HCL.HR

The Last of Us Part II zabilježio je najviše preuzimanja u šestom mjesecu

Zoran Žalac 09.07.2020.   •   149 komentara   •   Industrija videoigara


Sonyjeva ekskluziva The Last of Us Part II bila je daleko najpopularnija igra za preuzimanje na PS4 konzoli tijekom šestog mjeseca ove godine.

Sony je objavio ljestvicu igara koje su se najviše preuzimale u digitalnim izdanjima preko PlayStation trgovine u proteklom, šestom mjesecu. Kao i obično, ljestvica je podijeljena na dva dijela – jedan za igre koje se plaćaju i drugi za igre koje se preuzimaju besplatno (F2P). Na F2P ljestvici nije bilo promjena – tu je Call of Duty: Warzone i dalje bio najpopularniji ispred Fortnitea i Apex Legendsa.

No, na ljestvici kupljenih igara dogodila se promjena u odnosu na prošli mjesec te je na vrh zasjela PS4 ekskluziva The Last of Us Part II. Igra je zabilježila najveći broj preuzimanja i na području Europe i u regiji Sjeverne Amerike (SAD, Kanada).

Konkretne se brojke ne spominju, ali vrijedi naglasiti da je TLOU2 tek druga nova igra iz 2020. koja je uspjela postići takav rezultat ove godine. Prije nje jedino je Final Fantasy 7 Remake kao novi naslov zabilježio najviše preuzimanja u četvrtom mjesecu, dok su tijekom ostala četiri mjeseca 2020. najviše preuzimanja bilježili prošlogodišnji hitovi FIFA 20 te CoD: Modern Warfare, uz stari i nezaobilazni GTA 5.

Također vrijedi istaknuti kako je među 20 igara s najviše preuzimanja na području Europe TLOU2 jedina igra ne samo iz šestog mjeseca nego i iz 2020. godine. Što se tiče američkog tržišta, tu su se na top 20 uspjeli ugurati još i Minecraft Dungeons te SpongeBob Rehydrated remaster.

Pune liste, uključujući i onu za PS VR igre, možete pogledati na službenom PlayStation blogu.

Komentari (149)

  • Fenner

    09.07.2020 - 11:27

    Pazi ovo, konkretne brojke se ne spominju…Tu mi nešto ne štima!

    • Zoran Žalac

      @Fenner, 09.07.2020 - 12:07

      Ne spominju ih nikad jer nije na Sonyju da javno objavljuju koliko je koja igra na PS Store prodana – to možda mogu za svoje igre, ali ne i za tuđe. Na drugim je izdavačima da se sami hvale konkretnim brojkama ako to žele. Takva je praksa na apsolutno svim platformama – Xbox Live, Nintendo eShop, Steam… Kad si vidio da se na Steamu spominje kolike su brojke Top Sellers kategorije? Bude jedino na kraju godine okvirno – ove su prodale više od 100 tisuća, ove od milijun – ali nikad ne idu u detalje nego se brojke izvlače preko kojekakvih SteamSpyjeva i zaobilazno – nikad javno. To nije neobična praksa manipulacijskog Sonyja nego način kako sve platforme posluju sa izdavačima.

    • Fenner

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 12:17

      Da u pravu si, no ipak u vezi ove igre ništa ne štima pa su možda trebali napraviti iznimku u ND pa objaviti te brojeve, jer ovako opet se nameće pitanje raznih kontraverzi itd…Kužiš na šta mislim?

    • Zoran Žalac

      @Fenner, 09.07.2020 - 12:33

      Da, ali objavili su brojeve o prodaji u prva četiri dana. Pa ni to nije bilo dovoljno. Očito bi trebali imati mjerač za svaki prodani primjerak igre javno dostupan svima. Ali vjerujem da čak ni to ne bi bilo dovoljno jer bi se onda pitali kako taj brojač zapravo radi i koje su šanse da je namješten. Praksa je standardna kao i kod svih – pohvalili su se u početku koliko je prodano i to je crno na bijelo. Ovo s najpreuzimanijim igrama na PS Store rade svaki mjesec i većinu godine najviše downloada ne ostvaruju njihove igre. I ono što sam zaboravio napomenuti – ovdje u statistiku ulazi i re-download, znači kad neko ovog mjeseca skine GTA koji je kupio prije pet godina – i to se broji. A kad je nova igra u pitanju veće su šanse da je 1-download 1-kupnja. Ne vjerujem da je itko lud da ide igru od 100 gb skidati više puta da bi joj popravio neku statistiku. A što se prodajnih rezultata tiče, neće sad svakog tjedna izlaziti s novim brojkama, jednako kao što nisu izlazili ni kad su daleko manje osporavane igre poput God of Wara ili Spider-mana ostvarivale dobru prodaju. S druge strane, ne sjećam se da su s Death Strandingom uopće izlazili koliko je prodano. Hoće li TLOU2 ostati na jednoj znamenci milijuna, koliko je igrača zadovoljno koji su kupili, koliko je preprodanih primjeraka… to vjerojatno nikada nećemo doznati statistički gledano. Osobno mislim da više neće izlaziti s podacima o prodaji ako prodaja stane na manje od 10 milijuna primjeraka.

    • Fenner

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 12:41

      A da, kako god okreneš ne valja 🙂

    • Fenner

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 14:55

      Zorane, nevezano za ovu temu, možeš / smiješ li mi reći kada će izaći recenzija kod Vas za Ghost of Tsushima? Hvala lijepa.

    • Zoran Žalac

      @Fenner, 09.07.2020 - 16:08

      14. 7.

    • Fenner

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 16:42

      Super i hvala.

    • chocobo_047

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 20:16

      Mislio sam da izlazi krajem srpnja. Moram požuriti s platiniranjem TLOU2.

    • Lazy

      @Fenner, 09.07.2020 - 15:34

      Hah nis ne stima s igrom, kak ne bi stimalo nis s igrom koja skoro pa da nema konkurenciju u bilo kojem smislu,tj ja bih je osobno stavio medj prve 3 igre ove generacije konzola.

    • Artyom

      @Fenner, 09.07.2020 - 14:06

      Već nekoliko puta HLC prenosi vijesti o odličnoj prodaji, a nusu prenijeli vijest kako je igra ima pad prodaje od 80% odma od drugog tijedna. Znači, hype iz prvog tijedna i preorderi su napravili svoj posao… a za sve ono poslje skrivaju konkretne brojke…

    • Zoran Žalac

      @Artyom, 09.07.2020 - 14:07

      Izvor, plz. I kontekst. Recimo, pad prodaje od 80% u jednoj trgovini u Donjoj Piškovini nije pad prodaje od 80% generalno. Tako da, izvor te informacije, molit ću te.

    • Zoran Žalac

      @Artyom, 09.07.2020 - 14:26

      Osim ako se referiraš na neku alternativnu HLC stranicu. Jer ovo nije HLC.hr.

    • krklj69

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 14:42

      Članak od 1.7. makar ljepo piše da pad fizičkih kopija nije ništa neobično,makar imaš isto tako hrpu članaka da se teško prodaje u Aziji.

    • Zoran Žalac

      @krklj69, 09.07.2020 - 15:11

      O prodaji fizičkih kopija u Velikoj Britaniji nismo pisali ni kad je to bila najprodavanija igra tog tjedna. Tako da me netko ne može optužiti za pristranost. Jednostavno smatram da prodaja fizičkih kopija u jednoj regiji nije pokazatelj apsolutno ničega za širi kontekst. Pa čak i uz ovaj pad od 80% koliko se navodi, ako sam dobro vidio igra je i ovaj tjedan najprodavanija na tom tržištu. Razlog zašto mislim da je prodaja fizičkih kopija nebitna u ovom slučaju jest što je digitalna distribucija igara pretekla prodaju fizičkih primjeraka. A u vrijeme korone mi je još logičnije da je prodaja fizikalije opala. Uostalom, to je jedno tržište, koliko god veliko. Azija je drugo, ali za Aziju vrijede druga pravila, kao što sam rekao tamo se ni ne očekuje da se igre sa zapada prodaju u ludim količinama, nebitno bile one Sonyjeve ili druge. Japan nije lud za Modern Warfareom na isti način kao ostatak svijeta. Isto vrijedi i za ovu igru. Zato kažem – kontekst ljudi. Nitko ne tvrdi da je TLOU2 najprodavanija igra godine ili tako nešto, ali da prodaja ide ultra loše tj. da se igra uopće ne prodaje… pa nije istina. Neki bi možda htjeli da to bude istina, vjerojatno.

