HCL.HR

Koliko nam je zvuk u videoigrama stvarno važan?

Neven Jović 28.05.2018.   •   25 komentara


Znamo da bez zvuka u većini videoigara ne možemo. No, što znanost kaže – kako nam zvuk u videoigrama uopće upotpunjuje doživljaj?

Videoigre su zanimljiv društveni fenomen današnjice te sve češći predmet znanstvenih istraživanja. Sve je više znanstvenih područja koja istražuju videoigre, a među njima prednjače psihologija te sociologija. Upravo je s ta dva znanstvena polja zanimljivo vidjeti što znanos kaže po pitanju zvučne i glazbene pozadine u videoigrama: kolika joj je stvarna važnost i kako utječe na nas.

Da bih objasnio pokretačku snagu iza razmišljanja o ovakvoj temi, moram u početku navesti jedan, djelomično nepovezan događaj s kojim se većina nas vjerojatno susrela.  Jedno sumorno popodne u šoping centru i rasprava roditelja s njihovim dvanaestogodišnjim sinom oko kupovine igara za njegovu PlayStation konzolu, popraćenu argumentima majke da mu to ”stvarno ne treba i da nije važno”. Navelo me to na iskreno razmišljanje.

Što je to što nas tjera na cjelokupni proces interakcije s videoigrama? Slijedom toga zanimalo me kakav je odnos znanosti po pitanju videoigara i njihovog utjecaja na nas? Kako pojedini segmenti igranja igara utječu na nas u znanstvenom pogledu? Broj pitanja je popriličan i vrijedi postupno tražiti odgovore. U ovom slučaju pokušat ću odgovoriti što nam znanost kaže o zvuku i glazbi u videoigrama.

Ono što zasigurno znamo o zvuku i glazbi u videoigrama jest da su efekti kojima se želi utjecati na igrača uglavnom preslika onoga što filmska glazba želi prenijeti na gledatelja. Glavna razlika u svemu ovome jest činjenica da filmska industrija postoji dosta duže. Iz tog razloga, industrija videoigara je pronašla inspiraciju i obrasce stvaranja u filmovima.

Filmovi su od početaka korištenja zvuka težili povezivanju vizualnih elemenata sa zvukom i stvaranju jedinstvene i upečatljive  sinteze koja bi gledatelja što bolje integrirali unutar same radnje. Primjerice, Disneyjev kratki animirani film „The Skeleton Dance“ iz 1929.  spojio je blage elemente horora (groblje, kosturi) s tipičnim humorom te ere animiranih filmova i sve to zaokružio uz glazbu koja ovisno o sceni biva odmjereno ”mračna”, vesela ili je kombinacija jednog i drugog.

Ciljana publika ovog filma je bila uglavnom mlađa populacija te su autori filma i glazbe željeli zaokupiti gledatelje naizgled mračnom pričom o kosturima na groblju, pritom stvarajući zabavan film s nizom smiješnih scena popraćenih tipičnom glazbom animiranih filmova koju pronalazimo i u ostalim ostvarenjima, vezanim uz imena Disneyja i braće Warner.

Iako se ovdje radi o jednom od ranijih primjera u filmskoj povijesti, očito je da se u filmu dosta rano razmišljalo o mogućnostima zvuka i  glazbe te njihovom utjecaju na gledatelja te njegove emocije. Također, kako su tehničke mogućnosti bivale sve veće, glazbi i zvuku pridavala se sve veća pažnja. Sličan okvir razvoja pronalazimo i kod videoigara. O tome kako se tehnologija zvuka razvijala objašnjeno je u nekoliko prethodnih članaka na portalu.

No, gdje je u svemu ovome znanost? U drugoj polovici 20. stoljeća došlo je do sve veće primjene društvenih znanosti poput psihologije i sociologije na suvremenim fenomenima u svakodnevici. Primjena u marketingu na temelju navika kupaca omogućavala je uvid u do tada znanosti nepoznatom području – specifičnih navika ljudi. Ovakva istraživanja su od velike pomoći brojnim industrijama te im pomažu u usmjeravanju prema konačnim potrošačima.

