HCL.HR

Gran Turismo 7 VR – na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš

Zoran Žalac 07.04.2023.   •   10 komentara


Gran Turismo 7 u svom VR modu ima nekoliko zgodnih detalja koje utrkivanje odvode na novu razinu, ali isto tako morate prihvatiti neke kompromise.

Ima nekih ljudi koji vole razgledavati automobile po salonima i sajmovima. Mene to nikad nije privlačilo iz jednog razloga: ne volim pariti oči na luksuzima koje si ne mogu ili ne namjeravam priuštiti. Ali puj-pik to ne vrijedi za virtualnu stvarnost. U VR modu Gran Turisma 7 isto tako možete razgledavati automobile i sram me priznati si koliko sam vremena proveo slineći po virtualnim kabinama. Možda već znate da su vozila u GT7 autentično modelirana do sitnih detalja, a upravo u virtualnoj stvarnosti takvi detalji dođu do izražaja pa ih posebno cijenite.

Svakako pozdravljam mogućnost razgledavanja vozila koja nemate u svojoj garaži. Još kad bi postojala opcija probne vožnje… moglo bi se u GT7 VR provesti sate bez ikakve natjecateljske komponente. Međutim, treba biti zahvalan na činjenici da je čitav kompetitivni segment Gran Turisma 7 ovdje dostupan u VR-u. U virtualnoj su stvarnosti dostupne sve utrke i kupovi, sve staze i modovi, a tijekom vožnje ćete vidjeti cjelovitu postavu vozača. Ogromna je to promjena u odnosu na GT Sport koji je u VR-u omogućavao utrkivanje samo protiv jednog suparnika u zasebnom modu.

Što točno dobivate igranjem Gran Turisma 7 u VR-u? Nekoliko je izvrsnih stvari koje doživljaj utrkivanja podižu na višu razinu. Prva stvar koju VR omogućuje jest bolje oslanjanje na retrovizore. Iako i u standardnom načinu igranja možete provjeravati retrovizore, intuitivnije je, a i lakše izvoditi to u VR-u. U tom slučaju za bliže retrovizore ne trebate „okretati kameru”, odnosno pomicati glavu. Umjesto toga jednostavno podignete pogled prema retrovizoru dok vam staza ispred vas ostaje u vidnom polju. Za pohvalu je što igra pametno koristi tehnologiju rendriranja slike u višoj rezoluciji ovisno o tome gdje vam pogled pada. Ako se zagledate u retrovizor, dobit ćete tako prilično jasan odraz situacije iza sebe.

Zvučat će ovo kao klišej, ali doista je drugačiji doživljaj kad u VR-u čujete da vam se protivnički vozač približava pa u panici okrećete glavu lijevo-desno gledajući u retrovizore s koje strane dolazi. A kad izađe iz pogleda na retrovizoru, provjeravate mrtvi kut. Isto je tako drugačiji doživljaj kad vas u VR-u zabljesne tuđe svjetlo prilikom noćnih utrka, a i sudari su intenzivniji kad osjetite vibriranje headseta na glavi.

Još jedna zanimljiva stvar koju VR donosi osjećaju utrkivanja jest bolja preglednost staze. Primjerice, ako ste u dugačkom ili oštrom zavoju, puno je lakše u VR-u baciti pogled na sam zavoj te tako dobiti jasniju sliku o tome kad stisnuti ili pustiti papučicu gasa. Nije da se to nikako ne može izvesti na kontroleru, ali je nepraktično u usporedbi s VR rješenjem.

Ono što je u VR-u moglo biti bolje izvedeno jest sučelje. Super je što imate dodatnu realističnost kad isključite sučelje, no onda se odričete i korisnih zvukova – npr. znaka kad smijete startati utrku. Ako jednostavno želite vidjeti svoju poziciju na stazi ili broj krugova, igra vam to nabije “nasred šajbe”. Siguran sam da je postojalo bolje rješenje od toga.

Također imajte na umu da ste “zaključani” na pogled iz kabine dok ste u VR-u. Međutim, nemaju svi automobili u GT7 modeliranu unutrašnjost, tako da se neke zvjeri voze s kamerom na haubi.