    • krklj69

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 15:43

      Gle stari samo sam ti stavio link,jer jer je kolega gore spomenuo pad prodaje,kaj se tice da netko želi da se igra slabije prodaje u to nebi ulazio ja nisam jedan od njih jer kakve ja veze ili koristi imam od toga pa ne ide lova meni u blagajnu.Kao netko tko nije emocionalno vezan za igru mogu reci da sam igrao prvi dio ,igra je bila ok ništa spektakularno ,nije da sam sjedio u mracnom cosku sobe promisljajuci o zivotu nakon toga.Kaj se tice drugog djela,pogledao sam cijeli walktrough bez komentara i mogu reci da igra nije totalna katasrofa,ali isto tako nije remekdjelo,najbolja igra generacije ,itd. igra je prosjek sa zbrkanom pričom.E sad ako tvoj protuargument bude tipa “joooj najbolji su mi ovi koji seru ,a nisu igrali igru”, stari koja je isto tako onda svrha vaših recenzija,pa moram prvo vidjeti o cemu se radi, a tek onda pljunuti lovu za nesta.I samo jos jedna stvar,nije mi jasno zasto se toliko uzjebeš svaki put na ovu temu,reza ti je bila ok,ajmo dalje u normalnom tonu,zbog ovakvih gluposti di vi trzate na svaki negativni komentar o necemu kaj se vama svida ljudi sve vise idu na youtube recenzije i ne posjecuju portale koji postoje godinama.Trebalo bi malo stati sa forama tipa” slazem se sa tobom sve dok ne napadnes nesto do cega je meni stalo”.Budi mi dobro Zorane i zelim ti ugodan ostatak dana.

    • Zoran Žalac

      @krklj69, 09.07.2020 - 15:56

      Ok, cijenim ostavljanje linka, ne stignem sve popratiti, ali ne volim kad netko radi neke tvrdnje o nečemu bez referiranja odakle je to doznao. Slažem se da se nepotrebno triggeram na kojekakva uvjerenja, ali kao osobnu uvredu smatram optužbe da mi je plaćeno da mi se igra sviđa. Ova ili bilo koja druga. Nisam odvjetnik ovoj igri, ali kad me se za takvo što optuži itekako ću reći svoje i objasniti zašto mi je priča ok. Možemo se raspravljati kulturno i ne moramo se složiti oko doživljaja, mogu nam biti različiti, ali stanimo tu. Ako ćemo pričati o prodaji, pričat ćemo o prodaji cjelovito. Ili ćemo napomenuti – pala je prodaja na jednom tržištu, ne u globalu, pa idemo vidjeti što to znači. Idemo shvatiti da ako oni koji nisu zadovoljni igrom prodaju istu u pola cijene i onaj tko ju još nije kupio, kupi ju od nekoga za pola cijene jer mu je to isplativije. Ta se preprodaja ne broji u službenoj statistici, Sony ne dobiva podatke od njuškala i ne možemo reći da je pad prodaje znači da više nitko ne kupuje igru. Pa ajmo to ne govoriti. Ne kažem to tebi, nego kao primjer onima koji bi pričali o rezultatima prodaje kao dokazu da igra po njihovom mišljenju ništa ne valja. Ugodan i tebi ostatak dana!

    • Artyom

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 17:09

      Da da, ima ta stranica koja se ne ponaša kao da je potplaćena pa se svim silama trudi pokazati određen sadržaj u najboljem svjetlu iako to sigurno nije tako. I njihov moderator Žarko Zorac je stvarno cool lik! :p

    • darkness666

      @Fenner, 09.07.2020 - 20:30

      Brate moj plejka odavno ‘smrdi’ sa svojim brojkama.. I ne samo sa brojkama.. I sto se tice prodaje igara i prodaje konzola..

  • Fenner

    09.07.2020 - 11:31

    Iskreno, ja njima više ništa ne vjerujem. Manipuliraju sa svime od kad je igra krenula u proizvodnju i od kada su je pustili u prodaju.

    • Arthur

      @Fenner, 09.07.2020 - 11:46

      Baš to. Mislim nije igra smeće. Ali koliko je ljudi popljuvalo igru, otkazalo narudžbu i na kraju nije ju ni uzelo i očekuju da vjerujemo ovome. Mislim igra se sigurno dobro prodala ali sigurno ne tako dobro. I upravo to što si naveo, i mene zanima brojka.

    • Fenner

      @Arthur, 09.07.2020 - 12:09

      Pa da ako je takva svemirska prodaja i ne mogu se nahvaliti, onda neka nam daju konkretne brojeve, zar ne Arthure?

    • Arthur

      @Fenner, 09.07.2020 - 12:57

      Baš to. Što se mene tiče neka igra bude i prodavanija od gta v ali neka potvrde dokazima koji upućuju na to. Rockstar je tako izbacio koliko se prodalo u prvom danu pa i prva 3 dana i ako se ne varam redovito bi stavljali ubdate te informacije da ljudi vide koliko igra ima kupaca. Naravno gta je za više platformi i ima online komponentu ali opet je lijepo vidjeti brojke. Koliko god mi se ne sviđale neke stvari u last of us 2 isto želim da se igra nastavi prodavati i po meni opet nije zaslužila toliki hate jer ima dobrih stvari, ali da je NG skrenuo s puta to svakako je.

    • U.M.O

      @Arthur, 09.07.2020 - 12:18

      Naugthy Dog: TLOU2 je najprodavaniji igra

      Us: Zašto onda Azijski market pokušava da se otarase igre i čak je djele besplatno

      Naughty Dog: Uhhh,pa to nije važno. Naše brojke kažu da se prodaje dobro

      Us: Koliko ste units ste prodali tamo?

      Naughty Dog: To nije važno…

      Us: Važno je Koliko ih je prodano? I molite objasnite pad od 80%, a ipak tvrdite da je još uvijek najprodavaniji …?

      Naughty Dog: ………………….

      Us: ..Pa?

      Naughty Dog: RACIST! BIGOT! MYSOGINIST! WOMAN-HATER! RUSSIA TROLLS! ENEMY OF DIVERSITY! FACIST!

      Us: …Daa, to sve govori

    • chocobo_047

      @U.M.O, 09.07.2020 - 20:20

      Haha zanimljiv komentar😊 inače, gledao sam neki video u kojem Neil govori kako nije htio ženske likove u TLOU2 svesti na seksualne objekte.

    • Emperor Ghaleon

      @chocobo_047, 10.07.2020 - 14:31

      I mora se reći da je uspio u tom naumu. (napraviti likove na koje nitko neće drkati, jel)

    • chocobo_047

      @Emperor Ghaleon, 10.07.2020 - 17:56

      Mislim da nitko niti ne bi bacio majmuna u nesvijest na nekog ženskog lika iz igre. Ali uspio je u naumu🤣

  • Fenner

    09.07.2020 - 12:11

    Treba imati također na umu da onih 4 milijuna primjeraka nisu kupili krajnji korisnici nego trgovine, za daljnje distribuiranje igre korisnicima. Pa pogledajte samo kako se u japanu igra prodaje.

    • Zoran Žalac

      @Fenner, 09.07.2020 - 12:14

      178,696 prvog tjedna u Japanu (fizičkih kopija), što je u šest godina PS4 konzole najbolji rezultat za jednu PS4 ekskluzivu koja nije rađena u Japanu. Samo po tom rekordu bih rekao bih da se prodaje više nego dobro.

    • Fenner

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 12:23

      Imaš li podatak za drugi i treći tjedan? Ali kako god igra će se dobro prodavati još neko vrijeme.

    • personauser

      @Fenner, 09.07.2020 - 23:25

      Podaci za Japan

      Od 22. lipnja do 28. lipnja

      The Last of Us Part II (SIE, 06/19/20) – 25,993 (204,689)

      Od 29. lipnja do 5. srpnja

      The Last of Us Part II (SIE, 06/19/20) – 9,279 (213,968)

      izvor:
      https://www.gematsu.com/2020/07/famitsu-sales-6-22-20-6-28-20
      https://www.gematsu.com/2020/07/famitsu-sales-6-29-20-7-5-20

    • Zoran Žalac

      @Fenner, 09.07.2020 - 12:24

      I da, kriva informacija ti je ta da je 4 milijuna isporučeno trgovinama, a ne prodano. U onih 4 milijuna koje su spominjali ulaze brojke od fizičkih i digitalnih primjeraka igara, većina toga je od preordera. Sony ne prodaje puno digitalnih primjeraka igara drugim trgovinama jer nemaju potrebe za tim – na PS Store imaju 100% profit od prodaje koda, ovako nemaju. Evo npr. odi na Amazon pa vidi prodaju li ondje digitalni primjerak igre. Dakle baš Sony, ne neki privatni preprodavač koji je ionako morao kupiti igru da ju prodaje dalje, što se i dalje broji kao prodani primjerak.

  • Smike

    09.07.2020 - 12:11

    Uskoro će sve biti jasno kad igra bude na raspordaji da mogu pokriti troškove.

