HCL.HR

Zašto je Valheim toliko popularan i tko mu je to omogućio?

Zoran Žalac 16.02.2021.   •   21 komentara


Igra preživljavanja zvana Valheim zavladala je Steamom bez da se itko tome nadao. U kojem grmu leži zec i čime je to Valheim pridobio svoju milijunsku publiku?

Ja sam onaj tip kojemu su naširoko popularne stvari najčešće odbojne. Na primjer, nikad nisam zaigrao Minecraft ni Among Us. Razumijem privlačnost tih igara i poštujem njihove uspjehe, ali iz nekog razloga nikad nisam osjetio *potrebu* ni želju da ih zaigram. Novi hit zvan Valheim, koji na Steamu raste brže nego PUBG u svoje vrijeme, po tom bi mi pravilu isto tako trebao biti odbojan, ali me užasno zaintrigirao i zarazio.

Igra je to koju do uspjeha nisu doveli streameri, a definitivno nije ni prvi primjerak u žanru survival naslova. I već je po tome intrigantno pitanje otkud jednoj igri nepoznatog tima najednom tolika popularnost?

Smatram kako je rastuća popularnost Valheima isključivo odraz njegove kvalitete, a to u industriji videoigara nije baš čest slučaj. Da se razumijemo, nije to vrhunska kvaliteta svega jer vam odmah mogu reći kako borba u Valheimu zna biti drvenasta, kako optimizacija nije na razini onoga što je grafički dostavljeno, a povrh svega toga mehanici izgradnje objekata treba još dosta posla da bi bila ugodna. Međutim, Valheim pruža zadovoljstvo tamo gdje druge slične igre postavljaju limite i stres na igrača. Idemo stoga vidjeti što to Valheim radi bolje od drugih igara, a to je ujedno i odgovor zašto je igra u manje od dva tjedna prodana u više od dva milijuna primjeraka.

Fleksibilnost – igraj kad želiš, s kim želiš, gdje želiš

Valheim nudi nekoliko načina igranja. Možete ga doživjeti kao solo avanturu, u paru s još jednim igračem ili pak u grupi s desetero članova. Možete ga igrati na privatnom ili javnom serveru. Možete samostalno hostati igranje ili si napraviti dedicirani server tako da svi igrači u bilo koje vrijeme mogu pristupiti istom svijetu neovisno o hostu.

Najbolje od svega, ostvareni je napredak zaseban za lika i za svijet. Što znači da s jednim likom možete igrati na više različitih svjetova i uvijek će vam ostati sačuvan napredak u vještinama koji ostvarite u tom svijetu. Čak se oprema i resursi u inventoryju prenose između svjetova. To omogućuje bezbrižno spajanje u tuđe multiplayer sesije bez opterećivanja o levelima igrača. Drugim riječima, nikad ne morate kretati od potpune nule, nikad vam igranje nije uzalud ako uskočite u tuđi svijet i nikad ne morate čekati druge igrače da biste nešto postigli za sebe. Možete čak uskočiti u svjetove sa specifičnim početnim mjestom kako biste ciljano došli do željene lokacije.

Igra je jako fleksibilna u skaliranju izazova, a kako su mape proceduralno generirane, nije dosadno prebacivati svog lika između više različitih svjetova. Nekima je limit od 10 igrača sporan, ali to je s druge strane više od maksimalnog broja u sličnim igrama preživljavanja, npr. The Forest ili Don’t Starve.

Nije PvP orijentirano

Za razliku od popularnih igara kao što su Rust ili Sea of Thieves, međusobne borbe igrača za sada nisu fokus Valheima. Opcija za PvP postoji, ali je po defaultu isključena. Nema potrage za serverima koji jesu ili nisu PvP. Valheim stoga ponekad više podsjeća na klasični RPG kojega možete igrati samostalno ili kooperativno.

Da me ne shvatite krivo, nije PvP čisto zlo survival igara, ali ako ste ikada igrali Ark u online okruženju, znate da su vam drugi igrači značajno mogli uništiti zabavu u cijelom tom iskustvu. Valheim tu pronalazi dobro rješenje i čini se da su igrači njime zadovoljni.

