HCL.HR

Star Wars Battlefront 2 prodaja duplo je slabija od originala

Petra Rukav 20.11.2017.   •   46 komentara


Izgleda da su kontroverze vezane uz loot kutije i mikrotransakcije Star Wars Battlefronta 2 uništile njegov uspješni početak, barem ako isti usporedimo s prodajnim rezultatima originala iz 2015. godine.

star wars battlefront 2 singleplayer trajanje

Star Wars Battlefront 2 bio je jedan o željno iščekivanih novih naslova ove godine, no Electronic Arts naše je uzbuđenje ugasio dodavanjem loot kutija i mikrotransakcija u priču. Nezadovoljstvo oko njihovog načina poslovanja pobudilo je pitanje u kolikoj će to mjeri utjecati na prodaju igre, a rezultati iz Ujedinjenog Kraljevstva nude nam prvi uvid.

Konkretno, gnjev oko pay to win modela Star Wars Battlefronta 2 rezultirao je 60% manjom zainteresiranošću za ovogodišnji naslov naspram originala. Također, Battlefront 2 prodaja duplo je slabija u usporedbi s prvim tjednom kada je izašao Battlefield 1. Treba naglasiti da se ovi rezultati odnose samo na fizičke kopije prodane u Ujedinjenom Kraljevstvu te ne uključuju digitalne verzije igre.

S obzirom na ograničen opseg podataka nemoguće je odrediti koliko su zapravo problemi oko loot kutija utjecali na ukupan postotak prodaje. Međutim, situaciju nam možda može rasvijetliti Call of Duty: WWII koji i dalje ponosno nosi titulu najprodavanije igre unatoč tome što je izašao prije nekoliko tjedana i što se ne prodaje tako dobro kao na početku. Drugim riječima, činjenica da Battlefronta 2 nije uspio nadmašiti dva i pol tjedna staru igru indicira da isti nije dostigao uspješnost originala iz 2015. godine.

Komentari (46)

  • baDarmageddoN

    20.11.2017 - 20:09

    Bravo gameri. Jako dobra igra, bolja od originala prodaje se lošije iz jednog razloga- mikrotransakcije. Bravo

    • Lovac

      @baDarmageddoN, 20.11.2017 - 21:15

      To je dobro, drugi puta će 2x razmisliti.

    • baDarmageddoN

      @Lovac, 21.11.2017 - 14:27

      Sumnjam… EA nikad ne nauči nego polagano radi po svome ako ne ide na silu. Tako će i sada biti.

    • DjokaBA

      @baDarmageddoN, 20.11.2017 - 21:17

      Kakvo ti je razmisljanje.. Pa kako da kaznis EA gamad, drugacije ? Bas ovako, najvise ih boli kad im ne das novac. A i sto ne bi sacekao mesec, dva, pa i vise, i uzmes igru na nekom kul popustu… pogotovu ako prodaja ne ide dobro. Ako ti se bas toliko igra.

    • baDarmageddoN

      @DjokaBA, 21.11.2017 - 06:43

      Pa to i kažem. Možda nije jasno ali rekao sam bravo gameri. Kao pozitivno… Znači, bez obzira što je ovo igra bolja od “prvog” nastavka iz 2015. prodaje se lošije od te igre zbog mikrotransakcija. I to je dobra stvar.

    • movie

      @baDarmageddoN, 21.11.2017 - 18:21

      Od kuda crpiš te informacije? Proizvoljno? Imaš nekoliko primjera gdje se igre s mikrotransakcijama prodaju jako dobro. Ljudi su se opekli s prošlom igrom, zasitili temom, skužili da će jako brzo crni petak pa novogodišnji popusti. Zašto sada dati za igru recimo 500 kn kada će na crni petak biti upola jeftinija ili za bočićne praznike? Ulazimo u period popusta i nitko nije lud platiti više ako može manje..