    • U.M.O

      @Smike, 09.07.2020 - 12:24

      Vidi na Azija da vidiš da se Tlou 2 prodaje na upola ceni,svako pokušava da vrati to govno od igre i čak prave deal ako uzmeš 3 igre,dobijaš Tlou 2 besplatn

    • Arthur

      @U.M.O, 09.07.2020 - 13:01

      Bilo ga se i u nas dijelilo na određeno vrijeme uz konzole. Mislim da je bio ps4 slim 500gb i last of us 2 1700kn a bio je i pro i last of us 2 edition

    • U.M.O

      @Arthur, 09.07.2020 - 13:03

      Ne,ne misli na to evo vidi sam
      Tlou 2 prodaja je laž
      Dokaz

    • Zoran Žalac

      @U.M.O, 09.07.2020 - 13:19

      Inače nema apsolutno nikakve veze s time što je u Japanu lockdown zbog korone i narod koji je inače dosta discipliniran i bojazan ne ide po trgovinama? Vau, iznenađenja 🙂 Plus, najprodavanije igre u Japanu su generalno igre iz Japana. Ne ulazim u to je li Sony precijenio interes Japanaca, ali isti prizor možeš vidjeti za Microsoftove igre. to jest, to ni ne vidiš – jer te igre kod njih nisu dovoljno interesantne ni da se nađu na policama. Tako da, treba uvijek uzeti kontekst u obzir prije nego nešto predstavljaš kao dokaz. Mislim, tako sam i ja mogao po policama namirnica u trgovačkim centrima sugerirati kako je korona nestala jer više nema navale. Onak… daj…

    • U.M.O

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 14:09

      Začepi takozvani “novinaru” koji se prodao za 5 centi. Nije korona sprečila Britance da kupuje to govno,pa tako neće Japance sprečiti da kupuje šta hoće i to vraćaju. Hajmo da vidimo brojke kako se prodaju u USA o čekaj nema brojke o prodaju samo brojevi od isporučene jedinice,a ne prodaja.Oni samo lažu o tome koliko je prodaja zapravo loša.

    • U.M.O

      @U.M.O, 09.07.2020 - 14:17

      Oni samo uglavnom pričaju o prodaju o pre oder i prvi nedelje svuđe na svetu umjesto USA gde im je glavno tržište,ovo me podsjeća kad je Disney srao oko Star Wars Rouge One je najprodavaniji film ikada za samo 1 sat,a gde su bile informacije kako se prodao tokom nedelje ili čak mjeseca?Pa nema ih zato što se loše prodavalo karte

    • Zoran Žalac

      @U.M.O, 09.07.2020 - 14:19

      Prva i zadnja opomena za spuštanje na osobnu razinu i vrijeđanje. Ja tebe nisam nazivao kojekakvim opisima i voljan sam previdjeti to na prvu opomenu jer si u krivu, ali drugu nemam potrebe oprostiti. Ako ćemo dalje voditi ovu raspravu, biraj riječi pažljivo. Informacije o prodaji si dobio – 4 milijuna primjeraka u tri dana. Što uključuje i digitalnu prodaju i preorder, tako da nije isporučeno nego prodano. Ne možeš preorder otkazati nakon što igru dobiješ, jel ti barem to jasno? Kako onda možeš tvrditi da su brojke o isporuci umjesto prodani primjerci?

    • SanKa

      @U.M.O, 09.07.2020 - 14:33

      wow, svaka čast..diskurs na tvojoj mentalnoj razini. jako pametni ic vrijedjat glavnog urednika portala radi jebene igre.

    • U.M.O

      @SanKa, 09.07.2020 - 14:42

      Nek je bog što se mene tiče,činjenica jeste da se prodao za para i prestao da bude objektivan

    • Svarog

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 15:35

      Japan has less than 1,000 covid deaths. They never went in to full economic shut down. They have an unemployment rate of 2.6%.Kakav lockdown??

    • Zoran Žalac

      @Svarog, 09.07.2020 - 15:45

      Aha, sad ćemo po broju smrtnih slučajeva definirati je li u zemlji lockdown ili nije? Pa ćemo zanemariti da na razinu smrtnosti utječe i stavka koliko je zdravstveni sustav neke zemlje dobro razvijen, pristupačan i opremljen… Mislim, dokle sežu te presmiješne teorije zavjere? DOKLE BOKTE 🙂

    • drazensi

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 16:44

      Odmori se i nemoj ove smijesne likove uopce dozivljavati. Ne znam sto ovaj U.M.O. bolan radi jos ovdje koliko na svakoj temi ljude vrijeda na osobnoj razini. Dajte mu lijepo jedan ban i nek se malo odmori. Ionako nikad nece reci nista pametno. Vec sam rekao negdje da je to lik kojeg nitko ne voli i svoje frustracije onda po portalima rjesava. I ostale teoreticare zavjere. Nek se dopisuju sami sa sobom i misle da su bitni jer imaju ista misljenja njih troje.

    • Svarog

      @drazensi, 09.07.2020 - 17:07

      Samo circlejerk BAJO MOJ.

    • Svarog

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 17:00

      Ajmo se fokusirati na jednu iznešenu stavku a ostale ćemo ignorisati. Iznio si 0 dokaza da je japan pod lockdownom.Zdravstveni sistem jedne zemlje nema veze sa stopom smrtnosti nego stopa zaraze starijeg stanovnistva i neopptornog stanovnistva sa istorijom hronične bolesti ima veze.Uzdrži se od vrijedjanja milenijalče.

    • Svarog

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 17:05

      Da je lockdown ljudi ne bi isli na posao bili bi kod kuće i stopa nezaposlenosti bi bila mnogo veća od mizerne 2.6%.

    • U.M.O

      @Svarog, 09.07.2020 - 18:25

      Bravo lepo su začepio gubicu Zoranu

    • Aldin219

      @Zoran Žalac, 10.07.2020 - 16:44

      Zorane mislim da sinovdje popusio foru svadjajuci se oko neke ploliticke nebuloze. Shvati da se igra jedino svidja novinarima i gotova prica. Raspravljat se toliko nema veze s pamecu. Svi znamo koliko su gaming novinari bitan faktor postali.

    • SonOfZeus

      @Zoran Žalac, 10.07.2020 - 17:52

      Prijatelju, nije Japan u nikakvom lockdownu. 🙂 BBC

      Čak i gotovo sve mjere koje su i imali (SOE) su još 14.05. povukli, tako da to zasigurno nije značajno utjecalo na prodaju tlou2. No lockdown

      Čak su nailazili i na kritike u startu jer su puno opušteniji sa mjerama nego u npr UK, čije podatke prodaje rado iznosiš. Zanima me samo da li ćeš priznati da si ipak u krivu ovaj put ili ignorirati thread. Inače nisam se imao namjeru napovezati na ovu temu, ali kako dobivam doslovno jednom dnevno od EK podatke i stanje EU usred covid-19 krize, eto morao sam se nadovezati sa točnim informacijama. 🙂

    • Zoran Žalac

      @SonOfZeus, 10.07.2020 - 19:28

      To je istina, krivo sam sam se izrazio i nisam mislio na potpuni lockdown – zatvaranje trgovina, policijski sat i zabrana kretanja. Mislim, ako je slika trgovine u kojoj su igre neprodane, logično je da trgovina radi. Ali je isto tako činjenica da hrpa ljudi iz Japana radi od kuće još uvijek. Evo ti Deutsche Welle otprije mjesec dana, taman prije nego je TLOU2 izašao. https://www.dw.com/en/coronavirus-is-working-from-home-becoming-the-new-normal-in-japan/a-53740957 Dakle, ljudi se manje kreću općenito i pod takvim okolnostima mi je sasvim logično da je prodaja fizičkih kopija manja od očekivane koja je ionako bila mala jer se dobro zna koliko su igre sa zapadnog tržišta popularne u Japanu.

  • Bojko77

    09.07.2020 - 12:32

    I Anthem i Death Stranding u početku čudo po prodaji… a za ovu još Corona i u mjesecu koji je bio slab u ponudi, ljeto, strašna mašinerija u lažnim, plačenim i/ili uvjetovanim recenzijama, politika korektnosti koja se uvlači u svijet videoigre, za mjesec bude tišina, jer samo slušam poznanike, ne više forume, s gorčinom o ND i toj igri koja je uništila fransižu, a sad i Troy Baker, čovjek koji je dao glas Joelu priznaje da TLOU2 nije za fanove prvog dijela i niti bio namijenjen, te da Sony tvrdi, a tko zna po kojoj osnovi, da preko 80% onih koji igraju drugi dio, prvi nisu igrali… i tu smo što ja tvrdim od početka, fan za ovo govance od igre s prejeftinom pričom, katastrofalnim krajem bez smisla ne može dati niti 7/10, a dok ostali tu još mogu se naći, posebno fanovi Fortnite ili recimo IGN Japan, rijetki koji su napisali da nije to za fanove prvog dijela, google translate pa pročitati recenziju, isplati se za neke da nauče posao druge da čitaju među redcima buduće recenzije, kao i ACG koji je rekao da nije sjena prvog dijela i samo uz veliki popust se isplati ovo kupiti, zbog grafike… no, ubrzo sve bude jasno… nitko se ne ispričava za razne recenzije koje su hvalile pojedine igre do neba a kasnije kao i one koje su pljuvale, recimo Days Gone jer je glavni lik bijeac, motorist, hetero… žalost i bijeda “političke” korektnosti. Pa ovo su igre, ali para, ljudi su rekli pa di je problem s DLCovcima, kupi ako nečeš nemoj, pa dođemo na Assassin’s Creed Odyssey i ako nisi kupio DLC nisi vidio pravi kraj igre… i onda se čudimo naslovima “Za BAFTA nagrade bit će kandidirane samo igre koje promiču ravnopravnost manjina”, znači niti igrači niti kupci više neće ocjenjivati igre, prodaja, nego političke poruke… uz nove konzole očito dobivamo i teške p*zdarije koje budu uvjetovale igre u budučnosti….

