HCL.HR

Rocket League može povezati PlayStation i Xbox igrače bez problema, ako to Sony želi

Zoran Žalac 21.07.2016.   •   18 komentara


Razvojni tim Psyonix ispunio je tehničke preduvjete da Rocket League postane prvi naslov koji bi spojio igrače na PS4 te XBO konzolama u isti mrežni multiplayer.

rocket-league-sveci

Mogućnost cross-platform multiplayera između publike na Xboxu i PlayStationu gotovo da je bila tabu tema dok tvorci popularnog Rocket Leaguea nisu poručili kako su spremni napraviti poveznicu između dvije konzole. Microsoft je tada poručio kako nema ništa protiv toga dok je Sony ostao rezerviran oko ideje.

Premda u razvojnom studiju Psyonix ni sami ne znaju hoće li se ta ideja ikada sprovesti u djelu, još su jednom poručili kako u tehničkom pogledu nemaju nikakvih zapreka za to te da je čitava odluka zapravo na Sonyju.

„Sada smo doslovno u poziciji da trebamo samo Sonyjevo odobrenje kako bi u manje od jednog radnog dana omogućili da [cross-platform multiplayer] radi bez problema. Doslovno bi nam trebalo nekoliko sati za to i zaista samo čekamo odobrenje za to.“ – izjavio je podpredsjednik Psyonixa Jeremy Dunham.

Doduše, pitanje je hoće li u Sonyju ikada pristati na združivanje baze igrača sa onima na Xboxu. Pola godine nakon iznošenja ove ideje odgovor je još uvijek daleko od konkretnog, dok je Microsoft s druge strane odmah odgovorio s jednostavnim – „može“.

„Moglo bi se to dogoditi sutra, a moglo bi biti i dulje od toga. Jednostavno ne znamo – nestrpljivo to iščekujemo kao i ostatak fanova naše igre. Pod rizikom da zvučim naivno, vjerujem da će se to dogoditi. No hoće li se dogoditi uskoro, to je drugo pitanje.“ – očitovao se Dunham.

Rocket League inače već funkcionira kao dvostrani cross-platform naslov – PC publika može ga igrati i sa Xbox publikom i sa vlasnicima PlayStationa.

Komentari (18)

  • Ares88

    21.07.2016 - 16:49

    Zašto ne.Meni se cross-platform čini jako dobra stvar.

  • fez

    21.07.2016 - 17:09

    Ja još nisam primijetio da igram protiv nekog s pc-a.

  • ivancrogaming

    21.07.2016 - 17:10

    A ja nemam Rocket League 🙁

    • GTA222

      @ivancrogaming, 21.07.2016 - 17:19

      Nije da previše propuštaš.

    • berac_malina39

      @GTA222, 21.07.2016 - 21:31

      Osim punooo zabave kad skužiš kako se što radi.

    • almoustevil665

      @ivancrogaming, 22.07.2016 - 11:37

      Oni sa PC-a su ti kod kojih umesto PSN avatara piše PSYNET.

    • fez

      @almoustevil665, 22.07.2016 - 13:02

      Da li netko s psn-a može biti u ekipi s onim s pc-a?

    • departed1983

      @fez, 22.07.2016 - 16:24

      Moze kad vas igra slucajno poveze ali ne mozes napraviti party

  • fez

    21.07.2016 - 20:55

    Možda im nije potreban taj malen bazen igrača kad ih već imaju dovoljno. Realno više Sony treba njima nego oni sony-u.

    • BoneDigger

      @fez, 21.07.2016 - 21:46

      Koji broj igraca je “Dovoljan” 1577204? Jel taj? Bezveze argument.