Igrača se ne kažnjava za svaku sitnicu

Iako Valheim trpamo u isti koš s igrama preživljavanja, same mehanike preživljavanja su dosta blage i nezahtjevne. Primjerice, kad vam u drugim igrama počne kruljiti želudac, a u blizini nemate hrane (ili vam je sva hrana trula) – znate da ste u nevolji. U Valheimu se također hranite, ali hranjenje nije stalna obaveza koliko način poželjnog podizanja energije. Ne hranite se zato što morate, nego zato što je hrana izravno vezana uz (životnu) energiju vašeg lika.

U Valheimu hrana ne trune i ima je u izobilju. Svoju opremu i oružje možete popraviti „besplatno“ bez potrebe za ikakvim materijalima. U bilo kojem trenutku na mapi možete vidjeti gdje se koji igrač nalazi. Nema razine umora koja vas tjera na spavanje, nema trajnih posljedica koje trebate liječiti. Kad nešto krivo izgradite, rušenjem vam se vraćaju svi materijali koje ste uložili u objekt. Kod craftinga nema kojekakvog kemijanja i zasebnog otkrivanja recepata – kako pronalazite resurse, tako vam se pojavljuju i novi recepti za craftanje.

Ništa od toga ne umanjuje izazovnost igre – samo ju fokusira na zabavu igranja. Dok sam se u drugim igrama uvijek ustručavao zalutati negdje jer bi me igra kaznila, u Valheimu su me navedene stvari poticale na to. A tempo igre je takav da niste vječito pod stresom da brzo morate obaviti sve prije noći. Neprijatelji i ovdje dolaze, ali vam ne pušu stalno za vratom. A igra je toliko dobra da vas nakon buđenja pozdravi porukom „Dobro jutro“.

Struktura je interesantna

Valheim je ponešto drugačije strukture od ostalih igara sličnoga tipa. Ovdje imate pet boss protivnika koje morate poraziti, ali se za bitke s njima uglavnom pripremate svojim tempom. Odnosno, bossove prizivate kad mislite da ste spremni za okršaj s njima, a za svakog vam treba određeni „poklon“ da biste ga prizvali. Pri tome nisu svi igrači na mapi obavezni boriti se s bossom pa može doći i do sporazumne podjele uloga.

Igra minimalno usmjerava igrača po svojoj ogromnoj mapi, a premda se sve nasumično generira i nema neke sulude raznovrsnosti u materijalima/okolišu, istraživanje je odlično. Lokacije se otkrivaju organski tako da naletite na njih, postoji opcija bilježenja markerima po mapi, a definitivno ima i dosta misterija u otkrivanju raznoraznih spilja, spomenika s porukama i sl.

Umiranje u Valheimu nije velika kazna kao u nekim drugim survival igrama. I ovdje se respawnate i imate jednu šansu da vratite izgubljenu opremu, ali glavno je da vam se ne gube sve ostvarene vještine vašeg lika. Nema nekog straha da ćete neuspjehom izgubiti baš sve. Zapravo je slatka briga hoće li vam trol doći naselje i svojom toljagom divljački porušiti sve izgrađeno.

Igra od 125 kuna za 100+ sati igranja

Valheim je jedna od onih igara koje nude više nego što traže. Cijena za trenutnu early access verziju iznosi 16,79 eura, što je po omjeru uloženog i dobivenog izvrsna ponuda. Nema baš mnogo takvih igara po toj cijeni pa je Valheim tu u razini jedne Terrarrije, igre koja je isto tako svojom kvalitetom došla do 30 milijuna igrača.

Kad se ovakva ponuda posloži s ostatkom stvari koje smo spomenuli u ovome tekstu, jasno je zašto je Valheim postao veliki hit praktički preko noći. I premda je moguće da mu slava počne jenjavati prije izlaska 1.0 verzije, nadamo se da će uspjeh ove igre ipak potrajati još neko vrijeme. Uvijek je lijepo čuti neku priču o uspjehu totalnog anonimca, bez ikakvih malverzacija i manipulacija u pozadini.

