HCL.HR

RETRO DOZA #139 – Sega VR

Renato Pedišić 01.12.2014.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Dok svijet danas ludi za Oculus Riftom, mnogi zaboravljaju jedan pionirski projekt na polju tehnologije virtualne stvarnosti koji nažalost nikada nije krenuo u masovnu proizvodnju – upoznajte Sega VR!

Najpoznatiji pionirski projekt virtualne realnosti vjerojatno je Nintendov Virtual Boy iz 1995. godine, no prije njega istu je ideju s nešto boljom vizualnom izvedbom na umu imala Sega. Najavljen čak 1991., Sega VR trebao je donijeti istinsko iskustvo virtualne realnosti “iz laboratorija u dnevni boravak”. Dakle, čak 21 godinu prije izlaska DK1 verzije Oculus Rifta, nekoć velika Sega je htjela ponuditi čovječanstvu iskustvo prave virtualne realnosti.

No, priča o Sega VR konzoli nije toliko duga ni slavna kao ona Virtual Boya ili Oculus Rifta, budući da je cijeli projekt napušten negdje između 1993. i 1994. godine, kada se i očekivao izlazak ovog uređaja za virtualnu realnost. Razloge odustajanja od VR tehnologije Sega nikada nije detaljno objasnila, navodeći tek da se radilo o “problemima u developmentu”, odnosno da je “virtualna stvarnost bila previše stvarna” što bi moglo dovesti do ozljeđivanja korisnika.

S popularnošću i lakoćom korištenja Oculus Rifta, danas vidimo kako su takvi navodi Sege bili u potpunosti neistiniti, no valja napomenuti kako su se neki korisnici koji su isprobali ovaj VR uređaj požalili na glavobolje i mučninu. Mark Pesce koji je radio na Sega VR projektu čak je jednom prilikom upozorio Segu da bi dugotrajnije korištenje prototipa ove konzole moglo dovesti do štetnih posljedica za igrača.

Ipak, vjerujemo kako bismo barem mi u HCL-u pretrpjeli bilo kakvu glavobolju i povraćanje, ako bismo imali priliku zaigrati neke od prvih VR igara uopće, za čije postojanje znamo, iako se, kao ni Sega VR, nikada nisu pojavile na tržištu. Radilo se o naslovima Nuclear Rush (igrači uzimaju ulogu pilota u futurističkom ratu), Iron Hammer (simulacija vožnje vojnog helikoptera), Matrix Runner (cyberpunk avantura inspirirana Snatcherom Hidea Kojime) te Outlaw Racing (racing/combat igra).

Danas nažalost možemo samo plakati i gledati Seginu promotivnu prezentaciju za Sega VR iz 1993. godine. Tamo možete i saznati ciljanu cijenu konzole, izgled nekoliko prototipa igara te koliko je zapravo cijela stvar trebala biti zabavna.

Biste li vi htjeli zaigrati nešto na ovom čudu tehnologije? Jeste li ikada probali igrati nešto na nekom uređaju za virtualnu stvarnost? Javite nam se u komentarima.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (3)

  • MEGATAMA

    02.12.2014 - 09:09

    Odlicno napisan tekst.Sjecam se jos iz devedesetih ovog Seginog projekta i mislim da su ovo isli realizirat da bi to u ono vrijeme uspijesnije jedino bilo u njihovom tada izuzetno uspijesnom Arcade segmentu.
    Probao sam jedino Oculus od VR techa…..

  • l)oolvl

    02.12.2014 - 17:26

    meni ovo ima ljepši dizajn od Oculusa…

    • Dom3gaming

      @l)oolvl, 01.05.2016 - 18:22

      Znaci,nisam jedini. 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?