HCL.HR

Oznaka “Z” uklonjena je sa Zaryje iz Overwatcha jer je postala vojni simbol Rusije

Zoran Žalac 07.04.2022.   •   24 komentara   •   Industrija videoigara


U Overwatchu je primijećena mala promjena kojom se Blizzard ogradio od simbola koji je zadnjih mjeseci poprimio drugačiju konotaciju.

Ruska heroina Aleksandra Zaryanova u Overwatchu je ovih dana dobila mali redizajn za skinove Arctic i Siberian Front. Naime, s tih je kostima Zaryji uklonjeno slovo Z koje je služilo kao monogram njezinog imena. Iz Blizzarda nisu javno komentirali ovu izmjenu, ali je prilično jasno da je do nje došlo s promjenom u značenju te oznake zbog zbivanja u stvarnom svijetu.

Naime, oznaka Z u međuvremenu je postala simbol koji ruske vojne snage koriste na svojim vozilima, odnosno znak odobravanja invazije na Ukrajinu. Oznaka se smatra abrevijacijom fraze “za pobjedu”, a premda Zaryjino “Z” datira i prije nego se ta oznaka raširila među ruskom vojskom, jasno je da sada ima drugu konotaciju.

Uklanjanje ove oznake iz Ovewatcha može se smatrati i preventivnom mjerom s obzirom da su neke zemlje najavile kažnjavanje zbog korištenja iste za odobravanje ruske invazije na Ukrajinu. U pojedinim njemačkim regijama korištenje oznake “Z” u tom kontekstu tako je kažnjivo i s do tri godine zatvora.

____________________________

Redakcija HCL-a apelira da u komentiranju ovakvih vijesti ne zalazite u geopolitičke rasprave i prepirke. Nalazite se na gaming portalu gdje razgovaramo o temama koje imaju veze s gamingom. Sukob Rusije i Ukrajine neminovno će ostaviti posljedice na svijet gaminga, ali HCL portal nije mjesto za rasprave o politici i ratu. Stav redakcije je anti-ratni: osuđujemo agresiju i komentari koji slave rat ili pozivaju na sukobe bit će uklonjeni bez dodatnog obrazloženja. 

Komentari (24)

  • perisimus

    07.04.2022 - 11:57

    Napad na Ukrajinu je zločin ali ovo sad postaje bljutavi show u kojem kao da svatko hoće profitirati ili se istaknuti kao pravednik na račun krvavog rata. Micanje oznake koja nema veze sa ratom? Što je sljedeće?

    • Mogvaj

      @perisimus, 07.04.2022 - 12:20

      Ne bih rekao da je ovo njihov pokušaj da se istaknu kao pravednik.
      Nisu napravili nikakvu osudu određene strane nego su samo makli oznaku kako bi se distancirali od rata

    • perisimus

      @Mogvaj, 07.04.2022 - 12:35

      To nije oznaka nego slovo. Oznake odnosno simboli kao što je crvena zvijezda, svastika ili rimski fascio imaju značenje jer su postali arhetipski simboli pod kojima su počinjene uglavnom loše stvari. Slovo jest slovo, ni više ni manje od toga, isto kao i ostalih 29. Druga je stvar što u određenom trenutku imaju neki kontekst ali, za razliku od simbola, ne možemo zabraniti njihovu uporabu a da ne spominjem zatvor za njihovo korištenje.

    • Zoran Žalac

      @perisimus, 07.04.2022 - 12:53

      Sumnjam da bi itko trepnuo da je to slovo na bilo kojem drugom liku ili da likovi uopće nemaju postavljenu stvarnu nacionalnost. Ovo je čisto do poveznice zato što je lik iz Rusije, da se izbjegnu ikakve političke konotacije koje im nisu ni bile u planu. Po meni ništa sporno jer se to moglo riješiti i na drugi način – npr. tako da liku promijene nacionalnost. Što nisu, jer bi to onda bilo “skupljanje bodova” na koje se referiraš. Ovako je samo izbjegavanje pogrešnih tumačenja vezanih za lik.

    • Mogvaj

      @perisimus, 07.04.2022 - 15:14

      Kao što ti je i autor teksta rekao u ovom slučaju Z nije samo slovo. Radi se o liku koji potječe iz države gdje se trenutačno Z koristi kao simbol podrške agresiji i nasilju. Da su makli slovo s nekog drugog lika već bi mogli raspravljati, ali ovdje su doslovno s Ruskog lika makli jedan od najkorištenijih simbola u Rusiji trenutačno. Kada je većina Ruskog stanovništva upoznata s značenjem tog simbola fora “ali to je samo slovo” više ne prolazi.

  • perisimus

    07.04.2022 - 12:00

    Inače “abrevijacija” znači – ne mogu vjerovati – skraćenica. Zašto je bilo potrebe za tom rijetkom tuđicom nije mi jasno.

