HCL.HR

POKEMON GO ŠKOLA #1: Kako ih uhvatiti sve ili barem što više

Žarko Ćurić 14.07.2016.   •   49 komentara


U prvoj epizodi našeg mini serijala Pokemon Go Škola objašnjavamo osnove hvatanja Pokemona – kako izabrati Pikachua kao prvog Pokemona, kako u svoj tim pridobiti teže Pokemone, što je to Curveball i mnogo više.

pokemon-go-škola-1

Pokemoni u posljednjih par dana iskaču iz svakog ugla društvenih mreža, a glavni krivac je fenomen zvan Pokemon GO. Jednostavna igra za iOS i Android koja vas tjera da izađete van s mobitelom u ruci i lovite Pokemone na stvarnim lokacijama, poput obližnje vam bolnice ili crkve.

Iako još čekamo da službeno osvane na trgovinama aplikacija za iOS i Android i u našoj regiji (uskoro će, kažu), postoje zaobilazni putevi kojima se igra može pokrenuti na vašim iOS i Android uređajima i u našoj regiji već danas. Za Android morate skinuti odgovarajući .apk (više detalja o tome ovdje), a upute za iOS pronađite ovdje.

UPDATE: Pokemon GO je sada i službeno dostupan u Hrvatskoj na Android i iOS platformama. Više informacija o tome pročitajte ovdje.

Oni koji su Pokemon Go isprobali već su osjetili taj slatki, slatki poziv Pokemon trenera pa znaju da je vrlo zabavno tražiti Pokemone na putu od škole ili posla i lutati po lokacijama pomalo izvan vaše dnevne rutine pješačenja samo da biste vidjeli koji se tamo Pokemon skriva. No budući da igra nema baš najintuitivnije sučelje, niti je sam gameplay najbolje objašnjen, da biste što brže postali Pokemon trener visokog levela trebat ćete malo pomoći od ekipe poput nas koji su sve to naučili na teži način. Pokrećemo stoga mali serijal tekstova s naslovom Pokemon GO škola kroz koje ćemo proći osnove igre, ali i podijeliti s vama neke naprednije tehnike. Na prvom “satu” bavit ćemo se osnovama lova na Pokemone.

Pokrenuo sam igru, je li bolje prijaviti se s Google ili Pokemon Trainer Club računom?

Ne razmišljajte o tome previše. Trenutno nema nikakve razlike s kojim se računom prijavite. Izgledno je da ćete u budućnosti biti u mogućnosti pristupiti nekim dodatnim promotivnim akcijama preko Pokemon Trainer Club računa kao što je slučaj u Pokemon TCG igri, no ovo su trenutno samo spekulacije. Također se ne morate brinuti oko toga da će zločesti Pokemoni zavladati vašim Google računom kada im dozvolite pristup istome – igra prikuplja samo osnovne informacije s vašeg Google računa, poput vašeg ID-a i e-mail adrese.

Kako mogu uhvatiti prvog Pokemona?

Nakon što kreirate svog lika, na ekranu ćete dobiti priliku uloviti jednog od tri početna Pokemona iz prve generacije: Bulbasaur, Charmander i Squirtle. Dovoljno je kliknuti na željenog Pokemona i lov će započeti. Potezom prsta od dna ekrana prema Pokemonu u sredini možete baciti svoju Poke lopticu i tako ga uhvatiti. Zapamtite taj swipe potez prsta, tako ćete kasnije loviti i ostale Pokemone.

Čujem da se za prvog Pokemona može odabrati i Pikachu?

Nije laž! Kada vam se na ekranu pojave tri početna Pokemona, nemojte nijednog od njih odabrati nego počnite hodati (da, u stvarnom svijetu) u nekom smjeru. Nakon nekoliko koraka ta tri početna Pokemona će nestati s početne lokacije te se ponovno pojaviti u vašoj blizini. Učinite to četiri puta za redom i pojavit će se Pikachu. Bez brige, proces hvatanja Pikachua je isti kao i za sve ostale Pokemone – samo sâm čim lova izgleda puno dražesnije i simpatičnije.

pokemon-go-pikachu

Čemu služi ona boja kruga oko Pokemona prilikom hvatanja?