Spomenuo sam kako u VR-u možete voziti sve vrste utrka u svim modovima, ali to ne znači da se to preporučuje, pogotovo ako vam želudac nije baš otporan na VR. Većina toga je prihvatljiva, tu i tamo osjetite podizanje u želucu kad se spuštate niz padinu na nekim stazama, ali ako vam smeta samo zažmirite sekundu dvije i stvar je riješena. Po mom iskustvu, problem su rally utrke u kojima treba biti posebno oprezan jer tu imate čest slučaj da vam je vozilo u zraku, a ako se krivo spusti na tlo može lako doći do okretanja na krov. Takve situacije okretanja gotovo garantirano donose i osjećaj okretanja želuca, odnosno mučnine.

Gran Turismo 7 izgleda solidno u VR izvedbi. Istina je da ćete u VR-u lakše zamijetiti kartonsku publiku, a ako baš tražite zamjerke uperit ćete prst u to da vaše noge u automobilu uopće ne koriste kvačilo. To su relativno sitne zamjerke. One ozbiljnije jesu da se s VR modom odričete grafičke konzistencije kakvu imate u standardnom načinu igranja. Preciznije rečeno, u VR-u jasno vidite izmjene na modelima automobila kad im se približavate. Dok ste udaljeni to je jedan mutni model kojemu ne možete razaznati ni boju. Kad mu priđete na 15-ak metara isto to vozilo najednom dobiva nove detalje, ali ne postupno nego je ta tranzicija nagla i narušava iluziju da je pred vama stvarno vozilo.

Slična se stvar događa i sa stazom te su česta iskakanja objekata, pogotovo kad vozite brža vozila. Na nekim se stazama to ne vidi toliko, no posebno su problematične staze s puno vegetacije, gdje drveće najednom niče iz zraka pedesetak metara ispred vas.

Dakle, neke stvari u VR modu obogaćuju doživljaj utrkivanja i realističnosti, dok ga druge nazaduju i narušavaju. Ipak, u slučaju da imate PS VR2, s Gran Turismom 7 ne možete promašiti. Možda nećete voziti sve utrke u VR-u, ali na neke kraće staze i za aktivnosti poput razgledavanja vozila mislim da VR komponentu svakako trebate iskusiti. No, ako se pitate je li GT7 dovoljno dobar razlog za kupiti PS VR2, imajte na umu da VR mod za tu igru nije bez kompromisa, prvenstveno u pogledu grafike.

Komentari (10)

  • alan40rt

    07.04.2023 - 17:18

    Imam taj Series S i FH5 pa se zabavljam, kak god je već i dosadila igra. Al ovo je ipak nekaj drugo. Ja mislim, da me Zoki nesvjesno potiče na nabavku PSpetice i Gran Turisma, pa i volana i toga VR seta. Nema druge…Žulja me novčanik, a i trebalo bi prekinuti radni odnos i posvetiti se ovisnostima 😂

    • Zoran Žalac

      @alan40rt, 07.04.2023 - 17:20

      GT je ipak drugačija vrsta igre, ali da – prva stvar koju sam pomislio kad sam nabio headset na glavu – treba mi volan.

    • alan40rt

      @Zoran Žalac, 07.04.2023 - 17:45

      Da je drugačija vrsta igre, jeje. Bolja i od Forze Motorsport, vjerodostojnija, preciznija, zahtjevnija. I kak sam gore napisal, sve mi je izglednije kupovina nabrojanog i upuštanje u to jer Gran Turismo nisam igral od četvorke. Al valjalo bi prvo probat, uvjerit se da je to to. Negdje sam pročital da ljudima bude muka od tog VR seta, da ne sjedne svakome. Pa da se ne zaletim pred rudo.

    • rejki_84

      @alan40rt, 07.04.2023 - 18:23

      Ako imas priliku gdje probati, probaj. Al vjerujem da se lakse priviknes na voznju u vr nego na hodanje u vr.
      Npr ja sam bez problema proveo 2 sata u gt7 (u voznji, ne u showroomu), i nisam bas nikakvu nelagodu osjetio, dok u horizonu sam iz pocetka imao neki cudan osjecaj prilikom hodanja i pentranja dok se nisam privikao.