    • Zoran Žalac

      @Bojko77, 09.07.2020 - 12:44

      Ni Death Stranding ni Anthem nisu bili čudo u prodaji, pogotovo ne u početku, a bome ni poslije. Anthem je bio prvi po broju downloada na PS Store u 2. mjesecu, ali to je to. Death Stranding je bio tek treća igra iza CoD-a i Star Wars jedi. Nego, daj mi izvor toga da Troy Baker tvrdi da igra nije za fanove prvog dijela. Ozbiljno, zanima me.

    • Bojko77

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 12:55

      Tijekom podcasta Play, Watch, Listen, glumac Troy Baker uništio je jedno od najvećih uvjerenja u svijetu videoigara da su nastavci napravljeni uglavnom za ljude koji su obožavatelji serijala, i da drugi dio nije namijenjen fanovima prvog dijela.

    • Bojko77

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 12:56

      Nešto link ne prolazi pa u drugom dijelu, pratim ja sve oko TLOU:

      https://www.youtube.com/watch?v=Gdj0AiKJomk

      https://www.youtube.com/watch?v=lBxfqUFe19A

    • Zoran Žalac

      @Bojko77, 09.07.2020 - 13:24

      Kao što rekoh, timestamp, pls. Baš imam dva sata za slušati to radi jedne ili dvije rečenice.

    • Bojko77

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 12:58

      Pokušavam link s YouTuba, ne prolazi, inače imaš oko toga na dvije epizode ali i više, no pod naslovom:

      Are Video Games “Too Long”? | Play, Watch, Listen ep. 19

      Devs talk The Last of Us Part 2 (w Troy Baker) | Play, Watch, Listen ep. 18

    • Zoran Žalac

      @Bojko77, 09.07.2020 - 13:20

      Ne planiram to slušat u cijelosti, ako si čuo to što si čuo daj mi link s timestampom. Ovo je na razini rekla-kazala.

    • Bojko77

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 13:31

      Baš neću, eto, nisi mi bio korektan oko nekih stvari, ja sam ti dao dokaz, video je tu, stojim iza svoga napisanog, znaš bojim se bana oko off-topic, tražio si izvor imaš ga, a pogledati oba sve daje i jedan odgovor o cijeloj igri, koja joj je bila cilj i što s njom se želi… savršeno za sve koji sumnjaju i poveznica s Vašim drugim člankom o BAFTA nagradama…. Imam mnogo izvora, mnogo činjenica, posebno kad sam izgorio nakon završetka TLOU2, koa gejmer pratim mnogo toga, ali htio sam biti slijep i gluh oko izvora TLOU2 prije izlaska i prije nego sam odigrao, pametniji sam danas, no iznositi ovdje sve nije poželjno, već sam upozoren….

    • Zoran Žalac

      @Bojko77, 09.07.2020 - 13:51

      Ne kužim argument… Glumac koji je glumio lika čija sudbina je uvrijedila fanove kaže kako je ponosan na svaku sekundu igre i da ju se isplatilo čekati… Evo, linkat ću ti da demonstriram kako se referiraju stvari: https://twitter.com/TroyBakerVA/status/1276406127459065856

      Dakle Troy je zadovoljan, a on polaže pravo na Joela više nego itko drugi osim Druckmanna koji ga je napisao, više od fanova koji su samo igrali ono što su dostavili isti ljudi koji su dostavili i originalnu avanturu i lika iz 2013. godine… Što želiš reći, da Bakeru u ugovoru stoji da mora javno odobravati Druckmannove poteze? Lik je najpoznatiji voice actor u industriji videoigara, ima svoje ja što je dokazao sa Borderlandsom 3 u kojemu nije bio zbog Pitchforda kojega je prozvao… Misliš da bi on trpio bilo kakve ucjene i stavke u ugovoru? Ili možda, možda postoji šansa da mu se igra zaista sviđa nevezano što je na njoj radio, kao što postoje i drugi ljudi kojima se igra sviđa a nisu radili na igri?

    • Bojko77

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 14:12

      Super, konačno si počeo rasprave a ne prijetnje banovima… A kako sam ti napisao, sam govori da TLOU2 nije za fanove prvog dijela, on je ponosan na posao u prvom dijelu u to se mogu kladiti, u drugom gine kao NPC na jeftin način i progovrio je koliko puta? Pa zatim traileri koji su nas vodili u zabludu da je živ, itd… On radi svoj posao za što je plačen, i za što će biti ubuduće plačen, s mogučim poslovima s Sonyem. Ja ne tvrdim ovo ili ono, ja sam ti dao izvor, njega osobno kad govori o fanovima, TOLU2, a linkove oko što je rekao Druckmannovac o razočaranim i ljutim fanovima ne stavljaš? Dao sam ti ACG, IGN Japan i mnoge druge, ali nema reakcije… eto ti jedan fantastičan podcast o tome što se sprema u svijetu videoigara, i na koji način su razmišljali i što su htijeli poručiti s ovom igrom. Kažeš da ne želiš slušati, nemoj, ali pametan čovjek želi napredovati i biti bolji, ne zanima te, ok, da si bio u početku voljan diskutirati a ne prijetiti banovima, dao bi ti hrpu toga, oko ove igre, a ponavljam, ne piše se dobro niti nama gejmerima zbog političke korektnosti koja uzima maha, TLOU2 je platila cijenu, pardon fanovi, kako i sam Sony kaže, njima su bitniji kupci drugog dijela, jer niti 20% nije igralo prvi dio, pa je on nebitan, ako na takve izjave i stavove zatvaramo oči, onda je bolje ne biti više fan, jer mnoge Andromede, Dead Space 3, Duke Nukem Forever, Metal Gear Survive, Star Wars Battlefront II nas čekaju ali na N-tu potenciju razočaranja….

    • Zoran Žalac

      @Bojko77, 09.07.2020 - 14:22

      Ja sam tebe tražio informaciju gdje on kaže da se igra nije radila za fanove prvog dijela. Ti si meni dao podcast na temu jesu li igre previše duge. Nisam te to tražio.

    • Bushido

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 14:44

      Čisto informativno me zanima Zorane, jesi li pogledao recenziju Angry Joea za TLOU2 te, ako jesi, u kojim dijelovima se slažeš s njime a u kojim ne?
      Ili ne želiš/možeš komentirati druge recenzente?

    • Zoran Žalac

      @Bushido, 09.07.2020 - 15:04

      Mogu. Nije mi sporno što je igri dao 6/10 – svaki recenzent ima svoje pravo ocjeniti kako je doživio igru, jedino protiv čega imam nešto jest ocjenjivanje igre bez da ju se igralo i ocjenjivanje igre 1/10 kad nije riječ o pokvarenom proizvodu nego o jednoj od vizualno najatraktivnijih igara današnjice, između ostaloga. Razumijem zašto je razočaran, i to je njegov doživljaj, ali za potrebe recenziranja mislim da mu je taj doživljaj donekle bio kompromitiran. Mislim da nije potpuno nepristrano ušao u to jer je on je bio među onima koji su pročitali spoilere iz priče i osudio ih bez da je igru igrao. Dakle, igrao je igru s nekim predznanjem o kojemu je već imao formirano mišljenje. Što znači da u igru nije uletio potpuno slobodnih misli. Ja si to nisam htio dopustiti i mislim da to nije pravilan pristup za recenzenta. Leakane spoilere sam pogledao tek kad sam igru završio, čisto da usporedim koliko je toga bilo istinito, a koliko fejk. A bilo je i jednog i drugoga. Nije da je on igrao totalno drugačiju igru od onoga što je vidio kroz spoilere, ali čak da je išao sa stavom “prove me wrong” to je opet drugačiji stav od “show me what you got” koji bi trebao biti defaultni za recenzenta, po mom mišljenju. Recenzije su uvijek subjektivne, od toga nema bježanja, i upravo je zato osobni doživljaj recenzenta ključan. Ne može ga se uvijek zaštiti prije izlaska igre, ali na tome treba raditi. Druga stvar, ja sam pisao recenziju bez saznanja što drugi novinari misle o igri. Svi su svoje recenzije objavili istog datuma, iste minute. Angry Joe možda nije čitao te recenzije ili jest, ne znam, ali je sigurno negdje čuo da igra ima visok prosjek ocjena. Pa je možda i s time imao viša očekivanja od igre. I to je na neki način manipulacija doživljaja kod recenzenta. Zato ja primjerice ne volim gledati ocjene ni čitati recenzije kad s nekom recenzijom kasnim. Kasnije pročitam, ali tad sam sam formirao mišljenje bez vanjskih utjecaja.

    • Fenner

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 15:26

      Slažem se s tobom, ali moraš priznati da je dečko do sada imao jako dobre i realne recenzije. Ja iskreno kada sam gledao njegovu recenziju TLOU2, imao sam osjećaj kao da mi čitao misli.