Kada lovite Pokemona oko njega se pojavi krug određene boje. Upravo taj krug morate pogoditi svojom Poke loptom, a boja tog kruga je svojevrsna oznaka koliko je teško uhvatiti tog Pokemona; mala čudovišta unutar zelenog kruga vam neće predstavljati problem i vjerojatno će iz prve, bez opiranja, ući u vašu kolekciju, oni sa žutim krugovima su već malo zahtjevniji za uloviti dok će vas Pokemoni unutar crvenih krugova zaista dobro namučiti prije nego prijeđu u vaše vlasništvo.

Osim toga, ako malo duže držite Poke lopticu prije nego je bacite, možete primijetiti da se ti obojani krugovi konstantno smanjuju i povećavaju; Lakše je pogoditi krug Poke loptom dok je u najširem položaju, no pokušajte baciti Poke loptu dok je krug oko Pokemona manji jer što je krug manji to je veća vjerojatnost da ćete Pokemona zaista i uhvatiti, odnosno da neće pobjeći iz Poke lopte kada kada ga uhvatite.

Kako pronaći Pokemone na karti?

U donjem desnom uglu ekrana možete vidjeti ikonu koja otvara listu Pokemona u vašoj blizni, a pokraj svakog Pokemona je i ikona otiska šape. Ta ikona označava koliko vam je pojedini Pokemon zapravo blizu. Oni koji su vam najbliže imaju ikonu s jednim otiskom, dok su najdalji Pokemoni prikazani s tri otiska. Također, Pokemoni na listi su poredani prema blizini, tako da Pokemon u gornjem lijevom uglu vam je uvijek najbliži u vašem radijusu, sljedeći do njega je drugi po blizini i tako redom.

I sad se pitate kako vam ovo može pomoći u lovu?

Sasvim jednostavno, otvorite prikaz Pokemona i krenite u jednom smjeru, ako se željeni Pokemon počne probijati na listi te broj njegovih otisaka počne opadati, to je znak da ste na dobrom putu; u suprotnom, ako se njegova pozicija počne smanjivati, to je znak da idete u krivom smjeru. Postoji opcija i da označite željenog Pokemona na toj listi pa će vam mali listovi na mapi pokazati približnu lokaciju tog Pokemona, ali imajte na umu da ova funkcija ponekad zna zakazati u trenutnom stanju igre. Zapravo, imajte na umu da u početnim danima od izlaska Pokemona GO na tržište mnogo toga oko ove igre može zakazati – prije svega igrini serveri koji rukovode svime i koji redovito padaju usred prevelike navale igrača.

pokemon-go-nearby

Jednom kada se Pokemon pronađe u vašem radijusu, prikazat će se na mapi, a za početak hvatanja dovoljno je tapnuti na njega.

Kako uhvatiti jače Pokemone? Često mi bježe iz Poke loptice!

Osim već spomenutog trika s bacanjem loptice dok je krug oko Pokemona najmanji, nakon par levela dobit ćete opciju da nahranite Pokemona s bobicama pod nazivom Razz Berry ako ih imate u ruksaku te tako povećate vjerojatnost hvatanja istog. Važna napomena je da Raz Berry djeluju na samo jedno bacanje loptice, bez obzira jeste li pogodili Pokemona ili ne. Već sljedeća bačena loptica neće imati veću šansu hvatanja.

Tijekom kasnijih levela moći ćete kupiti i bolje Pokemon loptice poput Great Balla nakon levela 12 ili Ultra Balla nakon levela 20; iste će vam osigurati veću vjerojatnost ulova. Šuška se i da nakon levela 30 postoji Master Ball, no ovo uzmite s mrvom sumnje, internet zna uveličati stvari.

Nikako ne mogu pogoditi Pokemona, uzalud trošim Poke loptice!

Jedna stvar koja bi trebala pomoći je isključivanje Augmented Reality (AR) opcije za vrijeme borbe. Na ovaj način nažalost više nećete vidjeti Pokemone u stvarnom svijetu kroz svoju kameru, no barem će isti biti na istoj poziciji kada ih hvatate. Osim toga, manje ćete izgledati štreberski kad prolazite pokraj drugih držeći mobitel visoko u zraku s Pidgeottom posred ekrana. Testirano u stvarnom životu!

pokemon-go-cant-hit

Osim toga, prilikom bacanja Poke loptica uvijek pokušajte učiniti swipe potez prema sredini ekrana te uradite isti potez brzo da vam loptica odleti dovoljno daleko do Pokemona.

Kako mogu dobiti dodatni XP prilikom lova Pokemona?