    • baDarmageddoN

      @movie, 21.11.2017 - 18:37

      Iz toga da je u prvih tjedan dana igra trenutno prodana slabije od prvog dijela. Koji je izašao u slično vrijeme, malo prije popusta i to u vidu igre koja je bila sa manje sadržaja ali bez mikrotransakcija. Da, prema tome što se da iščitati sa neta dobar dio razloga pada prodaje su mikrotransakcije. Vrlo slični datumi izlaska… popusti su bili i prije svije godine i danas. Jedino mikrotransakcije nisu bile prije dvije godine. Ne znam koji bi drugi razlog bio, ja sam siguran da je mnogo igrača znog toga bojkotiralo igru.

    • movie

      @baDarmageddoN, 24.11.2017 - 02:16

      Potpuno neutemeljeno i pristrano viđenje stvari koje nema uporište u ničemu. I bogu je više dosadila franšiza koju sam nekada kupovao a sada je ne bih uzeo niti za 100 Kn.

    • Toma_HR

      @DjokaBA, 21.11.2017 - 06:46

      Kakav mjesec-dva! Za dva tri tjedna 50%, za mjesec-dva 150 kn. Tako pada cijena svakoj EA igri

    • Texas Flood

      @Toma_HR, 21.11.2017 - 10:32

      Mislim da to ne vrijedi za Fifu.

    • baDarmageddoN

      @Texas Flood, 21.11.2017 - 11:02

      Fifa je nakon 5 do 6 mjeseci besplatna u origin accessu.

    • Texas Flood

      @baDarmageddoN, 21.11.2017 - 12:15

      To je ok, nisam znao. Ali čovjek kaže za 2-3 tjedna cijena dolje 50% svim EA-ovim igrama.

    • baDarmageddoN

      @Texas Flood, 21.11.2017 - 12:21

      Ne bih znao. ?

    • movie

      @baDarmageddoN, 21.11.2017 - 18:24

      Točnije za 7 mjeseci, no opet treba plaćati mjesećnu naknadu. No tko će čekati 7 mjeseci da bi zaigrao fifu za 4 eura mjesečno? Kome se igra igra je odmah, oni malo suzdržaniji pričekaju novogodičnje praznike kada će biti na popustu od oko 40% kao i svake godine do sada…

    • baDarmageddoN

      @movie, 21.11.2017 - 18:39

      Nije pitanje tko će čekati. Fifa je primjer. Ja sam besplatno dobio i Titanfall 2 vrlo brzo nakon izlaska i NFS iz 2015 i još neke druge igre. Koji mi je problem malo pričekati. Nije da je Fifa Uncharted pa da se kora igrati odmah, pogotovo sa momentom i pay2win sustavom…

    • Texas Flood

      @baDarmageddoN, 22.11.2017 - 13:37

      Ne mora se igrati uopće, ja ju nisam kupio jer se još liječim od 17- ice 🙂

    • baDarmageddoN

      @Texas Flood, 22.11.2017 - 14:08

      Da. Kada oni odluče raditi Fifu na barem 2 godine onda kupujem. Svake godine nema šanse. Makar prema Stribor8 vrijedi mi svake lipe kolilo igram ali opet.

    • movie

      @baDarmageddoN, 24.11.2017 - 02:19

      Fifa se igra ili odmah ili se ne igra. FUT u prvih dva mjeseca donese coinsa za cijelu godinu dok su cijene u nebesima. Povremenim igračima je svejedno, zagriženim nije i igraju igru od prvog dana.

    • Dragan[MKD]

      @baDarmageddoN, 20.11.2017 - 23:02

      Nadam se da uce na njihovi greske, i da sledeci BattleField nece imati ovakve mikrotransakcije, draze mi je imati placenih DLCea, nego sav dodatni sadrazaj besplatni a igra klasican P2W naslov. Da se razumjemo nemam nista protiv microstransakciji tipa kao u OW, CoD ili Middle Earth, gdje igra nije gradjena oko tog modela. Nije fer da je netko bolji od mene ne zbog skilla nego zato sto je platio vise, ima kartice visokog levela, vecu mogucnost craftinga itd. Not cool EA, not cool.

