HCL.HR

Potvrđeno je – Doom će letjeti u 60 fps i na konzolama

Zoran Žalac 27.02.2016.   •   20 komentara


Kompromisa u vizualnoj prezentaciji nove Doom igre ne bi trebalo biti ni na jednoj platformi, poručili su tvorci šeste inačice idTech pokretača.

doom-screenshoti

Premda dosta igara izgleda impresivno čak i na ograničenom hardveru današnjih konzola, rijetko koja se može pohvaliti izvedbom u 60 sličica po sekundi, zlatnom standardu kojemu teže igre na PC-u. Međutim, Doom će biti jedna takva igra, sada je službeno potvrđeno iz id Softwarea, pa ćemo ovu demonsku pucačinu na konzolama vrtjeti u 1080p rezoluciji i 60 fps-a.

„Želimo da se igrači začude kako Doom na idTech 6 pokretaču može biti tako vizualno atraktivan na 60 frejmova po sekundi i na 1080p rezoluciji na svim platformama, dok ostali naslovi ne mogu postići ni sličan izgled na 30 sličica po sekundi. Cilj nam je biti najljepša igra u tom tehničkom rangu.“ – poručio je glavni programer Billy Khan na Bethesdinom blogu.

Komentari (20)

  • baDarmageddoN

    27.02.2016 - 15:43

    Svaka im čast. Napokon netko tko zna raditi optimiziranu igru i za konzole i za PC. Skidam im kapu, takvih je studija sve rjeđe. Cilj im je relativno visok ako to misle postići na X0 bez frejmdropova a nešto malo sam igrao alfu…to je jedna tako strašna lepeza boja u starom stilu pucaj što vidiš da jedva čekam release. Nemam više vremena za igre kao nekad pa sa time niti prakse ali u ovoj igri ću drage volje i gubiti ako to znači da ću uživati u dobrim Replayima. Kretnje mišem su, za razliku od CODa, fenomenalne i na 30 frejmova se da igrati kako treba. Nisam baš puno pratio ovu igru…zna li netko da li će imati dx12 ili ne?

    • baDarmageddoN

      @baDarmageddoN, 27.02.2016 - 15:47

      Budalo… Nije takvih studija sve rjeđe nego sve manje. Fakat, kako nema editora teksta? Da se sami sebi smijemo kad napišemo glupost? @HCL

    • pesek32

      @baDarmageddoN, 27.02.2016 - 15:51

      Kako znaš da će bit optimizirana? 60 fps ne znači optimiziranost… I slažem se da bi trebalo biti edita na HCL-u.

    • baDarmageddoN

      @pesek32, 27.02.2016 - 15:59

      60 frejma na konzolama za mene znači optimizacija.
      A kao što rekoh, odigrah Alfu tako da znam koliko je optimizirana na PCu. Ponavljam, odigrah alfu i meni je jako bitno da kursor miša bude fluidan a frejm je stabilan što je rjetkost u današnje vrijeme.

    • pesek32

      @baDarmageddoN, 27.02.2016 - 16:31

      Ajde dobro…

    • bojanum

      @baDarmageddoN, 27.02.2016 - 16:52

      Kolega, da li vrijedi ta alpha, da ju skinem i probam? Probao bi ju ali nekako zelim prvi put probati kada izadje…uh….sto da radim, savjet molim hehehe

    • baDarmageddoN

      @bojanum, 27.02.2016 - 17:42

      Ova se igra isplati čekati. Siguran sam. Ja sam nestrpljivko pa se sa botovima naganjam 😛

  • Artyom

    27.02.2016 - 15:55

    Možda loša vijest, jer to možda znači da igra grafički neće odskakat, ali izvući 60fpsa na 1080p na konzolama i uz vrhunsku grafilku, to može malo tko. Dovoljno je reći Carmack i njegovi genijalni engini! Znam znam, sad će neki reći da je RAGE-ov idtech 5 loš engine pun problema. Problema je imao, istina, ali je imao i daleko više genijalnih rješenja koji su ubrzavali sve živo i napravili da sve ide super-fluidno. Isto tako istina je da je Carmack otišao iz Id-a još odavno, ali i prije nego što je utišao radio je na izradi novog idtech 6 engina i usavršavanju idtech 5 engina kojeg je prilagođavao i za VR, dok je VR verzija od idtech 4 već bila gotova i Doom 3 VR prototip je bila jedna od prvih VR igara koja je praktici i stvorila Oculus Rift. Iako se DOOM 4 hvali da ima novi idtech 6, to je samo marketingška fora. On radi na nadograđenom idtech 5 enginu, a pravi idtech 6 na kojem je Carmack radio vjerojatno nećemo vidjet još godinama, aki i tada. Carmack je tada bio izjavio da trenutačno ne postoji konfiguracija koja može pokrenut taj novi idtech 6.

  • bojanum

    27.02.2016 - 16:51

    Napaljen ko malo dite u tvornici cokolade plus pogon di se igracke rade….Budu li zajebali bilo sta od onoga sto je obecano, prikazano na E3 prosle godine, ima da ih nema. Ne znam kako ali ima da ih nema. Nisam se toliko radovao nekom naslovu kao ovome, nepamtim.

  • Skyprotokol

    27.02.2016 - 23:04

    Takodjer se nadam da ce nesto sto se ceka od 2007vrijedit . Mislim da je tad prvi put najavljen kao doom 4 vrijedit tih silnih godina mada nisam znao da john carmack otisao iz id-a .Tako da nista cudno da bude jos jedna samo pucacina.