Standardno ćete prilikom hvatanja novog Pokemona dobiti 100 XP-a i dodatnih 500 XP-a ako uhvatite Pokemona kojeg dotad niste imali u Pokedexu. Osim toga, dodatne bodove dobivate što vam je Poke loptica bliže središta kruga na prikazu Pokemona prilikom bacanja, tako da možete dobiti dodatnih 10 XP-a za Nice Throw, 50 XP-a za Great te 100 XP-a za Excelent Throw.

Frend mi kaže da baca Curveball, a meni je bed pitati – što je to?

Prije svega, vaš frend je gala kit. Toliko je jasno. Pazite ovako – ako uzmete Poke lopticu za vrijeme hvatanja Pokemona, zavrtite je par puta na mjestu te je onda bacite, dobit ćete efekt „felš“ lopte (znate ono, kao kad Modrić udari loptu vanjskim dijelom kopačke) koji vam donosi dodatnih 10 iskustvenih bodova ako uspijete pogoditi Pokemona. Malo je nezgodno izvesti ovaj potez u početku, no jednom kada se uvježbate ovo je super način da malo začinite vaš lov i ulovite usput ponešto dodatnih Experience Pointsa tako važnih za leveliranje.

Toliko za današnju školu, a sada na praksu! Uzmite svoje uređaje i krenite u avanturu osvajanja svijeta… ili barem svog lokalnog grada. Ubrzo očekujte nove upute koje bi trebale objasniti vaš sustav levela igrača i Pokemona, dobivanje novih Pokemona iz jajeta, evoluiranje Pokemona te malo više o Pokestopovima. Do tada, uhvatite ih sve i ne ulazite u čudne ulice!

Igrate Pokemon GO? Pridružite se raspravi o igri na našem forumu.

Komentari (49)

 • Smoolex

  14.07.2016 - 22:28

  Magično pitanje koliko troši prometa interneta za nas na bonovima?

  • Žarko Ćurić

   @Smoolex, 14.07.2016 - 22:43

   Koliko sam čitao oko 20-ak MB po satu igranja

  • niksa_91

   @Smoolex, 15.07.2016 - 00:12

   Skineš mapu lokalno…igra koristi Google API =)

  • gamburger

   @niksa_91, 15.07.2016 - 08:43

   Mozes li objasniti kako,trazio sam ali nemogu naci

  • GagroKiller

   @niksa_91, 15.07.2016 - 08:54

   Uvijek piše da nema konekcije iako sam to uradio i pokemoni se ne pojavljuju u nearby opciji.Prohodao sam nekoliko kilometara sa tom forom ali ne radi pa moram koristit mobilni.Volio bi da dodaju tu mogućnost

  • EagleTiTi

   @GagroKiller, 15.07.2016 - 09:13

   Samo jedna mala napomena. Moraš imat uključen internet i sa lokalnom mapom. Sa lokalnom mapom samo troši manje prometa.

 • PppPP

  14.07.2016 - 22:39

  Razz Berry dobivate točno na 8. lvlu, a 500 XP se dobije samo ako ulovite pokemona kojeg niste nikada prije. Inače dobijete samo 100 XP.

 • vyperpunk

  14.07.2016 - 22:57

  Meni curveball povećava šanse da ulovim jačeg pokemona, testirano na 130+ cp pokemonima gdje obično bacanje lopte više puta sa najmanjim krugom ne pomaže, ali jedno bacanje curveballa uhvati pokemona odmah 🙂

 • KhorneFlake

  14.07.2016 - 23:10

  Meeeeeh, sad je prekasno za Pikačua.

  • uzyuss

   @KhorneFlake, 14.07.2016 - 23:37

   ja sa levela 8 vratio igru na pocetak da uzmen pikačua a ti startni pokemoni uopce nisu vazni jer imaju na pocetku samo 10cp

  • BrainCro

   @uzyuss, 15.07.2016 - 10:09

   Kad krenem igrat Pikaču je moj

  • KhorneFlake

   @uzyuss, 15.07.2016 - 19:33

   Ne da mi se počinjati nanovo, pogotovo što baš nemam vremena da ganjam Pokemone unaokolo, pa cijenim i ovo što sam do sada nahvatao.