Koristeći isti princip suradnje, psihologija je dospjela i u svijet industrije videoigara. Razumijevanje reakcija, navika i želja igrača postalo je poprilično ključno proizvođačima, omogućivši im povratnu informaciju i smjernice u razvoj igara kao proizvoda. Iz toga razloga u posljednjih dvadesetak godina krenuo je niz istraživanja gdje je primjerice psihologija istraživala interakciju igrača s igrama, ponašanjem igrača za vrijeme i nakon igranja a jedan dio je bio usmjeren na pitanje zvuka i glazbe. Važno je naglasiti da je broj ovakvih istraživanja još uvijek relativno mali te se slobodno može reći da se njima još uvijek grebe po površini. Po pitanju zvuka i glazbe ističu se dva.

Istraživanje navika kod odabira videoigara provedeno je 2006. godine od strane  grupe znanstvenika sa Sveučilišta u Walesu te objavljeno u članku Computer Game Audio: The Unappreciated Scholar of the Half-Life Generation. Istraživanje je provedeno s ciljem da se ispita ustaljeno mišljenje da je fokus igrača još uvijek na području vizualnog dijela igara. Pokazalo se da igrači kod kupovine preferiraju općenitu igrivost i grafiku igre više nego druge aspekte poput online podrške, sučelja i radnje (koji su bili na drugom mjestu) dok zvuk i glazba nisu bili rangirani visoko.

Međutim, rezultati na pitanje koliko utječe glazbena pozadina kod razine zainteresiranosti igrača za pojedini naslov bili su povoljniji. Naime, skoro 60 posto ispitanika smatralo je zvučnu pozadinu jednim od faktora privlačnosti igre, ali i dalje ne nešto što bi donijelo prevagu kod kupovine. Po pitanju generalne kvalitete zvučnih efekata u videoigrama i korištenja surround sound tehnologije, 72 posto ispitanika reagiralo je pozitivno, smatrajući je vrlo bitnim faktorom.

Posljednji dio istraživanja naglasak je stavio na primjer igara koje koriste zvuk ili glas kao glavno sredstvo interakcije igrača s igrom, a mišljenja su bila podijeljena. Oko 33 posto ispitanika označilo je jednako odgovore da ih zanima, ne zanima i da ne znaju. Naravno, tu se radi o konceptu  koji nije još uvijek razvijen dovoljno da bi igrači mogli dati određeni sud o tome pa su ovakvi rezultati razumljivi.

Drugo istraživanje provedeno je 2015. godine u Kini te se bavilo utjecajem glazbe videoigara na igrača. Objavljeno je u časopisu Journal of Psychology & Psychotherapy pod nazivom „The Influence of Background Music of Video Games on Immersion“. Pod tim utjecajem glazbe na igrača mislilo se na njegovo uvlačenje u radnju same igre, tzv. imerzivnost. Ovaj pojam prije svega obuhvaća misli, pozornost i namjeru igrača te se često smatra ključnim mjerilom kvalitete igre. Osnovno je pitanje ovog istraživanja bilo kolika je uloga glazbe u tom ”uvlačenju” igrača.

Istraživanje je provedeno na 80 ispitanika koji su u parovima igrali King of Fighters iz 1997. godine, od kojih je polovina u eksperimentu bila izložena glazbi iz same igre preko slušalica, a polovina nije. Među igračima polovina je imale više iskustva s igranjem videoigara a druga polovina  je imala manje iskustva. Skupine su bile izmiješane tako da se dobije presjek igrača sa iskustvom i dostupnom glazbom, igrača bez iskustva s dostupnom glazbom te iskusnih i početnika bez dostupne glazbe. Nakon perioda od 20 minuta igrači su morali izvršiti nekoliko zadataka unutar igre.

Konačni rezultati istraživanja pokazali su da je skupina koja je imala pristup glazbi bila bolje uvučena u samu igru od početka te da je njihovo iskustvo s igrom bilo znatno bolje. No, potrebno je istaknuti da su se znatniji pomaci vidjeli tek kod manje iskusnih igrača koji su prije ovog eksperimenta igrali mnogo manje naslova od ostalih, dok je kod iskusnih igrača uključenost u samu igru bila značajno manja. Ukratko, igrači koji su imali manje iskustva s igranjem više su bili emocionalno uključeni u videoigru.

Promotrivši ova dva istraživanja i priložene rezultate, jasno je da zvuk u ovoj priči nema primat i da njegove mogućnosti niti utjecaj nisu još u potpunosti iskorištene. Ali, zašto je to tako? Postavlja se pitanje je li razvoj s tehničke ili kreativne strane došao do točke gdje se ne može više ništa izmisliti ili su tvorci igara nevoljni uložiti dodatan trud i napor u stvaranju nečeg novog i potencijalno riskantnog po pitanju zvuka i glazbe.