    • Bushido

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 17:08

      Prvo moram napomenut da pitam za AJ samo iz razloga jer sam jedino njegovu recenziju pogledao, igru nisam igrao (niti neću) Apsolutno se slažem s tobom da osobe koje nisu igrale XY igru nemaju što ocjenjivat istu.
      Igru neću igrati jer je, meni osobno, u ovakvom tipu igre najbitnija priča. Jebiga, spoileri su tu dosta stvari pokvarili. Izbjegavo sam ih kolko sam mogao ali sam ipak na nekom komentaru negdje pao. I mislim da mogu rec da mi je drago da jesam. Mislim da 90% ljudi koji ruše ocjenu igre to rade zbog razloga kako je priča odrađena. Nema to veze sa spolnom orijentacijom Ellie i sl. stvarima koje branitelji igre žele navest kao razlog score bombinga.
      Znači ja sam odustao od igre, išao sam pročitat radnju i pogledat na youtubeu isječke da znam cijelu priču. I zapravo da, drago mi je da sam vidio spoilere da ne moram sam igrat i doživjet taj “skok” koji se desi. To me najviše muči u ovoj igri. Neki banalan primjer za isto bi bio da igraš fifu, ti si Real, igraš protiv Barce i onda te igra u 75oj minuti prebaci da igraš za Barcu. Good luck, poveži se s njihovom stranom priče. Hoću kurac kad sam uložio sav taj trud za ove druge.
      I zato me smeta da ekipa koja je ocijenila igru vrhunskom krene praktički omalovažavat i uopće ne želi krenut u argumentiran razgovor s ljudima kojima se igra nije svidjela. Jer, bez uvrede, neke male naznake toga vidim kod vas hcl ekipe. Jednostavno treba prihvatit da postoji i druga strana koja ne dijeli vaše mišljenje. A sad, tko je u pravu, to je skroz subjektivno.

    • Bojko77

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 15:11

      Stari dao sam ti izvor koji si tražio u kome on tvrdi to što sam napisao, a ne minutu kako si kasnije tražio jer si bahato napisao kako nemaš namjeru to slušati, da si napisao ej, daj točnu minutu radim recenzije, ep 18 ili 19, nemam dva sata da tamo slušam neke likove koje ja recenziram, pa ajd, dao bih. Tu čovjek daje mnoge odgovore, i tvrdnju koju ja govorim od kad sam završio, igra nije ispričana zbog igrača, igra nije za fanove, već igra ima svoju priču i sve je napravljeno da se ta priča izvede. Za dublje diskusije, moraš bii spreman slušati druge, i to je to, život ide daljem GOT je blizu… čekamo…

    • drazensi

      @Bojko77, 09.07.2020 - 16:48

      Ne razmumijes uopce sto je covjek rekao, ali se ides prepirat i trazit od covjeka da gleda 2h podcasta kao dokaz. Boze moj dragi. Lik je rekao da se nastavci ne rade samo za fanove prvog dijela nego za sve igrace i da se nastoji privuci nove igrace koji bi kad vide nastavak mozda odlucili odigrati i prvi dio sto se i dogodilo jer je rasla prodaja prvog dijela prije dolaska drugog. Jel sad jasnije?

    • Bojko77

      @drazensi, 09.07.2020 - 19:12

      Ne prepirem se, stvar je malo duža i kompliciranija… Prijetilo se banom jer se piše off topic, a ne dozovoljava da se rasprava provede, i u čemu bi bio problem? Više komentara, veća posječenost i td… a ovdje malo bahati a znam da je mislio kako to što pišem nije točno. Ja sam napisao ono što tvrdim od kad sam završio igru. Neću sad copy/paste sam sebe. I dao sam mu izvor toga što tvrdim. Svi mogu pogledati, a postoji i google i ja sam to našao na jednom drugom velikom portalu, preko bare, pa ako ti se ne sluša, izvoli čitaj. Nisam dao drugi portal jer onda opet rekla kazala, nego direktno možeš čuti čovjeka što govori, ima dosta epizoda oko TLOU2 i veoma jasno developeri govore da oni su htijeli ispričati priču i cijela igra je razvijena da se ta priča ispriča, a nije bio bitan niti igrač niti fan prvog dijela gdje se posebno napominje da nije za njega ova priča niti bila namijenjena… i tvrdnja Sonya da igrači drugog dijela igrali su prvi dio u manje od 20%, uopće odakle taj izvor? Kako netko tako što može reči? I tako to, posebno s vijestima koje dolaze oko političke korektnosti kako probijaju u svijet videoigra, moglo bi biti mnogo toga lošeg za igrače….

    • SonOfZeus

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 18:12

      Neupitno je to da se Bakeru igra može sviđati. Njegovo je pravo. Ali je isto tako “slatko” sto misliš da bilo tko iole inteligentan i poslovno “mudar” u industriji koja ne prasta bi bio dovoljno lud da kaže da mu se igra od developera sa kojima je radio na mnogim projektima i digao velike novce – ne sviđa. Ne znam koliko imas iskustva u istom u svojoj karijeri, no primjerice meni se ne sviđaju mnogobrojne stvari, nepravilnosti te na kraju neizbjezni nepotizam u mojoj kompaniji i u nekolicini intervjua koja su se upravo bavila tom materijom nisam zucnuo ama baš niti jednu jedinu riječ negativnog konteksta. Da ti sada pogledaš taj intervju rekao bi teče med i mlijeko. A ne, nisam PR kompanije. Daleko od toga. Svaki VA koji cijeni svoju karijeru i želi opstati i nastaviti živjeti od svojeg talenta će apsolutno nahvaliti svaki svoj projekt, OSOBITO kada već ima dugu i iscrpnu povijest sa ND i da su isti veliki igrači u svijetu vrhunskog VA i motion capturinga. Pogledaj kak su Beta testeri završili kada im se igra nije sviđala, dobili otkaz u roku odmah. Just my two cents – i ponavljam, apsolutno je moguće da mu se zaista sviđa kak su masakrirali Joela.

    • Fenner

      @Bojko77, 09.07.2020 - 12:45

      Da u pravu si. Pogledaj samo kako napadaju AJ i SkillUp-a samo zato što su ljudi napravili realne recenzije i to do najsitnijih detalja. Recimo to mi je jako žao s obzirom da su oni jedni od najboljih i najrealnijih recenzatora u posljednjih 10 godina.

    • U.M.O

      @Bojko77, 09.07.2020 - 12:52

      Bravo dobro si rekao,jedini razlog što brane ovu igre jeste političe ideologija,cela ova situacija me podsjeća na Black Panter i Capetan Marvel

  • SonOfZeus

    09.07.2020 - 12:40

    Dobra ti slika zorane, to je valjda prije nego je otkrila proteJine. ;P

    • Zoran Žalac

      @SonOfZeus, 09.07.2020 - 12:45

      Sad su proteini sporni? ;P

    • SonOfZeus

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 13:02

      Misliš proteJini? ;P a gle, bolje proteJini nego aSteroidi ;P

    • Cipelcug

      @SonOfZeus, 09.07.2020 - 15:31

      Da nema aSteroida ne bi Abby došla do svoje figure

    • chocobo_047

      @Cipelcug, 09.07.2020 - 20:27

      Mislim da je takva jer Neil nije htio u igri prikazivati ženske likove kao seksualne objekte.

    • Artyom

      @Cipelcug, 09.07.2020 - 20:44

      Abby je rođeni muškarac i ta figura nije ništa neobično. A promjene na figuri nisu od steroida već od hormonskih tableta (službeni naziv “Transsexual Estrogen”). Poznato je da ih tranđitosi redovito gutaju i od njih im narastu onakve sisice kakve Abby ima (plus druge željene nuspojave).

  • Dr.Gamer

    09.07.2020 - 13:09

    Ispravka za HCL i sa sve ostale koji koriste termin IGRA za ovog giganta 😂. Ovo je više od igre. Baš me čudi što ruši rekorde xD

  • bakyos

    09.07.2020 - 13:42

    Završio jučer. Kao čovjeku od 49 dogina koji je na video igrama od mašina na ovamo, kao čovjeku koji malčice daje prednost xboxiu zbog ekosustava, ovo je remek djelo koje se niti ne može više nazvati igrom. realna , interaktivna priča koja pogaža sve ono što takve situacije nose sobom. Govorim to kao osoba koja ima rat za sobom i tisuću ljudskih vrlina i mana. Noughty Dog je jako riskirao s ovom pričom i zbog toga im skidam kapu. Samo se najveći usuđuju krenuti putem kojim nitko do sada nije krenuo. Jednostavno, to je život, ovdje maestralno kopiran i ispričan. Prezentacija daleko najbolja od svega napravljenog do sada, a ja sam prošao puno toga. Od Space Invadersa do Last of us part 2. Samo će vrijeme pokazati svu veličinu ove igre.

