HCL.HR

Gdje nam je više ta recenzija The Divisiona 2?

Zoran Žalac 14.03.2019.   •   25 komentara


Od početka ovog tjedna bavimo se uspostavljanjem reda u devastiranom Washingtonu i moramo reći kako smo prilično zadovoljni onim što nam je The Division 2 ponudio.

The Division 2 izlazi sutra, ali su serveri već nekoliko dana otvoreni za ekipu koja je dobila raniji pristup igri. Među njima smo i mi s HCL-a, igramo The Division 2 kao da nijedna druga igra ne postoji, a prije nego budemo spremni za punu recenziju, mene je zapalo da vam dostavim ovo preliminarno izvješće o igri.

Ako ste slušali moje dojmove nakon što sam igru isprobao u drugom mjesecu onda znate da tada nisam bio nešto posebno impresioniran. Međutim, s PC verzijom Divisiona 2 došao sam „na svoje“ i pucanje bez oslanjanja na auto-aim je jedna divizija iznad onoga što sam igrao na konzoli. Općenito sam jako zadovoljan PC verzijom, tj. njezinim tehničkim dijelom. Učitavanja su dosta brza, matchmaking je iznenađujuće kratak (s bržim se još nisam susreo!), a opcije podešavanja su dostupne praktički za što god poželite, osim FOV-a.

Optimizacija je također solidna. Igram na visokim postavkama u stabilnih 60 fps-a s prosječnom GTX 1060 karticom. To me čudi iz dva razloga. Prvi, igra je rađena u partnerstvu s AMD-om, što obično ide na štetu Nvidijinih kartica. Drugo, igram u DirectX 12 modu od kojega Nvidijine kartice najčešće nemaju velike koristi. No, u The Divisionu 2 se razlika između DX11 i DX12 definitivno osjeti već na GTX 1060 – i to u pozitivnom smislu. Dogodi mi se tu i tamo da se igra sruši u DX12 modu, što je iritantno, ali definitivno nije često kao što je bilo prije pola mjeseca u otvorenoj beti.

Da ne bi ispalo kako The Division 2 hvalim samo zbog PC verzije, moram priznati da sam ugodno iznenađen time da igra podosta novih stvari. Da, mehanički je ista kao i prvi Division, ali se itekako vidi da je Ubisoft Massive naučio neke lekcije iz jedinice. Lokacije na kojima se odvijaju misije imaju više raznovrsnosti nego u prvom dijelu i nisu samo neke baze u kojima se skrivaju neprijateljske frakcije. Ovdje između ostaloga posjećujete muzej s izložbom o američkoj povijesti pa se u jednom dijelu napucavate kao da ste u vijetnamskom ratu. Zatim idete u nekakvu televizijsku postaju gdje monitore rešetate jednako kao neprijatelje koji se iza njih sakrivaju.

Misije se uvijek svode na napucavanje – to nije novo. Srećom, to je napucavanje bolje nego prije. Ono što nisam primijetio u ranijim druženjima s igrom jest to da su bitke s boss protivnicima sada zanimljivije jer je donekle uklonjeno to da su ti protivnici spužve za metke. Naime, svaki važniji protivnik ovdje nosi oklop čije dijelove individualno možete slomiti. Ako usmjerite paljbu na određeni dio oklopa i uništite ga, tada neprijatelja kroz tu pukotinu u oklopu možete dokrajčiti uz nekoliko preciznih pogodaka. Dakle, nema onoga da ga pet minuta gađate u glavu kao da je Terminator. Tj. ima, ali je malo realističnije – gađate ga dok mu ne skinete oklop. Kad to napravite, neprijatelju ste otvorili slabu točku koju onda treba iskoristiti.

Solo igranje je izazovno jer je opasnost od pogibije veća, a timsko rešetanje donosi novu vrstu kaosa u kojemu sa svih strana pršte meci, granate, dronovi i mini-strojnice. Za što god da se odlučite, The Division 2 donosi gomilu sadržaja. Osim standardnog PvE-a i PvP-a u Dark Zoni imate još i Conflict mod (PvP), podršku za klanove te Raidove za ukupno osam igrača. Brojne su mogućnosti sređivanja vlastitog lika, svaka vrsta oružja ima unikatne karakteristike i varijacije, a tu su i neki novi alati poput pištolja koji imobilizira neprijatelje.

Ostaje za vidjeti kako će se ti sadržaji držati nakon tridesetak sati kada počinje endgame kampanja. Do tada još imamo dosta igranja, stoga nećemo duljiti s ovim tekstom nego se vraćamo u virtualni Washington. Vraćamo se grindu, ali dobro odrađenom grindu pokraj kojega pokušaj pričanja priče pada u sasvim drugi plan.