Komentari (21)

 • razer1234559

  16.02.2021 - 18:47

  Svaki dan članak o Valheimu, odlično. Baš mi je drago za ovakav uspjeh ove igre i bez obzira što je igra u early accessu sada ovih stopa idem na Steam kupiti igru i zaigrati. Pozitivni komentari pršte iz svih strana a pritom je zaigralo više od milijun igrača pa zašto nebih i ja, čemu čekati full verziju ove igre.

 • nikola720p

  16.02.2021 - 19:23

  Jel ima ova igrica dan i noc cilkus?

  • Zoran Žalac

   @nikola720p, 16.02.2021 - 19:33

   Ima.

  • nikola720p

   @Zoran Žalac, 16.02.2021 - 20:10

   Bez toga igrica je bezveze

  • PppPP

   @nikola720p, 17.02.2021 - 05:40

   Kakvo je to uopće pitanje ima li survival igra izmjenu dana i noći..

 • Bronson

  16.02.2021 - 19:36

  Mogao bi Igor da se uhvati posla i snimi koji video..

  • razer1234559

   @Bronson, 16.02.2021 - 20:03

   Upravo sam to htio napisati😀

 • Pararera

  16.02.2021 - 21:57

  Možeš se ovako nešto raditi? https://www.youtube.com/watch?v=UjCdB5p2v0Y 😀

 • 312AE

  17.02.2021 - 07:18

  I mene je zarazila, počel ju igrati danas na noćnoj. Nadam se da nebudu mjenjali to zen iskustvo. Igra je barem za sad jako smirujuća. Jedino bi možda malo morali poraditi na ženskim skinovima, prvi put da sam si radije muškog lika napravil. Ženski lik je izgledal isto kao i muški, sam bez brade i s dva stožca na prsima.

  • Zoran Žalac

   @312AE, 17.02.2021 - 09:57

   Čekaj, sad će ti doći samouki povjesničari i reći da među Vikinzima ionako nije bilo žena.

  • 312AE

   @Zoran Žalac, 17.02.2021 - 15:18

   Ma nek sam dodju, odmah im pošaljem sliku od moje Eivor i dokumentarac o ženskom viking plemenu 😊

  • Bronson

   @Zoran Žalac, 17.02.2021 - 16:13

   Historicari, Zorane…

  • vlatko2003

   @Bronson, 17.02.2021 - 18:08

   kako kome

  • Bronson

   @vlatko2003, 17.02.2021 - 18:47

   Da

 • SanKa

  17.02.2021 - 09:17

  evo ja ne kuzim…gledao sam na youtubeu i ne kuzim

  • SanKa

   @SanKa, 17.02.2021 - 13:21

   prijatelju rado, ali nemam vremena ni za odigrati što želim

  • djosic85

   @SanKa, 17.02.2021 - 16:34

   Slažem se, ni ja nemam vremena za eksperimentirat s ovim igrama.

 • kuky90

  17.02.2021 - 10:29

  Izgledala mi glupo, kenjao sam kolegama jer su kupili, nazivao igru glupom i da imamo već Rust ili druge bolje igre, izgledaju loše….nagovorili me da kupim, kupio i nisam zažalio. 6 sati smo u komadu igrali, od troga sam gradio 4 sata svoj stan haha. Igra je jednostavna, zabavna i spaja sve već viđeno, ali na neki svoj način. Grafika namjerno takva, ali na momente izgleda dobro…Ima taj neki šarm, i još jeftina. Popularnost će samo napraviti da developeri rade dalje na igri i naprave ju boljom.

 • nikola720p

  17.02.2021 - 21:29

  Iskreno grafika je veliko razocaranje za 2021 godinu,grafika izgleda iz proslog veka,stavio sve na maksimum,nisam zadovoljan grafikom,sramotno izgleda…

  • Kikindo

   @nikola720p, 18.02.2021 - 15:21

   Legendo grafika je s razlogom takva da baca malo na retro i taj old school stil

 • moordrak

  20.02.2021 - 17:07

  Fino. Koliko vidim, ništa za mene. Ta buba preživljavanja me nikad nije zagrizla. No, nikad ne reci nikad.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?