    • Benjamin Scrool

      @perisimus, 07.04.2022 - 12:26

      Zašto ti imaš potrebu pisat tri komentara umjesto da sve to staviš u jedan?

    • perisimus

      @Benjamin Scrool, 07.04.2022 - 12:30

      Pisanje komentara me smiruje pošto normabeli više ne djeluju. Osim toga nema opcije “uredi” pa eto…

  • perisimus

    07.04.2022 - 12:10

    Kad smo kod “abrevijacija” meni je najdraže slovo U. To je početno slovo mog najdražeg glumca Petera Ustinova.

  • Zoran Žalac

    07.04.2022 - 13:07

    Btw, komentari u kojima stoji slovo Z bit će uklonjeni s obzirom da se i bez ikakvog značenja tumači kao nesuvislo komentiranje u rangu spama, tako da nema izvlačenja na foru cenzure slova – da kao komentar napišete samo jedno slovo – bilo koje drugo u bilo kojoj drugoj vijesti nevezanoj za rat, svejedno bi komentar bio uklonjen.

  • sallaD

    07.04.2022 - 14:00

    Sve to ide lijepo po planu kao zadnje dvi i pol godine.

  • Pajo Paksu

    07.04.2022 - 15:04

    Filmovi Zoro-a su isto zabranjeni zbog njegovog potpisa koje je usjecao mačem dok se ne pronađe odgovarajuće slovo za zamjenu. Antonio Banderas je predložio slovo B kao Banderas umjesto slova Z, ali nije usvojeno zbog komplicirane izvedbe jer kako kažu povjerljivi izvori moglo bi doći do uganuća šake Zoro-a.

    • Mogvaj

      @Pajo Paksu, 07.04.2022 - 15:18

      Film Zoro nema veze s Rusijom za razliku od lika koji je iz Rusije. Na isti taj način nije isto ako ti liku iz fantazije s vilenjacima staviš zvijezdu kao simbol i ako partizanu u drugom svjetskom ratu staviš zvijezdu kao simbol. Ne kažem da je staviti zvijezdu krivo/ispravno, ali u jednoj od te dvije situacije taj simbol je puno lakše povezati s događajima iz pravoga svijeta.

  • KhorneFlake

    07.04.2022 - 15:13

    Šta ćemo ako nam Lord Zeda ukinu.

  • perisimus

    07.04.2022 - 17:11

    Recentna vijest iz svijeta stripa je da se Zagor Te-Nej iz Darkvuda od sada zove Agor iz Darkvuda. Ta politički korektna odluka je donesena iz razloga što je Zagorova, pardon Agorova čukunbaba bila podrijetlom iz carske Rusije. A danas sam sreo frenda koji se zvao Zdravko a sad je Dravko, kaže da mu se to više sviđa, čak pomišlja (sukladno svojim porocima) da promjeni ime u Travko. Stvarno treba stati na kraj davanjem imena koji počinju na…ne želim ni spomenuti to slovo, od sada pišem sve be. tog omr.nutog slova..

  • perisimus

    07.04.2022 - 17:18

    Zanima me da su Rusi na tenkove stavili slovo C da li bi se to tretiralo kao C ili latinizirano S? Jer na ćirilici je S je C pa ako na banderu napišeš S da li to znači da si latinizirani ljubitelj ruske horde? Jer si C napisao na latinici? I da li bi svim virtualnim likovima brisali i C i S? Ili samo C ili samo S? Ili oboje?

    • perisimus

      @perisimus, 07.04.2022 - 19:12

      Ma ja sam na gemištima svakodnevno ali ne vidim vezu sa mojim komentarima. Ali poslušati ću tvoj savjet – alkohola nikad dosta.

    • Nijam Kaj

      @perisimus, 07.04.2022 - 20:43

      Mislim da bi onda bilo samo C, jer nitko ne zna da je c = s. Ali bi alternativa bila možda skrivati simbol u “s” slovu. Nemoj se nervirati oko toga, hrpetina simbola je zabranjena, jos jedan u nizu. Pada mi na pamet situacija u ex yu gdje se moralo paziti kako, gdje i kada pišeš slovo “U”. Npr. Zoran napiše “U Overwatchu je…” i game over za našeg Zorana.

  • kanidja536

    07.04.2022 - 21:03

    A ništa, vi koji se zovete Zlatko, Zoran, Zdravko itd. nahebali ste…

    • hyperion

      @kanidja536, 07.04.2022 - 23:46

      Pisao oran ˘alac.

  • miriseNAdobro

    07.04.2022 - 21:59

    dobro da nisu napisali HCVL na tenku inace ode sve u k

    • Wayne Kerr

      @miriseNAdobro, 07.04.2022 - 22:53

      lmao 😂 😂 😂

  • Cone3006

    08.04.2022 - 18:56

    Glupost…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?