HCL.HR

Ubisoft više ne planira praviti igre kraćeg trajanja

Zoran Žalac 11.09.2019.   •   25 komentara


Veliki šef Ubisofta Yves Guillemot pojasnio je zašto francuska tvrtka više neće raditi igre s kraćim kampanjama.

Ovoga ljeta utukao sam oko šezdeset sati u Assassin’s Creed Odyssey kako bih se pripremio za zadnju ekspanziju (The Fate of Atlantis). Kad sam došao do prve epizode tog DLC-a bio sam iscrpljen i osjetio sam zamor materijala. Vjerojatno nisam jedini jer je Ubisoftov šef nedavno dobio pitanje hoće li tvrtka ikada promijeniti formulu svojih igara te nam umjesto velikog otvorenog svijeta dostaviti fokusiranu avanturu u trajanju od nekih 15-20 sati.

Odgovor je bio jasan i glasan: neće. Ubisoftove igre bit će sve veće i veće, trajat će sve duže i duže. Guillemot je objasnio i zašto:

Naš je cilj osigurati igraču da ima avanturu poput AC Unityja unutar AC Odysseyja. Ako želite priču od 15 sati, možete ju dobiti, ali možete također pronaći i druge priče u istoj igri. Živite u tom svijetu i idete za onim što vas zanima. Imate iskustvo, odnosno više iskustava poput AC Unityja.

Naravno, taj cilj je postavljen s namjerom da se igrača zadrži u igri, jer ako igrač provodi više vremena u igri, to znači da su i veće šanse da će investirati dodatni novac u nju kroz mikrotransakcije ili ekspanzije. S druge strane, to znači i da vrijeme provedeno u Ubisoftovoj igri nije vrijeme provedeno u igrama koje Ubisoft vidi kao potencijalnu konkurenciju u prodaji.

Premda stoji činjenica da Ubisoftove igre sadržajno nude više od drugih igara po istoj cijeni, sve se više može primijetiti koliko to utječe na kvalitetu tog sadržaja. Repetitivnost je česta pojava u Ubisoftovim otvorenim svjetovima, a priča je najčešće toliko rastegnuta da joj kompliciranje s bezbroj dodatnih zapleta samo šteti. Napredovanje je također razvučeno i usporeno, ali ako kupite tzv. boostere koje Ubisoft naziva “uštedom vremena”, tempo igara zna biti privlačniji nego bez dodatnog plaćanja.

Komentari (25)

  • SanKa

    11.09.2019 - 13:42

    pa realno je to ok, ako ne bude repetitivno….igra zasluzuje onda takvu cijenu

    • Zagorhac

      @SanKa, 11.09.2019 - 14:08

      “… ako ne bude repetitivno…”

  • Dragan[MKD]

    11.09.2019 - 13:53

    Eto čak sam i ja bio u iskušenje da kupim taj XP booster u Odysseyu za nekih 10€. Igra me je nagradila sa 400 Helix points, ali taj booster košta 1000 pa nije dosta kupiti jedan od 5€, dosta podmuklo.

    • fejzer

      @Dragan[MKD], 11.09.2019 - 17:15

      Zašto da njima plačaš , pa to je sp igra ljepo upališ cheat pukneš koliko ti treba xp-a i miran si .Svi znamo da su to namjerno napravili nije im dosta 60eura oni bi još, samo kod mene im to ne pali.

  • GAMEmaher

    11.09.2019 - 14:30

    Trenutno igram assassins origins i nekih 40 sati sam utukao a još me toliko čeka. A to je samo bazna igra bez dlc. Al je čudo i nije mi još dosadila i svako novo otkrivanje regije zabava i grafika zakon. Vrijedi novca na akciji 🙂 Odyssey definitivno nabavljam gold ediciju.

