da čovjek ne povjeruje, u lovu na čudovišta. Taj aspekt igre briljira, i to više nego prije jer je čudovištima sada otvoreno više prostora za kretanje. Monster Hunter World nema ogromnu mapu s tisućama kvadratnih kilometara, ali ima raznolike regije koje su dovoljno velike da budu staništa za pet-šest vrsta različitih čudovišta. To znači da čudovišta slobodno šeću (i lete) mapom, međusobno se bore za svoj teritorij i ostavljaju tragove koje pratite da biste ih locirali.

monster hunter world ss (6)

Eko-sustav ove igre nije neka kompleksna simulacija, ali ima određenu hijerarhiju i baš poput prave prirode, sadrži neka ustaljena ponašanja. Čudovišta se međusobno proždiru, koriste okolinu u svoju korist, imaju svoja skrovišta i sl. Vi ste u principu tu da to poremetite i nije čudo što beštije na vašu prisutnost reagiraju nasilno. Iako ste lovac, većinu vremena ste zapravo plijen i prisiljeni ste se penjati po hranidbenom lancu tako da od poraženih neprijatelja radite svoj oklop i unaprjeđujete oružje.

 Iako ste lovac, većinu vremena ste zapravo plijen i prisiljeni ste se penjati po hranidbenom lancu.

Na raspolaganju vam je ukupno 14 različitih oružja i sva su vam dostupna odmah od početka igre. Caka je u tome što nijedno oružje nije bolje od drugoga jer se svakim upravlja drugačije. Pitanje je samo koje vam više odgovara ovisno o vašem pristupu. Ako ste proračunati tip onda je za vas spori mač ubitačne štete. Ako ste agilni tip onda su za vas luk i strijela. Ako ste nešto između onda birate dupla sječiva, itd. Svako oružje traži privikavanje, no jednom kad naučite kako ga najbolje koristiti, u lov odlazite pjevušeći. A onda vas zaskoči neka gušter-mačka pokemonskog imena i poigra se s vama kao s pokislim mišem.

monster hunter world ss (11)

Monster Hunter World nije jednostavna igra. Nije ni brutalna da se zbog nje razbijaju kontroleri, ali nekoliko stvari ide u prilog tome da ju morate igrati onako kako su to developeri zamislili, bez prečaca. U prvom redu, multiplayer ovdje baš i nije sporedna stvar. Iako MHW možete igrati solo, znatno je lakše kada niste jedina meta čudovištu. Preporučeno je stoga da igrate s još troje igrača, ili barem spojeni online, jer vas u suprotnom čeka skoro pa duplo teži posao.

Igru možete igrati solo, no znatno je lakše kada niste jedina meta čudovištu.

Od tog posla jedna je polovica čisto grindanje. U ovoj igri ne možete samo pratiti priču jer između glavnih misija morate unaprjeđivati opremu. A unaprjeđujete ju tako da obavljate banalne zadatke lova i sakupljanja resursa. Ako pokupite pet gljiva dobit ćete armor core za poboljšanje statistika, a nakon što to ispunite opet će vas dočekati sličan, ako ne i isti zadatak. Donekle pomaže što se ti zadaci odvijaju po različitim regijama, ali s druge strane odmaže što ne možete npr. uzeti deset sporednih misija i rješavati ih odjednom.

monster hunter world ss (7)

Primjerice, imate dva zadatka: uloviti debelu svinju i ubiti letećeg pijetla kameleona. Dok lovite svinju naiđete na letećeg pijetla, no umjesto da dvije muhe riješite jednim udarcem, igra će vam registrirati samo jedno od to dvoje. Događalo mi se da sam rješavajući jedan zadatak lutao mapom sat vremena, pri čemu sam mogao riješiti barem tri druga zadatka istovremeno, ali bi mi čitavo vrijeme propalo jer mi to igra ne dopušta.

Svaki zadatak ima vremensko ograničenje i limitaciju koliko vas puta neprijatelj smije poraziti.

