HCL.HR

Provozali smo se Hrvatskom u Euro Truck Simulatoru 2, evo što smo vidjeli

Zoran Žalac 27.10.2023.   •   4 komentara


West Balkans ekspanzija za kamionsku simulaciju Euro Truck Simulator 2 po prvi put je službeno otvorila domaće nam prometnice. Evo kako je to izvedeno.

Nema Macole, ali tu je Winnetou

Videoigre nas najčešće zabavljaju odvodeći nas u nepostojeće svjetove i na neviđena mjesta. No, ima nešto zabavno i u tome kad u virtualnom obliku istražujete neko stvarno i vama poznato mjesto. Problem je samo u tome što mi u Europi tu priliku u igrama ne dobivamo baš često. Dok skoro svaki veći američki grad ima svoju rekreaciju u virtualnom obliku, nama su se vrlo rijetko pruža takvo što. Ako domaći developeri sami ne zasuču rukave, kao npr. u slučaju igara Urban Jungle ili Gas Guzzlers, možemo se osloniti tek na Microsoft Flight Simulator kao avanturu u kojoj ćemo tražiti svoje mjesto, ulicu i kuću.

Zagrebe grade, tko ti ovoliko biciklističkih staza dade?

Iz tog smo razloga s nestrpljenjem čekali izlazak West Balkans ekspanzije za još uvijek aktualni Euro Truck Simulator 2. Zaobilazila nas je ta igra s dosadašnjim ekspanzijama, toliko da je to domaćim fanovima ETS-a djelovalo tragikomično. Iako su Hrvatska i ostatak Balkana već bili zastupljeni kroz popularni ProMods dodatak, to je ipak bilo neslužbeno i čekao se zato službeni doprinos SCS Softwarea.

Da ne piše Lučko, pomislio bih ulaz u Silent Hill

Sad kad smo ga konačno dobili, kao višegodišnji fan igre moram priznati da sam podijeljenih dojmova. Proširenje mape kao takvo je zanimljivo, samo su moja očekivanja ponegdje bila veća od onoga što je za sada ostvareno. Imam dojam da je ekspanzija u cjelini bolja ako ne gledamo pojedinačne zemlje, ali takva će ova analiza biti – fokusirana na dio mape koji predstavlja Hrvatsku. U slučaju da se pitate zašto se fokusiram samo na Hrvatsku, odgovor je vrlo jednostavan – taj dio mi je najpoznatiji. Ne bih htio pisati o autentičnosti ostalih zemalja West Balkans ekspanzije jer u njima ne živim i njihovim prometnicama ne putujem često.

Papin križ kao dokaz da ste stvarno u Osijeku

Što se Hrvatske tiče, zemlja nam je u igri zastupljena pretežno kroz većinu dionica autoceste te kroz manji dio državnih cesta. Službeno ćete na mapi pronaći pet označenih gradova (Zagreb, Osijek, Rijeka, Zadar i Split), no dobra je vijest da su ipak zastupljeni i neki drugi gradovi poput Karlovca, Vukovara, Dubrovnika, Slunja i drugih. Ta su mjesta uglavnom “prolazna” i u njima nema točaka za zaustavljanje, iako npr. Vukovar ima luku odakle uzimate poslove i tehnički se vodi pod Osijekom.

Iako ga se ne vidi na mapi, Vukovar je ipak prisutan

Sami gradovi su, treba reći, dosta mali što se prometnica tiče i nemate dojam da ste stvarno u naseljenom području. Doduše, to je tako i u skoro svih drugim gradovima ETS-a 2, samo postaje još očitije kad se nađete u mjestu kojeg stvarno poznajete. Promašena je ipak prilika što su samo pomorski gradovi dobili takozvane vidikovce, tj. mjesta gdje dobijete posebnu animaciju s pogledom na grad iz kutova koje ne možete vidjeti tijekom vožnje. Očekivao bih da će isto barem dobiti Zagreb, ali tko zna – možda nekad kasnije?

Dok za selekciju prometnica mogu reći da je očekivana, definitivno mi je nejasno zašto su i kako su u potpunosti izostavili istarski ipsilon te zaobišli čitavu Istru. Isto tako, prava bi atrakcija bila provozati se jadranskom magistralom – ali nema ni nje.

Rijeka je najzapadnija točka Hrvatske, sve dalje od toga očito više nije Balkan

S obzirom na to da je Hrvatska teritorijalno mala zemlja, a ETS 2 za mapu koristi omjer 1:19, neke su dionice potpuno drugačije nego u stvarnosti. Primjerice, dionica autoceste A6 u igri je prilično ravna, a proći ćete ju prije nego vidite ijedan tunel. Čim izađete s naplatnih kućica u Rijeci odmah vas čeka izlazni krak prema Dalmaciji. Ipak, da ne bude sve u negativnom tonu, moram reći da su me neke ceste iznenadile. Prolazak kroz Karlovac, iako kratak, ostavlja onaj osjećaj “Znam to raskrižje!” i “Gle ovaj most!”. I put prema Slunju na trenutak djeluje jednako vijugavo i brdovito baš kao i u stvarnosti. Dionica kod Rastoka ista da ne može biti realnija – na ugibalištu čak vidite i turiste iz Azije kako se naslikavaju!