    • baDarmageddoN

      @fez, 22.07.2016 - 11:09

      Ovo je malo bezvezni komentar, siguran sam da nikoga ne čudi. Očito je da imaš interesantna i nepokolebljiva mišljenja oko svega ali isto je očito da stalno ne razmišljaš. Ne zato jer ne možeš nego bubneš bez promišljanja i onda braniš svoj stav makar bio u krivu. Da, svima nam se dešava. A sad na temu: Tko treba Sony, Microsoft ili Nintendo? cross-platform trebaju izdavači i korisnici. Izdavači da im igre traju dulje, da ne trebaju gasiti servere na jednoj platformi i paliti na drugoj i da zbog još nekih razloga imaju bolje prihode. Korisnici zbog toga da ne trebaju kupovati npr. ps4 ako imaju solidan PC zbog toga što na PCu nema dovoljan broj igrača neke igre pa dolazi do gašenja servera i kraćeg trajanja igre nego što bi to trebalo biti a nema se love da se kupi i konzola. Svi ćemo profitirati na tome, nema tu Nintendo ili Sony ili MS ili developer ili izdavač ili korisnik nego baš svi. Zašto ja ne bi igrao Fifu ili NFS ili COD ili RocLeague ili EVE ili bilo koju drugu igru sa igračima na platformama koje nisu poput moje? Tip par kB što se šalje u toku MPa može stvarati neki problem? Nema nikakvih tehničkih kočnica za to, kočnice su samo ljudi.

    • fez

      @baDarmageddoN, 22.07.2016 - 11:36

      Samo sam pokušao stavit neku logiku iza razmišljanja Baji iz sonija. Zašto bi, iako malčice, pomogli konkurentskoj konzoli?

    • baDarmageddoN

      @fez, 22.07.2016 - 11:48

      Trenutno je situacija takva… Sony ima više prodanih konzola, više od MS+ Nintendo ako gledaš X0, PS4 i Wii jU. Neki primjer iz stvarnog svijeta: Moj frend ima PS4. Ja bih htio X0. Problem je što želimo igrati zajedno i moram kupiti PS4 ako mi je on bitniji od xbox ekskluziva. Tu Sony dobiva lovu za još jednu konzolu. Samim time što je prodaja PS4 najveća Sony bi tu najmanje dobio. To nije upitno. Da li bi nešto izgubio dolaskom cross platfome? Cross platforma već postoji između MACa i PCa. Da li je PC nešto izgubio zbog toga kao jača platforma? Ne. Sony je, btw, službeno za to da RL bude cross platform, barem koliko sam čitao. Čeka se MS jer oni drže dvije od tri ostale platforme. Na koji način bi cross-platform bio pomaganje konkurentima osim u tom dijelu da ne trebaš kupovati više od jedne konzole pa u teoriji ako si Sony a korisnik ima nintendo pa ne treba kupiti ps4 onda ti ne gubiš korisnika ali ga nećeš niti dobiti a tko zna da li bi ga uopće dobio. Koga briga? Neka nam to omoguće pa ćemo biti generali nakon bitke 😛

    • fez

      @baDarmageddoN, 22.07.2016 - 12:39

      Osobno sam protiv dijeljenja gaming zajednice i politike ekskluziva. Htio bih imati jednu platformu za sve. Velike firme očito tako ne razmišljaju. Ne bi Sony ništa time izgubio ali mi se čini da bi možda ms dobio. Jer veći bazen korisnika korisnika tvoje platforme čini sretnijim i to je jedan razlog manje da kupi tvoju konzolu. Vjeruj mi da ms propada Sony bi ih još pogurnuo u provaliju.

    • baDarmageddoN

      @fez, 22.07.2016 - 12:42

      cross-platform je nešto što već godinama dolazi. Isto kao velike naftne kompanije što znaju da je struja i ostali obnovljivi izvori energije budućnost a bore se protiv toga na sve razne nepoštene načine tako i gaming korporacije znaju da im to može oslabiti prodajne rezultate. Kad-tad svi će popustiti na dobrobit korisnika. Srećom, za corss-platform nikad neće biti kasno… Za ovo drugo što sam napisao moguća da već i je. hahaha

  • baDarmageddoN

    22.07.2016 - 11:00

    Mislim da će ovo biti još jedna velika evolucija u gamingu. To čekam zadnjih par godina a znamo svi da makar je to već dugo moguće tek sada se ozbiljno o tome govori. Da li bi netko izgubio a netko dobio na tome? Da, korporacije. Tko ne bi izgubio ništa? Mi, korisnici.

  • Leon Gal

    22.07.2016 - 13:38

    Mozdaa napokon nastane primirje među Console i PC gamerima…. 😉

  • Czar

    22.07.2016 - 17:07

    Mislim da ništa od toga jer sonyu to ne treba budući da ima sasvim lijepu bazu igrača, tako da oni uvjek mogu reć ako hoćeš gejmat “s nama” kupi ps4.
    Kod MS je drugačija priča jer je prodajom zadnja verzija konzole podbacila pa im i nije neka greda da su im igrači umreženi s konkurencijom, jer tako mogu samo dobiti.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?