HCL.HR

RETRO DOZA #192 – Clock Tower, skrivanje od ogromnih škara

Gregor Stojev 06.11.2016.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Konačni retro naslov koji izdvajamo u našem kratkom nizu strahova je dobar stari Clock Tower – igra koja je popularizirala survival horore temeljene na skrivanju umjesto napucavanja.

clock-tower

Kako nas sezona Halloweena polako napušta, iskoristit ćemo još ovu priliku da istaknemo jedan retro dragulj u našem nizu mračnijih retro naslova. Kao finalista niza izdvajamo Clock Tower, za svoje doba unikatan point-and-click survival horror za SNES, a par godina kasnije i za PSX. Da, point-and-click, dobro ste pročitali. Kontrolerom biste pomicali kursor i pikali po stvarima na ekranu umjesto direktne kontrole nad likom. To je cijelu stvar činilo malo nezgrapnom, ali također i napetom.

Clock Tower bio je uspješni početak horor igara u kojima se problemi nisu rješavali silom, već skrivanjem, rješavanjem zagonetaka i općenito lukavim korištenjem okruženja, a klikanje po svemu što ugledate obično bi vodilo ravno u grob.

Igra je stigla na tržište 1995. iz Capcoma i još jednog japanskog tima naziva Human Entertainment. Već godinu kasnije ispljunuli su i nastavak Clock Tower 2 za PSX koji je napravio skok u 3D, no na zapadu se zbog nekog razloga opet jednostavno zvao Clock Tower. Vidi zbunjole, 1998. godine zato su uravnotežili situaciju još jednom takvom akrobacijom – sljedeće izdanje u serijalu za PSX kod nas je nazvano “Clock Tower 2: The Struggle Within” dok je u Japanu pak bio “Clock Tower Ghost Head”. Još uvijek mi nije jasno zašto Japanci često takvo što vole raditi, no kaj’ je tu je. Studio Human Entertainment je 2000. godine zatvorio svoja vrata, no Capcom je i dalje nastavio serijal na PS2 konzoli pa smo 2002. godine tako svi zajedno lijepo dobili i Clock Tower 3.

Iako od tada nismo ugledali novi “toranj”, Capcom je 2005. godine nastavio popularni recept s Haunting Ground za PS2 koji je s Clock Towerom dijelio mnogo sličnosti. Kreator prva dva izdanja ove je godine preko Kickstartera realizirao spiritualni nastavak – NightCry, koji po svemu što vidim i nije baš najbolje prošao. E sad, koliko taj NightCry zaslužuje to što je dobio priča je za neki drugi put, pa vratimo se sad nazad na početnu temu. Clock Tower serijal u nekom je trenutku kroz zadnjih desetak godina trebao dobiti i službeni dugometražni film, no izgleda je to nešto što još uvijek samo čuči u nekom mračnom kutku nečijeg uma.

Kao i uvijek, za kraj vas ostavljamo da bacite oko na video ispod. Za razliku od klasičnog uvoda, ovoga puta smo izabrali montažu svih jezivih trenutaka na koje možete naići u prvoj Clock Tower igri. U sljedećoj Retro dozi družimo se pod velikim suncem uz leptiriće i duge. Obećavam.

Komentari (1)

  • mokrEE

    06.11.2016 - 19:42

    jedinicu nikada nisam igrao ali sam zato igrao duju. nisam nikada kuzio sta u toj igri napraviti. mislim da se nisam maknuo od samoga pocetka, uvijek bi me onaj ludjak uhvatio jer bi se samo random pojavio nakon sto otvoris par vrata. vjv da je sada zaigram imao bih vise uspjeha, ipak je ono bilo rano djetinjstvo a i nisam engl. toliko poznavao pa sam u igrama nagadjao sta treba da se napravi ; )

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?