    • Zoran Žalac

      @bakyos, 09.07.2020 - 14:13

      To si dobro rekao. Kad se u životu dogodi tragedija nitko ne raspravlja o tome u stilu “nije pošteno što nije otišao junački”, nije zaslužio otići na takav način, nije pošteno ni prema ljudima oko njega. Ono, tragedija se nikad ne zaslužuje… ičime. To je život, koliko god bolno ili teško bilo za priznati, ružne stvari se uvijek događaju i čovjek se mora nositi s time.

    • U.M.O

      @bakyos, 09.07.2020 - 14:37

      Tužno je što si pao na jadne jeftinije trikovi pisanje: Jel si li popušio one loše Subverting expectation sake be subverting,loši pisani novi likova koji se ističe samo Abby iz pogrešnih razloga i nemoj mi reći da si pao na jeftine trikove kao “ovaj je dobar jer love pse” i “ti si čudovište jer si ubio trudnicu”. Problem sa Abby jeste što unredemeble monster koji te igra forsirati da ti se dopadne tako što pravi stare likovi da su jednodimenzionalni zlikovci koji su “uništili životi njeni prijatelja” i blablabla. Ti se ne može povezati sa Abby ni da pokuš sve svojom voljom,ona je jedno dimensional villan koje se ne osjeća krivim šta se uradi da dobije osvetu i živi bez posljedica za razliku od Ellie koja je odustala od osvete i izgubila sve. Ona igra je samo loše pisana fan fiction od Kneel Cocmann koji u tajnosti Abby njegov omiljeni waifu

    • bakyos

      @U.M.O, 09.07.2020 - 15:00

      Dragi prijatelju, odustajanjem od osvete dobijaš sve, ne gubiš ništa. Neću o svom životu u detalje, no citirat ću samo jednu kinesku izreku: Kada mrziš, iskopaj odmah dva groba. Jedan za onoga koga mrziš i jednog za samoga sebe. To je život. Kao što Joel na kraju kaže Ellie: “Da mi Bog da priliku da se vratim opet bih učinio isto.” To je bio njegov put i njegov odabir (scenarista), kao što je Ellie odabrala oprostiti. Ona odlazi na kraju sama, kao što to svatko od nas čini puno puta. No život uvijek piše nove priće, zar ne? Tko zna što ju čeka na nekom novom putu.

    • U.M.O

      @bakyos, 09.07.2020 - 15:43

      Ti pričaš sranje,Abby ima plot armor koji može bilo koje sranje da uradiš bez posljedica i ima šansu da se rebuild life razliku od Ellie koja je odustala od osvete koja je izgubila sve što je stalo od nje i živi najgori strah biti sama na svetu.Ova igra strano pokušava da igrače ubedi da nam je stalo do Abby,ali fail svaki put jer nju daju taj badass koja je nije saslužila i pitam se samo ovo: Da li je Abby ikada osjetila krivicu za ubijanje Joel,jeste sigurno roknuo njezinog oca ali Joel je nju spasio da je zombije ne pojede,zar nema ni najmanje dilemu oko ubijanje ili jedanput razmisla da je Joel nije čudovište i da je zapravo običan čovek? Naravno da nije jer je Abby unredemeble monster koji ima plot armor koji može sve da uradi. Ako misliš da je Tlou 2 revenge story dobar,onda ti lepo savjetuje da da pročitaš neke knjige,pogledaš film i odigraj Sonic Adventure 2,stare God of War,Tales of Berseria,Nier Automata i Silent Hill 3.Novi God of Wars igra iz 2018 i MGS Rising priče nisu oko “revenge is bad” ali teme urađanje bolje od tog golo govno,i čak MGS 1 Naomi Hunter revenge story urađenjo bolje nego Tlou 2.

    • Lepoglava

      @bakyos, 09.07.2020 - 17:04

      Cijenjeni gospodine. Potpisujem sve u vasoj liniji i potpuno se slazem sa svime izrechenim. Igra je Ultimate masterpiece, nevjerojatne priche i magicne realizacije. Jucer sam je zavrshio i ne mogu vjerovati koliko je next gen skrojena. Lazy isto pravo veli sve. Jedno fascinantno iskustvo uglavnom. Preporuchi bi svim hejterima:)

    • Lazy

      @bakyos, 09.07.2020 - 16:10

      Evo kolega, kao covjeku od 42 godine i troje klinaca, plus 32 god staza igranja na svim mogucim i nemogucim masinama i inim..jos je igram jer mi na poslu gori, no moram naglasiti,sa svakom tvojom napisanom se slazem i dijelim misljenje, ja dok igram ovo remek djelo imam non stop jaw drop efekt, ono jbteee. Samo toliko, ugodan dan.

    • Aldin219

      @bakyos, 10.07.2020 - 16:52

      Bilo bi to interesantno cak da ne postoji milion rupa u toj prici. Inace hrabrost je i skociti sa protora ali ne znaci da je mudro

  • Swink

    09.07.2020 - 14:36

    Baš solidna količna mentalne gimnastike u ovom threadu. Odrasli ljudi koji se ponašaju kao razmažena derišta jer ih je igra “izdala” kao da im je nešto dužna uopće. I sad je dijalog tangentirao u sulude teorije zavjere kako Naughty Dog laže koliko su primjeraka prodali. Još malo pa će Neil Druckmann biti odgovoran za koronavirus, autizam i ponovni dolazak HDZ-a na vlast. Tako ne funkcionira stvarni život, ali i to naučiš jednom kad odrasteš. Inače — sjajna je priča, ali pred kraj ipak nešto predugačka. Da je trajala 2-3 sata manje bilo bi odlično, ali i ovako je remek-djelo.

    • Fenner

      @Swink, 09.07.2020 - 14:44

      Swink, zašto je to po tebi remek djelo? Znači igra nije savršenstvo, tako da ne može biti remek djelo, jer i sami znamo što to znači, pa me interesira što te je to zaintrigiralo u prići da ga proglašavaš remek djelom? 😉

    • Swink

      @Fenner, 09.07.2020 - 15:07

      Pitao si me nešto, ali slučajno si odgovorio sam sebi. Remek-djelo je meni, da. Ja ne znam što tebi to znači, ali znam što meni znači. Remek-djela ne moraju biti savršena, ali jednako tako ona su isključivo u očima promatrača i kao takva podložna subjektivnom dojmu. Možemo mi diskutirati o gameplayu, režiji, zvuku, grafici i ostalim tehničkim aspektima, ali priča i način na koji se izlaže radnja nije neutralan parametar kao gore navedeni. Priča ovisi o iskustvu tebe i mene i trećeg igrača kao osobe i kao takvu ćemo je ponaosob percipirati. Po meni je nevjerojatno pogođena dihotomija između dva glavna lika i Naughty Dog je uspio stvoriti dvije protagonistice koje nisu savršene, ali i jedna i druga zrače najboljim i najgorim ljudskim karakteristikama. Jer smo mi svi takvi ili onakvi; čoškasti, ružni, lijepi, lažljivi, slomljeni, nesavršeni. Mislim da je Naughty Dog uspio izvući odlične pouke s kraja prvog dijela koji je završio dvosmislenim “Okay.” i nije podlegao pritisku napraviti nešto što su već jednom napravili. Bilo bi jednostavno napraviti avanture Joela i Ellie #2 i dvadesetak sati igrali bi istu igru, gledali istu priču. Jednostavno je reciklirati ideje, ali ljudima će dopizditi to, baš kao i što će u startu popljuvati nešto novo. Stvarno me ne zanima što misli netko s Youtubea, iz jedne publikacije, druge publikacije, a najmanje netko u komentarima na članku i mislim da je to argument osoba koje ne mogu artikulirati dvije-tri rečenice vlastitog dojma bez da prezentira tuđe mišljenje. Pa završili ste osnovnu školu valjda, čitali ste lektire i davali mišljenje o njima nadam se. Ovo nije ništa drugačije.

    • Fenner

      @Swink, 09.07.2020 - 15:20

      To je u redu i hvala na detaljnom odgovoru.

    • Swink

      @Fenner, 09.07.2020 - 15:25

      Kao što je apsolutno u redu i da se nekome ne sviđa priča, nemam ništa protiv i neću nikoga uvjeravati u suprotno ako je argumentacija valjana.

    • U.M.O

      @Swink, 09.07.2020 - 15:43

      Uff komi to kaže edgy lord koji mislis da te fan fiction su “duboke i emocijalno” koje u stvarnosti loši pisani egdy shit koje koristi ljeno subverting expectation sake of subverting nešto kao na SW Last Jedi kad je Luke teo da rokne Kylo Ren samo radi shocl value. ND i Sony jako lažu oko prodaje, gde su informacije kako se prodao u USA ili kako ide prodaja nakon 1 nedelje izlaska od igre,čudno je jako što Sony priča samo o shipped units.TLOU 2 prodaja nije ocjene,koliko se prodaje pokazuje koliko je ljudi pregledalo igru,a ne da li im se svidjela ili ne. A uskraćivanje povrata nije baš dobar znak.

    • Swink

      @U.M.O, 09.07.2020 - 15:46

      Stari, kad napišeš nešto smisleno javi se opet. Ne mogu ove hijeroglife čitati.