Komentari (25)

  • op_maniak

    14.03.2019 - 14:57

    60 slicica sta u 1080p visoke postavke sa 1060? To se onda zove optimirana igra

    • funky0308

      @op_maniak, 14.03.2019 - 21:59

      Igra je odlicno optimizirana i to je pokazala jos u prvoj beti, sada su stvari jos bolje i iako s igranjem krecem tek veceras u ponoc, vidim da su stvari jos bolje i jos ispeglanije. Ono sto posebno veseli je (konacno) veliki pozitivni hajp koji je potpuno opravdan. Stize Division 2 koji je stvarno odradjen majstorski. I dalje je to looter shooter PVP i PVP igra i oni kojo u igri traze pricu kak uj Unchartedu ovo trebaju obici u sirokom luku, a ako i ne naprave to i krenu igrati, neka nas postede kukanja po forumima kako je prica slaba ili losa. Neprijatelji odlicno padaju, pogotovo oni koji se krecu, svaki metak koji pogodi stvara vidljivu stetu, neprijatelji pokleknu kada ih pogodis u nogu i nema onog iritantnog laga prije padanja pokosenog neprijatelja. Koliko cujem i side questovi su postali zanimljiviji i bolji i sve skupa nas ceka jedna pdlicna igra, prepuna sadrzaja za stotine sati ravnanja kicme, ruku i svega ostaloga pred monitorima i TVima…

  • vragec25cro

    14.03.2019 - 14:59

    Ako Zoran ocjenjuje to ne ide ocjena preko 80 jer je Ubisoft 🙂

    • marko1106

      @vragec25cro, 14.03.2019 - 18:04

      Copy paste kompanija. Ali opet su bolji od dosta danasnjih kompanija. Njihove su mi igre dobre desetak sati, a onda shvatim da radim istu stvar non-stop.

    • vragec25cro

      @marko1106, 14.03.2019 - 18:37

      Ako je zabavno zašto ne 🙂 Počeo sam prvi dio i još nisam nastavio(odigrao nekih 3-4h).Euro truc simulator 2 radiš uvjek isto a može ti ubiti stotine sati,ili koja god sportska igra(mislim na singleplayer)

  • blacklist0907

    14.03.2019 - 15:12

    Stavi recenziju od jedinice sa tu i tam izmijenjenim riječima tipa izbrises new york i napises Washington

  • Veblar

    14.03.2019 - 15:28

    Gdje je anthem recenzija? Ako se ne varam taj članak je izašao još u veljači u

  • PsiHoGujaR

    14.03.2019 - 16:57

    Skinuta ceka se 15ti 🙂

  • Metalni

    14.03.2019 - 17:11

    Kakva crna recenzija skoro na dan izlaske igre?
    Hebate vrag, zar stvarno sve postaje toliko moderno užurbano i instant važno- da se čak i faking video igra recenzira na osnovu nekoliko nagradnih dana igranja, i to u skoro pa Beta2 fazi?
    I to sadržajno ovolika igra?

    Igru treba prije svega, dooobro izigrati, preći je uzduž i poprijeko, iskusiti sve što ona nudi… Pa nakon toga sjesti i napraviti neki siže svega.

    To ti je brale, kao da gledaš film u pre-release verziji…

    • Zoran Žalac

      @Metalni, 14.03.2019 - 17:45

      Ma jasno sve, zato ovo i nije recenzija.

    • op_maniak

      @Zoran Žalac, 15.03.2019 - 11:13

      a sad je stvarno vec vrijeme,imas je sigurno 2-3dana vec 😛 nije valjda tolika puna sadrzaja 😀

  • tazmaniac

    14.03.2019 - 18:03

    Vidim i klan je napravljen. To su članovi samo recenzenti ili?

    • Zoran Žalac

      @tazmaniac, 14.03.2019 - 18:30

      Otvoren je za sve

    • PsiHoGujaR

      @Zoran Žalac, 14.03.2019 - 18:42

      Zoki jel ostaje “napredak” u igri od bete ?

    • Zoran Žalac

      @PsiHoGujaR, 14.03.2019 - 18:58

      Nažalost ne. Isto tako ako imaš betu još instaliranu, ne pomaže – moraš ponovo skidati 40-ak giga instalacije.

    • tazmaniac

      @Zoran Žalac, 14.03.2019 - 19:13

      Super, znači od sutra smo članovi klana. Jedva čekam.

    • Pararera

      @Zoran Žalac, 14.03.2019 - 19:53

      Kak da se ubacim u taj klan

    • PsiHoGujaR

      @Zoran Žalac, 15.03.2019 - 11:47

      Eba ih pas 😀
      Sad po 3x prelazit sve ispocetka -.-‘

    • Zoran Žalac

      @PsiHoGujaR, 15.03.2019 - 12:27

      A malo je početak drugačiji. Minimalno.

    • PsiHoGujaR

      @Zoran Žalac, 15.03.2019 - 15:12

      Da vidio sam punih 30sekundi 😁😁

    • Cr4nky

      @Zoran Žalac, 19.03.2019 - 10:40

      Ima li mjesta u klanu?

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 22.03.2019 - 21:27

      Jel ima jos mjesta..e jebemu ja nisam vidio. Otvorio sam ja klan, ako je tko za igranje, a na HCLu zauzeto – pridruzite se (CRO Division se zove). BTW, zanimljiv video o radu na igri (konkretno zvuk i glazba) The Division 2

  • kuky90

    14.03.2019 - 21:23

    Dajte Umbasi da recenzira. Čisto da ga počastimo još dodatno 😀

  • SanKa

    15.03.2019 - 09:55

    fool me once…

  • funky0308

    22.03.2019 - 21:53

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?