    • Stecajni_upravnik

      @alan40rt, 08.04.2023 - 11:21

      Ako odlucis da udjes u loodilo zvano wheel racing ( sto toplo preporucujem ), uz uredjaj Raslution2, Brook proizvodjac, bilo koji volan namenjen za pc moze da radi na PS5 i XBox X/S ( kao i na svim drugim bitnijim konzolama ) tako da jedan set mozes da koristis na obe konzole i pc, sto je zgodno za eksluzive. Elegantan nacin da se preje*e debilna fora za se volani prave za PS Ili Xbox, a da je pc konstanta. Uredjaj poseduje jos jedan usb ulaz ( idealan za rucnu kocnicu ) i podrzava vecinu aktuelnih volana ( od ulaznih modela pa do vrha ponude ) tako da mozes da kombinujes elemente seta, kao i dodatna setovanja samog volana sa snimanjem profila za svaku igru sto je od velike pomoci, sto su PC fore prenete na konzolu👍

    • Stecajni_upravnik

      @Zoran Žalac, 08.04.2023 - 11:09

      Obavezno probaj sa volanom pa prenesi iskustvo👍 Nisam probao VR ali kapiram da bi taj nemirni zeludac bio bolje iskoriscen uz FFB sa volana, istovremeno bi imao i osecaj kontakta sa stazom. Vr je ekstrenmo interesantan za trkanje, nadam se da ce ponuda igara biti veca i da ce postojeci provereni naslovi dobiti adekvatne podrske👍

    • pleto

      @Zoran Žalac, 09.04.2023 - 17:56

      Zoki igras se bez volana i mjenjača a čudiš se sto ti noge ne koriste kvačilo. Inače u večini trkačih auta/formula se kvačilo koristi samo na startu utrke jedamput i to je to, kasnije se sekvencionalno prebacuje. Iznimke su rally, nascar… Ispravite me ako grijesim

  • rejki_84

    07.04.2023 - 17:31

    Jedna sitnica koju je Zoki zaboravio spomenuti, ako imate volan, ili ga planirate kupiti onda definitivno mogu preporuciti psvr2, ako povremeno igrate gt7 na kontroleru onda bas i ne vidim neki razlog za kupnju.
    Btw Zorane, kad krene utrka nije bas da se mogu fokusirati kako izgleda publika ili vegetacija pored staze, jer bi inace zavrsio u istoj 😀

  • vjk zg

    08.04.2023 - 15:31

    Sve super i sve 5 unatoč manjku sadržaja al kaje preveč je preveč-ne vrijedi te pare a moraš imat i konzolu i igricu..Jednom i ako pojeftinini to drastično 50% će i zaživjet barem kod mene.Realno sam oćekivao skuplju PS5 pa sam se ugodno iznenadio..Ali ovo me neugodno zateklo..Btw:IP PS5 i brutalan tv i sam GT7 kao i cockpit sa T300 Gt posjedujem i smatram da je ovo nepotrebno upravo zbog pretjerane cijene

  • TheLionFromZion

    10.04.2023 - 16:29

    Ne zelim ispasti placeni oglas za Sony, ali moj nekakav dojam nakon mjesec dana igranja GT7 u VRu: za mene je ovo neka prekretnica, jer ne mogu se vise zamisliti igrati voznje u 2d-u.
    Pokusao sam se ponovno igrati na TV, te jednostavno nejde – nema mi smisla. Downgrade totali. A nije da nemam dobar TV i dobar setup za igranje.
    Cak i kad uzmem kompromise da je slika malo mutnija i overall fidelity je na razini PS4 Pro verzije igre (sto nije lose!) – ukupan dojam je bolji.

    Ako imate nekog kolegu sa PSVR2 – posudite, probajte na par dana ako ste nesigurni.
    I mislim da ne morate imati volan za ovo, iako je sa volanom jos jedna dimenzija vise.
    Pozitivna stavar je sto ovo bijelo govno od josticka za ps5 je jako dobro za voznju zbog tih adaptivnih triggera, pa imate dobru mogucnost doziranja gasa u odnosu na standardne kontrolere.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?