    • bojanum

      @Skyprotokol, 28.02.2016 - 13:45

      John je otisao iz ID-a ali ne zato jer se nisu slagali ili nesto tome slicno, nego je otisao u Oculus koji je u pocetku bio “posao sa strane”. Tako da, vjerujem da ono sto je zapoceo da ce i zavrsiti, barem nekim malim zalaganjem oko DOOM-a. Cisto sumljam da bi napustio ID, a da nije poslozio sve kako treba i ostavio studio u dobrim rukama. Ipak je to njegovo “dijete” i zadnji je od osnivaca sto je otisao. Zivi bili pa vidjeli ali zajedno sam sa tobom u nadi da ce vrijediti nesto sto se toliko dugo ceka..

    • Artyom

      @bojanum, 28.02.2016 - 15:29

      Nije istina da nije otišao zato što se nisu slagali. Carmack je radio na novom Doom-u, novom enginu i na VR projektu. Njegov plan je bio da Doom i ostale nove ID igre budu VR igre, ali Bethesda to nije odobrila. Nakon toga Carmack je vidio da u ID-u nam budučnosti i otšao u Oculus. Kasnije je pala i tužba i svašta. Trebao je biti i sudski postupak Bethesda protvi Oculusa, ali kada je Oculusa kupio Facebook, Bethesda je morala pobjeć u mišiju rupu.

  • bojanum

    28.02.2016 - 16:30

    Ja imam ssasvim drugacije spoznaje o prirodi njihovog rastanka. Ne kazem, mozda je tvoje istinito, mozda moje, tko ce znati. Meni je bitno da ono sto je prikazano prosle godine na E3, bude i realizirano. Ne trazim nista vise ali bogami ni nista manje. Predugo se ceka, digli su ljestvicu ultra visoko sa svojim objavama i obecanjima, tako da su zagrizli jakooo veliki komad kolaca i ako ga ne budu mogli progutati mislim da nece biti dobro.

  • Vejn

    29.02.2016 - 20:14

    Ja bi stvarno volio da ovo ispadne fantasticno na kraju, jer obozavam horore… Ovo sto sam do sada vidio mi lici samo na klon Unreal Tournamenta, protivnici samo iskacu, ti ih pucas u nedogled… Nadam se da grijesim, inace ce to biti interesantno samo djeci uzrasta od 15 god.

  • BoneDigger

    29.02.2016 - 21:37

    Stvarno fascinantan engine ako su tako sto uspili napraviti.

    • Vejn

      @BoneDigger, 29.02.2016 - 22:06

      Nemoj im vjerovati tako brzo ! S’ obzirom da je ovo smece od ENGINEA, do sada su svi projekti na njemu bili tehnicki krs… Vidjecemo kad izadje, ali mislim da ce biti isto kao i sa Rageom lol

    • BoneDigger

      @Vejn, 29.02.2016 - 22:27

      Slazem se, bili zivi pa vidjeli. Ali kazem, fascinirat ce me ako to bude radilo na konzolama na 60fps 1080p, toliko je slab hardware da su neke igre pocele ici ispod 720p.

    • Vejn

      @BoneDigger, 01.03.2016 - 00:54

      Samo neka ne bude uzasno stanje kao sto je bio slucaj sa Rageom i bice dobro. Davno je Crytek insistirao mnogo jaci hardver za nove konzole ali…. kako su krenule igre, Syndicate, Arkham Knight …. za godinu dana ce se na PS4 igre vrtiti u 20 fps na 720 xd

    • BoneDigger

      @Vejn, 01.03.2016 - 08:39

      Mene trenutno to najvise zanima od svih stvari u gaming industiji, to za hardware u konzolama. Sjecam se da kada su izasli PS4 i XBONE da je hardware bio u ranku s mojim koji sam kupio puno prije nego sto su konzole izasle i za to vrijeme je taj harware bio mid-range, ako ne i slabije (konkretno mislim na gpu). Danas je to vec smijesno slabo i stvarno ne znam kako vise izvuci iz njih. Neki su govorili “pa treba dati vremena developerima da se upoznaju i saznaju sve o mogucnostima konzole”, oni su vec davno to saznali. Cuo sam da Microsoft i Sony vrse pritisak na developere kako bi limitirali igre za pc na 30fps da nebi bilo velike razlike izmedu njih :@.

    • Vejn

      @BoneDigger, 01.03.2016 - 15:33

      Sto se tice hardvera na PS4 i XboX Onea bio je primitivan i kad su se konzole pojavile, a ne sada. A mislim da su i vecina igara, navodno eksluziva nista drugo nego dobra reklama, marketing da na silu prodaju igre i izreklamirali kozole ! Dugo sam imao zelju dugo da probam Gran Turismo, posto obozavam voznje… Prije 2-3 dana sam sjeo za kozolu i poceo prelaziti… Ej, ”legendarna” voznja lol, nakon sat ipo vremena sam gotovo zaspao, primitivna grafika, primitivna kampanja, dosadnaa, mrtva igra, auta se krecu kao kroz vodu nisam mogao da vjerujem… Simuliraju neku realnost i na kraju samo izguras protivnike sa staze bez kaznenih poena bez icega. A gdje ta realnost kad su auta ko kutije, samo ih izguras neces ostetiti ni sebe ni njih i zavrsis prvi… Razocarao sam se… Posle PC verzije Project Carsa igranje na kozloli ti dodje kao da posle Terminatora filma odgledas drakulu nijemu iz 1901 lol Ja mislim da si u pravu, znali su oni i prije sta konzola ima i kkako se rade igre, logicno… Vidjecemo bas sta ce biti u buducnosti, ipak je smjesno da taj NEXT GEN ne moze bez problema razviti 60 fps na 1080p bez degradiranja grafike, posle svih reklama i marketinga kakve ce nove kozole biti… A ocigledno je sve oko njih samo reklama

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?