 • TwinIon

  14.07.2016 - 23:21

  Preko Pokemon Trainer Club acc-a skupljaš bodove i te gluposti. Koje će se moči koristiti za ostale igre. Za Pokemon GO se nezna. Ali, i bilježe se rezultati za competitive

 • Dragan[MKD]

  14.07.2016 - 23:43

  Ali caba tih pocetni pokemoni kad do sad nisam sreo niti jedan od njih i nemam slatkise za da ga dalje razvijam, na dnu mi je liste. A i hvala bogu sto nije izasao sluzbeno u Europi jer mi se sve Gumovi otklucana i mogu si postaviti svoi pokemoni. Svaki dan po 70 Pokecoinsi sto nije lose.

  • Coleee

   @Dragan[MKD], 15.07.2016 - 00:28

   Bajo moj od kuda si ti, ovdje kod mene sve osvojeno

  • Dragan[MKD]

   @Coleee, 15.07.2016 - 00:40

   MKD ali osvojeno je u Capitolu na primjer na glavni trg ali u unatrasnjosti pa bas i nije jer na svih moji prijatelja sam rekao i oni su mi rekli jer si ti lud pa da trckaris sa mobitelom na 40tak stepena i igras si neki igrice tamo nije ti je 10 godina vise lol. A svi dvorani su na neki znamenitosti primjerice neku planinu neki manastir neki spomenik na najvecu tocku u gradu i neki mali gradici gdje su jednostavno ljudi previse prosti da se tako izrazim da igraju to sto je super za mene

  • Coleee

   @Dragan[MKD], 15.07.2016 - 01:01

   hahahah razumijem

 • Coleee

  15.07.2016 - 00:29

  LIKE!

 • DjokaBA

  15.07.2016 - 01:05

  Sta znaci ono CP ?

  • PppPP

   @DjokaBA, 15.07.2016 - 01:24

   combat power

 • Pozegic

  15.07.2016 - 01:53

  Zasto se moj lik nepomjera sa mjesta? Kad ja krenem on pravi pokrete ali bez pomjeranja hoda u prazno koraca ali ni 1 cm da se pomjeri u cemu je problem?

  • Žarko Ćurić

   @Pozegic, 15.07.2016 - 08:31

   Vjerojatno slabiji internet/GPS pa ti ne učitava dovoljno brzo koordinate

 • Tony Ghost

  15.07.2016 - 06:37

  Ja sam lakse hvatao sa sirim krugom nego manjim cak i kad je na zelenoj boji ako je mal kruh vjerojatno ce pobjec. Cuo sam sa ima jos igraca kojima se to desava. Valjda je onda bug.

 • JokeZ

  15.07.2016 - 07:52

  Poštovani,
  Ukoliko se odlučim jednog dana prebaciti sa ios-a na android, da li ću biti u mogućnosti prenjeti svoj game progress na drugi sustav? Nigdje da nađem odgovor na ovo, pa bi vas molio da mi odgovorite ukoliko znate. LP

  • Žarko Ćurić

   @JokeZ, 15.07.2016 - 08:32

   Moguće je, budući da se Pokemoni vežu uz račun, a ne uz uređaj 🙂

 • JokeZ

  15.07.2016 - 07:54

  I još jedno pitanje, zaboravio sam napisati, a ne vidim edit nigdje, da li su igrači sa ios-a i androida “povezani” unutar igre ili su odvojeni sustavima?

 • snooker

  15.07.2016 - 10:32

  koji je smisao igre? pohvatati sve?

  • CoBE10

   @snooker, 01.08.2016 - 08:05

   Pa koji bi bio uopste drugi smisao.Isto kao Ashov cilj.On ce i uhvatiti sve.BTW Pokemon je stigao do 900 epizode crtanog i jos i Ash nije uhvatio sve i promijenio je pratioce nisu vise misty i brook.

 • Vailent

  15.07.2016 - 11:51

  Za mene je ovo posto debilizam,ja ovo nisam probao a niti ću ljude viđam po gradu i poznanike hodaju sa mobitelom isto neki debili,nemojte zamjeriti al meni je ovo teški debilizam i opet će oni dignut lovu na idiotizmu,ja baš jučer šetam kvartom sretnem dobrog poznanika i lik šeta tamo vamo gleda u mob pitam ga šta to radiš kaže kralj eo hvatam pokemona kada je on to rekao i kako je rekao u tom trenutku ja se odvalim smijat,to mi je tako zvučalo debilno lik hoda gore dole pitaš ga dje si šta to radiš on kaže hvatam pokemona aaaa gdje dođe ovaj svijet,al dobro neka ljudi rade šta im je volja