    • Stribor88

      @baDarmageddoN, 21.11.2017 - 00:30

      inače ima tu neka jednadžba … ako mrzim EA i njihovu zelju da zarade (što je razumno) ja sam onda pravi gamer (što god to značilo danas). Pisati ću po forumima da sam heroj jer nisam kupio igru zbog mikrostransakcija (kojih nema u igri – opet očito demoni iz EA slučaju komjunitij, da ne pričamo koliko su sugestija igrača na orginal uvažili , jako puno). Šteta što dečki iz DICEA ispaštju koji su nparavili stvarno dobar posao (kao i svaki puta). Zanimljivo je kad su mikrostrasankcije izbačene, e onda je postao problem vrijeme gridanja (koje je opet demonski EA uvažio i smanjio na heroje) Nitko ne spominje da će DLCovi biti besplatini i tako dalje… pouka je da uz bolju organizaciju komjunitija sve bi se dalo riještit jer očito se s EA da pričati i očito uvažuju kritike. Ali veča si faca ako si buntovnik…. Jedni je sada problem “konfuzno” napredovanje koje se da riješti (i tu su srekli da rade mjerenja). Inače igra je fantazija, čestitam DICE-u na poslu, vidi se da se poštuje SW franšiza … frostbite je pomalo bugovit na čudnim mjestima ali i dalje vanserijski engine… a o načinu pisanja recenzija bi se dalo pričati…

    • marko1106

      @Stribor88, 21.11.2017 - 06:29

      Pa dobro ti kupuj i igraj…nisu oni izbacili mikrotransakcije zato sto slusaju nego zato sto je prodaja losija, i cekaj samo cim vide da taj potez nije puno utjecao vratit ce oni mikrotransakcije da izmuzu jos koliko mogu..nazalost u jednoj stvari si u pravu sto developeri rade dobar posao ali problem je sto su prodali dušu vragu….ali dobro svatko ima svoje misljenje….ja za razliku od tebe zelim za svojih 60e da imam iste mogucnosti kao moj protivnik pogotovo u multiplayer igri…

    • Duanador

      @marko1106, 21.11.2017 - 09:16

      Slazem se. Igre su postale ko je bogatiji u stvarnom zivotu i gaze nas male. Sad nas mogu gazit i u igri. Totalno neposteno. Vise nema bolji gamer losiji gamer. Sad je bogati vs Normalni.

    • baDarmageddoN

      @Duanador, 21.11.2017 - 12:29

      Tako je. Istina je da je nekad sami hardver pomagao da budeš bolji ali danas to igre rade same. Prihvaćam neke oblike mikrotransakcija u igrama ali ne kada direktno utječu na MP iskustvo ili još gore na SP iskustvo.

    • Mrfloyd

      @Duanador, 21.11.2017 - 15:57

      Ispada sa bi bilo bolje da naplate odjednom 75USDa sa ukljucenim season passom i bok.
      Nema premium walla, nema pay to win. Za igru koja se intezivno igra 2-3 godine iliti 500 tinjak sati je ok.