Jesu li možda upravo igrači ti koji se drže provjerenog i nemaju želju/potrebu za promjenama na ovom polju? Jesu li istraživanja dala dovoljno jasne odgovore o emocijama igrača? Činjenica je da su ovakva istraživanja još uvijek dosta manjkava  što i ona sama često navode, kao u ovim primjerima. Odgovor i smjernice koje daju stvarno su vrijedna igračima te proizvođačima pa zbog toga ne treba sumnjati da će njihov broj biti sve veći u budućnosti.

Kako ovakva istraživanja mogu konkretno pomoći industriji? Ako pogledamo u kojem smjeru idu tehnologije poput VR-a, gdje se igrača izravno uključuje u igru, jasno je da će osobni doživljaj imati sve veću važnost kod razvoja te da će se igre budućnosti sve više truditi igrača zaokupiti i na emocionalnoj razini. I upravo u tom smjeru zvuk će zasigurno odigrati ključnu ulogu. Trebamo samo zamislili jedan FPS naslov s VR podrškom, u paklu rata. Metci lete oko nas, eksplozije pucaju u našoj okolini a suborci vrište od boli. Emocionalna reakcija tu zasigurno ne bi trebala izostati, upravo zbog uloge zvuka.

Označeno sa:

Komentari (25)

 • delko

  28.05.2018 - 15:28

  Svakako da je mnogo vazan, kod igara koje su avanturistickog/istrazivackog tipa posebno 🙂 ali i u akcijama doprinosi mnogo 🙂

 • Reponja123

  28.05.2018 - 15:42

  U Don’t starvu skoro sve situacije imaju svoju glazbu, i svaka se dobro slaže sa situacijom. Ja kad igram unaprjed znam šta će se dogodit kad počme glazba

 • SanKa

  28.05.2018 - 15:43

  zvuk je sve, pogotovo radi atmosfere u igrama. hitman serijal i assassins creed 1-2 plus dodaci ne bi bili isti da legendarni Jasper Kyd nije radio muziku. 100 puta je jači utisak koji igra ostavi na tebe, pobudi neku emociju, naježiš se.

  I svakako moram spomenuti ,meni valjda najdraži game OST svih vremena, Monkey Island 3.

  • Ezio Auditore da Firenze

   @SanKa, 28.05.2018 - 18:22

   Da, muzika Jasper Kyd-a je stvarno fenomenalna. Samo kad se setim “Ezio’s family” iz Assassin’s Creed 2, odmah me uhvati nostalgija (ocigledno na osnovu mog nicka)

  • SanKa

   @Ezio Auditore da Firenze, 29.05.2018 - 15:52

   hehe 🙂 upravo ta stvar meštre..ta mi je za naježit se, razveselit ,rastužit se , sve u isto vrijeme… dodao bih još home in florence 🙂

 • trulex

  28.05.2018 - 15:48

  al je napaćen ovaj narod koji ne prati gaming vijesti, oni prate vijesti “nives ivanišević otkrila spol djeteta” u zemlju da se pokopaš. Fala gamingu da postoji, jer vjerovatno bi i ja sad pratio vijesti takvog kalibra. ovo sam samo slučajno vidio ispod više s weba. No da ne oftopam odličan je zvuk u gamingu pođi od marija pa sve do shadow of collosusa.

 • funky0308

  28.05.2018 - 15:56

  Super bitan, uz monitor sigurno najbitnija stvar. U modernim igrama zvuk je sve, cesto se u igrama, pogotovo kojekakvim survivalima oslanjas samo na zvuk i bez njega ne ide. Tek kada po zvuku reagiras onda i uocis neprijatelje ili objekt koji trazis (kao u Batman AK one opere gdje su razapeti ljudi. Mozes ti i na to nabasati ali po smjeru iz kojega dolazi zvuk lakse se nalazi. Ja cu dati, qko imam, naravno, hrpu para za dobre sluske ili dobar surround sustav. Trenutno imam logitechobe slusalice i odlicne su. Nisam bas cijeli tekst procitao, kasnije cu pa se vidimo uskoro 🙂

 • Kenzix

  28.05.2018 - 15:59

  zvuk je važan naravno,ako se pogodi zvuk uz atmosferu igre/scenu u igri automatski se poboljšava kompletni doživljaj čak može i da utiče na emocije no ako pričamo o porno filmovima zvuk nema neku svrhu osim komične efekte na gledaoca

 • Black op

  28.05.2018 - 16:54

  Definitivno treba spomenuti Assassin’s Creed 2, taj soundtrack je nevjerojatan.Ono što stvarno doprinosi atmosferi su ulični govornici koji svijet čine daleko življim (ne mogu se sjetiti ove igre a da se ne sjetim tih govornika).Tu je onda AC syndicate koji nikakav OST nema (iako na YT-u objavljeni OST ima nekoliko dobrih kompozicija koje su neiskorištene).