  • Žarko Ćurić

   @Vailent, 15.07.2016 - 12:01

   Meni je smiješno kada ljudi nisu spremni ubaciti poneku točku u svoj komentar, eventualno udariti neki novi red kad pišu duži komentar.
   Ali dobro, neka ljudi rade što im je volja 🙂

  • Vailent

   @Žarko Ćurić, 15.07.2016 - 12:55

   Baš nisam htjeo staviti točku tako da se ti javiš 🙂

  • Tony Ghost

   @Vailent, 15.07.2016 - 13:07

   Kada gledas iz tog kuta stvarno je smjesno. Ja igram igru ali je smjesno. Pa i meni se cura nasmijala. A sto se tice zarade normalno da ce zaradit. Pa sve su to korporacije. Cim si na ovom portalu onda imas ili neku konzulu ili pc. Ne dobivas valjda besplatno igre, naravno da ne, kupujes ih. Tako da ti taj komentar oko zarade pada u vodu. Dok gledajuci iz drugog kuta ova igra je nekima korisnija od bilo koje druge na svjetu. Bar su ljudi vani, setaju. Onaj ko voli igru a nema volje za aktivnoscu biti ce mu korisnija od bilo cega drugog. A da igre zaglupljuju moze bit istina ako sebi to dopustis. Ovisnost moze bit sve.

  • Vailent

   @Tony Ghost, 15.07.2016 - 13:23

   jedina dobra stvar u ovome je to što će ljudi više izlaziti vani,ali to opet ne znači da ćeš više sa ljudima komunicirat i družit se,vjerovatno će se većina družiti sa svojim mobitelom i pokemonima.Što se zarade tiče naravno da će zaradit pa i ja bi volio milione na glupostima zarađivat i ne samo na ovome mislim to je posao, pare su najbitinje naravno.

  • Onaj Koji Igra

   @Vailent, 15.07.2016 - 13:08

   Ukoliko je ovo jedino što može natjerati ljude da istražuju svoj grad, onda je svijet jako blizu propasti…

  • Vailent

   @Onaj Koji Igra, 15.07.2016 - 13:28

   slažem se

  • Tony Ghost

   @Onaj Koji Igra, 15.07.2016 - 14:14

   Svijet je davno propao…

  • darijoman

   @Vailent, 15.07.2016 - 13:45

   A jes mu rekao .ebote pokemon idi traži p….

  • Vailent

   @darijoman, 15.07.2016 - 20:16

   nezz o čemu ti al kad si već spomeno to idi traži p trenutno je ne trebam tražit jer je imam,čak sam i jako uspješan bio dosada po tome pitanju 😀

  • darijoman

   @Vailent, 15.07.2016 - 20:29

   Nisam mislio na tebe,nego da tog poznanika zezaš malo u vezi pokemona 😛

  • Vailent

   @darijoman, 15.07.2016 - 20:51

   aha xD

  • spaece

   @Vailent, 16.07.2016 - 14:01

   Ma pre lud si stari pree

 • CoolBroCool

  15.07.2016 - 11:54

  Hvala HCL puno ste pomogli 🙂

 • tomytrep

  15.07.2016 - 12:12

  kako povratit HP pokemona nakon borbe i jel se mogu kako dobiti novcici?

  • Tony Ghost

   @tomytrep, 15.07.2016 - 18:37

   Novcice dobijes koliko znam samo kada osvojis gym. Kada ga osvojis otidi u store i u gornjem desnom kutu imas malu ikonicu i klikni na nju. Onda ces dobit novcice. Hp ces popravit tako da odes na one stvari za heal u itemsima, kada kliknes na njih automatski ce ti se stvorit pokemon ako ima neki za heal.

 • FlippaNT

  15.07.2016 - 13:05

  Kod mene na mapi uopce nema pokemona nema ni tragova u donjem desnom kutu?
  Jeli to neki bug ili? Uhvatio sam prvog pokemona i vise ih nema trazio sam svukuda

 • Pero Zdero

  15.07.2016 - 20:42

  Ode ovaj svijet u mp3…

 • Robi123

  16.07.2016 - 14:48

  Jeli istina da ako brzo tapkam po mobitelu u trenutku kad sam uhvatio pokemona u poke loptu ima veće šanse da neće pobjeći iz lopte.

 • Deragius

  17.07.2016 - 14:27

  Meni se igra blokira svaki put kada uhvatim nekog pokemona,ostanem na slici poke lopte i ne mrda.Da li netko ima taj problem?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?