HCL.HR

Gdje nam je ta God of War recenzija?

Zoran Žalac 12.04.2018.   •   36 komentara


Na pola smo puta avanture u kojoj Kratos i njegov sin Atreus istražuju nordijsku mitologiju. Već sada možemo reći kako je God of War odlična igra, ali s punom recenzijom ipak ćemo još malo pričekati.

Do izlaska velike PS4 ekskluzive God of War ostalo je još osam dana. No, recenzije su već vani i možda se pitate – što je s našom, gdje je tekst nakon što smo se po društvenim mrežama “tužili” kako imamo pune ruke posla s igranjem ove odlične igre. Nažalost, recenziju ćete morati pričekati još dan ili dva jer je God of War veći nego što smo pretpostavljali. Iza nas je petnaestak sati igranja, no tek smo na polovici Kratosove avanture pa prije nego donesemo neke konačne zaključke, htjeli bismo ju doživjeti u cijelosti i potpunosti, malo sporijim tempom kako bismo zavirili u svaki kutak jer je ovo jedna od onih igara koje to definitivno zaslužuju.

Dakle, recenzija stiže najvjerojatnije ovoga vikenda, a video materijale s vama ćemo moći podijeliti od 19. ovog mjeseca, taman prije službenog izlaska.

Sada kad sam odigrao veći komad igre, moram ispraviti nekoliko krivih navoda koje sam imao prošlog mjeseca nakon igranja uvodnog dijela. U prijašnjim tekstovima tvrdio sam kako je igra izrazito linearna te da nema vraćanja na ranije posjećene lokacije, odnosno fast travela. To je većinu vremena tako, ali brzog putavanja i vraćanja ima – samo što se ono otvara nakon nekih četiri sata igranja (možda malo netipično za igre otvorenog svijeta).

U svakom slučaju, glavni svijet Midgarda dizajniran je tako da ćete vidjeti neke stvari koje ne možete iskoristiti ili riješiti sve dok nemate neku vještinu ili predmet koji dobijete kasnije tijekom igranja pa se morate vratiti na tu lokaciju ako želite nekakav bonus. U prijevodu, God of War ima elemente “metroidvanije”.

U to se dobro uklapaju i opcionalni izazovi. Npr. negdje ćete naći procjepe iz kojih možete izvući neprijatelje koji vas zbog višeg levela mogu ubiti jednim udarcem. Ako ih uspijete srušiti, igra će vas nagraditi za to. A nagrađivanja itekako ima jer je kolekcionarski gameplay dosta važan te vam povećava šanse u borbi. Samom borbom ne razvijate svoje likove nego je to ostavljeno za sakupljanje raznih predmeta i novca, te rješavanje zagonetki. A tu su i usputni poslovi poput ubijanja Odinovih gavrana i sl.

Na prvu ruku učinilo mi se da su developeri malčice pretjerali s tim sakupljanjem stvari jer svako malo otvaram neke škrinje i kupim stvari sa zemlje. No, RPG-jevski sustav podizanja statistika i ovdje pali te se uvijek osjećam ugodnije i hrabrije kada sakupim resurse i nadogradim opremu svojih likova.

Drugi krivi navod koji sam imao je taj da u igri nema quick-time elemenata, što je isto tako tek djelomična istina. Ne koriste se oni kao u prethodnim God of War igrama, ali ih ima i primijetio sam da su neke QTE sekvence naknadno ubačene prema reakcijama novinara i influencera – točnije rečeno, jedna u samom startu igre koju ne smijem spoilati.


Što se tiče masivnosti igre, moram priznati da nisam očekivao toliku raznovrsnost. Mislio sam da će Kratos i Atreus samo prošetati do planine koja im je glavni cilj, no njihova pustolovina uključuje i nekoliko obilazaka koji su ugodna iznenađenja. Nije neki spoiler za priču, ali ako ne želite znati informaciju o lokacijama, preskočite sljedeću rečenicu. Dakle, tata Kratos i njegov sin u ovoj igri posjećuju devet svjetova nordijske mitologije. Neki od tih svjetova izgrađeni su tako da igraču ponude i opcionalne sadržaje te mu daju slobodu kretanja – npr. uz vožnju čamca kojim može doći do razbacanih otoka i otočića.