    • U.M.O

      @Swink, 09.07.2020 - 18:37

      Kad se daje poštena objektivna kritika za ovu sranje od igre,ne može se pročitati jer su napisane na hiroglifa i nije čitljivo.Ali kad se nešto pozitivno napiše o toj govnu onda se može pročitati odjedanput se može pročitati bez obzira što je napisano na “hiroglife” ma beži bre više u tri pizde mile materine daj zapravo argument zašto priča “dobra”

    • Swink

      @U.M.O, 09.07.2020 - 19:13

      Ne — i dalje ne razumijem ove konstrukcije rečenica. Oprosti, nemoj se ljutiti.

    • Zoran Žalac

      @Swink, 09.07.2020 - 15:26

      Nekima je lakše bilo prepisati lektiru s interneta 🙂 Moji bili siromašni pa interneta nisam imao do trećeg srednje, a tad su već došle najzanimljivije lektire pa nisam ni imao potrebe prepisivati kad sam mogao.

    • Swink

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 15:31

      Da, ali Zorane ti ne razumiješ zavjeru koju je Đuro iz Laza Bistričkog otkrio da Sony i Naughty Dog lažu o broju prodanih primjeraka. Što Sony skriva??!

    • Zoran Žalac

      @Swink, 09.07.2020 - 15:41

      Kozje noge. Kozje noge se uvijek skrivaju ispod haljine.

    • Aldin219

      @Swink, 10.07.2020 - 16:53

      Oj boze

    • Svarog

      @Swink, 09.07.2020 - 15:57

      Jedini koji radi mentalnu gimnastiku je bakyous.Cuj 49 mu dina i igra mu remek djelo kaze ND krenuo putem koji niko nije krenuo ahahahahahah.Tuga jad cemer bjeda. AAA igra za siroke narodne mase sa ispranih i nazadnim mehanikama remek djelo a lik ima 49 dina i prozivio zlatno doba gejminga (Sredina 90-ih i kasne 90-e).Truli mediokritet.

    • Swink

      @Svarog, 09.07.2020 - 16:34

      Ti si sad išao uvrijediti čovjeka zbog njegovih godina. Svaka čast, care. Nadam se da je tvoja majka ponosna.

    • Aldin219

      @Swink, 10.07.2020 - 16:56

      Ubjedjen sam da je ovo Zoran napravio par profilcica da si imponije

  • U.M.O

    09.07.2020 - 14:57

    Uff komi to kaže edgy lord koji mislis da te fan fiction su “duboke i emocijalno” koje u stvarnosti loši pisani egdy shit koje koristi ljeno subverting expectation sake of subverting nešto kao na SW Last Jedi kad je Luke teo da rokne Kylo Ren samo radi shocl value. ND i Sony jako lažu oko prodaje, gde su informacije kako se prodao u USA ili kako ide prodaja nakon 1 nedelje izlaska od igre,čudno je jako što Sony priča samo o shipped units.TLOU 2 prodaja nije ocjene,koliko se prodaje pokazuje koliko je ljudi pregledalo igru,a ne da li im se svidjela ili ne. A uskraćivanje povrata nije baš dobar znak.

    • Jokerhere

      @U.M.O, 09.07.2020 - 21:22

      Pises li ti preko google translatea?

    • playbox124

      @Jokerhere, 10.07.2020 - 00:36

      Hahahahaqh

  • KhorneFlake

    09.07.2020 - 15:30

    Pad prodaje od 85% week-on-week, i više od duplo u poređenju s GoW4 npr. to nikom ništa? Al dobro, zamaglimo tržište pretrpano polovnim kopijama igre (nije ni čudo što je niko više i ne kupuje novu) statistikama kako na platformi od 100 i kusur miliona korisnika bilježi visok broj skidanja, i to bez objavljivanja konkretnih brojki.
    Samo zamisli, preko sto miliona igrača, i nakon 4 miliona prodatih na otvaranju, pade 85% već. Kad pomisliš da je ubogi originalni Xbox sa deset puta manjom populacijom prodavao Halo daleko bolje, tu ga je gotovo svako ko je posjedovao konzolu kupio jer je i bio system seller, a ovdje možda 5% populacije trenutno posjeduje TLOU2.

    • Zoran Žalac

      @KhorneFlake, 09.07.2020 - 15:40

      Ali, ako je i uz taj 85% pad (zanemarimo što je to jedno tržište i fizičke kopije a ne cjelokupna prodaja, a kamoli na svim tržištima ukupno) – igra drugi tjedan za redom najprodavanija na tom istom tržištu na koje se referiraš, nije li to onda dokaz koliko je zapravo prodaja prošli tjedan bila dobra? A mi tu pričamo o tome da se igra uopće nije prodala i da su rezultati lažirani? Pa nešto onda ne štima u računici – ali ne Sonyjevoj nego onoj koji zagovaraju teorije zavjere!?

    • Swink

      @Zoran Žalac, 09.07.2020 - 15:56

      E, ali pazi ovo. Čak i da su te brojke istinite… koga točno briga? Jel tu nekoga stvarno briga za planove i aktivnosti i dostignuće Q3 ciljeva Naughty Doga? Nisam znao da low-level managment, QHSE i administrativno-financijski odjel Naughty Doga komentira na HCL-u.

    • KhorneFlake

      @Swink, 09.07.2020 - 16:23

      Pa, jeste. Koga briga za drastičan pad prodaje, ali kad se mahalo početkom prodaje otvarao se šampanjac. Nisam znao da ND developeri komentiraju na HCL-u. Isto kao kad su izašle “pro” recenzije veselje, pa kad su izašle korisničke koga briga.

    • Swink

      @KhorneFlake, 09.07.2020 - 16:36

      Pa tebe je briga jer si potegao pitanje, ali ne znamo zašto jer nisi objasnio.

    • SonOfZeus

      @Swink, 09.07.2020 - 18:00

      Znaci na članku koji se bavi brojkama, točnije prodajom i samim time objektivnim uspjehom ili neuspjehom iste, ti si se došao čuditi kada ljudi razglabaju upravo o tome? Fulao si CEO fudbal.

    • Swink

      @SonOfZeus, 09.07.2020 - 19:26

      Imaš pravo, slažem se. Vijest je o prodaji. Sony je rekao da se dobro prodaje, na broju 1 je čak. Prošli tjedan su potvrdili da je prodano 4 milijuna primjeraka i srušio rekord za PS4 ekskluzive. Moja poanta je išla u smjeru ranije rasprave gdje se teoretiziralo da “se nešto skriva” i da Sony “manipulira” brojkama. Što točno Sony ima od toga da “manipulira” brojkama prodaje? Pad prodaje od 80% u drugom tjednu? Da, i? Kakve to veze ima? Uncharted 4 je pao 80% u drugom tjednu, God of War 60%. Zašto bi korisnika trebalo biti briga za to?

    • SonOfZeus

      @Swink, 09.07.2020 - 20:50

      Zato sto ovaj portal postoji da se razglaba, argumentira i iznose mišljenja. Članak se bavi brojkama, ako netko želi uspoređivati pad prodaje pod tjednu u odnosu na druge hitove, zašto nebi? To i je poanta članka. Naravno, tebe to ne treba zanimati pa čak i ne trebaš vidjeti poveznicu između te dvije statistike, ali reći da nikoga nije briga za to je očito netočno inače ne bi ovoliko ljudi raspravljalo o uređivanju podataka, ili onu poznatu xbovsku “naše igre je igralo xxx broj sati”. Da je čovjek počeo pričati kako radi majonezu i koji postotak nezasićenih masnih kiselina izvuče u jednoj tegli, to bi bilo za “who cares” i “kakve to veze ima s temom” kategoriju. Ovo sto je natipkao je meni osobno poprilično zanimljivi statistički podatak i nisam ga bio svjestan.

  • Dr.Gamer

    09.07.2020 - 16:51

    Igram igru zbog sebe ne vas, ali prosto uživam svako malo podje*ati glupe ljubomorne hejtere. Ne ljude kojima se nešto ne svidja nego ove druge glupsone koji se prave da nešto znaju a u stvari ne znaju da su glupi kao ku*ac ☺. Hoćete li shvatiti vi budale da će ovo biti najbolja igra 2020 god8ne? Hoćete li shvatiti da je privilegija odigrati ovaj spektakl? Hoćete li shvatiti da crkajete jer ste popušili u da ste se prili na leakove, da ste iapali glupi sa pametovanjem. Lijep osjećaj je igrati ovu igru ali daleko ljepši vas zajebavati, moroni.

    • Kratosov Boy!

      @Dr.Gamer, 09.07.2020 - 23:27

      A idi u pičku materinu više sa ovim tvojim sranjima. Ako se nekom ne sviđa igra odmah su budale, homofobi i hejteri ali oni koji puše kurac igri i ND-u su jedini pametni na svijetu. Čuj “privilegija” je ovo igrat. Ajde smiri doživljaj i prestani drkat na igru. Ispričavam se na jeziku ali već mi je dopizdilo sa fanboyevima a pogotovo sa tobom

    • Dr.Gamer

      @Kratosov Boy!, 09.07.2020 - 23:38

      Fora je što nisu iznijeli argument zbog kojeg im je igra loša. Fora je što je dohvatili nisu a kažu da je smeće. Ne mogu napisati drugačiji komentar kada je budalama koje i nemaju play station dozvoljeno da i igri pišu. Šta će te govoriti kada je proglasem najboljom igrom 2020? Saxwkaćemo i to, pa da onda čitam ovaj karcinom od aegumenata haha.