Svaki zadatak također ima vremensko ograničenje i limitaciju koliko vas puta neprijatelj smije poraziti. To su neka, po mom mišljenju, potpuno nepotrebna pravila koja u ovakvoj igri nemaju nikakvo opravdanje. Ok, neki rizik u obliku game overa mora postojati, no to ne bi smio biti vremenski limit lova. Istina je da čudovišta nestaju s mape u određenim vremenskim intervalima, ali ako je to argument za vremenski limit onda bi bilo bolje da je limitirano vrijeme za pronalazak čudovišta, umjesto da usred borbe moram paziti na odbrojavanje do isteka misije. Same borbe znaju se rastegnuti i na petnaestak minuta, pogotovo ako igrate sami. Čudovišta redovito bježe na druge lokacije i obnavljaju si energiju, zbog čega vremenski limit stvara nepotreban pritisak na igrača.

monster hunter world ss (10)

Monster Hunter World je igra u koju lako možete investirati stotinjak sati, sve dok imate motivacije za to. Nova čudovišta uvijek predstavljaju nove izazove i svaka sljedeća borba je epska priča za sebe. No, treba reći da taj koncept nije za svakoga i da neki igrači neće pronaći motivaciju u prilično repetitivnom sustavu koji forsira grindanje. Igra postane zanimljivija u multiplayeru, ali i to većinom ovisi o ekipi s kojom igrate.

Nova čudovišta uvijek predstavljaju nove izazove i svaka sljedeća borba je epska priča za sebe.

Igru pokreće MT Framework engine koji je dizajniran za prošlu generaciju konzola i to se izrazito primijeti. Premda je Capcom bio ambiciozan u grafičkom prikazu Monster Hunter Worlda s količinom detalja, čitava stvar izgleda prilično loše s tehničke strane. Teksture su mutnjikave, anti-aliasing skoro pa nepostojeći, a boje unatoč podršci za HDR toliko isprane da ne djeluju prirodno. Ukupan dojam ne popravlja ni izvedba koja se na jedvite jade drži 30 sličica po sekundi.

Prezentaciji obraz popravlja jedino zvuk koji je odličan. Posebno se to osjeti kada igrate sa slušalicama jer je to jedini način da čujete trodimenzionalnost zvuka. Glazba je napeta i nenametljiva, ali kao i u većini japanskih igara, uvijek postoji jedna melodija za jednu lokaciju koja se ponavlja dok vam uši ne počnu krvariti.

PC verzija Monster Hunter Worlda odgođena je za jesen 2018. što je šteta jer imam dojam da bi po pitanju prezentacije bila znatno bolja i ugodnija za preporučiti. Uostalom, igra je kao stvorena za sitnije korisničke modifikacije s kojima bi se moglo riješiti dosta stvari – npr. nepostojanje štete pri padu s visine od 10 metara ili pak nepostojanje energy bara za čudovišta.

Monster Hunter je zbog takvih stvari još uvijek čudnovata zvjerka. Ponegdje će vam ostaviti upitnik nad glavom zbog svojih arhaičnih mehanika, no povremeno će vas dočekati nespremne i iznenaditi epskom bitkom u kojoj u jednom trenutku navijate da jača neman porazi vašu metu, a već u sljedećoj bježite od obje. Kad se uhodate lovačku rutinu moguće je prijeći preko grubih rubova Monster Hunter Worlda, ali za to ipak trebate voljeti lovački zanat. A on nije za svakoga, baš što ni ova igra nije za svačiji ukus.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na digitalnoj kopiji igre u izdanju za PlayStation 4. Kopiju igre ustupio je njezin izdavač. 

Monster Hunter World ostvario je značajan napredak za svoj serijal i učinio svoj lovački gameplay pristupačnijim za širi krug igrača. No, ako ćete u lov, zaboravite na unaprijed serviranu priču jer su najbolje lovačke priče – neskriptirane.

81 Naša ocjena
 • maštovita čudovišta i raznovrsna staništa
 • svako čudovište je novi izazov
 • svaka vrsta oružja je mehanički drugačija
 • zabavno co-op igranje
 • ne postoji istovremeno rješavanje sporednih misija
 • prožvakana priča
 • isprana grafika

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (22)

 • Cro Man

  30.01.2018 - 20:51

  Sam artstyle igre mi se sviđa. I usput podsjeća na Ark. Ocjena 90

 • Marac Marko

  30.01.2018 - 21:07

  “Iako MHW možete igrati solo, znatno je lakše kada niste jedina meta čudovištu. Preporučeno je stoga da igrate s još troje igrača, ili barem spojeni online, jer vas u suprotnom čeka skoro pa duplo teži posao”
  Ova igra solo nema smisla, to se igra online, i po tome grafika ni nemože bolje, sve savršeno odrađeno, igra vrh kao i sve ostale do sad 😉

  • leon991

   @Marac Marko, 30.01.2018 - 23:26

   Jel, ne može? Pogledaj black desert online, koja je MMORPG pa samim time stotinu više igrača na jednom mjestu usporedbi sa MHW.