Da ne duljim, jer neke stvari ipak moram ostaviti i za recenziju, za God of War sam imao velika očekivanja koja su mi nadmašena, i to je odlična vijest. Jedina stvar oko koje bi s ovom igrom trebalo dobro razmisliti jest na čemu ćete ju igrati. Verzija za PS4 Pro izgleda bolje, što je za očekivati, ali se i izvodi bolje nego verzija za stari/slim PlayStation 4 model. Da se razumijemo, igra se na starijim PS4 konzolama vrti solidno, uz tek povremena opadanja fps-a (najčešće tek u igranim animacijama), ali ako radi God of Wara kupujete PlayStation 4 konzolu, savjetovao bih vam da se onda odlučite za Pro model iste.

Označeno sa:

Komentari (36)

  • Matach

    12.04.2018 - 10:08

    Dobra odluka 😉

  • fpapac

    12.04.2018 - 11:55

    vještićina pećina hahah, cudno je gledat igru u kojoj mozes odabrat hrvatski

    • nexus856

      @fpapac, 12.04.2018 - 12:27

      Cek…… zbilja ima hrvatske titlove?

    • SemirTheChosen

      @nexus856, 12.04.2018 - 12:42

      Ima.

    • nexus856

      @SemirTheChosen, 12.04.2018 - 12:50

      Pa to je prekrasno!

    • SemirTheChosen

      @nexus856, 12.04.2018 - 12:54

      Pa jest!

  • hacksor1234

    12.04.2018 - 11:57

    Zorane jedno pitanje, jel mozda objasnjeno kako je Kratos preziveo kraj trece igre, svoju navodnu smrt te smak sveta, kako se teleportovao u drugu mitologiju, i ako je objasnjeno, jel ta prica drzi konce tj je li uvjerljiva

    • Zoran Žalac

      @hacksor1234, 12.04.2018 - 12:06

      Nisam vidio čitavu priču, ali vrlo mali fokus je stavljen na Kratosovu prošlost, zato što ju on skriva od sina i drugih. Nije objašnjeno kako se prebacio u drugu mitologiju, ali vidio sam u jednom od trailera zgodnu scenu (onu s vazom) pa možda kasnije objasne sve. U startu je fokus više ma Atreusa, te iz njegove perspektive doživljavaš nordijsku mitologiju, kodex on piše, kao i quest log.

    • PppPP

      @hacksor1234, 12.04.2018 - 12:29

      spoiler alert!

    • hacksor1234

      @PppPP, 12.04.2018 - 14:14

      God Of War 3 je 8 godina stara igra sto znaci da cak i babe na pijacu znaju sta se tamo desilo, a ako nisi igro predhodne igre nemam pojma sta uopste radis u ovoj temi, za ocekivati je da ovakve teme i clanke citaju ljudi koji su igrali predhodne igre, koji su upuceni o desavanjima koji su prethodili ovoj igri, a i kontam da si dovoljno odrastao da iz prve recenice skontas da cu neki spojler reci, mogao si komotno preskociti komentar

    • PppPP

      @hacksor1234, 12.04.2018 - 14:21

      jel bilo teško stavit spoiler alert u zagrade?

    • hacksor1234

      @PppPP, 12.04.2018 - 15:41

      Ajde dobro ispričavam se, ubuduće stavljam spoiler alert svugdje,pretpostavio sam da je svako ko je procitao clanak ili moj komentar barem iole upucen u god of war univerzum, izgleda da sam u krivu

    • hacksor1234

      @hacksor1234, 12.04.2018 - 21:04

      Evo jedan SPOILER ALERT zbog necega sto sam procitao, izgleda da sekira nece biti jedino oruzje u igri, leakovani su ps4 trofeji te u opisu jednoga pise Fully upgraded Blades of Chaos, za one koji ne znaju to je originalno oruzje iz prve igre i mozda nacin da spoje ovu igru s originalnom trilogijom, ali naravno velika je sansa da nas ti takozvani leakeri malo trollaju, ostaje nam za videti

    • God of War

      @hacksor1234, 14.04.2018 - 14:06

      Na kraju serijala se Kratos proboo Blade of Olympusom ali nije umro sto je pokazano na kraju igre kada nakon te cus scene Kratos otpuzi s mjesta na kojem se proboo. Sad nisam siguran za taj smak svijeta jer je predao posljednje i najmoćnije oružje ljudima a to je bila nada kojom je ubio Zeusa. Moje je mišljenje da ga je ova njegova nova žena spasila i odvela u dalje krajeve da bi zaboravio na svoju prošlost a u međuvremenu mu se rodio sin Atreus od kojeg pokusava sakriti svoju prošlost. Nadam se da sam ti pomogao bar malo 🙂

  • funky0308

    12.04.2018 - 12:24

    Jedva čekam posjetiti “Utočište u Gaju” hahaha…čudno mi je vidjeti prijevode ali sve pohvale za to. Usput, jučer sam bas komentirao vizualnu stranu igru i već je s Youtubea vidljivo da je ono sto smo vidjeli od gameplaya zapravo snimano na PS4 PRO konzoli i da obični PS4 neće vrtiti igru tako. Možda i ja pričekam malo, prodam PS4 S i kupim PRO i GOW4. Ne toliko radi same grafike koliko radi stabilnosti FPSa i boja. Nekako mi isprano izgleda igra sada (boje), možda je do YTa ali nisam baš siguran.