 • KhorneFlake

  28.05.2018 - 17:18

  Izuzetno bitan. Što bih mijenjao zvučne kartice? Koliko me je puta spasilo kad sam na surroundu čuo odakle dolazi pucnjava. Da ne pričam o imerziji. Masa igara ne bi bila ono što je bez ikoničnih soundtrackova, poput TES serijala. Imam ih na desetine gigabajta, možda sam i prešao stotku sa FLAC verzijama…
  Baš sam nedavno gledao jedan video na sličnu temu, mahom disekcija DOOM sooundtracka:
  https://youtu.be/7X3LbZAxRPE

  • BeLLicus

   @KhorneFlake, 28.05.2018 - 17:44

   Zanimljivo je da i super popularne hyper x cloud koriste samo stereo zvuk pa su hvaljenje za pucacine itd. I razer kraken pro v2 koriste stereo. Surround ima vise dublji zvuk i cuje se bas prekrasno i stvara veci ugodaj u igri. Ali bije krucijalan za pucacine 🙂

  • ShalO

   @BeLLicus, 30.05.2018 - 16:34

   5.1 surround ili 7.1 nisu uopste izvodljivi na slusalicama. Za 5.1 ozvucenje treba prostor, odnosno daljina izmedju zvucnika i onoga ko ih slusa. Sto se tice kvaliteta zvuka, garantujem ti iz iskustva da je gaming na zvucnicima ma ko zna kojima obicno sranje naspram igranja istoga na vrhunskom gaming headshetu 🙂 Imam 5.1 sistem vec 10 tak godina,vrhunski je ali je daleko bolji i mocniji zvuk na slusalicama,naravno ako su vrhunske. Cuju se stvari koje uopste ne cujes na zvucnicima,bas to sto si naveo,sve je dublje i ljepse. Cloud 2 kupis i bacis zvucnike kroz prozor haha.Toliko o mogucnostima i kvalitetu 5.1 ozvucenja.

  • moordrak

   @ShalO, 30.05.2018 - 19:26

   Nemoj se ljutiti, ali ti imaš govno od krave, a ne vrhunski audio sustav kada pričaš ovakve gluposti. Slušalice jesu preciznije ali zvučnici su realniji u prikazu zvučne slike i nikada ne bih mijenjao slušalice za zvučnike. Druga stvar je što su slušalice pristupačnije cijenom pa dobre sluške može imati svaki seljo-beljo. Ovo što kažeš glede sorrounda u slušalicama odnosno o trpanju 6 zvučnika u dvije sluške, imaš potpuno pravo. Osobno, probao sam ih više, kvragu i imam neke jer sam bio kreten pa sam ih kupio i ne preporučam nikome. Čisto bacanje para i obični marketinški spin.

  • ShalO

   @moordrak, 30.05.2018 - 21:57

   5.1 Zvucnici su obicno samo snazni i nista vise od toga. Ekstra slucalice to rade drugacije,sve je cistije, preciznije, ljepse. Gledanje filmova je mozda ugodnije preko 5.1 ozvucenja dok je 10x bolji osjecaj igrati neku igru preko nekog vrhunskog headsheta nego 5.1 zvucnika.Druga je stvar ako imas smece od slucalica,neko sranje od 10,20 evra pa onda kazes da nisam u pravu. Ako imas Cloud 2 ili nesto slicno neces zvucnike uopste koristiti xD.

  • moordrak

   @ShalO, 30.05.2018 - 22:53

   Frende, vidim ja da ti ne znaš ni što su dobre slušalice. Ma skim ja raspravljam. Da imaš pravo. HyperX Cloud II su odlične slušalice! Živio!

 • movie

  28.05.2018 - 17:44

  Toliko mi je bitno da od maljanja kuće prošle godine u 7 mjesecu još nisam spojio zvučnike na računalu a imam za PC lijep 5:1 audio sistem. Nekad mi je to bilo važno koliko i grafička ili sam PC. Očito sam ostario i to dobro.