    • Stribor88

      @Stribor88, 21.11.2017 - 10:34

      da, to tako ide… čuo sam, rekli su, ali igrao nisam… o recenzijama je degutantno pričati uopće… sp je premija za jedan DICE (koji nije poznat po SP-u osim bad company mozda), ne možemo sada pričati o Bioshocku ali solidan je i zabavan čak i odobren od Disneya… a recenzije su postale natjecanje tko će više pljunuti, taj će više komjunutija uber gamera privući… ne kažem da nekih problema u metaigri nema ali očito postoji volja da se popravi i to velika (sjetimo se bf4 kako je bio ispeglan nakraju). Osobno sam za mikrotrasakcije, one su kao kad odeš u neki klub i plaćaš ulaz 100kn, i čudo, nema balavaca više piju po parkovima gdje im je i mjesto… AAA naslovi su visokobudjetne igre pa koštaju i treba ih platiti, nije za svakoga, ako nemaš 300kn mjesečno izdvojiti za nešto što voliš pa igraj free to play igre i to je to, isto kao i skijanje recimo, ne idemo svi na skijanje iako bi htjeli jbg košta… ne treba biti sve za svakog, pogotovo ne za balavce kojima je doseg cs:go a gledao je samo fantomsku prijetnju i sedmi dio SW-a, i na chatu pita tko je ovaj Lando ili Han Solo (?!) i onda priča da je on čisti skiller i da je ovo pay to win (ma da opet nije jer nema mikrotransakcija), a kada počnu serikati kako je cod super ma strasno (inače to su oni koji kupuju nove igre po 15kn na stranici seremdokzinem.com). Ja ću i dalje guštat dok sa ekipom kao stormtrooperi jurišam po endoru i predvodi nas vader u prekrasnoj grafici plus zajebancija na teamspeaku, tko to more platiti? Ewokse i gen Grievousa kao heroje ubaciti

    • l)oolvl

      @Stribor88, 21.11.2017 - 16:24

      koji si ti snob, ne radi se o tome da samo ljudi s novcima mogu igrati, nego o tome da ljudi s novcima koji nemaju skilla budu bolji u igri samo zbog novaca, a pretpostavljam da si i ti jedan od takvih pa zato i odobravaš mikrotransakcije. I treba da ih igrači popljuju maksimalno neovisno o tome koliko je sama igra bez mikrotransakcija dobra, jer su uopće došli na ideju prodavati igru po punoj cijeni uz P2W model, i nadam se da će ovo biti pouka i svim drugim izdavačima da igrači nisu baš toliko glupi.

    • movie

      @l)oolvl, 21.11.2017 - 18:30

      Kako da ja budem bolji od tebe bez obzira kaj imam kada ne znam igrati? Primjer je fifa. Đaba ti sve crne i icon kartice ako ne znaš igrati. Neće ti one donijeti pobjedu već tvoj skill ili općenito znanje. kartice pomažu kada se dva ravnopravna protivnika sudare pa pobjeda može prevagnuti na stranu onog igrača koji ima jaču momčad. Vjerujem da je i ovdje tako. Daj mi sve kaj možeš dati i ja nemam šanse protiv niti jednog igrača koji ozbiljnije igra ovu igru.

    • baDarmageddoN

      @movie, 21.11.2017 - 18:47

      Nije točno. Skill je vrlo bitan ali prati malo pro scenu…i oni imaju problema sa igračima koji su moje razine zbog boljih kartica. I moment i sva ta sranja su bitna. Nije samo skill. Da je samo skill bitan ne bi se igrao FiWC kup sa najjacim momčadima nego bi bilo svejedno da li u ekipi imaš Kalinića ili Ronalda. Ti stvarno izvališ glupost. Ako je skill toliko bitan, zašto trošiš na FUT coinse? Zato jer nema sanse da si toliko dobar da možeš u igri zaraditi za sve te silne kartice. Pa ja gledam kad likovi troše 100 000+in game coinsa i ako imaju sreće dobe 2 vrhibska igrača. A moj tim je sveukupno vrijednosti 250 000. I sa takvim timom mogu tek do div 2. Ovo je orva Fifa gdje ne mogu do Div 1 sa slabim timom a ja nisam loš igrač. Sa jako slabim timom ne možeš kao nekada u dic 1. Bas trebaš igrače, tako da ne pričaj gluposti. To bi barem trebao kuziti se u Fifu. Ima pro igrača koji su nekada sa broncanim timovima mogli do div 1 i osvojiti je bez puno frke. Od 17ice to je bilo teško a sada sve teže baš zbog toga što bolji tim više znači.