Danas u Rastokama, zapratite ju za više slika šikare #croatiafulloflife #disuplitvice

Hrvatska u Euro Truck Simulatoru 2 definitivno ima takvih blistavih podudarnosti kad izgleda nevjerojatno stvarno. Onih trenutaka kad vam u glavi klikne da ste uočili nešto što poznajete. Ali, onda zbog sažetosti mape sve izgleda skučeno i prebrzo dođe i prođe. Na primjer Čvor Sredanci na A3 izgleda realistično da stvarnije ne može izgledati, a kad dođete na A5 u Osijeku ste toliko brzo kao da Đakovo ne postoji.

Pelješki most nije samo achievment za hrvatske političare – doslovno je achievment u igri

Što se atrakcija tiče, i tu je ponuda vrlo selektivna. Imate lijep pogled na Pelješki most, no Dravski most, inače najduži u Hrvatskoj, potpuno je izostao. Zagreb gotovo da nema nikakve prepoznatljive zgrade, a Vukovar je bez poznatog vodotornja. Do Plitvičkih jezera možete doći kroz fotografski mod, ali zapravo nemate što vidjeti. Dubrovnik ima svoj vidikovac, ali ne i pogled na Stari grad (možda zbog prava?).

Što se prodaje kod Miljenka? Med, maslinovo ulje, rakija ili – sve?

Međutim, može se pronaći nekih sitnih motiva i usputnih lokacija koje izvuku osmijeh na lice. Tražio sam poznato stajalište na putu prema Dalmaciji, nisam ga uspio pronaći, no dočekao me vjerno modelirani pansion Winnetou kod Plitvica. U Osijeku sam tražio poznati autopijac, nisam ga uspio pronaći, no dočekao me trgovački centar Avenue Mall po kojem sam znao gdje se nalazim. Tražio sam trgovinu ispred koje se ispijaju pive, nisam ju našao, no vidio sam da radnici znaju kad je pauza za gablec.

Ajde odmori malo, nemoj po tom suncu!

S obzirom na to da baš i nema puno vožnje državnim cestama, seoskim putevima i sl., pomislili biste da je sve glatko i ravno. Kad gle vraga – kontroler mi je svako malo vibrirao, a cesta imala vidljiva oštećenja na asfaltu. Neka su barem taj dio učinili realističnim kad već nitko u naplatnim kućicama ne gleda 18+ filmove (provjeravao sam).

Nema sumnje – na Balkanu smo!

Sve u svemu, prikaz Hrvatske ovdje ipak ima dobrih stvari. Pohvale svakako idu na to da je uložen trud u dočaravanje raznovrsnosti naše zemlje pa npr. Split, Rijeka i Osijek imaju vidljivo drugačiju arhitekturu te izgled zgrada. Autentičnost je isto tako dosta precizna oko toga gdje se nalazi koja benzinska postaja, odmaralište i sl. Ako ste iz nekog većeg grada, šansa je da ćete prepoznati barem neki njegov dio, iako su ti gradovi u igri minijaturne verzije onih stvarnih.

Legenda kaže da nitko nije bio u Karlovcu, a da nije prošao ovim dijelom grada

S druge strane, ostaje dojam da Hrvatska u Euro Truck Simulator 2 nije završena priča. To jest, barem se nadamo da nije. SCS Software uz rad na novim proširenjima mape s vremena na vrijeme preuređuje ili nadopunjuje postojeće dijelove pa ne bi bilo loše da se jednog dana u igri možemo provozati dionicama uz more, ako već ne i po jednom od otoka.

Komentari (4)

  • Logicni

    27.10.2023 - 23:38

    Obisao sam Rijeku, Sarajevo, Zenicu, Mostar, Podgoricu. Za sada sam bas odusevljen, barem iz ovih gradova iz Bosne su potrefili dosta stvari, a cuo sam od prijatelja da su i iz komsijskih drzava isto dosta stvari dobro napravili 😀

  • elcobretti

    28.10.2023 - 09:18

    Do vodotornja se isto može doći kroz fotografski mod. Samo treba proći kroz low quality kuće i bit ćeš u centru grada 😄

  • Yegiman

    28.10.2023 - 16:12

    Skinuo ju prije tjedan dana,jos ju nisam igrao,ali izgleda super,normalno sa desetak modova realnih jos bolje

  • Sentiel FH-016

    31.10.2023 - 20:57

    Zao mi je da sam dao novce za to… poluprazna mapa…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?