HCL.HR

Sve su Super Mario igre SUPER, ali odabrali smo one najbolje

Zoran Žalac prije 1 tjedan   •   28 komentara


Listu najboljih igara u kojima se pojavljuje Super Mario teže je složiti nego što mislite. Većina tih igara je… super?

Danas se službeno obilježava dan Super Marija. Ne slavi se nikakva posebna obljetnica tog Nintendovog serijala nego samo datum u engleskom formatu Mar 10 spojeno podsjeća na riječ “Mario”. Možda malo bedasto, ali koga briga – dobar je povod da se prisjetimo najboljih Mario igara.

Kako se Mario okušao u različitim žanrovima, nezahvalno je te igre rangirati po nekom redoslijedu. Zato je prestiž samo pojavljivanje na ovoj listi koja će se s vremenom širiti. Za sada evo deset igara koje u ovom trenutku ne biste trebali propustiti.

Super Mario Bros.

Često se misli da je ovo bila prva Mario igra ikad napravljena, a zapravo je bila nastavak Mario Brosa. No, to je manje bitno – mnogima je ovo bio prvi susret s braćom Mario i prvo upoznavanje sa Kraljevstvom gljiva.

Kultna igra u svakom pogledu, a iako je stara već 37 godina i danas je vrhunski primjer odličnog dizajna. Dok vam današnje igre pauziraju igranje da bi vam objasnile kako se igraju, Mario je svoje mehanike objasnio potpuno intuitivno kroz svega nekoliko sekundi. Istovremeno je to bila igra koju se levele moglo završiti na više različitih načina, što je prije 30 i kusur godina bila prava rijetkost.

Super Mario Bros. 3

Nintendo je ovom igrom već doktorirao dizajn Mario naslova, proširivši svijet na značajne načine. Kretanje po mapi svijeta prije ulaženja u levele prvi put smo vidjeli u ovom Mariju, a zadržalo se svih ovih godina. U ovom nastavku vidjeli smo i neke kultne kostime koji su pretvarali Marija u rakuna i sl. Paleta protivnika postala je još šira te smo se prvi put suočili s Bowserovom djecom.

Više dijaloga, više mehanika, više svega – tako je najlakše opisati Super Mario Bros. 3. Zaista nezaboravna igra, neki će reći i vrhunac onoga što je bilo izvedivo na staroj NES platformi.

Super Mario Kart

Drugi najzabavniji tip Mario igara nakon platformera svakako je karting s Marijom i ekipom. Ova je igra također bila vrhunac Nintendove domišljatosti te je inspirirala čitavu industriju igara spojivši utrkivanje s power up predmetima. Mehanika vještog driftanja bila je toliko dobra da je postala osnova drugih karting naslova.

I dan danas je Super Mario Kart zabavan te vizualno specifičan. Igra je ostavila neizbrisiv trag na popularnoj kulturi i važno je znati odakle je sve to poteklo. Srećom pa je igra dostupna na Nintendo Switch Online pretplati.

Super Mario World

Ovo je bila prva prava Mario igra za nekoć snažnu Super Nintendo konzolu. Osim što se prelazak na novu generaciju hardvera vidio u grafičkom pogledu, mehanički je Mario isto tako dobio nove sposobnosti poput letenja i skoka u okretu. A prvi put smo upoznali Yoshija – tko ne voli Yoshija taj nije dobra osoba!

Zaigrate li Super Mario World u današnje vrijeme, mogli biste se iznenaditi koliko skrivenih stvari igra ima i koliko zabave pruža. Iako je tvorac Marija jednom prilikom priznao da je izlazak igre bio požuren, na kraju mu je upravo Super Mario World bio najdraži dio serijala – barem do 2010. godine kad je to izjavio.

Super Mario 64

Bez ove bi igre bilo sramota raditi ikakvu Super Mario listu. Prvi Mario u trodimenzionalnom okruženju bio je revolucionaran, ne samo za Nintendo nego i za čitavu industriju videoigara koja se sredinom devedesetih mučila kako igrače naučiti kontroliranju kamere. Super Mario 64 razbio je linearnost svojih prethodnika i još uvijek ima svijet prepun raznoraznih atrakcija.