  • Virty

    12.04.2018 - 12:42

    Vrh, kupujem!
    HR titlovi su zakon.

  • SemirTheChosen

    12.04.2018 - 12:47

    Počeo sam ponovno igrati GoW 1 (jer je prošlo 8 god. od kada sam ga prešao) i planiram ih sve redom odigrati te vidim da su prilično lijepo izdržali očnjake vremena!

  • Aldin219

    12.04.2018 - 13:13

    Jesam li ja kedini koje se boji ove AI pomoći od Kratosovog sina. Ako ne bude perfektirano, zvuči kao recept za potencijalnu katastrofu. I čemu tolika težnja da se protagonistvprebacoli u treće lice gdje zauzima skoro pola ekrana? Zašto??

    • NeoGames

      @Aldin219, 12.04.2018 - 15:12

      Zbog brutalnih takedownova

    • God of War

      @Aldin219, 14.04.2018 - 14:09

      Zbog mijenjanja gameplay mehanike i želje da naprave svježu promjenu u serijalu što ime je barem po meni uspjelo jer su maksimizirali grafiku i scene borbi postaju puno fluidnije i bliže nama igračima od onih pomalo umjetnih iz posljednjeg nastavka.

  • Lord_Sec

    12.04.2018 - 14:03

    Jedva cekam!!! Nalozia se…jos maloo

  • blacklist0907

    12.04.2018 - 14:25

    Masterpiece na ign-u!!jedva cekam 420

  • IvanDado

    12.04.2018 - 14:34

    Igra dobiva odlicne recenzije. Nista manje covjek nije ni ocekivao. Hype!

  • Oblakoder

    12.04.2018 - 14:37

    Kakav je frame rate na PS4 Pro, 30 ili 60fps?

    • IvanDado

      @Oblakoder, 12.04.2018 - 14:41

      1080p 60 fps i 4k 30fps

    • Oblakoder

      @IvanDado, 12.04.2018 - 14:49

      Hvala na odgovoru. Skoro sam kupio Samsung tv 1080p koji mi se nikako ne menja, a radihe bih kupio PS4 Pro ali ne znam koliko to ima smisla sa full hd tv 🙂

    • Lord_Sec

      @Oblakoder, 12.04.2018 - 15:07

      Ja ga imam na full hd,igre izgledalju bolje i bolje se vrte,nedavno je izasao update koji s 4k spusta na full hd i primjeti se razlika

    • IvanDado

      @Oblakoder, 12.04.2018 - 14:41

      Ne nativni 4k naravno

  • Sinek

    12.04.2018 - 15:35

    Koje su ovo IGN seme, najave recenzija? Bas mi je bitno da bude ovaj vikend jer 95 na Metacriticu iz 100 recki mi jos nista ne govori… :d

  • Djuka988

    12.04.2018 - 15:56

    Isplati li se onda kupiti igru posto imam obican ps4?

    • Zoran Žalac

      @Djuka988, 12.04.2018 - 16:13

      Isplati; samo kažem – za nekoga tko nema PS4 nego kupuje radi ove igre, Pro je vjerojatno bolji izbor.

  • snooker

    12.04.2018 - 17:02

    Ne znan i nije me briga

    • SonOfZeus

      @snooker, 12.04.2018 - 18:00

      Da si pametan, barem bih znao da nisi glup. Ovako samo misliš da si pametan.

    • Iskramor

      @snooker, 12.04.2018 - 21:46

      Samo devil may cry bajo moj kakve konzole

  • Vaas FU SEHCTIB

    13.04.2018 - 12:12

    “Što god da tajiš, ne možeš ga štiti zauvijek.” – 😂hahahhahaha. Kad su se vec prihvatili trebali su učiniti prijevod nepogrešivim.
    ( četvrta slika odozgo)

  • Brajan D.

    14.04.2018 - 00:58

    Zorane ima li ovdje boss batleova kao u prijašnjim djelovima?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!