  • Darcoolio

   @leon991, 31.01.2018 - 14:53

   BD ima brutalan character creator, ali je sve toliko šljašteće da lagano izgubi svoju draž.

  • Marac Marko

   @leon991, 31.01.2018 - 18:00

   Ti mora da se sališ, ali ajd ok……….

 • Droga

  30.01.2018 - 21:31

  ISPRANA GRAFIKA

 • CrashGamer

  30.01.2018 - 21:48

  https://www.facebook.com/groups/209686599597495/ Bok svima! Skupljam ekipu za igranje igre Monster Hunter: World, pa ako je netko zainteresiran neka se pridruži grupi.

 • karlod1997

  30.01.2018 - 23:02

  Dobra ocjena, nisam igra, kao ni ark, tako da ne mogu donosit sud, sad neznan vridi li probat?

  • Korisinik

   @karlod1997, 31.01.2018 - 18:52

   jel ti mozda imas FM 2008 fizicku kopiju?

  • karlod1997

   @Korisinik, 31.01.2018 - 19:52

   Neman, zašto?

 • YeYa

  31.01.2018 - 00:10

  Moja ocjena 91, igra je vrh.

 • CosmicSloth

  31.01.2018 - 03:07

  Ovaj primjer sa svinjom i kameleonom nije baš “pogođen”. Ako mislimo na istu stvar, svinja spada pod bounties. Bounties možeš riješiti kad si na bilo kojem investigation-u ili optional huntu, tako da ako primjerice imaš navedeni bounty jednostavno uzmeš optional hunt gdje moraš uhvatiti “pijetla” i prije nego kreneš na njega riješiš svinju. Bounties uglavnom služe kako bi nadogradio neki aspekt u hub-u ili izgradio dodatne kampove na mapama kako bi imao više opcija za početni spawn.

  Questovi u kojim skupljaš gljive i ostale resurse su optional i više manje služe samo kako bi imao bolje buffove u kantini. U kantini možeš jesti prije svakog hunta da bi dobio dodatni health, staminu, attack ili defense. Zapravo tih questova nema toliko puno i veći je fokus na same huntove, pogotovo ako se usporedi sa starijim igrama iz serijala.

  Primjetio sam da ekipa koja počinje s Monster Hunterom često ima primjedbu na vremensko ograničenje ali vremena je i više nego dovoljno da riješiš hunt, pogotovo na low rank-u a u multiplayeru huntovi većinom budu gotovi kroz 15-20 min. Time limit ima više smisla na high rank-u gdje su monsteri daleko agresivniji i opasniji a imaju i više healtha pa te tjera da budeš aktivniji ali u isto vrijeme moraš biti na oprezu jer ako tri puta umreš failao si hunt. Zbog time limita moraš malo razmisliti o pristupu svakom huntu, jer nemaš beskonačno vremena da beštiju udaraš na neko lako dostupno mjesto na kojem radiš manji damage nego moraš naučiti kako se koja beštija kreće, gdje im radiš najveći damage i malo riskirati. Osobno mislim da je to dobra mehanika i nije ni približno toliki problem kad shvatiš kako igra funkcionira.

  Čudovišta nestaju s mape samo u expedition-u, expedition je novost u MH serijalu i u biti je to neka vrsta free roam-a bez vremenskog ograničenja i uglavnom služi kako bi prikupljao materijale za potione ili equipment bez da moraš riješavati hunt kao u prijašnjim igrama da bi zadržao skupljene iteme. Expedition nije namijenjen za hunt ali ako si dovoljno sposoban da riješiš beštiju u tom periodu kad je ona na mapi imaš mogućnost da to napraviš.