Stvar po kojoj je ovo jedna od ključnih Mario igara je ta što je Mario ovdje dobio čitav niz novih poteza. Salto skokovi, uklizavanja, skokovi u dalj, odskok od zid… sve je to postojalo u ovoj igri i nijedan drugi Mario kasnije nije toliko napredovao u akrobatskom pogledu. Definitivno igra ispred svog vremena.

Super Mario Galaxy

Ovaj se Mario dobro snašao s inovativnim sustavom kontrola. Galaxy nije bio ni tipični 2D platformer, a ne bismo ga baš nazvali ni tipičnim predstavnikom 3D platformera. U bilo kojem slučaju, za ovu bismo igru mogli reći da je dizajnom bila najodvažnija i do tada najinovativnija u serijalu.

Naravno, nastavak je nekako uspio biti još bolji od prvog Galaxyja, ali su razne mehanike manipuliranja gravitacijom ipak bile značajnije i svježije u originalu.

Mario Party Superstars

Morali smo na ovu listu uvrstiti jednu igru iz serijala Mario Party, ali tu je zaista teško odlučiti koja je najbolji kandidat kad je svaka imala različite postave mini-igara. Odluka je stoga pala na Superstars koji je kolekcija najpopularnijih mini-igara iz prijašnjih Mario Party naslova. A osim što ima zabavne discipline, podržan je i mrežni multiplayer kojega u većini drugih igara u serijalu nema.

Iako se Mario Party može igrati i bez braće Mario, ove igre definitivno prenose voljene motive i duh Mariove franšize. Idealan je odabir za lokalni multiplayer zbog jednostavnih kontrola, a i dinamike u kojemu do izražaja stalno dolazi neki novi natjecateljski element.

Mario Kart 8 Deluxe

Ako je prvi Mario Kart obavezna lektira da se upoznate s početkom fenomena, zadnji Mario Kart je igra koja je doktorirala karting virtualnog oblika. Probali su drugi doći blizu zabavi koju ima Mario Kart 8, ali im je ova igra bacila bananu pod točkove.

Deluxe verzija za aktualnu Switch platformu pri tome je daleko najsadržajniji Mario Kart ikad napravljen. Već u samom startu dobivate hrpu staza i likova, a potom još imate opciju nadogradnje koja još uvijek dobiva remasterizirane staze iz prijašnjih igara. Ako nas pitate, ovo je vrhunac arkadnog utrkivanja na Nintendovim konzolama. Jednostavno niste ozbiljan vozač ako niste odvozili Rainbow Road i druge staze ovog Mario Karta.

Super Mario Maker 2

Super Mario Maker 2 podjednako je dobra igra za kreativce koliko i za one koji traže maštovitost te izazovnost u Mario igrama. Glavna specifičnost ove igre je što sami možete graditi svoje levele u stilu različitih Mario igara. No, mnogima će atrakcija ipak biti isprobavanje ludih levela koje su kreirali drugi.

Super Mario Maker 2 bez ikakve konkurencije donosi najviše eksperimentalnih stvari u dizajnu. Izvrsno je to za sve one koji se vesele raznim varijacijama kod Marija, ali s druge strane i za sve one koji imaju ambiciju naučiiti stvari o dizajniranju platformerskih igara uz ono što nije puki alat nego i poligon za zabavu.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Ako izuzmemo Mario Party, ovo je potencijalno najbolji Mario kojega možete zaigrati kooperativno s drugim igračima. Mačkasti Mario tek je jedna od posebnosti ove igre koja je na Switchu tehnički poboljšana u odnosu na izvornu verziju za Wii U.

Međutim, prava poslastica je drugi dio paketa: kraća igra Bowser’s Fury. Kalendarski gledano, ovo je trenutno zadnja platformerska Mario igra u 3D okruženju. Specifična je po svojoj strukturi koja bi mogla biti značajna za buduće igre u serijalu, a omogućuje igrače da tematskim levelima pristupa iz jednog spojenog svijeta. Drugim riječima, ovdje nema cijevi koje vas učitavanjem vode na neko totalno drugo mjesto. Sve je u Bowser’s Furyju povezano i prožeto stalnom prijetnjom koja svako malo mijenja izgled levela.