 • siblyx

  28.05.2018 - 18:48

  Veoma bitan. Stvara daleko bolji ugođaj nego neka nabrijana grafika.
  A o MP-u da ne pricam, uz performanse po pitanju optimizacije i servera, zvuk je među najbitnijim segmentima neke igre.

  • SanKa

   @siblyx, 29.05.2018 - 15:58

   znači čiko s tvog avatara bi imao barem 30% slabije igre s lošom muzikom 🙂 kad se samo sjetim onih misija u japanu, dvorac i kuća…jao ,kakva muzika…

 • moordrak

  28.05.2018 - 19:29

  Reći kako zvuk u igrama ili filmovima nije važan, u najmanju je ruku suludo. Doživljaj igranja ili gledanja je svakako potpuniji ako na ušima imam kakve slušalice ili ako mi je upaljen sorround u prostoriji u kojoj se igram ili gledam kakav multimedijski uradak. Ključna riječ je multimedija odnosno kombinacija više tipova medija koji zajedno čine jednu kompaktnu cjelinu. Slika i zvuk pristaju zajedno kao ruka i rukavica. Doživjeti trenutak poput scene iz Dragon Age Inquisitiona – The Dawn Will Come ili Priscilline pjesme iz Witchera 3 ili Flamethrower Missiona iz Far Crya 3 ili polaganog jahanja i ulaska u Mexico uz pjesmu Jose Gonzalesa – Far Away ili kada Elizabeth, uz DeWitta na gitari, zapjeva Will the circle be unboroken ili vidjeti epsku, epsku suicide scenu iz neponovljivog Mass Effecta 2… Uh. Kad se prisjetim svega ovoga, prođu me žmarci. Ovakvih nevjerojatnih trenutaka u igrama nema puno ali mi sigurno ne bi sve ovo ostalo u sjećanju da u pozadini nije svirala fenomenalna zvučna podloga. Glazba je za mene okidač emocija pa mi nije zamislivo igrati igru ili gledati film bez zvuka i glazbe. Treba li glazba imati jednaku težinu kao i naracija i gameplay? Moj odgovor je jasan: svakako!

 • oly22

  29.05.2018 - 15:32

  Ne mogu zamisliti da bilo što igram bez zvuka, pogotovo npr. Resident Evil.

 • l)oolvl

  30.05.2018 - 02:34

  može grafika biti Unreal Engine 10 u 16K i 240 fps, ali ako zvučna pozadina ne valja, džaba ti svega 🙂 u najljepšem sjećanju mi ostaju upravo igre koje imaju odličan zvuk i glazbu, ali danas je zbilja rijetkost naići na neke koje se ističu na tome polju… najsvježiji mi je primjer Hearthstone sa svojim odličnim glasovima uz karte iako ga ne igram već duže vrijeme

 • Anomaly

  30.05.2018 - 08:38

  Pozadinska muzika/glazba usred igre mi je najveća distrakcija, ne samo da zbog nje ne čujem zvukove iz okoline kako ih treba čuti, nego mi je toliko nesnosno i odbojno da mi kida nerve. Hejtajte me koliko hoćete ali znam da sam u pravu. Pozadinska soundtrack muzika ima, kao i sve drugo, svoje mesto, a to definitivno nije atmosferična igra. Pozadinska muzika može da se sluša van igre ili u vrlo retkim slučajevima u samoj igri, ako to igra dozvoljava.
  Kvalitetni zvučni efekti i glasovna gluma su svakako od krucijalne važnosti, o tome je izlišno govoriti.
  Uvlačenje u igru se postiže harmonijom zvučnih efekata, zanimljivih i relativno realističnih događaja, grafičke atmosfere i dizajna a ne nekom orkestarskom muzikom koja razbija celokupnu atmosferičnost.

  • Anomaly

   @Anomaly, 30.05.2018 - 08:48

   Pogrešio sam dva slova u prvoj rečenici: … nego mi je toliko nesnosna i odbojna da mi kida nerve.

   Da ne ispadne da pišem još jedan komentar bez veze dodao bih da je meni samo važno da ja tu muziku mogu isključiti, problem je što se to ne može uvek.

 • spoony

  31.05.2018 - 23:06

  glazba je prvo sto iskljucujem kad pokrecem neku igru. zvucni efekti su nesto drugo, tu ocekujem kvalitetu kao i u grafici.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?