  Damage pri padu s visine je po meni nepotreban. Zar je zbilja potrebna ta doza realizma u igri u kojoj ubijaš divovske beštije mašući mačevima koji su duplo veći od tebe? Zašto ne bi jednostavno zamislio da je to pravilo tog univerzuma gdje eto, ljudi imaju mogućnost pasti s ogromnih visina bez da se ozlijede, kao na primjer u masi anime-a. Health bar monstera je nešto što fanovi ovog serijala ni malo ne preferiraju. Beštijama razbijaš njuške, režeš repove, trgaš krila i sve su to neki signovi da radiš određenu štetu, kad počnu šepati i vuči se nazad u gnijezdo znaš da su pri kraju. Zar je zbilja potreban feedback u obliku zelene trake na vrhu ekrana kako bi znao u kojoj je fazi fight?

  Ovo je prilično specifična igra i ima neka svoja pravila. Ako se prepustite tim pravilima i ne gledate ih konstantno poprijeko smatram da imate priliku dobiti jedno prilično jedinstveno i ispunjujuće iskustvo.

  • Avenger

   @CosmicSloth, 31.01.2018 - 12:05

   Malo poduzi text ali moram se slozit sa svime sto si napisao, ja kad sam probao betu bila mi je onako nist posebnom i onda sam ipak uzeo igru sto je bio pun pogodak, i bas ovi detalji oko npr. oko helth bara te tira da sam procjenis jeli cuodviste pri kraju sa sepanjem dok bjezis itd. i nije spomenuto u recenziji da sva ta cudovista se mogu i uhvatit ziva za jos bolje nagrade, igra ima drugaciji pristup ste se nece svakom svidit, ali stvarno nema smisla pored macke koja kuha i letenjem na onim pticama reci da je problem sto mozes skocit sa vece visine bez da izgubis energiju,itd….

  • MaliMicek

   @CosmicSloth, 02.02.2018 - 15:27

   Dobri stari Jeff Goldblum je ponekad kao što piše dežurno čangrizalo za sitnice, nemojte mu zamjeriti 😉

 • BeLLicus

  31.01.2018 - 10:36

  Ne možemo znati jel bolje nego Ark premda recenziju te igre nikad niste ni napravili, na veliku žalost mnogih 😀

  • pleto

   @BeLLicus, 31.01.2018 - 11:21

   Haha tako je. Igor se bojao ludih dilua pa obustavio snimanje arka. Čak ni recu nisu napravili

  • Darcoolio

   @BeLLicus, 31.01.2018 - 14:54

   A šta ima i da se porede kad jedna sa drugom veze nemaju.

  • BeLLicus

   @Darcoolio, 31.01.2018 - 16:02

   To je istina, ja samo malo zezam. Msm opcenito me zanimalo kolike bi ark dobio ocijene od HCLA premda je to Igor igrao dosta. Ali eto 😀

  • Igor Belan

   @BeLLicus, 04.02.2018 - 10:33

   ARK je survival igra bez priče, fokusirana na dosta drugačija multiplayer iskustva. Jedina poveznica ARK-a i ove igre su dinosauri/čudovišta – Monster Hunter nije survival igra, ima sustav questova, priču, likove, cutscene… ARK nema ništa od toga niti bi trebao imati jer je, kao što rekoh, survival igra. Uglavnom, nisu baš za usporedbu ove dvije igre – jedina poveznica su im dinosauri, pa bi možda publika kojoj se ARK sviđao čisto zbog ideje suživota s dinosaurima i lova na iste, mogao svidjeti. ARK bi kod nas svakako dobio nižu ocjenu od MHW ako vas to zanima, jer ima neke primitivne mehanike, nedovoljno rafinirane gameplay ideje, bugove koji nisu riješeni ni nakon vrlo duge Early Access faze itd. Ali ne bi dobio baš lošu ocjenu – definitivno je igra koja radi i puno stvari vrlo, vrlo dobro u svom survival žanru i može donijet brdo zabave.

 • sparki2004

  31.01.2018 - 17:17

  ja mislim da je monster hunter world bolja igra od ark survival evolved.
  iako nema mnogo veze izmedju ark-a i monster hunter world-a,jedina veza je da su cudovista slicna dinosaurima iz ark-a

 • Apocalypse4987

  01.02.2018 - 12:46

  Valjda PC verzija neće imat ispranu grafiku

 • dandelion

  03.02.2018 - 12:07

  pokušao par puta na 3ds ali nije mi sjelo a ovo mi izgleda isto iako ljepše

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?