    • Kratosov Boy!

      @Dr.Gamer, 10.07.2020 - 11:30

      Meni je igra loša zbog loše priče, odnosno priča nije sama po sebi loša nego su zeznuli u prezentaciji i izvođenju te priče. Evo ja sam ti iznio argument a sad ces me nazvati homofobom i hejterom. Sa vama nema smisla ući u argumentiranu raspravu jer vi imate još manje argumenata a i oni koje imate se ne tiču same igre.

    • Dr.Gamer

      @Kratosov Boy!, 10.07.2020 - 16:31

      Argument ili se pokušavaš praviti pametan ☺. Prošetaj na GamesRanking u Metacritics pa pogledaj stanje stvari vezanih za ovaj naslov

    • playbox124

      @Kratosov Boy!, 10.07.2020 - 00:29

      Hahahah prva recenica mi je uljepsala dan 😂😂 vrhunski

    • playbox124

      @Kratosov Boy!, 10.07.2020 - 00:34

      Stari po drugi put, ti si bog😂

    • LetMeBeFrank

      @Kratosov Boy!, 10.07.2020 - 02:43

      Rijetko se kad viđa ovakav shill ko ovo doktorsko tele… Urnebes od komentara kad citas.

    • Dr.Gamer

      @LetMeBeFrank, 10.07.2020 - 16:32

      Opomenut sam zbog vulgarnosti pa ti zbog toga ne mogu jebati mater. Izvukao si se 😉

    • Artyom

      @Kratosov Boy!, 10.07.2020 - 02:51

      Nadam se da ti neće obrist komentar jer si mu/im sve dobro rekao. Fanbojevi sa tavim ponašanjem su kuga modernog društva (ne samo u slučaju ove igre) i veća su govna od svih hejtera i homofoba zajedno…

    • Dr.Gamer

      @Artyom, 10.07.2020 - 16:36

      Truneš godinama na ovom online portalu i prosipaš filozofiju života i pričas o ponasanju. Budale, izgubljeni životi pronadjeni kroz komentarisanje kroz gejmerske ili druge portale. Izadjo na svjetlost dana visibabo, vrši konverzaciju sa sebi sličnim, živi malo, ne jedi govna po internetu. Treba Balkan bimbardovati xD

    • Artyom

      @Dr.Gamer, 10.07.2020 - 21:12

      Tvoje ponašanje ne pokazuje ništa drugo osim da si jedan obični loše odgojeni balavac. Narast će pišo za koju godinu, ne brini…

    • Fenner

      @Kratosov Boy!, 10.07.2020 - 07:37

      Ma pusti ga vidiš da provocira, ali što je najbolje niti njemu se igra sigurno ne sviđa (Dr.Gamer), ali sere tako da zafrkava druge. Meni se čini da je uopće nije niti odigrao.

    • Dr.Gamer

      @Fenner, 10.07.2020 - 16:36

      A čini li ti se da si nebitan kao i tvoj komentar?

    • Fenner

      @Dr.Gamer, 11.07.2020 - 08:27

      Dečko, ti se moraš malo skulirati i biti pristojan a ne biti bahat i paliti se na svaki komentar kao FAP…

    • Zoran Žalac

      @Kratosov Boy!, 10.07.2020 - 08:06

      Isto, bez vrijeđanja i prostačenja – zadnja opomena prije bana.

    • Kratosov Boy!

      @Zoran Žalac, 10.07.2020 - 11:20

      Evo ja se još jednom ispričavam ali nisam više mogao izdržati. Što je previše je previše.

    • Zoran Žalac

      @Dr.Gamer, 10.07.2020 - 08:06

      Bez vrijeđanja i prostačenja – zadnja opomena prije bana.

    • Dr.Gamer

      @Zoran Žalac, 10.07.2020 - 16:40

      Ni u kom kontekstu nije bilo prostačenja još manje vrijedjanja. Glupanu reći da je gluo nije vrijedjanje nego pokušaj da mu pomogneš, da shvati kako je glup. Pristačenje je u ovom slučaju fraza koju moraš koristiti na ovom portalu, nakotilo se žohara svakakvih. Nije moguće biti gospodin xD. Ali car kaže poslednja opomena haha, otići ću sam ne moraše banovati, kad ae poželim opet ću doći da vam dresiram korisnike, ove malo pametne xD

  • Fenner

    09.07.2020 - 17:00

    Nazivati ovo remek djelom je netočno. Nekome tko je odigrao ovu igru, njemu osobno možda je remek djelo, no ovo u globalu nije remek djelo. Znači da bi nešto bilo remek djelo mora biti u svakom pogledu savršenstvo što nijedna igra nije, pa tako niti ova.

    • darkness666

      @Fenner, 09.07.2020 - 20:35

      Brate igra ne da je sranje nego mi je ubila vjeru u singleplayer igre opcenito.. Ovakva s..nja trebamo namjerno nekupovati kako bi glupavi scenaristi a i ostali dobili otkaze..

    • Fenner

      @darkness666, 10.07.2020 - 07:31

      Da i meni je igra iskreno sranje, ali tko voli neka izvoli…Tako mi je bila dobra da je nisam ni odigrao do kraja, tj. prestao sam kad je Hulk ubio Jesse-a. 🙂

  • Smike

    09.07.2020 - 17:18

    Ljudi nabavio sam igru, od jarana i drago mi je što nije u mom posjedu. Nabuđene muskobanjaste ĺezbace,priča za djecu. Imam osjećaj da je ovo radila druga ekipa, ne ona iz prvog djela. Gameplay je odlican ali igra ne zaslužuje ocjenu koju je dobila. Razočarala me ekipa hcl a, koju inace jako cjenim. Nije ova igra vrijedna vrijeđanja naše inteligencije..

  • Zoran Žalac

    09.07.2020 - 18:17

    Naravno, jer dolaze nove igre a ovo nije live service. Ne pišemo više ni o God of Waru pa ono… što sugeriraš?

  • Iceman73

    09.07.2020 - 18:56

    Upravo odigrana,jedna od najboljih igri ove generacije konzola…Noughty dog rule!!!

    • darkness666

      @Iceman73, 09.07.2020 - 20:36

      Probaj odigrati i drugu igricu ove generacije..

  • Darac83

    09.07.2020 - 20:38

    Uuuu, još jedan TLOU2 članak! Idem po kokice i pivu! 😁 P.S. Bio sam jako nabrijan na ovu igru, više nisam ni najmanje. 😕

  • cmicko22

    09.07.2020 - 21:12

    FIFA 2018 je prodala preko 20 milijuna primjeraka(mislim da je 24 ali nisam siguran) po tome je i ona odlična igra pošto se je dobro prodavala,tako da ako ćemo suditi kvalitetu isključivo po broju prodanih primjeraka biti će puno COD i FIFA igara na mjestima najboljih videoigara no tko god je odigrao spomenute igre ne vjerujem da bi stavio bilo koju u sam vrh s obzirom na kvalitetu istih.

  • TITANXIS

    10.07.2020 - 14:23

    TLOU je bio najočekivaniji nastavak neke igre. Zbog tog iščekivanja vjerojatno se ih dosta i prodalo. Točan broj prodanih primjeraka kod krajnjeg korisnika je teže ustvrditi, Nikad se to nije ni znalo. Broji se onoliko koliko ih se proda distributerskim kućama.

  • Agram

    13.07.2020 - 01:39

    Grafika i te gluposti sa viorenjem kose i snijega na ruksaku me nikad nisu zanimala previse al mi se sviđa kaj igra traje, i traje, i traje… Ovaj ženski terminator mi je na pocetku iso na nerv al ajde nakon nekog vremena se navikneš na stalna čohanja i ostale gluposti.. Uglavnom vrlo dobra igra al ja se nadam da ce i Days gone isto dobiti 2 dio jer mi je 5x bolja voznja i zajebancija po otvorenom svijetu.. S ovim si ogranicen i nema nazad samo glavom kroz zid

  • N1ko i N1sta

    15.07.2020 - 00:55

    Kupljen i predjen. Brutalna igrica, ne razumijem kako netko moze brzo svirati bas gledam po yt ljudi sviraju po 2 min bes prestanka ja jedva 10 sec tesko je sa gamepadom.

  • ilfenomeno11

    18.07.2020 - 10:43

    Igra je genijalna, a glupi komentari i pljuvanja su od ekipe koja je gledala filmiće na youtubeu i čitala glupe komentare i onda su i samo komentirali iste gluposti i stavljali ocjenu 0

    • WalwRafii

      @ilfenomeno11, 18.07.2020 - 23:01

      Ili su stvarno odigrali igru i vidjeli koliko je smeće

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?