    • BeLLicus

      @GAMEmaher, 11.09.2019 - 19:55

      Meni je trebalo 70 sati za kompletnu igru https://prnt.sc/p4uzb3. Sa time da sam prešao i DLC The hidden ones, nisam odradio Curse of the pharaohs ali to je u planu mislim nisam odigrao jer ga nemam kupljenog. Upravo sam u Odsysseyu na expanzijama i svaka preporuka, bolji je sustav borbe od Originsa, i sam koncept je puno bolje smišljen, no u Originsu su mi opet puno draže lokacije 😀

  • Filip Zorić

    11.09.2019 - 14:35

    Evo ja tužan sjedim u kutu i čekam novog Raymana za konzole…

    • Zoran Žalac

      @Filip Zorić, 11.09.2019 - 19:44

      Najavljen je novi Rayman baš… za iPhone.

    • Filip Zorić

      @Zoran Žalac, 11.09.2019 - 23:26

      Zato je i tu ovo “za konzole” ?
      But I’ll take what I can get.

  • Smike

    11.09.2019 - 16:04

    Ja trenutno imam na odssy 105 sati i još mi je ostalo dosta sadržaja. Meni lično odgovaraju AC igre. Prešao sam origin a AC black flag mi je omiljena igra,nabavio sam je i za PC pa poslije i za ps4. Jednostavno za novac koji dam dobijem sadržaja na pretek. Kupujem ja i igre koje nisu otvorenog svijeta ali mi uvijek bude žao kad je završim za 12 do 15h.

  • marjanovicut

    11.09.2019 - 16:22

    Nek ih prave samo da smanje repetitivnost jer svaka igra im je ista, makar ona bila pre Hrista ili u 2150 godini…na isto se sve svodi.

  • sgtbare

    11.09.2019 - 16:25

    “Repetitivnost je česta pojava u Ubisoftovim otvorenim svjetovima”
    i to je problem sa svim danasnjim ubisoftovim singleplayer naslovima, ghost recon wildlands je takva PILANA od igre, skuzis igru u 2-3 sata i poslije toga je sve jebeno isto i na istu mosu

    • Zoran Žalac

      @sgtbare, 11.09.2019 - 19:44

      Nakon dva sata provedenih u Breakpointu, već vidim da će biti isto.

  • trulex

    11.09.2019 - 17:16

    o splinter cellu ni da govorimo

    • SanKa

      @trulex, 12.09.2019 - 10:36

      cek malo, izlazio novi splinter cell ?

  • Muflon

    11.09.2019 - 19:36

    I ja se vec godinama nadam AC-u u Japanau ali nekak sumnjam da cemo to vidjeti uskoro. Iduca igra je sa Vikinzima, to je vec potvrdjeno, a sad im se ne isplati radit igru u Japanu jer neki Sony-ev studio radi igru “Ghost of Tsushima” koja je prakticki AC u Japanu (imas gameplay). Na zalost, igra ce biti PS ekskluziva…

  • BeLLicus

    11.09.2019 - 19:41

    Mislim da postoje već neki leakovi da je radnja smještena u doba vikinga.

  • BeLLicus

    11.09.2019 - 19:48

    Ja sam odigrao kompletnu igru kad je izašla prošle godine, trebalo mi je oko 94 sata za 100% i pri kraju da osjetio sam mali zamor od svega, jer ogromna mapa a kad čistiš svaki upitnik,oslobađaš svaki fortress uhh potraje to. Glavna priča je bila odlična i svijet je prekrasan, bitke na moru odlične, sad nakon 11 mjeseci sam uzeo seasonpass za 16 eura, i tu dobio 2 expanzije i nakon nekog vremena baš se dobro vratiti i uživam u svakom trenutku, sad sam na drugom poglavlju legacy of the first blade, sa time da sam prije dlcova riješavao dosta duge priče (Lost tale of Greece). I btw tko kaže da morate trošit dodatan novac na armore,skinove za konja,brod, kad se sve to može zaraditi kroz igranje, imam hrpetinu setova legendary armora, skinova za brod itd, i sve se zaradi kroz questove. https://prnt.sc/p4uvwy

  • Toma_HR

    11.09.2019 - 20:21

    Ja osobno smatram da Ubisoft radi odličan posao, naravno zavisi od igrača šta mu leži i šta ga zabavlja. Za mene je AC Odyseey čarobna igra, sa 150 sati trenutno. Ali naravno ne u komadu, prvo oko 65 sati glavna priča, onda pauza 2 mjeseca pa platina. Pa pauza 6 mjeseci kad sam kupio na popustu season pass (zajedno sa AC III) i riješio prvi DLC: Legacy of the first blade (mislim da se tako zove). Sljedeći DLC: Fate of Atlantis kad mi dođe opet volja. Za mene je to odlična formula i podržavam takav pristup.