Super Mario Odyssey

Ako mislite da je Nintendu u skoro 40 godina Super Mario serijala ponestalo ideja za nove igre – niste igrali Odyssey. Ova je igra uz jedan mali trik bacanja kape totalno promijenila način na koji igrači doživljavaju svijet Super Marija. Mogućnost preuzimanja kontrole nad različitim vrstama protivnika osvježila je formulu gameplaya kao rijetko koja mehanika u serijalu.

No, to je tek polovica priče. Odyssey je također prepun zanimljivih svjetova za istraživanje, a među njima se svakako ističe New Donk City s prekrasnom proslavom povijesti Super Marija. Možemo slobodno reći da je ova igra spojila sve ono čime je serijal evoluirao i u jednom paketu dostavila jedno od najzabavnijih iskustava koje je Nintendo ikad kreirao.

Super Mario Bros. Wonder

Čudo od igre! Najnoviji Mario donio je neke čarobne ideje, a jedna od njih svakako je transformacija levela kad se pokupi Wonder Seed. Nekad se promijeni tempo igre, npr. sve se ubrza ili uspori. Nekad se kompletno promijene pravila igre, npr. vaši likovi postanu otporni na protivnike. Nekad se čak promijeni perspektiva igre pa umjesto kretanja lijevo i desno igra dobije ptičju perspektivu. Nekad Wonder Seed pošalje likove u slobodni pad, nekad vam “isključi svjetlo”, pošalje vas na kviz, itd. Svaki level ima svoj centralni događaj i igra ih ne ponavlja više puta tako da su uvijek nepredvidivi i drugačiji.

Platformeri su meni nekako najveseliji žanr u videoigrama, a SMB Wonder je savršen dokaz toga. Svakako ima nešto u činjenici da je ova igra dizajnirana tako da bude pristupačna za sve uzraste, a posebnost joj je ipak u tome što je dizajnirana da ju se igra sa zadovoljnim osmijehom bilo da ste dugogodišnji veteran ovog serijala ili vam je ovo prvi susret sa Super Mariom.


To su vam za sada naše najdraže Mario igre. Kako smo napisali na početku članka, lista će se s vremenom proširivati jer uopće ne sumnjamo da su u pripremi nove Mario igre. A znate i kako je s nekim starim igrama – postaju sve bolje što su starije. Sad je pak red na vama: koje su Super Mario igre vas najviše zabavile i zašto su vam baš one najdraže?

Komentari (28)

  • Monster Tamer

    10.03.2023 - 19:11

    Najbolja igra mi je Super Mario Bros 3.

  • eliah84

    10.03.2023 - 19:34

    Slazem se. Lista bez Super Mario Bros 3 je svetogrđe. Tu je Mario dobio sposobnost letenja prije Super Mario Worlda te dosta ostalih mastovitih power-upa i graficki izgledao neusporedivo bolje od prvog dijela.

    • Monster Tamer

      @eliah84, 10.03.2023 - 20:03

      Ja nisam htio ništa napisati. Odabrali su me na zlatnom dabru pa sam od tada odlučio biti dobar.

  • mamojebac

    10.03.2023 - 20:30

    Meni najbolja bila(ili barem neka nostalgija) super mario world, definitivno najbolja

  • moordrak

    10.03.2023 - 20:36

    Super Mario Bros. 😍🥰Jedan jedini nezamjenjivi. Koliko sam puta doletio na zastavicu to je ruglo. Trojka je isto bila čudo.

  • gundogan

    10.03.2023 - 20:47

    Znači ubrzao sam čitanje članka samo da komentiram kako nema Super Mario Bros 3 u top 10. Vidim da i drugi komentiraju. Svašta stvarno

  • Artyom

    10.03.2023 - 20:57

    Meni osobno uvijek su bile odbojne Super Mario igre u 3D-u. Zato najboljim Mario igrama smatram Bros, Bros 3, Bros 4/Word, New SM Bros Wii, New SM Bros U + Luigi ekspanzija/Deluxe. (Bros 2 praktički uopće nije Super Mario igra, ako se netko pita). Dodao bih tu i Mario Land i Land 2 za GameBoy (Mario Land 3 aka Wario Land mi je preglupa ideja). Znam da imaju i dvije Bros igre za DS, ali nisam ih još probao.