    • l)oolvl

      @movie, 21.11.2017 - 19:03

      kao prvo, uspoređuješ 2 igre koje nemaju nikakve veze jedna s drugom (osim što obje imaju p2w MT 🙂 ). Kao drugo, dovoljna je teoretska mogućnost da 2 igrača sa istom razinom skilla nisu na istom nivou samo zato jer je jedan više potrošio na igru, da bi cijeli taj sistem ispao anti-gamerski. I zbilja ne razumijem zašto bi itko normalan išao braniti p2w MT u igrama, osim ako nije nubčina s novcima kojemu onda upravo takve stvari pomažu u igri. Gaming je bio valjda jedino mjesto gdje novci nisu igrali ulogu kao u svemu ostalome u životu, nego isključivo volja i upornost igrača, ali eto ljudi su uspjeli i to upropastiti.

    • movie

      @Stribor88, 21.11.2017 - 18:27

      Primi se posla kao i svi ostali pa neće biti problema…

    • baDarmageddoN

      @movie, 21.11.2017 - 18:41

      Hahaha. Baš to… baciš u vjetar. Siguran sam da se i movie kaje što troši na FUT coinse svake godine jer na kraju što od toga ima? Što bi ja imao od toga da kupim Vadera i meljem sve redom? To je čisto varanje. Kao da mi COD proda wallhack… Nije isto ali ono…

    • baDarmageddoN

      @baDarmageddoN, 21.11.2017 - 12:23

      Tko je rekao da je čudno? Baš sam sjebo s prvim komentarom…nije jasan. Podrzavam bojkot svake igre gdje makrotransakcije utječu na gameplay. Nije to baš mikro…

    • baDarmageddoN

      @baDarmageddoN, 21.11.2017 - 14:26

      Da. I ja sam tako procitao poslije tvojeg komentara ali vjeruj da sam mislio drugačije. Jbg… danas ne znaš sto je trolanje, sto sarkazam a što mišljenje…

    • movie

      @baDarmageddoN, 21.11.2017 - 18:18

      Mislim da to nije razlog. Prije zasićenje temom…

    • baDarmageddoN

      @movie, 21.11.2017 - 18:32

      Što? Ne znam na koji komentar odgovaraš 😀

  • GAMEmaher

    20.11.2017 - 20:13

    Eto… call of duty duplo bolje ovo duplo gore zbog kritika. Čekam ju na akciji za 35 kn opet pa onda uzmem… Beta što sam igrao mi se pokazala odlična. Prvi star wars još igram i zabavan mi…

    • dandelion

      @GAMEmaher, 20.11.2017 - 23:32

      I ja prvi nabavio za35 kuna?

    • info.hr

      @dandelion, 20.11.2017 - 23:39

      Ja sam za 75 kn Deluxe Edition 🙂

    • dandelion

      @info.hr, 20.11.2017 - 23:42

      Hehe,ti si neki lovaš?

  • invictum

    20.11.2017 - 20:37

    Kampanju prosao i svidja mi se. Danas probao multiplayer, iako bas ne volim multiplayer igre, no cak mi se svidio i multiplayer

  • Alan Wake

    20.11.2017 - 21:10

    Baš mi je drago

  • DjokaBA

    20.11.2017 - 21:14

    A jes mi drago.

  • hacksor1234

    20.11.2017 - 23:20

    S guštom ću piratizirati igru kads bude krekovana
    Samo zbog cinjenice sto je priča kanon, inace ni to ne bi napravio

    • PsiHoGujaR

      @hacksor1234, 21.11.2017 - 00:46

      Inace nebi to napravio :p :p :p

    • bucc

      @hacksor1234, 21.11.2017 - 13:28

      Priča je bezveze i prekratka, pogledaj si sve cutscene i uštedi si trud piratiziranja.

  • Sentiel FH-016

    21.11.2017 - 07:12

    Isplati li se uopće kupovati? 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?