  • kebbab

    11.09.2019 - 21:25

    Super! Znači novi Assassin’s Creed opet donosi 200+ sati gameplaja i cijeli karton energy drinka ?

  • Sinek

    11.09.2019 - 23:09

    navedite igru duzu od 20 sati koja nije repetitivna

    • BeLLicus

      @Sinek, 11.09.2019 - 23:47

      Točno, i sam život je repetativan a gdje neće biti igra 🙂

    • TitanShifter

      @BeLLicus, 12.09.2019 - 12:47

      duboko duboko

  • MightyAloy

    12.09.2019 - 08:05

    Nemam ništa protiv ovog pristupa Ubisofta, no bilo bi lijepo da malo smanje repetativnost, prodube određene questove koji imaju potencijala te smanje grind potreban za iteme koji su pod mikrotranzakcijama kad ih se već ne može izbjeći. Ja sam na AC Odyssey trenutno na 175 sati bazne igre i imam još dobar komad za proći. Volim igrati tako da kombiniram glavnu priču, side questove te otkrivanje i čišćenje mape. Volim igrati polako, detaljno, te ako mi je svijet dovoljno interesantan uvijek idem na 100%. Također volim igrati na većoj težini zbog izazova. Odyssey sam počeo na normal težini i čim sam razvio neke sposobnosti postao mi je lagan, pa sam se prebacio na hard. Sad igram na nightmare i taman mi je. Nisam sve odigrao u komadu jer je zbog količine sadržaja došlo do zasićenja pa sam pauzirao na 140 sati i odigrao neke druge igre. Sad opet igram dok mi ne dosadi, a onda pauza. Nemam problem s tim jer Odyssey ima prekrasan svijet kojemu se iznova želim vraćati. Obavezno ću uzeti season pass. Igra uz sve svoje nedostatke ima toliko toga dobrog za ponuditi (svijet, priča, mehanike, borba itd.) i vrijedna je svake kune. Kad pričamo o XP boosteru, ne slažem se s uključivanjem takvih mehanika i to mi je jadno od Ubija, no također ne razumijem zašto bi netko dotično koristio? Zašto netko igra koji K igru u čijem svijetu ne želi provesti vrijeme? Da li dotični igraju samo da igru skinu s dnevnog reda, odigraju samo glavnu priču i doviđenja? Nije mi jasan takav pristup igranju video igara. Jasno mi je da mnogi nemaju dovoljno slobodnog vremena, kao ni ja, ali ne mora se u tom slučaju ići na 100%, no ako ti je igra dobra, svijet interesantan, borba u redu, razvoj lika na mjestu, čemu barem ne igrati dovoljno da se skupi potreban XP za završetak igre? Zar to nije ugodno provedeno vrijeme? Ako nekom nije, te mu je XP booster potreban, po mom mišljenju bolje da se ostavi igranja dotične igre i uhvati nečeg u čemu uživa. Možda generaliziram, no XP boosteri (i cheating) su za mene najobičniji bullshit. Znam da se u nekim slučajevima pacing namjerno otežava da bi se potakla kupnja XP boostera, i to je jadno, no meni je AC:O relativno lagana i dovoljno interesantna igra da je postojanje i korištenje XPB-a teški nonsense. U svakom slučaju, mnogo toga zamjeram Ubisoftu, no za razliku od pravih zlikovaca gaming industrije, Ubi radi i puno toga dobrog.

    • Toma_HR

      @MightyAloy, 12.09.2019 - 16:49

      Ja uopće ne vidim problemXP boosteru na SP igrama, ako ima netko da baš hoće kupovati neka kupuje BMK za to.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?