    • Mrfloyd

      @Artyom, 10.03.2023 - 21:29

      Artyom, ako imaš kako probaj SM Galaxy1 i 2. Iznenadit ćeš se.

    • Artyom

      @Mrfloyd, 11.03.2023 - 01:17

      Meni je bezveze kao i svaki 3d Mario, sorry…

    • Marac Marko

      @Artyom, 11.03.2023 - 20:07

      Onda igraj štrumpfove i śuti!

    • Artyom

      @Marac Marko, 11.03.2023 - 21:04

      Zar si toliko glup da napišeš takav komentar? Nemaju svi isti ukus, i ima more boljih 3D igara od 3D Maria, dok 2D platformera baš i nema boljih!

  • kebbab

    10.03.2023 - 21:37

    Za mene Super Mario Bros 1985 i Super Mario Galaxy 1 i 2.

  • gamer12345

    10.03.2023 - 23:16

    Rekao bih super Mario 64, samo steta sto je igra ostala bez drugog dijela

  • PrydaCro

    10.03.2023 - 23:27

    Igrao se Mario na Nesu i Snesu, ali moram priznat da me Odyssey izuo iz cipela kao rijetko koja igra. Remek djelo nemam druge rijeci za tu igru.

  • Sinek

    11.03.2023 - 05:50

    nijedna rpg igra… mario rpg, mario & luigi, paper mario?nemate vi u redakciji hardcore nintendasa 🙂

    • sallaD

      @Sinek, 10.03.2024 - 18:37

      pomalo i fale sportski naslovi, mario golf, tennis i, o da, tko može zaboraviti onu nogometnu igru u kojem svaki Mario lik je nabrijan do zubiju 🤔

  • tuvvok1701

    11.03.2023 - 09:25

    Nisam ni igrao ništa poslije Super Nintenda, ali na originalni Mario Kart i prve nastavke Super Mario Brosa (2 i 3 pogotovo) otišli su vjekovi

  • Sarge

    10.03.2024 - 15:45

    Paper Mario?

  • RPGamer

    10.03.2024 - 16:39

    Super Mario Bros 3 – NES verzija.

  • Apocalypse4987

    10.03.2024 - 16:46

    Oće li Nintendo tužit ljude rođene na današnji dan, zna li se šta?

    • Arthur

      @Apocalypse4987, 10.03.2024 - 19:55

      Jedino ako se zovu Mario ili Luigi🙃🙃🙃

    • sallaD

      @Arthur, 11.03.2024 - 08:54

      I ako kojim slučajem se prezivaju Mario. 😏 (I da, Nintendo je reko da puna imena braće su Mario Mario i Luigi Mario)

  • mili1985

    10.03.2024 - 18:42

    Super Mario World i dan danas jako igriv.

  • Arthur

    10.03.2024 - 20:00

    Nisam igrao sve igre, posebno ove novije jer mi se nije ugledala prilika, ali super mario 64 mi je ostao u sjećanju kao jedna od dražih mi igara općenito. Kao mali sam obožavao tu igru, a i sada je volim zaigrati preko emulatora. Zadnji put sam je igrao ima koju godinu na mobitelu i tada sam skupio najviše zvjezdica do sada. Mislim da sam uspio doći do 114 od 120 zvjezdica ako se dobro sjećam. Znam da ima par skrivenih kod onih malih likova po dvorcu i čak po nekim levelima. Meni je igra 10/10 i preporučujem je svakome tko voli takav tip igre. Sada je malo teže doći do nje ako se nema nintendo switch, ali se da naći. Ja se sjećam da sam je na mobitelu našao za par minuta.

  • KhorneFlake

    10.03.2024 - 22:06

    Super Mario igre smo roštiljali svi iz komšiluka, ali kad je došao SNES i Mario World, to mi je bio takav vau i skok u kvalitetu prikaza da i dan danas imam najbolja sjećanja u vezi te igre.

  • Cactus0077

    10.03.2024 - 22:31

    super mario bros 3 po meni najbolja mario igra

  • DjokaBA

    11.03.2024 - 08:23

    Galaxy 1 i 2, kao i Odyssey kakva zabava i inovativnost.

  • Metalni

    12.03.2024 - 19:41

    Super Mario Land 2: 6 Golden Coins

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?